教育王國

標題: 舊油天 vs 瑪利諾神父 [打印本頁]

作者: sandylala    時間: 11-6-27 16:01     標題: 舊油天 vs 瑪利諾神父

如果兩間都收左, 我個小朋友係女仔..
諗左成個星期都唔知點揀, 一間係傳統好學校, 一間有直屬中學.. 點揀好呢..?可唔可以比d意見呀..
作者: 單親媽媽    時間: 11-6-27 17:23

我老友個仔係油天讀緊五年班, 佢話油天已變左, 今日既油天係一間黑店, 老師好多都好新, 無經驗無愛心, 老友個仔之所以成績好, 全憑佢自己每月投資一萬銀係個仔度.....讀唔讀, 自己諗
作者: hidingdong    時間: 11-6-28 15:30

原帖由 單親媽媽 於 11-6-27 17:23 發表
我老友個仔係油天讀緊五年班, 佢話油天已變左, 今日既油天係一間黑店, 老師好多都好新, 無經驗無愛心, 老友個仔之所以成績好, 全憑佢自己每月投資一萬銀係個仔度.....讀唔讀, 自己諗 ...

我兩個小朋友讀緊油天, 我一d都唔覺你講的問題, 我亦無每月投資一萬銀係個小朋友度, 小朋友一樣好開心, 讀得不錯喎
作者: Bowiema    時間: 11-6-28 15:53

其實兩間都係好學校, 程度就應該油天深d. 不過我覺得最緊要係諗住將來既中學校網, 因為油天屬油尖旺, st. mary巳無mud位for外邊考入去既小朋友, 油尖旺女仔揀中學真係買少見少. 而樓主小朋友係女仔, 深水步網對女仔比較有利. 而且瑪小有中學, 雖然唔係band 1頭既學校, 不過進可攻, 退可守.
作者: smallpig    時間: 11-6-28 16:00

揀學校真係好講策略.
作者: sandylala    時間: 11-6-28 22:01     標題: 舊油天 vs 瑪利諾神父

多謝各位比我既意見..其實呢幾日已經諗到頭都大.. 兩間學校都有人支持..真係好難決定..
不過..最主要我唔可以下定決心去揀瑪小..係因為瑪小既位置比較偏遠..小朋友每日要用兩個幾鐘來回校車..好似好辛苦咁..所以先會不停諗來諗去..
作者: 莎莎莉莉    時間: 11-6-29 00:13

吓, 你住邊架?

我自己參觀過瑪小, 我就麻麻地鍾意呢間. 因為佢D學生俾我感覺比較文靜, 同埋唔多夠活潑, 仲有D老師....都唔多helpful....

油天我未參觀過...no comment....
作者: thomas_dad    時間: 11-6-29 01:30

如小朋友跟得上,我會選擇舊油天。雖然深水埗校網女仔佔優,但如果油天考得好成績,派位應該比上智好,叩門的機會也比瑪小多,但要有心理準備會較瑪小谷。

thomas_dad
作者: r34    時間: 11-6-29 10:01

原帖由 sandylala 於 11-6-27 16:01 發表
如果兩間都收左, 我個小朋友係女仔..
諗左成個星期都唔知點揀, 一間係傳統好學校, 一間有直屬中學.. 點揀好呢..?可唔可以比d意見呀..

瑪利諾神父教會學校(小學部)
的女裝校服,我親眼見過,
覺得接受唔到,馬姐衫褲,
不喜勿插。
作者: sandylala    時間: 11-6-29 10:44     標題: 舊油天 vs 瑪利諾神父

今日已經係最後一日, 一定要決定其中一間..
我問左個女幾日,佢之前都一直想入油天, 因為多佢喜歡既興趣班, 就算我話佢知會好多功課. 佢都覺得冇問題. 加上平時佢都係肯自動自覺溫習做功課, 成績ok但又未攞到品學兼優.. 我都唔知佢算唔算係可以谷得既小朋友...
好矛盾..瑪小都好似谷谷地...但location遠又好似係一個問題..(我都覺得佢套女仔校服唔係好得..不過呢個又唔係主要考慮因素)
另外, 我都擔心油天要投放好多$$$比佢補習..自問家境唔係好有$$$..擔心會幫佢唔到...
真係好頭痛呀...
作者: w_y    時間: 11-6-29 10:57

睇你自己信心有多少. 長遠, 瑪小壓力係會細D. 不過車程遠到咁, 如係我自己我會揀油天, 加上你女兒又鍾意, 最多全家一齊陪佢努力讀書, 努力讀好書, 受益都係自己.

記住仲要問下個女肯唔肯著瑪小件校服...我就唔係幾接受到. 雖然呢個唔應該係選校重點, 但女仔著得好D 心情都會靚D~~
作者: miffy    時間: 11-6-29 10:57

作者: thomas_dad    時間: 11-6-29 11:21

選了舊油天,他日發覺不好,也無愧於心,因為是論學校和程度,以至交通時間而作的最佳決定。

選了瑪小,後悔的機會會較大,可能會懷疑當初為甚麼放棄舊油天而選了一間程度稍遜但路程要花很長時間的學校。每天2個多小時對小朋友來說不單吃力,亦浪費了做其他事情的機會,這個情況有可能要持續六年之久。

我同意校服的款式是較次要的考慮,但長時間的車程實在不容忽視,無論大人和小朋友都得為2小時的車程付出不少的代價。

另外學校提供越多的課外活動,小朋友便越大機會得到發揮和表現,這點也值得參考。

thomas_dad

原帖由 sandylala 於 11-6-29 10:44 發表
我問左個女幾日,佢之前都一直想入油天, 因為多佢喜歡既興趣班, 就算我話佢知會好多功課. 佢都覺得冇問題. 加上平時佢都係肯自動自覺溫習做功課, 成績ok但又未攞到品學兼優 ...

作者: share123    時間: 11-6-29 12:01

原帖由 miffy 於 11-6-29 10:57 發表
舊油派位:

http://www.ymtcps.edu.hk/main/news/secschool/index_10.php

女仔派: 真光、st. mary、伊中、女拔、maryknoll、spcc、上智, 加埋都有2x個

睇下你鍾唔鍾意呢d中學。 ...

(1) 真光、st. mary、伊中 =>應該系round 1自己考or round 2派位
(2) 女拔、maryknoll、spcc、上智=>應該系自己考

說成績應該系舊油天好, 瑪利諾神父入上智既唔算好多,反而德雅,聖方濟各多d
作者: miffy    時間: 11-6-29 12:26

作者: share123    時間: 11-6-29 14:31

因為中學派位round 1系自行,自己決定考任何2間,憑成績+課外活動取勝, 而round 2系按地區派位,一般以小學所在區域派位,但亦可以要求調回自己住址的那一區.

所以,如果一個學生round 1考A,B學校,但round 2仍然將呢兩間放入第一二志願,最終派到AorB的話,學生系唔會知道自己究竟係憑round 1能力定係round 2運氣入到.一間津小,如果100人都派到band 1的話,足以證明學校具備相當好既競爭能力囉.

作者: chingchingfa    時間: 11-6-29 20:35

Any decision you made? Share my experience about YMTCPS. In the past year, I've just paid Putonghua course for his funny learning. And thus, I really don't know why somebody has to pay $10K per month for outsider courses. If the average of courses is $1000 per month, how to handle 10 different subjects? And how to do homework?
If your girl is accepted into YMTCPS through "knock the door", trust the teachers who choose yours.  
Compared with my eldest girl's studying, my son could handle his homework and revision by himself easily.  
Trust your daughter also. She is the direct user, not you.  

原帖由 sandylala 於 11-6-29 10:44 發表
我問左個女幾日,佢之前都一直想入油天, 因為多佢喜歡既興趣班, 就算我話佢知會好多功課. 佢都覺得冇問題. 加上平時佢都係肯自動自覺溫習做功課, 成績ok但又未攞到品學兼優 ...

作者: redkoni    時間: 11-6-29 21:05

2位皇仁仔應該是在校內全級頭三名,自行入機會大過統一派位甲部抽中.有無留意到這屆沒有男拔,女拔,聖保羅男女,聖保祿學校等直資中學?

原帖由 miffy 於 11-6-29 12:26 發表
其實我都唔係好識分, 派去好多中學唔同校網, 題外話, 睇下新油, 成百人派去band one, 好多都唔係同一個校網:

想請教下你又係咩原因??

...

作者: miffy    時間: 11-6-30 09:09

作者: steve666    時間: 11-6-30 10:11

等我過來人答啦。
你地可以睇返果d跨區名校的學位比油尖旺有幾多位?....係幾個度。但2間油天都有人入到。你地又估下有幾大機會可以派入去?因油尖旺Band one 生都唔少。
佢地大多數係考入既。
至於那些學位係派入?
Band 1 女仔 - 多數派去真光、銘基、St. Mary 同伊中都有,但好少派到入去。
Band 1 男仔 - 多數派去九華、聖方濟、銘基
其餘果d...大多數係考入,有d係叩入的 (ie. maryknoll)
至於直資和私校果d...一定係考入或叩入的。
說老實,油天係叩門當中一定有優勢,可能同名氣有關。
作者: miffy    時間: 11-6-30 10:29

作者: steve666    時間: 11-6-30 12:10     標題: 回覆 21# miffy 的文章

5年前...舊油天就冇,聽人講新油天就有。
不過我地之後換左校長就唔係好清楚。
其實舊油天唔谷的,係家長自己谷的。
呢一年,唔知點解 ST.Mary 收多左,以前真係1個起2個止。
舊油天d女學生唔like 真光,又加上換左校長,真光比以前派少左去。
作者: miffy    時間: 11-6-30 12:16

作者: sandylala    時間: 11-6-30 12:16     標題: 舊油天 vs 瑪利諾神父

多謝各位比我既意見..經過多番考慮, 包括同小女商量..佢都係比較喜歡油天..因為佢一直都同我講. 覺得油天d老師好好 (自第一次interview之後已經咁講), 所以最後我地都選擇左油天..不過..我知道油天既課程係比瑪小較深..所以我都同佢講..一定要好努力讀書先可以入到好既中學..另外一提..油天既中文科都係用普通話教..所以我初初同個囡都有擔心..因為驚佢唔適應...不過大部份人都覺得..小朋友越細係越容易學.. anyway..因為今次係同囡囡一齊商量同選擇..希望佢會讀得開心同有心機讀...
作者: steve666    時間: 11-6-30 12:34     標題: 回復 24# sandylala 的帖子

舊油天...ok ga
最緊要小朋友鍾意,不過你都要努力 support佢,keep 到 90名內都應該係 Band 1。
加油!
作者: steve666    時間: 11-6-30 12:38

原帖由 miffy 於 11-6-30 12:16 發表
ic, 咁你小朋友派咗去邊間??

其實新油天都唔谷, 功課又唔多, 係d人講到咁跨張, 話補習都補一皮野。

派左去其中一間 band 1...但叩門入左第二間
作者: redkoni    時間: 11-6-30 13:15

原帖由 miffy 於 11-6-30 09:09 發表
2位皇仁仔如果是校內全級頭三名, 咁想請教下你: 喇沙x1, 庇利羅氐x2, 港華x2, 九華x11, st. maryx7, 伊中x4, maryknollx1, marymountx1, 德望x3.... 又要全級考幾多名呢??

唔使"請教"咁客氣喇,皇仁自行無全級頭三名連in都無得in,我又唔信佢兩位统一派位甲部舊年全港抽9個位都抽中,你可以問吓新油天校長,如果佢話這兩位考差過頭三名,你再上來柴我台啦,其他BPS,Maryknoll等等你叫我估全級考幾多名,你玩我咩,我點估呀,你當我是新油天校長或主任咩?

原帖由 miffy 於 11-6-30 09:09 發表
如果target男拔,女拔,聖保羅男女,聖保祿學校, 應該讀番佢地間附屬小學, 唔係讀油天。

油天係津校, 係派d又band one又唔洗交學費的中學。

Are you so sure?

新油天(津貼)
2006-2007  聖保羅男女=0 女拔=2 聖保祿學校=2 男拔=4
2007-2008  聖保羅男女=5 女拔=1 聖保祿學校=0 男拔=2
2008-2009  聖保羅男女=2 女拔=2 聖保祿學校=1 男拔=0
2009-2010  聖保羅男女=0 女拔=0 聖保祿學校=0 男拔=0

舊油天(津貼)
2006-2007  聖保羅男女=2 女拔=2 聖保祿學校=1 男拔=2
2007-2008  聖保羅男女=1 女拔=1 聖保祿學校=2 男拔=3
2008-2009  聖保羅男女=2 女拔=0 聖保祿學校=1 男拔=2
2009-2010  聖保羅男女=2 女拔=1 聖保祿學校=0 男拔=1

我只是觀察資訊而發問,你既然咁肯定,我真的要請教你?
作者: miffy    時間: 11-6-30 15:13

作者: share123    時間: 11-6-30 15:20

其實,油天入spcc/dgs/dbs唔多一d都唔奇,如果有心讀呢幾間,應該盡量考P1/插班入佢地既小學. 又或者,讀d機會大d既,例如九龍塘宣道....我相信油天不至於top到好多人入呢幾間.....
作者: miffy    時間: 11-6-30 15:46

作者: sandylala    時間: 11-6-30 16:46     標題: 舊油天 vs 瑪利諾神父

不過..我都想請教下各位..知唔知道油天係唔係真係好多功課做? 我聽朋友講..佢朋友既小朋友都係考全級10名內..不過因為太多功課做,,媽咪同小朋友都頂唔順..最後要轉校...
究竟係唔係功課真係多得咁得人驚呢..?其他較好既學校會唔會都有類似情況?
作者: share123    時間: 11-6-30 17:05

原帖由 sandylala 於 11-6-30 16:46 發表
不過..我都想請教下各位..知唔知道油天係唔係真係好多功課做? 我聽朋友講..佢朋友既小朋友都係考全級10名內..不過因為太多功課做,,媽咪同小朋友都頂唔順..最後要轉校...
究竟係唔係功課真係多得咁得人驚呢..?其他較 ...

st mary個朋友話,和同屆同學比較過,油天比佢地多功課好多.
作者: steve666    時間: 11-6-30 17:53

原帖由 sandylala 於 11-6-30 16:46 發表

下,又係聽人講?
我無記錯,唔多過4樣?
作者: redkoni    時間: 11-6-30 18:35

原帖由 miffy 於 11-6-30 15:13 發表
我見你連皇仁點收生都咁清楚 (可能仲清楚過皇仁校長同主任), 唔請教你仲可以請教邊個??

至於男女拔和spc等, 無你個表, 我都唔知真係派得咁少, 多謝你個表。

...

唔好太睇低兩間油天,佢吔成績最前面果班也是全港top students而且有不少屬中產,小六考得入呢四間最top直資點都唔差得過佢哋直資自己小學升上去.以下我自己估下啫,喇沙舊年油尖旺校網抽2個位,新油天舊年這1位喇沙仔我估最少全級頭十名,自行考入去,至於BPS:2(自行),SMCC:7(自行多於統一派位乙部抽),MCS:1(叩門),SHCC:1(自行),MSS:1(自行),上智:4(自行),玩吓啫,當然跨網的津校,不是自行入也可以抽統一派位甲部甚至叩門.

皇仁家長(我不是)都可以知很多考皇仁的細節,唔一定要做皇仁校長和主任,隔離有版中學交流區的皇仁家長有很多交流,你不妨問吓佢哋識唔識舊年來自新油天的2位皇仁仔,打聽吓佢2位夠唔夠班,我就睇好佢哋!
作者: redkoni    時間: 11-6-30 18:46

"媽咪同小朋友都頂唔順..最後要轉校"可以有很多原因,如果主要是因為功課多,我覺得不太合理,小五小六要呈分,唔谷點有好成績,你學校唔谷啲家長都揾補習自己谷,唔想勤力但又想好成績,too good to be true!
作者: busy_penny    時間: 11-6-30 19:54

原帖由 r34 於 11-6-29 10:01 發表

瑪利諾神父教會學校(小學部)
的女裝校服,我親眼見過,
覺得接受唔到,馬姐衫褲,
不喜勿插。

剛參觀過學校網頁,女仔校服真的很土,竟然是褲!?很奇怪的校服。
作者: r34    時間: 11-6-30 21:26

原帖由 busy_penny 於 11-6-30 19:54 發表

剛參觀過學校網頁,女仔校服真的很土,竟然是褲!?很奇怪的校服。

滿十一歲,有5尺高嘅女仔,
穿著藍色馬姐衫褲,點頂,
作者: catcatmom    時間: 11-6-30 22:14

我以前經常經過馬神(不應該叫馬小, 因好容易混淆另一間), 學生質素不是太好, 好多係對面公屋, 新移民比例很大, 不過都小部份小菲去接.
馬神有間中學, 不過讀得好既, 都走去別的中學, 所以不要為有中學而選佢.(佢中學既成績,返而被自己小學拖垮).
油天派位一出便上網, 透明度高D. 兩間都有支持者, 重要是自己喜歡.

作者: chingchingfa    時間: 11-6-30 22:35

Good choice of YMTCPS finally. Compared with my eldest girl not studying in YMTCPS, my boy has no pressure to handle his homework. Chinese lang used Putonghua. Don't worry, all kids could get it.  

作者: Ktfk    時間: 11-7-1 10:48

Both of YCPSs are our targeted school for our daughter.

We sent applications to both YCPSs. For better transportation arrangement, we finally picked new school and let go old school's offer. Agreed that teachers were nice in interview sessions.

We hope our daughter will have a happy primary study at YCPS.

作者: Ktfk    時間: 11-7-1 11:00

原帖由 miffy 於 11-6-30 12:16 發表
ic, 咁你小朋友派咗去邊間??

其實新油天都唔谷, 功課又唔多, 係d人講到咁跨張, 話補習都補一皮野。

We attended YCPS(new) Parents's Day just days ago and noted quite a lot of material about teaching concepts and evolutionary stuff this year.

Putonghua as teaching media has advanced from P2 to P1 2nd semester.  It seems the school aims for tougher program for students.

作者: hidingdong    時間: 11-7-4 16:16

我家有小朋友係舊油天今年升六年級, 佢係五年級時, 每一日只係用十五至三十分鐘做功課, 好得閒架, 唔好只係聽傳言, 有時可能係d家長比壓力小朋友, 而唔係間學校比小朋友.
作者: miffy    時間: 11-7-4 16:42

作者: 蘇樂B    時間: 11-7-4 17:18     標題: 回復 42# hidingdong 的帖子

15-30分鐘咁快?? 咁你小朋友一定o係班主任課果陣好勤力做功課喇, 我成日聽人地講平日都係6,7樣功課, 仲估起碼要2,3個鐘先做得晒
作者: hidingdong    時間: 11-7-5 10:40

原帖由 蘇樂B 於 11-7-4 17:18 發表
15-30分鐘咁快?? 咁你小朋友一定o係班主任課果陣好勤力做功課喇, 我成日聽人地講平日都係6,7樣功課, 仲估起碼要2,3個鐘先做得晒

係呀, 佢話每日係班主任課果陣做, 但我每日睇佢的功課真係唔算多, 就算佢係學校唔做, 自己返來做, 一定不多於一小時, 而個女二年級也是學校唔做, 自己返來做, 都不多於一小時喎, 如果你話要2,3個鐘先做得晒 , 我估個小朋友唔算好集中, 同埋個家長可能要求好高.
作者: 蘇樂B    時間: 11-7-5 11:09

原帖由 hidingdong 於 11-7-5 10:40 發表

係呀, 佢話每日係班主任課果陣做, 但我每日睇佢的功課真係唔算多, 就算佢係學校唔做, 自己返來做, 一定不多於一小時, 而個女二年級也是學校唔做, 自己返來做, 都不多於一小時喎, 如果你話要2,3個鐘先做得晒 , 我估 ...

我囡囡未讀呀, 今年9月升小一, 只係我自己預計要咁長時間做功課o者, 唔聽你講都唔知原來都ok喎, 並唔係想像中咁恐怖, 希望我囡囡會主動o係班主任課果陣做功課啦

作者: redkoni    時間: 11-7-5 14:37

原帖由 miffy 於 11-6-30 15:13 發表
我見你連皇仁點收生都咁清楚 (可能仲清楚過皇仁校長同主任), 唔請教你仲可以請教邊個??

至於男女拔和spc等, 無你個表, 我都唔知真係派得咁少, 多謝你個表。

...

新油天今年2011升中有7個SPCC,1個DGS,4個SPCS,0個男拔.係叻仔叻女就唔使一定要讀佢哋嘅小學!
作者: miffy    時間: 11-7-5 14:39

作者: lokchingbaby    時間: 11-7-5 15:19

唔好意思各位油天家長,小囡今年九月入讀小一,見到你地話功課唔多都安心D,因為出面真係講到好恐怖。另外我想問油天用普通話教中文,你地當年小朋友入油天時跟得上嗎?我需要暑假先學普通話嗎?many THX!
作者: 靚媽唔易做    時間: 11-7-5 15:32

大家好, 我女兒今年9月要選小一了, 現在都很煩惱.  她只有基本15分, 所以一定係參加大抽獎那群.  而我心目中正是大家所講的油天及瑪小.  

論名氣必定是油天, 現住深水埗區但出年讀小一後可能會搬屋(基本上會搬往荃灣方向的), 現正擔心就算油天收了, 每日可能要用較多時間返放學.  另外油天競爭好大, 我預咗要叩門但未必成功.  因過來人既comment話要在2次揀學校時揀同一間, 不幸要去叩門先有機會面試.

而瑪小在深水埗區算是有名氣, 諗住會近d荃灣區,但不知道學生的質素如何.

其實如茘天同瑪小比較, 那間會好些.
作者: 靚媽唔易做    時間: 11-7-5 15:34

另外, sandylala, 你兩間都收咗, 請問是否你囡囡派了一間, 而另一間是自己叩門的呢, 請賜教!
作者: hidingdong    時間: 11-7-5 16:01

原帖由 靚媽唔易做 於 11-7-5 15:32 發表
大家好, 我女兒今年9月要選小一了, 現在都很煩惱.  她只有基本15分, 所以一定係參加大抽獎那群.  而我心目中正是大家所講的油天及瑪小.  

論名氣必定是油天, 現住深水埗區但出年讀小一後可能會搬屋(基本上會搬往荃 ...

油天都有校車去荃灣區, 大約七時半上車,
瑪小同荔天都唔差,功課應該係瑪小多.
作者: hidingdong    時間: 11-7-5 16:03

原帖由 lokchingbaby 於 11-7-5 15:19 發表
唔好意思各位油天家長,小囡今年九月入讀小一,見到你地話功課唔多都安心D,因為出面真係講到好恐怖。另外我想問油天用普通話教中文,你地當年小朋友入油天時跟得上嗎?我需要暑假先學普通話嗎?many THX! ...

我的小朋友幼稚園已經有普通話堂, 所以佢大部份都明白上堂的內容, 老師係一年級時都會小小用廣東話補充的, 佢地好快pick up 到, 不用擔心

如果你真係擔心, 你自己可以係屋企同佢預備課文先啦, 咁可以明白多d

作者: sandylala    時間: 11-7-5 16:18     標題: 舊油天 vs 瑪利諾神父

其實我囡囡係大抽獎抽到第八志願...跟住不停去叩門的....
我都經歷左一個月慘痛既日子...
不過...最後我都選擇左油天...因為希望第日即使要再叩門..競爭力大d..加上囡囡都比較喜歡油天..所以就咁決定...
作者: 靚媽唔易做    時間: 11-7-5 16:45

多謝你們.

哦, 咁係咪即係大抽獎派完學校無論係咪你心儀, 你都可以自己去其它津校叩門而又無限話只可叩一間同跨區呢?  咁sandylala, 過來人話兩次填表都要揀o個間, 當你揀咗油天, 咁你點樣可以令瑪小比機會你interview呢, 可否分享一下.

知唔知小朋友所讀既幼稚園會否有幫助爭取面試機會呢?
作者: redkoni    時間: 11-7-5 20:46

原帖由 miffy 於 11-7-5 14:39 發表
今年派得好好呀, 尤其在縮班下。

唔一定要讀呢幾間才係叻仔叻女, 讀津校都可以好叻架。

please check pm.

呵呵,我表達得唔好,不如話兩間油天都有好多叻仔叻女喇.我很認同讀津校也有好叻嘅,正如我之前盛讚師兄皇仁仔一樣.

舊油天2011也有3位SPCC,1位DGS,1位SPCS,3位DBS.我只是延續早前的數據,並不是崇尚直資名校.
作者: steve666    時間: 11-7-5 23:16

今年華仁派得1x,往年有2x,係米中學cut 班影響?
作者: miffy    時間: 11-7-6 08:33

作者: esmond88    時間: 11-7-8 12:33     標題: 回覆 31# sandylala 的文章

i also want to share my experience with you. My daughter is studying at old YMTCPS . She will be P.6 on next year.

She is on top 5 of both whole P.4 & P.5, and she is 1st on P.2 . But for past five year study, the homework was really not so much. Usually, everyday, she just spend 30 min to 1 hour to finish the homework at home, most of the homework she has finished at School.
When she were P.1 , I will help her to check the homework to sure the answer was correct. But from P.3, I didn't check her homework anymore. Sometime, she don't know how to do the homework, I will tell her how to do, but not often.

And frankly speaking, I don't let her to have any 補習 class or have any 補習 teacher. I only help her to revise before the examination.

So pls don't worry too much on the amount of homework.
作者: PS0325    時間: 11-7-11 18:48

My girl has not picked both schools at 統一 cos of different net, both offered interview.  Finally, 新油天收咗n無去int瑪神.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5