教育王國

標題: 個琴到左啦 [打印本頁]

作者: may0317    時間: 11-5-9 19:57     標題: 個琴到左啦

作者: ilovethiscow    時間: 11-5-9 20:03

作者: may0317    時間: 11-5-9 20:12

作者: 洛婷    時間: 11-5-9 20:15

加油
作者: mio8390    時間: 11-5-9 21:14

向第一個目標......八級努力
作者: chfong    時間: 11-5-9 21:50     標題: 回覆 5# may0317 的文章

Congratulation! 加油 !
作者: fcbttkw    時間: 11-5-9 22:11

恭喜!
希望你囡囡繼續保持呢份熱誠!
加油呀!!

作者: share123    時間: 11-5-9 22:36

我最近都有相同經歷呀,原來屋企有個琴甘開心架!!
作者: fcbttkw    時間: 11-5-9 22:38

原帖由 share123 於 11-5-9 22:36 發表
我最近都有相同經歷呀,原來屋企有個琴甘開心架!!

咁就要恭喜埋你喇!
各位,加油呀!!

作者: may0317    時間: 11-5-9 22:39     標題: 回覆 5# mio8390 的文章

作者: bibian    時間: 11-5-10 13:59

Enjoy Music!
作者: mio8390    時間: 11-5-10 14:46

有興趣和又勒力,好快就到8級,距離其實好近,幾年好快就過。記得裝鋼琴防潮管和放一些防蟲劑在鋼琴內。

原帖由 may0317 於 11-5-9 22:39 發表
8級距離好遠...

暫定3級先la...

岩岩二個家姐番到黎又個個爭住玩

連c6都玩埋一份~~

作者: may0317    時間: 11-5-11 13:58

作者: may0317    時間: 11-5-11 14:00

作者: share123    時間: 11-5-11 14:12

系呀,我都想知有咩好介紹呀
作者: sunshine231207    時間: 11-5-11 23:54

睇見妳嘅留言都開心埋一份, 我都買左, 但唔知幾時先有貨, 超期待, 希望到時可以跟妳同囡囡一樣咁開心.
作者: mio8390    時間: 11-5-12 00:01

可到琴行買專用的防蟲劑,我自已就是用檀香木來防蟲,是把琴下面的門打開,放在防潮管對下的底部就可以。

原帖由 may0317 於 11-5-11 13:58 發表
買邊隻防蟲餅同埋放向邊架..防潮管買鋼果陣以包送左一支新既..多謝你既提示

作者: share123    時間: 11-5-12 09:11

原帖由 mio8390 於 11-5-12 00:01 發表
可到琴行買專用的防蟲劑,我自已就是用檀香木來防蟲,是把琴下面的門打開,放在防潮管對下的底部就可以。

系呀,死喇,我去超市亂買左d放系衣櫃果d添.檀香木系邊度買架?
抽濕既,除左插電果個,仲應該買其他野嘛?
作者: mio8390    時間: 11-5-12 09:29

請放心,其實放衣櫃果D問題不大,只是氣味比較大些,檀香木可到一些家品店找找,應該可以找到。

原帖由 share123 於 11-5-12 09:11 發表

系呀,死喇,我去超市亂買左d放系衣櫃果d添.檀香木系邊度買架?
抽濕既,除左插電果個,仲應該買其他野嘛?

作者: lamtsuiyee    時間: 11-5-12 10:05

我見大家咁興奮, 忍唔住分享一吓:

我都好鍾意彈琴, 幾年前開始學, 學了幾個月就買了個琴(Petrof). 大概1年左右就去考了四級, 可能自己好鍾意及大人學, 都沒有問題, 我仲大住個肚去考添... 生完之後再考埋5級樂理...本來打算考8級, 所以心魔來, 就換了個Yamaha U1. 老公見我鬼咁好學... 都無所謂...!!

生了小朋友, 又要煩工人, 幼稚園等...都無時間考... 老公成日問, 你個琴成日無彈, 好浪費....又呢樣, 又個樣... 終日問我點.... 唉..周身唔得閒... 好啦...有D時間, 我去考琴, 但唔夠時間練, 最後"肥"咗, 佢又問我"點解會肥"...之後點....煩死... 我見阿成已經5歲多... 就比佢學...有人代替我的位置.... 煩少了....  不過真的好玩... 你一句, 佢一句... 或者佢高音, 我低音....

大家努力....千祈唔好放棄...!!
作者: may0317    時間: 11-5-12 11:39

作者: fcbttkw    時間: 11-5-12 11:42

原帖由 lamtsuiyee 於 11-5-12 10:05 發表

我都好鍾意彈琴, 幾年前開始學, 學了幾個月就買了個琴(Petrof). 大概1年左右就去考了四級, 可能自己好鍾意及大人學, 都沒有問題, 我仲大住個肚去考添... 生完之後再考埋5級樂理... ...

我老公冇咁煩,當初佢知我鍾意彈琴就買咗個琴俾我玩,我有冇練佢都唔會問,報咗5級琴試冇去考又唔問點解。幾年後,小朋友大咗話要學琴就俾佢學,考完5級換咗個琴,佢就開始hea學,話考完八級就停吓先,諗住個琴都白換之際,細仔又話要學琴,依家證實個琴係冇白換嘅!

作者: bbpeter    時間: 11-5-12 14:41

3級好快會實到架嘞!!!!望住8級進發吧.
加油.

原帖由 may0317 於 11-5-9 22:39 發表
8級距離好遠...

暫定3級先la...

岩岩二個家姐番到黎又個個爭住玩

連c6都玩埋一份~~

作者: may0317    時間: 11-5-13 10:52

作者: gigiic    時間: 11-5-13 14:23

我係同個仔一齊同步學琴, 兩個一齊學確係幾好玩, 試過一齊彈jingle bells, 一個高音一個低音, 或者一人接一段幾好玩....
原帖由 lamtsuiyee 於 11-5-12 10:05 發表

我都好鍾意彈琴, 幾年前開始學, 學了幾個月就買了個琴(Petrof). 大概1年左右就去考了四級, 可能自己好鍾意及大人學, 都沒有問題, 我仲大住個肚去考添... 生完之後再考埋5級樂理... ...

作者: lamtsuiyee    時間: 11-5-13 22:24

同你一樣...今日同個仔一齊彈"My Bonnie"... 超開心... !!

原帖由 gigiic 於 11-5-13 14:23 發表
我係同個仔一齊同步學琴, 兩個一齊學確係幾好玩, 試過一齊彈jingle bells, 一個高音一個低音, 或者一人接一段幾好玩....

作者: stinkyrabbit111    時間: 11-5-14 08:45     標題: 回覆 20# lamtsuiyee 的文章

你都唔好放棄, 去考番啦, 我yesterday都考完grade 8返黎, 雖然result未出, 有d slip, aural有1/2係guess, 希望pass啦...

btw, 我都有個囡囡 (3.5yrs), 我practice時成日話我好noisy...我都係等佢sleep咗之後先practice, 我piano又無silent function, 所以practice唔可以full dyanamics彈; 以為囡囡無complain, 之不過一日佢臨訓話:媽媽唔該你唔好再彈scales, 好嘈..:;pppp: 所以near exam喺clubhouse book piano room practice..

btw,如果pass 我都change piano, most probably yamaha隻 yus5
作者: share123    時間: 11-5-14 09:35

Hi stinkyrabbit111

好勁呀!!你系咪本來已經識彈架?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5