教育王國

標題: 香港薄扶林薄扶林道62號係咩學校???? 請幫手急急急! [打印本頁]

作者: emileleung    時間: 11-7-5 09:58     標題: 香港薄扶林薄扶林道62號係咩學校???? 請幫手急急急!

如題 ???
作者: HappyEE    時間: 11-7-5 10:03

原帖由 emileleung 於 11-7-5 09:58 發表
如題 ???

聖士提反堂中學
作者: emileleung    時間: 11-7-5 10:04     標題: 回復 1# HappyEE 的帖子

我都知, 我真係十萬火急! banding 係咩?
作者: GBM    時間: 11-7-5 10:07

Band 2 尾 Band 3 頭
作者: Sumyeema1    時間: 11-7-5 10:07

according to khmama's list

全港排329        
聖士提反堂中學        
中西區        
中中        
band 3中
男女         
作者: 加菲貓    時間: 11-7-5 10:08

Band 2-3

原帖由 emileleung 於 11-7-5 09:58 發表
如題 ???

作者: redkoni    時間: 11-7-5 10:09

如題 ???

收較多Band3學生的中學.
作者: emileleung    時間: 11-7-5 10:19     標題: 回覆 1# redkoni 的文章

有邊間保良局中學係好架.....因為人為填錯學校, 亞仔係banding 1, 全班考1 or 2 !
依家人事入保良局, 請大家幫吓我!
作者: Teresa    時間: 11-7-5 10:22

保良局莊啟程 (中學部).

如果呀仔係Band 1, 千祈唔好入St. Stephen Church!!!

你仲有咩心水呀?
作者: HappyEE    時間: 11-7-5 10:23

原帖由 emileleung 於 11-7-5 10:19 發表
有邊間保良局中學係好架.....因為人為填錯學校, 亞仔係banding 1, 全班考1 or 2 !

保良局第一張永慶中學
作者: GBM    時間: 11-7-5 10:25

原帖由 emileleung 於 11-7-5 10:19 發表

顏寶玲 (直資)
作者: Teresa    時間: 11-7-5 10:32

保良局唐乃勤初中書院
作者: emileleung    時間: 11-7-5 10:36     標題: 回復 1# GBM 的帖子

我依家好冇晒方向, 一吓叫我唸保良局咩學校好我真係唸唔起, 莊啟程係band 幾?
顏寶玲又係band 幾! 直唔直資冇所謂, 總之入返間band 1學校就可以! 唔該!
作者: hi123    時間: 11-7-5 10:38

先入唐乃勤(初中),再3年後入莊啟程(高中)。
作者: whywhywhy    時間: 11-7-5 10:47

你邊區架? 屯門嗰2間保良局中學一定係band 1, 以往入大學率有9x%架
作者: renewdanny    時間: 11-7-5 10:47

保記有幾間都OK, 真係要睇你住邊區先知咯
作者: redkoni    時間: 11-7-5 10:50

成績非常好:
保良局百周年李兆忠紀念中學
保良局董玉娣中學
不過位於屯門
作者: 168148    時間: 11-7-5 10:50

顏寶玲 (直資) at Hunghom is quite good
作者: redkoni    時間: 11-7-5 10:58

原帖由 redkoni 於 11-7-5 10:50 發表

成績非常好:
保良局董玉娣中學
不過位於屯門

這兩間乃地區Top schools
http://www.chsc.hk/secondary/tc/schooldetail.asp?sch_id=1248&scl_District=local&District=TM
http://www.chsc.hk/secondary/tc/schooldetail.asp?sch_id=1249&scl_District=local&District=TM

保良局八三年總理中學
http://www.chsc.hk/secondary/tc/schooldetail.asp?sch_id=1210&scl_District=local&District=KC
比較上面兩間較遜,但仍收較多葵青區的Band1學生.
作者: redkoni    時間: 11-7-5 11:11

原帖由 redkoni 於 11-7-5 10:58 發表

這兩間乃地區Top schools
http://www.chsc.hk/secondary/tc/schooldetail.asp?sch_id=1248&scl_District=local&District=TM
保良局董玉娣中學
http://www.chsc.hk/secondary/tc/schooldetail.asp?sch_id=1249&scl_District=local&District=TM

保良局八三年總理中學
http://www.chsc.hk/secondary/tc/schooldetail.asp?sch_id=1210&scl_District=local&District=KC
比較上面兩間較遜,但仍收較多葵青區的Band1學生.

加埋
保良局第一張永慶中學 (黃大仙區)
http://www.chsc.hk/secondary/tc/schooldetail.asp?sch_id=1153&scl_District=local&District=WTS

以上幾間保良局巳經是好好ga la,睇吓人事點!
作者: GBM    時間: 11-7-5 11:15

原帖由 emileleung 於 11-7-5 10:36 發表
我依家好冇晒方向, 一吓叫我唸保良局咩學校好我真係唸唔起, 莊啟程係band 幾?
顏寶玲又係band 幾! 直唔直資冇所謂, 總之入返間band 1學校就可以! 唔該!

保良局羅氏基金中學 (將軍澳) - BAND 1  (直資)

保良局顏寶鈴書院 (土瓜灣) - BAND 1  (直資)

保良局董玉娣中學 (屯門) - BAND 1

保良局百周年李兆忠紀念中學 (屯門) - BAND 1

保良局何蔭棠中學 (黃大仙) - BAND 1

保良局八三總理中學 (青衣) - BAND 1

保良局馬錦明中學 (粉嶺) - BAND 1

保良局胡忠中學 (沙田) - BAND 1
作者: emileleung    時間: 11-7-5 11:46     標題: 回復 7# whywhywhy 的帖子

我係住元朗......鄉議局唔知入唔入到,依家打算去李兆忠 & 董玉娣問, 我知係保良局, 請問係唔係都好架?
作者: whywhywhy    時間: 11-7-5 11:50     標題: 回復 22# emileleung 的帖子

2間都係區內爭崩頭頂級英中, 董中早幾年出過9A狀元架, 舊年都有7A3B狀元, 同高考5A1B高材生架

作者: redkoni    時間: 11-7-5 11:59

原帖由 whywhywhy 於 11-7-5 11:50 發表
2間都係區內爭崩頭頂級英中, 董中早幾年出過9A狀元架, 舊年都有7A3B狀元, 同高考5A1B高材生架

係保良局成績最好果兩間,講佢又唔信!
作者: Sumyeema1    時間: 11-7-5 12:24

原帖由 emileleung 於 11-7-5 11:46 發表
我係住元朗......鄉議局唔知入唔入到,依家打算去李兆忠 & 董玉娣問, 我知係保良局, 請問係唔係都好架?

你住元朗, 點解會派去中西區學校架?
作者: emileleung    時間: 11-7-5 12:42

唔係唔信,我係唔識炸..... 唔好意思呀!

原帖由 redkoni 於 11-7-5 11:59 發表

係保良局成績最好果兩間,講佢又唔信!

作者: redkoni    時間: 11-7-5 12:56

原帖由 emileleung 於 11-7-5 12:42 發表
唔係唔信,我係唔識炸..... 唔好意思呀!

我唔好意思就真,我應該要體諒你現在的心情,加油喇!
作者: elbar    時間: 11-7-5 13:22

原帖由 emileleung 於 11-7-5 11:46 發表

Good Schools

作者: johnnywalker    時間: 11-7-5 13:47

作者: emileleung    時間: 11-7-5 14:29     標題: 回覆 1# johnnywalker 的文章

多謝各位比我既資料,我依家已經問左李兆忠 & 董玉娣, 依家等佢收唔收!
作者: kswiss    時間: 11-7-5 14:40

作者: wkymama    時間: 11-7-5 14:56

原帖由 kswiss 於 11-7-5 14:40 發表
為何入咗聖士提反堂? 屯門兩間都好好, 希望你叩門成功.

照道理選校時老師會同你望一望你選校頭幾位次序,為何會有
這嚴重錯誤,????? 你今日努力找學校,加油!!! 非保良局而同區band1都碰吓機會啦!!
作者: johnnywalker    時間: 11-7-5 15:55     標題: 回復 32# wkymama 的帖子

作者: hhma    時間: 11-7-5 17:27

PLK Wong Fut Nam
作者: AlanShirley    時間: 11-7-5 17:31

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5