教育王國

標題: 報咗2011年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 [打印本頁]

作者: max1116    時間: 11-3-1 10:44     標題: 報咗2011年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦

報咗2011年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 ~

特別鳴謝KaHeiBaBa前輩

他為咗方便大家,另開一個 topic ("SPN 舊主題分享") 於 "聖保祿幼兒園專區"。希望有興趣嘅家長可以繼續煲,而他亦會不定時進行更新,或尋找更多有用、值得同大家分享嘅舊主題 !!

作者: anita2904    時間: 11-3-1 11:14

你好 max1116, 我成日都有睇你地o既留言,好羨慕你地個小朋友可以係咁好o既學校讀書.我都會幫囡囡報spn,多多指教!!
作者: max1116    時間: 11-3-1 11:25

原帖由 anita2904 於 11-3-1 11:14 發表
你好 max1116, 我成日都有睇你地o既留言,好羨慕你地個小朋友可以係咁好o既學校讀書.我都會幫囡囡報spn,多多指教!!

Hello Anita,

多多指教 ~ 大家加油啊 !
作者: anita2904    時間: 11-3-1 13:01

盡力而為啦,我係百無人士,都唔會抱太大希望
作者: lydi    時間: 11-3-1 13:57

大家好, 我今年都會幫阿女報SPN, 多多指教!

想請問交表時要交申請費嗎?
作者: godbaby    時間: 11-3-1 14:39

學校是否只接受親身交form??

I'm busy that morning, do you know if i can ask someone else to hand in for me??
作者: godbaby    時間: 11-3-1 14:39

Btw, there is no interview too??
作者: crystalpui    時間: 11-3-1 14:43

hi

我都會報, 但唔抱好大希望
作者: yiedip    時間: 11-3-1 14:57

Hi max1116,

thx for sharing the news.  Will apply for my daughter to test her own luck.  Same as anita2904, my daughter does not have any advantage over others..... (all are nil).  So not much expectation lu.....
作者: max1116    時間: 11-3-1 15:05

原帖由 lydi 於 11-3-1 13:57 發表
大家好, 我今年都會幫阿女報SPN, 多多指教!

想請問交表時要交申請費嗎?

不需要的 ~
作者: max1116    時間: 11-3-1 15:06

原帖由 yiedip 於 11-3-1 14:57 發表
Hi max1116,

thx for sharing the news.  Will apply for my daughter to test her own luck.  Same as anita2904, my daughter does not have any advantage over others..... (all are nil).  So not much expect ...

機會有幾大 ? 無人知 ~ 但唔入表就肯定無機會 !

加油啊 ~~
作者: max1116    時間: 11-3-1 15:11

原帖由 godbaby 於 11-3-1 14:39 發表
學校是否只接受親身交form??

I'm busy that morning, do you know if i can ask someone else to hand in for me??

應該無問題呱 ~ 為求心安都係打電話問吓學校好d喎。
作者: baby-cj    時間: 11-3-1 17:43

我今年都會幫女女報, 但真係好擔心, 因為我哋都係全人仕.
請問各位前輩, 是否所有申請者都有interview機會, interview的形式是怎樣, 請指教
作者: Cutemom0808    時間: 11-3-1 17:56

原帖由 baby-cj 於 11-3-1 17:43 發表
我今年都會幫女女報, 但真係好擔心, 因為我哋都係全”冇”人仕.
請問各位前輩, 是否所有申請者都有interview機會, 而interview的形式是怎樣, 請指教

SPN每年只會揀好少好少人去interview,而in得通常都收
作者: jl118    時間: 11-3-1 20:43

Good Luck 各位
作者: hellomickey    時間: 11-3-1 20:54

平常心啦!加油!
作者: dadabb2009    時間: 11-3-1 22:26

我都會幫囡囡報,雖然都知機會好低好低,但都想試吓!
而家係度揀緊相!
大家加油!
作者: KaHeiBaBa    時間: 11-3-2 06:24

原帖由 max1116 於 11-3-1 10:44 發表
報咗2011年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 ~

今日開始可於校方網頁內下載申請表格,並需於3月5日親自交回。

睇完今年嘅申請表格,我都想提一提大家,今年喺某 D 方面,同往年略有不同,請留意:

1. 要交多一張相

1. two extra 4R-size photos:-
‧ one only applicant
‧ another with her/his family
(Write the name of the child and the Application
Number "11N-xxxx" at the back of the photo)

2. ........

申請表格,Please click !! (另外,中文版本只供參考,Please click)

順帶一提:

~ Parents will be notified before the end of June (whether the child is accepted or not). If accepted, the child
begins school in August.
~ The child who is not accepted will have his/her name entered into the waiting list (extended only until
May of next year. Application for further extension for another year (for N2) should be sent in a letter to
school. Please quote with the name & apply number of the child.)

Good Luck to all "Applicants" !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 11-3-2 06:26

原帖由 Cutemom0808 於 11-3-1 17:56 發表

SPN每年只會揀好少好少人去interview,而in得通常都收

早幾年都可以咁講,近年已經有所改變 !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 11-3-2 06:33

都係時候要發放正能量 !!

想問吓 曾經/依家 係 SPN 嘅家長(w/小朋友),有邊位係 "百冇" 人仕 ??

我第一個報名:

1. KaHeiBaBa

我囡囡得,你哋嘅小朋友都一樣得,唔報名就一定唔得,加油呀 !!

作者: dadabb2009    時間: 11-3-2 08:07

KaiHeiBaba,
想問吓你當時比咗張乜嘢相呀?
同埋你囡囡係唔係大b(年頭出世)?
thx: )
作者: max1116    時間: 11-3-2 10:41

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-3-2 06:24 發表

睇完今年嘅申請表格,我都想提一提大家,今年喺某 D 方面,同往年略有不同,請留意:

1. 要交多一張相

1. two extra 4R-size photos:-
‧ one only applicant
‧ another with her/his family
(Write the name of the chil ...

多謝前輩KaHeiBaBa出手相助
作者: Cutemom0808    時間: 11-3-2 11:06

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-3-2 06:26 發表

早幾年都可以咁講,近年已經有所改變 !!

舊年都有90%啊

另外,SPN上SPCC機會有幾大?
作者: Cutemom0808    時間: 11-3-2 11:08

原帖由 dadabb2009 於 11-3-2 08:07 發表
KaiHeiBaba,

如果個個一樣就冇意思呢
作者: Cherrywsy    時間: 11-3-2 11:19

大家好呀,我今年都會同囡囡報名,一樣係"百冇"人士,希望可以好似前輩一樣咁好彩啦,多多指教!!
作者: candymiu    時間: 11-3-2 11:44

no need to apply for my small B (Nov 2009), right?
作者: Sumyeema1    時間: 11-3-2 12:22

~ Parents will be notified before the end of June (whether the child is accepted or not). If accepted, the child
begins school in August.

唔明,點解無講到 interview 即安排?
作者: sbux    時間: 11-3-2 12:41

入左嘅百無無人仕,想了解下會唔會係因為你哋嘅住所或公司近學校?
作者: lydi    時間: 11-3-2 13:35

原帖由 max1116 於 11-3-1 15:05 發表

不需要的 ~

謝謝max 的解答!
作者: aralelo    時間: 11-3-2 13:39

坦白講我哋就係"百冇人仕"而又收咗既, 但係校方佢係從來唔會講你知你有乜嘢優點, 點解收你架喎?! 我哋今時今日都唔知點解咁好彩, 真係答你唔到???! 我諗真係只有校長或副校自己至知, SORRY!!
但應該唔會關住所或公司近事, 因為好多同學爹D媽咪都唔係!

原帖由 sbux 於 11-3-2 12:41 發表
入左嘅百無無人仕,想了解下會唔會係因為你哋嘅住所或公司近學校?

作者: hellomickey    時間: 11-3-2 13:42

原帖由 KaHeiBaBa 於 2011/3/2 06:33 發表

想問吓 曾經/依家 係 SPN 嘅家長(w/小朋友),有邊位係 "百冇" 人仕 ??

我第一個報名:

我囡囡得,你哋嘅小朋友都一樣得,唔報名就一定唔得,加油呀 !! :excite ...

me too!!
2.Minnie( Hellomickey)
作者: aralelo    時間: 11-3-2 13:44

正能量! Support!!

我第一個報名:

2. aralelo

我囡囡得,你哋嘅小朋友都一樣得,唔報名就一定唔得,加油呀 !!
作者: hellomickey    時間: 11-3-2 13:46

原帖由 candymiu 於 2011/3/2 11:44 發表
no need to apply for my small B (Nov 2009), right?

Who know?? try it!
作者: max1116    時間: 11-3-2 14:05

原帖由 candymiu 於 11-3-2 11:44 發表

"申請兒童須於新學年之九月卅日前(2011930日前)足二歲而未滿三歲為合。"

資料來源 :
校方網頁內之簡章

作者: max1116    時間: 11-3-2 14:07

原帖由 Sumyeema1 於 11-3-2 12:22 發表

唔明,點解無講到 interview 即安排?

"本校待有空缺時,才約見已申請之兒童。(每年新生不超於六十名)"

資料來源 :
校方網頁內之簡章

作者: 榛子果仁    時間: 11-3-2 14:14

終於等到報名啦, 睇咗咁耐2010年報名的入嚟傾下, 終於輪到自已.

想問前輩, 你地當年交申請表. 有無提interview安排, 點解今次的報名表無提的, 只係話要等到幾時就會有通知.

提外話: 只是觀察, 我見spn/spk的女生, 就是漂亮的可人兒.

今年學費加了嗎? 想問是多少呢?
作者: 榛子果仁    時間: 11-3-2 14:16

應該會排長龍交表, 前輩當年幾點鐘去排隊?
作者: baby-cj    時間: 11-3-2 14:25

原帖由 aralelo 於 11-3-2 13:39 發表
坦白講我哋就係"百冇人仕"而又收咗既, 但係校方佢係從來唔會講你知你有乜嘢優點, 點解收你架喎?! 我哋今時今日都唔知點解咁好彩, 真係答你唔到???! 我諗真係只有校長或副校自己至知, SORRY!!
但應該唔會關住所或公 ...

咁你囡囡係幾月出生? 另外, interview時表現如何?  你是ftm嗎??
作者: aralelo    時間: 11-3-2 14:28

N1 $6300*11months=$69300

漂亮不敢講, 但個個都幾活潑就真!

原帖由 榛子果仁 於 11-3-2 14:14 發表
終於等到報名啦, 睇咗咁耐2010年報名的入嚟傾下, 終於輪到自已.

想問前輩, 你地當年交申請表. 有無提interview安排, 點解今次的報名表無提的, 只係話要等到幾時就會有通知.

提外話: 只是觀察, 我見spn/spk的女生,  ...

作者: max1116    時間: 11-3-2 14:46

原帖由 榛子果仁 於 11-3-2 14:14 發表

提外話: 只是觀察, 我見spn/spk的女生,  ...

星期六交form時可以直接問吓校方人員,唔使估估吓。佢地個個都好nice架 ~
作者: aralelo    時間: 11-3-2 14:48

我囡囡係2月B, sorry請問甚麼是ftm??
囡囡係N2插班生, interview情況和形式同N1入既前輩完全唔同, 不可作準, 你都係睇返佢哋D舊post正確D!

原帖由 baby-cj 於 11-3-2 14:25 發表

咁你囡囡係幾月出生? 另外, interview時表現如何?  你是ftm嗎??

作者: 榛子果仁    時間: 11-3-2 14:57

想問問,我記得睇舊post講過,n1學校唔建議搭校車,你地送咗小朋友返學先返工還是怎樣安排呢.

N2插班~好叻~!
作者: max1116    時間: 11-3-2 14:58

原帖由 榛子果仁 於 11-3-2 14:16 發表
應該會排長龍交表, 前輩當年幾點鐘去排隊?

唔係"應該"而係"肯定"會大排長龍。

我當年未夠9點就排隊,印象中由踏入學校門口計至完成出來都用咗20-30mins,舊年交咗表的家長們都好滿意校方的安排。況且09年出生率更高,相信條龍更加長。
只要準備好,帶齊所需文件,自然事事順暢啦 ~
作者: 榛子果仁    時間: 11-3-2 15:00

你地覺得spn文化係點樣呢? 活潑好動的小朋友是否適合? 看重家長的參與? 家長能一起參與的活動? 多久才有一次呢?
作者: baby-cj    時間: 11-3-2 15:00

原帖由 aralelo 於 11-3-2 14:48 發表
囡囡係N2插班生, interview情況和形式同N1入既前輩完全唔同, 不可作準, 你都係睇返佢哋D舊post正確D, 阿Max佢哋好有心, 將成個過程同內容寫晒出嚟架

...

多謝你的分享, 我會努力煲番往年的post

ftm = full time mom :) 

請問你囡囡嗰班有幾多個插班生?
作者: max1116    時間: 11-3-2 15:01

囡囡係N2插班生, interview情況和形式同N1入既前輩完全唔同, 不可作準, 你都係睇返佢哋D舊post正確D
...

作者: 榛子果仁    時間: 11-3-2 15:02

有朋友考慮SPK唔會諗SPN,因為$的問題. 但我能肯定$一定唔會係SPN家長的concern, 因為正如你們所說, 好的學校與教育, 幾多$都買唔到.
作者: aralelo    時間: 11-3-2 15:09

學校really 唔建議N1搭校車, but 我只知N2同學仔中, 見好多家長送咗小朋友返學先返工, of coure 當然有校車黨呢! 學校好好, 八点巳可帶小朋友返學方便working parents.

多謝! 但其實真係唔知小女有乜長處會選中佢, just lucky!

原帖由 榛子果仁 於 11-3-2 14:57 發表
想問問,我記得睇舊post講過,n1學校唔建議搭校車,你地送咗小朋友返學先返工還是怎樣安排呢.

N2插班~好叻~!

作者: aralelo    時間: 11-3-2 15:17

學校非常需要&重視親子的! 我係working mammy 呀!
唔講住喇! bye bye!!  

作者: 榛子果仁    時間: 11-3-2 15:18

咁耐歷史的學校,咁有經驗的老師,其實,可能從小朋友及家長的舉止,已經知道,適唔適合
你地都係謙虛的前輩~!.
預祝各位成功~!
作者: fatping1    時間: 11-3-2 16:26

I am very satisfied and happy with SPN.  I would say almost all students enjoy the school life here, and the teachers are very caring like family members to each student.  

Even though the students are active and happy, they are also disciplined and listen to teachers' instructions.  There are many parents voluntary works to be participated in school, such as library helper, class activities, field trips, story-telling and PTA etc... I enjoy very much being a parent volunteer on an occassional basis.  

原帖由 榛子果仁 於 11-3-2 15:00 發表
你地覺得spn文化係點樣呢? 活潑好動的小朋友是否適合? 看重家長的參與? 家長能一起參與的活動? 多久才有一次呢?

作者: Sumyeema1    時間: 11-3-2 16:56     標題: 回覆 51# fatping1 的文章

SPN 另一個值得欣賞即系 SPN 家長,除左系學校做義工, 都中意來 BK 幫手答問題。

作者: fatping1    時間: 11-3-2 17:21

可能太鍾意間學校同做慣義工所致!
最緊要係大人和小朋友都有歸屬感。

原帖由 Sumyeema1 於 11-3-2 16:56 發表
SPN 另一個值得欣賞即系 SPN 家長,除左系學校做義工, 都中意來 BK 幫手答問題。

作者: jasprincess    時間: 11-3-2 17:47

你好呀....睇左2年今年到我自己啦. 雖然都預左唔得不過會試下.
作者: jasprincess    時間: 11-3-2 17:59

囡囡係N2插班生, interview情況和形式同N1入既前輩完全唔同, 不可作準, 你都係睇返佢哋D舊post正確D!

HELLO. 我想問點做插班生架 ? 係咪寫信去俾校長呀 ? THANKS.
作者: dadabb2009    時間: 11-3-2 20:18     標題: 回覆 32# Cutemom0808 的文章

想攞d靈感嘛:)
作者: 榛子果仁    時間: 11-3-2 23:29

見到屋苑入面, 同一棟有一個SPK, 兩個SPCC, 由陀住BB羨慕至今. 一直好有衝動去問SPK媽咪心中的疑問. 希望, 我能成為別人羨慕的一位媽咪~! 呀, 再睇申請表, 佢話6月收唔收都會有通知. 呢樣好似上年無架. 好好呀安排~!
作者: hellomickey    時間: 11-3-2 23:39

原帖由 榛子果仁 於 2011/3/2 15:00 發表

你地覺得spn文化係點樣呢?
SPN文化是關愛和開明

活潑好動的小朋友是否適合?
SPN的生活是適合任何性格的小朋友.

看重家長的參與?家長能一起參與的活動? 多久才有一次呢?
非常鼓勵家長的參與,我由當初的勉强變成現在的期待參與,只可惜N3N4的活動減少了

SPN的小朋友醒目有禮,見你一次就記得是誰的家長,遠遠見到你就會叫到我的名字,所以我很喜歡和他們傾談,好像自己多了很多女兒一樣
作者: aralelo    時間: 11-3-3 02:15

我係applied了N1冇得in, 但係翌年某日突然收到學校來電"賞賜"interview的, 就只係咁簡單而巳!

原帖由 jasprincess 於 11-3-2 17:59 發表

HELLO. 我想問點做插班生架 ? 係咪寫信去俾校長呀 ? THANKS.

作者: KaHeiBaBa    時間: 11-3-3 02:19

一到咗報名嘅大日子,呢度果然變得熱鬧起來 !! (每年如是)
作者: KaHeiBaBa    時間: 11-3-3 02:22

原帖由 aralelo 於 11-3-3 02:15 發表
我係applied了N1冇得in, 但係翌年某日突然收到學校來電"賞賜"interview的, 就只係咁簡單而巳!

相信妳都有作出過一定嘅"誠意"舉動,對嗎 ??

Btw,咁夜重未 ??
作者: KaHeiBaBa    時間: 11-3-3 02:29

原帖由 榛子果仁 於 11-3-2 23:29 發表
見到屋苑入面, 同一棟有一個SPK, 兩個SPCC, 由陀住BB羨慕至今. 一直好有衝動去問SPK媽咪心中的疑問. 希望, 我能成為別人羨慕的一位媽咪~! 呀, 再睇申請表, 佢話6月收唔收都會有通知. 呢樣好似上年無架. 好好呀安排~! ...

講得好啱,以往係冇;從善如流,學校此舉絕對值得稱讚 !!

"SPCC" ??   妳所指的是 "SPCPS",right ??
作者: KaHeiBaBa    時間: 11-3-3 02:35

原帖由 jasprincess 於 11-3-2 17:59 發表

今年申請表內都有提到:

The child who is not accepted will have his/her name entered into the waiting list (extended only until
May of next year. Application for further extension for another year (for N2) should be sent in a letter to
school. Please quote with the name & apply number of the child.)
作者: KaHeiBaBa    時間: 11-3-3 02:36

原帖由 jasprincess 於 11-3-2 17:47 發表
你好呀....睇左2年今年到我自己啦. 雖然都預左唔得不過會試下.

作者: aralelo    時間: 11-3-3 02:37

BTW, 其實大家會唔會有所誤會?! SPC同SPCC係兩個分別唔同教會開辨既學校嚟架喎; 一個係女校一個係男女校, 一個係天主教一個係基督教. 而SPK/SPN既小朋友對上SPCC係冇關係架!! Of course每年都有SPN小朋友用自己實力考上SPCC啦!

SPC = St Paul's Convert (聖保祿學校)
SPCC = St Paul's Co-edu (聖保羅男女)

原帖由 榛子果仁 於 11-3-2 23:29 發表
見到屋苑入面, 同一棟有一個SPK, 兩個SPCC, 由陀住BB羨慕至今. 一直好有衝動去問SPK媽咪心中的疑問. 希望, 我能成為別人羨慕的一位媽咪~! 呀, 再睇申請表, 佢話6月收唔收都會有通知. 呢樣好似上年無架. 好好呀安排~! ...

作者: KaHeiBaBa    時間: 11-3-3 02:42

原帖由 Sumyeema1 於 11-3-2 16:56 發表

Sumyeema,妳都係我其中一個值得欣賞嘅 SPK 家長 !! (識我咁耐,妳應該知我最憎"比較",因為隨時都會惹起事端,睇見都怕怕)
作者: KaHeiBaBa    時間: 11-3-3 02:47

原帖由 aralelo 於 11-3-3 02:37 發表
BTW, 其實大家會唔會有所誤會?! SPC同SPCC係兩個分別唔同教會開辨既學校嚟架喎; 一個係女校一個係男女校, 一個係天主教一個係基督教. 而SPK/SPN既小朋友對上SPCC係冇關係架!! Of course每年都有SPN小朋友用自己實力 ...

其實每年都有家長會混淆,不過咁多年以來,我覺得 aloymom 係答得最清楚、最完整嘅一位家長;不如今年又再請佢為大家解釋多次,aloymom,Please !!

其他小朋友我唔敢講,不過 KaHei 就肯定係運氣多過實力 !!
作者: aralelo    時間: 11-3-3 02:50

我係夜鬼嘛! Haha...you too?? 半夜上網快夾爽!!
其實我哋既所謂"誠意"舉動每個落選家長都應該有做的..haha, 但好彩中了mark six 而巳!

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-3-3 02:22 發表

相信妳都有作出過一定嘅"誠意"舉動,對嗎 ??

Btw,咁夜重未 ??

作者: KaHeiBaBa    時間: 11-3-3 02:51

[quote]原帖由 榛子果仁 於 11-3-2 15:18 發表
咁耐歷史的學校,咁有經驗的老師,其實,可能從小朋友及家長的舉止,已經知道,適唔適合
你地都係謙虛的前輩~!.
預祝各位成功~! [/quote

我都預祝你嘅小朋友,成功獲得 SPN 取錄 !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 11-3-3 02:52

原帖由 aralelo 於 11-3-3 02:50 發表
我係夜鬼嘛! Haha...you too?? 半晚上網快夾爽!!

其實我今晚已經算早,如果你有留意我其他嘅 post 就知道 !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 11-3-3 02:56

原帖由 aralelo 於 11-3-2 15:17 發表
學校非常需要&重視親子的! 我係working mammy 呀!
唔講住喇! bye bye!!  

學校極度重視"家校合作",對小朋友嘅身心發展會較好 !!
作者: 黃宅    時間: 11-3-3 02:58

請問,有無"百冇人士+ full time mom" 可以成功入到圍?
作者: KaHeiBaBa    時間: 11-3-3 02:59

原帖由 榛子果仁 於 11-3-2 15:02 發表
有朋友考慮SPK唔會諗SPN,因為$的問題. 但我能肯定$一定唔會係SPN家長的concern, 因為正如你們所說, 好的學校與教育, 幾多$都買唔到.

講得好 !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 11-3-3 03:02

原帖由 黃宅 於 11-3-3 02:58 發表
請問,有無"百冇人士+ full time mom" 可以成功入到圍?

我太太唔係 "full time mom",不過喺我認識嘅家長當中,一定有你所講嘅,放心 !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 11-3-3 03:05

原帖由 baby-cj 於 11-3-2 15:00 發表

多謝你的分享, 我會努力煲番往年的post

ftm = full time mom :) 

請問你囡囡嗰班有幾多個插班生?

不過要煲番哂,真係一 D 都唔容易,加油呀 !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 11-3-3 03:14

原帖由 榛子果仁 於 11-3-2 14:57 發表

N2插班~好叻~!

雖然學校係唔建議,但我所知道嘅,N1 搭校車都唔少。我哋係為咗唔想囡囡咁細就要搭校車,尊登由沙田搬出嚟銅鑼灣 !! 就係因為住得近,我同太太幾乎係每朝都送囡囡返學,等到八點九夠鐘 (俾學校趕) 先走 (返工) !!
作者: aralelo    時間: 11-3-3 03:17

我只係返了半年既新家長, 不太準, 但暫時認識既full time mammy又好似比較少?!
不過做家長義工多在返學時間, 故full time mammy又會方便D喎! 暫時眼見 full or part time mammy 對"中獎"唔覺有直接關係?!

原帖由 黃宅 於 11-3-3 02:58 發表

作者: KaHeiBaBa    時間: 11-3-3 03:20

原帖由 aralelo 於 11-3-2 14:28 發表
N1 $6300*11months=$69300

漂亮不敢講, 但個個都幾活潑就真!

以前係要交足12個月 !! (雖然依家交少咗1個月,其實總數係有增無減)
作者: aralelo    時間: 11-3-3 03:27

其實總數一樣, 只係上年N1開始由原本分12個月變分11個月之嘛, 即每月交多D姐!

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-3-3 03:20 發表

以前係要交足12個月 !! (雖然依家交少咗1個月,其實總數係有增無減)

作者: KaHeiBaBa    時間: 11-3-3 03:34

原帖由 sbux 於 11-3-2 12:41 發表

唔會,因為囡囡當年報名時係住喺沙田 !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 11-3-3 03:36

原帖由 Cherrywsy 於 11-3-2 11:19 發表
大家好呀,我今年都會同囡囡報名,一樣係"百冇"人士,希望可以好似前輩一樣咁好彩啦,多多指教!!

預祝成功 !!
作者: KaHeiBaBa    時間: 11-3-3 03:38

原帖由 Cutemom0808 於 11-3-2 11:08 發表

如果個個一樣就冇意思呢

唔明 ??
作者: KaHeiBaBa    時間: 11-3-3 03:42

原帖由 Cutemom0808 於 11-3-2 11:06 發表

舊年都有90%啊

另外,SPN上SPCC機會有幾大?

舊年有冇 90% 我唔敢肯定,不過早幾年係接近 100% !! 至於你所指嘅 SPCC,相信你都係問 SPCPS,right ??
作者: KaHeiBaBa    時間: 11-3-3 03:51

原帖由 dadabb2009 於 11-3-2 08:07 發表
KaiHeiBaba,

俾咗張咩相唔係最重要,不過咁多年我都建議大家,交一張4R 全身 (坐或企都可以)正面充滿笑容嘅生活照 !! (注意:今年要交多一張相)

佢係年尾(10月)出世,屬於超大 B !!

查實我都講過 N次,囡囡嗰班有同學係10月1日出世,亦有同學係9月30日出世,佢哋年紀相差接近1年 !!
作者: dadabb2009    時間: 11-3-3 08:32

Thx KaHeiBaBa!
我尋晚已比足101分誠意同愛心填咗form同埋揀好相了!星期六交form, 果日好忙,交完form仲要同囡囡去interview!

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-3-3 03:51 發表

俾咗張咩相唔係最重要,不過咁多年我都建議大家,交一張4R 全身 (坐或企都可以)正面充滿笑容嘅生活照 !! (注意:今年要交多一張相)

佢係年尾(10月)出世,屬於超大 B !!

查實我都講過 N次,囡囡嗰班有同學係10月1日 ...

作者: 榛子果仁    時間: 11-3-3 09:13

哈哈, 我都係懶啦, 一味知道St.Paul又唔check website.

我所指的係一個SPK, 另外兩個SPCS(SS), 我依家配對到中文同英文啦。

SPK
SPCS(PS)
SPCS(SS)

呢次應該啱啦~!

我朋友兩個表妹都係舊生, 由SPK証王SPCS(SS), 兩個都超級標緻醒目~!
作者: 榛子果仁    時間: 11-3-3 09:16

dadabb2009

我同你的情況一樣, 我in 2:00呀, 會唔會同組添呀, 好彩無撞朝早交form~! :O)

但我的interview純粹去觀摩大場面, 同睇睇囡囡面對interview時的表現. 心情較輕鬆,毫無壓力~!

笑住面對各場interview, 正能量, 正能量~!
作者: baby-cj    時間: 11-3-3 09:36

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-3-3 03:05 發表

不過要煲番哂,真係一 D 都唔容易,加油呀 !!

努力中 :) , 今年會幫囡囡/仔仔報名的mommy, 一齊努力, 加油!!!
作者: baby-cj    時間: 11-3-3 09:45

原帖由 榛子果仁 於 11-3-3 09:16 發表
dadabb2009

我同你的情況一樣, 我in 2:00呀, 會唔會同組添呀, 好彩無撞朝早交form~! :O)

但我的interview純粹去觀摩大場面, 同睇睇囡囡面對interview時的表現. 心情較輕鬆,毫無壓力~!

笑住面對各場interview, 正 ...

唉, 我都係要趕下場同囡囡去interview, 時間仲要係10:30am, 真係好趕!!!
作者: WingniBB    時間: 11-3-3 10:26

好多謝咁多位前輩既資料,  我睇咗兩年, 完全感受到你哋既無私既付出, 每年都為有興趣的家長解答問題.  

今年終於到自己啦. 有點緊張!

昨天放工係香港站見到一位著spn校服的小女孩, 拖住媽咪手, 好醒目,好乖!

真係好羨慕, 希望我個女有咁既福份同運氣.

大家加油呀!
作者: littlelanglang1    時間: 11-3-3 11:05

KaHeibaba, 想請教您, 您囡囡班中大B同小B學習進展會不會差好遠呢, 小女9月初出生, 其他PN一般會以年齡分班, 而SPDN就一齊學習, 謝謝您
作者: moonisland    時間: 11-3-3 11:48

"好多謝咁多位前輩既資料,  我睇咗兩年, 完全感受到你哋既無私既付出, 每年都為有興趣的家長解答問題.  "

完全同意呀! 咁多位前輩真的好好,不停的鼓励我们。 希望我也有机会用“过来人“身份去分享,让这个無私付出传统传下去!

加油!加油!
作者: moonisland    時間: 11-3-3 11:52

榛子果仁

好耐无见,你好吗? 记得我吗?我们由大肚开始chat, 时间过得好快呀,依家我们又要为女女学校而努力啦!

加油,希望我们的女女可以成为SPN同学啦!
作者: max1116    時間: 11-3-3 13:15

原帖由 WingniBB 於 11-3-3 10:26 發表
好多謝咁多位前輩既資料,  我睇咗兩年, 完全感受到你哋既無私既付出, 每年都為有興趣的家長解答問題.  

相信你星期六交左表之後,會更加緊張。開始"度日如年"的生活。仲會特登去查下派信時間添~
作者: max1116    時間: 11-3-3 13:15

原帖由 WingniBB 於 11-3-3 10:26 發表

相信你星期六交左表之後,會更加緊張。開始"度日如年"的生活。仲會特登去查下派信時間添~
作者: aralelo    時間: 11-3-3 13:20

加油!加油!Everybody!!
作者: dadabb2009    時間: 11-3-3 13:40     標題: 回覆 10# 榛子果仁 的文章

榛子果仁,
囡囡都係2pm interview呀.... 好呀, 好彩唔係上午interview咋.... 你in邊間呀, 哈哈, 會唔會係同一間, 同一組呢?
我都係平常心, 因為囡囡好怕羞, 都係諗住比佢見多些大場面, 習慣吓......
作者: jasprincess    時間: 11-3-3 13:58

原帖由 aralelo 於 11-3-3 02:15 發表

咁即係你係冇做任何野, 無端端就收到電話. 真係好lucky呀... 我諗你收電話個刻一定好suprise呀.:)
作者: jasprincess    時間: 11-3-3 14:02

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-3-3 02:35 發表

今年申請表內都有提到:

The child who is not accepted will have his/her name entered into the waiting list (extended only until
May of next year. Application for further extension for another year (fo ...

哦. 原來都係要寫信既....thank you
作者: jasprincess    時間: 11-3-3 14:05

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-3-3 02:42 發表

Sumyeema,妳都係我其中一個值得欣賞嘅 SPK 家長 !! (識我咁耐,妳應該知我最憎"比較",因為隨時都會惹起事端,睇見都怕怕) ...

非常同意呀. 我都好唔中意比較. 特別係小朋友之間既比較.
可惜我99個邊成日都比較, 我好唔中意但都好無奈.
出聲又怕唔好, 唔出聲自己個心又唔舒服.....

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5