教育王國

標題: 請教:小一英文功課 [打印本頁]

作者: [[]]    時間: 11-1-22 16:39     標題: 請教:小一英文功課

She swims in the sea.
請問點解swim要加個s

那麼,run,draw,jump etc又要唔要加?
作者: lauerica    時間: 11-1-22 17:31

馮係HE,SHE,IT都要加 S,所以run,draw,jump 都係一樣要加 S。
作者: [[]]    時間: 11-1-22 22:00

明白了,謝謝你
作者: lauerica    時間: 11-1-23 00:01

唔好客氣,錯左唔好鬧我就得,鬧我個女,佢講架
作者: brianshe    時間: 11-1-24 12:12

作者: ccn008    時間: 11-1-25 10:09     標題: 回復 4# lauerica 的帖子

我都讚成樓主揾補習, 如果教錯個小朋友, 好影響佢....
作者: kittyjiu    時間: 11-2-1 10:02

應該係咁講:

He, She, It 係第三身單數,如果係'現在式'個verb(動詞)就要加s.
作者: [[]]    時間: 11-2-1 12:37

謝謝你們的意見,我稍後會安排他去補英文,他好像沒有上課一樣
作者: kittyjiu    時間: 11-2-2 10:40

有D學校係唔太着重Grammar,所以小朋友唔識.
作者: AAma    時間: 11-2-2 11:45

都好奇怪, 唔重grammar,又要出咁架題目, 咩學校?

原帖由 kittyjiu 於 11-2-2 10:40 發表
有D學校係唔太着重Grammar,所以小朋友唔識.

作者: MimiCactus    時間: 11-2-9 15:50

因為第三身單數, 即 He, She, It 要加 s
另外, 如 Mary, Susan, Tom, David, The dog, Cat, Miss Lee, Mr. Smith 都要加 S, 因為得一個人.  記住
We, They, John and Mary, Mr Wong and Mrs Wong 就因為多個一個人唔好加 S.  而 I 和 You 是第一身都唔可以加 S.

原帖由 kittyjiu 於 11-2-1 10:02 發表
應該係咁講:

He, She, It 係第三身單數,如果係'現在式'個verb(動詞)就要加s.

作者: Unclejt    時間: 11-2-10 00:37

原帖由 MimiCactus 於 11-2-9 15:50 發表
... 而 I 和 You 是第一身都唔可以加 S ...
You 是第二身...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5