教育王國

標題: 上了小學,衝突多了 [打印本頁]

作者: Maggie422    時間: 11-2-15 02:57     標題: 上了小學,衝突多了

以前亞仔讀幼稚園時,看着一個小人仔背着書包返學,覺得十分可愛。心裏只想着:只希望仔仔健康快樂成長就可以了,不須要太過緊張。以前做功課時,無論他怎樣寫、怎樣錯,我都會笑着讚他、鼓勵他。上了小學後,雖然功課不是太多,由於是全日制,時間總是緊迫的。於緊迫時間下完成功課、温習、練這樣練那樣,自已的耐性少了,對他的要求高了同時對他的包容少了,再加上小朋友這個階段只會懶懶閒,你急佢唔急,衝突自然多。
作者: CHIULHJ    時間: 11-2-15 09:58

100% 感同身受。

雖然知道若果放棄練琴,我和囝囝都會比較輕鬆點,但因為不想他遇到挫折便輕易放棄,加上相信學琴可訓練他的專注力(他的專注力較差),所以我仍堅持著要他練琴。
作者: brianshe    時間: 11-2-15 11:36     標題: 回覆 2# Maggie422 的文章

作者: qkhui    時間: 11-2-15 16:42

其實我覺得每個父母都應了解自己小朋友的性格. 知道小朋友是懶還是真的應付不了.
如果真的應付不了, 可以選擇放棄一些課外活動. 但相反, 我覺得更加要堅持.. 另他們明白, 做每一件事都真係要付出. 當然講就易.. 真係要時間同耐性.
加油 !
作者: kikiboy    時間: 11-2-15 17:49

我每日同阿仔講最多的一句說話就係: 快d呀!
由起床到吃早餐, 到做功課到溫書, 到睡覺...

還有一句經典金句就係: 究竟你讀書定係我讀書?

不過講呢d都有用, 費事講咯.
作者: whywhywhywhy    時間: 11-2-15 22:30

我都係成日同我小朋友講"快d啦!"
另一句係同佢講"係你讀書又唔係我讀書,我點知喎!?"
作者: wendy_    時間: 11-2-15 22:34

我相信每個媽媽講得最多係☆(快D)☆
作者: Maggie422    時間: 11-2-16 01:17

同意你所講的學習放下吧,不過真是知易行難,放下了很快又拿起來。真是要自我反省!
原帖由 brianshe 於 11-2-15 11:36 發表
學習放下吧.

同時切身處地去思考, 將自己代入小朋友思維.

囝囝上一後, 我只堅持繼續學游水.

作者: AndyMah    時間: 11-2-16 09:54

原帖由 wendy_ 於 11-2-15 22:34 發表
我相信每個媽媽講得最多係☆(快D)☆

真係呀....哈哈, 仲有成日同佢講 "遲到喇!"
同埋佢唔駛張d野, 我就同佢講, 我唔會再幫你架喇,
好似叫極都唔起身 & 太慢遲到, 無做 or 做漏功課....等等,
我一律同佢講我唔會再幫你架喇, 老師罰你又唔係罰我...你自己唔緊張, 我都唔會幫你緊張架.

(不過話就咁話, 最終有時都會忍唔住出下手幫佢 )

作者: cathy6710    時間: 11-2-16 10:42

其實可以學學校老師、買個計時器,規定小朋友係時限內做完某些事,例如食飯就校30分鐘,做功課就一節30分鐘,5分鐘休息咁,如果小朋友做得到,可以給D獎勵,好似遊戲咁,小朋友的動作應該就會快D了。

好似個個小朋友都係咁?我囡囡都係,但去到學校見到老師的方式、小朋友又似乎好受落,就跟住做,效果都幾好,最起碼做事都快D了.....
作者: fanwong29    時間: 11-2-16 13:52

Agree.....me too!
原帖由 kikiboy 於 11-2-15 17:49 發表
我每日同阿仔講最多的一句說話就係: 快d呀!
由起床到吃早餐, 到做功課到溫書, 到睡覺...

還有一句經典金句就係: 究竟你讀書定係我讀書?

不過講呢d都有用, 費事講咯. ...

作者: Ocwc    時間: 11-2-16 14:50

最近看了一本書'童年的困擾'(English title :  'Between parent and child'). 對家長有很好的幫助,非常值得一看。內容完全是很多家長所面對的寫照,所提供的解決之道,WORK!
作者: julietta    時間: 11-2-17 11:07

昨晚, 如常地,我和女女在一個非愉快和緊張的氣氛下做功課(因為距離9.30pm的睡覺時間只有15分鐘),突然,我取笑一下她的字,就像未梳好的頭髮般,二人頓時burst into laughters,女女好開心笑咗5秒,意外地把嚴肅的氣氛緩和,之後那15分鐘,女女突然好有勁,一口氣做晒d 數學,無錯過一條! 唔知呢個是不是一個好方法呢?

原帖由 Ocwc 於 11-2-16 14:50 發表
最近看了一本書'童年的困擾'(English title :  'Between parent and child'). 對家長有很好的幫助,非常值得一看。內容完全是很多家長所面對的寫照,所提供的解決之道,WORK! ...

作者: Laputa    時間: 11-2-17 13:49

but why need to work until 2130 . . . so late
作者: Ocwc    時間: 11-2-17 14:03

一個愉快完滿的結局,一定是好!幽默處理手法,好。謝謝你的分享。

原帖由 julietta 於 11-2-17 11:07 發表
昨晚, 如常地,我和女女在一個非愉快和緊張的氣氛下做功課(因為距離9.30pm的睡覺時間只有15分鐘),突然,我取笑一下她的字,就像未梳好的頭髮般,二人頓時burst into laughters,女女好開心笑咗5秒,意外地把嚴肅的氣氛緩和,之後那1 ...

作者: alice44    時間: 11-2-17 14:32

同佢溫書時, 佢唔識, 我講得最多係"我依家係同你溫書, 唔係教書, 你應該上堂時學識, 唔係返嚟要我教呀!", 慢慢我苦盡甘來, 現在真係淨溫書, 唔使教書了. 成績仲慢慢地進步. 還記得阿仔初初上小學時, 每次考試都要打要閙, 時時都好似唔係好識咁, 現在好好多喇! 好彩同阿仔的關係無因為咁樣而變差, 因為阿仔比較樂天, 一陣間就唔記得, 又會媽咪前媽咪後咁叫住你, 唔會唔釆我.
作者: Maggie422    時間: 11-2-18 14:43

所以我覺得控制自己EQ好重要,每個人都知道打鬧不是好方法,但有時亞仔做功課掛住發夢,温書又懶懶閒:;pppp: ,真係挑戰我EQ既極限
原帖由 alice44 於 11-2-17 14:32 發表
同佢溫書時, 佢唔識, 我講得最多係"我依家係同你溫書, 唔係教書, 你應該上堂時學識, 唔係返嚟要我教呀!", 慢慢我苦盡甘來, 現在真係淨溫書, 唔使教書了. 成績仲慢慢地進步. 還記得阿仔初初上小學時, 每次考試都要打 ...

作者: julietta    時間: 11-2-18 15:25

我都好有同感, 有時冷靜d 諗, 叫自己唔好咁著緊, 咁上心, 反而好d, 但係又可以冷靜得幾耐? 同埋, 是否可以真正唔上心呢?

原帖由 Maggie422 於 11-2-18 14:43 發表
所以我覺得控制自己EQ好重要,每個人都知道打鬧不是好方法,但有時亞仔做功課掛住發夢,温書又懶懶閒:;pppp: ,真係挑戰我EQ既極限   

作者: 峰仔媽咪    時間: 11-2-20 20:32

我都同大仔衝突左3年幾了,今年4年班,由小一至現在真係太多唔開心既事,過多年多又到細仔上小學了...。
作者: maybaby    時間: 11-2-20 22:25

我都覺成日講嗰個字係"快D啦",起碼一日講20次都有AR..
作者: 25point5    時間: 11-2-21 10:54

作者: Maggie422    時間: 11-2-21 14:12

我經常講快啲啦,得未呀 坐定啲呀, 我諗其實佢哋都聽到麻木晒,好明顯呢個唔係好方法。又話唔好打,可以點呀?
作者: kikiboy    時間: 11-2-21 16:09

原帖由 Maggie422 於 11-2-21 14:12 發表
我經常講快啲啦,得未呀 坐定啲呀, 我諗其實佢哋都聽到麻木晒,好明顯呢個唔係好方法。又話唔好打,可以點呀?

長遠來計, 打係冇用架
連我99都識講, 打鬧(小朋友)嘅父母冇文化, 有文化d人講道理架. (雖然99講得未必啱晒, 但都有道理架)
作者: 25point5    時間: 11-2-21 16:18

作者: edwinho123    時間: 11-2-21 17:44

好彩是你小朋友的功課不是這麼多....如果唔係我想衝突更多.....因為全日制時間一定是緊迫.......盡量放鬆自己....努力吧!

原帖由 Maggie422 於 11-2-15 02:57 發表
以前亞仔讀幼稚園時,看着一個小人仔背着書包返學,覺得十分可愛。心裏只想着:只希望仔仔健康快樂成長就可以了,不須要太過緊張。以前做功課時,無論他怎樣寫、怎樣錯,我都會笑着讚他、鼓勵他。上了小學後,雖然功課不是太多,由於 ...

作者: [[]]    時間: 11-2-22 15:39

我記不起在哪本說寫道: 媽媽,為何我年幼時做對小小事你便會讚賞我,但這種讚賞隨著我的年紀增加而減少,現在,只要我做錯小小事,你便會責怪我!
作者: Leung2010    時間: 11-2-23 13:30

原帖由 CHIULHJ 於 11-2-15 09:58 發表
100% 感同身受。

雖然知道若果放棄練琴,我和囝囝都會比較輕鬆點,但因為不想他遇到挫折便輕易放棄,加上相信學琴可訓練他的專注力(他的專注力較差),所以我仍堅持著要他練琴。 ...

小女也是學了琴後, 慢慢地專注力提昇了.
不過, 因為他做功課仍然是慢的, 所以我和他還是辛苦地和時間競賽.
作者: strongboymama    時間: 11-2-24 13:44

作者: Maggie422    時間: 11-2-24 23:36

其實好多時都係我哋用大人的標準放在小朋友身上,或者係我哋不自覺地同其他小朋友比較,對自己子女要求過高,都會增加衝突。
作者: Camom    時間: 11-2-25 08:39

原帖由 [[]] 於 11-2-22 15:39 發表
我記不起在哪本說寫道: 媽媽,為何我年幼時做對小小事你便會讚賞我,但這種讚賞隨著我的年紀增加而減少,現在,只要我做錯小小事,你便會責怪我!

有時睇番囝囝細個嘅video,都會諗點解佢細個嗰時我哋d EQ好似好D...只因小朋友長大了,父母的要求高了...
作者: grace_xian    時間: 11-2-25 09:45

多謝各位家長分享

我都要好好反省, EQ低有時會造成同仔的關係好緊張, 我時時都提醒自己, 不要要求太高, 但仔都說為何每次都是你們全部啱晒, 係唔係我全部錯晒?

父母與孩子之間, 情緒的處理好重要, 一個發火, 忟憎, 另一方不冷靜, 自然會造成沖突, 我是一週必有一天發火, 唉, 希望我可以努力, 鼓勵自己做得更好...mouth:" />
作者: alice44    時間: 11-2-25 10:04

我阿仔學校上個星期有一個講座, 係以前DJ鄧藹霖主講的, 題目係"溫習功課無爭執", 講佢教仔時同兩個仔的爭執, 講出大部份家長的心聲, 有多名家長都忍唔住落淚, 大家都心同感受, 講者就講了很多心得同家長分享.
其實, 個個家長都唔希望同自己最愛錫嘅仔女有爭執, 但有時EQ唔知點解又會在這個時候突然偏低, 在阿仔初小時我就特別嚴重, 現在高小就好了好多, 以前我會打打鬧鬧, 好似癲婆咁, 近呢2-3年好了好多係因為阿仔好努力去做好佢應該做嘅嘢, 成績理想, 佢自己又識得緊張自己嘅學業, 所以爭執近乎零.
作者: rabbitpiggy    時間: 11-2-25 11:12

原帖由 alice44 於 11-2-25 10:04 發表
我阿仔學校上個星期有一個講座, 係以前DJ鄧藹霖主講的, 題目係"溫習功課無爭執", 講佢教仔時同兩個仔的爭執, 講出大部份家長的心聲, 有多名家長都忍唔住落淚, 大家都心同感受, 講者就講了很多心得同家長分享.
其實,  ...

可否講下乜心得呀? 等我可以學下野.
作者: grace_xian    時間: 11-2-25 11:23

希望我仔高小也似你仔就好了!

原帖由 alice44 於 11-2-25 10:04 發表
其實,  ...

作者: pizzapan    時間: 11-2-27 08:06

父母和子女之間, 你選好成績, 還是好感情?
我說是好感情先, 然後才勸告他們要爭好成績!!
作者: HTLT    時間: 11-2-27 10:28

Agree.

原帖由 pizzapan 於 11-2-27 08:06 發表
父母和子女之間, 你選好成績, 還是好感情?
我說是好感情先, 然後才勸告他們要爭好成績!!

作者: Maggie422    時間: 11-2-27 22:45     標題: 回覆 31# grace_xian 的文章

大家一起努力吧!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5