教育王國

標題: 細b明天有機會交表去迦南 [打印本頁]

作者: 梅媽媽    時間: 11-1-17 13:47     標題: 細b明天有機會交表去迦南

各位09細b,聽日至20號可以交表去迦南試試啦!反正選擇唔多一試無訪
作者: smalltungtung    時間: 11-1-17 21:40

其實迦南好唔好?大家有咩comment?
作者: kawai120    時間: 11-1-17 23:33

Thanks for yr info, if I apply 2 different campus,shall I hand 2 forms to different. Campus?
作者: cincin_ko    時間: 11-1-17 23:45

作者: twllc    時間: 11-1-18 08:49     標題: 回復 4# cincin_ko 的帖子

如果要報兩間,就要填兩張表同分別去campus遞form呀。
作者: MissMusic    時間: 11-1-18 11:26

唔知仲多唔多細B媽咪去報名呢?

今日多唔多人呀?
作者: jezzyuen    時間: 11-1-18 14:13     標題: 回復 1# MissMusic 的帖子

我報左堅道個間..
作者: cacaykw    時間: 11-1-18 14:36

我想問如果係校舍,係咪九龍塘個間比九龍城大.
作者: 駿熙媽媽    時間: 11-1-18 14:43

作者: 梅媽媽    時間: 11-1-18 14:55

剛剛去完九龍塘個間,唔多人我入去時得一個,跟住有三四個排隊,但手續簡單好快,一分鐘攪點.我第一次直接去幼稚園覺得好大間,有兩班小朋友係度上堂我個仔睇得好開心唔記得眼訓.
作者: goolima    時間: 11-1-18 15:11

我都係今日行去問開, 先知原來佢咁啱呢幾日收 FORM, 我拎完打算聽日交, 佢講明得番 PM, 我問佢大唔大機會轉得番 AM, 佢話唔大, 但都諗住報咗先, 因為我後知後覺, 而家先開始幫阿囝報 N
作者: jojade    時間: 11-1-19 02:41

我今朝十點倒去到九龍塘果間,有廿零人等緊, 要o係操場排隊, 有d凍, 不過唔係等太耐, 佢仲介紹有15個月可以開始返既playgroup 報, 價錢唔貴, 不過全廣東話, 唔知好唔好呢?
作者: mzlee    時間: 11-1-19 09:39

我都有與趣想報, 唔知有無電話可以問下詳情?
作者: carnationBB    時間: 11-1-19 10:10

作者: keio    時間: 11-1-19 10:43     標題: 回復 12# jojade 的帖子

我個女由上年11月開始返,都係因為有朋友既bb上年上過覺得唔錯我先報,佢地既class 係75分鐘的, 大致上會分為

30分鐘室外活動或手工及玩玩具
15分鐘茶點
30分鐘唱遊

全程廣東話,不過有唱英文歌,而個個月都有主題,例如形狀:會一星期教一個形狀: 圓形, 心形,正方形,都係用中文唱遊形式去教,不過就會同你講圓形即係Circle, 心形 (Heart),正方形 (Squre) 咁,歌都係有中有英

好既地方 : (1)有室外地方俾小朋友跑下,不過呢排天氣凍就少左出去玩 (2)一班10-12人左右,有2個導師,另外唱遊時有專人彈琴,因為同一時間有2班o係唔同課室上堂, 會再有1個主任級的老師monitor 住上堂既情況 (3) 始終係學校campus 入面, 配套王算新不過好齊全, 洗手盤同toilet 都係幼稚園模式的, 如岩小朋友提早習慣返幼兒園

不足之處 : (1) 語言方面主要係廣東話, 只係唱教時會唱下英文歌同講上英文生字 (2) 地點有少少唔方便, 唔近mtr

But overall,  我覺得老師們都有愛心, , 課堂都幾organised, 第1堂已經記得我個女既名,不過如果可以多少少英文就更好
作者: 梅媽媽    時間: 11-1-19 14:52     標題: 回復 3# mzlee 的帖子

你直接去佢過網頁度睇啦!有晒資料.
作者: jojade    時間: 11-1-27 14:05

keio,
多謝你的分享, 不過想問你係一個星期返一定兩日? 因為我正煩惱返幾日同埋佢唔係每group 都有位, 要排....., 現在有位的時間又唔係咁o岩我個B作息時間
作者: keio    時間: 11-1-27 15:29     標題: 回復 17# jojade 的帖子

我阿女一星期返2日, 11:00-12:15 果班, 佢放左學返到屋企食埋飯, 沖左涼就岩岩好午睡. 佢地9am class 其實都ok 不過我唔想同人迫車, 返工時間d 交通太忙了 

我果時都係預早排定架, 我11月開始上, 我8月尾就打去排隊, 果時佢地話10月頭會通知我11月有冇位
作者: mzlee    時間: 11-1-27 16:03

有無細B收到迦南面見信?
作者: 梅媽媽    時間: 11-1-27 17:10

收到啦!219gogogo .阿仔人生第一次第一個面試
作者: wishwong    時間: 11-1-27 19:14

原帖由 梅媽媽 於 11-1-27 17:10 發表
收到啦!219gogogo .阿仔人生第一次第一個面試

你係邊間迦南呢??
作者: 梅媽媽    時間: 11-1-27 21:22

金巴倫道個間,你呢?有冇apply呀?
作者: MissMusic    時間: 11-1-27 22:14     標題: 回復 22# 梅媽媽 的帖子

梅媽媽, IN 上午定下午呀?
作者: mzlee    時間: 11-1-28 09:19

我仔仔都in金巴倫, 時間係上午11時15分.
作者: wishwong    時間: 11-1-28 12:31

原帖由 梅媽媽 於 11-1-27 21:22 發表
金巴倫道個間,你呢?有冇apply呀?

海濱..但佢地話今日先會收到信通知面試時間..
作者: milkmilkhan    時間: 11-1-28 14:13

我都收到信喇,都係219,富榮迦南,好緊張呀!!!唔知會in咩呢?
作者: 梅媽媽    時間: 11-1-28 22:43     標題: 回復 4# MissMusic 的帖子

我in下午1點,阿仔應該夠訓卦.不過都唔會差好遠,佢見到陌生人都會好驚既.無論in咩個仔都唔會點有反應嫁啦!我都當去玩嫁咋
作者: MissMusic    時間: 11-1-28 22:53     標題: 回復 27# 梅媽媽 的帖子

唔知當日係咪上午和下午都有interview 呢!~ 會唔會好多人呢?!!!!
作者: 梅媽媽    時間: 11-1-29 11:19

我諗唔會少人in,但收既人數就應該好少.得下午班多極有限.
作者: janettsui    時間: 11-1-30 18:07

堅道 3.26 9.30am
你地2月就in咁早既?~!!
作者: 梅媽媽    時間: 11-1-31 16:19

我諗間間學校唔同卦
作者: puffy0305    時間: 11-1-31 23:12

我地都係FEB 19號IN小西灣迦南~
作者: maylee897    時間: 11-2-10 01:23

我個B都系09年細B,我都想報迦南..唔知依家仲有冇得報?最好系九龍塘果邊...
作者: goolima    時間: 11-2-12 16:30     標題: 回復 25# wishwong 的帖子

我個囝都係 IN 海濱呀, 但嗰日咁啱我哥哥結婚, 今日打去學校問, 可唔可以改期, 佢話 FULL 晒, 要視乎有冇家長退出 / 更改喎, 好緊張呀~
作者: carnationBB    時間: 11-2-13 00:01

作者: carnationBB    時間: 11-2-18 11:53

作者: 小糖果媽咪    時間: 11-2-18 12:35

I called to the school yesterday and checked the website.  No application would be applied now because they're full.  They suggest I call back in April.  They said the second round to apply the application was in Jan this year.  The next chance to enroll N1 would be in April.  Some students may be cancelled the seat in that stage. Perhaps, they will accpet the waiting.  I may also want to try try...  My boy is small B and i also worry about him..
作者: 梅媽媽    時間: 11-2-18 13:32

阿仔明天去in 啦!希望一齊順利,佢唔喊我就開心啦!各位bb加油!
作者: wishwong    時間: 11-2-18 17:30

原帖由 梅媽媽 於 11-2-18 13:32 發表
阿仔明天去in 啦!希望一齊順利,佢唔喊我就開心啦!各位bb加油!

good luck.. in 完番黎講吓IN D 咩丫~~
作者: 駿熙媽媽    時間: 11-2-18 20:20

作者: puffy0305    時間: 11-2-19 20:51

今日IN完啦, 老師話3個星期內會收到信~
作者: carnationBB    時間: 11-2-19 23:01

作者: 梅媽媽    時間: 11-2-19 23:10

我都in完啦!好彩阿仔無喊,但咩都唔識答.唔知眼和鼻,唔同老師揮手hello.唉!佢in之前已經想逃出學校啦!今次一定唔得.
  不過俾我見識過幼稚園interview都係一件好事.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5