教育王國

標題: HKUGA [打印本頁]

作者: Ching_Mammy    時間: 10-11-29 11:47     標題: HKUGA

請問2nd interview完但沒有offer的, 是否全部on waitlist?
作者: meia    時間: 10-11-29 11:52

We are on the waiting list but not sure if no one got rejected.

I hope that the school will call me soon.....
作者: Ching_Mammy    時間: 10-11-29 11:59

原帖由 meia 於 10-11-29 11:52 發表
We are on the waiting list but not sure if no one got rejected.

I hope that the school will call me soon.....

Thanks.  My daughter is also on waitlist, just worry 280 kids are on waitlist, sigh .... the chance seems low.
作者: meia    時間: 10-11-29 12:29

Agree, just waiting.  We still have no offer and can just wait.

I recall other threads said that only if you did not show up for the 2nd interview / performed really bad then you will get a reject letter.
作者: ziyi    時間: 10-11-29 12:47

應該唔會280個都是waiting
今年唔知,因為簡介會時有些遊魂,始終第2次聽,再加上要照顧埋馬騮囡
但再對上一年聽時,學校說是120個正取生加大約20個top waiting
無記錯是這樣,所以打去問下啦,我相信最少有10個8個唔注冊架,希望在明天,希望聽到你們的好消息

原帖由 Ching_Mammy 於 10-11-29 11:59 發表

Thanks.  My daughter is also on waitlist, just worry 280 kids are on waitlist, sigh .... the chance seems low.

作者: Charlotte_mom    時間: 10-11-29 13:40

呢合我講, 斷估姐, 因為真係好少聽到REJECT例子

今年無TOP WAITLIST, 全部人都唔知先後次序, 不過我知校長係有晒分O係手, SET左PRIORITY, 祝大家早日有心儀學校OFFER呀
原帖由 meia 於 10-11-29 12:29 PM 發表
Agree, just waiting.  We still have no offer and can just wait.

I recall other threads said that only if you did not show up for the 2nd interview / performed really bad then you will get a reject le ...

作者: yingmum    時間: 10-11-29 13:49

上年我女是waiting幾十後,最終都call我,不用灰心,下年6月後好多人會放位
作者: meia    時間: 10-11-29 14:02

I attended the briefing session (the last one) this year and they did not mention the no. of waitlisted applicants that they would take.

BTW, do you think it is possible to ask the priority no. of your child on the waiting list??

原帖由 ziyi 於 10-11-29 12:47 發表
應該唔會280個都是waiting
今年唔知,因為簡介會時有些遊魂,始終第2次聽,再加上要照顧埋馬騮囡
但再對上一年聽時,學校說是120個正取生加大約20個top waiting
無記錯是這樣,所以打去問下啦,我相信最少有10個8個唔注冊 ...

作者: Ching_Mammy    時間: 10-11-29 14:42

原帖由 meia 於 10-11-29 14:02 發表
I attended the briefing session (the last one) this year and they did not mention the no. of waitlisted applicants that they would take.

BTW, do you think it is possible to ask the priority no. of yo ...

I called the school but they said they could not disclose the priority and number of students on waitlst.  I also checked if any students received rejected letter after 2nd interview, the lady said yes but sound like she was not sure.
作者: yingmum    時間: 10-11-29 14:57

我上年是他們call錯我註冊,後來話比我知他們攪錯了,我女是幾十後,未到我,嬲到我....最慘我已話晒比朋友知,

但兩天後,已輪到我.

作者: Ching_Mammy    時間: 10-11-29 14:59

原帖由 yingmum 於 10-11-29 14:57 發表
我上年是他們call錯我註冊,後來話比我知他們攪錯了,我女是幾十後,未到我,嬲到我....最慘我已話晒比朋友知

Just received a call from HKUGA that they offered a seat for my daughter.  I hope they did not make a mistake.
作者: meia    時間: 10-11-29 15:04

Congratulation!  Hope I will receive a call soon.

Really worry, what if mine is on the last batch
作者: Ching_Mammy    時間: 10-11-29 15:14

原帖由 meia 於 10-11-29 15:04 發表
Congratulation!  Hope I will receive a call soon.

Really worry, what if mine is on the last batch

I understand your feeling, it is really frustrated.  Hope you receive the call soon, good luck.
作者: ziyi    時間: 10-11-29 15:15

Don't worry, you see the call is before the registration deadline, that means some parent call to school to give up the offer.
That tomorrow, after the registration, school will make the call again.

原帖由 meia 於 10-11-29 15:04 發表

作者: meia    時間: 10-11-29 15:22

Dear all,

Thanks so much for your support.  I will keep waiting and praying.

It is not easy to have a peace of mind to concentrate on my work.  I keep checking my mobile to see if I have missed any calls

meia
作者: Charlotte_mom    時間: 10-11-29 15:25

明你感受, 我小朋友果時都唔係第一LOT有OFFER的, 心情都好忐忑不安
加油!!!
原帖由 meia 於 10-11-29 03:22 PM 發表
Dear all,

Thanks so much for your support.  I will keep waiting and praying.

It is not easy to have a peace of mind to concentrate on my work.  I keep checking my mobile to see if I have missed any  ...

作者: Charlotte_mom    時間: 10-11-29 15:26

咁快CALL! 今年真係又爽手左
咁都好既, 早一日等家長安心啦, 恭喜晒
原帖由 Ching_Mammy 於 10-11-29 02:59 PM 發表

Just received a call from HKUGA that they offered a seat for my daughter.  I hope they did not make a mistake.

作者: thomasha    時間: 10-11-29 15:36

Once you finish the registration process, you will know it is not a dream. :)

Congratulations!  I hope this piece of good news ignites the hopes of parents who have not received an offer from HKUGA yet.
原帖由 Ching_Mammy 於 10-11-29 14:59 發表

作者: Ching_Mammy    時間: 10-11-29 15:40

delete delete

作者: thomasha    時間: 10-11-29 15:43

Not really, my son did not advance to the 2nd interview, so I don't contribute to vacating places there. :)
原帖由 Ching_Mammy 於 10-11-29 15:40 發表

Thanks.  If I am not wrong, you are one of the parents to give up the seat at HKUGA.

作者: Ching_Mammy    時間: 10-11-29 15:44

原帖由 thomasha 於 10-11-29 15:43 發表
Not really, my son did not advance to the 2nd interview, so I don't contribute to vacating places there. :)

haha, my memory is not good.
作者: Loso    時間: 10-11-29 15:47

HKUGA 係一間好學校,我戥自己放棄感到無奈,但對waiting 而變成有得入讀嘅小朋友感到欣慰,而還在waiting 嘅家長們不要灰心,一定好快有好消息!
作者: thomasha    時間: 10-11-29 15:51

No problem la, I hardly remember any BK parent's offers or places given up. :)
原帖由 Ching_Mammy 於 10-11-29 15:44 發表

haha, my memory is not good.

作者: momohh    時間: 10-11-29 15:57

恭喜 !恭喜 !
原帖由 Ching_Mammy 於 10-11-29 14:59 發表

作者: momohh    時間: 10-11-29 16:01

咁勁 !
原帖由 thomasha 於 10-11-29 15:51 發表
No problem la, I hardly remember any BK parent's offers or places given up. :)

作者: thomasha    時間: 10-11-29 16:28

Please don't laugh at my forgetfulness...I am getting senile.
原帖由 momohh 於 10-11-29 16:01 發表
咁勁 !

作者: FCObb    時間: 10-11-29 18:00

congrats!!! 好羨慕呀

作者: meia    時間: 10-11-30 10:13

Dear all,

I've got the call
We've made it.  Will go there to register on 2.12.2010.  The lady said she has already sent me a letter with all the details inside.  No need to write the appeal letter again and again.

A BIG THANK YOU to  ZIYI, CHARLOTTE_MOM, THOMASHA, CHING_MAMMY and other BK friends

Thank you so much for your support + advice...

Wish all of the parents would settle down soon and no more sleepless nights

meia
作者: Ching_Mammy    時間: 10-11-30 10:17

原帖由 meia 於 10-11-30 10:13 發表
Dear all,

We've made it.  Will go there to register on 2.12.2010.  The lady said she has already sent me a letter with all the details inside.  No need to write the appeal  ...

Congratulations!
作者: momohh    時間: 10-11-30 10:58

恭喜 ! 恭喜 ! 妳終可鬆一口氣喇 !
Dear all,

We've made it.  Will go there to register on 2.12.2010.  The lady said she has already sent me a letter with all the details inside.  No need to write the appeal  ...

作者: ziyi    時間: 10-11-30 11:22

恭喜,記得注冊時可以問學校拿今年的校車表,
最少有預算D站近唔近

Dear all,

作者: ggoo    時間: 10-11-30 11:25

meia:
恭喜你,終於如願以償.

Dear all,

作者: mimi1102    時間: 10-11-30 11:47

meia,
恭喜, 恭喜 ..剛剛另一個thread 睇先知你個女都係 nov 出世, 我個女都係 ~ yeah !

Dear all,

作者: thomasha    時間: 10-11-30 11:53

Congratulations!  I hope your child will enjoy the learning process in HKUGA.  Your case will certainly brings hope to parents whose child has no offer yet.
Dear all,

作者: meia    時間: 10-11-30 12:15

咁多位,多謝哂!

真係好開心! 唔使日日掛住...

我會記得要取校車路線,唔知經唔經調景嶺呢? 阿女好鐘意瞓, (佢的志願係可以成日玩同瞓),要好好訓練吓佢, 唔係要日日追車就弊
作者: fredkong01    時間: 10-11-30 12:19

I also receive the call from HKUGA this morning. My son is on the waiting list. We need to register on or before this Thursday.

Anyone knows that when is their deadline for registration (正選生,)? 11/29 ??
作者: momohh    時間: 10-11-30 12:24

註冊時唔記得問學校拎校車路線表.....我都想知會否經調景嶺呀! 問到請上來報下料 ! thanks !
原帖由 meia 於 10-11-30 12:15 發表
咁多位,多謝哂!

真係好開心! 唔使日日掛住...

我會記得要取校車路線,唔知經唔經調景嶺呢? 阿女好鐘意瞓, (佢的志願係可以成日玩同瞓),要好好訓練吓佢, 唔係要日日追車就弊 ...

作者: meia    時間: 10-11-30 12:27

No problem : )
作者: Teresa    時間: 10-11-30 12:31

Wrong posting! Sorry!

作者: Charlotte_mom    時間: 10-11-30 12:31

YES, 尋日最後一日正選註冊
原帖由 fredkong01 於 10-11-30 12:19 PM 發表
I also receive the call from HKUGA this morning. My son is on the waiting list. We need to register on or before this Thursday.

Anyone knows that when is their deadline for registration (正選生,)? 1 ...

作者: Charlotte_mom    時間: 10-11-30 12:43

恭喜恭喜!!
原帖由 meia 於 10-11-30 10:13 AM 發表
Dear all,

I've got the call:callme:

作者: ziyi    時間: 10-11-30 12:46

PM你E-mail給我
我今晚回家Scan完E-mail給你
原帖由 momohh 於 10-11-30 12:24 發表
註冊時唔記得問學校拎校車路線表.....我都想知會否經調景嶺呀! 問到請上來報下料 ! thanks !

作者: ziyi    時間: 10-11-30 12:58

PM你E-mail給我
我今晚返屋企scan完e-mail俾你

原帖由 momohh 於 10-11-30 12:24 發表

作者: jdepp    時間: 10-11-30 13:01

請問有無香港區既路線架? 如果有可否 send 埋比我呢?
thanks!

原帖由 ziyi 於 10-11-30 12:58 發表
PM你E-mail給我
我今晚返屋企scan完e-mail俾你

作者: ziyi    時間: 10-11-30 13:08

有,PM e-mail給我

原帖由 jdepp 於 10-11-30 13:01 發表
請問有無香港區既路線架? 如果有可否 send 埋比我呢?
thanks!

作者: jdepp    時間: 10-11-30 13:15

唔好意思, 唔知點解幾個月前我就開始 send 唔到 pm. 你介唔介意 pm 你 email 我, 我 email 你我個 email address?
唔好意思咁麻煩!
原帖由 ziyi 於 10-11-30 13:08 發表
有,PM e-mail給我

作者: ziyi    時間: 10-11-30 13:22

check PM, just send to you

原帖由 jdepp 於 10-11-30 13:15 發表
唔好意思, 唔知點解幾個月前我就開始 send 唔到 pm. 你介唔介意 pm 你 email 我, 我 email 你我個 email address?
唔好意思咁麻煩!

作者: jdepp    時間: 10-11-30 13:33

got it, thanks!
我reply 左你 pm, 唔知你收唔收到, 都唔明點解我send 唔到 pm 比人, 只有人地send 到比我, 唉!!

原帖由 ziyi 於 10-11-30 13:22 發表
check PM, just send to you

作者: Charlotte_mom    時間: 10-11-30 16:33

BK個PM怪怪地
你要抄低人地個網名"即收件人個名"
然後去返自己廣場果邊就SEND到架喇
原帖由 jdepp 於 10-11-30 01:33 PM 發表
我reply 左你 pm, 唔知你收唔收到, 都唔明點解我send 唔到 pm 比人, 只有人地send 到比我, 唉!!

作者: jdepp    時間: 10-11-30 16:40

Oh 原來要咁架? thanks!!
下次我識喇, haha~
原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-30 16:33 發表
BK個PM怪怪地
你要抄低人地個網名"即收件人個名"
然後去返自己廣場果邊就SEND到架喇

作者: ziyi    時間: 10-11-30 23:19

E-mail 左俾你,check下啦
原帖由 jdepp 於 10-11-30 13:33 發表

作者: momohh    時間: 10-12-1 10:23

Ziyi,

唔知點解PM唔到比你呀 ! 你可否PM比我,我再REPLY你吖 ! THANKS !

原帖由 ziyi 於 10-11-30 12:46 發表
PM你E-mail給我
我今晚回家Scan完E-mail給你

作者: ziyi    時間: 10-12-1 10:41

PM左俾你啦
還以為你唔要或已經從Meia到得到了

原帖由 momohh 於 10-12-1 10:23 發表
Ziyi,

唔知點解PM唔到比你呀 ! 你可否PM比我,我再REPLY你吖 ! THANKS !

作者: momohh    時間: 10-12-1 10:51

Thanks !
原帖由 ziyi 於 10-12-1 10:41 發表
PM左俾你啦

作者: ziyi    時間: 10-12-1 10:59

Got it and send the e-mail to you, please check

原帖由 momohh 於 10-12-1 10:51 發表
Thanks !:funny:

作者: ziyi    時間: 10-12-1 11:55

對不起,E-mail給你的那一份是for Jdepp.所以我偷懶沒有scan TKO的
今晚scan完再E過俾你,你睇住ELA先啦
很多選擇,花多眼亂

原帖由 momohh 於 10-12-1 10:51 發表
Thanks !:funny:

作者: woodstockada    時間: 10-12-1 15:42

hello,

i'm the newbie here, thanks members here for their willingness to share the experience with us.

my son was placed in the waiting list of HKUGA PS, i also recieved a phone call yesterday morning.  the staff ask me to register in these two days.  i'm extremely proud that my son have chance to be HKUGA student, it's my dream school.

parents without offer yet seem still have chance, hope all of u will have good news soon.

btw, i also live in TKO, i was worrying about no schoolbus reach to my place....

作者: jdepp    時間: 10-12-1 15:53

got it. thanks a lot!
原帖由 ziyi 於 10-11-30 23:19 發表
E-mail 左俾你,check下啦

作者: jdepp    時間: 10-12-1 15:56

真係好多....

估唔到可以有咁多 ELA, 但係咪應該要抽架呢? 唔知一人可以報幾多個 ELA 呢?

原帖由 ziyi 於 10-12-1 11:55 發表
對不起,E-mail給你的那一份是for Jdepp.所以我偷懶沒有scan TKO的
很多選擇,花多眼亂

作者: Charlotte_mom    時間: 10-12-1 16:04

其實主要集中O係星期5吧, 其他日子唔算太多選擇WOR
有D活動會多人爭例如小童軍, 不過唔緊要, 我女玩開寶馬山公開旅, 逢星期六下午, 攪得幾好, 有興趣請PM我
九龍區家長可能要考慮埋交通安排了
原帖由 jdepp 於 10-12-1 03:56 PM 發表
真係好多....

估唔到可以有咁多 ELA, 但係咪應該要抽架呢? 唔知一人可以報幾多個 ELA 呢?

作者: Charlotte_mom    時間: 10-12-1 16:05

HI
恭喜你有OFFER, 我地可以一齊玩了

原帖由 woodstockada 於 10-12-1 03:42 PM 發表
hello,

i'm the newbie here, thanks members here for their willingness to share the experience with us.

my son was placed in the waiting list of HKUGA PS, i also recieved a phone call yesterday  ...

作者: jdepp    時間: 10-12-1 16:08

寶馬山公開旅<== 即係童軍呀?
幾大可以參加架呢?

btw, 雖然只係見過你一次, 但你成日都比咁多 info 我, 真係好多謝你呀!! 有機會請你食飯丫(我知你好忙....)~ hehe~

原帖由 Charlotte_mom 於 10-12-1 16:04 發表
有D活動會多人爭例如小童軍, 不過唔緊要, 我女玩開寶馬山公開旅, 逢星期六下午, 攪得幾好, 有興趣請PM我
...

作者: ziyi    時間: 10-12-1 16:15

Charlotte Mom
咪玩我啦,連星期六都要去到咁遠
我就沒有可能奉陪了

原帖由 Charlotte_mom 於 10-12-1 16:04 發表
...

作者: momohh    時間: 10-12-1 16:24

Ziyi ,  OK....Thank you 哂 ! ELA 真係好多嘢學喎!  
都應有排睇呀 !
睇怕下年都要cut 哂而家平日下午學緊d嘢喇 !

原帖由 ziyi 於 10-12-1 11:55 發表
很多選擇,花多眼亂

作者: momohh    時間: 10-12-1 16:26

恭喜!恭喜 !
原帖由 woodstockada 於 10-12-1 15:42 發表
hello,

my son was placed in the waiting list of HKUGA PS, i also recieved a phone call yesterday  ...

作者: momohh    時間: 10-12-1 16:29

請問咩叫....寶馬山公開旅呀?

quote]原帖由 Charlotte_mom 於 10-12-1 16:04 發表
... [/quote]
作者: mimi1102    時間: 10-12-1 16:32

我依家已經睇中幾樣咩野勒, 不過好多都集中晒响星期五, 分身不睱添 ~
原帖由 momohh 於 10-12-1 16:24 發表
Ziyi ,  OK....Thank you 哂 ! ELA 真係好多嘢學喎!  
都應有排睇呀 !
睇怕下年都要cut 哂而家平日下午學緊d嘢喇 !

作者: Charlotte_mom    時間: 10-12-1 16:39

呀, 唔好意思, 寫得唔清唔楚
係呀, 童軍, 因為唔係學校攪, 又唔係點團體攪, 算係公開俾公眾報名, 所以係公開旅
可能位處偏僻既原因 所以真係自己撞入去報名既唔多, 多數都係同學介紹同學又介紹朋友咁
最低要求7.5歲(每年1月同7月招生), 不過7歲都會收
FREE LUNCH, 我鐘意呀, 哈哈哈
原帖由 jdepp 於 10-12-1 04:08 PM 發表
寶馬山公開旅<== 即係童軍呀?
幾大可以參加架呢?

btw, 雖然只係見過你一次, 但你成日都比咁多 info 我, 真係好多謝你呀!! 有機會請你食飯丫(我知你好忙....)~ hehe~

作者: Charlotte_mom    時間: 10-12-1 16:41

重覆
作者: ziyi    時間: 10-12-1 16:51

有校巴從TKO去的
但現在心大心細是否搭校巴,最主要就是ELA的關係
因ELA之後的校巴只停藍田,那就麻煩了
而且,工人姐姐接送都不用這麼貴,又可以俾小朋友睡多20分鍾,時間也可配合
但唔好是,怕早上迫MTR,又要過馬路
頭痛啊,TKO線停寶琳,坑口,清水灣半島,將軍澳中心/廣場,調景嶺,然後從維景私家路出藍田過海
如果是尾站都係7:20分左右上車,預計7:40到學校
其實唔係好耐車程,我是頭站,都係35~40分鐘
你注冊時問職員拿今年的校巴線作reference啦

原帖由 woodstockada 於 10-12-1 15:42 發表
hello,

作者: mimi1102    時間: 10-12-1 17:01

你會唔會考慮比佢坐單程呢 ?
我諗住朝早自己送, 放學就坐校車
原帖由 ziyi 於 10-12-1 16:51 發表
有校巴從TKO去的
但現在心大心細是否搭校巴,最主要就是ELA的關係
因ELA之後的校巴只停藍田,那就麻煩了
而且,工人姐姐接送都不用這麼貴,又可以俾小朋友睡多20分鍾,時間也可配合
但唔好是,怕早上迫MTR,又要過馬路
頭痛 ...

作者: ziyi    時間: 10-12-1 17:07

就是因為ELA,我才頭痛校巴的事,我可以好似蕭亞姨一樣,俾個頭你坐 ,以我馬騮囡的性格(對了6年)一定要參加的
到時要去藍田接佢,不如直接從學校接
相反,可能考慮返學搭車,效學接的機會大一些

原帖由 mimi1102 於 10-12-1 17:01 發表

作者: mimi1102    時間: 10-12-1 17:15

I SEE .. 因為我住得比較近, 可以送左佢返學, 然後我就返工. 下午佢就可以坐校車返屋企...

原帖由 ziyi 於 10-12-1 17:07 發表
就是因為ELA,我才頭痛校巴的事,我可以好似蕭亞姨一樣,俾個頭你坐 ,以我馬騮囡的性格(對了6年)一定要參加的
到時要去藍田接佢,不如直接從學校接
相反,可能考慮返學搭車,效學接的機會大一些

...

作者: iwff    時間: 10-12-1 17:18

我係過來人, 分享下經驗先。我仔仔一年班時因為寶林的校車站係新都城停車場(6:50AM)上車。我家要行10-12分鐘才到新都城, 所以我最初係坐單程, 去程我送仔仔, 回程坐校車。後來仔仔參加了兩個課外活動, 結果放學只坐3日校車, 又要比單程2/3價錢車費, 第一及第二年真係好唔抵 , 其實都有想過工人姐姐接埋佢放學,唔坐校車的, 但阿仔放學都累了, 又要上落地鐵及行回家, 擔心他累, 所以冇放棄坐校車。加上打風落雨坐校車真係方便好多。
今年3年班阿仔來回都坐校車, 因為寶林站早已改了在我家樓下(好方便), 阿仔大個左, 起身再冇掙扎好快可以出門口。阿仔在校車上已認識了全部不同級的同學, 佢好ENJONY坐校車的。
其實送小朋友返學又真係可以多左親子時間的, 但可能地鐵冇位坐, 全程要企(我寶林上車就會有位)。唔介意車錢, 單程都可以考慮的。
iwff

原帖由 mimi1102 於 10-12-1 17:01 發表

作者: mimi1102    時間: 10-12-1 17:21

iwff,
我想問如果參加ELA, 就要自己安排送放學 ?

原帖由 iwff 於 10-12-1 17:18 發表
我係過來人, 分享下經驗先。我仔仔一年班時因為寶林的校車站係新都城停車場(6:50AM)上車。我家要行10-12分鐘才到新都城, 所以我最初係坐單程, 去程我送仔仔, 回程坐校車。後來仔仔參加了兩個課外活動, 結果放學只坐3 ...

作者: iwff    時間: 10-12-1 17:27

mimi1102,
因為ELA的校車安排是唔同平日的安排的, 因為每天上ELA的學生都唔同, 所以ELA後的校車站會主要停大站, 唔會站站停。TKO 較少學生, 所以ELA後冇校車的, 校車只去到藍田, 我唔會叫工人姐姐去藍田接阿仔再坐MTR回寶林的, 不如直接去學校接 , ELA的校車係另外再加費的。
其實柴灣去TKO好方便, 好多學生ELA後都係坐MTR返藍田, TKO, 油塘的。
iwff
原帖由 mimi1102 於 10-12-1 17:21 發表
iwff,
我想問如果參加ELA, 就要自己安排送放學 ?

作者: mimi1102    時間: 10-12-1 17:30

明白晒 ~~ 謝謝 ~
原帖由 iwff 於 10-12-1 17:27 發表
mimi1102,
因為ELA的校車安排是唔同平日的安排的, 因為每天上ELA的學生都唔同, 所以ELA後的校車站會主要停大站, 唔會站站停。TKO 較少學生, 所以ELA後冇校車的, 校車只去到藍田, 我唔會叫工人姐姐去藍田接阿仔再坐MT ...

作者: ziyi    時間: 10-12-1 17:42

我比你好彩是不用擔心MTR到家那一程的風風雨雨
只擔心是去那程有沒有位坐及柴灣MTR到學校的那一段

原帖由 iwff 於 10-12-1 17:18 發表
我係過來人, 分享下經驗先。我仔仔一年班時因為寶林的校車站係新都城停車場(6:50AM)上車。我家要行10-12分鐘才到新都城, 所以我最初係坐單程, 去程我送仔仔, 回程坐校車。後來仔仔參加了兩個課外活動, 結果放學只坐3 ...

作者: momohh    時間: 10-12-2 01:48

咁叫工人姐姐接放學會比較容易控制d時間,囡囡放學學到幾點都無問題 !反正都是point to point !

原帖由 iwff 於 10-12-1 17:27 發表
mimi1102,
因為ELA的校車安排是唔同平日的安排的, 因為每天上ELA的學生都唔同, 所以ELA後的校車站會主要停大站, 唔會站站停。TKO 較少學生, 所以ELA後冇校車的, 校車只去到藍田, 我唔會叫工人姐姐去藍田接阿仔再坐MT ...

作者: momohh    時間: 10-12-2 01:57

有無位坐就真係無人敢擔保喇..但一定會上到車同預到時間囉!柴灣MTR到學校的那一段....一出都是有蓋天橋, 再落穿過公園就到學校,唔駛過馬路,都叫安全而又快架喇 !
原帖由 ziyi 於 10-12-1 17:42 發表
我比你好彩是不用擔心MTR到家那一程的風風雨雨
只擔心是去那程有沒有位坐及柴灣MTR到學校的那一段

作者: jdepp    時間: 10-12-2 09:12

我好想講比大家知呢....

我朝朝同個女等校車時, 都見到一個大約 14,5 歲既女仔一齊係度等港同書院既校車, 今朝我好唐突咁埋去同佢打招呼, 話左比佢知港同小學收左我女, 問佢對間學校有咩睇法~

個女仔好斯文大方, 佢媽媽話佢係由小學就開始讀呢間學校, 一直都好滿意, 話最大得著係估唔到個女到中學, 都仲係日日咁鍾意返學, 好愛自己間學校~

佢叫我有心理準備, 係港同讀有時可以 free 到你唔信, d 小朋友可以開心到你驚, 不過換左校長, 聽講話嚴厲左, 有要求左 (係成績上), 可能無以前咁 free 喇~

我聽完佢講好安樂呀, 如果你話係成績上要求仲高左, 咁咪仲好, rite? 因為到頭黎大家都係係同一個 pool 度考試, 可以愉快學習而水平又提高左, 幾咁 2 全其美呢!!

哈哈, 我係咪太早開心呢?

作者: mimi1102    時間: 10-12-2 09:36

好開心見到你依篇 msg ...  
原帖由 jdepp 於 10-12-2 09:12 發表

我朝朝同個女等校車時, 都見到一個大約 14,5 歲既女仔一齊係度等港同書院既校車, 今朝我好唐突咁埋去同佢打招呼, 話左比佢知港同小學收左我女, 問佢對間學校有咩睇法~

個女仔好斯文大方,  ...

作者: iwff    時間: 10-12-2 09:41

jdepp,
你聽的一定係事實,我朋友女兒係最早期入讀港同的,起初係好 free 又少功課,一,二年班又冇考試,真係讀得係好開心架。後來細女入讀港同,慢慢開始有改變,真係多了功課(但一定比津校少),學習上都嚴謹左,但得覺得係好事。轉了新校長後我都覺得行政上明顯更有系統,教學上都有改變,如英文著重了grammer,以前唔多著重,最緊要夠膽講英文。我仔仔小三,功課有時會多些但可以好快做好,因為要思考,佢會好有興趣做。港同讀書的壓力真係唔大,小朋友在愉快學習,所謂的嚴謹其實係好事。

當聽到我朋友講她小朋友讀傳統學校的功課及考試很多,壓力很大時,我就更感激自己的選擇冇錯了。
iwff

原帖由 jdepp 於 10-12-2 09:12 發表

個女仔好斯文大方,  ...

作者: mimi1102    時間: 10-12-2 09:47

出面好多流言, 都話港同轉左新校長冇以前咁好, 又話行政混亂 ..我諗, 只有小朋友响港同讀緊的家長先會知道 ..
原帖由 iwff 於 10-12-2 09:41 發表
jdepp,
你聽的一定係事實,我朋友女兒係最早期入讀港同的,起初係好 free 又少功課,一,二年班又冇考試,真係讀得係好開心架。後來細女入讀港同,慢慢開始有改變,真係多了功課(但一定比津校少),學習上都嚴謹左,但得覺得係好事。轉了 ...

作者: jdepp    時間: 10-12-2 09:53

iwff,
咁真係好事黎wor, 嚴謹左令小朋友無咁心散, 但又保留住原來既理念, 係值得高興架 :)

從面試過程, 我都覺得港同行政做得好好, 好有效率, 比人好專業既感覺~

你仔仔將會係我地既師兄, hahaha, 以後請你多多提點呀!!
jdepp,
你聽的一定係事實,我朋友女兒係最早期入讀港同的,起初係好 free 又少功課,一,二年班又冇考試,真係讀得係好開心架。後來細女入讀港同,慢慢開始有改變,真係多了功課(但一定比津校少),學習上都嚴謹左,但得覺得係好事。轉了 ...

作者: ziyi    時間: 10-12-2 09:57

對啊,但她又好羨慕現時幼稚園坐校車的同學,所以我都對囡囡說了,俾佢自己決定:
1.坐校車,但ELA有可參加1天的
2.唔坐校車,姐姐接,你想玩什麼都可以
結果係,她好苦惱,看到她這樣子,我好不對的幸災樂禍的笑出來.
這個父親真不該

原帖由 momohh 於 10-12-2 01:48 發表
咁叫工人姐姐接放學會比較容易控制d時間,囡囡放學學到幾點都無問題 !反正都是point to point !

作者: ziyi    時間: 10-12-2 09:59

咁,係咪代表你做了決定
有人歡喜有人懮了

原帖由 jdepp 於 10-12-2 09:53 發表
iwff,
咁真係好事黎wor, 嚴謹左令小朋友無咁心散, 但又保留住原來既理念, 係值得高興架 :)

從面試過程, 我都覺得港同行政做得好好, 好有效率, 比人好專業既感覺~

你仔仔將會係我地既師兄, hahaha, 以後請你多多提 ...

作者: jdepp    時間: 10-12-2 10:00

其實可能轉左校長學校仲有彈性左, 唔係只著重活動, 成績都睇重左, 對於將來要同其他學校一齊考公開試, 絕對係好事wor, hehe~
原帖由 mimi1102 於 10-12-2 09:47 發表
出面好多流言, 都話港同轉左新校長冇以前咁好, 又話行政混亂 ..我諗, 只有小朋友响港同讀緊的家長先會知道 ..

作者: jdepp    時間: 10-12-2 10:01

hehe, 期待 9月同你囡囡做同學喇, 請多多指教!!
原帖由 ziyi 於 10-12-2 09:59 發表
咁,係咪代表你做了決定
有人歡喜有人懮了

作者: mimi1102    時間: 10-12-2 10:05

同意 ...
睇黎 ..你今朝真係好似做左個大決定 ~
原帖由 jdepp 於 10-12-2 10:00 發表
其實可能轉左校長學校仲有彈性左, 唔係只著重活動, 成績都睇重左, 對於將來要同其他學校一齊考公開試, 絕對係好事wor, hehe~

作者: jdepp    時間: 10-12-2 10:13

mimi1102,
please check pm.
原帖由 mimi1102 於 10-12-2 10:05 發表
同意 ...
睇黎 ..你今朝真係好似做左個大決定 ~

作者: ziyi    時間: 10-12-2 10:17

大家咁話啦
我好明白你在決定前的痛苦
始終2間都是好的學校,不過我比你一早認識了一個道理:
"沒有不好的學校,只有不適合的學校"
在呢道很高興囡囡未入學已經先認識一群港同的準家長,家長
我們會否有機會在小朋友未上學前俾她們一起玩下呢

原帖由 jdepp 於 10-12-2 10:01 發表

作者: jdepp    時間: 10-12-2 10:22

你講得好岩....

嘩, 比佢地見下面玩下先.....好提議wor, 咁佢地就真係未返學, 先興奮, hahaha~

原帖由 ziyi 於 10-12-2 10:17 發表
大家咁話啦
我們會否有機會在小朋友未上 ...

作者: mimi1102    時間: 10-12-2 10:23

好提意 ~ 有興趣 ~
大家咁話啦

作者: iwff    時間: 10-12-2 10:27

jdepp,
放心啦。人生有好多決定的, 小學只係一個開始, 唔係一個終結。我住TKO, 當初好多人叫我比仔仔去九龍塘的幼稚園讀會好過TKO, 後來我都決定比阿仔讀區內的普通幼稚園, 結果仔仔有愉快的3年幼兒生活, 亦不用坐1小時校車返學。
到小學去考直資, 好彩考到4間, 3間係TKO, 1間係柴灣港同, 9成人都話緊係返TKO近啦, 要唔要去到柴灣返學呀? 間學校好好咩? 自己都掙扎好耐, 但好開心老公幫我分析哂D 學校邊間適合仔仔, 他好同意仔仔讀港同, 活潑思辨對仔仔好適合。當初我擔心校車太早仔仔會否適應 , 結果係就算阿仔返區內學校都要7:00起身的, 現在早D起身問題唔大, 因為唔會因為功課多夜訓, 最遲9:30已訓了(仲係要佢自己想玩多陣才訓)。
小學的選擇我都冇後悔 , 我相信到升中學時, 又要決擇, 因為又會有人同我講書院又遠又新。不過我相信334學制對直資中學係有利的。所以一點都唔膽心。
阿仔小一時同我講佢會一條龍升上書院再升埋香港大學(原來佢以為大學都係一條龍, 雖然我都想 ), 不過12年的教育可以令他有愉快的學習,不是填鴨式教育, 我冇後悔決定。反而將來升大學的選擇我會交返比佢去決定了。
iwff
原帖由 jdepp 於 10-12-2 10:01 發表

作者: momohh    時間: 10-12-2 10:28

iwff & jdepp,

今早一返嚟就睇到你地的"見証", 真係好開心呀 !
我好感謝上天比到一間好的學校女兒, 未上學就在這認識一班友善的家長(雖未見過面).
大家每天傾傾講講......交流一下. 本身由唔多認識這校到而家巳可放心哂 !
jdepp,

作者: momohh    時間: 10-12-2 10:32

嘩 !!! 好提意 !
大家咁話啦

作者: momohh    時間: 10-12-2 10:35

iwff,
我都有一間TKO學校的offer, 不過,現在我好肯定會放棄這校, 而讀港同喇 !

原帖由 iwff 於 10-12-2 10:27 發表
jdepp,
放心啦。人生有好多決定的, 小學只係一個開始, 唔係一個終結。我住TKO, 當初好多人叫我比仔仔去九龍塘的幼稚園讀會好過TKO, 後來我都決定比阿仔讀區內的普通幼稚園, 結果仔仔有愉快的3年幼兒生活, 亦不用坐1 ...

作者: jdepp    時間: 10-12-2 10:37

iwff,
咁你幸福好多, 我由幾個月前, 就開始遊說我老公, 到佢最終肯一齊去簡介會, 成件事就好似我一個人決定咁, 好大壓力呀!!!

你講得岩, 人生有好多決定, 好多時都無話對與錯既~

jdepp
原帖由 iwff 於 10-12-2 10:27 發表
jdepp,
放心啦。人生有好多決定的, 小學只係一個開始, 唔係一個終結。我住TKO, 當初好多人叫我比仔仔去九龍塘的幼稚園讀會好過TKO, 後來我都決定比阿仔讀區內的普通幼稚園, 結果仔仔有愉快的3年幼兒生活, 亦不用坐1 ...

作者: ziyi    時間: 10-12-2 10:38

什麼時間適合呢
有沒有意見

原帖由 momohh 於 10-12-2 10:32 發表
嘩 !!! 好提意 !

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5