教育王國

標題: 同學仔家長有冇問你哋小朋友考試幾多分? [打印本頁]

作者: kikiboy    時間: 11-1-17 09:51     標題: 同學仔家長有冇問你哋小朋友考試幾多分?

有個家長問我個仔考試幾多分, 我話普通, 麻麻, 但佢繼續追問: 中文幾多分? 我答咗佢, 咁佢跟住又問英文幾多分?...... 一直問晒咁多科.
你哋有冇遇到呢d人呀? 唉, 我真係唔識講.
作者: Go-to-school    時間: 11-1-17 09:57     標題: 回復 1# kikiboy 的帖子

作者: kikiboy    時間: 11-1-17 10:00

原帖由 Go-to-school 於 11-1-17 09:57 發表
答完之後,要立刻追問番佢, 甘你個仔幾多分?繼續追問.....直到佢都一樣心諗 "唉, 我真係唔識講"

佢有講佢小朋友各科分數, 佢小朋友好高分.
作者: Smiile    時間: 11-1-17 10:00

我會直接說 : "求學不是求分數ma,唔好問啦 !" (當然我都覺得分數好重要但係唔想答 ! )
作者: miffy    時間: 11-1-17 10:04

作者: kikiboy    時間: 11-1-17 10:07

原帖由 Smiile 於 11-1-17 10:00 發表
我會直接說 : "求學不是求分數ma,唔好問啦 !" (當然我都覺得分數好重要但係唔想答 ! )

答得好妙呀! 但佢會唔會話我唔敢講呀.
作者: Go-to-school    時間: 11-1-17 10:08     標題: 回復 1# Smiile 的帖子

作者: kikiboy    時間: 11-1-17 10:09

原帖由 miffy 於 11-1-17 10:04 發表
唔知呢, 我覺得無所謂, 我會照講, 大家傾下計之嘛, 知道下其他人平均分/名次, 心目中有個概念。

我都有照直講呀, 佢唔係傾計囉, 打電話來問完就冇其他嘢講咯.
但我就唔會咁樣問人囉.
作者: Go-to-school    時間: 11-1-17 10:24     標題: 回復 1# kikiboy 的帖子

作者: kikiboy    時間: 11-1-17 10:55

原帖由 Go-to-school 於 11-1-17 10:24 發表
你有冇來电顯示呀?見到佢個number就米接啦!
或以退為進:
"唔好提啦!我咗講出口會成日唔開心,....吓你個仔甘高分呀?好叻仔呀!羨慕死我呀!個仔有一半甘叻就好喇!講下你平時點同佢温書,等我學下野.....(把話題义開,繼續 ...

呵呵, 咁又冇咁激.
作者: wendy_    時間: 11-1-17 11:26     標題: 回復 10# kikiboy 的帖子

我就唔會問人哋幾多分,但人哋問我都會答GA,明知人哋話普通, 麻麻, 就更加唔問下去.為了分數去同人比很無聊.每個人都有優點,成績唔代表一切...
作者: kikiboy    時間: 11-1-17 12:00

原帖由 wendy_ 於 11-1-17 11:26 發表
我就唔會問人哋幾多分,但人哋問我都會答GA,明知人哋話普通, 麻麻, 就更加唔問下去.為了分數去同人比很無聊.每個人都有優點,成績唔代表一切...

係呀, 如果問著個唔好彩或一時失手考得唔合格咁好尷尬架嗎.
作者: km1357    時間: 11-1-17 12:16

一派成績表就會有d唔熟既家長走梨問你...

作者: miffy    時間: 11-1-17 13:04

作者: Planet    時間: 11-1-17 13:12

作者: 小木偶媽咪    時間: 11-1-17 13:18

有架~我都有答
不過我唔會問番人
作者: lillymarie    時間: 11-1-17 13:22     標題: 回復 15# kikiboy 的帖子

maybe the parent wanted to tell others her kid got high marks, or she just wanted to make sure her kid's marks are top marks.

Not too confident in her kid's ability, I would say.
作者: sababy    時間: 11-1-17 13:38

原帖由 Go-to-school 於 11-1-17 09:57 發表
答完之後,要立刻追問番佢, 甘你個仔幾多分?繼續追問.....直到佢都一樣心諗 "唉, 我真係唔識講"

有d追問佢都唔答,或者答同你差不多
作者: Go-to-school    時間: 11-1-17 13:52     標題: 回復 1# sababy 的帖子

作者: brianshe    時間: 11-1-17 14:04

作者: kikiboy    時間: 11-1-17 14:12

原帖由 Planet 於 11-1-17 13:12 發表
最好學校貼晒名次, 總平均分放係網上, 唔洗家長咁苦心週圍追問, 個個家長都想知其他人的分數, 以作比較, 就算考第一,都想知道拋離第二幾多分. 考得唔好, 咩再努力, 起碼知道自己還差幾多, 如果求學不是求分數, 就應 ...

咁樣貼晒出來, 有冇諗過排後面D小朋友嘅感受呀?
作者: brianshe    時間: 11-1-17 14:34     標題: 回復 1# kikiboy 的帖子

作者: Go-to-school    時間: 11-1-17 14:40     標題: 回復 1# kikiboy 的帖子

作者: kikiboy    時間: 11-1-17 15:16

原帖由 brianshe 於 11-1-17 14:34 發表
知恥近乎勇!

狠狠地打沉低分學生 (一部份) 的自信心, 下次就能取高分嗎?

作者: Go-to-school    時間: 11-1-17 16:06     標題: 回復 1# kikiboy 的帖子

作者: kikiboy    時間: 11-1-17 16:30     標題: 回復 25# Go-to-school 的帖子

都幾好, 即係知道自己嗰個排第幾, 但就唔知人哋排第幾.

我仔學校會排頭一半名次, 後一半就唔會排, 不過我仔小一, 我都未知會喺邊度見到結果, 成績表過咗新年先派.

想問吓通常排呢d名次係點排架? 係咪按考試分數排呀? 中英數, 定係要計埋常識呀?
作者: MonkeyGirl    時間: 11-1-17 18:04

我 會 答 .. " ma ma 啦, - 仲 之 無 唔 合 格 我 就 開心啦 "
作者: silvia_ng    時間: 11-1-17 22:50

人地問我會答, 我亦都會問fd d果d囉。

其實想知平均分差距幾多, 名次會差距幾多。話哂第時升中都要睇全級排名, 睇下大家差幾多平均分, 等自己小朋友有目標追下啦。
作者: TelleTelleMom    時間: 11-1-17 22:54     標題: 回復 3# kikiboy 的帖子

Deleted
作者: Smiile    時間: 11-1-17 23:08     標題: 回復 24# kikiboy 的帖子

我寧願佢話我唔敢講好過講完比佢知,佢又 "懶"神秘,激親自己呀 !
作者: sababy    時間: 11-1-17 23:12     標題: 回復 10# Go-to-school 的帖子

我試過好似你咁答,問唔到叫自己個仔裝人,跟住重要唱通街!如果佢知道自己個仔d分高過你,重會同你講高過你,你認為佢意思???
作者: Go-to-school    時間: 11-1-18 09:02     標題: 回復 1# sababy 的帖子

作者: chunchunbb    時間: 11-1-18 09:27

我會答佢,我都唔係好記得喇,如果你咁想知我小朋友每科分數,不如你直接問老師重清楚啦,順便講埋比我知吖,真係麻煩晒你呀
作者: kitbebe    時間: 11-1-18 10:38

所以我好少接觸同班既家長, 費事有比較啦
作者: brianshe    時間: 11-1-18 11:09

作者: little-baby    時間: 11-1-18 16:48

我都很想知小朋友在班中的成績是高或低, 但唔會問其他家長, 亦不會叫自己的小朋友周圍問同學.

我識的某家長很麻煩, 周圍問家長分數又要亞女裝同學分數, 就連默書也要追問. 她又會不停說高分的某同學因去補習先高分, 而低分的同學會懷疑對方是否有學障, 我心諗成績不好就是學障, 呢個世界大把了. 她又聽見有同學進步了就狂問是否去了補習等等. 總之, 就是果種超級八婆.
作者: 瑩瑩老豆    時間: 11-1-19 22:51

有, 仲唔止問考試, 連測驗也要問

原帖由 kikiboy 於 11-1-17 09:51 發表
有個家長問我個仔考試幾多分, 我話普通, 麻麻, 但佢繼續追問: 中文幾多分? 我答咗佢, 咁佢跟住又問英文幾多分?...... 一直問晒咁多科.
你哋有冇遇到呢d人呀? 唉, 我真係唔識講. ...

作者: wbmom    時間: 11-1-20 07:37

我覺得冇乜問題,把口係生在自己身上,講唔講係由自己決定,只是最僧d人週圍問人幾多分,然後自己個仔的就話麻麻地,幾好,唔肯講番俾人聽。
其實講唔講,大家始終都會知。
作者: Michelle_Lau28    時間: 11-1-26 13:03     標題: 回復 20# Go-to-school 的帖子

唉......甘以後佢問親就答"同你亞仔差唔多, 我依家有D事, 唔好意思下次傾過"(飛彈開)

這個回應既大方又得體,正啊!

作者: jk媽    時間: 11-1-26 14:00

所以話哩, 啱咀型嘅, 家長識兩三個就夠了, 免卻是非, 人少少, 大家又可以交流教仔心得, 互通知訊, 互相勉勵!
作者: kwan1981    時間: 11-1-26 18:04

我地幾個家長都會傾o下小朋友考試分數、平時做功課問題,睇o下邊D問題佢地係經常會做錯o既,要用咪方法教佢地先會另到佢地易明白,其實我覺得幾好啊,我又唔介意俾人知考幾多分(不過大家幼稚園時已經係同班,新家長我一個都唔識
作者: eggmama    時間: 11-1-26 23:55

所以我多數問高一班的家長意見, 睇下小朋友大約水平係邊, 無直接比較/利害關係好好多
作者: 中英數常    時間: 11-1-27 17:33

主動問的,大多數都係成績很好,十名以內,才有勇氣問別人仔女成績。而且,對考獲名次後過自己個小朋友的,可能只有開心,都好少見到有分享教學心得,好讓你的小孩子在下次也考獲十名以內;對考獲名次前過自己個小朋友的,就不停追追追問你的教學心得。除了感覺到自私之外,都無其他!
作者: wbmom    時間: 11-1-28 07:33

自己友我會問,我好好彩,識到一班啱嘴型的媽咪,平時大家交流心得,有料就大家share,雖然大家的子女成績差異很大,都無傷感情,可能仲未到5/6年級掛。
作者: do-re-me    時間: 11-1-29 02:25     標題: 回復 1# wbmom 的帖子

佢問:你仔幾多分?
你答:好低分.
佢問:即係幾多分?
你答:高分過你仔少少.
作者: irisleung7    時間: 11-1-29 13:50

家長問家長都事少, 我女間果班某位派飯義工家長, 離譜到:
1) 評估後, 差不多都會問每個小朋友几多分.
2) 派完成績表, 食飯時間玩排名次, 叫d小朋友舉手.

呢d人真係過份到呢.................

我即時打返學校投訴.
作者: wbmom    時間: 11-1-30 07:34     標題: 回復 2# do-re-me 的帖子

係真唔係真呀!咁好玩?
作者: wbmom    時間: 11-1-30 07:36     標題: 回復 2# irisleung7 的帖子

又真係離譜wor。投訴得有道理!
作者: bbJP    時間: 11-1-30 15:37

so funny!
原帖由 irisleung7 於 11-1-29 13:50 發表
家長問家長都事少, 我女間果班某位派飯義工家長, 離譜到:
1) 評估後, 差不多都會問每個小朋友几多分.
2) 派完成績表, 食飯時間玩排名次, 叫d小朋友舉手.

呢d人真係過份到呢.................

我即時打返學校投訴. ...

作者: kc1016    時間: 11-1-30 17:07

我都會問下 friend 果幾個家長, 大家都有講, 我會講下個仔邊一part失分, 下次應要留意邊D, 份卷邊D深邊D淺, 邊D要買多D作業比佢做等, 希望大家都分享一下溫習的心得.
作者: kittyjiu    時間: 11-2-1 09:09

我就會同佢講:

我唔介意佢攞幾多分,只要溫習個過程佢有努力過就得啦!所以我已經唔記得佢幾分了!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5