教育王國

標題: 邊間幼稚園對升讀培僑書院小學部有幫助呢? [打印本頁]

作者: Fatta    時間: 11-3-30 18:17     標題: 邊間幼稚園對升讀培僑書院小學部有幫助呢?

想女兒小學入讀大圍培僑書院,安排佢入邊間幼稚園比較有幫助呢?請幫忙!
作者: dlmcdlcl    時間: 11-3-30 18:36

覺得讀英普強既幼稚園都適合.
作者: monkey05    時間: 11-3-31 11:22

原帖由 Fatta 於 11-3-30 18:17 發表
想女兒小學入讀大圍培僑書院,安排佢入邊間幼稚園比較有幫助呢?請幫忙!

培僑的程度只是一般, 學生的操行是不是想象中好, 為何咁想入讀 ?
作者: kakagilbert    時間: 11-4-1 15:24

我也喜歡培僑
是因為它的雙語教學

請問你是從何得知培僑的程度一般?
作者: monkey05    時間: 11-4-1 22:56

原帖由 kakagilbert 於 11-4-1 15:24 發表
我也喜歡培僑
是因為它的雙語教學

請問你是從何得知培僑的程度一般?

從我朋友口中得知, 她的小朋友也就讀該校, 她對我說英文程度好淺, 就連學生的品行老師也管不來, 採取自由寬鬆的態度, 她也後悔仔女入左去讀. 她是我身邊的朋友, 無必要騙我, 她說讀落培僑無想象中好.

要是雙語教學, 培基不是比它好嗎 ?
作者: VIRUS    時間: 11-4-2 00:53

原帖由 monkey05 於 11-4-1 22:56 發表

從我朋友口中得知, 她的小朋友也就讀該校, 她對我說英文程度好淺, 就連學生的品行老師也管不來, 採取自由寬鬆的態度, 她也後悔仔女入左去讀. 她是我身邊的朋友, 無必要騙我, 她說讀落培僑無想象中好.

要是雙語教 ...

Totally disgreed ! As my son is now studying in Pui Kiu College, he is good at English and Putonghua. He can write a diary both in English and Chinese. Besides, I don't find any problem in discipline in this school.
作者: A-Mum    時間: 11-4-2 10:11

每間學校都有叻學生,有未達標的學生。
我當年揀學校時,是去聽講座,上班房參觀環境,比較孩子們的功課;功課旁有學生做介紹的,不要只聽他們"背稿",我是老實不客氣的去問問題,問英文亦問普通話。
"Do you like your school? Why? Which subject do you like most?..."

揀得出嚟見人的應該已是學校的 top students, 打個 x 折大約會是我孩子將來的模樣。當年我問的培僑學生有問有答,不會驚到避開我,(好大壓力架,比成班家長圍住!)老實講唔係間間參觀的學校有此水平。

不同的家長有不同的理念。有些說小學生要尊師重道,我說一你敢話二就是無禮貌。我比較欣賞 critical thinking, 培僑的老師亦多讓孩子表達意見。是自由、還是放任,睇大家鍾唔鍾意啦。

眼見為實,找學校要親身去看看才好。
作者: monkey05    時間: 11-4-3 23:00

你可以話家長心中的要求一定會有不同, 我講我的朋友個case, 佢大仔在培僑中學讀, 細果個就在小學, 中學果個, 媽媽話佢個仔果班朋輩間貪玩, 讀書氣氛不好是事實, 同學間鐘意整古同學, 遊戲人間大有人在, 上到中學也不會自律, 老師知的, 但唔理咁多, 有家長提出complain 咩, 才會罰吓學生. 或者對一d 家長來講呢d 唔係問題呱, 但我朋友好care, 因佢個仔是受害者之一.  佢話中學部的學生好多唔太用心讀書, 因絕大多數打算唔會在此完成中學課程便出外國升學, 上學對佢地來講好像在打發時間.

佢當初比對仔女入讀呢間學校也是去過簡介會, 睇曬學校的理念被吸引的. 但讀了兩年太不對勁, 最後, 今年同仔女轉校. 細果個在小學部也轉走.  除了這家朋友對我說沒有想象中好之外, 還有另一家朋友也對我說, 讀落覺得仔仔的英文退步中, 她沒有請補習老師, 仔仔只是從學校學英文.  她對過她朋友小孩讀的另一家英小的英文程度, 是不夠別家小學來.  呢兩位用家分別對我說都是話"讀落沒有睇簡介會時好" .  咁佢地係用家, 第一身感受, 我又唔會則疑件事係點.  我只是分享番我從用家口中得知的事出來. 簡介會放出來見人的一定是最好的, 如果唔係邊個去讀.

分享到此為止, 我相信學校也有它的優點, 但一講到一些用家的不滿, 係幾唔岩聽既, 培僑fans 不要找我悔氣.
作者: Tinkerbell    時間: 11-4-4 11:09

我識人band 2 成績,  好早已經 收咗.
大約過咗mid term已經講比人知入咗.   應該唔係wait 入

至於discipline, 我都有聽聞, 是以上孩子親口說的.
作者: A-Mum    時間: 11-4-4 21:38

分享到此為止, 我相信學校也有它的優點, 但一講到一些用家的不滿, 係幾唔岩聽既, 培僑fans 不要找我悔氣

阿 Monkey05, 點會找你悔氣呢,只係順勢分享吓,可以去〝盤〞吓D小朋友啫。
我個細女都在揀學校,我地又開始咗小學大巡遊喇。自己去睇過會安心D。

我覺得培僑是有點另類的,有心的家長真是要去看清楚、想明白至好入;無謂轉來轉去,大人細路都辛苦。
作者: monkey05    時間: 11-4-4 22:17

原帖由 A-Mum 於 11-4-4 21:38 發表

阿 Monkey05, 點會找你悔氣呢,只係順勢分享吓,可以去〝盤〞吓D小朋友啫。
我個細女都在揀學校,我地又開始咗小學大巡遊喇。自己去睇過會安心D。

我覺得培僑是有點另類的,有心的家長真是要去看清楚、想明白至好入;無謂轉來 ...

呢樣真呀, 到頭來轉來轉去真係搞....

你細女, 你會prefer比佢讀女校or 男女校呀 ?
作者: A-Mum    時間: 11-4-5 17:21

Quote: 你細女, 你會prefer比佢讀女校or 男女校呀 ?

兩樣都會報呀,我借過 DGJS D 功課同測驗券睇,D 中文無傳聞中咁淺,都 balance 架。

當然啦,我報唔代表佢收嘅!
作者: 愚人    時間: 11-4-7 23:22

我也有聽過同類的事情, 是我仔仔同學仔mami 講的, 佢個大女就係500人中考入培僑中學.
佢mami 一心想個女第時出國讀書, 入左去讀2年就覺得有問題, d 英文學得唔好, grammer 唔得, 英文講得唔寫得. 要幾個同學仔星期六日夾埋出去補. 所以, 最後我仔仔有選擇之下, 就算考到培僑, 而又近我屋企, 我地都放棄左學位.

原帖由 monkey05 於 11-4-3 23:00 發表
你可以話家長心中的要求一定會有不同, 我講我的朋友個case, 佢大仔在培僑中學讀, 細果個就在小學, 中學果個, 媽媽話佢個仔果班朋輩間貪玩, 讀書氣氛不好是事實, 同學間鐘意整古同學, 遊戲人間大有人在, 上到中學也不 ...

作者: virgokaren    時間: 11-4-8 23:45

我幾中意培僑個校舍,乜真係咁唔得?
作者: cookieng    時間: 11-4-9 00:47

搵學校係要搵一間適合小朋友性格及能力既學校, 還有是適合家長, 每間學校都有家長覺得好或唔好,

其實有些傳統名校既學生未一樣科科補習, 同埋小一已經有操卷班, 為考試而學習,,,
作者: rinapang    時間: 11-4-10 11:30

其實得唔得真係好睇每個人要求, 我自己覺得學校幾好, 囝囝現在小學5年級, 功課一直自己攪點, 上網找資料也是自己做, 測驗卷也不深, 如果同一些名校小學, 考試卷是深過本身課程, 書也是讀高幾年的話真係無得比!

囝囝超級鍾意學校, 不過奶奶就好唔鍾意, 因為話功課好少, 以前DADDY讀書時仲多, 所以學少佐!

咁功課少係咪學少佐呢?又真係每個人睇法不同!

至於行為方面, 大部份同學好好, 有少部份真係頑皮些, 但囝囝說老師會處理), 咁我覺得每間學校也有不同情況學生, 係咪真係只有培僑獨有呢?

原帖由 virgokaren 於 11-4-8 23:45 發表
我幾中意培僑個校舍,乜真係咁唔得?

作者: virgokaren    時間: 11-4-11 00:22

原帖由 rinapang 於 11-4-10 11:30 發表
其實得唔得真係好睇每個人要求, 我自己覺得學校幾好, 囝囝現在小學5年級, 功課一直自己攪點, 上網找資料也是自己做, 測驗卷也不深, 如果同一些名校小學, 考試卷是深過本身課程, 書也是讀高幾年的話真係無得比!
囝囝 ...

咁我又唔覺得功課多,教得深至係得。

我理想的學校是愉快學習,課程只需要足夠,讓學生愉快學習,最好可以活學活用,提高學生的學習興趣,主動學習。

注重兩文三語,打穩基礎。

少d功課,可以多d時間看書。人家 esf 學生都無乜功課,但真係可以培養到學生看課外書的好習慣,此點我最為欣賞。

請問培僑是否注重學生看書,寫讀書報告,主題研習等?
語文基礎好嗎?

thanks!
作者: rinapang    時間: 11-4-11 20:13

我覺得愉快學習是可以做到, 老師鼓勵同學看書, 囝囝也是很喜歡看, 閱讀報告不算多, 老師會派書給同學, 部份要做報告,但不是每一本也要, 囝囝也會自發到圖書館借書.

英文方面, 以不同"MODULE"教, GRAMMER教得不多, 所以我覺得知識層面會有很多, 亦都有趣, 但到寫方面則較弱(這是囝囝情況, 有些同學寫得很好, 我是從看E-CLASS他們互相討論看見的)

所以我認為學校創造了愉快學習氣氛, 家長亦要因應每個孩子能力及興趣去協助他們學習!
原帖由 virgokaren 於 11-4-11 00:22 發表

咁我又唔覺得功課多,教得深至係得。

我理想的學校是愉快學習,課程只需要足夠,讓學生愉快學習,最好可以活學活用,提高學生的學習興趣,主動學習。

注重兩文三語,打穩基礎。

少d功課,可以多d時間看書。人家 esf 學生都無乜 ...

作者: virgokaren    時間: 11-4-12 00:13

原帖由 rinapang 於 11-4-11 20:13 發表
我覺得愉快學習是可以做到, 老師鼓勵同學看書, 囝囝也是很喜歡看, 閱讀報告不算多, 老師會派書給同學, 部份要做報告,但不是每一本也要, 囝囝也會自發到圖書館借書.

英文方面, 以不同"MODULE"教, GRAMMER教得不多,  ...

唔該哂!
畢亮培僑都係新,應該俾多d時間去建立。
小朋友而家讀緊k1,仲有一年時間觀察下佢,暫是覺得她不是屬於那種坐定定可催谷型,只要她喜歡的事,她是很合作和做得好的,相信培僑是頗適合她的。

相反,我想知培僑會喜歡收一些什麼類型的學生?
作者: monkey05    時間: 11-4-12 15:28     標題: 回覆 13# 愚人 的文章

愚人,

我個小朋友的同學仔的姐姐在培橋由小學上中學, 媽媽說好多野好鬆, 所以, 個細仔, 佢也唔打算比佢去考了.  計埋同學的媽媽, 識的人中, 3個同我講相同的東西.
作者: 愚人    時間: 11-4-14 23:00

係上年考學校o既過程中, 發覺最重要係小朋友o岩唔o岩間學校, 唔係家長o既意願.
係k2時, 我有去過培僑聽簡介會, 個時我同daddy 都好鍾意間學校o既理念, 學校o既環境. 但到k2-k3, 個仔成長就見佢好大變化, 原來我個仔係好喜歡做功課及 評估, 多過活動教學, 開始我覺得培僑未必o岩佢.
小朋友成長有好大變數, 小朋友係用家, o岩唔o岩間學校由佢去決定.
可能好多小朋友喜歡培僑o既教學方法, 有可能有D 唔適應. 做家長o既責任就係要細心觀察小朋友合適邊一類學校, 盡量不要錯配.

原帖由 monkey05 於 11-4-12 15:28 發表
愚人,

我個小朋友的同學仔的姐姐在培橋由小學上中學, 媽媽說好多野好鬆, 所以, 個細仔, 佢也唔打算比佢去考了.  計埋同學的媽媽, 識的人中, 3個同我講相同的東西. ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5