教育王國

標題: 名校教了我什麼 — 女校生的反思 [打印本頁]

作者: swmami    時間: 10-12-6 09:16     標題: 名校教了我什麼 — 女校生的反思

周日話題﹕名校教了我什麼 — 女校生的反思
http://news.mingpao.com/20101205/vzd1.htm
(明報)2010年12月5日 星期日 05:05
【明報專訊】直資名校被揭發一大堆混帳,那部古老幻燈片機就在我的腦袋開動不斷重播我的中學校園片段,晃眼已是十多年前的泛黃舊事。
我的母校,是港島區一家有逾百年歷史的女校,人稱「老牌名校」、「貴族學校」。我曾經為自己能夠入讀這樣的名校感到無比自豪,因為我們一班女生,既能說流利英語、又懂得吃西餐禮儀、亦能夠淡定自信於人前表現自己,根本唔將隔籬學校著旗袍紮孖辮的四眼妹放在眼內。
直至我做了記者,我才發現,所謂名校生獨有的自信、傲氣,還有世故、現實,跟那隻只懂呱呱叫的井底之蛙,沒太大分別。
八九[url=]六四
[/url]那年,我在鰂魚涌一間街坊中文小學讀小五。我是班長,自發貼了大堆剪報,發起同學手纏黑布。翌年六四1周年如是,我還記得我們和班主任一起哭。
1991年,我被派到那所名女校升中一,班主任比我更興奮,我卻戰戰兢兢。
我被編入全級最top的A班,噩夢開始——老師上課全講雞腸我聽唔明、英文堂默生字我無個寫得出、原校小學升上來的個個都已埋堆唔受我玩,和我一樣的外來生全班只有五六人,她們不是半唐番就是英文小學出身,來自中文小學的好像只我一個。
同窗:我唔想自己中文咁叻
中文堂,成為我的避難所,也是我唯一找回點點信心的課堂。可惜,我的同學都看不起中文,反而為自己中文成績遜於英文而感「自豪」。我很記得,中二那年我的同窗中文測驗全班最高分,她放學時卻苦瓜乾面口道﹕「我唔想自己中文咁叻,我要英文勁呀。」
不單我的同學,後過渡期年代的修女校長,也不將中文放在眼內。中三起我加入中文辯論隊,校方對我們的重視遠不及英文辯論,我的大師姐隊員都是高材生,閒談時笑道﹕「校長唔理我口地仲好,輸咗都無壓力。」據說,修女校長的臉孔在回歸後180度轉變,小師妹通風報訊,Sister近年經常強調要向北望學好普通話,轉直資後又花大筆錢[url=]裝修
[/url]搞個什麼孔子學堂,希望girls都要學好中國文化。
名校,就是如此現實。它貫輸的價值觀是七個字——識時務者為俊傑。不單校長,老師、同學,都很懂得做人——做一個成功的主流香港人,當然離不開一個錢字。
名校價值:識時務者為俊傑
我的同學,家住干德道司徒拔道,每天司機駕著勞斯萊斯定時定候接送。中二那年,富家女邀請我到她的大潭複式洋房,我到今天仍記得那個無敵大海景。那晚,我回到數百方呎的舊樓——我的家,感到前所未有的自卑。
同學雖然有錢,但她們不算show off——應該說,她們由開口講英文到言談間展現個人長處,是骨子裏自然流露的自信,外人覺得她們「寸」、「扮口野」,但那其實是她們是獨有的上流社會溝通方式、貴族間的溝通密碼。午飯鐘響,校園是中英夾雜的喧鬧、好動女生在球場打英式netball而非籃球羽毛球、貪靚的討論暑假去歐洲買什麼名牌。沒有人會談六四,也懶理香港回歸將至。
我當年自覺格格不入,這幾天我不停思考,這個年代獲獎學金的窮學生,入到直資學校後,可有當年我的自卑、孤單?
年輕的我用了半年時間,流了很多淚水、開了多晚通宵,就全程投入校園生活,學懂說[url=]美國
[/url]口音英文、不怕在堂上舉手答問題、在同學面前不再害羞,我學會了如何做個presentable的名校生。我的成績由包尾變成中等,更獲頒全年進步獎。我開始享受校園生活,和我的富家同學一起溫習看戲談天說笑。我享受自己被標籤成「A班精英」,有名人來校探訪,校長只會把他帶到我們A班;朗讀話劇跳舞我們A班都拿冠軍;老師最疼惜的又是我們A班。
勝王敗寇的遊戲規則
名校的遊戲規則是「精英制」,你入了A班、拎到獎,就是精英中的精英,如盛放牡丹成眾人焦點,其他班別的同學,只是你的綠葉。名校精英制,簡單來說是套用職場遊戲規則——勝者為王敗者為寇,職場的上位伎倆,名校生早在少年十五二十時就學懂——懂得識時務、懂看人眉頭眼額、懂把握機會表現自己長處。但少女含苞待放的天真純情,去了哪兒?年輕人對社會的熱血,為什麼丁點都不見?
中六那年,我被同學選了當Head Girl(雖然我不是會考狀元)。那年我18歲,成年了,看到所謂名校生、我的同學師妹,很多人雖然表面自信家境富裕,但其實心靈空虛,有的放學流連百貨公司不願回家、有的故意不穿整齊校服引人注意。我將我的發現告訴校長老師,希望他們多花時間關心同學,而非一味叫她們參加比賽幫學校拎獎。
結果我被大駡,更被視為最不聽話的Head Girl。
10多年了,如今,我不少中學同學都很有成就,有的是某某大公司主管、有的嫁了有錢人錦上添花。數月前,在婚宴重遇昔日的A班同學,她們說起自己的職業、老公、子女,當年班房裏的自信又再呈現,表現自己似乎是名校生的終身任務。
可是,我已不再是A班那個小薯仔,我不想再追隨A班大隊了。
離開名校投身記者工作後,我看到世界之大,不是只有干德道豪宅、生活也不是只有名牌拎獎、做人的價值也不是只懂得看人眉頭眼額。世界之大、胸襟之廣,是即使我們家住干德道,也知道香港有個地方叫深水埗有很多板間房;即使我們追逐名利,也關心世界大事懂得分辨是非黑白,而非趨炎附勢。
倒模生產典型香港人
教育的終極目標,是訓練每個人的獨立思考、批判思想。但名校在這方面做到幾多?名校最成功的,是它大批倒模生產一個個典型香港人——實際、精叻、識上位、識表現自己。但更深層的價值——真、善、美,名校又教了幾多?
這個每個名校生都應思考的問題。
後記
我不憎恨我的母校,畢竟它教曉我很多實際的。到今天我最好的朋友,都是和我背景類近的中學同學。雖然她們不讀報、不關心時事,但都有一顆溫柔的心。我預科時的中文老師是我最尊敬的人,也是我的死黨。
寫這篇文章,是希望香港人不要盲目貪慕名牌。所謂名校的教育理念,你作為家長是否認同?更重要的,是你希望學校教曉你的子女什麼?
而我最希望,香港出色的窮學生與富學生,都有平等機會入讀優質學校,這卻是我對直資概念的最大質疑。
文 蘆葦
編輯 屈曉彤、劉逸芝
作者: maynjune    時間: 10-12-6 09:28

很值得令人反思的一篇文章........謝謝 !

原帖由 swmami 於 10-12-6

09:16 發表
http://news.mingpao.com/20101205/vzd1.htm
【明報專訊】直資名校被揭發一大堆混帳,那部古老 ...

作者: crystalwsm    時間: 10-12-6 10:05

謝謝你,一篇發人深省的好文章
作者: steve666    時間: 10-12-6 10:08

作者: loklik451    時間: 10-12-6 10:31

套用鮮魚行校長既說話"各位家長請放下你們無謂的虛榮心為自己小朋友選擇一條正確既路"係時候反思了.謝謝分享.
作者: swmami    時間: 10-12-6 10:56

其實係我一位同作者有類似背景(但她是前九龍名女校高材生)的朋友推介這篇文章俾我看的,她還未結婚,更不是家長,她只感到作者所描述的情境似曾相識。

這令我記起我的另一位朋友當我問起時告訴我他的兒子就讀SPXC小學,我禮貌地讚她的兒子好叻仔,但她卻淡淡然告訴我他的兒子讀得唔開心,跟其他同學不太夾,她的好友曾問佢為甚麼替兒子選那所學校!我當時還未有細路仔,仲未能明白當中作為家長的矛盾,尤其係我的朋友本身也是一名高材生,中產專業人仕,為人低調不浮誇,也是一位盡心培育孩子的好媽媽。唉!現在我作為家長開始感受到那份無奈啦!事問這裹又有幾多位家長係自願或為勢所迫的「倒模家長」呢?

反思完我哋又可以為我們的孩子做甚麼呢?

一個「L」牌的媽媽
作者: lauerica    時間: 10-12-6 10:56

呢度唔係咁,鬧到飛起,包括我在內http://www.review33.com/chat/
作者: katman    時間: 10-12-6 11:09

作者: swmami    時間: 10-12-6 11:11

凡事自然會愈辯愈明嘅!這是言論自由的可貴之處,對嗎?
作者: Naurto    時間: 10-12-6 11:21

別人笑我太瘋顛, 我笑他人看不穿............
作者: Naurto    時間: 10-12-6 11:21

別人笑我太瘋顛, 我笑他人看不穿............
作者: wootaitai    時間: 10-12-6 11:29

作者: BBTWIN    時間: 10-12-6 11:43

非常好的分享, 謝謝!
作者: lugano    時間: 10-12-6 11:48

原帖由 swmami 於 10-12-6 09:16 發表

【明報專訊】直資名校被揭發一大堆混帳,那部古老幻燈片機就在我的腦袋開動不斷重播我的中學校園片段,晃眼已是十多年前的泛黃舊事。

我的母校,是港島區一家有逾百年歷史的女校,人稱「老牌名校」、「貴族學校」。我曾經為自己能夠入讀這樣的名校感到無比自豪,因為我們一班女生,既能說流利英語、又懂得吃西餐禮儀、亦能夠淡定自信於人前表現自己,根本唔將隔籬學校著旗袍紮孖辮的四眼妹放在眼內
...

警世
港島區一家有逾百年歷史的女校,人稱「老牌名校」、「貴族學校」, 不知是否聖士提反女子中學, St. Stephen's Girls' College founded in 1906 ??
http://www.ssgc.edu.hk/web/v1024.asp?page=0100

隔籬學校著旗袍紮孖辮, 不知是否英華女校 ??
http://www.ywgs.edu.hk/index_home.html
作者: Felicia726    時間: 10-12-6 11:52

swmami,
Thanks for sharing. This is the fact. I can't agree more.
Nevertheless, the fact and the truth is that all these famous/prestigious schools have really taught and educated outstanding students so that the graduates have valuable assets for them to grow and prosper.
Cheers.
原帖由 swmami 於 10-12-6 09:16 發表
【明報專訊】直資名校被揭發一大堆混帳,那部古老 ...

作者: lugano    時間: 10-12-6 11:53

原帖由 wootaitai 於 10-12-6 11:29 發表

Just a show off of the author je!

出色的窮學生 wins over "cookie cutter" blue blood girls

十分認同 wootaitai 的啜核, 心水清, 十分到 point 的觀點 ~~
作者: easybring    時間: 10-12-6 11:57

Yes. agreed.
原帖由 wootaitai 於 10-12-6 11:29 發表
Just a show off of the author je!

出色的窮學生 wins over "cookie cutter" blue blood girls

作者: qqzzma    時間: 10-12-6 12:10

聖士提反女子中學的不是修女校長, 不必胡亂猜測吧 !

原帖由 lugano 於 10-12-6 11:48 發表

警世
港島區一家有逾百年歷史的女校,人稱「老牌名校」、「貴族學校」, 不知是否聖士提反女子中學, St. Stephen's Girls' College founded in 1906 ??
http://www.ssgc.edu.hk/web/v1024.asp?page=0100

隔籬學校著旗 ...

作者: panbaby    時間: 10-12-6 12:13

每個人的成長經歷和心理成長都不同, 同樣的事物有人看來是正面, 有人看來是負面. 我相信有些事物有好亦有壞的一面, 視乎從邊一個角度看.  

咁作者因為讀了名 校, 所以少了機會看到一些邊沿學校, 一 放學學生便在學校門口爆粗, 打架, 拍拖, 唔好話英文中唔好, 連中文都唔好, 什甚文都唔好... 主角讀了名校, 知道原來名校的英文咁勁, 咁試想佢讀了普通甚至最差的學校, 可能連人家點好點勁都唔知, 到知時可能已經入了社會大學, 追到追不到...主角在普通學校入了名校才有機會看到社會的另一階層, 咁會不會是件好事?  真的不使做井底之蛙?

回歸後學好中文講真普真我點睇覺得很正常, 點睇都唔覺有什麼唔好...但我個人覺得主角間學真的不錯, 佢中六時都有 HEAD 做, 沒有歧視佢, 唔係話佢唔係貴族唔俾佢做, 至於精英班問題, 咁會不會有精英班的學校都係咁?  定係主角間係咁?  

講到名校女同學有錢的會有高物質生活, 咁有錢人高物質會不會好自然? 正如主角都話, 佢地個階層係咁, 唔係串你...  所以我話主角間學校唔差, 因為同學都不會不和佢做同學, 只是階層不同, 做不成好好朋友吧.

這只是小小的個人意見, 並不表示我捧某一階層或捧名校, 只是見了這文章的感覺.

作者: fsforth    時間: 10-12-6 12:25

警世

隔籬學校著旗 ...

錯了, 作者的小學在鰂魚涌
作者: BookloverJ    時間: 10-12-6 12:35

作者: traeh    時間: 10-12-6 12:36

作者間學校有修女,係天主教學校;中學轉直資,照計應該係St. Paul's Convent。”隔籬學校”大概指何東?

警世

隔籬學校著旗 ...

作者: traeh    時間: 10-12-6 12:47

我都有少少咁覺得。

名校間間唔同,名校學生亦各有不同體驗,而且好視乎群埋邊班玩。

作者言論,最多只係佢個人經驗,不過”出色的窮學生 wins over "cookie cutter" blue blood girls ”永遠最易sell支持,夠noise咁解。

作者: goo_littlebb    時間: 10-12-6 12:51

港島區一家有逾百年歷史的女校,人稱「老牌名校」、「貴族學校」、中學轉直資 = SPC
隔籬學校著旗袍紮孖辮 = 山上面的HK TL
作者: iristam    時間: 10-12-6 12:52

多謝你的分享,這裡十分需要各式各樣的分享,能帶給各人不同的領悟,思考,必有所得,謝謝!
作者: iristam    時間: 10-12-6 12:52

多謝你的分享,這裡十分需要各式各樣的分享,能帶給各人不同的領悟,思考,必有所得,謝謝!
作者: lugano    時間: 10-12-6 12:56

原帖由 traeh 於 10-12-6 12:36 發表
作者間學校有修女,係天主教學校;中學轉直資,照計應該係St. Paul's Convent。”隔籬學校”大概指何東?

十分認同你的推論,
(1) 天主教 sisters
(2) 已轉 DSS
(3) 旗袍 = 大坑真光 ?
(4) 百年歷史, SPCS founded in 1854

應該係 Paul Con ....

作者: judy    時間: 10-12-6 12:59

作者有冇小朋友呢?
作者: traeh    時間: 10-12-6 13:01

係喎,真光至著旗袍喎 多謝指教。

原帖由 goo_littlebb 於 10-12-6 12:51 發表
港島區一家有逾百年歷史的女校,人稱「老牌名校」、「貴族學校」、中學轉直資 = SPC

作者: KKLmama    時間: 10-12-6 13:31

作者: lauerica    時間: 10-12-6 13:55

入到DGJS分分鐘被列入草根家庭, 無論大人同小朋友喺心理及經濟上都有一定壓力, 大人都話可以自我調節, 但個小朋友日日對住啲富貴同學, 心理上不多不少承受唔少壓力, 我地好怕佢會因自卑整到最後好負面, 仲影響埋讀書, 所以已經諗住, 如果收, 都應該唔讀 lu! 真係唔開心!
得罪講句,我覺得你庸人自擾羅,乜需要理會人家富貴或貧咩?如果隔離左右的鄰居富貴個自已,咁又驚唔驚影向個女?係咪為左避富貴鄰居搬去深山住?的獅子、老虎實唔夠你有錢,要知道世上有錢同白鴿眼既人何其多,要理都理唔到,祇要教識小朋友如何面對已足夠,可能我既說話你未必岩聽,但我都係抱著語重心長咁同你講,如果DGS收左你個女而唔讀,去選擇無間道既陳永仁,可能係你一生人決定最錯既選擇。

作者: chingchingfa    時間: 10-12-6 14:19

Is it Marymount?
原帖由 traeh 於 10-12-6 12:36 發表

作者: isaac911911    時間: 10-12-6 14:27     標題: 我囡囡都係DGJS......

我囡囡都係DGJS 2nd interview o左......請問各位收到信未呢 ???

喂, 我都係名校生出身喎 ! 港島司徒拔道 st. xxx, 但我又冇自卑又唔會寸人喎, 最重要係家教, 對小朋友就因才施教, 有幾多talents 就幫佢發揮出來, 這是我的教育理念

仲有我o地下一代, 如果係香港想要返身, 就唯有靠教育, 仲不是一般教育, 而係精英教育, 入香港精英圈, 不然, 我們下一代就只會被香港富豪的第二第三代用金錢操控社會, 繼續被欺壓, 爭取多1, 2蚊最低工資都要睇人面色 !!!!
作者: wootaitai    時間: 10-12-6 14:28

作者: traeh    時間: 10-12-6 14:29

Marymount好似未話決定轉直資,亦唔係旗袍校服,所以無論係講緊作者讀過定隔離學校,我估應該都唔係。

原帖由 chingchingfa 於 10-12-6 14:19 發表
Is it Marymount?

作者: judy    時間: 10-12-6 14:36

原帖由 traeh 於 10-12-6 14:29 發表
Marymount好似未話決定轉直資,亦唔係旗袍校服,所以無論係講緊作者讀過定隔離學校,我估應該都唔係。

佢反思啲咩呢?
作者: wynma    時間: 10-12-6 14:41

完全同意你的講法!
如果囡囡咁叻入到這間學校, 但父母竟然要放棄, 亞女大個很可能會怨你一世架, 你都係考慮清楚好D. 而且這學校的academic aspect咁超班, 亞女一定會學到很多在其它學校學唔到嘅知識架, 至於驚亞女會自卑的問題就唔應該太担心, 因為她大個女出來社會做事都一定會遇到很多富貴人的, 咪當學校是社會的縮影, 比佢提早體驗吓囉, 但你唔好忘記要久唔久輔導吓個女, 叫佢諗嘢要正面D, 唔需要自卑的, 例如話比佢聽, 一個温暖的家是用錢買唔到的, 如果想做個有錢人亦唔難, 因為知識可以改變命運等等......, 而且香港不少名人和對社會有貢獻的人, 以前都是名校的窮學生.
請你想清楚吧, 父母的思想都要正面D, 其實做人諗嘢真係要正面D才會活得開心架!

原帖由 lauerica 於 10-12-6 13:55 發表
入到DGJS分分鐘被列入草根家庭, 無論大人同小朋友喺心理及經濟上都有一定壓力, 大人都話可以自我調節, 但個小朋友日日對住啲富貴同學, 心理上不多不少承受唔少壓力, 我地好怕佢會因自卑整到最後好負面, 仲影響埋讀書 ...

作者: panbaby    時間: 10-12-6 15:04

同意X2.  

嗰兩間學校應該是

ST. Paul Convent and Turelight

其實睇番作者描寫中學的情況, 間學校的人水準及質素真的幾好, 不過佢加上佢自己的負面的字眼來唱衰才看上去咁差.

看完全文, 真的覺得佢是遠遠得益自讀了這間學校, 真係唔知反思什麼, 可能是人生同學之間的際遇問題...

原帖由 wynma 於 10-12-6 14:41 發表
完全同意你的講法!
如果囡囡咁叻入到這間學校, 但父母竟然要放棄, 亞女大個很可能會怨你一世架, 你都係考慮清楚好D. 而且這學校的academic aspect咁超班, 亞女一定會學到很多在其它學校學唔到嘅知識架, 至於驚亞女會 ...

作者: thomasha    時間: 10-12-6 15:04

Agree.

Nowadays, parents tend to be overprotective of their children and they don't let the children experience obstacles, thinking all obstacles should be avoided or eliminated by parents.  We must remember that we cannot protect them all their lives and they must learn how to deal with such situations themselves (with proper guidance from parents, of course).
原帖由 wynma 於 10-12-6 14:41 發表
完全同意你的講法!
如果囡囡咁叻入到這間學校, 但父母竟然要放棄, 亞女大個很可能會怨你一世架, 你都係考慮清楚好D. 而且這學校的academic aspect咁超班, 亞女一定會學到很多在其它學校學唔到嘅知識架, 至於驚亞女會 ...

作者: sadsam    時間: 10-12-6 15:16

我今朝都有看這篇文章......

但我唔明,點佢作者身為一個記者所寫既文章咁口語化既.......?

如:
「老師上課全講雞腸我聽唔明、英文堂默生字我無個寫得出」

「希望他們多花時間關心同學,而非一味叫她們參加比賽幫學校拎獎。」

「個個都已埋堆唔受我玩,」

作者: 35C9    時間: 10-12-6 15:27

作者成篇文章好像一盤散沙, 沒有主題內容, 前言不對後語, 枉為名校生出品, 差也 ! :;pppp:
作者: thomasha    時間: 10-12-6 15:29

The writer does not seem to be a reporter, but just an amateur (casual) writer in the inside pages.
原帖由 sadsam 於 10-12-6 15:16 發表
我今朝都有看這篇文章......

但我唔明,點佢作者身為一個記者所寫既文章咁口語化既.......?

如:
「老師上課全講雞腸我聽唔明、英文堂默生字我無個寫得出」

「希望他們多花時間關心同學,而非一味叫她們參加比賽幫學校拎 ...

作者: thomasha    時間: 10-12-6 15:30

Not all 名校生 are good in writing.  They may be better at other things.
原帖由 35C9 於 10-12-6 15:27 發表
作者成篇文章好像一盤散沙, 沒有主題內容, 前言不對後語, 枉為名校生出品, 差也 ! :;pppp:

作者: traeh    時間: 10-12-6 15:32

我諗你只係順手quote我,不過我又回下啦:

佢反思,讀名校令佢自豪,都不及做記者令佢覺得自己比其他人更高層次,眼界闊大更懂反思,仲會體率民間疾苦。比起名成利就嘅舊同學,佢其實更上一層樓。

又或者佢只係借寫篇文章,平衡下自己唔多平衡嘅心態。

原帖由 judy 於 10-12-6 14:36 發表

佢反思啲咩呢?

作者: BookloverJ    時間: 10-12-6 15:37

作者: traeh    時間: 10-12-6 15:37

但係文中佢咁寫:

離開名校投身記者工作後,我看到世界之大,不是只有干德道豪宅、生活也不是只有名牌拎獎、做人的價值也不是只懂得看人眉頭眼額。

原帖由 thomasha 於 10-12-6 15:29 發表
The writer does not seem to be a reporter, but just an amateur (casual) writer in the inside pages.

作者: invitation    時間: 10-12-6 15:40     標題: 回覆 40# sadsam 的文章

作者: 看完你的大作, 我真的要反思...
1. 何解讀完名校做記者,中文都只有這種水平, 連主旨都未能清晰有力地表達;
2. 何解作者 proud of 自己是名校生之餘又不屑其校; 做到head girl 都仍然自尊低, 自卑感重;不要因為出身低便自命清高;
3. 雖不知所指是何"名校", 但看不出那"學校" 和其他大部分學校有何分別;

總結: 言之無物, 唔知 up mug!
作者: I/LOVE/3T    時間: 10-12-6 15:43

完全同意 lauerica 31#

我覺得根本唔需要擔心窮/富嘅問題。

我同哥哥廿幾年前分別派入傳統名校,我哋當時住牛下,成間公屋二百幾呎住6個人。因為性格同有正確價值觀念,我哋從不自悲,亦都唔覺得貧窮會影響同學或朋友之間關係。

我哋嘅同學有富家子弟(穿制服司機名車接送)
,中產子弟(父母自己開車接送)
,窮人子弟 (搭巴士或行路返學)。多年後嘅今日仍然是好朋友。

如果別人因為有錢過你而睇你唔起,呢個喺佢嘅品格問題。 我唔知陳守仁喺咩類型學校,但因為害怕被有錢同學睇唔起而放棄DGJS實在可惜。

作者: traeh    時間: 10-12-6 15:46

其實由始到終,佢都無講過人地白眼過佢窮。最初人地”唔受佢玩”好正常,人地原校升中玩咗六年,又唔識你,梗要時間。而且間間學校都一樣,村校好名校好,成績好自然朋友多,唔理你有無錢。後來住大潭複式洋房嘅有錢女同學,都請佢去屋企玩,只不過佢自己諗唔通,到今日都諗唔通。

但係我最唔明,係佢話:
”而我最希望,香港出色的窮學生與富學生,都有平等機會入讀優質學校,這卻是我對直資概念的最大質疑。”

1) 佢係咪一次過將 優質學校=直資學校=名校?

2) 如果當年靠成績派位,唔使收學費嘅名校,都令佢咁多心結,咁就算今時今日直資變返津貼,都只係將佢個案件重演,咁佢係咪唔應該只懷疑直資概念,更要懷疑名校係咪優質學校,係咪人人適合入讀?

作者: BookloverJ    時間: 10-12-6 15:57

作者: easybring    時間: 10-12-6 16:18

must "入香港精英圈"  <-- totally agreed with you.
原帖由 isaac911911 於 10-12-6 14:27 發表
仲有我o地下一代, 如果係香港想要返身, 就唯有靠教育, 仲不是一般教育, 而係精英教育, 入香港精英圈, 不然, 我們下一代就只會被香港富豪的第二第三代用金錢操控社會, 繼續被欺壓, 爭取多1, 2蚊最低工資都要睇人面色 !!!!

作者: thomasha    時間: 10-12-6 16:34

I am not sure if she is a reporter now.  If she isn't, her writing style can be relaxed a bit.

Some of the "show business page" reporters write in this colloquial way too. :D
原帖由 traeh 於 10-12-6 15:37 發表
但係文中佢咁寫:

離開名校投身記者工作後,我看到世界之大,不是只有干德道豪宅、生活也不是只有名牌拎獎、做人的價值也不是只懂得看人眉頭眼額。

...

作者: sadsam    時間: 10-12-6 16:47

你o岩!無話記者唔可以寫口語化文字。
所以宜家d x周呀物周呀下下大字標題
"放蛇直擊 Talk騷炒舊橋仆直 阿蘇發晦氣:空櫈多過籮柚"
"張晉爆老婆暴躁 患強直性脊椎炎 37歲蔡少芬忍痛佗B"
可能都係d名校"類"左佢,攪到d中文差哂~
原帖由 BookloverJ 於 10-12-6 15:37 發表

"直至我做了記者,我才發現,所謂名校生獨有的自信、傲氣,還有世故、現實,跟那隻只懂呱呱叫的井底之蛙,沒太大分別....."
筆者自認記者, 不過無話記者唔可以寫口語化文字既. ...

作者: wunma    時間: 10-12-6 17:14

作者: brian61950    時間: 10-12-6 17:14

她是明讃自己(窮學生發奮),暗踩同學(富學生盲目貪慕名牌,不懂得分辨是非黑白,趨炎附勢).

及窮學生與富學生,機會入讀優質學校並不均等.

原帖由 judy 於 10-12-6 14:36 發表

佢反思啲咩呢?

作者: judy    時間: 10-12-6 17:24

原帖由 brian61950 於 10-12-6 17:14 發表
她是明讃自己(窮學生發奮),暗踩同學(富學生盲目貪慕名牌,不懂得分辨是非黑白,趨炎附勢).

及窮學生與富學生,機會入讀優質學校並不均等.

利害,我睇完都唔知佢想講咩?
作者: Mat_Dad    時間: 10-12-6 17:41

謝謝分享:) 心神領會
作者: gobbys    時間: 10-12-6 17:49

I doubted if the author's school is SPC.  I graduated from SPC.  We had Head Prefect and not "Head Girl". We have S,T,P,A,U,L classes in each form but A class is not the best classes.  'A' class is the one with French group girls only.  :
Most of us who graduated from other primary schools had experienced 1-2 year transition periods in adapting the English speaking environment in the secondary school. I don't found it's a problem and make me feel bad in the class. I had a happy school life in SPC.
原帖由 goo_littlebb 於 10-12-6 12:51 PM 發表

作者: kochiman2004    時間: 10-12-6 17:49

我老公都係名校生, 喇沙仔出世, 佢係窮人家出生, 讀書時囉公共援助(依家叫綜援)生活, 聽佢講, 佢讀書時都好開心, 無乜白鴿眼同學, 亦無被人睇唔起. 可能都係某一兩間直資學校文化.
作者: swmami    時間: 10-12-6 18:06

睇到大家既討論,真的看到很多不同觀點和看法,很精彩。

其實我並沒有對任何學校(包括名校)有任何偏見。我的小朋友還小,未夠鐘考小一,我唔想令某些家長誤會我分享的動機,更加唔想見到有些家長選錯學校,自問我仲係「L」牌,仍在各方面學習中,希望做個好媽媽,陪小朋友經歷他們的成長路就是。

我相信大部份上得BK嘅爸爸媽媽都很緊張仔女既學業前途,在各處討論當中亦看到許多人生百態,有時比起職場還精彩,之前真沒想過。

在此不想長篇大論,只想說說我個人的一點愚見:

如果想為小朋友的話就真的要以小朋友本身出發,只要是適合他們的,就是最好的,名校與非名校亦然。我覺得人本身(如校長、老師、家長、學生)才是最重要,當中人亦各有不同,會變和互動的。無錯名聲是前人所建立的,不過記住那是之前的,但在位者的真正教育理念和價值觀我哋又有幾了解和認同呢?我哋又有幾大心力去培育小朋友呢(不只是鋪路咁簡單)?小朋友的性格是怎樣呢?他們會讀得開心嗎?所以凡事都不應太早看成是絕對的,尤其是在未完全了解之前。就正如你入到大公司就一定遇到個伯樂,前途無限嗎?名氣稍遜既公司就一定學唔到嘢,無前途嗎?要睇你適唔適合和想要甚麽,你是否能一直努力不懈去爭取。如果真的以小朋友本身出發,好多時都會免卻走些冤枉路,亦無需要打擊自己同小朋友的自尊,損失更大。

每間學校都各有其長處和短處,作為家長都應該一路多作觀察而從旁去引導小朋友,說時易做時難,但係要個咁細既的小朋友(我指係小學生)去獨自地面對和處理好一些大染缸的問題,我想也不太恰當。但我的而且確的看到(相信只是小部份既家長)卻是本末倒置,一心只着眼如何送子女到大家公認的名校去,但沒有真正花太多時間在仔女身上,聽聽他們的心聲,當然他們未必自知啦,可惜可惜!到他們辛苦地考進去時,他們是否都可以欣然地應付到呢!做父母的又有沒有在仔女出現問題前察覺到呢!最好笑的是當仔女的問題變得難以接受時,家長反而帶個小朋友去見心理醫生或輔導!有位心理輔導告訴我他的clients最小的約只有K2,個trend是一路由中學推前到幼稚園,並不只是單一案例。

我時常提醒自己要以小朋友本身出發,作為父母既我要努力學習做好自己。尤記得我個小朋友既班主任曾經講過,只要家長同小朋友都做得好去到邊間學校都無問題。

為人父母甚艱難,的確是個要求極高的終生職業!
作者: ahmi    時間: 10-12-6 18:24

希望沒有入錯座. 我也是中文小學派位入spcs,但當年好像沒分精英班,A班的確是會有一些外籍同學的,可能我沒她感受那麼深是因為我不是A? 交朋友對外來生是會有點困難,畢竟大部分同學也由直屬小學直升,她們分分鐘認識了6-10! 但同學都很友善,我是要申請書簿津貼的,而有同學的家的確有3,000呎,但學校從來不提,同學也沒有比較,只要努力讀書,沒有什麼好比較。至於人家有錢補習、學琴、買名牌,這些是現實,畢業後出來社會也會有人背境際遇比你好。至於價值觀,當年學校都讓學生做社會服務,這些活動根本不會如現時般計分,也不見得所有人都活在象牙塔,感恩和有使命感都不一定要做記者才懂。中學生崇尚物質每間學校也有,她的同學家境負擔到,她也不用酸溜溜。更重要是作者可能要反省一下為何她這一類的學生學校都包容到,學校是否真的如此功利。我覺得她舒發個人感受和分享個人際遇沒有問題,她的心路歷程無疑可令父母為子女選校多作一些準備,但如此呼之欲出的批評學校則有點不大公平。對直資教育的批評也表達得不大清楚,好像只是順應潮流多踩一腳。
作者: rinapang    時間: 10-12-6 18:46

很中肯的意見,其實心結在自己處,若作者不是入了名校而是一些band 3( 以前band 5)的學校,她一樣會發現另外一些更嚴重的問題!
學校給了你良好環境及機會,如何"解讀"是看自己!
我也是在一間女校畢業, 很多同學很叻, 為學校爭取很多獎項, 自己讀了多年, 什麼獎也沒取過, 但自己讀得很開心, 因知道自己長處, 不必與人比較!

原帖由 ahmi 於 10-12-6 18:24 發表
希望沒有入錯座. 我也是中文小學派位入spcs,但當年好像沒分精英班,A班的確是會有一些外籍同學的,可能我沒她感受那麼深是因為我不是A班? 交朋友對外來生是會有點困難,畢竟大部分同學也由直屬小學直升,她們分分鐘認識了6-10 ...

作者: MadonnaHK    時間: 10-12-6 18:51

作者: kenfu    時間: 10-12-6 18:52

作者: swmami    時間: 10-12-6 19:06

我不明白你的意思呀!

原帖由 kenfu 於 10-12-6 18:52 發表
我相信很多家長看完這篇文章後更加想自己的子女入名校, 你完全講出他們想要d乜.
真多謝你的分享  

作者: chingchingfa    時間: 10-12-6 19:41

Agree with ahmi comment. Nowadays, I do not see any Roll Royce in front of school at the fetch time. At least my daughter goes to school by bus or MTR. Most of Paulinians as mine are from "ordinary" families. I was frightened when I read the passage. But when I thought deeply, seem some cases from the writer are incorrect. Class A is not top class at school. As other BK moms said, SPCS has 6 classes, the letters of class: S, T, P, A, U, L. The top class always changes the letter every year. No Chinese uniform girls school close to SPCS campus. If the writer mentioned is True Light, the distance is around 10 minutes' walk. Why did the writer say "neighbour school"?
This is the 1st time I heard the negative comment from the Paulinian. Anyway, thanks for the writer's own thinking. Share we parents to care potential issue of the kids' secondary life.  
Best regards,
chingchingfa
希望沒有入錯座. 我也是中文小學派位入spcs,但當年好像沒分精英班,A班的確是會有一些外籍同學的,可能我沒她感受那麼深是因為我不是A班? 交朋友對外來生是會有點困難,畢竟大部分同學也由直屬小學直升,她們分分鐘認識了6-10 ...

作者: fsforth    時間: 10-12-6 20:58

See this news:

http://hk.news.yahoo.com/article/101129/4/liiq.html

什麼學校也有機會有類似情況...
作者: GIPW    時間: 10-12-6 22:08

原帖由 lauerica 於 10-12-6 13:55 發表
入到DGJS分分鐘被列入草根家庭, 無論大人同小朋友喺心理及經濟上都有一定壓力, 大人都話可以自我調節, 但個小朋友日日對住啲富貴同學, 心理上不多不少承受唔少壓力, 我地好怕佢會因自卑整到最後好負面, 仲影響埋讀書 ...

If you are being admitted, then I would suggest you let your child go ahead, at least this is something that she strive for.  If she feels unhappy one day, maybe then it is time you could think if you should change the school environment for her.
But do not underestimated the pressure from DGS.  I have friends who are admitted from 草根階層 and need to put a lot of effort to balance the phychological feeling of her child but some also from草根階層 have no problem.  This all depend on if your child could adopt within her own peer group.  
But do not take away the chance from your kid at this stage.  If she could not adpat to the environment then maybe it is time the parent think of something to help, including change the school
作者: YongXin    時間: 10-12-6 23:04

我都係中文小學升上SPCS,我都係UFO讀A班,我都係Prefects' Board,我都係上到HKU。
我唔知作者係唔係真係Paulinian,我只覺佢借題發揮,無重點,無立場,亦唔認同佢講0羊貧富論,作者既唔開心,我地真實既校園生活唔係咁架播。
可能老總叫佢寫篇 “仇富論少年版---仇名校論” 等大家談論吓,潮流興仇富仇直資。
作者: iantsang    時間: 10-12-6 23:10

I have a lot of feelings while reading on this article, because this is consistent with my observation which drove me NOT to let my daughter walked this path.  As parent, it is a difficult road to choose, but I would take the full responsibility of it (if my daughter ever blame me for it)

The key point in this article is in this paragraph:
"倒模生產典型香港人

教育的終極目標,是訓練每個人的獨立思考、批判思想。但名校在這方面做到幾多?名校最成功的,是它大批倒模生產一個個典型香港人——實際、精叻、識上位、識表現自己。但更深層的價值——真、善、美,名校又教了幾多?"

One thing need to clarify, she is referring to a very small number of so-called elite schools (not famous or popular schools).  I believe there are less than 10 schools in HK which actually fall into this particular category.  So, don't try to generalize her comments to other famous schools since each school have their own special characteristics, and they are NOT THE SAME!

Notice there are some people who wonder why she would write her Chinese this way as a reporter.  But isn't it exactly what the general public DEMAND the media to write like this.  If she actually wrote proper Chinese, can all readers actually still be so interested to read it through?  This is what need to be 反思.

We are now living in a world which we value materialistic advantage over anything else.  So, these elite schools provide the best training for SOME of their students to achieve that.  The value system behind such consideration is what worth 反思.

What she wants to say is we are now putting moral and ethic education to much lower priority (in a way, materialism have quite a bit of conflicts with morality, don't they?)  This is what need to be 反思......

Why can't we just try to look at the article from a positive angle?  It is an awakening for a social problem, no need to try to pick a bone from an egg everytime.  It may not be written well, but that was written by someone who are living in the dark shadow of her past.  Can we learn to appreciate that?  Should that be something we teach our next generation?

Thanks for the sharing!

作者: Homade    時間: 10-12-6 23:20

我覺得呢篇文章只係反映一個入世未深,知少少扮代表的大作。呢個世界每處都有窮有富,只要窮得有骨氣,有上進,有理想,何需理世俗人眼光,學校只係人生的踏腳石,讀得好與唔好,係個人的功力,每個人讀書都希望力爭上游,邊有人望自己越讀越屎。

至於現在好多人都對名校指指點點,人云亦云,真係唔明,你唔鍾意名校咪唔好入去讀囉,冇人迫你,到你入左去讀,又嫌三嫌四,何必呢!世事冇十全十美,再有機會俾你揀,你大可揀間爛仔學校,同佢地打成一片,咁呢個係唔係你當初的決定,問心啦!
作者: wootaitai    時間: 10-12-6 23:33

作者: traeh    時間: 10-12-6 23:58

唔係想拗,不過真係唔係太認同呢篇文章。

我唔覺得作者想寫 "a very small number of so-called elite schools",我覺得佢只係想發洩佢個人情緒,講佢係母校自卑又自大嘅心理,到今時今日,明明當年成績好過人,但成就不如人嘅心結。不過佢當然要借題發揮,借講名校,臨尾仲揩埋直資油水,先至可以係報紙出到咁大篇稿。

如果講名校無教小朋友更深層價值,唔重視moral and ethic education,咁係非名校就做得好好?事實上,我知道有名校係呢方面做得好好。而如果佢重點真係呢方面,咁佢完全寫唔到出來。

原帖由 iantsang 於 10-12-6 23:10 發表
The key point in this article is in this paragraph:
"倒模生產典型香港人

教育的終極目標,是訓練每個人的獨立思考、批判思想。但名校在這方面做到幾多?名校最成功的,是它大批倒模生產一個個典型香港人——實際、精叻、識上位、識表現自己。但更深層的價值——真、善、美,名校又教了幾多?"

One thing need to clarify, she is referring to a very small number of so-called elite schools (not famous or popular schools).  I believe there are less than 10 schools in HK which actually fall into this particular category.  So, don't try to generalize her comments to other famous schools since each school have their own special characteristics, and they are NOT THE SAME!

Notice there are some people who wonder why she would write her Chinese this way as a reporter.  But isn't it exactly what the general public DEMAND the media to write like this.  If she actually wrote proper Chinese, can all readers actually still be so interested to read it through?  This is what need to be 反思.

We are now living in a world which we value materialistic advantage over anything else.  So, these elite schools provide the best training for SOME of their students to achieve that.  The value system behind such consideration is what worth 反思.

What she wants to say is we are now putting moral and ethic education to much lower priority (in a way, materialism have quite a bit of conflicts with morality, don't they?)  This is what need to be 反思......

Why can't we just try to look at the article from a positive angle?  It is an awakening for a social problem, no need to try to pick a bone from an egg everytime.  It may not be written well, but that was written by someone who are living in the dark shadow of her past.  Can we learn to appreciate that?  Should that be something we teach our next generation?

作者: iantsang    時間: 10-12-7 00:21

I think it is my fault of not stating my comments clearly, so please accept my apology.

Agree she is not writing for a very small number of schools, she is actually writing about just one school with her subjective personal experience, but she (or the editors) wants to generalize it to get an angle (particularly an instruction from the boss).

I don' think she feels herself taking an inferior job now.  May be it is just me but I see a very big person from her article.  She takes up a reporter job not because she has no "better" options.  She "chose" to do so  and be able to see a whole new world beyond the boundaries as set by the education.

At the end, please try to think how an article can be published, the reporter writes it, then the editor edited it before it comes out.  This is why there are contradictions, because the editors who not being the person who been through the process, wants to create an angle which they believe will capture more public interests.  So, there are two layers of this article and so it needs to be read carefully.

原帖由 traeh 於 10-12-6 23:58 發表
唔係想拗,不過真係唔係太認同呢篇文章。

我唔覺得作者想寫 "a very small number of so-called elite schools",我覺得佢只係想發洩佢個人情緒,講佢係母校自卑又自大嘅心理,到今時今日,明明當年成績好過人,但成就不如人嘅 ...

作者: wynma    時間: 10-12-7 00:25

點解有咁多人對名校有偏見嘅? 其實名校有咩唔好呀? 家長希望子女入名校又有咩唔妥呢? 點解有D人踩到名校一文不值, 講到名校好似仲差過Band 3學校咁!
作者: ahmi    時間: 10-12-7 00:31

I agree that materialism of the society is the root of the problem and the situation has got worse in recent years.
While I cannot agree more that education in an elite school can help one to advance the social ladder, I do not think that this is in conflict with moral education.
If the writer really had such an unhappy experience in the past, she has to pull herself out from the dark.
I must say I sometimes I did have similar inferior feeling at school, but should we just blame the school, our parents or the society?
The sad thing is this kind of thinking is common now that we also need to be cautious against, especially if she works for the media.

原帖由 iantsang 於 10-12-6 23:10 發表
I have a lot of feelings while reading on this article, because this is consistent with my observation which drove me NOT to let my daughter walked this path.  As parent, it is a difficult road to cho ...

作者: panbaby    時間: 10-12-7 00:34

看了這文章令人最不滿的地方不是作者的個人感受, 作者的個人感受我好尊重, 香港有自由表達言論的機會

我個人最不滿的是明明是作者母校培育了她, 佢自己都咁講, 但文中不停咁暗示母校看風頭97後重普通話, 佢話 : 識時務者為俊傑。不單校長,老師、同學,都很懂得做人——做一個成功的主流香港人,當然離不開一個錢字。各位家長, 回歸後學中文普通話有何問題? 佢就話人貪錢,  佢用字咁毒值唔值得鼓掌?

最慘是當她是好同學又住大屋叫佢返屋企玩的同學, 估唔到原來好心叫佢玩, 十幾年後會俾佢唱心靈空洞...  自己入了精英班, 佢自己都寫得好威, 好投入學校生活, 不過轉頭因在街上見到同學衣服不整齊向修女告發反而給罵了一餐 (好想知佢同修女講什甚, 修女又講什甚), 便又否定精英班... 喂, 你咁都好兒戲, 自己威了咁多年, 給人罵了便反轉豬肚...英班用 什麼 '勝王敗寇' 等的字眼. 喂, 你唔HAPPY 可以會考完轉去其他學校, 冇人逼你讀呢間咁勢利的原校直升?

OK, 到出來做事, 人家結婚請飲, 咁唔講近況便是講以前讀書啲事 (都唔知係唔係住干德道司徒拔道,定大潭複式洋房嗰幾個), 人家嫁得好高職就話人膚淺不及我做記者眼界濶, 各位家長, 你能信服嗎?

個人十分十分十分讚成學校培育公民德育為先, 有正確的人生觀及金錢價傎觀, 但作者到最後只拋下幾句門面話, 求其講幾句漂亮話為求取得掌聲, 咁佢對唔對得住培育佢的母校? 那幾個當佢係朋友(佢都話人地當佢朋友)的有錢女, 難道有錢的同學可以 出賣?

作者: traeh    時間: 10-12-7 01:50

係我唔好意思,大家只係討論下,各抒己見,對文對作者,不對網友,真係無需要apologize

又忍唔住想講.....

做記者當然係佢自己選擇,亦有好多機會"淺層"接觸社會唔同層面,但最終記者人工唔高,係不爭事實,如果自己想唔通,見到舊同學時暗自比較,難免會bitter。你睇作者不斷比較佢同舊同學--雖然你有錢,但唔及我見多識廣;雖然你有地位,但唔及我無趨炎附勢;你世故現實,但只係井底之蛙;你富有但你空虛......由此可見,佢係需要透過不斷比較,嚟平衡自己,肯定自己。佢的確係想唔通。

我又唔明,佢後記裏面寫:

"寫這篇文章,是希望香港人不要盲目貪慕名牌。所謂名校的教育理念,你作為家長是否認同?更重要的,是你希望學校教曉你的子女什麼?
而我最希望,香港出色的窮學生與富學生,都有平等機會入讀優質學校,這卻是我對直資概念的最大質疑。"

佢成篇文章只係不斷踐踏自己母校,睇低自己同學,係咪要咁,至令人唔好盲目貪慕名牌?

而我最唔明,係佢希望人人有平等機會讀優質學校。佢即係想點?佢係咪將直資、優質學校同名校等同?咁如果當年靠成績派位、唔使收學費嘅名校,都令佢咁多心結,咁就算今時今日直資變返津貼,唔使比錢,都只係將佢個案重演,咁佢使乜懷疑直資概念?

佢成篇文章唔係想話,名校(無論是否直資)唔係一般人會讀得開心,最後仲會令人失去遠大眼光,唔留意時事,淨係識爭名逐利咩?

原帖由 iantsang 於 10-12-7 00:21 發表
I think it is my fault of not stating my comments clearly, so please accept my apology.

Agree she is not writing for a very small number of schools, she is actually writing about just one school with her subjective personal experience, but she (or the editors) wants to generalize it to get an angle (particularly an instruction from the boss).

I don' think she feels herself taking an inferior job now.  May be it is just me but I see a very big person from her article.  She takes up a reporter job not because she has no "better" options.  She "chose" to do so  and be able to see a whole new world beyond the boundaries as set by the education.
...

作者: traeh    時間: 10-12-7 01:59

多謝你點出最大問題,我睇呢篇文章的確好唔滿意,但一時間,又講唔出最大問題,原來就係呢樣!同意 !
原帖由 panbaby 於 10-12-7 00:34 發表
看了這文章令人最不滿的地方不是作者的個人感受, 作者的個人感受我好尊重, 香港有自由表達言論的機會

我個人最不滿的是明明是作者母校培育了她, 佢自己都咁講, 但文中不停咁暗示母校看風頭97後重普通話, 佢話 : 識 ...

作者: IJai    時間: 10-12-7 02:52

有時未必咁清醒-.-
作者: kenfu    時間: 10-12-7 05:11

作者: tamm    時間: 10-12-7 08:00

I agree this is the mentality of 名校生 - at least all of those I met:

它貫輸的價值觀是七個字——識時務者為俊傑。不單校長,[url=http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/ck.php?bannerid=591]老師[/url]、同學,都很懂得做人——做一個成功的主流香港人,當然離不開一個錢字。
作者: motherotk    時間: 10-12-7 09:01

That's a really good discussion... My personal experience from a so call "famous girl school", very familiar stories, familiar feelings.  familiar experiences...the kind of values the conveyed from the school education and teachers are very "elite" values..

From my past education experience with these "elite" schools, I will never have my kids go to girl or boy school starting from  primary schools. Secondary schools may consider some schools with more liberal values...definitely not the school I came from...

The elite values are part of the results of British colonialism and Christian values... without critical reflections to appreciate other culture and to appreciate diversities

Someday I was awakened of my "vanity" due to new experiences over these "stupid and vanity" values, then you realized what an "education" you have been going through!! Then you realized what is a good education and what kind of education you can avoid for your kids to avoid possible future "disaster" or "mental health problems".
Personal experience may bring some bias, still is part of the reality...

作者: juliancy    時間: 10-12-7 10:06

What she writes does not appear to serve the objective or anyhow logically reach the conclusion that "寫這篇文章,是希望香港人不要盲目貪慕名牌。所謂名校的教育理念,你作為家長是否認同?更重要的,是你希望學校教曉你的子女什麼?", even though such an objective/conclusion can never be wrong.

There is no contradiction between a competitive style of schooling and the values and perspective that the write considers important.  Her school remains to have been a positive influence on her, having made her fight and struggle and excel.  Didn't she get tough in the process? And the schooling did not deprive her of all the other opportunities to develop the values and perspective that she has now as a news reporter.

We can't argue over values.  Just as the writer can despise classmates who cared only about girlie things, not few people in society would despise the unprofessional (if not disgraceful) industry of news reporting in Hong Kong (can't call it journalism indeed) whose workers care only about deadlines than facts or social justice.  (Actually the quality of that article looks quite a piece of self evidence.) The game of value imposition never ends.

作者: KK07    時間: 10-12-7 10:38

唔好把'名校'神化,亦無需要把它妖魔化.
我都算係名校家長,但我家絕不是富有人家.  我把小孩送進名校是因為名校
-有較好的讀書風氣,學生學術水平較高 (以公開試成績計),入大學機會率較高
-學生自信較高 (純因公眾對名校生的較高評價與期望),但自信高可令學生有更強的動力去學習更多, 這是相輔相成的
-個人較喜歡有宗教背景的學校,畢竟向善愛人是宗教的根本意義
但任何學校都是一個社會的縮影,有勢利的人,有識時務的人,亦有如作者所說去追求真,善的人. 我從來不會認為讀名校的人一定會高人一等,不錯你成為律師,醫生的機會可能較高,但一樣可以是無公義的律師,無良的醫生,所以家庭對學生的德育培養是最重要. 如果我們一慨而論將名校label為貴族化,'白鴿眼'等等,那等於說"為富者一定不仁","劫富者一定濟貧". 那是十分錯誤的邏輯.
作者: invitation    時間: 10-12-7 12:16

作者: wunma    時間: 10-12-7 12:18

作者: invitation    時間: 10-12-7 12:52

agree!!!

原帖由 Homade 於 10-12-6 23:20 發表

我覺得呢篇文章只係反映一個入世未深,知少少扮代表的大作。呢個世界每處都有窮有富,只要窮得有骨氣,有上進,有理想,何需理世俗人眼光,學校只係人生的踏腳石,讀得好與唔好,係個人的功力,每個人讀書都希望力爭上游,邊有人望自己越讀越屎。

至於現在好多人都對名校指指點點,人云亦云,真係唔明,你唔鍾意名校咪唔好入去讀囉,冇人迫你,到你入左去讀,又嫌三嫌四,何必呢!世事冇十全十美,再有機會俾你揀,你大可揀間爛仔學校,同佢地打成一片,咁呢個係唔係你當初的決定,問心啦!

作者: invitation    時間: 10-12-7 12:59

難道你識個作者? 而且read到佢個mind?
原帖由 iantsang 於 10-12-7 00:21 發表

Agree she is not writing for a very small number of schools, she is actually writing about just one school with ...

作者: artroboy    時間: 10-12-7 13:44

心胸狹窄的小女生用文字以去平衡心理的文章., 不屑一看.:;pppp:
but 最令我驚訝既係......咁既寫作水平同文采都可以揾到飯食做記者......睇黎香港呢個"文化沙漠"之名真係 非浪得虛名也.... .   

原帖由 panbaby 於 10-12-7 00:34 發表

我個人最不滿的是明明是作者母校培育了她, 佢自己都咁講, 但文中不停咁暗示母校看風頭97後重普通話, 佢話 : 識 ...

作者: KKLmama    時間: 10-12-7 13:51

作者: cherubic    時間: 10-12-7 14:04

Despite her poor Chinese, the author did express the mentality of people who graduated from elite schools.  With the implementation of mother-tongue language and allowing only about 100 EMI schools some years ago, together with most traditional elite schools changing to DSS, I find that parent's wish to "push" their kids to these schools become even stronger.  Most are proud of their kids being accepted into one of those.  I find that they will consider it as part of their belongings, along with their LV, Benz, and showing it around.  These do affect the kids' value.  Under these circumstances, what kind of person the kids will be?
作者: artroboy    時間: 10-12-7 14:07

如果係經濟能力許可 加上小朋友有能力既, 入到係等於有一定的前途, 值得.
我相信大部份的名校生都係鬥成績多過鬥有錢, 路遙知馬力, 成績好的一定會受到其他人既喜愛, 不用過多憂慮.
原帖由 KKLmama 於 10-12-7 13:51 發表
好多謝Wynma, thomasha, I/LOVE/3T等等幾位嘅意見, 其實最近真係反反覆覆去諗, 收咗唔讀真係好唔抵, 特別係我地覺得囡囡能力可以應付, 只係擔心心理質素問題, 而且最慘係我地唔識讀DGJS的小朋友, 唔知現今實況係點,  ...

作者: MadonnaHK    時間: 10-12-7 14:19

作者: PoPofamily    時間: 10-12-7 14:22

原帖由 artroboy 於 10-12-7 14:07 發表
如果係經濟能力許可 加上小朋友有能力既, 入到係等於有一定的前途, 值得.
我相信大部份的名校生都係鬥成績多過鬥有錢, 路遙知馬力, 成績好的一定會受到其他人既喜愛, 不用過多憂慮.
...

鬥成績和鬥有錢是不同組群。以前要鬥成績因為F.6好少位,随時卄五分樓下都入唔到,尤其是末有拔尖制度前,而家直上S.6應該好好多。

作者: lauerica    時間: 10-12-7 14:46

lauerica, 請問點解係無間道呢?
搞下gag者,冇特別意思。
好多謝Wynma, thomasha, I/LOVE/3T等等幾位嘅意見
點解冇我份既
作者: invitation    時間: 10-12-7 15:12

同意 X 2.  
原帖由 traeh 於 10-12-7 01:59 發表

多謝你點出最大問題,我睇呢篇文章的確好唔滿意,但一時間,又講唔出最大問題,原來就係呢樣!同意 ! 引用:

作者: puzzledmama    時間: 10-12-7 15:12

I cannot agree with you more! Right attitude and clear mind!
These days, I find that many people, esp. those parents who cannot secure a place in their favoured schools, tend to 妖魔化 some elite schools and overgeneralise their personal opinion to all DSS schools. If that is really the case, I feel pity on them and sincerely hope that their biased mind will not adversely affect their kids.

原帖由 KK07 於 10-12-7 10:38 發表
唔好把'名校'神化,亦無需要把它妖魔化.
我都算係名校家長,但我家絕不是富有人家.  我把小孩送進名校是因為名校
-有較好的讀書風氣,學生學術水平較高 (以公開試成績計),入大學機會率較高
-學生自信較高 (純因公眾對名 ...

作者: dumppy    時間: 10-12-7 15:56

理想歸理想, 鮮魚行校長的教育理念很多人讚同, 包括我在內.  但試問家長們是否把鮮魚行學校放在心儀小學的首位?
作者: KK07    時間: 10-12-7 15:58

Thanks......  :)
原帖由 puzzledmama 於 10-12-7 15:12 發表
I cannot agree with you more! Right attitude and clear mind!
These days, I find that many people, esp. those parents who cannot secure a place in their favoured schools, tend to 妖魔化 some elite scho ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5