教育王國

標題: 可立小學家長 [打印本頁]

作者: Rainy    時間: 11-5-9 16:15     標題: 可立小學家長

做咩之前果個交流站被關貼? 還是搬了家?
作者: grace_xian    時間: 11-5-9 16:35

一係太耐無來, 落咗係去後面, 一係過咗2000post要搬家啦
作者: kuen2348    時間: 11-5-10 19:38

原帖由 Rainy 於 11-5-9 16:15 發表
做咩之前果個交流站被關貼? 還是搬了家?

hi rainy,
        不知道甚麽原因,唔緊要啦,就暫時在這個post我們繼續交流吧!

作者: BabyLincoln    時間: 11-5-10 22:30

被關貼?
作者: Rainy    時間: 11-5-11 12:24

那就在這兒繼續吧...
但不明為何, 在小學一覽內, 並無可立小學個topic, 可立都幾hit丫... 點解呢?

其實我有d野想問下各位前輩家長的, 就是關於每日一篇要買cert, 請問張cert 實際上有無用途的? 還是只是對小朋友的一點鼓勵?
另外, 在summer時間, 中英每日一篇要自費, 大家以往有否參加?
我正苦腦summer點安排課外活動比小朋友... 以前幼稚園的summer得大約2weeks... 比較易安排... 第一次放長假... 好苦腦...
作者: reneeleung    時間: 11-5-11 12:45

作者: kuen2348    時間: 11-5-11 22:34     標題: 回覆 5# Rainy 的文章

我也不明點解小學一覽無可立小學個topic,唔緊要啦,就在這個post我們繼續交流吧!
         我都無買Cert,每日一篇很多小學都有,所以我覺作用不大。當對小朋友一種鼓勵可用其他獎勵。
            暑假我通常唔做每日一篇,會俾佢輕鬆吓,睇多D課外書好過。額外補充練習平時及暑假亦唔會做。小朋友始終喺小朋友,一年到晚學這學那實在太辛苦!大人放假都想休息多啲啦。
              暑假兴趣班,你可同囝囝傾吓,睇吓佢鐘意乜,我無安排,因一年到晚逢星期六學英文phoneic同句子班,遲D完成哂会俾佢讀作文班,逢星期日学游泳。我囝今年二年班開學已考咗5級綱琴,但因老師要生BB已無學半年,現正物識老師中。我個人認為 攪掂中英文,一體一藝已夠,但要持之以恆,切忌過於貪心,免小朋友失去学習兴趣。
                其實学乜都一樣,要看個人進度 ,以培養興趣為大原則,請容許我講吓我個人體會,以我囝為例,因小朋友一年級開學已考完三級,我及老師都認為可以一年後俾佢考5級,因此果年令他党得彈琴喺苦差,需考到5級,但令到他彈琴失去兴趣,就得不償失,依家要培養番佢對彈琴嘅兴趣 就要費一番功夫,所以打算依幾年都唔会考級,俾佢学彈自己鐘意流行曲如"傷信"等,俾佢自彈自唱自娛為目標,希望慢慢令佢重拾對彈琴嘅兴趣,
等佢主動要求考級先俾佢,佢唔考我打死都唔会叫佢考,戒急用忍,不要虛榮,不要比較,以培養長期興趣為目的。
作者: 殷!!    時間: 11-5-12 13:05

我可以加入嗎?
我的仔仔9月讀可立(小一)..
作者: 8331    時間: 11-5-12 16:02

我的小朋友已經畢業了,但我仍然想上來和大家打番個招呼先,Hi ..............
作者: grace_xian    時間: 11-5-12 16:04

寫信給版主要求, 我當初都係咁做才有我們小學的討論區的
作者: kuen2348    時間: 11-5-12 19:39

[quote]原帖由 grace_xian 於 11-5-12 16:04 發表
寫信給版主要求, 我當初都係咁做才有我們小學的討論區的 [/quote
hi grace,
        甚樣寫?寄哪處?請詳細告之。

hi 殷 ,
        歡迎之至,多D上嚟傾吓。

hi 8331,
          很高興在這見到你,多D上嚟指教我哋呀!

作者: kitwong    時間: 11-5-14 02:30

我應該點做呢?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3893802&extra=&page=1
作者: 8331    時間: 11-5-14 09:27

原帖由 kitwong 於 11-5-14 02:30 發表
我應該點做呢?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3893802&extra=&page=1

小朋友的惡作劇不要太擔心啦!他們多數想發洩下的,而且不是中學生應該無問題的。
作者: kuen2348    時間: 11-5-14 13:09     標題: 回覆 12# kitwong 的文章

hi kitwong,
               交咗俾老師處理就得,我相信老師會有適當安排,不用太担心。
                   照事件睇,我估計那位同學應不止一次被你囝投訴,應已被寫手冊多次,仲喺D小錯添,在佢來說,依D小錯唔應該受咁大懲罰,依D小錯如果唔喺你囝次次話俾老師聽,佢唔会受罰及唔会俾屋企人鬧。
                   据我囝講,你囝同我囝小一都好friend,我囝做錯事,你囝都無同老師講,依此斷判有可能喺你囝好唔鈡意嘅同学。(睇吓咁樣可否將範圍收窄)
                   照信嘅內容,D文筆同小二程度吻合,應唔喺家長教佢。
                   你囝囝咁有正義感喺好事值得讚許,但我覺得千萬不要小小事就向老師報告,如收功課見同學傾偈小事,可輕声提佢"唔好傾,俾老師知又罰你"。免得被同学孤立,但見同學偷東西就要如實向老師反影,依D行為就要即時糾正。
                    無人鈡意事事打小報告嘅同事或同学,你試吓話俾囝囝知"小朋友喺会犯錯,正如媽媽会原諒你一D小錯一樣"。試吓叫囝囝原諒佢哋小錯,提吓啲同学代替向老師報告。

作者: Rainy    時間: 11-5-16 15:08     標題: 回覆 8# 殷!! 的文章

Welcome ^___^
作者: Rainy    時間: 11-5-16 15:12     標題: 回覆 12# kitwong 的文章

都幾恐佈..... 真係估唔到.....

kuen 既提議好好... 不用太擔心...
作者: Rainy    時間: 11-5-16 15:20

因為我要返工, 想幫小朋友報暑期興趣班, 但是坊間既暑期興趣班都幾散, 無可能走咁多場次.....
若報暑期托管班, 係要上堂的, 同返學形式差不多, 又怕小朋友話暑假都要返學.....
不知點算好... 苦惱中...
作者: kuen2348    時間: 11-5-16 21:28     標題: 回覆 17# Rainy 的文章

要返工真的唯有揾人揍或托管,今曰收到學校派小童群益会搅嘅暑假活动都有托管服務,唔知啱唔啱,家人幫唔幫到手?

作者: Rainy    時間: 11-5-17 12:30     標題: 回覆 18# kuen2348 的文章

睇左幾間, 小童群益會都在參考列內, 考慮中....
家有老人家幫忙, 但都唔想太過辛苦, 盡量集中一點, 唔使湊幾轉... 老人家都有佢自己節目嘛...
同埋小朋友放咁長暑假, 我又唔得閒成日帶佢去玩, 成日係屋企好悶的, 搵下托管等佢時間易過d, 又可以學下野嘛...
作者: 殷!!    時間: 11-5-17 12:53

唔好意思!!
你們的小朋友的午餐是如何解決呢?
暫時我的兒子想我帶飯給他...他說害怕學校的餐不合口味....

我開始調整自己的心情, 預備9月...我和他的生活大轉變, 感覺係.....他突然長大, 幼校環境跟小學有很大的改變, 課程亦增加了...., 唉~~~我想多了嗎?

或者....你們有什麼提點....我可非常感謝!!
作者: kuen2348    時間: 11-5-17 21:58

原帖由 殷!! 於 11-5-17 12:53 發表
唔好意思!!
你們的小朋友的午餐是如何解決呢?
暫時我的兒子想我帶飯給他...他說害怕學校的餐不合口味....

hi 殷,

用歺
      我是訂学校歺單,我囝話味道可接受,亦有家長会送飯。送飯主要考慮居住遠近,自己有無時間,怕唔怕麻煩。我囝果班36人得3人是送飯。

自理能力
       自已應識去完廁所自己清潔,自己刷牙洗臉,自已着校服、穿皮帶和着鞋襪。初初一定唔慣,慢慢嚟唔好勞氣。多D鼓勵少D責傋。我囝初初小一都喺要幫手,跟住慢慢俾佢自己着。

作息時間
       作息定時,我囝每朝0630時起床,0715時出門落摟等校車。每晚約1030時上床瞓覺。但小朋友最好每晚1000時前上床瞓覺。

做功課
       最好鼓勵限時完成,準時完成兼妥當剩低時間俾佢玩自己鐘意嘅嘢兼儲貼紙作日後獎勵禮物,記得可立小學網頁左下角有小一功課傋忘,初頭可同佢一齊對,但最好慢慢放手俾佢自己對,自己承担番責任。要知道小二開始無得上網睇,自已抄漏自已承担後果。要自已學執書包,做得好記得獎勵。

小學唔同幼稚園,多咗規距少咗呵護,唔見哂幼稚園朋友,環境又陌生,功課慢慢多,又要做網上功課,寫字仲喺慢,小朋友都要時間適應過渡,平心靜氣,別太緊張慢慢嚟。小朋友是要長大的,學習慢慢放手俾佢自已面對。

作者: 殷!!    時間: 11-5-18 00:40     標題: 回覆 1# kuen2348 的文章

很開心可分享你的經驗, 令我這盲頭烏蠅飛得順暢一點..
作者: Rainy    時間: 11-5-18 15:37

我又分享下先..
我個仔今年小一, 開學時我同佢心情都又期待又好興奮..
我個仔好為食, 佢話學校d 飯盒好好味, 次次食清光... 最近佢話我知有d唔好食的, 但都照食晒.. 老師係要佢地唔準食剩的.. 開頭佢食到周圍係, 老師要佢自己抹番的, 所以你最好預先train 下小朋友呢方面.. 餐單方面每天有4種選擇, 基本上一個月內係不會重覆的..  

學期初有陪吃幾天的, 建議你最好去, 因為好難得可以望住佢地吃飯, 好得意的.. 不過唔好幫佢喎...

同同學相處要學習, 因為幼稚園時乜都有老師調解, 去到小學好唔同的了... 至好教小朋友唔好係又投訴唔係又投訴... 學下包容及接納其他人的短處... 世界多些愛, 少些爭鬥...

至大困難可能係上課同做功課... 同幼稚園至大分別就係呢樣.. 功課多左好多, 上課時間長左好多, 無得訓晏教.. 上課要坐定定.. 不過都請放心, 一年級既老師我暫時覺得都好好人, 佢地都會諒解小一生其實仲係好細個架姐.. 都唔會太過要求高既...
作者: 殷!!    時間: 11-5-18 15:45

原帖由 Rainy 於 11-5-18 15:37 發表
我又分享下先..
我個仔今年小一, 開學時我同佢心情都又期待又好興奮..
我個仔好為食, 佢話學校d 飯盒好好味, 次次食清光... 最近佢話我知有d唔好食的, 但都照食晒.. 老師係要佢地唔準食剩的.. 開頭佢食到周圍係, 老 ...

多謝~~~再多謝大家的慷慨分享!

有多個"過來人"提點, 我好幸福呵!!
作者: 8331    時間: 11-5-19 06:22

原帖由 殷!! 於 11-5-18 15:45 發表

多謝~~~再多謝大家的慷慨分享!

有多個"過來人"提點, 我好幸福呵!!

如果去陪吃飯,記得帶相機去影相呀!用來留念。
作者: 808280    時間: 11-5-22 18:12     標題: 回覆 12# kuen2348 的文章

你囝囝是那班呀
作者: kuen2348    時間: 11-5-22 22:08

原帖由 808280 於 11-5-22 18:12 發表
你囝囝是那班呀

hi 808280,
                我囝是2A班,請多多提點!
                發生事喺kitwong囝囝果班,喺另一班嚟。

作者: yyyyan    時間: 11-5-24 15:01

hello!

我仔仔今年k2,黎緊要搵小學,由於我先生忠於儒釋道的傳統中國思想,想幫仔仔搵間非基督/天主教的校。

想請問
1.可立有儒釋道宗教課上的嗎?使唔使背弟子規/三家經?
2.學生的品德如何?
3.教學方法屬傳統/活動?
4.老師有愛心嗎?
5.學校會唔會好谷的學生?
6.功課多嗎?

事實上,如果堅持唔揀基督/天主教..宗教學校,會少了很多選擇,暫時睇可立幾合符我們的要求。
問題多左d,希望有好心媽咪幫手俾d意見吧!:loveliness:
作者: Rainy    時間: 11-5-24 16:16     標題: 回覆 28# yyyyan 的文章

以我所知盡量答吧..

1.可立有儒釋道宗教課上的嗎?使唔使背弟子規/三家經
==> 小息午息時要背, 無特別宗教課上.

2.學生的品德如何?
==> 呢樣都幾主觀, 不過其實我都不大清楚, 因為好小接觸, 我自己果個就幾百厭下.

3.教學方法屬傳統/活動?
==> 傳統

4.老師有愛心嗎?
==> 一年級都幾好, 高年級不知了.

5.學校會唔會好谷的學生?
==> 一年級感覺不太強烈, 因為可能未分班

6.功課多嗎?
==> 一般, 不算太多.
作者: Rainy    時間: 11-5-24 16:18

請問各位前輩, 暑期作業會很多嗎?
多的定議, 是否每科均有超過20版功課?
作者: yyyyan    時間: 11-5-25 14:57

thx! dear rainy
作者: kuen2348    時間: 11-5-25 19:44

原帖由 Rainy 於 11-5-24 16:18 發表
請問各位前輩, 暑期作業會很多嗎?
多的定議, 是否每科均有超過20版功課?

印象中唔算太多,有無20版無印象,但通常一星期度会做哂 。
作者: Rainy    時間: 11-5-26 12:38     標題: 回覆 32# kuen2348 的文章

你個小朋友咁叻用一星期, 咁我估我果個起碼3星期啦.
唔該晒
作者: kuen2348    時間: 11-6-12 13:07

考完試,論甚麽成績,輕輕鬆鬆等放暑假了!

作者: 殷!!    時間: 11-6-12 14:26

尋日又一次到可立小學 (小一簡介會)
校長公佈一則好消息,
黃大仙傑出學生選舉, 今屆有3位同學入選傑出學生 & 1位同學入選優秀學生......... 嘩~~~~好鼓舞呀!

各位MAMA,

我想問, 我只買了校服各一套, 是否不足夠?

另外, 我應該為仔仔預備什麼款式的水樽呢?

THANKS!

開始擔心又緊張添~~~~
作者: kevin741119    時間: 11-6-12 21:11

請問可立小學和黃大仙嘉諾撒小學相比,各位家長有冇研究呢?
作者: kuen2348    時間: 11-6-13 00:17     標題: 回復 35# 殷!! 的帖子

最好各兩套,水樽唔漏水就得,我用columbia。
作者: kuen2348    時間: 11-6-13 00:24     標題: 回覆 36# kevin741119 的文章

若計2009-2010升中派回本區Band1中學%(保一、可立、協和及德愛),可立會好過黃大仙嘉諾撒,你可上番各学校網頁升中派位自行比較。

作者: yungcom8    時間: 11-6-18 01:10

原帖由 kuen2348 於 11-6-13 00:24 發表
若計2009-2010升中派回本區Band1中學%(保一、可立、協和及德愛),可立會好過黃大仙嘉諾撒,你可上番各学校網頁升中派位自行比較。

唔知今年六年級派成點呢....
想問下幾時六年級派位)))
作者: kuen2348    時間: 11-6-19 08:58     標題: 回復 39# yungcom8 的帖子

應該要到7月5日先知派位情況。
作者: yungcom8    時間: 11-6-20 00:20

各位家長....
我係教育王國申請了可立小學討論區
希望方便大定有一個固然既平台討論一下
大家既囝囝囡囡......
不過申請需要以下3個原則:

- 該論題須於過去1個月內持續有新回帖
- 每個論題須有不少於10個回帖
- 每個論題之回帖須由不少於3位會員發出

請各家長回應一下吧   ^_^

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1691611&extra=page%3D1&page=5

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1691607&extra=page%3D1
作者: kuen2348    時間: 11-6-20 17:50     標題: 回覆 41# yungcom8 的文章

若有固定平台就好了!
作者: wu_winky    時間: 11-6-21 20:47

你們好,我女女9月都係小一,我應該點做幫到你們...
作者: BabyLincoln    時間: 11-6-21 21:11

Hi Hi
作者: wu_winky    時間: 11-6-21 22:04

HIHI,請問你住邊區,我係叩門入可立
作者: Rainy    時間: 11-6-22 14:16     標題: 回覆 41# yungcom8 的文章

我好鬼蠢添, 請問即是開唔開到?
作者: wu_winky    時間: 11-6-22 17:28

點攪嫁...
作者: yungcom8    時間: 11-6-22 22:09

原帖由 Rainy 於 11-6-22 14:16 發表
我好鬼蠢添, 請問即是開唔開到?

其實而家都無咩野可以做....
可以做既......係多d不同人回覆....
可以係板面開個專區    ^_^

For now ....we are just waiting approve.
作者: kuen2348    時間: 11-6-22 23:44     標題: 回復 48# yungcom8 的帖子

同志齊齊努力、加油!!!!
衝呀
作者: 8331    時間: 11-6-23 13:14

大家好!雖然我的小朋友已經畢業了,但我都幫你們推下啦!
作者: wu_winky    時間: 11-6-23 15:30

8331:想問你小朋友入到邊間中學,另外覺得可立點,佢地英文係咪冇gammer,我都係聽人講....
作者: 殷!!    時間: 11-6-23 19:49     標題: 回復 7# wu_winky 的帖子

HI!!!

我亞仔也是9月小一, 上年自行報名....
作者: wu_winky    時間: 11-6-23 20:37

殷,你係在自行分配選可立入到,咁點解你揀佢
作者: 殷!!    時間: 11-6-23 21:34

原帖由 wu_winky 於 11-6-23 20:37 發表
殷,你係在自行分配選可立入到,咁點解你揀佢

我的鄰居於可小畢業, 現讀可立中學中六, 成績中上..
而我看著他長大, 品學兼優.....好乖仔!
上年選校時, 已一心一意屬意可小...

那你的選校之路是怎樣? 又為什麼叩可小?
作者: wu_winky    時間: 11-6-23 21:59

我住黃大仙,統一派左去博智,所以周圍叩門,很多未冇消息,可立係最快比消息我......
作者: 殷!!    時間: 11-6-23 22:53

原帖由 wu_winky 於 11-6-23 21:59 發表
我住黃大仙,統一派左去博智,所以周圍叩門,很多未冇消息,可立係最快比消息我......

可否說說你本來最心儀的學校?
作者: kuen2348    時間: 11-6-23 23:25     標題: 回覆 50# 8331 的文章

thanks 8331

作者: 8331    時間: 11-6-23 23:37

原帖由 wu_winky 於 11-6-23 15:30 發表
8331:想問你小朋友入到邊間中學,另外覺得可立點,佢地英文係咪冇gammer,我都係聽人講....

wu_winky你好

我有兩位小朋友都是可立小學畢業的,阿仔今年在可中讀中二,阿女在協和讀中一。我無特別留意可小有無gammer學呀!不過我阿女的英文成績好d,而阿仔就麻麻地,我就覺得阿仔因為在小學是外籍老師教,所以很多時他都唔係咁明白,所以有少許影響。我聽人講可立的課外劍橋英語班是不錯的,你可以考慮下,很多人報名的,而且我見讀過劍橋班的小朋友英文是好d。

其實可立小學是我首選的小學,因為當初幼稚園老師說可立無保良局咁辛苦,而且又近我家,入讀後一直都讀得很開心,而且學校的課外活動都很識合他們發展,不過阿女有時都話有些老師惡的,不過我是不介意老師惡的。

他們最不喜歡學校的午餐,所以初時都有叫工人送午餐給他們,後來無工人就叫學校附近的餐廳幫手送午餐。

咁多年小學我都無給他們補習呀!不過就有搵人教他們普通話,因為現在教師自己的普通話都是唔係咁好,所以小朋友在學校學得很辛苦,無法之下請人教他們!現在中學都有普通話堂,不過他們自己都可以應付了,幫他們補普通話的老師說他們基礎打得好,所以現在可以不用補了,所以你都要為小朋友預備下啦!

唔知道點解最近發覺在babykingdom很少人提到想入可立小學,可能很多小學都有改善,所以競爭大了。
作者: wu_winky    時間: 11-6-24 16:36

8331:真係好多謝你解答,我都仲係有好多野想請教你,首先想問學校附近送飯可否介紹給我,仲有你的普通話老師,可否pm....謝謝你先
作者: wu_winky    時間: 11-6-24 16:38

殷:因為太進取,嘉諾撤聖家
作者: wu_winky    時間: 11-6-24 16:52

點解你個仔讀可立,點解個女入左協和,兩間邊間好.....
作者: 8331    時間: 11-6-24 19:35

原帖由 wu_winky 於 11-6-24 16:36 發表
8331:真係好多謝你解答,我都仲係有好多野想請教你,首先想問學校附近送飯可否介紹給我,仲有你的普通話老師,可否pm....謝謝你先

我唔知道我的普通話老師還收唔收學生,因為她覺得太辛苦,所以cut了很多學生,一年前我在babaykingdom都介紹了一位可立媽媽找她教,現在都有繼續學,你試下叫她幫你問下啦!這位媽媽(BabyLincoln)都有上可立這討論區的。

至於送飯我是幫襯可立小學附近的一間叫好食店的餐廳,不過可立唔喜歡學生幫襯快餐店,而我的小朋友每天回來都說唔喜歡吃,但用飯盒給老師知道一定唔得,所以每天都要在放學時將吃完的自備飯盒交給這間餐廳,它幫你洗好明天再送到學校給小朋友。
作者: 8331    時間: 11-6-24 19:57

原帖由 wu_winky 於 11-6-24 16:52 發表
點解你個仔讀可立,點解個女入左協和,兩間邊間好.....

其實當初我挑選可立給阿仔,是因為怕協和功課太緊張
和要求高很多,我阿仔雖然是讀尖子班,成績都不錯,但
每次考試我都要用很多心機去和他溫書的,他自己唔識得
怎樣去讀書,就算現在讀到中二都是一樣,我知道可立無
咁嚴和要求無咁高的,所以我覺得阿仔可以讀得開心d。

協和中學在各方面都要求很高的,我覺得阿女的英文好過
哥哥很多,而且她讀書方面比較自律d。最初阿女都很怕協和的,不過我叫她試下去面試,就算唔得可立中學都一定收她的,其實我心想協和面試一定收她,不過我無和她說,哈哈!現在她讀得很開心,因為她有很多小學的好朋友都入了協和。

好和唔好見人見智,一間多功課和多測驗,一間無功課和無測驗,在小朋友來講當然無功課和測驗好啦!但在考試時就是無功課和無測驗的辛苦很多了。

在學生的品德來講,兩間都有好學生和壞學生,最重要是小朋友自己本身的操行。

兩位小朋友讀唔同中學都有唔好處,就是妹妹唔可以用哥哥的舊書,而且到考試時我辛苦很多。
作者: wu_winky    時間: 11-6-24 20:57

多謝你答......
作者: wu_winky    時間: 11-6-24 20:59

8331:真係唔好意思,再想問,因為我見可立學校一天有10堂,每堂半小時,請問半小時派薄都用了5分鐘,一堂半小時,一日又有10堂,又密又快,佢地係點教.......
作者: 8331    時間: 11-6-25 00:11

原帖由 wu_winky 於 11-6-24 20:59 發表
8331:真係唔好意思,再想問,因為我見可立學校一天有10堂,每堂半小時,請問半小時派薄都用了5分鐘,一堂半小時,一日又有10堂,又密又快,佢地係點教.......

如果我無記錯很多時都是連堂上同一科的,所以無問題的。
歡迎你問我,如果我記得一定答你。
作者: wu_winky    時間: 11-6-25 12:02

請問你對仔女有冇補習,定係你自己教,你對仔女好叻,知唔知有冇專補可立的補習社或私人補習,多謝回答
作者: 8331    時間: 11-6-25 15:46

原帖由 wu_winky 於 11-6-25 12:02 發表
請問你對仔女有冇補習,定係你自己教,你對仔女好叻,知唔知有冇專補可立的補習社或私人補習,多謝回答

我的小朋友讀小學時只是補過普通話四年,在六年班學期尾就開始補英數,因為要預備升中所需,他們是在家補的,因為我唔喜歡他們去補習社,太多人學唔到野的。

在他們考試前我幫他們溫書的,有一個秘訣可以講你知道的,就是當派了新書時有很多作業的,你可以幫他們預備多一份(你明白是怎樣預備多一份啦!),到考試時給他們做多幾次,是很有幫助的。

你不用那麼緊張的,小學是最開心的過程,當然是除了考試的時間,哈哈!
作者: wu_winky    時間: 11-6-25 19:52

我同事係新莆崗嘉諾撤的,佢由小一至小六都係比個仔做好多學校的作業,又係在新書派時準備多一份,要多買一本先得,一本夠唔夠,原本作業真係好有需要再做
作者: wu_winky    時間: 11-6-25 19:54

我真係好緊張,我而家已經搵補習上門同個女講故事,做練習 好有壓力,我諗我要見醫生
作者: 8331    時間: 11-6-25 21:05     標題: 回復 2# wu_winky 的帖子

我無買多一份,初時我手抄給他們做,之後就用printer copy多一份給他們,可以叫他們將答案寫在紙上,咁可以留來再做的。

你唔好咁緊張啦!有人講過如果在暑假已經學定要教的課本,可能令小朋友上堂時覺得悶無心機上呀!
作者: wu_winky    時間: 11-6-25 21:10

如果在暑假已經學定要教的課本,可能令小朋友上堂時覺得悶無心機上呀!我都係有這個問題,咁備唔備課好。同埋考試會考
作業上的野咩,點解做多啲有好處,請指教。
作者: kevin741119    時間: 11-6-25 22:52     標題: 回復 35# kuen2348 的帖子

最後都選擇放棄嘉諾撒,相信我的決定是正確!
作者: 8331    時間: 11-6-25 23:49     標題: 回復 2# wu_winky 的帖子

做多d當然有好處啦,特別是數學可以運用下個腦,常識的題目都和作業差不多的........,不過課文都一定要識啦,當然考試一定和平日好不同,但都是大同小異的。

特別是工作紙一定要識,所以是要重做,看看他們是否真的記得和識做。

溫馨提示:如果暑假得閒就背下乘數表啦!我唔記得是小一定小二教,因為初時背真的很辛苦的,早d當唱歌咁背,無壓力下學好很多的。

作者: 8331    時間: 11-6-25 23:54     標題: 回復 49# 808280 的帖子

你好!很久無見你上來say hi,你阿女考成點呀?7月5號派了位記得上來報料呀!在這裏希望你阿女順利派位成功。
作者: kuen2348    時間: 11-6-26 00:34     標題: 回復 73# kevin741119 的帖子

希望你找到合適你小朋友嘅小學。

作者: kuen2348    時間: 11-6-26 00:38     標題: 回復 75# 8331 的帖子

我也一樣預祝808280囡囡成功派到心儀中學!

Hi 8331,
            多啲上來提點我哋依班後輩呀!!

作者: yungcom8    時間: 11-6-26 02:53

各位...

就申請學校專屬討論區之要求。未能開立有關討論區.因為我搵唔到3個topic.....

請各位...於以下link 打個招呼啦...來方便再一次申請學校專區之要求.

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2302911&extra=page%3D4

上次申請已經拒絕...見以下link

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1691611&extra=page%3D1&page=5

作者: wu_winky    時間: 11-6-26 10:57

kevin:你入左邊間嘉諾撇,點解放棄
作者: wu_winky    時間: 11-6-26 10:57

我也一樣預祝808280囡囡成功派到心儀中學!
請問你選了那間中學
作者: BabyLincoln    時間: 11-6-26 12:22

預祝808280囡囡成功派到心儀中學!
作者: 8331    時間: 11-6-26 16:32     標題: 回復 6# kuen2348 的帖子

kuen2348:

你好!不要那麼客氣啦!大家一齊分享下開心d。
作者: kevin741119    時間: 11-6-26 17:57     標題: 回覆 4# wu_winky 的文章

當初甲部首選新蒲崗嘉諾撒、次選可立,結果派了黃大仙嘉諾撒
作者: wu_winky    時間: 11-6-27 14:45

這個topic飛到咁遠,講下野唔好比佢走咁遠:
作者: Rainy    時間: 11-6-27 16:13

請問小學一至五年級, 係咪年年都會好似今年咁考完試無耐就放早?

如果係, 咁其實點解唔延遲兩星期才考試, d 時間充裕d, 老師可以利用此兩星期去幫學生review.... 好過家下考完試之後呢幾個星期咁...
作者: 殷!!    時間: 11-6-27 16:25

唔只淨係可小, 現今大部份學校都同樣地, 考試完就全面放早.....
作者: Rainy    時間: 11-6-27 16:38

我覺得咁好似幾晒時間...

考試前 d 課程好緊迫下.... 不如善用時間幫下學生....

再唔係不如提早放暑假...
作者: 8331    時間: 11-6-27 16:41

原帖由 Rainy 於 11-6-27 16:13 發表
請問小學一至五年級, 係咪年年都會好似今年咁考完試無耐就放早?

如果係, 咁其實點解唔延遲兩星期才考試, d 時間充裕d, 老師可以利用此兩星期去幫學生review.... 好過家下考完試之後呢幾個星期咁... ...

可能老師要預時間改卷和小六就快放榜,他們很忙,所以就這樣安排啦!
作者: kuen2348    時間: 11-6-27 18:26     標題: 回復 87# Rainy 的帖子

或者預留日子如打風及疫情停課時補課用。
作者: wu_winky    時間: 11-6-28 11:32

請問你地係咪年年都係咁遲先買書,今年8月25日先回校買書.....佢地係咪唔想小朋友備課
作者: 8331    時間: 11-6-28 16:43

原帖由 wu_winky 於 11-6-28 11:32 發表
請問你地係咪年年都係咁遲先買書,今年8月25日先回校買書.....佢地係咪唔想小朋友備課

早幾年是開學先有書添,不過後來改了在暑假尾先派。
作者: adrianmame    時間: 11-6-28 21:50

你地好,我囝囝都是讀可立,今年將升小一,我都支持你地,大家交流下心得。
作者: wu_winky    時間: 11-6-28 21:56

你好,咁你要密密上來傾....請問你第幾志願
作者: adrianmame    時間: 11-6-28 23:44

hi, wu_winky,

我係自行入到可立
作者: wu_winky    時間: 11-6-29 12:41

點解你自行選揀可立呢,我係叩門入
作者: Rainy    時間: 11-6-30 12:00

原帖由 wu_winky 於 11-6-28 11:32 發表

我舊年都同你一樣問左呢個問題, 不過只是在心中. 不過家長唔使慌, 一年級好易架咋, 唔使備課...

一年級讀完啦, 各位家長以前或而家係點處理用過既簿?
我以前係幼稚園已經儲左三年, 係舊年升上小學後, 忍痛掉左d 工作紙...
若果小學儲六年, 都幾係野.... 係咪應該儲書掉簿? 仲有file..... 老實講句, 真係將來都唔會拎番出來睇的...
作者: wu_winky    時間: 11-6-30 16:28

Rainy:請問你可唔可以比小一啲考試,測驗卷我,因我想比我女做下,等佢有個概念,知道咩係考試,測驗,因為我女幼稚園冇默書,冇考試,咩都唔知,我相信學校唔會出返舊年的提目,唔該.
作者: 8331    時間: 11-6-30 17:48

原帖由 Rainy 於 11-6-30 12:00 發表

我舊年都同你一樣問左呢個問題, 不過只是在心中. 不過家長唔使慌, 一年級好易架咋, 唔使備課...

一年級讀完啦, 各位家長以前或而家係點處理用過既簿?
我以前係幼稚園已經儲左三年, 係舊年升上小學後, 忍痛掉左 ...

File有d要留番,因為有時老師叫重用的,好像普通話的file要重用,第二年不用買。

數學簿如果有空白紙的,可以留番日後改正可能用得到,我阿女高年班時要他們改正要用數學紙改完釘在簿上的。

我阿女的作文我有留番給她大個時睇番,其他無留了。
作者: 殷!!    時間: 11-7-1 22:51

關於興趣班......
請問你們的小朋友有參加嗎? 質素如何?
可有其他意見提供 ?

唔好意思..... 或許我有太多問題!
請諒!!!
作者: kuen2348    時間: 11-7-2 23:20     標題: 回復 99# 殷!! 的帖子

我小朋友參加跆拳道和小提琴,如沒有學樂器,小提琴可試試,價錢不多,放在家不佔地方。另學校有中樂團,可以考慮。星期六有劍橋英語。
質素應該OK啩

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5