教育王國

標題: 反對全日制..... [打印本頁]

作者: VV媽    時間: 11-1-24 00:06     標題: 反對全日制.....

返全日.由早上七點幾開始.一路到下午四點返屋企,跟住食少少野,就做功課,閒閒地一日十多樣,食飯.沖涼...咁就一日
如果返半日,一點放學,返屋企食吓飯,仲可以睡午覺,或者呌下,慢慢先做功課,食完晚飯,仲可以睇電視,你話幾好呢.....
作者: busy_penny    時間: 11-1-24 08:26

全日一定最好,除非你又很無聊的想法。
兩公婆都是上班,半日就麻煩大了!
小朋友生活/學習充實有什麼不好???
作者: kenfu    時間: 11-1-24 11:26

作者: grace_xian    時間: 11-1-24 11:45

支持全日制
作者: Mrs.Yellow    時間: 11-1-24 11:45     標題: 回復 3# kenfu 的帖子

各有所需啦。
作者: brianshe    時間: 11-1-24 12:32

作者: kitbebe    時間: 11-1-24 13:13

我都唔喜歡全日制, 時間浪費左, 堂數同半日制一樣, 唔會多左, 小朋友係學校食飯, 訂飯唔好食, 要上午送飯去學校 但係大勢所趨, 半日制已買少見少, 我囡囡小一至小三, 學校仲係半日制, 今年轉左全日制, 真係好唔慣呢
作者: Happie    時間: 11-1-24 13:36

我贊成半日!  e家大女返上午, 5粒鐘夠哂. 返屋企吃lunch, 然後午睡, 做功課, 睇圖書, 同妹玩, 有時去興趣班, 仲可以hair 下...不知幾爽.  條件係放學後要有人在家照顧佢地. 有d家庭可能未必處理到.  但我地9月要轉全日了, 好唔捨得半日制!

今年9月, 要全日了, 希望校方能安排上午教學術科, 下午用來做活動就好了.  好似話最最最先的原意是這樣的, 後期各校為了鬥成績, 下午改埋教學術科, 苦了學生, 老師同家長 !!!  

我認為小學階段, 半日夠了, 應spare多d時間比佢地做各自喜歡的事.  所以最好保留半日制同全日制比唔同需要既家庭自由選擇就好lu.
作者: kikiboy    時間: 11-1-24 13:37

原帖由 Mrs.Yellow 於 11-1-24 11:45 發表
各有所需啦。

真係各有所需
我支持全日制, 不過最好比返一至兩堂做功課咁就好囉.
作者: 小木偶媽咪    時間: 11-1-24 13:42

AGREE!!!!!
做咩要留時間睇電視?你中意睇唔代表小朋友都中意睇
何況全都係d無聊又冇益既節目

原帖由 grace_xian 於 11-1-24 11:45 發表
支持全日制

作者: Smiile    時間: 11-1-24 14:29

其實全日制和半日制都有各其優點,主要都係配合現時的教育配套、還有真係幫到好多雙職父母架 !

所謂全日,都係多了2小時多,而且有些學校把下午時間作為活動,小朋友學多一些課外活動都幾好丫 !

作者: Yiu1710    時間: 11-1-24 14:46

作者: wootaitai    時間: 11-1-24 15:10

作者: Smiile    時間: 11-1-24 15:29

大家立場不同,但記得和平討論呀 !
作者: kikiboy    時間: 11-1-24 16:04

原帖由 Yiu1710 於 11-1-24 14:46 發表
支持全日制...不過反對全日制都要咁早反學!

相信都有好多家長反對9點返學, 8點可以送咗返學先返工, 放學後可以托管或去補習社, 但9點前冇呢d服務, 即係又要搵人睇住.
作者: VV媽    時間: 11-1-24 16:06

小朋友都係人,需要休息,放鬆吓,返全日,他們的行程密過大人,你我返工都冇咁辛苦....
作者: VV媽    時間: 11-1-24 16:08

要返工,的確返全日好,搵到錢..
但我又真的為他們辛苦...
作者: kitbebe    時間: 11-1-24 16:09

yes. 半日返7點9, 全日又係返咁早

原帖由 Yiu1710 於 11-1-24 14:46 發表
支持全日制...不過反對全日制都要咁早反學!

作者: kitbebe    時間: 11-1-24 16:11

最後果堂係可以做功課, 不過好多時老師教唔切書, 就會用左黎上課囉
作者: kikiboy    時間: 11-1-24 17:02

原帖由 kitbebe 於 11-1-24 16:11 發表
最後果堂係可以做功課, 不過好多時老師教唔切書, 就會用左黎上課囉

冇功課堂喎.
作者: kikiboy    時間: 11-1-24 17:04

原帖由 VV媽 於 11-1-24 16:08 發表
要返工,的確返全日好,搵到錢..
但我又真的為他們辛苦...

有全職媽媽照顧的孩子, 我的確為他們感到幸福.
但唔係人人可以盼望到.
作者: VV媽    時間: 11-1-24 17:05

聽講,以前推行全日制,話可以在學校做功課,但D學校又用咗來教書,連導修堂都用堆...
所有功課都留返屋企做.....
作者: tws2010    時間: 11-1-24 20:55

I also agreed on half day school.  It's really hard and tough for small kids to stay in school for so long.  They really have long hours and this really make them feel VERY exhausted.  More important, they usually don't have time to do homework at school.  They spend a long time doing homework and doing revision at home till very late.  Imagine, their "schooling" hour, comparatively speaking, is much longer than our working hours...To a large extent (I am also a working mum), in a logical way (excluded the time we spend on kids for checking their homework etc), we don't have to continue after work when we are home.  However, our dear kids still have a lot of work to school after school...

Besides, if only half school, not only kids will have better lives, our teachers could also have more time on doing preparation and they may have less pressure.... It's a win win situation.

原帖由 Happie 於 11-1-24 13:36 發表
我贊成半日!  e家大女返上午, 5粒鐘夠哂. 返屋企吃lunch, 然後午睡, 做功課, 睇圖書, 同妹玩, 有時去興趣班, 仲可以hair 下...不知幾爽.  條件係放學後要有人在家照顧佢地. 有d家庭可能未必處理到.  但我地9月要轉全 ...

作者: cow    時間: 11-1-25 09:40

全日制, 上午教書, 下午做功課和課外活動.
作者: VV媽    時間: 11-1-25 11:02

原帖由 cow 於 11-1-25 09:40 發表

如果真的可以上午教書,下午做都好啦,最多返來溫下默書,溫吓書,讓小朋友有時間消化吓學咗D乜.
作者: Planet    時間: 11-1-25 11:28

作者: Sherryko9    時間: 11-1-25 14:58

原意真係甘,但到實行時,幾多間小學做得到?味又係上堂,上堂,又上堂,上午上堂,下午又上堂,D功課又無少,驚死你返屋企會胡思亂想,胡作非為,比幾十樣功課你做,所謂"導修堂",話比時間小朋友做功課,味係比D老師攞來上堂囉!

作者: jolo    時間: 11-1-25 16:07

係咁就好囉.....

d 學校.................
其實 有無指引之類o架.........
作者: cow    時間: 11-1-25 16:19

禮賢小學好似係o甘.
作者: brianshe    時間: 11-1-25 16:19

作者: HTLT    時間: 11-1-25 16:22

Yes, my son is in 禮賢.  Mon and Wed p.m. for doing homework, Tue and Thur for activities.  Fri p.m. is off.

原帖由 cow 於 11-1-25 16:19 發表
禮賢小學好似係o甘.

作者: 肥龜    時間: 11-1-25 17:24

反對全日制, 全日班的小朋友放學已經好眼訓, 難以集中精神去完成功課. 這樣做了也不能入腦. 還有要做網上家課, 中文, 數學, 溫習默書. 完全沒有自已空間. 小朋友須要空間做自已喜愛的, 從經驗中學習. 但事實上這樣只會練出一個沒腦的機械人.
作者: Charlotte_mom    時間: 11-1-25 20:19

agree
返全日, 真係幾辛苦, 我女6:45am起身, 放學稍為休息下沖下涼, 跟住好多時做功課做到10pm, 有時11pm
如果學校可以跟下功課至放學就好喇
原帖由 kikiboy 於 11-1-24 01:37 PM 發表

真係各有所需
我支持全日制, 不過最好比返一至兩堂做功課咁就好囉.

作者: VV媽    時間: 11-1-25 20:29

唔返全日都冇辦法,仲有個問題,點解宜家d學校咁多功課.
一日十多樣,做死人咩,究竟吸收到幾多,我地以前都不是這樣,但大家的水準都沒有問題.唉.....
作者: Planet    時間: 11-1-25 20:32

作者: TelleTelleMom    時間: 11-1-25 23:35

Deleted
作者: VV媽    時間: 11-1-26 10:58

究竟 邊個衰官推行全日制,真係要拎去打靶...
作者: chan803    時間: 11-1-26 11:50

乜問題真係出在全日制上?

乜問題唔係出在太多功課上咩?

至於多功課, 乜唔係 因為"好多" 家長鍾意 d 學校 教深 d, 多功課 d 咩

就算學校少 d 功課, 你估 d (部份?) 家長唔會另購補充練習比小朋友做咩
作者: HTLT    時間: 11-1-26 11:55

Agree.

但苦了不鍾意 d 學校 教深 d, 多功課 d 的家長.

原帖由 chan803 於 11-1-26 11:50 發表
乜問題真係出在全日制上?

乜問題唔係出在太多功課上咩?

至於多功課, 乜唔係 因為"好多" 家長鍾意 d 學校 教深 d, 多功課 d 咩

就算學校少 d 功課, 你估 d (部份?) 家長唔會另購補充練習比小朋友做咩 :wt ...

作者: chan803    時間: 11-1-26 12:06

原帖由 HTLT 於 11-1-26 11:55 發表
Agree.

但苦了不鍾意 d 學校 教深 d, 多功課 d 的家長.

咁呢 d家長(包括我 ) 可以唔揀該等學校 ma.......
作者: tszfungmama    時間: 11-1-26 12:53

作者: MonkeyGirl    時間: 11-1-26 14:43

之前我都同朋友講 這個問題, 就是因為要返全日班, 我諗都好難要小朋友們食完飯幫手掃地 or 洗碗 loo.. 食完飯都8 點啦, 溫小小 書 就 要sleep loo, 如果唔早訓, 第日 邊 有 精神上堂呀. 仲有呀, 我好懷念我小時同媽媽一齊到街市買餸, 而我就做比$ ( of course money was belonged to my mum la) and 收 找 $$, 我覺得好好 玩 - 最重要就是可以有親子時間和 訓練我的"心萛"...我媽媽都走了10 多年, 而 呢個 感覺就好似yesterday 發生的- 仲好warm 架

最重要就是可以幫媽媽手prepare for dinner , 由於我 4-5 pm 時 已 做 曬 功課, 可以到街市, and help mum to prepare - chopping , washing , & "教" 味.. so now 我中 學 時 已懂 cooking, 到 大學 時 i can cook loo ( as i was overseas) , now got married .. 老 公 & 女 女 都 好 鍾 意 我 在家cooking . 我覺得呢D 係要小時陪養,等小朋友覺得他們是家的一份子.

而家d小朋友仲忙過大人,唔她講話幫手做家務,自己做好功課&溫書已好好 (咁咪陪養咗佢地好自我既性格law!!) ,so 第日D 小朋友都唔知懂唔懂 independent or 自己 cooking..  

其實呢個全日制,真的無咁既需要!!
作者: VV媽    時間: 11-1-26 17:04

但你地知唔知,唔係區區都有半日制學校,我在南區就冇啦,亞囡當年.我都唸住這間學校少功課先間,初初功課都不太多,但到了去年四年班開始,就多到嘔啦,
唔通依家先去轉校咩.........

作者: brianshe    時間: 11-1-26 17:31

作者: chan803    時間: 11-1-26 17:37

原帖由 MonkeyGirl 於 11-1-26 14:43 發表
之前我都同朋友講 這個問題, 就是因為要返全日班, 我諗都好難要小朋友們食完飯幫手掃地 or 洗碗 loo.. 食完飯都8 點啦, 溫小小 書 就 要sleep loo, 如果唔早訓, 第日 邊 有 精神上堂呀. 仲有呀, 我好懷念我小時同媽 ...

你不如問下現今的父母, 會幾時開始比小朋友試做家務, 入 kitchen 煮飯 如果無做/未做, 係因為乜原因 有幾多係因為平日要做功課而唔做

係要做 ge, 就算幾忙, 點會搵唔到時間做
作者: tszfungmama    時間: 11-1-27 09:44

作者: grace_xian    時間: 11-1-27 14:44

政府比咗好多選擇, 豐儉由人, 有私立 , 有直資, 有國際學校,

想番半日的可以去半日, 想番全日的可以去全日

嗰區無半日學校的, 可以去區議員嗰度嘈, 嫌教育制度不好的可以去找孫明揚,

哈哈, 我覺得已經足夠多選擇, 最緊要幫到自己又幫到人
作者: grace_xian    時間: 11-1-27 14:45

我舉腳讚成你!

原帖由 tszfungmama 於 11-1-27 09:44 發表
無論讀半日又好讀全日都好, 父母對子女在學業成績上的期望, 直接同小朋友做功課溫習時間成正比, 如果話仲要學琴, 學其他嘢,需要的時間就更多.
試問而家有邊個家長唔想望子成龍吖?邊個唔想仔女入間好學校吖?要有收穫 ...

作者: kitbebe    時間: 11-1-27 16:28

我大伯唔比個女入廚房, 係為左安全喎

原帖由 chan803 於 11-1-26 17:37 發表

你不如問下現今的父母, 會幾時開始比小朋友試做家務, 入 kitchen 煮飯 如果無做/未做, 係因為乜原因 有幾多係因為平日要做功課而唔做

係要做 ge, 就算幾忙, 點會搵唔到時間做 ...

作者: chan803    時間: 11-1-27 17:08

原帖由 kitbebe 於 11-1-27 16:28 發表
我大伯唔比個女入廚房, 係為左安全喎

咁個女幾大先?
作者: kitbebe    時間: 11-1-27 19:46

讀緊大學啦

原帖由 chan803 於 11-1-27 17:08 發表

咁個女幾大先?

作者: ccn008    時間: 11-1-28 10:36     標題: 回復 51# kitbebe 的帖子

我女p.5已經識洗米煮飯啦, 甘輕易嘅野比佢做下又無防wor.  入kitchen有咩甘吾安全呀, 唔通做港孩就最安全????
作者: chan803    時間: 11-1-28 11:33

原帖由 kitbebe 於 11-1-27 19:46 發表
讀緊大學啦

你唔係想 講 你 "大伯唔比個讀緊大學 ge 女入廚房"吓
作者: VV媽    時間: 11-1-28 17:09     標題: 回復 51# kitbebe 的帖子

依家d細路咁忙,真的沒有多餘時間比去做d在父母眼中多餘的事...
作者: greenbaby    時間: 11-1-28 18:21     標題: 回復 9# tszfungmama 的帖子

舉腳贊成!!!有時真係唔要求得咁多, 字唔靚只要唔太過份就算囉, 否則真係傾下計講下故事都唔洗旨意~~
作者: jovychan95    時間: 11-1-28 19:36

如果仲有半日制,,,我第一個比個囡去讀呀........我要返工,,,咁佢放早D 都可以做左D識既功課先,,,我返黎再教佢唔識果D,,,,都無咁慘,,,,,,,,,小朋友都係人,,,,得個幾歲,,,我地放工都可以唔做野,,,享受下啦,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
作者: VV媽    時間: 11-1-28 20:56

原帖由 jovychan95 於 11-1-28 19:36 發表
如果仲有半日制,,,我第一個比個囡去讀呀........我要返工,,,咁佢放早D 都可以做左D識既功課先,,,我返黎再教佢唔識果D,,,,都無咁慘,,,,,,,,,小朋友都係人,,,,得個幾歲,,,我地放工都可以唔做野,,,享受下啦,,,,,,,,,,,, ...

係啦..如有半日制,亞囡當年會係第一個報,唔洗現在咁...
作者: cow    時間: 11-1-31 09:49

原帖由 ccn008 於 11-1-28 10:36 發表
我女p.5已經識洗米煮飯啦

我小二.
作者: kitbebe    時間: 11-2-1 17:03     標題: 回復 6# chan803 的帖子

真係咁架, 我都覺得太過份啦, 到阿女小五, 我會教佢學下入廚, 煮d簡單野.
作者: peggy    時間: 11-2-3 02:10

原帖由 chan803 於 11-1-26 17:37 發表

係要做 ge, 就算幾忙, 點會搵唔到時間做 ...

我都想囝囝幫手做家務 , 囝囝現在P.5, 每日都要做2.5 - 3 小時功課, 放學返來差不多4點, 食完TEA & 沖涼後已4:30 , 做完HOMEWORK 已經7:30 , 有時8點, 跟住就食飯, 食完都成9點, 跟住溫一陣書, 9:30就上床, 邊度重有時間做家務呀?
返而妹妹HOMEWORK 不太多, 每日都有幫手做家務

陳兄, 等你囡囡&囝囝讀高D班就明嫁啦 .

作者: yan98    時間: 11-2-3 17:35

我支持半日制, 會多些時間休息, 溫習, 在做功課, 但係而家大部份學校轉全日制, 最好早些放學2:30就最正!
作者: tws2010    時間: 11-2-3 21:11

我都会比小朋友做家務, 她而家小–, 她話想幫手, 不危險, 我都会比試
作者: Lily2003    時間: 11-2-4 17:36

我支持【大半日制】, 即是食完飯就走人。

放 2:00pm 回來做功課同補習。

餐飯唔洗我煩, 我可以專心睇實小朋友。

原帖由 yan98 於 11-2-3 17:35 發表
我支持半日制, 會多些時間休息, 溫習, 在做功課, 但係而家大部份學校轉全日制, 最好早些放學2:30就最正!

作者: PoMan    時間: 11-2-4 23:01

作者: peggy    時間: 11-2-4 23:32

原帖由 PoMan 於 11-2-4 23:01 發表
我地可以叫佢地假日學做家務????

新學期開始, 逢星期六 10:00 -12:00 囝囝要返學校補課,
下午就去學fencing , 星期日上午就上english oral , 下午我要蔕囡囡學ballet ,完全冇時間教囝囝做家務
作者: DaddyX    時間: 11-2-5 11:02

作者: PoMan    時間: 11-2-5 12:41

作者: tws2010    時間: 11-2-5 14:50

Bascially, I support half day school.  I know it may not be possible for working mums... In this regard, I will also support 大半日制...i am also a working mum.  no difference at all between leaving school at 2 pm to 3 pm.  Just one hour...but if early release, kids could still enjoy one more hour of freedom.  It's not really a good idea for whole day school...Kids will be torturing....

原帖由 Lily2003 於 11-2-4 17:36 發表
我支持【大半日制】, 即是食完飯就走人。

放 2:00pm 回來做功課同補習。

餐飯唔洗我煩, 我可以專心睇實小朋友。

作者: jjd    時間: 11-2-5 16:52

兩樣都有pros and cons, 我無特別反對邊樣,但如果有得選擇, 我會揀半日制, 因為小朋友係需要多點時間玩同休息架!
作者: peggy    時間: 11-2-5 22:35

原帖由 PoMan 於 11-2-5 12:41 發表
peggy,

你好, 見你有兩個小朋友, 就知你辛苦。
係呢, 你仔仔係小四以上嗎, 所以學校要補課?? 我囡囡小二, 聽講明年都話要補呀, 真係鄧佢地慘

其實, 小朋友要學的嘢, 除左返學的之外, 要學的都可以有好多理 ...

囝囝今年P.5, 學校規定P.5 & P.6都要星期六回校補課

囝囝P1 - P3 是返半日制, 那時可以5點前做完功課, 跟住可以溫習, D時間真係好好用, 09年9月搬了新校址就改了全日制, 放學返到屋企都4點, D時間都不夠用
作者: peggy    時間: 11-2-5 22:43

原帖由 DaddyX 於 11-2-5 11:02 發表
我記得以前自已小學生時
半日己經好辛苦
同太早起身好慘

所以我自已心裡覺得半日好D
但實際上我就會選全日,
點解?因為如果半日
有幾多家長會下午令佢地去補習狂谷!!
全日呢個effect會小D D ...

現在返全日, 一放學D小朋友都係去補習(4-30 - 6:30), 囝囝有D同學補到9點先返屋企嫁
作者: PoMan    時間: 11-2-5 23:11

作者: PoMan    時間: 11-2-5 23:21

作者: peggy    時間: 11-2-5 23:47

原帖由 PoMan 於 11-2-5 23:11 發表
peggy,

仔囡都瞓唒呢? 依家叫做有少少自己的私人時間(上BK/看facebook/....)

都唔知點解依家D教育制度會甘架, 返半日會教唔哂書, 應該返全日會好D啦, 重話星期六指定要返學補課, 因何解又要D小朋友重要出去補習社 ...

要仔囡都瞓了,先有自己既私人時間

我就冇被囝囡出去補習, 佢地d功課都係我自己跟 , 囝囝囡囡只是跟miss 學english oral & composition. 佢地d同學仔好多都出去補習, 是家長不想勞氣跟功課, 一來又驚佢地追唔上, 所以咪被補習社跟晒全程囉!
作者: PoMan    時間: 11-2-6 00:51     標題: 回復 1# peggy 的帖子

作者: peggy    時間: 11-2-6 01:27     標題: 回復 75# PoMan 的帖子

yes,我係housewife

囡囡今年p.2, 我冇睇囡囡d功課 , 佢唔識做先會問我, 佢會自己收拾書包 , 溫習都比較自動自覺 , 成績不錯, 所以我只是全程跟住囝囝 ,因他不會自動自覺去溫習, 對住佢真係好勞氣
作者: PoMan    時間: 11-2-6 10:14

作者: peggy    時間: 11-2-6 20:37

原帖由 PoMan 於 11-2-5 23:21 發表
peggy,

我囡囡個間學校, 重話要佢地出年小三就要補課, 我聽到都有D怕, 就好似返全日制, 己經規定左, 相信唔可以唔.
( ...

我囡囡出年p3應該都要補課, 因要考tsa既關係 , 功課都會多d,
作者: PoMan    時間: 11-2-6 21:50

作者: peggy    時間: 11-2-6 22:06

原帖由 PoMan 於 11-2-6 21:50 發表
peggy,

都係的. 甘你仔仔以前P.3有無補架?

有, 那時返半日制, 要提早返多一堂, 原本7:55am上堂, 改為7:15am要返到學校 , 每日都要好早起身, 6:45am便要出門口

作者: chan803    時間: 11-2-6 23:10

原帖由 DaddyX 於 11-2-5 11:02 發表
我記得以前自已小學生時
半日己經好辛苦
同太早起身好慘

所以我自已心裡覺得半日好D
但實際上我就會選全日,
點解?因為如果半日
有幾多家長會下午令佢地去補習狂谷!!
全日呢個effect會小D D ...

係咪有D 矛盾呢? 自己返半日時就覺得好慘, 到比自己的小朋友讀時就覺得半日好D?
作者: chan803    時間: 11-2-6 23:12

原帖由 peggy 於 11-2-3 02:10 發表

我都想囝囝幫手做家務 , 囝囝現在P.5, 每日都要做2.5 - 3 小時功課, 放學返來差不多4點, 食完TEA & 沖涼後已4:30 , 做完HOMEWORK 已經7:30 , 有時8點, 跟住就食飯, 食完都成9點, 跟住溫一陣書, 9:30就上床, 邊度 ...

家務有好多種, 由幾分鐘可以完成, 到要用成日的都有.

簡單的, 平日要教, 真係會搵唔到時間去教? 複雜D GE, 星期六/日,假日都搵唔到時間去教?
作者: chan803    時間: 11-2-6 23:16

原帖由 VV媽 於 11-1-28 17:09 發表
依家d細路咁忙,真的沒有多餘時間比去做d在父母眼中多餘的事...

可能呢個先係最重要的原因

既然覺得多餘, 自然係搵唔到"多餘時間"去做啦

如果升中要考埋家務, 睇下仲會唔會無時間去教/去做呀
作者: chan803    時間: 11-2-6 23:18

原帖由 kitbebe 於 11-2-1 17:03 發表
真係咁架, 我都覺得太過份啦, 到阿女小五, 我會教佢學下入廚, 煮d簡單野.

"個讀緊大學 ge 女" 仲會咁聽佢老豆話
作者: PoMan    時間: 11-2-6 23:43

作者: peggy    時間: 11-2-6 23:54

原帖由 chan803 於 11-2-6 23:12 發表

家務有好多種, 由幾分鐘可以完成, 到要用成日的都有.

簡單的, 平日要教, 真係會搵唔到時間去教? 複雜D GE, 星期六/日,假日都搵唔到時間去教?

簡單既家務兩兄妹當然識做, eg 每日吃飯時他們會set 枱 , 吃完後會收拾碗筷 , 幫手摺衫 , 用布沬塵; 囝囝煲滾水"六"菜 . 煎午餐肉都識 & 簡單既抄蛋都識. 連蒸肉餅加調味料都識

他們是想學煮番幾味 . made cake & 其他較複雜既家務 , 但真係冇時教佢地!

作者: peggy    時間: 11-2-7 00:02

原帖由 PoMan 於 11-2-6 23:43 發表
peggy,

我囡囡學校依家就會安排係精英班D同學仔, 好似你仔仔甘返早45分鐘.  佢原先返8:15AM, 如果要返就要返7:30AM, 因我囡囡身體唔太好, 而佢學校的精英班好就好在自由參加, 所以, 我希望佢瞓多D好過, 無比佢參加 ...

囝囝那時規定p3全級既同學都要返,
出年p6既精英班, 5月至7月還要每日放學後留校補課1hr, 預備中學既分班試作準備, 到時又要同囝囝改個晒d活動, 真煩!
作者: PoMan    時間: 11-2-7 00:55

作者: chan803    時間: 11-2-7 09:30

原帖由 peggy 於 11-2-6 23:54 發表

...
他們是想學煮番幾味 . made cake & 其他較複雜既家務 , 但真係冇時教佢地!

可以留返放假時教架MA
作者: peggy    時間: 11-2-7 23:28     標題: 回復 88# PoMan 的帖子

大家加油!:
作者: PoMan    時間: 11-2-8 09:07     標題: 回復 1# peggy 的帖子

作者: jkc633    時間: 11-2-15 02:36

I always have the strong feeling that our kids are spending way too much time at the "whole day school"!!    Take for example for my young son of 6 only (P1):

Statistics:
-Get up, breakfast, school bus etc     7am
-School                                             8 am to 3pm
-School bus home, tea/rest a bit        4pm
          This is already talking about 9 hours!

-Extra activity+travelling             1.5hr                  
-Homework                               1.5hr
-Dictation/test revision               1   
          A minium 4 hours till 8pm already!

- Dinner + bath                           1            
- Musical instruments practice      0.5
          Already 9:30pm and I have to hurry my son to pack school bag, brush teeth, and go to bed by 10pm.  He only has 9 hrs sleep every night which is not enough for a 6 years old!   

It is a hugh pity that there is just no time for the most important parents and child chatting, bonding time!   

I actually knew a lawyer couple in HK whose kids are "HOME SCHOOLING" only.  They follow outside syllabus for Chin, Eng and Maths.  They get up in the morning and start their homestudy, then by noon they have already finished the whole days' work and they are free to read books, do sports, join team acty like scouts, church groups, drama, orchestra etc.  The kids are perfectly normal in terms of social skills AND they are more advanced in their studies comparing to other kids of their age in HK.  They took open exams as Cambridge Eng exams and got good grades.  I envy them so much.  They have just so much more free time to develop, to think, to enjoy life.     

I strongly suggest HK to allow home schooling!    Parents and kids too should have a choice to choose the type of education they desire.

I tried to find half day school for my son but there is just so few left now.  

For whole day schools, they SHOULD let the kids do the homework at school, and do sports, music acty instead having more drilling classes.   Poor kids of HK.
作者: tws2010    時間: 11-2-15 21:41

Can't agree with you more.  I really have a feeling that we are torturing our little kids...They really have long studying hours both at school and at home...I am also a working mum.  To a certain extent, we could relax and stop thinking of our work once we are off.   The little kids, however, still have to continue their "OT" at home and could seldom have a break until they go to bed...How abnormal our educational system is in HK.  I try my best to play more with my kid at night.  The ratio will be (within an hour), 30% studying and 70% play time.  However, just try my best to do so.  In reality, it may be difficult...

原帖由 jkc633 於 11-2-15 02:36 發表
I always have the strong feeling that our kids are spending way too much time at the "whole day school"!!    Take for example for my young son of 6 only (P1):

Statistics:
-Get up, breakfast, school b ...

作者: Rhapsody2    時間: 11-2-16 00:11     標題: 回復 92# jkc633 的帖子

jkc633,

But is it illegal in HK not to let children attend school ?
作者: jkc633    時間: 11-2-17 19:46

The lawyer couple have Canadian passports and so do the kids.  I think they claim themselves to be Canadian rather than HK people.   
Anyway, nobody report them either!  I understand the kids will be going abroad to study (and join the schools there) in high school stage.

I really hope primary school (at least for the lower primary school P1 to 3) can have half day or shorter school hours.  If the school finishes at 2pm instead of 3 or 3:30pm, it makes a hugh difference to the kids.  They can take good rest, refresh themselves physically AND mentally before they resume the "OT" of homework and revision at home again.  

In my youth, all primary schools are half day only (just to cater for the abundant pupils in those days), now most primary schools are whole day (again just to cater for the low birth rate).  This is NOT attending to the real NEEDS of the kids.  

原帖由 Rhapsody2 於 11-2-16 00:11 發表
jkc633,

But is it illegal in HK not to let children attend school ?

作者: tws2010    時間: 11-2-17 22:19

In fact, kids will have better lives if they go to half day school.  They could have more time on study or even more time other meaningful things or even relaxing at home.  Besides, the teacher could have more time doing preparation for the classes the day after.  It's win win situation.  I am also working mum but I fully support half day school.

原帖由 jkc633 於 11-2-17 19:46 發表
The lawyer couple have Canadian passports and so do the kids.  I think they claim themselves to be Canadian rather than HK people.   
Anyway, nobody report them either!  I understand the kids wi ...

作者: Itochu    時間: 11-2-17 23:33

I surely disagree with whole day primary school.
You can always find it is bad arrangement regarding lunch arrangement as the food is easily to get cold in winter; choice is very limited; food are not fresh, it is not healthy to kids in long term.
作者: 25point5    時間: 11-2-18 09:51

作者: 25point5    時間: 11-2-18 10:00

作者: chan803    時間: 11-2-18 17:21

原帖由 25point5 於 11-2-18 10:00 發表
全日制小學, 扼殺小朋友發展空間, 個個像工廠倒模出來, 全無個人特質, 分別祇在來自A工廠或B工廠!!!

提議聯署反對全日制!!!

吓, 呢個係香江教育特質 wor, 以前半日制咪係一樣...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5