教育王國

標題: 91網(沙田)選校派位總結+排名 (9-7-2011更新) [打印本頁]

作者: shtam    時間: 11-6-25 18:53     標題: 91網(沙田)選校派位總結+排名 (9-7-2011更新)

2011-12年度小一入學
91網選校派位總結 (25-6-2011更新)

一呂:有人揀第一入到,也有人揀第一入唔到
沙呂:有人揀第一入到,也有人揀第一入唔到
培基:有人揀第一入到,也有人揀第一入唔到
一胡:有人揀第一入到,有人揀第一入唔到

朱正賢:有人揀第一入到,有人揀第二入唔到

沙胡:有人揀第二入到,也有人揀第二都入唔到
梁鉅鏐:有人揀第二入到,也有人揀第二都入唔到
主風:有人揀第二入到,也有人揀第二都入唔到

蕭漢森:有人揀第三入到,也有人揀第三都入唔到
沙循:有人揀第二入到,有人揀第四入唔到

慈航:有人揀第七入到
田家炳:有人揀第八入到
信義:有人冇揀都入到
聖華:有人冇揀都入到
崇真:有人冇揀都入到
黃耀南:有人冇揀都入到

如有其他資料,請補充一下,以便更新。

作者: lingkinkin    時間: 11-6-25 20:36

一胡.有人揀第一入唔到.
作者: ah_wa    時間: 11-6-26 15:23

原帖由 lingkinkin 於 11-6-25 20:36 發表
一胡.有人揀第一入唔到.

係喇!! 我識好多人一胡揀(111)都入唔到.
作者: vnnwi    時間: 11-7-7 12:18

主風:有人揀第二入唔到
作者: shtam    時間: 11-7-9 18:01

唔該晒
作者: CP97    時間: 11-7-10 23:38

一呂91綱最好,60%升band 1,培基57%升band1,一胡.沙呂約52%升band 1.
作者: iirene    時間: 11-7-10 23:56

咁知唔知梁小有幾多%升band 1?
作者: CP97    時間: 11-7-11 00:17

梁小約48%-50%左右.
作者: AndyMah    時間: 11-7-11 11:58

原帖由 CP97 於 11-7-10 23:38 發表
一呂91綱最好,60%升band 1,培基57%升band1,一胡.沙呂約52%升band 1.

請問以上數字是否扣除直資同私校而得出來的?
作者: lsht    時間: 11-7-11 12:09

慈航學校 得1班
斷估應該是91網最易入吧
作者: lsht    時間: 11-7-11 12:18     標題: 回覆 9# AndyMah 的文章

所有直資同私校都不在任何一個小學校網
只有區for中學校網
作者: flowerpolly    時間: 11-7-11 12:41

原帖由 CP97 於 11-7-11 00:17 發表
梁小約48%-50%左右.

早兩日去學校睇, 今年有四十幾個派band 1 非直資英中, 上年有六十幾個, 不過今年全級總人數好像少很多. 所以應該都四十幾個% 派band 1, 但估計無48%咁多. (即使上年都應該無咁高). 但上年派band1 中至尾較多, 今年則好多band 1頭中學. 總括都算唔錯.
同區暫時只見到主風有在網頁公佈, 但差了很多. 可能今年普遍都無上年咁好.
作者: lsht    時間: 11-7-11 13:01     標題: 回覆 12# flowerpolly 的文章

近來好像沒有派呂中
現在呂中是否留下大部分位給兩呂小
作者: AndyMah    時間: 11-7-11 13:42

岩岩睇過下沙田主風, 蕭小, 朱小都唔算差喎...
兩呂, 一胡, 梁小網頁仲未有得睇
作者: flowerpolly    時間: 11-7-11 14:34

原帖由 AndyMah 於 11-7-11 13:42 發表
岩岩睇過下沙田主風, 蕭小, 朱小都唔算差喎...
兩呂, 一胡, 梁小網頁仲未有得睇

係喎原來兩間保記都有公佈, 主風得三十頭% band 1 算無咁好.  朱小今年好好喎, 咁睇今年靜計呢幾間派位結果, 應該係:

朱小> 蕭小>主風. 梁小只在學校報告板睇到人數, 但未知實際百份比. 估計應在朱小後蕭小前
作者: AndyMah    時間: 11-7-11 14:40

原帖由 flowerpolly 於 11-7-11 14:34 發表

係喎原來兩間保記都有公佈, 主風得三十頭% band 1 算無咁好.  朱小今年好好喎, 咁睇今年靜計呢幾間派位結果, 應該係:

朱小> 蕭小>主風. 梁小只在學校報告板睇到人數, 但未知實際百份比. 估計應在朱小後蕭小前 ...

我覺得主風差唔多啦, 加上今年縮班都有d影響, 算係咁囉.
作者: DD仔    時間: 11-7-11 15:02

升英中(津贴和直资)%
朱小 - 50%
萧小 - 45%
主风 - 38%

真的是差了,只有萧小跌少了一点.
作者: lililee    時間: 11-7-11 15:44

梁小 小六105人, 升英中48%(官津+直資) .
作者: DD仔    時間: 11-7-11 15:56

lililee,
梁小都还没post上网,你就知道,你小孩在这里读书/应届毕业?

原帖由 lililee 於 11-7-11 15:44 發表
梁小 小六105人, 升英中48%(官津+直資) .

作者: lsht    時間: 11-7-11 16:22

原帖由 DD仔 於 11-7-11 15:56 發表
lililee,
梁小都还没post上网,你就知道,你小孩在这里读书/应届毕业?

星期六見post在禮堂前,用手機影低了

男拔    1          培英 1
曾肇添 9         聖心  1
林球謀16        郭得勝1
沙官    2          體藝  1
聖羅撤 2          培基  2
崇真    5         林大輝2
林漢卷 4          德信 2
蘇浙    1         
合共50人
/105=48%

上年87人獲派英文中學,佔六年級總人數61%, 好像差了很多
作者: star1402    時間: 11-7-11 16:24     標題: Leung

i went to Leung last Sat, they posted the number there.
拔萃男書院    1Tsang siu tim    9
lam kau mow   16
shatin govt      2
st. Rosa          2
Sung Tsang      5
lam hong kong   4

沙田蘇浙公學  1
Pui Ying    1
Kwok Tak Shing 1
賽馬會體藝中學   1

FYI.
作者: flowerpolly    時間: 11-7-11 16:55

原帖由 lsht 於 11-7-11 16:22 發表

林漢卷  ...

上年61%但很多是band 2 直資英中, 如果唔計那些, 其實上年約45% 英中, 今年42%. 但無論如何數字是比上年差了. 唯一好了是派band 1 頭數字.
作者: flowerpolly    時間: 11-7-11 16:58

其實有無人知今年band 1 位是否少了?
作者: pineapple0983    時間: 11-7-11 17:13

原帖由 flowerpolly 於 11-7-11 16:58 發表
其實有無人知今年band 1 位是否少了?

今年沙田全部 band1 英中,唔縮班既只有:沙呂、體藝、曾肇添、聖羅殺、沙崇。其它全部減一班。

link

影響大唔大?真係唔知道。
作者: wongkf    時間: 11-7-11 17:25

據了解今年和上年應該是用同一個band %,  所以理論上今年和上年每間小學派的band %是差不多. 到今年升中一的學生再考編班試時才定下來緊兩年的banding, 所以如果今年比上年普遍差了, 可能真的是位少了, `又或者人多了.
作者: DD仔    時間: 11-7-11 17:27

同意flowerpolly的讲法,如果以去年的61%去计算,今年的105人内,应该有64人升英中,但现在只得50人升英中,少了14人.

跟去年比:
培基 - 少了8人.
德信 - 少了7人.
根据khmama的资料,这些都是band2的直资. 当然,也有可能这些直资都已升了level也说不定.

无论如何,成绩是差了,下降率和朱小不相百仲.  朱小去年进这些英中直资不是太多,但今年朱小整体都跌剩50%.
作者: wongkf    時間: 11-7-11 17:31

原帖由 pineapple0983 於 11-7-11 17:13 發表

今年沙田全部 band1 英中,唔縮班既只有:沙呂、體藝、曾肇添、聖羅殺、沙崇。其它全部減一班。

link

影響大唔大?真係唔知道。

沙田有成十幾間band 1 英中, 咁減法即係減左成8,9班band1 英中, 等於兩間學校
孫公, 真係謝謝你
作者: DD仔    時間: 11-7-11 17:55

沙田有13间英中,只有5间不缩班,即少了8班.不知道沙田小学的band1学生总数有多少,会不会变成人多过位,有些人要被派到band2学校?

如此看来,2间吕小应该还是不错,因为沙吕中没有减学位,它们升英中率应该收影响没有那么大.
作者: lsht    時間: 11-7-11 18:04

沙呂小今年叩門超過四百人, 小朋友提早六年競爭band1中學位, 真是多謝孫公促進香港競爭力

作者: pineapple0983    時間: 11-7-11 18:10

原帖由 DD仔 於 11-7-11 17:55 發表
沙田有13间英中,只有5间不缩班,即少了8班.不知道沙田小学的band1学生总数有多少,会不会变成人多过位,有些人要被派到band2学校?

如此看来,2间吕小应该还是不错,因为沙吕中没有减学位,它们升英中率应该收影响没有那么 ...

13 間英中一般係唔計體藝的。

亦有幾間係有連繫小學(無玷、沙官、鄭榮之、聖羅殺等)。

所以,影響都咪話唔大.......
作者: lsht    時間: 11-7-11 18:24     標題: 回復 30# pineapple0983 的帖子

最怕好似居屋, 正苦識減唔識, 04年出生率加得幾快, 到時加唔切又係得咁多中學位就
作者: DD仔    時間: 11-7-12 11:22

看到陈守仁和旧油天的派位(band1%), 粗略点算:
陈守仁:54%(如果不算颜宝龄和罗氏基金为band 1)
旧油天:57%

其实,沙田区的官津学校算是不错.

一吕:63%. 一如所料,很多进去吕明才,有53名之多.

作者: jennyjenny    時間: 11-7-12 11:38

唔係喎,一呂派英中有69%
作者: jennyjenny    時間: 11-7-12 12:15

沙呂小都有67%,厲害!
作者: jessc    時間: 11-7-12 12:51

原帖由 lsht 於 11-7-11 16:22 發表

林漢卷  ...

相信今年無乜邊間小學唔會變差, 因為中學縮位, 變相令自行分配重要左, 有些學校以往30%自行分配變成今年37.5%至40%, 加上統一派位甲項不變, 變相令部份學校乙部由以往70%位縮至53%, 然而家長未必詳細考慮此因素, 眼見今年願報跨區學生少左, 中游成績都派得差左。
作者: cherry媽咪    時間: 11-7-12 13:39

原帖由 jennyjenny 於 11-7-12 12:15 發表
沙呂小都有67%,厲害!

請問資料何來?
作者: jennyjenny    時間: 11-7-12 13:57

沙呂小放左上網頁,唔識放上呢度,sorry
作者: candytl    時間: 11-7-12 14:32     標題: 回復 37# jennyjenny 的帖子

見到一呂校綱post出來:

2010-2011 年度本校小六畢業生派獲各區中學學位情況
獲派本區部份官津及直資中學結果
中學名稱        人數
浸信會呂明才中學         52
聖公會曾肇添中學         1
聖公會林裘謀中學         1
聖羅撒書院         2
沙田官立中學         1
沙田崇真中學         2
沙田培英中學         2
五旬節林漢光中學         14
聖母無帖聖心書院        1
宣道會鄭榮之中學         3
賽馬會體藝中學         2
香港神託會培基書院        3
香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學        2
德信中學        3

獲派外區部份官津及直資中學結果
中學名稱        人數
皇仁書院         2
喇沙書院         1
拔萃女書院         3
拔萃男書院         2
聖保羅男女中學         3
聖保羅書院         1
英華書院         1
聖公會莫壽增會督中學        1
羅定邦中學        1
真光女書院        1
觀塘官立中學        1

* 本年小六同學之升中派位成績組別一的人數增加(Band One 百分率提升),另獲派首三志願中學之滿意率為 94.1% (全港為 84%)

* 本校小六全級四班,合共 155 人
作者: AndyMah    時間: 11-7-12 14:54

原帖由 jennyjenny 於 11-7-12 13:57 發表
沙呂小放左上網頁,唔識放上呢度,sorry

點解我見到仲係未update 果個既? 奇怪
作者: cherry媽咪    時間: 11-7-12 18:17

原帖由 AndyMah 於 11-7-12 14:54 發表

點解我見到仲係未update 果個既? 奇怪

原來唔係沙呂小家長平時入嗰個網,而係www.bstwlmc.inf/index.php?router=升中派位概況
成績仲好好添,聽亞女話呂中入咗41個,其實42個至真(哈!佢係其中一個!)
作者: flowerpolly    時間: 11-7-12 22:54

原帖由 cherry媽咪 於 11-7-12 18:17 發表

原來唔係沙呂小家長平時入嗰個網,而係www.bstwlmc.inf/index.php?router=升中派位概況
成績仲好好添,聽亞女話呂中入咗41個,其實42個至真(哈!佢係其中一個!) ...

7個喇沙.....聽聞沙呂新校長是從喇沙過來的, 不知是真的嗎
作者: cherry媽咪    時間: 11-7-12 23:37

原帖由 flowerpolly 於 11-7-12 22:54 發表

7個喇沙.....聽聞沙呂新校長是從喇沙過來的, 不知是真的嗎

不是真的.不是從喇沙過來的!

作者: flowerpolly    時間: 11-7-13 11:11

似乎增加自行配位額, 對地區名校派位很有幫助. 雖然縮班但一沙呂都無差到. 差了的是一些二線學校, 出區個名唔夠響自行唔夠人爭.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5