教育王國

標題: 學樂器一問 [打印本頁]

作者: 龍舌蘭    時間: 10-12-7 16:49     標題: 學樂器一問

請問各位, 妳們現在學樂器, 老師是不是會有"功課" ?

學了近半年, 只操幾首考試歌, 正常嗎?
作者: bebebe12345    時間: 10-12-8 10:25

回家練琴,自然是"功課"。
沒有甚麼正常與不正常,看要求而己!
沒有甚麼要求,而平日少練琴,考試歌+Scale亦不奇怪。但只要略有要求,便一定不足。還是要看跟那一類老 師。
作者: 龍舌蘭    時間: 10-12-8 14:29

好老師難求.
作者: ohmygosh    時間: 10-12-8 15:49

功課方面﹐我自己就一定要學生在家裡做theory和aural﹐下堂比我改。

原帖由 龍舌蘭 於 10-12-7 16:49 發表
請問各位, 妳們現在學樂器, 老師是不是會有"功課" ?

學了近半年, 只操幾首考試歌, 正常嗎?

作者: crystalwsm    時間: 10-12-9 01:15

學咗半年咁快就可以考試? 好快呀!
作者: bebebe12345    時間: 10-12-9 13:04

原帖由 龍舌蘭 於 10-12-8 14:29 發表
好老 師難求.

唉!這才是最大的難題!一位老 師可以教多少學生,有數得計。

作者: 小木偶媽咪    時間: 10-12-9 13:19

一學樂器就操考試歌???  基本功都未攪掂
如果你個老師只係想學生考級而幫佢自己整靚個招牌
一D音樂熱誠都冇,抄得啦
作者: ballballlam2    時間: 10-12-9 14:08

我個小朋友學打十鼓,大半年先學到一兩歌,算係差不多啦…
重質不重量嘛…
作者: 龍舌蘭    時間: 10-12-9 14:45

SORRY, 係我講得唔仔細.唔係一學就考試,
因上一位老師轉左地點, 呢位新老師我請左半年多DD. 但教左半年都只教了3首考試歌. 我已追問了多次, 要不要新增課本, 佢次次都說不用... 一直只教5級試的歌.
O甘樣,我有D心大心細...... 到底學左咩呢?
聲明先---我本人對音樂是一D都唔曉的.
作者: lillymarie    時間: 10-12-9 15:14

原帖由 龍舌蘭 於 10-12-9 14:45 發表
SORRY, 係我講得唔仔細.唔係一學就考試,
因上一位老師轉左地點, 呢位新老師我請左半年多DD. 但教左半年都只教了3首考試歌. 我已追問了多次, 要不要新增課本, 佢次次都說不用... 一直只教5級試的歌.
O甘樣,我有D心 ...

咁你覺得小朋友學咗半年, 彈出來有無進步? 小朋友鍾意呢位老師嗎? 你有無陪小朋友一起上課呢?
我個仔自9月中至今, 老師只係教咗2首歌咋, 有一首歌就有3版, 另一首係練習曲, 平均每星期覆一行. 因為要求高, 要拉得快, 啱音, 仲要有感情.........有時又會執佢既姿勢, 執技巧等等.

所以, 有時慢都唔一定唔好, 最緊要係老師唔係只叫小朋友彈一次就算, 而係真正教佢一些技巧, 音樂知識或演繹.
作者: 龍舌蘭    時間: 10-12-9 15:35

小朋友麻麻地鐘意老師咋, 因老師要佢改個手指尾的位置, (長笛) 但係, 小朋友說老師在吹奏時, 手指尾都做唔到. 變得有分別嘍.
老師是上門的, 所以可以聽到老師教什麼. 但沒有在旁跟課.
半年進步不感覺太大.
作者: lillymarie    時間: 10-12-9 16:37

原帖由 龍舌蘭 於 10-12-9 15:35 發表
小朋友麻麻地鐘意老師咋, 因老師要佢改個手指尾的位置, (長笛) 但係, 小朋友說老師在吹奏時, 手指尾都做唔到. 變得有分別嘍.
老師是上門的, 所以可以聽到老師教什麼. 但沒有在旁跟課.
半年進步不感覺太大. ...

老師做不到自己的要求,又真的有問題喎。
作者: missoktak    時間: 10-12-9 20:17

下!有咁嘅老師?至少自己做到先可示範比學生,而且重係教得考試歌,老師會唔會以為學生為考試而學?唔.....我想都係要同老師談談你同小朋友嘅想法好D,如果唔係,會另小朋友唔想學落去....
作者: 龍舌蘭    時間: 10-12-12 20:43

多謝各位意見.
作者: judy    時間: 10-12-13 11:17

我都最怕考試。

考試期間日日練嗰幾首歌,聽到我怕。

感覺上,考試嗰段時間好似冇進步咁。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5