教育王國

標題: 公文數、Enopi or 珠算邊樣好D? [打印本頁]

作者: shirleyshek    時間: 11-4-15 10:25     標題: 公文數、Enopi or 珠算邊樣好D?

3歲7個月學公文數、Enopi or 珠算, 邊樣好D?
作者: ohmygosh    時間: 11-4-15 15:29

我比我個仔三歲半開始返enopi﹐目前為止都相當滿意。

原帖由 shirleyshek 於 11-4-15 10:25 發表
3歲7個月學公文數、Enopi or 珠算, 邊樣好D?

作者: yoyococo    時間: 11-4-16 06:43     標題: 回覆 2# ohmygosh 的文章

我也打算三歲半給小朋友學,   但我擔心咁早學佢地應唔應付到,可否分亨一下小朋友初學時和現在的進度,thanks!
作者: ohmygosh    時間: 11-4-16 20:32

阿仔剛三歲時我有打去附近centre問過﹐不過導師都建議等小朋友自己寫到0-9才報名﹐結果我就等到阿仔三歲半才報名。導師讓他由level 3開始讀﹐至今學了剛好半年﹐快要開始level 8 了。

當初我考慮報讀數學課程﹐主要是因為阿仔對數字和數學有濃厚的興趣﹐經常會問我們一些數學問題﹐亦對數字有特別好的記憶力﹐也有相當強的邏輯思維﹐另外﹐他自小專注力相當高﹐並有不錯的閱讀和理解能力﹐喜愛老師﹐也喜歡做功課﹐因此學enopi的過程中so far並未遇到特別的困難﹐老師教的他都能迅速吸收﹐並能學以致用。我對課程和進度相當滿意﹐孩子也學習得很愉快。

每個小朋友都是獨特的﹐很難一概而論﹔您可以讓導師先做評估再作考慮。

原帖由 yoyococo 於 11-4-16 06:43 發表
我也打算三歲半給小朋友學,   但我擔心咁早學佢地應唔應付到,可否分亨一下小朋友初學時和現在的進度,thanks!

作者: yantabo    時間: 11-4-17 01:09

which centre that your son join??
作者: ^_^chowsyan    時間: 11-4-17 01:37

作者: mio8390    時間: 11-4-18 10:32

原帖由 ^_^chowsyan 於 11-4-17 01:37 發表
我自己覺得比佢學珠心算好d, 其實都試過了解期他, 好似公文式 同奧數等, 但係公文式太過填鴨, 奧數又太似玩IQ題,好多時連個老師自己都唔知點解, 佢識只係因為佢有答案LOR!!所以都係比佢學最傳統GE 計算方法!!當然,我 ...

同意你的見解,我仔仔讀了一年珠心算,已經對他數學發展有好大幫助,直到現在他的數學也是最好,當年他的同學是讀公文,注重背數,現在數學成續只能一般。
作者: kevinlove    時間: 11-4-18 23:07

每個小朋友的特質都不同,不能一概而論佢o岩讀d咩
作者: MingMami    時間: 11-4-19 11:26

你仔仔好快呀!
我仔K2 (5 YRS) 先開始學但是由LEVEL 1 第5本開始學起, 到現在K3 剛剛做緊LEVEL 9 (BASIC個PART) 中間有2次難關過, REPEAT 左LEVEL 7 因為唔熟練. 學左至今1.5 YRS. 現在經過鼓勵和支持, 學習好左好多啦!

原帖由 ohmygosh 於 11-4-16 20:32 發表
阿仔剛三歲時我有打去附近centre問過﹐不過導師都建議等小朋友自己寫到0-9才報名﹐結果我就等到阿仔三歲半才報名。導師讓他由level 3開始讀﹐至今學了剛好半年﹐快要開始level 8 了。

當初我考慮報讀數學課程﹐主要是因為阿仔 ...

作者: ohmygosh    時間: 11-4-22 14:06

最緊要係有良好的學習態度和按方法練習從而保持穩定的進步﹗

原帖由 MingMami 於 11-4-19 11:26 發表
你仔仔好快呀!
我仔K2 (5 YRS) 先開始學但是由LEVEL 1 第5本開始學起, 到現在K3 剛剛做緊LEVEL 9 (BASIC個PART) 中間有2次難關過, REPEAT 左LEVEL 7 因為唔熟練. 學左至今1.5 YRS. 現在經過鼓勵和支持, 學習 ...

作者: bchappyfamily    時間: 11-7-9 22:55     標題: ENOPI OR 珠心算

我都想知道enopi或珠心算好D?
THANKS!
:
作者: Pertra    時間: 11-7-9 23:51     標題: 回復 5# mio8390 的帖子

作者: raychok    時間: 11-7-10 17:00

請問enopi係乜?, 我個小朋友仲上緊公文數, 之前學過珠算, 但而家乜都唔記得,
作者: mio8390    時間: 11-7-10 21:40

珠心算是利用算盤有計數,可以訓練心算的能力,比較大個的小朋友就學奧數會比較好些,可令腦的轉動靈活些。

原帖由 Pertra 於 11-7-9 23:51 發表
Hi,

珠心算形式??学習模式?心算?

作者: KimB    時間: 11-7-11 10:28

我個囝學緊珠心算, so far都ok, 我覺得公文數著重操練, 不太適合我個囝既性格。個人認為每種課程都有個人之處, 最緊要選擇合適小朋友便可
作者: Pertra    時間: 11-7-12 22:12

作者: elizatyy    時間: 11-7-13 23:21

My son has just started attending Enopi Maths.  He loves going to school and doing the exercise books.
作者: PurinBB    時間: 11-7-14 15:53

想問enopi係咪一定要讀緊K1先可以入學?因為我個囡1月出世今個月3歲半,9月先升k1,上次問過一間enopi centre,職員話佢因為未讀k1,叫我黎緊k1下學期先再問=.=
作者: sze8    時間: 11-7-15 20:26     標題: 回復 15# ohmygosh 的帖子

請問在那裏學?
作者: ohmygosh    時間: 11-7-17 14:05

坑口新寶城地下的Enopi Workshop

原帖由 sze8 於 11-7-15 20:26 發表
請問在那裏學?

作者: vincher    時間: 11-7-18 23:59     標題: 公文數、Enopi or 珠算邊樣好D?

3歲多最好學珠心算(打好4則運算,一般學到小四,之後可讀奧數), 我也覺得公文數著重操練。Enopi,大個d才學,而且用英文,重計算+理題。視乎孩子將來是否選一些以英文教數學的小學!
作者: lcwing    時間: 11-7-19 10:36     標題: 回復 4# ohmygosh 的帖子

請問你小朋友每星期有幾多功課派返屋企做架?
作者: 靜字派    時間: 11-7-19 14:38     標題: 回復 2# vincher 的帖子

作者: sze8    時間: 11-7-19 16:49

enopi是否奧數?
作者: ohmygosh    時間: 11-7-19 17:40

兩本 basic + 一本critical

您小朋友都係學緊Enopi?

原帖由 lcwing 於 11-7-19 10:36 發表
請問你小朋友每星期有幾多功課派返屋企做架?

作者: ohmygosh    時間: 11-7-19 18:40

enopi 和奧數是不同

原帖由 sze8 於 11-7-19 16:49 發表
enopi是否奧數?

作者: lcwing    時間: 11-7-20 10:29     標題: 回覆 25# ohmygosh 的文章

係呀! 我小朋友依家level 6, 都係由level 3開始, 佢每星期有2本critical & 3本basic, 學左4個半月
作者: sze8    時間: 11-7-20 14:19

enopi是否較適合幼稚園學生?到他們大D讀奥數都吾遲?
作者: sze8    時間: 11-7-20 14:27

究竟學珠心算或enopi邊樣會好D? enopi是否用英文做?如果小朋友太細未能用英文解題?學珠心算會否合適些? Thx
作者: vincher    時間: 11-7-22 00:31

[恭喜你!你兒子一定很棒!因兒子從4歲多才學,而且開始時參加社區搞的,完全不行,到6歲才正式跟有規模的機構學。我的兒子和朋友的兒子也要學到小四,因他要考級數,好似由第10級考到第一級quote]原帖由 靜字派 於 11-7-19 14:38 發表

珠心算學到小四咁耐??我大仔果時由3歲半開始學,學到K3已識加減乘除、小數點加減及四則運算。完了珠心算後就學奧數,現在佢 ... [/quote]
作者: 靜字派    時間: 11-7-22 21:28     標題: 回覆 1# vincher 的文章

作者: ahhlunnn    時間: 11-8-1 21:59

作者: ahhlunnn    時間: 11-8-1 22:04

作者: ANN_LAU    時間: 11-8-1 23:22

我想問e.nopi同珠心算同時間學會唔會唔好亂呀? 因為唔想放棄e.nopi critical, 阿女好鐘意做。
作者: kenkao    時間: 11-8-2 17:57

作者: tedghost    時間: 11-8-2 18:00

作者: 靜字派    時間: 11-8-3 14:33     標題: 回覆 1# tedghost 的文章

作者: ok_ko    時間: 11-8-4 09:57

關於ENOPI的一些意見:
一般的數學學習,都是階段性的。比如說小一會讓你學乘除的概念。然後到小二/三,乘除又會繼續,但會比較深。如要計算3位乘2位。
ENOPI不同的地方是沒有過度期。學加數,你從個位開始學習,一直要到4位加4位,然後才完結。乘數時,從個位開始學習,一直要到4位乘3位才完結。
如果小孩較大才上ENOPI,問題不大。但香港的家長辦事效率很快,又心急。K1便開始,然後每次拿5本。這樣當然很快能到達高level。但想像小孩K3到達了乘的階段,4位乘3位可能是小孩以至家長的惡夢。
當然能通過的便成就了一些數學有天份的小孩。
作者: ok_ko    時間: 11-8-4 10:15

關於珠算在本版的一些意見:小心推介活動

原帖由 tedghost 於 11-8-2 18:00 發表

邊間機構?

作者: Bear@MAMA    時間: 11-8-4 10:56     標題: 回復 38# ok_ko 的帖子

您認為小朋友多大才學比較適合!
作者: ok_ko    時間: 11-8-4 11:48     標題: 回復 40# Bear@MAMA 的帖子

我估計ENOPI 本身的方法是要家長跟貼小孩。如果能跟得合適,年紀較小都是可以的。我指出的問題是如果年紀小,家長又沒有衡量小孩的真實情況,只考慮自己的意願,ENOPI到後來便幾痛苦。
作者: skyskysky    時間: 11-8-4 12:04     標題: 回復 38# ok_ko 的帖子

請問你邊間centre?我間得3本咋...
作者: ok_ko    時間: 11-8-4 12:11     標題: 回復 42# skyskysky 的帖子

你跟你centre老師講,現在是暑假,一定要5本。他們會比。但請跟貼小孩。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5