教育王國

標題: 老師上課冇教,,多數留番比家長自己教 [打印本頁]

作者: cccolin    時間: 11-6-2 16:34     標題: 老師上課冇教,,多數留番比家長自己教

為何我覺得學校老師好多時比D(英文)家課好有難度,但問小朋友(小四)老師在課堂有冇教下點做(例如比D片語,生字),,佢話冇,,咁試問又是否每個家長英文程度都足以應付呢??
如小朋友的家長有D學歷咪佔優勢,,冇學歷的家長自己教吾到又點算呢??
作者: 10101010    時間: 11-6-2 20:36

我學歷得f.5,仲係成績差嗰隻,我仔p1英文第一次exam得68分,但我仔原來好鐘意英文,跟住就好努力咁同佢一齊温習,唔識就查字典,之後exam keep住有9x分,p2讀咗一年gammer班都唔錯,到而家p4佢靠自己,因為太深了,我冇辦法幫佢,尤其oral,我見英文最叻嗰d同學仔,大都份家長都係學歴高嘅!
作者: Johorma    時間: 11-6-2 21:15

我地學校老師在課堂都冇教,唯有靠家長或補習社.

原帖由 cccolin 於 11-6-2 16:34 發表
為何我覺得學校老師好多時比D(英文)家課好有難度,但問小朋友(小四)老師在課堂有冇教下點做(例如比D片語,生字),,佢話冇,,咁試問又是否每個家長英文程度都足以應付呢??
如小朋友的家長有D學歷咪佔優勢,,冇學歷的家長自 ...

作者: 五歲仔    時間: 11-6-2 23:41     標題: 回覆 1# Johorma 的文章

我而家直頭唔介意個老師有無教, 但唔該佢地早d比返曬d工作紙或功課我, 及早d話比我知考試範圍, 最好早1個月前通知啦, 我都唔介意由自己教, 但成日keep住我d功課, 或者有d功課做左都唔改, 好似d Journal 或週記, 永遠唔會同個小朋友改, 老師睇完只寫幾句評語, 我自己做老師好過
作者: Carmen2004121    時間: 11-6-3 01:07

現今香港小學模式是 < 辦學 > 已不是 < 教學 >了 .
作者: cccolin    時間: 11-6-3 01:31

冇錯呀,完全沒有理會小朋友的需要,遲遲都吾派回工作紙,想溫習都吾得,,又成日將d工作紙,,作業,,TSA等等袋住喺書包,,又吾用,想揹死D小朋友咩,,又話咩"護脊校園`..全部只得個講字,,一d系統都冇,,有d功課又吾改,,有d只打交叉,但吾話你知錯乜,,有時改完再改,你話死未!

原帖由 五歲仔 於 11-6-2 23:41 發表
我而家直頭唔介意個老師有無教, 但唔該佢地早d比返曬d工作紙或功課我, 及早d話比我知考試範圍, 最好早1個月前通知啦, 我都唔介意由自己教, 但成日keep住我d功課, 或者有d功課做左都唔改, 好似d Journal 或週記, 永遠 ...

作者: cccolin    時間: 11-6-3 01:32

真的是無言!!

原帖由 Carmen2004121 於 11-6-3 01:07 發表
現今香港小學模式是 < 辦學 > 已不是 < 教學 >了 .

作者: cccolin    時間: 11-6-3 01:33     標題: 回覆 5# Johorma 的文章

原來這種"老師"真的是大有人在
作者: cccolin    時間: 11-6-3 01:39

所以話家長學歷高對小朋友幫助大好多!!
而身為老師的家長自己D仔女在父母任教的學校讀就最佔優啦!!
全級頭三名永遠老師D仔女獨霸晒!!

原帖由 10101010 於 11-6-2 20:36 發表
我學歷得f.5,仲係成績差嗰隻,我仔p1英文第一次exam得68分,但我仔原來好鐘意英文,跟住就好努力咁同佢一齊温習,唔識就查字典,之後exam keep住有9x分,p2讀咗一年gammer班都唔錯,到而家p4佢靠自己,因為太深了,我冇辦法幫 ...

作者: 心心公主媽媽    時間: 11-6-3 14:05

作者: Vinyny    時間: 11-6-3 16:20

冇錯! 臨考前一日先派返d工作紙、作文、作業本...
個細路識飛都溫唔切啦。我成日念到底個老師想唔想我地溫

原帖由 五歲仔 於 11-6-2 23:41 發表
我而家直頭唔介意個老師有無教, 但唔該佢地早d比返曬d工作紙或功課我, 及早d話比我知考試範圍, 最好早1個月前通知啦, 我都唔介意由自己教, 但成日keep住我d功課, 或者有d功課做左都唔改, 好似d Journal 或週記, 永遠 ...

作者: lingwonghk    時間: 11-6-3 17:13

根本未教,可來提早,两天已很好.揾人教自已揾錢,看到實.
好老師五年一遇.慢慢等!
作者: skate    時間: 11-6-4 11:13

Agreed.
作者: dad1234    時間: 11-6-4 12:40

學會自學,比什麼都重要,西方國家就是這樣學習的
作者: 排骨媽媽    時間: 11-6-6 00:03

原來有咁多學校d老師都係唔老套, 本先我以為係我個囝果間學校係咁, 考試前兩天先派回工作紙, 作業, 測驗卷....., 點夠時間溫呀??? 平日上堂又唔多教書, 淨係不停地比ETV d學生睇, 連功課都要家長幫手改埋. 真係唔知d咩學校, 仲話係名校. 都唔知名在那裡. 返學跟本在浪費時間.
原帖由 Vinyny 於 11-6-3 16:20 發表
冇錯! 臨考前一日先派返d工作紙、作文、作業本...
個細路識飛都溫唔切啦。我成日念到底個老師想唔想我地溫

作者: cccolin    時間: 11-6-6 02:06

嘩!!咁考試前溫咩呀????是完全考天才嗎?????咁都得??
我好好奇你囡囡是那間小學!!

原帖由 心心公主媽媽 於 11-6-3 14:05 發表
我小朋友的老師都係,作文,課堂小測在考完試才派回,完全失去意義.跟本唔配合你地.

作者: tedghost    時間: 11-6-6 02:14

作者: Johorma    時間: 11-6-6 15:15

人地話越係名校就越唔多教書, 小朋友通常自己操。

原帖由 排骨媽媽 於 11-6-6 00:03 發表
原來有咁多學校d老師都係唔老套, 本先我以為係我個囝果間學校係咁, 考試前兩天先派回工作紙, 作業, 測驗卷....., 點夠時間溫呀??? 平日上堂又唔多教書, 淨係不停地比ETV d學生睇, 連功課都要家長幫手改埋. 真係唔知d ...

作者: cha-cha-cha    時間: 11-6-7 02:38

原帖由 cccolin 於 11-6-2 16:34 發表
如小朋友的家長有D學歷咪佔優勢,,冇學歷的家長自 ...

點止小四,我仔讀小一咪又係,
英文(學校的補充)閱讀理解的故事全編是過去式,
20幾個英文詞語或組合要寫低中文解釋。(呀仔寫)

我自己則認為老師在課堂冇教也好,
以我的觀察,仔仔自己查電子詞典然後寫低,有助記憶生字。
作者: Lilo    時間: 11-6-7 12:36

我小朋友個間以前唔係咁,今年都有只係講左2 堂就話要考,好彩佢係食飯個時話比我地知,(佢其實只係呻下個老師好唔負責任),我先可以提早同佢溫
作者: enthalpy    時間: 11-6-7 13:02

唔奇,以我所知,有d小學考試範圍係考前一兩個星期出,但考期前一兩日可以趕到一堂"教"三至四課書,平時d工作紙或功課可以有D唔咗無派返都得.講到"自學",本人認為小學生涯好難自學,六年小學就應該係打好基本功,上到中學先可以講自學.奈何而家小學當你中學生咁,又project,又newspaper cutting report等,有幾多小學生可以自己應付到吖?
老師唔會唔知果d高難度功課唔係學生自己做,仲會做吓統計,父母做舉手,補習老師做舉手,咁即係咩意思?
作者: mio8390    時間: 11-6-7 13:50

原帖由 Carmen2004121 於 11-6-3 01:07 發表

中學也有這樣問題,課程無教考試要考,學生自已溫,功課又無改.........;(
作者: 排骨媽媽    時間: 11-6-7 22:12

中學生就話可以自學姐, 小學係用來打好基礎, 學校唔教好, 何來有基礎?? 中學怎能自學??? 不過, 我發現呢d情況好多時都在津校時常發生的.  如果經濟能力許可的話, 讀私校/直資的小學較為理想.  其實, 唔駛交學費, 換來老師教得唔好, 小朋友科科要補習, 條數係番度. 最慘仲係浪費咗d時間. 小朋友連玩的時間都沒有了.
作者: elegant    時間: 11-6-7 23:56     標題: 回覆 9# 排骨媽媽 的文章

Could you kindly pm the school names for me, my child just enrolled in a famous school, I don't want in this situation.  Thanks
作者: elegant    時間: 11-6-8 00:00     標題: 回覆 9# 排骨媽媽 的文章

Could you kindly pm the school names for me, my child just enrolled in a famous school, I don't want in this situation.  Thanks
作者: TomatoCat    時間: 11-6-9 09:20

My kid's school teachers (right, it's "teachers") are always absent from school (on average about 2 times per week). Because of this , my kid keeps on watching ETVs at school. Fortunately, he can learn a lot out of the ETVs and able to tell me what he has learnt.
My kid's class teacher is so "hea" that you may think he is about to retire next year. I have reflected to the principal, but still no change! 唉! This is government school! Better to trust yourself!

原帖由 排骨媽媽 於 11-6-6 00:03 發表
原來有咁多學校d老師都係唔老套, 本先我以為係我個囝果間學校係咁, 考試前兩天先派回工作紙, 作業, 測驗卷....., 點夠時間溫呀??? 平日上堂又唔多教書, 淨係不停地比ETV d學生睇, 連功課都要家長幫手改埋. 真係唔知d ...

作者: 兔仔得媽    時間: 11-6-9 10:26

我囝從k3開始我已經令領悟到呢個真諦,返學唔係學習,係將小朋友已學的東西返到學校大晒冷
講真啊!d老師咁鬼多野做,一陣話去參觀、去旅行、做評估、攪活動咁啦,又要應付家長來電[我都周之無日打去比老師 ]每個星期梗有老師唔得閑,邊有時間,不過你話有冇講過已派工作紙,我答你一定有,老師係一定會講,可能小朋友無留意老師已經講左,你要聽清楚係有"講"炸,唔一定有教,因教ge定義人人唔同,可能d資優的咪明晒,係我自己的唔叻咪唔得囉[我覺得我咁諗開心d]。
我囝英文科係成日會派張紙番黎滿晒生字,咁做媽咪就要知"訂",拿拿聲背晒佢,咁到考試就會大派用場
作者: bbmama1109    時間: 11-6-9 11:02

係呀!越來越多名校都係咁,靠d學生自學,又比d根本學生自己係做唔掂既野佢地做  即係要家長自己教同做囉,但係唔係個個家長有咁的時間同學歷教呀 但小學生返學唔係應該係學校學多d野咩???做乜要返左成日學,仲要放學再不停補補補呀...... 好辛苦
作者: wtma    時間: 11-6-9 14:45

聽你地咁講真係好擔心! 我囝囝今年升小一, 請問你地小朋友係唔係讀津小/官小, 抑或直資名校都係咁?
作者: 兔仔得媽    時間: 11-6-9 15:02

我囝讀官小,越出名越多課外野攪。慢慢你就慣啦

原帖由 wtma 於 11-6-9 14:45 發表
聽你地咁講真係好擔心! 我囝囝今年升小一, 請問你地小朋友係唔係讀津小/官小, 抑或直資名校都係咁?

作者: wtma    時間: 11-6-9 15:39

我有時覺得, 唔使咁辛苦幫佢考甚麼名校了, 反正到時都係自己教/學, 隨便一間不太差的算了, 到小三/小四如果成績好再叩門, 其實可唔可行呢?
作者: karen55407    時間: 11-6-9 18:36

我個女讀間津校嘅老師有教書!呀女每日返到屋企,教返我轉頭,不過佢緊有啲唔識,我咪同佢解釋返。所以唔好一竹高打一船人!
作者: 排骨媽媽    時間: 11-6-9 22:20

我個間係津校.  私校同直資較少出現此情況.
原帖由 仔得媽 於 11-6-9 15:02 發表
我囝讀官小,越出名越多課外野攪。慢慢你就慣啦

作者: 排骨媽媽    時間: 11-6-9 22:29

學生上堂不停看ETV, 老師瞓覺, 唔改作業, 一年一科轉5個老師, 考試前老師可以請了成個月假, 唔會同家長交代.  雖然係唔駛我地交學費姐, 但係都唔好用呢d態度教小朋友, 浪費了他們的時間和能力.  曾經想反映比校長知, 但係怕影響小朋友, 又或者校長係知道的.  如果唔係入到嚟讀先知係差, 就算係幾出名的學校, 我都唔會比小朋友入嚟讀. 現在唯有靠自己.
原帖由 TomatoCat 於 11-6-9 09:20 發表
My kid's school teachers (right, it's "teachers") are always absent from school (on average about 2 times per week). Because of this , my kid keeps on watching ETVs at school. Fortunately, he can lear ...

作者: MonMumMum    時間: 11-6-10 00:20

名校從來都没有變,我以前中四整年都只交一篇作文,大部分的學科都教不完。可能你們對名校有美丽的誤會。
作者: WowWow    時間: 11-6-10 11:59     標題: 回覆 8# bbmama1109 的文章

好鬼贊同bbmama1109 同兔仔得媽講!
作者: WowWow    時間: 11-6-10 12:08     標題: 回覆 22# 排骨媽媽 的文章

"名校"只係好在讀書氣氛, 個個家長都好緊張仔女學業, 令你都唔敢鬆懈! 另一個更多人關注嘅係學生家庭背景唔會太差, 識d同學仔"可能"冇咁壞!
作者: kikiboy    時間: 11-6-10 14:16

原帖由 karen55407 於 11-6-9 18:36 發表
我個女讀間津校嘅老師有教書!呀女每日返到屋企,教返我轉頭,不過佢緊有啲唔識,我咪同佢解釋返。所以唔好一竹高打一船人!

我都認為學校有教, 我常常檢討自己小朋友唔識好大機會係佢上堂唔留心.
不過我覺課程進度確實係快得滯, 我又好唔明而加 6月就差唔多教晒D書考埋試, 仲有成個幾月先放暑假, 呢個幾月都係返半日, 點解要咁樣? 點解唔分開來教?
作者: TomatoCat    時間: 11-6-11 22:37

U will only know the school after u have joined it. 騎虎難下!

原帖由 排骨媽媽 於 11-6-9 22:29 發表
學生上堂不停看ETV, 老師瞓覺, 唔改作業, 一年一科轉5個老師, 考試前老師可以請了成個月假, 唔會同家長交代.  雖然係唔駛我地交學費姐, 但係都唔好用呢d態度教小朋友, 浪費了他們的時間和能力.  曾經想反映比校長知, ...

作者: 排骨媽媽    時間: 11-6-12 00:04

你講得好啱! 真係有早知, 冇乞衣.... 如果一早知道學校係咁, 一定唔會比小朋友入去讀, 寧願讀私校.  簡直係浪費時間和精神.
原帖由 TomatoCat 於 11-6-11 22:37 發表
U will only know the school after u have joined it. 騎虎難下!

作者: cccolin    時間: 11-6-12 02:30

你講得對呀!認同呀!!

原帖由 兔仔得媽 於 11-6-9 10:26 發表
我囝從k3開始我已經令領悟到呢個真諦,返學唔係學習,係將小朋友已學的東西返到學校大晒冷
講真啊!d老師咁鬼多野做,一陣話去參觀、去旅行、做評估、攪活動咁啦,又要應付家長來電[我都周之無日打去比老師 ]每 ...

作者: 謙仔媽咪    時間: 11-6-12 07:44

其實直資都有呢D情況KA, 教得太快太深, D功課番來都唔識做, 要搵大人幫手先攪得掂.  小朋友享受唔到學習既樂趣, 冇成功感......
作者: 呀夢    時間: 11-6-12 12:00

我最怕中數常三科由兩位體育科老師,成日帶隊外出比賽,考試事一星期d考試內容都未follow好,9堂有7堂冇老師上堂,係到自修,考試日d家長電話不停打,因為某d作業未改正,唔知答案點温習???
作者: kikiboy    時間: 11-6-12 14:01

[quote]原帖由 呀夢 於 11-6-12 12:00 發表
9堂有7堂冇老師上堂,[/quote]

好有問題喎, 我認為你應該同校長傾吓!
作者: 排骨媽媽    時間: 11-6-12 23:21     標題: 回復 3# 謙仔媽咪 的帖子

你都好呀! 雖然係又快又深, 起碼老師都肯教先啦! 我果間, 教都冇教就叫你返屋企做, 老師又唔改習作, 跟本都唔知d學生識唔識. 唉! 都唔知係d咩名校.
作者: 排骨媽媽    時間: 11-6-12 23:25     標題: 回復 3# 呀夢 的帖子

你講得好啱呀! 不過, 除咗PE老師之外, 我都好怕教主科的老師要負責訓導校隊, 如朗誦, 唱歌....., 老師時常失踪, 一係就遲咗嚟上堂, 到課室收完功課已打鐘落堂. 真係無眼睇.
作者: 排骨媽媽    時間: 11-6-12 23:29

其實, 校長點會唔知呀! 就算同佢講咗都無用, 學校心諗, 名校大把人等住讀, 配合唔到學校嘅教學方法請另搵出路. 佢地跟本唔憂無人讀.  除非真係打算唔比小朋友留係學校讀, 否則還怕影響小朋友.  真係唔知依家d名校點解會咁教學.
原帖由 kikiboy 於 11-6-12 14:01 發表
[quote]原帖由 呀夢 於 11-6-12 12:00 發表
9堂有7堂冇老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115上堂,

好有問題 ... [/quote]
作者: kikiboy    時間: 11-6-13 13:32     標題: 回覆 45# 排骨媽媽 的文章

我真係見識少咯, 原來有d名校係咁架?
作者: 呀夢    時間: 11-6-13 13:49     標題: 回復 44# kikiboy 的帖子

因為運動比賽會幫學校攞好多獎,尤其今年,比賽成績好好,校長係唔會埋嘅,有成績差家長同佢傾過,佢話係小朋友能力問題,叫家長帶小朋友去補習喎!
作者: 呀夢    時間: 11-6-13 13:58

原帖由 排骨媽媽 於 11-6-12 15:25 發表
你講得好啱呀! 不過, 除咗PE老師之外, 我都好怕教主科的老師要負責訓導校隊, 如朗誦, 唱歌....., 老師時常失踪, 一係就遲咗嚟上堂, 到課室收完功課已打鐘落堂. 真係無眼睇. ...
係呀!我仔就係咁同我講,話呢d老師上堂會遲10分鐘到,而學校規定老師10分鐘唔到課室,班長要去找老師,隔離班試過成堂冇老師,有個adhd同學走咗出走廊玩門,夾親手指。
作者: wtma    時間: 11-6-13 14:35

排骨媽媽,

可否pm 我知是哪間學校?
作者: healtheworld    時間: 11-6-14 23:43

原帖由 排骨媽媽 於 11-6-9 22:20 發表
我個間係津校.  私校同直資較少出現此情況.

可否pm津校名給我?小朋友現讀k2,明年升小一了
作者: primary2007    時間: 11-6-26 07:32

我亦覺得香港已變得一個k形社會,媽媽要讀書叻才有叻小朋友,所以沒有大學學歷的媽媽不要生小孩!
作者: Longan    時間: 11-6-27 09:50

全中!根本不能 (even 小小) 依賴學校,自己最靠得住.
學校變成只是一個平台等你知道每級要識D mud.
等學校教德育&禮貌就仲弊,所以而家D小朋友品德相對差,父母不懂教,就很易從小朋友身上反映出來.

原帖由 primary2007 於 11-6-26 07:32 發表
我亦覺得香港已變得一個k形社會,媽媽要讀書叻才有叻小朋友,所以沒有大學學歷的媽媽不要生小孩!

作者: beetle    時間: 11-6-27 11:21

相比之下,咁我個女間學校真係好好。平時上堂老師已經講解得好明白。返到屋企功課我完全唔駛跟。功課量適中。至於考試,範圍三星期前就派。中英科仲有一張checklist俾家長check番有冇工作紙唔見/漏咗。考試前老師又會俾模擬試卷學生做。家長又可以網上download pass paper .
作者: momsusan    時間: 11-6-27 12:46

我個女由小一開始至依家六年班,都是靠補習老師。單靠學校老師,真係唔得。雖然我可以自己教佢,但我冇可能唔做野全職睇佢功課,更唔想因為教佢時忌唔住發脾氣,影響親子關係。

不過,搵補習老師都好麻煩,要搵個好既,好講運氣。
作者: Keith2001    時間: 11-6-27 17:12     標題: 回復 5# Carmen2004121 的帖子

x2
作者: karen55407    時間: 11-6-27 17:33

排骨媽媽,

可否pm 我知是哪間學校?

原帖由 排骨媽媽 於 11-6-12 23:29 發表
其實, 校長點會唔知呀! 就算同佢講咗都無用, 學校心諗, 名校大把人等住讀, 配合唔到學校嘅教學方法請另搵出路. 佢地跟本唔憂無人讀.  除非真係打算唔比小朋友留係學校讀, 否則還怕影響小朋友.  真係唔知依家d名校點 ...

作者: 生氣    時間: 11-6-27 17:51

英華小學也有這個問題發生,還有賣了書沒有教都有呀!
作者: wgcw1210    時間: 11-6-30 20:02

排骨媽媽, 我都好好奇, 想知呢間學校係邊間, 可否PM我?

仲有, 如果咁離譜, 其實可以打去教育局投訴架喎, 再唔係打去蘋果呀~
作者: do-re-me    時間: 11-6-30 23:06

原帖由 beetle 於 11-6-27 11:21 發表
相比之下,咁我個女間學校真係好好。平時上堂老師已經講解得好明白。返到屋企功課我完全唔駛跟。功課量適中。至於考試,範圍三星期前就派。中英科仲有一張checklist俾家長check番有冇工作紙唔見/漏咗。考試前老師又會俾 ...

咁體貼?真係好照顧家長同學生感受.有學校的支持,學生會好比心機讀.咁好的學校可唔可以告訴我是那一間?
作者: winniellc    時間: 11-7-1 17:12     標題: 回復 47# 排骨媽媽 的帖子

can u pm the school name to me.

Tks.
作者: h9700549    時間: 11-7-5 00:12

可以告訴你知, 要讀得成書, 根本從來都不是靠老師的. 這不是什麼秘密. 現在很多老師(注意, 我指是很多, 總有少數的)只是課程進度的指引者, 例如假設1年要教10課, 做得較絕的老師, 尤其做了10多年的那些, 會在每年復活節後才"教"餘下的7課..... 之前就hea住"教". 咁教師也知很多學生背後有補習社催谷, 那麼為何要辛苦自己呢? 當然要勞煩一下背後的家長/補習老師吧. 你醒覺也好, 其實很多大學生, 都不會感謝學校老師的.
(注意: 我本身經營補習社, 這些說話絕對有根據, 雖然我絕不認同香港補習社的風氣)
作者: cccolin    時間: 11-7-5 01:07     標題: 回復 23# 排骨媽媽 的帖子

又係wor!!
作者: cccolin    時間: 11-7-5 01:10

我仔的學校也有這情況,學期初的課教得好慢.........之後又好趕.....激死@@

原帖由 h9700549 於 11-7-5 00:12 發表
可以告訴你知, 要讀得成書, 根本從來都不是靠老師的. 這不是什麼秘密. 現在很多老師(注意, 我指是很多, 總有少數的)只是課程進度的指引者, 例如假設1年要教10課, 做得較絕的老師, 尤其做了10多年的那些, 會在每年復 ...

作者: cccolin    時間: 11-7-5 01:15

真係吾知點辦好啦,同亞仔講,你有吾識要問老師,亞仔就次次(年年)都話,老師都吾得閒,冇時間問.......都吾知而家讀書點解真係好難會遇到好老師!!

原帖由 呀夢 於 11-6-12 12:00 發表
我最怕中數常三科由兩位體育科老師,成日帶隊外出比賽,考試事一星期d考試內容都未follow好,9堂有7堂冇老師上堂,係到自修,考試日d家長電話不停打,因為某d作業未改正,唔知答案點温習??? ...

作者: cccolin    時間: 11-7-5 01:20     標題: 回復 56# momsusan 的帖子

你好幸運,揀左一間好有責任的學校!恭喜!!
作者: h9700549    時間: 11-7-5 10:15     標題: 回復 65# cccolin 的帖子

再遲些, 或上中學, 那些老師不是教的, 只是讀課文的, 不會作任何解說.
除非真是傳統名校(其實好老師比例高一點而己, 但其實也一樣), 否則靠老師讀成書是沒可能的.
如果你是愛投訴的那種, 又遇著老手, 他會按本子, 程序辦事, 罰你的子女不斷留堂, 或罰你的子女做很多無謂的抄寫...之類(有些家長又buy的...哈!)總之使你覺得他己做好份內事, 交差就算. 謹此忠告各家長明白, 尤其中學, 學校其實不是你們想像的那樣, 執生好了.
作者: Whitesnow    時間: 11-7-5 11:48

如果學校老師教得好, 根本就唔再需要出外學野或補習
作者: 快樂寶寶    時間: 11-7-11 23:39

原帖由 beetle 於 11-6-27 11:21 發表
相比之下,咁我個女間學校真係好好。平時上堂老師已經講解得好明白。返到屋企功課我完全唔駛跟。功課量適中。至於考試,範圍三星期前就派。中英科仲有一張checklist俾家長check番有冇工作紙唔見/漏咗。考試前老師又會俾 ...

可以pm我是哪一間嗎?
作者: mayng1234    時間: 11-7-14 01:49     標題: 回復 15# 排骨媽媽 的帖子

嘩,真係咁離譜?邊間呀?邊區架,先其5好係我區
作者: happy-g    時間: 11-7-14 10:52

我便不太同意你所說; 每一個行業都有好與唔好的人, 其實如果你是經營補習社, 你應有留意到教育局之課程改革; 雖然改革不是完美, 亦有人說改了只是換了另一種方式去催谷; 但其實改革背後是有一定的教學理論去back up的;  其實, 如果你認為本身要學生讀得成書要靠老師才是正確的話, 你只是相信一套由老師做主要傳授型單向的教育模式; 對, 此方式於我們長大的年代或許是一條令人成功的方程式, 但此種教學方式實行多年; 以前的社會是比較缺乏其他的學習渠道; 受教育的人是少數的; 所以單向式的傳授是理想的; 但是, 現今小朋友還是只靠上堂老師講書便學到知識嗎?早在我讀書的時候我已發覺我在課堂上學到的東西很難在社會上應用得到, 特別是, 當我們有計數機時我們為什麼要學心算, 計+/-/X/除? 如果不知道為何要學, 學生是不會有學習動機的; 其實教學改革是希望學生可以 learning to learn.  在學校學的是一套基礎, 是訓練他們有自學的能力, 而學生最學得到的情況是, 老師給予一個引子, 引導學生自己去建立他們要學的知識, 這方面可能是通過自行收集資訊; 反覆分析, try out, 失敗再試, 到歸納出一套見解; 我自己是教英文的, 其實教育局最近的curriculum guide (都已經是2004年了)主張的是用task base learning 去學習, 即小朋友要通過各樣的activity 同task 去學習, 而不是強調不停的練習, 而各種的task是希望小朋友可以用此語文去溝通(communicate), 背後就是communicative language teaching 的理念, 而此理念因相對不支持過量的drilling,因此受上一代教育愈久之家長/老師會愈對此不安, 認為沒有操練背誦便學不到.  加上現今的老師大多是受上代教育的, 要他們實行新的教學理念, 仍要些時間去學習; 我個人認為, 老師在課堂上的參與相對愈少愈好, 但是, 我亦認同學習是需要一些backbone (如一定的grammar, 數學一定的概念)去幫助; 在給予功課小朋友時一定會demo 部分(在課堂內), 據我所知大部份的老師都會這樣, 只是學生有時不留心, 便不知道老師有講過; 當然我唔排除有d老師很 hea 啦
另一方面, 其實有很多時老師對教科書都很憤慨, 因為那些教科書的設計真的很差, 又把要學的東西夾硬設計在一些很不現實的框框內, 因此如可以的, 我都會盡量把不合理的課不教, 但現今大部份學校都會開會決定教咩同幾時教完, 是否真的如你們所說開頭hea住教, 後尾趕到死, 我相信只有少部份如此 ; 另外, 如你們留意, 其實上學期的時間很多都是斷開的, 12月有xmas, 2月有新年, 4月有easter,很多時老師想教多些都唔得呀, 教完又放假, 放完假又要重溫,因為d小朋友放完假多數心都散晒!
所以希望家長亦多些從多角度想, 事情未必是你們想的壞, 相信有心的老師亦不少的!
P.S.我常叫功課做得差的同學找我, 很少會有同學即叫即來找我的, 很多時要我三催四請, 我相信同學有心要找老師, 老師是會解答他們的
原帖由 h9700549 於 11-7-5 00:12 發表
可以告訴你知, 要讀得成書, 根本從來都不是靠老師的. 這不是什麼秘密. 現在很多老師(注意, 我指是很多, 總有少數的)只是課程進度的指引者, 例如假設1年要教10課, 做得較絕的老師, 尤其做了10多年的那些, 會在每年復 ...

作者: happy-g    時間: 11-7-14 10:57

另外, 我都不主張作文要全部錯改晒的; 老師不改晒是尊重小朋友的idea,而不是當一個grammar exercise,當然, 如理想的, 就是一份作文可以先給老師看idea,然後有教的grammar就圈起叫他自己改, 無教的就改左去; 這樣做, 小朋友會覺得我份作文老師係有心睇我寫咩, 而唔係捉我錯處, 呢樣野我地在大學時都討論得好多, 因為知道家長唔鐘意我地唔改小朋友的錯, 但, 在小朋友角度, 收到一份改到滿江紅的文,成句成句比老師畫左, 其實都好frustrate 架...
作者: leeyin    時間: 11-7-21 02:45

你好, 排骨媽媽, 好驚呀, 唔會係新界區卦??
如可以, 可不可以PM我知是那一間, thank~
作者: ken9989    時間: 11-7-21 10:10     標題: 回復 16# 生氣 的帖子

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5