教育王國

標題: 跨區返學問題 [打印本頁]

作者: 急急媽咪    時間: 11-2-25 10:54     標題: 跨區返學問題

早各位媽咪, 因本人將會搬到黃大仙居住, 而對該區校綱不清楚, 請問黃大仙的小學和中學有無好(津貼)學校呢? 如果小朋友到另一區 (深水)讀書 (應該有校車到) 但會不會對小朋友返學太辛苦呢?
煩請賜教!

作者: brian61950    時間: 11-2-26 17:42

黃大仙去深水涉好近之嘛,如你尾站回校及頭站回家(行龍翔道),幾分鐘攪掂,計埋塞車,15分鐘都比多.
作者: laiheiyau    時間: 11-2-27 23:03

你可以問下深水埗那間小學....幾點鐘上落校車..
你計一計....如早上搭到校巴...自己送返去...time

by taxi.....how much
by bus or mtr time

原帖由 急急媽咪 於 25-2-2011 10:54 AM 發表
早各位媽咪, 因本人將會搬到黃大仙居住, 而對該區校綱不清楚, 請問黃大仙的小學和中學有無好(津貼)學校呢? 如果小朋友到另一區 (深水埗)讀書 (應該有校車到) 但會不會對小朋友返學太辛苦呢?
煩請賜教!  ...

作者: 咩咩太太    時間: 11-2-28 10:33

作者: paltiBB    時間: 11-2-28 11:09

首先你要了解深水埗那間小學上堂和放學幾點鐘, 若搭校車要幾點上車, 放學時間回到家幾點. 計算後小朋友在家有多少時間做功課, 溫習, 需不需上補習...

不是學校與家是否跨區, 重要是小朋友放學有足夠時間做功課和溫習.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5