用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 我係準2011 FS1家長。
go

我係準2011 FS1家長。 [複製鏈接]

好高興認識你, 我也是女兒將在9月入讀FS1, 你怎知道男同學多過女同學呢?我估學校還未收齊人呢。不過, 我女好像男孩子, 玩起來可以好癲, 笑起來可以好大聲, 當是一個男孩也可。

我相信/期望, 孩子到了中學以後應該自己照顧好學業吧。我聽過朋友說過, 她的姪兒就讀此校, 到了高小年齡, 父母已不用緊貼追蹤其學業, 我都希望孩子如此, 能有此態度, 更勝學業成績, 每人都應為自己應做的事負責, 不論結果好壞, 不是嗎?

原帖由 c41ux 於 11-2-23 00:08 發表
大家好,我個女兒會係2011年入讀FS1,我想問吓點解好似男同學多過女同學?仲有我同我太太都係讀書至F.5同埋必須輪更工作的人,這樣將來對女兒會否有好大的影响呢? ...

咦...我們三個都是女, 莫非真的是女多於男

一來便是三個男生, 好Balance。

你們住在那區?我住紅磡, 來年上校車時間不知要多早了, 我家小姐現在每朝8時才起床, 恐怕升小一以後最遲6:30便要起床, 對大人小孩都是一大挑戰!

21號可以見到大家啦, 到時希望小朋友會對學校有好印象啦。

我交左留校車費啦喎, 有校車公司既人打比我, 話我知每月幾多錢, 我大概係四月十幾日交左一個月車費, 有唔明就打返入學組問問啦。

原帖由 hogormama 於 11-5-13 23:15 發表
I only received the notice for 21 May event but not the school bus.

Anyone have idea how much and what we need to pay on 21 May?

現時只收到英文書單, 那麼其他科呢, 為什麼沒有書單?

good.  that saves us a lot of $$

原帖由 TansonMa 於 11-5-25 09:11 發表
MOON-SM,因蘇教版是國內書,用的是簡體字。老師要將之改為繁體字,再重新編輯才供學生應用,所以中文仍是用工作紙模式。

阿囡上左校車啦, 我好緊張呀, 唔知佢落車後識唔識行去邊呢? 唔知曉唔曉小息上廁所呢? 有無朋友仔?

阿囡尋日一落校車就滔滔不絕講學校既事,佢話好開心,有一個五年班既姐姐帶佢逐層參觀,又話去左圖書館,見到佢喜愛既書,不過第一天唔可以借回家。可幸的是佢話午飯好味道,雖然只係食一半,又話自己係同枱小朋友中食得最快,我估佢實係趕住出去玩。

我囡果班有32人,你地呢,係咪班班都係一樣?一張枱有5個小朋友,可能有2張枱分別坐多1個學生。第一天回來就要做我的日誌啦,阿囡話用中文寫,最少20個字。有勁多通告,仲有今朝我唔記得量體溫...唉,我同阿囡一樣咁緊張

我今朝去左睇早會,遲左到,睇到阿囡排隊上樓梯,捉實扶手,好感動,覺得佢長大了,可以自己照顧自己啦。

我按開學前收到的通告,為阿囡準備左四個folders

不過,尋日學校又派左兩個folders,入面有「帶回家」和「帶回校」的字樣,尋日既所有通告和工作紙,就係放晒係新派既「帶回家」folder入面,阿囡話自己帶既folders係for其他科用既。希望我囡無聽錯啦。

原帖由 hinhung 於 11-9-1 21:41 發表
明天正式上課啦
希望各位小朋友和家長都愉快
今日見到小女返學放學都好順利, 回家又講好想快d到明天, 因太開心. 哈哈真係好的第一天
不過我同太太和小女都要適應工作紙和folder的運 ...

TansonMa, 我真係好感動且高興見到孩子成長, 但又好懷念以前佢細細個既時候, 有d唔捨得。我呢段時間剛好放假, 可以每天期待着湊阿囡放學, 同我講校內發生既事。

FeiSeeNai, 你個名好得意, 我都係一個肥c nine。我囡仲未講到比我知老師姓咩, 比佢激死。另一件事激死我既, 係尋日佢幾乎一啖水都無飲過, 話唔夠力開水樽, 好彩老師係飯後有用紙杯比水佢飲, 你地小朋友有無呀? 係咪一定有架? 雖然唔環保, 但大熱天時好過渴死。我今日千叮萬囑佢可以叫老師或其他同學幫手開。

回復 1# anitahao 的帖子

英文科有份Letter to Parents, 睇完你就會知咩日子帶咩書, 仲有要買十本英文紅线簿, 如果我沒有理解錯, 應該即係幼稚園時寫abc果隻簿, 特別要留意spelling quiz的日子呀! 如我有錯請指正

回復 1# anitahao 的帖子

英文科有份Letter to Parents, 睇完你就會知咩日子帶咩書, 仲有要買十本英文紅线簿, 如果我沒有理解錯, 應該即係幼稚園時寫abc果隻簿, 特別要留意spelling quiz的日子呀! 如我有錯請指正

YanKanMom , 好彩我都係買左 10 行果隻簿咋!  不過我買左10本啦, 唯有響屋企比阿囡寫多d啦!

你地小朋友最喜歡上咩堂呀?我囡話最鍾意上媒體。

小朋友下星期要帶八達通, 記得入定錢啦, 不過, 有d担心, 會唔會連拍兩次咭呢? 我咪要次次同佢check囉 ><

原來d細路年年都咁鍾意媒體堂。

我囡話個老師好搞笑, 話上堂有隻蜘蛛俠架。不過今個星期既媒體撞正星期五, 因為要調堂, 所以無得上, 佢實有d失望啦。

原帖由 littlefaith 於 11-9-10 19:32 發表

我女上年FS1最受歡迎嘅堂都係媒體堂,因為老師好生鬼,堂上又多嘢學,佢哋學得好開心。

謝謝你的資料。

另想請教, 中文科的溫故知新, 係咪即係默生字呀? 要唔要背篇課文架?

原帖由 TansonMa 於 11-9-11 14:00 發表
myrchan, 八達通是應該不會扣兩次錢,因同學是逐班逐位去拍咭,拍完就在另一邊排隊。好有系統的。
‹ 上一主題|下一主題