教育王國

標題: 油尖旺 band 1 選校 [打印本頁]

作者: mhv_woman    時間: 11-4-21 16:41     標題: 油尖旺 band 1 選校

剛做完油尖旺區 anaylsis, 係呢區 o band 1 男真好
進取的可以
1. 喇沙
2. 九華
3. 聖芳濟

正常的
1. 九華
2. 聖芳濟

穩陣o既可以放聖芳濟做第一志願

如果band 2 o既男仔想博的話, 放聖芳濟做第一志願都仲有機會

http://addsnaps.com/view/img/59156
至於band 1 女 鍾意邊間揀邊間啦, 因為間間機會都係差不多

作者: 君媽    時間: 11-4-21 16:49

你做錯分析了,九龍一網(油尖旺)是沒有皇仁。
作者: mhv_woman    時間: 11-4-21 16:52

搞錯佐, 應該係喇叭 ... 有三個位 ..  

作者: fallenleaf    時間: 11-4-21 17:27

原帖由 mhv_woman 於 11-4-21 16:41 發表
剛做完油尖旺區 anaylsis, 係呢區 o既 band 1 男真好
進取的可以
1. 喇沙
2. 九華
3. 聖芳濟

正常的
1. 九華
2. 聖芳濟

穩陣o既可以放聖芳濟做第一志願

如果band 2 頭 o既男仔想博的話, 放聖芳濟做第一志願都仲有 ...

喇叭得2個位,點解重要放第一位?風險會好高。一跌左落第二志願,隨時九華不保。
作者: mhv_woman    時間: 11-4-21 17:38

如果你有 click 入去 http://addsnaps.com/view/img/59156
睇我個 analysis, 你就會知, 就算九華入唔到, 都會入到聖芳濟
仲有, 我同其他家長傾過, 原來好多家長都 prefer 揀男女校, 佢地話 balance d 喎
作者: greendotdot    時間: 11-4-21 18:28

原帖由 mhv_woman 於 11-4-21 17:38 發表
如果你有 click 入去 http://addsnaps.com/view/img/59156
睇我個 analysis, 你就會知, 就算九華入唔到, 都會入到聖芳濟
仲有, 我同其他家長傾過, 原來好多家長都 prefer 揀男女校, 佢地話 balance d 喎 ...

男仔如果咁排 1.喇沙 2.九華 3.聖芳濟
我覺得應該咁講,如果喇沙抽唔到,有低於二成機會抽到聖芳濟,九華一定無!
作者: greendotdot    時間: 11-4-21 18:36

油尖旺男仔抽第二輪揀九龍華仁等同自己放棄第二志願,有很多人會多謝你。
作者: stanleya    時間: 11-4-21 22:45

hi mhv_woman, 你分析幅圖裡面全港排名點得來的?
九華全港第7?是否搞錯了?
作者: mhv_woman    時間: 11-4-22 00:01

原帖由 greendotdot 於 11-4-21 18:28 發表

男仔如果咁排 1.喇沙 2.九華 3.聖芳濟
我覺得應該咁講,如果喇沙抽唔到,有低於二成機會抽到聖芳濟,九華一定無!

敢問, 閣下所謂的低於二成機會是怎樣計出來? 可否說出來大家研究下?

鄙人就 base on 教育署公佈油尖旺區的考生人數 + 實際學位數目推算出來, 請 click ->    http://addsnaps.com/view/img/59156
並不是隨口說的.  如鄙人的 analysis 有錯, 歡迎指正
作者: mhv_woman    時間: 11-4-22 00:18

原帖由 greendotdot 於 11-4-21 18:36 發表
油尖旺男仔抽第二輪揀九龍華仁等同自己放棄第二志願,有很多人會多謝你。

鄙人說 進取的可以
1. 喇沙

2. 九華
3. 聖芳濟

正常
1. 九華
2. 聖芳濟

穩陣o可以放聖芳濟做第一志願

為什麼你只是批評鄙人所說進取的排法呢?
既然選擇進取, 當然要承受風險啦.

鄙人真的認識有很進取的 Band 1 仔家長, 她真的擺喇沙第一, 九華第二, 佢諗住擺銘基第三.
事實係, 擺聖芳濟第三, 機會高過銘基很多.
依鄙人之推算, 聖芳濟甚至有位剩下給 Band 2 仔
作者: mhv_woman    時間: 11-4-22 00:32

原帖由 stanleya 於 11-4-21 22:45 發表
hi mhv_woman, 你分析幅圖裡面全港排名點得來的?
九華全港第7?是否搞錯了?

我都係參考網上資訊
http://hk.myblog.yahoo.com/alex-45/article?mid=5722

http://bbs.eduu.com/thread-341986-1-1.html

其實全港排位只是得個知字, 況且不同網站有不同排位, 不過, 其共通點都係 喇沙 ... 九華 ... 聖方濟 ... 銘基
相信係家長心目中亦係一樣
作者: greendotdot    時間: 11-4-22 06:39

原帖由 mhv_woman 於 11-4-22 00:18 發表

鄙人說 進取的可以
1. 喇沙

2. 九華
3. 聖芳濟

正常
1. 九華
2. 聖芳濟

穩陣o可以放聖芳濟做第一志願

為什麼你只是批評鄙人所說進取的排法呢?
既然選擇進取, 當然要承受風險啦.

鄙人真的認識有很進取的 Band 1 仔家長, 她真的擺喇沙第一, 九華第二, 佢諗住擺銘基第三.
事實係, 擺聖芳濟第三, 機會高過銘基很多.

首先歡迎你註冊BK加入討論,我亦無意得罪和批評別人,純粹表達個人意見。你指的「正常」選擇,油尖旺家長有囝囝升中嘅,邊個吾識揀「1.九龍華仁 2.聖芳濟」,就算沒有閣下的提示,這個組合都必定成為當然的大熱門吧。況且,我認為「進取」並不適用於喇沙的忠實粉絲,因為喇沙忠實粉絲就算得1個位都會博,放在第一志願,佢哋當然預咗要承受風險,所以第二志願會選聖芳濟,這叫做妥協。對於非喇沙的忠實粉絲而言,你指的「進取」選擇未免太「冒險」,有別於「進取」。我只能同意你說「聖芳濟做第一志願非常穩陣」。

原帖由 mhv_woman 於 11-4-22 00:18 發表

我也不是隨口說,據我用自己方法分析和合理估計,推算油尖旺今年的Band1學位少於Band1學生人數,如果屬實,聖芳濟怎會有位分俾Band2學生?
作者: Perth    時間: 11-4-22 06:48

greendotdot

pl check pm. some questions to ask through pm.

perth
作者: greendotdot    時間: 11-4-22 07:10

原帖由 mhv_woman 於 11-4-22 00:01 發表

敢問, 閣下所謂的低於二成機會是怎樣計出來? 可否說出來大家研究下?

鄙人就 base on 教育署公佈油尖旺區的考生人數 + 實際學位數目推算出來, 請 click -> http://addsnaps.com/view/img/59156
並不是隨口說的. 如鄙人的 analysis 有錯, 歡迎指正

首先將你的analysis撮要列出來如下:
=============================
        第一輪後餘位  第二輪後餘位  第三輪後餘位
喇沙           0                 0                 0
九華          20               18               18
聖芳濟       40               26               25

升中考生人數=2742  Band1人數=2742/3=914

這914人有35%是Boys=320,有65%是Girls=594

After discretionary,祇有145 boys and 522 girls 參加大抽獎

*Assume QES and Ming Kei got 70% Boys in Discretionary

==============================
我也驚抄錯,巳經對過三次。我講吓我的意見,並不是指正你!

升中考生人數=2742 Band1人數=2742/3=914
我不認同你用2742人計有幾多Band1學,我參考舊年小學概覽的油尖旺所有小學的2011學生(印刷上的小四),於教育局登記的學位數目總和=2835(不包括殺校的聖公會諸聖小學32人),你提供的所謂教育局升中考生人數2742,我相信衹是參加自行和統一派位的學生人數,並不包括拔萃女小學的108人,因為女拔小學也呈分,所以計算Banding應該用(2742+108)=2850人,這個數字和之前的2835非常接近,殺校的32人可能有15人留番油尖旺,所以我自己會用2850/3 = 950人 為 Band1。

這914人有35%是Boys=320,有65%是Girls=594

After discretionary,祇有145 boys and 522 girls 參加大抽獎
我覺得你太低估Band1女仔的實力,以你估算有594個Band1女仔,竟然衹有(594-522)=72人被直資和自行吸納,而你估算有320個Band1男仔,竟然會有(320-145)=175人被直資和自行吸納,這個推算是否太離譜?

*Assume QES and Ming Kei got 70% Boys in Discretionary

QES自行學額43人,你假設收咗30個男仔,銘基自行學額54人,你假設收咗38個男仔,這個假設是否太誇張?況且自行可以收跨區,你假設QES收咗果30個男仔、銘基收咗果38個男仔,可以全部不屬於油尖旺,這個假設對你估計油尖旺自行收咗嘅Band1男女有甚麽作用?

本人也不是隨口說說,我的估算是以
Band1人數=2850/3 = 950人為基礎。

- 假設不理會2010 Pre-S1的影響
- 假設Band1男女生比例為4:6
- 參考這區各小學舊年升中的成績及升讀中學分佈(如果個別小學沒有資料便靠估),估算每間不同小學在950人中佔幾多Band1學生及其男女生人數,憑多少個人經驗和收集來自家長討論的資料,從而推算不同小學升讀直資及自行收生的男女Band1生人數。並且估算各聯繫及直屬小學參與抽保留位的男女生人數
- 估算本區Band1學生於统一派位甲部的抽中的人數

減去直資、自行、甲部後,剩餘參與统一派位乙部(非保留位+保留位)的Band1人數估算為男243、女310 = 553人

油尖旺的Band1學位(包括保留位)約為:本區492 + 他區47 = 539

***以我的推斷是Band1人數(553)多過Band1位(539)***

此外,列出所有熱門的Band1選校排序組合,估計不同組合可能出現的次數和每一輪隨機成功率,從而模擬4輪抽獎,便是本人用的方法做分析,也不打算同人分享,大家觀點不同,也毋須一起研究,你我也有權利表達自己意見,請不要見怪,如有錯漏,請多多包容。
作者: 君媽    時間: 11-4-22 21:21

請問女生應如何排呢?
1) 真光/伊中
2) 銘基
3) 選哪間好呢?
作者: 君媽    時間: 11-4-22 21:28

greendotdot:

女拔小搬了去將軍澳,因此2742的數字應該是準確的。
作者: greendotdot    時間: 11-4-22 22:47

原帖由 君媽 於 11-4-22 21:28 發表

女拔小搬了去將軍澳,因此2742的數字應該是準確的。

想請教女拔小現在是暫時搬到將軍澳,她是否算是已轉了去西貢區?拔萃女書院現在是暫時搬到深水埗,她是否算是巳轉了去深水埗區?
作者: carchu12    時間: 11-4-22 23:02

101 保良局董玉娣中學 (d)?????

The list you used and mentioned this school is 101.  I think this may be wrong.  This one we all known is one of the top 4 schools in Tuen Mun, so must not 101.

作者: stanleya    時間: 11-4-22 23:32

原帖由 君媽 於 11-4-22 21:21 發表
請問女生應如何排呢?
1) 真光/伊中
2) 銘基
3) 選哪間好呢?

如band 1 女仔更難揀.
今年少咗好多band 1 位, 銘基得番74個位 (去年104個位) st mary 得番3個位 (去年17個),鉻賢又同協和脫龍, 無哂d保留位,  真喺好大風險, 應該band 1學生喺唔夠分band 1位. 但係又無理由咁快揀d band2, 唯有第三志願博下多位嗰d跨區band 1如黃笏南或沙田官立. 看你喜歡哪一區同埋咩宗教信仰 , 揀到10零個志願後揀番間好的band 2包底, 睇您小朋友的運氣. 不過真喺好講運氣. 我去年見有 band 1小朋友派完位喺傷心到又哭又傻笑, 真係好痛心. 好彩佢叩門入到一間band 1的中學.  仲有好緊要, 揀完哂band 1的學校, 一定要揀間你自己認為讀得過的band 2包底. band 1 之後第一,二間好緊要.
作者: greendotdot    時間: 11-4-22 23:37

原帖由 carchu12 於 11-4-22 23:02 發表
101 保良局董玉娣中學 (d)?????

The list you used and mentioned this school is 101. I think this may be wrong. This one we all known is one of the top 4 schools in Tuen Mun, so must not 101.

毋須太認真,呢啲所謂排名得啖笑,出得10A狀元的中學,有麝自然香!
作者: greendotdot    時間: 11-4-22 23:47

請問女生應如何排呢?
1) 真光/伊中
2) 銘基
3) 選哪間好呢?

依照你的選擇,我個人會填
1) 真光
2) 銘基
3) 沙田培英
作者: stanleya    時間: 11-4-23 00:16

原帖由 greendotdot 於 11-4-22 23:47 發表

1) 真光
2) 銘基
3) 沙田培英

同意, 不過唔好輕視第四以後的志願, 唔好揀錯咗d band 3, 因為位少咗, 我睇今年派到頭3志願的百分率會低, 可能頭3志願未必派到, 到時你第四以後的志願是很重要
作者: greendotdot    時間: 11-4-23 00:23

原帖由 stanleya 於 11-4-23 00:16 發表

引用:
原帖由 greendotdot 於 11-4-22 23:47 發表

1) 真光
2) 銘基
3) 沙田培英

同意, 不過唔好輕視第四以後的志願, 唔好揀錯咗d band 3, 因為位少咗, 我睇今年派到頭3志願的百分率會低, 可能頭3志願未必派到, 到時你第四以後的志願是很重要

1) 真光
2) 銘基
3) 沙田培英
4) 培道
作者: 君媽    時間: 11-4-23 15:33     標題: 回覆 7# greendotdot 的文章

2742這個數字,是根據教育局網頁內,新聞刊物及公報,問題編號2769,答覆編號EDB130內找到的。
當中油尖旺區有官立學生309人,資助學生2281人,直資152人,私立和國際0人,合共2742人。
在西貢區,有官立學生141人,資助2493人,直資188人,私立103人,國際120人,合共3045人。
因此我相信女拔小的學生應屬西貢區。
作者: 君媽    時間: 11-4-23 15:41     標題: 回覆 2# greendotdot 的文章

Band 1女在此區真的很難選。如果入不到第1志願,不知會去了哪裡!
作者: TiTiTiTi    時間: 11-4-23 16:21

原帖由 mhv_woman 於 11-4-22 00:32 發表

我都係參考網上資訊
http://hk.myblog.yahoo.com/alex-45/article?mid=5722

http://bbs.eduu.com/thread-341986-1-1.html

其實全港排位只是得個知字, 況且不同網站有不同排位, 不過, 其共通點都係 喇沙 ... 九華 ...

呢D排名都信......

作者: stanleya    時間: 11-4-23 16:51

原帖由 greendotdot 於 11-4-23 00:23 發表

1) 真光
2) 銘基
3) 沙田培英
4) 培道

咁樣起碼都入到培道, 我都會揀培道包底, 學校新, 大, 設施幾好. 就算入唔到前面的band 1英中而入培道, 小朋友應該會讀得開心.校風應該幾好吧? 不過可以揀後少少先再博多幾間其他英中.
作者: greendotdot    時間: 11-4-23 17:02

原帖由 君媽 於 11-4-23 15:33 發表
2742這個數字,是根據教育局網頁內,新聞刊物及公報,問題編號2769,答覆編號EDB130內找到的。
當中油尖旺區有官立學生309人,資助學生2281人,直資152人,私立和國際0人,合共2742人。
在西貢區,有官立學生141人,資助2493人,直資188人,私立103人,國際120人,合共3045人。
因此我相信女拔小的學生應屬西貢區。

從你提供的數字看,我都相信西貢區的私立103人是屬於女拔小,但事實上,教育局計算Banding時,把女拔小納入原本所屬校網抑或這過渡期的校網,我真係唔知,但我覺得影響很大,因為女拔小的103人,無論放在西貢區或油尖旺區計算Banding,雖然令該校網增加34個Band1學生名額,但是女拔小成績水平甚佳,也有可能在該校網佔有高達100個Band1學生人數,因為女拔小不參與派位,間接影響统一派位乙部抽獎,令該校網的其他Band1學生更容易派到Band1學校,我的想法是否合理?
作者: mamimummy    時間: 11-4-23 17:26

.
.
38 九龍真光中學  (c)
.
.
.
52 真光女書院 (d)
.
.
.
'九龍真光中學' 有乜可能排名高過  '真光女書院' !!!!
作者: greendotdot    時間: 11-4-23 17:29

原帖由 stanleya 於 11-4-23 16:51 發表

咁樣起碼都入到培道, 我都會揀培道包底, 學校新, 大, 設施幾好. 就算入唔到前面的band 1英中而入培道, 小朋友應該會讀得開心.校風應該幾好吧? 不過可以揀後少少先再博多幾間其他英中. ...

我睇法是油尖旺區有別於九龍城區,因為九龍城區有不少擁有大量學額的好嘅(熱門)Band2中學,而且今年這區萬一Band1位少於Band1學生都唔會差太多,所以Band1學生咁唔好彩無晒Band1位,好嘅Band2學校擺較後面也好,只要有揀,都沒有問題。但油尖旺區(包括埋佢嘅他區)好嘅(熱門)Band2中學不衹少,學額也少,手快有手慢無,培道是不錯的學校,如果囡囡能夠讀得開心,也不失成為家長、囡囡心目中的Band1學校。
作者: mhv_woman    時間: 11-4-24 00:46

原帖由 greendotdot 於 11-4-22 06:39 發表
我也不是隨口說,據我用自己方法分析和合理估計,推算油尖旺今年的Band1學位少於Band1學生人數,如果屬實,聖芳濟怎會有位分俾Band2學生?

在下絕對同意油尖旺今年Band1學位少於Band1學生人數, 但缺少的是band 1 女學位
作者: mhv_woman    時間: 11-4-24 01:39

原帖由 greendotdot 於 11-4-22 07:10 發表
我覺得你太低估Band1女仔的實力,以你估算有594個Band1女仔,竟然衹有(594-522)=72人被直資和自行吸納,而你估算有320個Band1男仔,竟然會有(320-145)=175人被直資和自行吸納,這個推算是否太離譜?

第一階段自行分配九華54+聖芳濟54 = 108
QES 30 + 銘基 37 =67
108 + 67 = 175
由始至終在下完全沒有把直資因素放在 anaylsis
在下從來沒有低估BAND 1 女的實力, 在下認為 QES 和銘基在自行分配時會楝男仔多是基於客觀因素.  站在QES和銘基的立場, 如果明知大抽獎派入來的大部份是女生時, 那麼在自行分配有得揀時還會50:50嗎?
這推算真的是太離譜嗎?

原帖由 greendotdot 於 11-4-22 07:10 發表
況且自行可以收跨區,你假設QES收咗果30個男仔、銘基收咗果38個男仔,可以全部不屬於油尖旺,這個假設對你估計油尖旺自行收咗嘅Band1男女有甚麽作用?

你說得對甲部可以跨區, 在下做 anaylsis 時亦有考慮過此點, QES和銘基可以全部收跨區學生, 但油尖旺的學生亦可以全部揀跨區學校.   由於不能估計跨區人數, 只有兩個選擇, 不計甲部學位 或 ignore 跨區effect,  在下選擇了後者.

本人也不是隨口說說,我的估算是以
Band1人數=2850/3 = 950人為基礎。

- 假設不理會2010 Pre-S1的影響
- 假設Band1男女生比例為4:6

如果閣下認為教育署公佈的數字都不能作準, 一定要用閣下的數字, 在下還可以說什麼呢?
在下第一次做anaylsis 時 Band 1  男女比是 4:6.  然後同班主任研究, 一般小學頭1/3 (即Band 1) 大部份是女生, 因為男生通常在中學發力, 所以沒有4:6 這麼高, 3:7 就差不多 .. 在下用 3.5 : 6.5 其實已經算保守.
如有冒犯, 請多多包涵
作者: mhv_woman    時間: 11-4-24 01:49

請問女生應如何排呢?
1) 真光/伊中
2) 銘基
3) 選哪間好呢?

真光/QES, 自己鍾意甚麼就揀甚麼, 因為機會率差不多, 而且當一般家長都認為真光機會高而放在第一時, 其機會率自然會相應降低
作者: mhv_woman    時間: 11-4-24 01:54

原帖由 TiTiTiTi 於 11-4-23 16:21 發表
呢D排名都信......
循道中學都可算系油尖旺Band1英中,
榜上竟無名,真系哈哈哈勒

從來坊間的派位都只係得個知字, 亦有很多不同的版本, 不能太過認真.
作者: mhv_woman    時間: 11-4-24 02:05

原帖由 greendotdot 於 11-4-22 22:47 發表
想請教女拔小現在是暫時搬到將軍澳,她是否算是已轉了去西貢區?拔萃女書院現在是暫時搬到深水埗,她是否算是巳轉了去深水埗區?

拔萃女書院係直資?  好似沒有位放出來抽獎喎, 咁請問佢係深水埗 OR 九龍塘是否會對該區大抽獎有影響 ?
作者: mhv_woman    時間: 11-4-24 02:16

原帖由 stanleya 於 11-4-23 16:51 發表

咁樣起碼都入到培道, 我都會揀培道包底, 學校新, 大, 設施幾好. 就算入唔到前面的band 1英中而入培道, 小朋友應該會讀得開心.校風應該幾好吧? 不過可以揀後少少先再博多幾間其他英中. ...

溫馨提示: 唔好漏佐循道有十幾個位, 又唔使跨區喎
作者: 君媽    時間: 11-4-24 08:59

原帖由 greendotdot 於 11-4-23 17:02 發表

從你提供的數字看,我都相信西貢區的私立103人是屬於女拔小,但事實上,教育局計算Banding時,把女拔小納入原本所屬校網抑或這過渡期的校網,我真係唔知,但我覺得影響很大,因為女拔小的103人,無論放在西貢區或油尖旺區計算Bandi ...

就是因為女拔小不在油尖旺,因此乙部的抽籤相對難抽中。
900多個Band1位,我都是估有600個女生,當中St Mary最少有100個,一條上了中學,餘下的500個,如果有30%在自行時已成功選校,那麼還有350個要抽,抽中真光或伊中都難啊!
作者: 君媽    時間: 11-4-24 09:04

原帖由 mhv_woman 於 11-4-24 01:49 發表

真光/QES, 自己鍾意甚麼就揀甚麼, 因為機會率差不多, 而且當一般家長都認為真光機會高而放在第一時, 其機會率自然會相應降低

囡囡只喜歡伊中,她很怕梳孖辮和穿長衫。
伊中男女生都會選,更難入啊!
作者: goodenough    時間: 11-4-24 09:33

從2010/2011小學概覽証實,女拔小是屬於油尖旺區。從2010/2011中學概覽証實,拔萃女書院亦是屬於油尖旺區。
作者: greendotdot    時間: 11-4-24 15:51

原帖由 君媽 於 11-4-24 08:59 發表

就是因為女拔小不在油尖旺,因此乙部的抽籤相對難抽中。
900多個Band1位,我都是估有600個女生,當中St Mary最少有100個,一條上了中學,餘下的500個,如果有30%在自行時已成功選校,那麼還有350個要抽,抽中真光或伊中都難啊!

根據你提示的資料來源EDB130印着:2010/11學年油尖旺區小六學生數目為2742人,確認是不包括女拔小的103人,不過也沒有實質資料證明這數字是用作計算油尖旺區統一派位時的Banding,恕怪我較偏執,因為始終女拔小是屬於油尖旺區,只是暫時搬去將軍澳,於這過渡時期,西貢區的分區小六學生數目歸納女拔小是合情合理,但連女拔小也包括在計算西貢區統一派位時的Banding,我覺得十分不合理,雖然官字兩個口,未得到教育局澄清前,我是不會相信。所以如果做油尖旺區分析,我仍然是贊成加埋女拔小,使用(2742+103)= 2845人,Band1學生人數=948人,與及抽起女拔小估算的Band1人數來評估其他Band1生的乙部派位機會。
作者: stanleya    時間: 11-4-24 16:16

原帖由 君媽 於 11-4-24 09:04 發表

不錯伊中始終有男生和你囡囡爭, 但既然囡囡不喜梳孖辮, 那就選伊中吧. 抽奬講運氣, 說不定多女生選真光而令到選伊中的機會大一點. 而且如果你選了真光而不選伊中, 就算你抽到入真光你囡囡也會有一點遺憾: 為甚麼我當年不試試伊中? 假如選了真光而抽不到更加後悔: 早知選伊中啦.
其實兩間都是好學校, 最緊要你囡囡喜歡. 不要理會其他人怎樣選了.
第二志願銘基, 第三志願揀跨區band 1, 第四志願看你博唔博多間跨區band 1 英中, 或者循道. 今年油尖旺真喺唔夠band 1英中位, 如果去年, 我就會揀晒啲英中先揀培道, 而家我也同意如greendotdot 所說早一點揀培道, 學校新, 大, 設施好, 地點好. 聽baby kingdom 啲家長講校風都唔錯, 不過喺中中.
作者: mega_yi1    時間: 11-4-24 16:52

抽奬講運氣, 上年,我囡同學成績俾我囡更好..1選 St. Mary 2) 伊中 3) 黃x 南 (上年只得4個位)
結果入了 第三..而高我囡一屆,她 1選 黃x 南就入了.
真的要看今年人怎樣排

男女校可選迦密中學

原帖由 君媽 於 11-4-23 15:41 發表
Band 1女在此區真的很難選。如果入不到第1志願,不知會去了哪裡!

作者: 君媽    時間: 11-4-24 16:54

原帖由 greendotdot 於 11-4-24 15:51 發表

根據你提示的資料來源EDB130印着:2010/11學年油尖旺區小六學生數目為2742人,確認是不包括女拔小的103人,不過也沒有實質資料證明這數字是用作計算油尖旺區統一派位時的Banding,恕怪我較偏執,因為始終女拔小是屬於油尖旺 ...

這個簡單,假期後再send 個E-mail去教育局問清楚。
其實就算女拔小在油尖旺,女生還是較男生難抽中。
作者: greendotdot    時間: 11-4-24 17:04

原帖由 stanleya 於 11-4-24 16:16 發表

不錯伊中始終有男生和你囡囡爭, 但既然囡囡不喜梳孖辮, 那就選伊中吧. 抽奬講運氣, 說不定多女生選真光而令到選伊中的機會大一點. 而且如果你選了真光而不選伊中, 就算你抽到入真光你囡囡也會有一點遺憾: 為甚麼我 ...

stanleya家長:我只是過來人,根據現時情況回應家長意願,說說我認為較適當的選擇,當然可以十分決斷。但作為當事人,無論幾精明和之前做了幾周詳的準備,有些家長在交表前一刻都少不免心大心細,左諗右諗,改來改去,甚至改到面目全非,十分不智。
作者: stanleya    時間: 11-4-24 21:06

原帖由 mega_yi1 於 11-4-24 16:52 發表
抽奬講運氣, 上年,我囡同學成績俾我囡更好..1選 St. Mary 2) 伊中 3) 黃x 南 (上年只得4個位)
真的要看今年人怎樣排

男女校可選迦密中學

...

多謝資料, 黃笏南喺band 1英中, 所以跨區英中放在第三是好有機會, 博得過.
今年油尖旺無咗迦密. 無咗銘賢那29個聯繫位, 銘基加 聖芳濟又少咗60個位,  st mary 無咗14個位, band 1學生真喺少咗d機會入band 1中學, 家長真喺難揀.
作者: stanleya    時間: 11-4-24 21:19

原帖由 greendotdot 於 11-4-24 17:04 發表

stanleya家長:我只是過來人,根據現時情況回應家長意願,說說我認為較適當的選擇,當然可以十分決斷。但作為當事人,無論幾精明和之前做了幾周詳的準備,有些家長在交表前一刻都少不免心大心細,左諗右諗,改來改去,甚至改到面目全 ...

唉做家長没有辦法, 一定心大心細, 這是一次很重要的決定, 揀錯了真喺好大影响. 去年見到有band 1小朋友放榜時派咗去band 2-3 的學校喊得好緊要, 連我自己都想喊.
作者: thousandollar    時間: 11-4-25 11:36

Dear All,

Just a note to seek you advice please.

1st choice: Wah Yan, Kowloon
2nd choice: St. Francis Xavier's
3rd choice: Ming Kei

I am not sure if I shall put Ming Kei in the 3rd place as it is a popular co-edu, so I am concerned that there wouldn't be much places left if it is placed in the 3rd.  

Instead, should I choose schools in other districts in the 3rd place e.g. TWGHs Wong Fut Nam, Ming Yin, Shatin Government school?

Your advice would be much appreciated.  

Cheers.
作者: stanleya    時間: 11-4-25 12:14

T
原帖由 thousandollar 於 11-4-25 11:36 發表
Dear All,

Just a note to seek you advice please.

1st choice: Wah Yan, Kowloon
2nd choice: St. Francis Xavier's
3rd choice: Ming Kei

I am not sure if I shall put Ming Kei in the 3rd place as it is a ...

I think 90% of girls will choose  QE/True light  as 1st choice and  Ming Kei as their 2nd choice. . In the past few years, high proportion of girls already filled up Ming Kei in the lucky draw. This year even worse because Ming Kei greatly reduces 30 places  So if putting Ming Kei in 3rd choice, I think the chance will be slim. There will be approx. 300 girls ahead of you filling Ming Kei as 2nd choice.
作者: mega_yi1    時間: 11-4-25 12:53

原帖由 stanleya 於 11-4-24 21:19 發表

唉做家長没有辦法, 一定心大心細, 這是一次很重要的決定, 揀錯了真喺好大影响. 去年見到有band 1小朋友放榜時派咗去band 2-3 的學校喊得好緊要, 連我自己都想喊. ...

stanleya

你小朋友現在讀中學幾年級,是否第一志願?
作者: stanleya    時間: 11-4-25 14:45

原帖由 mega_yi1 於 11-4-25 12:53 發表

stanleya

你小朋友現在讀中學幾年級,是否第一志願?

小女現念中一, 去年幸運地抽到第一志願.
作者: fallenleaf    時間: 11-4-25 16:42

原帖由 greendotdot 於 11-4-23 17:02 發表

從你提供的數字看,我都相信西貢區的私立103人是屬於女拔小,但事實上,教育局計算Banding時,把女拔小納入原本所屬校網抑或這過渡期的校網,我真係唔知,但我覺得影響很大,因為女拔小的103人,無論放在西貢區或油尖旺區計算Bandi ...

greendotdot你的推算較為合理。跟據教育局的公開資料
已清楚列名DGS 和DGSJ同為油尖旺區的學校。
http://www.edb.gov.hk/templates/sch_list_print.asp?district=YTM
作者: 88muimui    時間: 11-4-25 17:07     標題: 回覆 5# thousandollar 的文章

男仔正路選擇!
作者: 88muimui    時間: 11-4-25 17:09

我當年的分析跟你相近, 也同樣地抽到第一志願!

原帖由 stanleya 於 11-4-25 14:45 發表

小女現念中一, 去年幸運地抽到第一志願.

作者: mhv_woman    時間: 11-4-25 17:29

原帖由 君媽 於 11-4-24 09:04 發表

因為都係博, 亦只可以二擇其一, 所以揀自己同囡囡喜歡的, 以免後悔.  況且, band 1仔家長大部份(我估8成左右)都會揀男校放一二, 剩下的除了 QES 還有銘基及其英中可以揀呢, 所以男仔選 QES 放第一應該不會太多.  順祝 Good luck    
我估下 o架咋, 唔好丙喎 ...
作者: stanleya    時間: 11-4-25 17:38

原帖由 mhv_woman 於 11-4-25 17:29 發表

因為都係博, 亦只可以二擇其一, 所以揀自己同囡囡喜歡的, 以免後悔.  況且, band 1仔家長大部份(我估8成左右)都會揀男校放一二, 剩下的除了 QES 還有銘基及其英中可以揀呢, 所以男仔選 QES 放第一應該不會太多.   ...

同意! 反正都喺搏!揀自己同囡囡喜歡的!
作者: mhv_woman    時間: 11-4-25 17:41

原帖由 mega_yi1 於 11-4-24 16:52 發表
真的要看今年人怎樣排
男女校可選迦密中學
...

請問, qes 上年新入學的是否真的女多男少
作者: mhv_woman    時間: 11-4-25 17:50

原帖由 stanleya 於 11-4-24 21:19 發表

唉做家長没有辦法, 一定心大心細, 這是一次很重要的決定, 揀錯了真喺好大影响. 去年見到有band 1小朋友放榜時派咗去band 2-3 的學校喊得好緊要, 連我自己都想喊. ...

我都好擔心, 點解要咁折磨 d 家長同小朋友, 大抽獎個編號點解唔跟呈分試或校內全級排名, 而要靠運氣 ....
作者: mega_yi1    時間: 11-4-25 18:08

原帖由 mhv_woman 於 11-4-25 17:41 發表

請問, qes 上年新入學的是否真的女多男少

小囡同學沒有interview 都入了伊中,上年中一生2/3是女生 ..因為油尖旺男同學的家長,大部份會選擇華仁,聖芳濟,銘基第一 or 第二..男同學家長普遍認為俾女同學選擇男女校輸蝕..
上年乙部大抽獎:
1. 聖芳濟 (102位)
2. 銘基 (104)
3. 華仁 (100)
4. 伊中 (60)
5. 真光 (84)

結果小囡學校入了四位全部都是女,以前下午校這間6位只得一位男同學..所以如果是band 一女仔..不妨嚐試
作者: stanleya    時間: 11-4-25 18:16

原帖由 mhv_woman 於 11-4-25 17:50 發表

我都好擔心, 點解要咁折磨 d 家長同小朋友, 大抽獎個編號點解唔跟呈分試或校內全級排名, 而要靠運氣 ....

您小朋友是今年抽吧? 是男仔? 我也同意您的分析, Band 1 男仔在油尖旺已是不錯的了. 有70-80%入到兩間男名校.

不錯, 是折磨家長和小朋友, 放榜的那一刻, 你不知道你的囝囝囡囡是很開心還是已淚洒班房. 惟有自己事先作叩門的準備, 以免到時手忙腳亂
作者: mhv_woman    時間: 11-4-25 18:37

原帖由 stanleya 於 11-4-25 18:16 發表

您小朋友是今年抽吧? 是男仔? 我也同意您的分析, Band 1 男仔在油尖旺已是不錯的了. 有70-80%入到兩間男名校.

不錯, 是折磨家長和小朋友, 放榜的那一刻, 你不知道你的囝囝囡囡是很開心還是已淚洒班房. 惟有自己事 ...

我小朋友係今年抽, 撞 o岩 cut 班真係唔好彩
band 1 仔係油尖旺區, 如果頭一二志願都放男校, 中 o既機會何止 80%.  相反, 如果第一志願放男女校 (不論Ming Kei or QES), 機會會大大降低.

因為 cut 班, 隱陣計, 應該將男校放第一
其實明年到班千禧b 升中, 考生人數應該比今年多很多, 明年競爭更激烈, 教育署是否計錯數

感激你在另一條 Thread 中一叩門 的寶貴意見   我會download 及填定 d form和 影印定 d cert
作者: greendotdot    時間: 11-4-25 18:42

舊年有位top band1男仔,家長太過輕敵,自行兩個選擇又不揀九華,統一派位乙部1.喇沙2.九華,結果兩大皆空,派到第三志願我覺得佢巳經好彩,這個男仔是模範生,當時喊晒,叩門亦無法再進一步,我也鄧這個男仔唔抵。
作者: mhv_woman    時間: 11-4-25 18:50

原帖由 mega_yi1 於 11-4-25 18:08 發表

小囡同學沒有interview 都入了伊中,上年中一生2/3是女生 ..因為油尖旺男同學的家長,大部份會選擇華仁,聖芳濟,銘基第一 or 第二..男同學家長普遍認為俾女同學選擇男女校輸蝕..
上年乙部大抽獎:
1. 聖芳濟 (102位)
2 ...

感激你的資料
5間英中, 只有九華冇少到位, qes 係乙部大抽獎叫做 cut 得少o架喇

請問, 有冇高人知道, Band 1 學校, 係自行收生時交上教育署名單中, 如果有考生完成所有呈分試後, 並不是 band 1 生, 又冇特異功能, 學校是否有權改變主意

如果學校可以唔收該考生又沒有後補的話, 咁該吉位會點處理
作者: mhv_woman    時間: 11-4-25 18:53

原帖由 greendotdot 於 11-4-25 18:42 發表
舊年有位top band1男仔,家長太過輕敵,自行兩個選擇又不揀九華,統一派位乙部1.喇沙2.九華,結果兩大皆空,派到第三志願我覺得佢巳經好彩,這個男仔是模範生,當時喊晒,叩門亦無法再進一步,我也鄧這個男仔唔抵。 ...

敢問, 該模範生第三志願是St. Francis
作者: greendotdot    時間: 11-4-25 19:11

原帖由 greendotdot 於 11-4-25 18:42 發表
舊年有位top band1男仔,家長太過輕敵,自行兩個選擇又不揀九華,統一派位乙部1.喇沙2.九華,結果兩大皆空,派到第三志願我覺得佢巳經好彩,這個男仔是模範生,當時喊晒,叩門亦無法再進一步,我也鄧這個男仔唔抵。 ...

因此以樓主分析出來的結果,抽完三輪(頭三個志願)之後,九華還有18個位,聖芳濟還有25個位,我真是有點兒不能相信,並不是有心針對。不過沒有關係,世事是沒有絕對,祝大家好運!

PS. 他自行是選1.喇沙  2.皇仁
作者: stanleya    時間: 11-4-25 19:56

如果去年都唔得, 今年就更加唔好咁搏. 九華揀第二應該都喺無咩機會.
作者: mega_yi1    時間: 11-4-26 00:03

原帖由 stanleya 於 11-4-25 19:56 發表

如果去年都唔得, 今年就更加唔好咁搏. 九華揀第二應該都喺無咩機會.

去年小女Band 1 頭男同學也選1)華仁 2)聖芳濟
最後入了聖芳濟,而另一位band 1 尾同學 揀1)華仁,俾他入了,我認為沒有人可以第二志願入到華仁.今年更會有很多人揀華仁第一,因為今年原本縮班,但現在沒有,家長心態想趕尾班車.

作者: mhv_woman    時間: 11-4-26 11:07

補充一下
如果 based on 145 boys, 排九華作第一的critical point 約為70%, 即如果有70%人以九華作第一選擇就會 occupied 所有位, 如果少過70%, 就會有位撥入第二志願.
如果 based on 158 boys (950 X 35% -175), 排九華作第一, 咁critical point 約為63%
同樣道理, 當多人選擇九華排第一, 相對地St. Francis 及其他就會減少.
在下並不鼓勵將小朋友的選校去博, 因為中學是很重要的成長階段, 會影響小朋友的一生. 但係好 top 果 d 男仔, 如果博得喇叭 (得3個位), 第二志願or 第三志願排 St. Francis 分別似乎 ...
還有最後一點, band 1 尾 band 2 頭的邊緣男仔, 如果真係想博但又擔心自己是 band 2, 咁只可以博 St. Francis, 第二志願及其後最好排返 band 2 學校.
以上純屬個人意見及推測, 不能盡信亦只可以作參考
作者: aryee    時間: 11-4-26 13:38

原帖由 mega_yi1 於 11-4-26 00:03 發表

去年小女Band 1 頭男同學也選1)華仁 2)聖芳濟
最後入了聖芳濟,而另一位band 1 尾同學 揀1)華仁,俾他入了,我認為沒有人可以第二志願入到華仁.今年更會有很多人揀華仁第一,因為今年原本縮班,但現在沒有,家長心態想趕 ...

你是指他們在大抽獎的排法,還是自行排法﹖
如果係大抽獎排法,咁band 1頭男仔自行有冇揀華仁呢﹖
作者: 君媽    時間: 11-4-26 16:39

原帖由 stanleya 於 11-4-24 16:16 發表

不錯伊中始終有男生和你囡囡爭, 但既然囡囡不喜梳孖辮, 那就選伊中吧. 抽奬講運氣, 說不定多女生選真光而令到選伊中的機會大一點. 而且如果你選了真光而不選伊中, 就算你抽到入真光你囡囡也會有一點遺憾: 為甚麼我 ...

囡囡是一定不選真光的了。她較喜歡伊中,我只是在掙扎著是否應讓她搏一搏,還是要她選穩入的循中。
作者: mega_yi1    時間: 11-4-26 19:22

原帖由 aryee 於 11-4-26 13:38 發表

你是指他們在大抽獎的排法,還是自行排法﹖
如果係大抽獎排法,咁band 1頭男仔自行有冇揀華仁呢﹖

大抽獎的排法,當日看到小朋友同家長心情不好..,只知家長同我們說只填了在乙部聖芳濟,其他自行,甲部沒有...所以無問他自行見了哪間
作者: stanleya    時間: 11-4-26 21:30

原帖由 君媽 於 11-4-26 16:39 發表

囡囡是一定不選真光的了。她較喜歡伊中,我只是在掙扎著是否應讓她搏一搏,還是要她選穩入的循中。

但循道放出街外都有12個位, 而且好少外人將她放在第一或第二志願, 如果您囡囡是肯定band 1, 您選循道做第二都幾有機會. 咁當然比起您排第一攞o個79個保留位喺無咁穏陣. 正路就喺咁稔. 不過可能你囡囡d同學都會咁填, 咁到時循道d保留位就會派咗落自己的band 2學生. 你可打聽前一兩年入循道的是第幾志願入去, 再作決定.

但如果您囡囡是band 1尾band 2 頭的邊緣人.那就不要搏了, 揀返循道吧.
作者: hellokitty2002    時間: 11-4-26 23:01

君媽: 想請問你為什麼小朋友讀循小.  不選循中直上而選其它中學呢?

原帖由 君媽 於 11-4-26 16:39 發表

作者: 必必    時間: 11-4-27 13:44

根據往年經驗, 伊中多數都係女仔選, 男仔絕大部份都係選華仁, 聖芳濟.  我個女那年, 5個入伊中的, 全部都係女仔.

循中係好少人會放頭三位, 因為位少, 當年有同學仔放第四都派到入去.
作者: 君媽    時間: 11-4-28 16:40

原帖由 hellokitty2002 於 11-4-26 23:01 發表
君媽: 想請問你為什麼小朋友讀循小.  不選循中直上而選其它中學呢?

其實循小的頭10名,一向不以循中為首選。
作者: Crabtree    時間: 11-4-28 16:52

你囡囡好叻呀!  咁就應博出面的學校.  能否pm循道幾多名名內係band 1呢? 小囡就讀循小上二道班的.  Tks!

原帖由 君媽 於 11-4-28 04:40 PM 發表

其實循小的頭10名,一向不以循中為首選。

作者: 君媽    時間: 11-4-28 17:14

原帖由 stanleya 於 11-4-26 21:30 發表

但循道放出街外都有12個位, 而且好少外人將她放在第一或第二志願, 如果您囡囡是肯定band 1, 您選循道做第二都幾有機會. 咁當然比起您排第一攞o個79個保留位喺無咁穏陣. 正路就喺咁稔. 不過可能你囡囡d同學都會咁填, ...

我差不多已做了3年資料搜集,循小上循中的多以第一志願入。如果要去循中問,他們的學生是以第幾志願入,有難度,亦沒時間做了。

是否選伊中第一,當中包含了我們母女的關係。當日收到學校的選校表草稿,我便讓囡囡自己填,她這一年來,常爭取自主,亦因她的自律,我已逐步放手。我沒想過她不以循中為乙部首選,那一刻我不敢說什麼。那一個下午,我立即做抽籤入伊中的可能性。

其實囡囡覺得自行時選的兩間學校面試表現都好。

第二天交草稿回校,老師即晚來電,分析利弊,囡囡細心靜聽。之後填正式,我搬了一大堆數字,解釋利弊和抽不入的步處方案。她要求如抽不入伊中,可叩門循中,當中我又說了一大堆話,都是那些循中不一定收﹑油尖旺的band1學生俯拾皆是﹑我們不能自視過高﹑既然自行有信心,乙一選循中便安心﹑循中校長未必給面子收你,媽媽會很擔心之類的說話...

囡囡最後填了循中。她說你不用煩,亦不用擔心了。我覺得囡囡是因為愛護我,才選循中。我有內疚的感覺。是否應改選伊中,完她的夢呢!

作者: 君媽    時間: 11-4-28 17:19

原帖由 必必 於 11-4-27 13:44 發表
根據往年經驗, 伊中多數都係女仔選, 男仔絕大部份都係選華仁, 聖芳濟.  我個女那年, 5個入伊中的, 全部都係女仔.

循中係好少人會放頭三位, 因為位少, 當年有同學仔放第四都派到入去. ...

去年我還覺得有信心,今年減班和女拔小的關係,我便擔心了。
作者: 君媽    時間: 11-4-28 17:22

原帖由 Crabtree 於 11-4-28 16:52 發表
你囡囡好叻呀!  咁就應博出面的學校.  能否pm循道幾多名名內係band 1呢? 小囡就讀循小上二道班的.  Tks!

這個數字我是知道的,但學校不公開,我亦應信守承諾,不能相告了。
作者: gigivinda    時間: 11-4-28 17:27

如女女是Band1頭,不一定要叩門循中,也不一定要叩油尖旺。
作者: terencemak    時間: 11-4-28 17:50     標題: 回覆 78# 君媽 的文章

對起,我衹是路人甲,路經此地,但見你囡囡成績不錯,而循道中聽講已變為band 2,為何仍選它呢?
       今年兵荒馬亂,留在原區總比跨區來得穩陣,以確保入band 1。
作者: Crabtree    時間: 11-4-28 17:53

咁我不勉強你了!  但屆時囡囡小五小六時, 學校會暗示比我地知嗎?

原帖由 君媽 於 11-4-28 05:22 PM 發表

這個數字我是知道的,但學校不公開,我亦應信守承諾,不能相告了。

作者: Crabtree    時間: 11-4-28 17:58

君媽,

囡囡是為了你而放棄了自己心儀的中學, 若果派位當日, 讓她知道考得後過她的同學入了伊中, 她會不咁心及不開心的.  不如你地倆個坐下傾吓!

原帖由 君媽 於 11-4-28 05:14 PM 發表

我差不多已做了3年資料搜集,循小上循中的多以第一志願入。如果要去循中問,他們的學生是以第幾志願入,有難度,亦沒時間做了。

是否選伊中第一,當中包含了我們母女的關係。當日收到學校的選校表草稿,我便讓囡囡自己填,她這 ...

作者: mega_yi1    時間: 11-4-28 19:59

原帖由 君媽 於 11-4-28 17:14 發表

是否選伊中第一,當中包含了我們母女的關係。當日收到學校的選校表草稿,我便讓囡囡自己填,她這 ...

你囡囡覺得自行時選的兩間學校面試表現都好。這樣在自行循中必收了你,因為我朋友女,讀書麻麻地只是band 2 頭也入了去,她上年自行interview 這間, 填了乙部第2志願
最後入了,何必傷腦筋.如果是我, 我一定伊中第一,上年我小女也interview兩間後才發覺伊中好少少,好彩當時自行第一志願沒有收她.

作者: 88muimui    時間: 11-4-28 21:06     標題: 回覆 8# 君媽 的文章

君媽,

1st round 已選了循中?
作者: 君媽    時間: 11-4-28 21:28

原帖由 terencemak 於 11-4-28 17:50 發表
對起,我衹是路人甲,路經此地,但見你囡囡成績不錯,而循道中聽講已變為band 2,為何仍選它呢?
       今年兵荒馬亂,留在原區總比跨區來得穩陣,以確保入band 1。 ...

循中應不是band2,在還分中中和英中時,循中是英中,現在微調,循中亦是全開英文班。
作者: 君媽    時間: 11-4-28 21:31

原帖由 mega_yi1 於 11-4-28 19:59 發表

你囡囡覺得自行時選的兩間學校面試http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=609&cb=2124表現都好。這樣在自行循中必收了你,因為我朋友女,讀書麻麻地只是band 2 頭也入了去,她上年自行intervie ...

自行的2間並沒有選循中。明知乙1選循中穩入,自行自然它選了。其實自行都是囡囡自己選的,她要試自己的實力啊!
作者: 君媽    時間: 11-4-28 21:33     標題: 回覆 5# Crabtree 的文章

她身邊沒有同學選伊中,不存在比較的問題。
作者: 君媽    時間: 11-4-28 21:39

原帖由 Crabtree 於 11-4-28 17:53 發表
咁我不勉強你了!  但屆時囡囡小五小六時, 學校會暗示比我地知嗎?

不會暗示。是明明確確的告訴你。也不會有band1尾band2頭這些無棱兩可的說法。如你想早點有些頭緒,可細看學校報告或看升中派位。
作者: gigivinda    時間: 11-4-28 22:11

原帖由 君媽 於 11-4-28 21:28 發表

循中應不是band2,在還分中中和英中時,循中是英中,現在微調,循中亦是全開英文班。

問題就在這裏,入的是band1學生為多,但會考出來的成績是band2學生學校的成績,即負增值。
作者: mega_yi1    時間: 11-4-28 23:10

伊中 band 1A
銘基書院 band 1B
循道中學 Band 1C
作者: hellokitty2002    時間: 11-4-29 00:44

循中在該區不是最好...但應該都不會差吧?  而循小在油尖旺區又很受家長歡迎喎.  咁究竟係點解呢?

原帖由 gigivinda 於 11-4-28 22:11 發表

問題就在這裏,入的是band1學生為多,但會考出來的成績是band2學生學校的成績,即負增值。

作者: aquarius828    時間: 11-4-29 10:07     標題: 回覆 1# hellokitty2002 的文章

欣賞循小係因為:
1. 有直屬中學, 真係正所謂進可攻, 退可守
2. 係基督教 (如是教徒, 更會選擇)
3. 有新校舍, 轉全日
4. 小兒慶幸在循小讀小一, 真係感受到老師對教育嘅熱誠, 雖然很多功課, 但是真係值得的。
作者: mhv_woman    時間: 11-4-29 10:27

循中點會差呢, 都係 band 1 中學
其實每間中學都有乖學生, 亦有 naughty 學生. 最重要係校風好, 校長老師有 heart去教好班學生及灌輸正確的人生態度.

中學時期係重要的成長階段, 依在下愚見, qes 係囡囡心儀的學校, 但循中有比較多自己熟識的同學, 各有優點

說實話, 在下估本區大部份 band 1 女, 都會揀 qes/真光排第一, 揀循中的除了直屬小學的一班家長及邊緣人外應該不多 ... 換句話說好大機會有位留下給第二志願, 但不可忽略排第二志願的競爭性.  不過, 非循小學生, 第二志願男的正路排 St. Francis, 女的排銘基, 因為兩間都多學位過循中.
還有一點 ... 其實銘基在其附近街坊的親身見證下,  校風真係 ...
作者: Crabtree    時間: 11-4-29 12:11

Tks!  君媽.  

原帖由 君媽 於 11-4-28 09:39 PM 發表

不會暗示。是明明確確的告訴你。也不會有band1尾band2頭這些無棱兩可的說法。如你想早點有些頭緒,可細看學校報告或看升中派位。

作者: aryee    時間: 11-4-29 12:15

原帖由 mhv_woman 於 11-4-29 10:27 發表
其實銘基在其附近街坊的親身見證下,  校風真係 ...

呢part想聽下,可否講講﹖
作者: 君媽    時間: 11-4-29 12:21

原帖由 mhv_woman 於 11-4-29 10:27 發表
其實每間中學都有乖學生, 亦有 naughty 學生. 最重要係校風好, 校長老師有 heart去教好班學生及灌輸正確的人生態度.

中學時期係重要的成長階段, 依在下愚見, qes 係囡囡心儀 ...

你想到的,囡囡都有想過,所以她才希望先抽伊中,抽不入的話,抽循中的12個公開位都應該有機會,再抽不入的話,叩門都可能有機。無奈今年確是兵荒馬亂,而且抽籤全講運氣,我老公說,她見我擔心,又搬了一大堆數字出來,即是說媽媽希望她選循中,囡囡一片孝心,又懂體諒,我們做父母的應接受其好意。就是因為這樣,我心中更是忐忑,我用2個月的擔心,換她的希望不是更好嗎?
再者,無論囡囡在循中或伊中,我都不擔心,她自己亦有信心接受挑戰。
作者: jeremyphlam    時間: 11-4-29 12:48

中學時期係重要的成長階段, 依在下愚見, qes 係囡囡心儀 ...

循中成績確是在下跌軌中,不過始終係英中,又有歷史(22間補助學校之一),校風又好,我覺得是個不錯的選擇。唔係一定要超級名校先讀到書嘅。
作者: aquarius828    時間: 11-4-29 12:59

君媽:

你女女好生性丫真係, 聽你講d嘢, 真係好感動; 如果你記得我, 我仔仔e家只係循小小一生 其實, 有時我會咁諗(唔知啱唔啱), 如果個小朋友係讀得叻, 真係邊間學校都無所謂; 我係教會識得個媽咪, 佢當年兩個女女都係循小讀的, 大女就叻的就上返循中讀, e家係cu讀緊; 而細女就唔太叻, 循中都入唔返; 所以有時我聽聽埋埋, 始終都係好睇個小朋友... 我覺得你講得好好, 就係----"無論囡囡在循中或伊中,我都不擔心,她自己亦有信心接受挑戰。"

原帖由 君媽 於 11-4-29 12:21 發表

你想到的,囡囡都有想過,所以她才希望先抽伊中,抽不入的話,抽循中的12個公開位都應該有機會,再抽不入的話,叩門都可能有機。無奈今年確是兵荒馬亂,而且抽籤全講運氣,我老公說,她見我擔心,又搬了一大堆數字出來,即是說媽媽希望她 ...

作者: sai1031    時間: 11-4-29 13:23     標題: 回覆 1# mhv_woman 的文章

九華放第一都未必,放第二可能凍過水.小心小心!!!!!
作者: mhv_woman    時間: 11-4-29 14:57

原帖由 aryee 於 11-4-29 12:15 發表

呢part想聽下,可否講講﹖

敢問, 學生著住校服食煙算唔算好校風
在下知道, 學生食煙在某些國際學校來講, 並不是甚麼大問題 .....  不過, 請恕在下守舊, 接受不了自己的小朋友食煙

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5