教育王國

標題: 自行分配 [打印本頁]

作者: wawa70    時間: 11-2-5 21:32     標題: 自行分配

請問在小一自行分配中如果分數相同(除世襲生外),學校憑甚麼去決定收取邊個學生呢?
作者: DaddyX    時間: 11-2-5 21:52

作者: brian61950    時間: 11-2-6 12:36

間間都話係抽,實情有好多係揀.
作者: babyqueendom    時間: 11-2-6 12:54

作者: 玩火    時間: 11-2-13 23:59     標題: 回復 2# brian61950 的帖子

我都覺得係。
作者: cherrieshum    時間: 11-2-14 08:32

既然是自行分配,學校當然選取優質學生或校董推薦那些學生,不過這些學生素質都數不太好,沒辦法俾面校董。
作者: chan803    時間: 11-2-14 12:02

原帖由 brian61950 於 11-2-6 12:36 發表

你真係識 d 有份 '揀' 的人, 定係聽返黎, 定係想當然呢?
作者: chan803    時間: 11-2-14 12:04

原帖由 cherrieshum 於 11-2-14 08:32 發表
既然是自行分配,學校當然選取優質學生或校董推薦那些學生,不過這些學生素質都數不太好,沒辦法俾面校董。

自行分配 係無得interview, 無得交porfolio, 就算學校真係想'揀', 佢地點可能分得出邊d係 '優質' 學生呢?
作者: brian61950    時間: 11-2-14 12:15

好多好多間都收porfolio, 有d仲係收表時同你傾閒計,有d又會即場問你攞回郵信封.
再一次,信不信由你.

原帖由 chan803 於 11-2-14 12:04 發表

自行分配 係無得interview, 無得交porfolio, 就算學校真係想'揀', 佢地點可能分得出邊d係 '優質' 學生呢?

作者: jaycee_mami    時間: 11-2-14 12:35

我覺得學校有揀人都唔出奇, 就以宗教分為例, 基督教咁多分支, 唔排除有校長會揀番與學校相同教會的, 佢地表面上係加分俾你, 但實情係點, 無人知, 所以穩陣起見, 我會揀番自己教會的所屬學校, 以免浪費機會.
作者: ziyi    時間: 11-2-14 13:27

好坦白說,有沒有這情況沒有人知
但所謂,都是同分的情況下,否則一定唔得

原帖由 brian61950 於 11-2-6 12:36 發表

作者: cow    時間: 11-2-14 13:39

I don't think this is true. It was true years ago when the principal could give discretionary points.
作者: smile2003    時間: 11-2-14 15:23

作者: traeh    時間: 11-2-14 15:59

大抽獎唔經學校,政府中央處理,呢part我覺得應該無可能造馬。但自行派位,同分抽簽呢部分,就比較難講......

原帖由 smile2003 於 11-2-14 15:23 發表
我都信.  越係唔公開的, 造馬機會越大,  即使大抽獎, 無人知自己的number, 真係中唔中任佢地話.

作者: easybring    時間: 11-2-14 16:03

係選'優質' 家長先(估計)...無人知真相.

原帖由 chan803 於 11-2-14 12:04 發表

作者: chan803    時間: 11-2-14 16:37

原帖由 easybring 於 11-2-14 16:03 發表
係選'優質' 家長先(估計)...無人知真相.

憑乜呢? 地址? 職業?

---------

咁多人講到似層層(同分抽籤 = 學校自己揀), 又無人講到實質證據
作者: chan803    時間: 11-2-14 16:39

原帖由 jaycee_mami 於 11-2-14 12:35 發表
我覺得學校有揀人都唔出奇, 就以宗教分為例, 基督教咁多分支, 唔排除有校長會揀番與學校相同教會的, 佢地表面上係加分俾你, 但實情係點, 無人知, 所以穩陣起見, 我會揀番自己教會的所屬學校, 以免浪費機會. ...

宗教分, 係事前講明邊 d 計, 邊 d 唔計, 點可能事後再由校長決定
作者: wootaitai    時間: 11-2-14 16:48

作者: Chingding    時間: 11-2-14 17:08

我都覺得冇得做馬,好多學校講明係比教署抽同分。

宗教分都好難,要一早填,唔通交表時職員同你夾埋唔check 的文件? 有咩可能,的文件要留底ga。教職員身份都要講明係長工,師資要報上教署,想話求其比一官半職你都唔易。
作者: Lilo    時間: 11-2-14 19:10

對於抽籤個part我無懷疑過公平性,因為有朋友係教統局到睇住過抽籤(好似開六合彩個d監票嘉賓),不過其實我有疑問係學校係教統局面前/由教統局抽出同分及waitlist後,究竟學校有無真係跟住個waitlist去打電話呢?由於負責打電話個個係學校,例如學校話打比第一個家長n次都無人聽,所以打左比排第二個個而且收埋,咁有無辦法知道係咪真呢?我朋友就話唔答假設性問題。
作者: chan803    時間: 11-2-15 09:55

原帖由 Lilo 於 11-2-14 19:10 發表
對於抽籤個part我無懷疑過公平性,因為有朋友係教統局到睇住過抽籤(好似開六合彩個d監票嘉賓),不過其實我有疑問係學校係教統局面前/由教統局抽出同分及waitlist後,究竟學校有無真係跟住個waitlist去打電話呢?由於負責打電 ...

rd 1 用 waitlist 去填補無註冊的學生好似唔係 official 政策, 應該學校點做都無問題架?

不過想問吓, 你朋友係睇住學校交比教統局抽籤的cases, 真係去學校睇住佢地自己抽的cases 呢?
作者: chan803    時間: 11-2-15 09:59

原帖由 wootaitai 於 11-2-14 16:48 發表
我唔信。

叩們時學校可以自己收十幾個學生,何必在自行時為了揀幾個二十分學生冒險犯規?他們都是打工而已!

在自行時收portfolio, "interview"可以為扣門準備。很多扣門case其實都在六月前定了。 ...

d 學校唔會咁早 & 浪費咁多時間/資源去為半年後的事做定準備呀? 而且可能有 9成機會係用唔著 ge 呢? 倒不如到叩門時貨真價實咁 interview 好過啦....
作者: wootaitai    時間: 11-2-15 10:16

作者: wootaitai    時間: 11-2-15 10:17

作者: chan803    時間: 11-2-15 10:23

原帖由 wootaitai 於 11-2-15 10:16 發表
我知道有D事先搭路的case 係, 你知很多人都會搭倒路,所以這批人當中都有競爭,他們不會六月才第一次去叩

事先搭路通常都係識人, right? 呢d cases 一路都有, 有私小可以識人, 叻到唔洗(點) in 都收; 津小可以因為幼稚園校長推薦信收一個一路都無揀佢間學校為首/次選的小一叩門生.

有乜咁奇....
作者: karen55407    時間: 11-2-16 08:42

有啲學校會在自行分配interview。

作者: chan803    時間: 11-2-16 09:29

原帖由 karen55407 於 11-2-16 08:42 發表
有啲學校會在自行分配interview。

係? 咁你應該做下好心人, 去教育署度告發佢地
作者: angrybirds    時間: 11-2-16 09:37

作者: karen55407    時間: 11-2-16 15:02

我諗你哋搞錯咗,教統局分發嘅小一派位VCD裡面有講到,小學有權約見自行分配申請者,這並沒有違規。
原帖由 chan803 於 11-2-16 09:29 發表

係? 咁你應該做下好心人, 去教育署度告發佢地

作者: chan803    時間: 11-2-16 15:43

原帖由 karen55407 於 11-2-16 15:02 發表
我諗你哋搞錯咗,教統局分發嘅小一派位VCD裡面有講到,小學有權約見自行分配申請者,這並沒有違規。

當真?

我睇呢份單張寫到明 "乙)根據「計分辦法準則」分配的學位" "學校不可進行任何形式的筆試或面試"

http://www.edb.gov.hk/FileManage ... /2011%20lft%20c.pdf

另外, 既然同分係要抽籤, 咁比佢見黎做乜呢?
作者: Lilo    時間: 11-2-16 15:49

原帖由 chan803 於 11-2-15 09:55 發表

rd 1 用 waitlist 去填補無註冊的學生好似唔係 official 政策, 應該學校點做都無問題架?

不過想問吓, 你朋友係睇住學校交比教統局抽籤的cases, 真係去學校睇住佢地自己抽的cases 呢? ...

我朋友係睇住學校自己抽,佢話自己係六合彩個d監票嘉賓。
作者: chan803    時間: 11-2-16 16:52

原帖由 Lilo 於 11-2-16 15:49 發表

我朋友係睇住學校自己抽,佢話自己係六合彩個d監票嘉賓。

I see

不過有無話用乜方法去確保校方有放晒 d 同分又未抽中的申請入去抽呢?
作者: cow    時間: 11-2-16 17:27

Are you dare not to follow the rule if you are a school principal ? There is no reason to take the risk.
作者: olima    時間: 11-2-16 17:49

我囝同學天主教徒+大仔,20分,自行分配選喇叭,致電學校,話收profile,父母是醫生,阿囝讀九龍塘區KG,游水幾叻,有學音樂...最終掂左...

連佢阿爸都話學校是揀阿囝出來的。

作者: angrybirds    時間: 11-2-16 23:23

作者: GAT    時間: 11-2-16 23:40

Some traditional famous schools has a lot of graduates. so every year a lot of applicants with father as their old boys - hence equal marks.

I know a friend old boys of LS - ever since he has a son immediately go back to see fathers, principals and participate in lots of old boys committee. They contribute their private time in helping the school adm, affairs and functions and events. Then become very close to the principals and influential peoples. They talk to the fathers every weeks so do you think father don't recognize their applications?

They can also bring the son to see Father anytime instead of a formal interview.

So for same points, of course they canl get the seats and nobody can certify that they are not drawn by random.
.
I seen some articles saying the way that school choose among the same points applicants are not regulated by the governemnt, school just need to submit the final list to the government.

But of course 25 points will go ahead of 20 points.
作者: chan803    時間: 11-2-17 11:43

原帖由 GAT 於 11-2-16 23:40 發表
...
I seen some articles saying the way that school choose among the same points applicants are not regulated by the governemnt, school just need to submit the final list to the government.
...

記得睇過官方(教署?)的文件(唔搵 source啦, 總知係 web 度搵到的), 有寫明同分的話, 一係交比教署抽籤, 一係學校自己在教署監察下抽籤.

作者: brian61950    時間: 11-2-17 11:57

學校在甄選自行分配學位的申請人時,不可進行任何形式的面試或筆試。在「計分辦法準則」下,學校沒有需要約見申請人。但若學校認為有需要在公布「自行分配學位」結果前約見申請人,則會通知家長有關約見詳情。然而,申請人是否獲學校取錄,取決於「計分辦法準則」的得分而絕非面見的結果。
                          若有申請人在「計分辦法準則」下得分相同,而申請人數目亦超過學校剩餘的自行分配學位的學額,學校應以隨機方式甄選同分的申請人。學校可自行抽籤,但須秉承公平、公正的原則,或交由教育局中央處理。學校應預先通知申請人校方將採用的甄選方法及有關細節。

http://www.chsc.hk/primary/tc/app_method_b.htm

原帖由 chan803 於 11-2-17 11:43 發表

記得睇過官方(教署?)的文件(唔搵 source啦, 總知係 web 度搵到的), 有寫明同分的話, 一係交比教署抽籤, 一係學校自己在教署監察下抽籤.

作者: traeh    時間: 11-2-17 12:01

係呀,我見教育局有版FAQ都只係咁寫,究竟監場係咪都只係抽樣做?

問題(6) 在「計分辦法準則」下, 若申請人得分相同而這些申請人數目又超過剩餘的「自行分配學位」限額時,學校如何甄選這些申請人?

回答(6) 當同分申請人的人數超過學校「自行分配學位」的剩餘學額時,學校應以隨機方式決定同分申請人的取錄次序,學校可自行抽籤,或交由教育局代為抽籤,以決定申請人的取錄次序。

原帖由 brian61950 於 11-2-17 11:57 發表
學校在甄選自行分配學位的申請人時,不可進行任何形式的面試或筆試。在「計分辦法準則」下,學校沒有需要約見申請人。但若學校認為有需要在公布「自行分配學位」結果前約見申請人,則會通知家長有關約見詳情。然而,申請人是 ...

作者: traeh    時間: 11-2-17 12:03

我見有份2004年嘅政府報告,都係咁寫:

17. 在「計分辦法準則」下,原則上學校沒有需要約見申請人。但若學校為個別理由而決定約見,必須通知家長有關約見詳情,並預先知會教育統籌局有關約見的日期,以便家長查詢。然而,申請人是否獲學校取錄,應取決於「計分辦法準則」的得分而絕非面見的結果。

18. 學校在約見申請人時,不可用任何形式的測驗考核申請人。

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1489/AdmCir9-2004-c.pdf

原帖由 karen55407 於 11-2-16 15:02 發表

作者: brian61950    時間: 11-2-17 12:04

幾百間小學,教署咁忘,相信交比教署抽既應該只佔小數.

原帖由 traeh 於 11-2-17 12:01 發表
係呀,我見教育局有版FAQ都只係咁寫,究竟監場係咪都只係抽樣做?

問題(6) 在「計分辦法準則」下, 若申請人得分相同而這些申請人數目又超過剩餘的「自行分配學位」限額時,學校如何甄選這些申請人?

回答(6) 當同分申請人的人 ...

作者: BabyHilary    時間: 11-2-19 23:14

我都想知有自己幼稚園嘅津校,
會唔會第1輪收哂25分之後,
就會先收自己幼稚園20分嘅學生呢?
作者: brian61950    時間: 11-2-20 12:30     標題: 回復 1# BabyHilary 的帖子

唔會,係叩門時先有着數.
作者: victorf    時間: 11-2-20 23:19

原帖由 jaycee_mami 於 11-2-14 12:35 發表
我覺得學校有揀人都唔出奇, 就以宗教分為例, 基督教咁多分支, 唔排除有校長會揀番與學校相同教會的, 佢地表面上係加分俾你, 但實情係點, 無人知, 所以穩陣起見, 我會揀番自己教會的所屬學校, 以免浪費機會. ...

係你先好講WOR...我教會既學校就肯定無!
作者: karen55407    時間: 11-2-21 09:20

我有兩個朋友收到學校約見通知,見完後結果公佈是成功入讀的,兩間也是天主教學校。
原帖由 traeh 於 11-2-17 12:03 發表
我見有份2004年嘅政府報告,都係咁寫:

17. 在「計分辦法準則」下,原則上學校沒有需要約見申請人。但若學校為個別理由而決定約見,必須通知家長有關約見詳情,並預先知會教育統籌局有關約見的日期,以便家長查詢。然而,申請人是否獲學校取錄,應取 ...

作者: ziyi    時間: 11-2-21 13:00

如果單憑這樣,根本不能說有問題
1. 小朋友有幾多分, 如果本身有25分/世襲生,就算是協恩也一定收,在沒有影響結果下,interview不代表什麼
2. 學校有多少申請人,如果申請人數少於學位,那樣也是nothing for interview
3. 學校是否個個都call?如是,那call唔call都不代表什麼
4. 唔係個個call時,唔call的是否入唔到

現今太多人走後門,這是事實,也因此做成相互不信任
但我們作家長的,如果個個以身作則,守規矩,那就一定不會出現所說的情況

希望大家都入到想入的(守game rule)

原帖由 karen55407 於 11-2-21 09:20 發表
我有兩個朋友收到學校約見通知,見完後結果公佈是成功入讀的,兩間也是天主教學校。

作者: angrybirds    時間: 11-2-21 13:32

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5