教育王國

標題: 好難决走買吾買琴好呀 [打印本頁]

作者: may0317    時間: 11-4-25 20:43     標題: 好難决走買吾買琴好呀

作者: ilovethiscow    時間: 11-4-25 21:21

作者: MusicTV    時間: 11-4-25 21:36

我學到四級時都仲係琴行租琴練,當你女女覺得每日練完一個鐘都仲想練耐啲就係時候買琴喺屋企練喇。
作者: chfong    時間: 11-4-25 22:20

同你case差不多,阿女學了幾堂,就同我講屋企部电子琴唔夠彈,仲會練壞手勢,叫我買個琴比佢練,我吾想買一手(好的一手好貴),想買2手但又吾識睇,又諗好吾好買住全新數碼琴先呢(平D,但不可彈到高級數),我在BK 睇D人的分享,在internat search 二手琴資料.....最後(上星期)在琴城買了一個所謂陳列琴,夠高,音又好!仲可以分三年付款!希望阿女努力!
作者: may0317    時間: 11-4-25 22:27     標題: 回覆 4# chfong 的文章

作者: may0317    時間: 11-4-25 22:36     標題: 回覆 2# ilovethiscow 的文章

作者: chfong    時間: 11-4-25 23:36

please see p.m.
原帖由 may0317 於 11-4-25 22:27 發表
買左幾多$同埋琴城向邊到黎架可以Pm話我知嗎?

作者: ilovethiscow    時間: 11-4-26 14:29     標題: 回覆 6# may0317 的文章

作者: pamelaywy    時間: 11-4-26 14:53

原帖由 may0317 於 11-4-25 20:43 發表
阿女岩岩6歲上星期開始學第一堂琴
鋼琴老師話學多3.4堂就要練琴
所以諗緊買吾買琴好呀

現如果買又吾想買一手
想買2手但又吾識睇

又諗好吾好買住全新數碼琴先呢

又或者買住電子琴先

可吾可以俾d意見我呢

一手琴 ...

我囝八月考四級, 屋企只有一部電子鋼琴, 有時會book 直身琴練下... 暫時都未會買琴住...
作者: may0317    時間: 11-4-26 16:26     標題: 回覆 9# pamelaywy 的文章

作者: may0317    時間: 11-4-26 16:28

作者: annie126    時間: 11-4-26 17:07

我個女都係學咗差唔多一年先買個二手琴. 初學咪買個平平地嘅電子琴囉, 佢地最重要都係熟習D手指位啫.
作者: cy101    時間: 11-4-26 17:32

原帖由 pamelaywy 於 11-4-26 14:53 發表

我囝八月考四級, 屋企只有一部電子鋼琴, 有時會book 直身琴練下... 暫時都未會買琴住...

我都想知係咩型號, 可否pm 我呀? thanks!!!!
作者: may0317    時間: 11-4-26 19:27

作者: mingherny    時間: 11-4-26 19:34

I just bought a digital piano for my son, it was very good.
作者: 音樂人長老    時間: 11-4-26 19:47

原帖由 may0317 於 11-4-26 16:28 發表

竟然俾我發現小童群益會可以用$10練半粒鐘琴....仲可以即
日book即日練very good^^

有學生喺住客會所練琴都要20蚊半個鐘,你講價錢真係好平,唔知可否講個琴房喺邊區?等學生多個選擇,謝謝。
作者: ilovethiscow    時間: 11-4-26 19:50     標題: 回覆 16# 音樂人長老 的文章

作者: may0317    時間: 11-4-26 21:55

作者: sunshine231207    時間: 11-4-26 22:09

想問下, 依家Tom Lee 做緊promotion, 個d價錢係咪好抵架啦?  如果初學(大人), 而遲些小朋友都會學, 應該買邊款琴好呢?  如價錢由2萬至4萬之內?
作者: 音樂人長老    時間: 11-4-26 23:34

多謝may0317及ilovethiscow提供資料,如果每區都有平租琴室就方便學生啦,希望多啲家長share下資訊。
作者: miss321    時間: 11-4-26 23:49

我諗初學數碼鋼琴都可以接受既,但2級以上就唔得啦。另外二手琴眼見好新凈,但放多3個月就現哂形,唔係私人轉讓都唔好亂買呀~
琴室都係一個好選擇,但太平都要注意質素,如果部琴走哂音真係唔練好過練。鋼琴係要日日練先有進步,一星期只練2日係冇可能...長遠來說係要買部琴係屋企的。

原帖由 may0317 於 11-4-25 20:43 發表
所以諗緊買吾買琴好呀

現如果買又吾想買一手
想買2手但又吾識睇

又或者買住電子琴先

可吾可以俾d意見我呢

一手琴 ...

作者: ilovethiscow    時間: 11-4-27 03:21     標題: 回覆 20# 音樂人長老 的文章

作者: lillymarie    時間: 11-4-27 06:53

如果認真地學琴, 想進度快的話, 需要每日都練少少, 初學每日練15分鐘都夠. 如果租琴練, 起碼練30分鐘, 又未必有咁多野要練.

有時進度慢, 小朋友又未必有好大動力去學.

琴室的琴, 就算係大琴行, 有時都會嚴重走音, 保養得好差. 越彈越無心機, 因為彈出來的歌好難聽. 要揀下先好.

如果驚小朋友三分鐘熱度, 買部電子琴, 讓佢日日有得練. 觀察一年半載, 若小朋友係認真想學, 再買部真琴未遲.

數碼琴都唔平, 我妹多年前用優惠價買都要八仟幾.

學鋼琴投資不少! 如果真的買琴, 數碼或鋼琴都好, 先問問老師意見啊!
作者: Josh_mom    時間: 11-4-27 12:33

PLS CHECK PM :>

所以諗緊買吾買琴好呀

現如果買又吾想買一手
想買2手但又吾識睇

又或者買住電子琴先

可吾可以俾d意見我呢

一手琴 ...

作者: 音樂人長老    時間: 11-4-27 13:07

文化中心排演室小型三角琴都租用過,費用超過3百蚊一小時話包調音,租用後意見係只此一次,下不為例 ,無投訴係明白學生練習又點會俾好琴你用。

如果租用人愛惜公物,平租場地都未必唔好,多啲資訊學生有多啲選擇,亦可以減輕家長負擔,希望可以share資料。
作者: geraint    時間: 11-4-27 13:58

我個仔三歲開始學琴, 家中只得電子琴 (好過冇), 參加音樂節時便去會所或琴行練琴, 但琴行啲琴太癈.

Now he is 5 yrs old. Just bought a 2nd hand Diaparson 靜音琴. 進步得好快.

個人心得是初學不用急買, 到咁上下仔女都吾悶先租或買二手, 教到3 至 5 级先教慮換個靚琴
作者: ilovethiscow    時間: 11-4-27 14:24     標題: 回覆 23# lillymarie 的文章

作者: fcbttkw    時間: 11-4-27 14:52

其實唔只係小童群益會,好多社區中心、社區會堂、??婦女會、??青年會……都有琴房租,而且好平,我見有D幾蚊半個鐘!
作者: may0317    時間: 11-4-27 21:16

作者: ilovethiscow    時間: 11-4-28 00:29     標題: 回覆 29# may0317 的文章

作者: may0317    時間: 11-4-28 02:03

作者: xanax1mg    時間: 11-4-28 14:39

囡囡學左一年琴, 一直都係去琴室練琴, 每星期4-5日, 每次30MINS至一小時...
要搬左屋先可以買琴, 因屋企地方真係好難放琴
作者: may0317    時間: 11-4-28 15:02     標題: 回覆 32# xanax1mg 的文章

作者: may0317    時間: 11-4-28 15:08

作者: ilovethiscow    時間: 11-4-28 17:08     標題: 回覆 34# may0317 的文章

作者: may0317    時間: 11-4-28 17:57     標題: 回覆 35# ilovethiscow 的文章

作者: ilovethiscow    時間: 11-4-28 18:28     標題: 回覆 36# may0317 的文章

作者: may0317    時間: 11-4-28 18:53

作者: high    時間: 11-4-28 22:25

買左幾多$同埋琴城向邊到黎架可以Pm話我知嗎?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5