教育王國

標題: 進取型家長, 請指教 [打印本頁]

作者: 哈比    時間: 11-6-22 11:11     標題: 進取型家長, 請指教

小囡9月升k3, 自己區心宜小學只得一間,
如派唔到心宜小學, 會讀直資或私校.

請問有幾多家長與我情況一樣?
最終成功派番自己區心宜小學?

由於學校未教填表, 請問是否在各部份只填心宜小學?
請指教!

作者: 小曳人    時間: 11-6-22 12:11

如果你已經揀定嘅話,係可以响每個部份第一志願填哂呢間學校架!

咁做~ 唔算好進取啫~
話哂心儀係本區,機會好大呀!
作者: w_y    時間: 11-6-22 12:26

請注意直資一旦註冊, 你便失去第二輪大抽獎資格. 個別私校亦唔容許你去抽, 佢地會取消你個位或者將你放到waiting.
作者: 哈比    時間: 11-6-22 12:35

Deleted
作者: 哈比    時間: 11-6-22 12:40

原帖由 w_y 於 11-6-22 04:26 發表
請注意直資一旦註冊, 你便失去第二輪大抽獎資格. 個別私校亦唔容許你去抽, 佢地會取消你個位或者將你放到waiting.

Deleted
作者: onecm    時間: 11-6-22 13:12

直資唔理邊一間, 一定要放棄抽獎的, 係一定
有d直資早收生, 可能連只行收生都冇得去, 留意
上面家長提你的, 係有d就算係私校都唔比你抽獎.

大抽獎的9成位都係比本區學生的, 所以比較容易d (相對跨區抽得1成)
作者: jojo1234    時間: 11-6-22 13:19

應該係所有直資一旦註冊,都要放棄大抽獎的.
進取家長應該從學習出發,如抽不中亦可憑囝囡實力叩門而入.

作者: To_Ma    時間: 11-6-22 13:39     標題: 回復 1# jojo1234 的帖子

實力..有時可能識多個人好個識多隻字。
作者: hugub    時間: 11-6-22 13:47     標題: 回復 3# 哈比 的帖子

我女有真光小學backup ,net34 填表時只填了3間(我當時想只會考慮第1,2志願,因為有中學backup),唔得就讀私校,第一志願填左協恩, 第二志願聖羅撒,第三志願獻主會 , 結果中左第一志願
作者: 小曳人    時間: 11-6-22 13:51

原帖由 哈比 於 11-6-22 12:35 發表
何解本區便機會好大?

聽完uncle dos個talk..
佢話,間間學校都有世襲生,就算你有份抽,都可能係幾百人受10-20個位
但係同區嘅話,係幾百人爭一半學額!係成個遊戲裡面最高百份比嘅一個部份
至於點解係幾百,佢講咗一大堆數字架,我唔記得喇..
作者: katrinafu    時間: 11-6-22 14:06

原帖由 哈比 於 11-6-22 12:40 發表

直資之中, 只知高主教要放棄第二輪大抽獎,
請問還有那間直資要放棄?
謝謝!

高主教是私立呀.
全部接納直資學校學位都是不可參與統一派位,  有部份會第1階段自行分配學位前一星期已公佈收生名單 , 所以有部份連自行都不可參加的.
作者: Charlotte_mom    時間: 11-6-22 14:12     標題: 回復 11# katrinafu 的帖子

一係一早去考私校用直資, 寧願放棄政府派位
一係放棄直資, 只考可以抽獎既私校, 如真光, st louis, 蘇浙嶺南, 然後dip埋心水等派位, 派得好就去, 派得唔好就讀私校

唔好唸住派得唔好至去想辦法, 好多學校, 大把人申請自己都一大條waitlist, 你6月至去叩門, 好可能連表都唔收
作者: Chloe-mum    時間: 11-6-22 15:11

作者: minggoo    時間: 11-6-22 15:12

無惡意,但其實樓主對升小呢個遊戲有d認識不足

還有小小時間去學,問多d,呢道好多過來人!
作者: 哈比    時間: 11-6-22 15:15

原帖由 hugub 於 11-6-22 05:47 發表
我女有真光小學backup ,net34 填表時只填了3間(我當時想只會考慮第1,2志願,因為有中學backup),唔得就讀私校,第一志願填左協恩, 第二志願聖羅撒,第三志願獻主會 , 結果中左第一志願 ...

請問,你個 case 是否如下:
1) 家住net 34,
2) 有真光小學backup
3) 自行分配:選協恩
4) 純一派位:
A) 10%不受學校網限制: 第1選協恩,其餘留空
B) 90%學校網限制:第1填協恩,第2填St. Rosa,第3填獻主會.

結果中左第一志願的協恩. 
作者: miffy    時間: 11-6-22 15:17

作者: 哈比    時間: 11-6-22 15:20

原帖由 miffy 於 11-6-22 07:17 發表
反正其他果d抽到你都唔會讀, 索性唔好填

請問那部份唔好填?
作者: miffy    時間: 11-6-22 15:24

作者: hugub    時間: 11-6-22 15:31

請問,你個 case 是否如下:
1) 家住net 34, 係呀
2) 有真光小學backup 係,我女讀真幼100%直上真小
3) 自行分配:選協恩 係,我地係第2個小朋友所以只有適齡10分
4) 純一派位:
A) 10%不受學校網限制: 第1選協恩,其餘留空 no,A1我填左net35 天神(因為一條龍好吸引,反正2間都係得2-3個位,好彩既得1個位都夠入啦),其他留空
B) 90%學校網限制:第1填協恩,第2填St. Rosa,第3填獻主會. Yes

結果中左第一志願的協恩.係呀中左B part 第1志願協恩
作者: Charlotte_mom    時間: 11-6-22 16:05

乙部只填一間, 入就最好, 唔入的話, 會派間"剩蔗"俾你, 因為佢一定要俾一間你讀
咁不如填多幾間啦
原帖由 miffy 於 11-6-22 03:24 PM 發表
即係甲部同乙部第一志願, 都填心儀小學, 其他唔填

作者: miffy    時間: 11-6-22 16:09

作者: w_y    時間: 11-6-22 16:13

除非有間真光咁任你大抽獎, 考直/私邊話得埋實有著落架. 今年我都識人4 大皆空, 仲要家庭條件唔錯添. 世事難料. 填多好過填少, 始終仔女前途, 唔好求其了事, 免得恨錯難返.
作者: Sumyeema1    時間: 11-6-22 16:25

原帖由 w_y 於 11-6-22 16:13 發表
世事難料. 填多好過填少, 始終仔女前途, 唔好求其了事, 免得恨錯難返. ...

金玉良言。

子女前途, 我不敢太過進取,要穩中求勝。
作者: thomasha    時間: 11-6-22 16:26

If you have already registered in a DSS, you cannot even take part in the lucky draw, so the case of "register in DSS if lucky draw fails" does not exist.
原帖由 miffy 於 11-6-22 16:09 發表
佢話派唔到就讀直資或私校

作者: miffy    時間: 11-6-22 16:48

作者: katrinafu    時間: 11-6-22 16:54

原帖由 miffy 於 11-6-22 16:48 發表
咁有直資當然乜都唔洗填, 咁假設樓主手上有私校, 才敢填一間。

不過想當年我仔, 無私校back up, 大抽獎我都是求其填咗2間, 好勇猛, 反正其他派到我也不想讀........最尾真係派唔到, 我連果間都無去註冊, 即係手上津 ...

沒有私校
沒有註冊
只是叩門 ? 那最後是你最想要的一間嗎?

作者: miffy    時間: 11-6-22 16:58

作者: chankomi    時間: 11-6-22 17:00

原帖由 thomasha 於 11-6-22 16:26 發表
If you have already registered in a DSS, you cannot even take part in the lucky draw, so the case of "register in DSS if lucky draw fails" does not exist.

如果考到直資, 註左冊, 冇得lucky draw, 咁等大家抽完獎, 有冇資格叩門(津校)?  有冇人會咁做??
作者: katrinafu    時間: 11-6-22 17:03

原帖由 chankomi 於 11-6-22 17:00 發表

如果考到直資, 註左冊, 冇得lucky draw, 咁等大家抽完獎, 有冇資格叩門(津校)?  有冇人會咁做??

可以咁做,相信也有人會咁做呀 , 常聽到多數是誇區叩門囉。  

作者: hugub    時間: 11-6-22 17:36

今次個女得左我唔係想炫耀, 而係想講有私小backup真係好重要。 當年我仔有20分,又上面試班又做profile,結果派第5志願,我都試過四出叩門,好辛苦。今年P.5又要谷呈分試又要準備P.6考直資, 所以今次個女我平常心,咩都唔做反而o.k.
作者: w_y    時間: 11-6-22 17:43

不過都要你女當年考得入真幼至得. 而家考幼稚園一樣爭崩頭. 龍校真係成條人龍排隊爭架.
作者: Charlotte_mom    時間: 11-6-22 17:48

有, 我校都有個準小一家長, 叩門成功, 放返個直資位出黎

原帖由 chankomi 於 11-6-22 05:00 PM 發表

作者: yuengooluk    時間: 11-6-22 22:22

好想問,這樣的話,根本無小一註冊證,那依然可以註冊官津嗎?憑什麼?

原帖由 chankomi 於 11-6-22 17:00 發表

作者: prettygirls    時間: 11-6-22 22:31

係可以。只要打電話向小一派位組取小一註冊證。
原帖由 yuengooluk 於 11-6-22 22:22 發表
好想問,這樣的話,根本無小一註冊證,那依然可以註冊官津嗎?憑什麼?

作者: yuengooluk    時間: 11-6-22 22:35

see. thx.

原帖由 prettygirls 於 11-6-22 22:31 發表
係可以。只要打電話向小一派位組取小一註冊證。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5