教育王國

標題: 一篇很好的文章 - 講出政府派位機制的不知所謂 [打印本頁]

作者: mamami    時間: 11-7-7 10:26     標題: 一篇很好的文章 - 講出政府派位機制的不知所謂

作者: 能得利    時間: 11-7-7 10:53

派位機制已不是孫明揚這期的新事, 但這機制實在是很有問題!!
作者: teian    時間: 11-7-7 11:48

不只中學派位機制不知所謂,小學派位機制一様係派位機制
作者: HOPE    時間: 11-7-7 12:02     標題: 回復 1# teian 的帖子

totally agreed.

Very unfair.
作者: jojo1234    時間: 11-7-7 12:05

相比之下,我覺得小學比中學更不公平,還好有叩門這條路,可以讓孩子用能力切切實實考入喜歡的學校.
作者: annie126    時間: 11-7-7 12:06

身同感受, 依家D派位機制愈來愈不知所謂, 垃圾政府害了班苦學生.
作者: heungwah    時間: 11-7-7 12:44

出生率不段升升升升升升.....
小中學不段減減減減減減.....
條數真係唔知孫公你點計出黎?????

落台養病啦:;pppp:
作者: agnes@123    時間: 11-7-7 12:56

作者: MW9919    時間: 11-7-7 13:09

小一計分最冇得頂係父母舊生有十分,父母起碼二十幾至三十幾年前畢業,又關咩事呢?
十年人事都幾翻新啦,局長!
作者: wating    時間: 11-7-7 13:32

一個唔好彩隨機號碼排得後,就算年年考第一都無用,都係要東奔西跑去心儀的學校叩門  仲有不斷微調教程使書商成本增加,攪到啲教科書貴到死,都係教育局攪出黎累街坊,累百姓.
作者: vicng    時間: 11-7-7 13:51

講得好好好好好好..........呀。
你地班官番去瞓啦,你地啲仔女可以用亞公錢出國讀書,梗係唔洗玩嚟個不知所謂的大抽獎派學位遊戲。

我地就係到任你地玩,激氣
作者: 小曳人    時間: 11-7-7 13:58

以前,又話升中試唔好
好喇,唔考試喇..又話現行派位機制不知所謂

咁~ 你想點呀?自己去一間間學校考?咁咪一樣亂~

作者: mio8390    時間: 11-7-7 14:13

人就是這樣,當年有升中試時,傳媒和一些家長破聲大罵,壓力太大,一次定生死......等等,取消升中試,太多次考試又是壓力大,不同級數學校有不同乘分方法不公平,當有新制度出現時,一定有人懷念舊有的事物,我地系咪千年不變,萬年不變,等世界各地都超越香港,當然新不一定比舊好,但也不一定全是不好,每個機制都是一路行一路改進,唔會一出就是十全十美。
作者: kkhon    時間: 11-7-7 14:39

垃圾、不知所謂的派位制度,小學是打好基礎非常重要,如果小朋友又乖又叻派得差,家境清貧冇錢讀私校甘咪比佢害死。點解要分一半學位比有分人仕入先,錯曬low,應該全部一齊考筆試或者抽籤。
作者: mio8390    時間: 11-7-7 14:39

系呀、唔信教又無分,歧視我們這些沒有宗教人士,應該什麼人都沒有得加分才平等。

原帖由 MW9919 於 11-7-7 13:09 發表
小一計分最冇得頂係父母舊生有十分,父母起碼二十幾至三十幾年前畢業,又關咩事呢?
十年人事都幾翻新啦,局長!

作者: 719117    時間: 11-7-7 15:44

作者: thomasha    時間: 11-7-7 16:37

Is it really better to just use a random number so that every candidate is assigned a place at random?  This is the fairest but is it desirable?
原帖由 mio8390 於 11-7-7 14:39 發表
系呀、唔信教又無分,歧視我們這些沒有宗教人士,應該什麼人都沒有得加分才平等。

作者: thomasha    時間: 11-7-7 16:38

全部一齊考筆試 = lots of training for young children

Is this desirable?  So much pressure on such young children!
原帖由 kkhon 於 11-7-7 14:39 發表
垃圾、不知所謂的派位制度,小學是打好基礎非常重要,如果小朋友又乖又叻派得差,家境清貧冇錢讀私校甘咪比佢害死。點解要分一半學位比有分人仕入先,錯曬low,應該全部一齊考筆試或者抽籤。 ...

作者: mark2006    時間: 11-7-7 17:03

This game reflects the education system in HK is a MESS!!!! Those elites in our peers never played such nonsense 'activities'. Why? Sigh~
作者: mio8390    時間: 11-7-7 18:34

什麼機制都無用,家長只會選擇一線名校,除非這些名校有求必應,無限額收生先可解決家長的心願。

原帖由 annie126 於 11-7-7 12:06 發表
身同感受, 依家D派位機制愈來愈不知所謂, 垃圾政府害了班苦學生.

作者: karen55407    時間: 11-7-7 19:08

如果咁叻....點解自行階段入唔到嘅?
原帖由 wating 於 11-7-7 13:32 發表
一個唔好彩隨機號碼排得後,就算年年考第一都無用,都係要東奔西跑去心儀的學校叩門  仲有不斷微調教程使書商成本增加,攪到啲教科書貴到死,都係教育局攪出黎累街坊,累百姓. ...

作者: chloecolin    時間: 11-7-7 19:32     標題: 回復 1# karen55407 的帖子

自行派位與成績及小朋友叻唔叻係無關系的
只是計小朋友所得分數,如: 有有宗教信仰 +分,  亞爸亞媽係舊生 +分, 哥哥姊姊己就讀 +分, 家人在該校工作或校董 +分, ......
那位分數較高咪收邊位囉!!!
低分又成績好都唔收噢...
低分又抽唔中的家長咪樸到隻狗咁囉!!!(仲要係大熱天時!)
作者: rainy0429    時間: 11-7-7 19:37

我諗karen55407所指嘅係中學自行階段...

原帖由 chloecolin 於 11-7-7 19:32 發表
自行派位與成績及小朋友叻唔叻係無關系的
只是計小朋友所得分數,如: 有有宗教信仰 +分,  亞爸亞媽係舊生 +分, 哥哥姊姊己就讀 +分, 家人在該校工作或校董 +分, ......
那位分數較高咪收邊位囉!!!
...

作者: jojo1234    時間: 11-7-7 21:34

冇錯,小學自行靠計分,中學自行靠實力
作者: mio8390    時間: 11-7-7 21:56

agree.

原帖由 jojo1234 於 11-7-7 21:34 發表
冇錯,小學自行靠計分,中學自行靠實力

作者: wu_winky    時間: 11-7-7 23:06

我同事個仔就係好辛苦考得好好又如何,被派入Band 2尾,放了兩天假跑學校,今天回來對我哭,
作者: talknwrite    時間: 11-7-7 23:10

無法呢, 大家都戴著有色眼鏡睇學校, 如果所有學校都一樣就天下太平.
作者: mio8390    時間: 11-7-8 10:26

他的好好是什麼成績,要知道要爭一線學校是同全港好成績的學生爭,除非佢是名校小學又成績好好就話有問題。

原帖由 wu_winky 於 11-7-7 23:06 發表
我同事個仔就係好辛苦考得好好又如何,被派入Band 2尾,放了兩天假跑學校,今天回來對我哭,

作者: 888Henry    時間: 11-7-9 00:07     標題: 唔好輸打嬴要,抽人後腳

作者: 2wsx    時間: 11-7-9 21:15     標題: 好後侮看了此文章呀!

作者: talknwrite    時間: 11-7-9 21:29

家長要接受現實, 也要教導孩子,接受現實, 不如意事, 十常八九, 重要是懂得跌低後,自己爬起身再拼. 不是怨天尤人.
作者: hohoho2003    時間: 11-7-9 22:33

應該是家長對自己子女過度自信,但擂臺上高低立見,
作者: 2wsx    時間: 11-7-9 22:54

作者: 888Henry    時間: 11-7-10 06:45     標題: 看了負面文章,有負面想法,很正常!

作者: 2wsx    時間: 11-7-10 08:24

作者: 俊賢    時間: 11-7-10 08:53

最公平就係全部都係抽,沒有得計分:
第一輪先抽學校,不限區域,任你報;
第二輪是抽籤編配校長;
第三輪是抽籤分派老師;
校長、教師及學生都是隨機選配,聽天由命,

如果再不滿意,更可以抽籤安排特首、三司十一局的任命,可能由曾任x當教育局局長,孫公變成特首...

更好的做法,每年家長的薪金都係抽籤,好彩的話,抽到特首份糧,唔好彩可能抽到最低工資或綜援...

原帖由 talknwrite 於 11-7-7 23:10 發表
無法呢, 大家都戴著有色眼鏡睇學校, 如果所有學校都一樣就天下太平.

作者: 888Henry    時間: 11-7-10 22:30

作者: TiTiTiTi    時間: 11-7-10 22:41

其實成日話教育政策呢樣唔店個樣唔好,
如果唔系分區、計分,你又想唔想象到比而家頻撲十倍百倍!!!

屆時熱門學校更多人競爭,繼而等待面試......
作者: dad1234    時間: 11-7-11 00:02

人就係咁,利不在我,乜都係錩。。。
最錯就係六合彩唔開我買果六個號碼
作者: dad1234    時間: 11-7-11 00:36

香港大部份人每日都會睇方向同生果報,不自覺地己經比佢洗左腦而不自知,一年洗三百六十五次,唔知你,妳又比佢洗左幾多次呢
作者: wtma    時間: 11-7-11 10:30

無論小學還是中學派位, 總有人覺得唔滿意, 每個機制都好難滿足每個人! 只能係大部份人得到滿意已是很好了!

中學學位分配已比小學來得實在, 如果還有不滿的, 還可以通過中一插班實現! 父母都不懂解決問題, 怎去教導小朋友呢?!!
作者: DD仔    時間: 11-7-11 10:54

其实,如果在现在的升中派位机制的基础上,把按着随机编号定一个banding内学生选中学的优先次序,改为按着全港/全区的成绩排名(这是已经有的资料)来作优先次序,就会公平很多.
这个做发,唯一不好,就是一些band1尾的学校,就只能接收band1尾的学生.
作者: mio8390    時間: 11-7-11 11:35

依個世界沒有一個地方是公平的,如果細細個都不能面對些少錯節,大個出來做事,怎樣面對將來,這只是一個小小的磨練,應為自已有實力,就叫囡囡考個頭三名來看看,怨天尤人不如挻胸做人

原帖由 2wsx 於 11-7-10 08:24 發表
其實囡囡到校註冊時已經哭了,一面哭一面說機制不公平,不喜觀這小學,喜觀另外一間(與我在她面曾說的完全一樣)。我聽到後,後侮得很呀!

雖然我已不會在囡囡面前再說負面野,但我心裡有一個疑問,就是"到底機制害了我囡囡,還是我 ...

作者: MonsterIn    時間: 11-7-11 11:38     標題: 回復 9# MW9919 的帖子

因為當年D政府高官多數都係名校出身,咁樣就可以保証佢哋D子女都可以讀名校,然後世世代代咁傳落去,直到永遠!
作者: chungngai    時間: 11-7-11 15:16

唔係讀名校就唔洗爭啦
讀天水圍學校冇人爭啦
作者: Chingding    時間: 11-7-11 15:41

我認為如果太早用成綪分學生,就好以新加坡咁,被定左形永不番身,而且如果全部學校都要考又會出現有人拿住很多學位,有人冇學位,所以隨機都唔係差得晒。
不過我都同意計分好冇里頭,舊生又有分,家姐阿哥讀緊又要必收(攪到有的人迫個仔留班等個細佬有得讀-以前新聞),都唔明有咩道理。
作者: 2wsx    時間: 11-7-11 22:58     標題: 政府派位機制不知所謂,為什么要我受

作者: 莎莎莉莉    時間: 11-7-11 23:10

原帖由 MonsterIn 於 11-7-11 11:38 發表
因為當年D政府高官多數都係名校出身,咁樣就可以保証佢哋D子女都可以讀名校,然後世世代代咁傳落去,直到永遠!

我都係咁諗.
叻人的仔女一定叻嗎?
點解佢地會有分?
阿爸阿媽係度做, 又有分....
作者: mio8390    時間: 11-7-11 23:14

點解信教又有分加,唔信教要低人一等?應該什麼人都是零分才公平。

原帖由 莎莎莉莉 於 11-7-11 23:10 發表

我都係咁諗.
叻人的仔女一定叻嗎?
點解佢地會有分?
阿爸阿媽係度做, 又有分....

作者: ms.aeroplane    時間: 11-7-11 23:16

原帖由 Chingding 於 11-7-11 15:41 發表
我認為如果太早用成綪分學生,就好以新加坡咁,被定左形永不番身,而且如果全部學校都要考又會出現有人拿住很多學位,有人冇學位,所以隨機都唔係差得晒。
不過我都同意計分好冇里頭,舊生又有分,家姐阿哥讀緊又要必收(攪到有的人 ...

同意..!小朋友太細...好難太早定優劣..!計分方面,我覺得宗教唔應計分...~!返而哥哥姐姐讀緊,仲叫做方便接送,唔洗返學放學要走兩個地方..E個我接受到..!
其實反而係教育局可唔可以限制D學校唔好比咁多功課D學生做...得唔得!
作者: mio8390    時間: 11-7-11 23:48

有關點解"家姐或阿哥讀緊又要必收",是以前好多家長投訴說兩姊弟要分開學校讀,帶返學十分困難,所以後來改制"家姐或阿哥讀緊又要必收"。

原帖由 Chingding 於 11-7-11 15:41 發表
不過我都同意計分好冇里頭,舊生又有分,家姐阿哥讀緊又要必收(攪到有的人 ...

作者: vickyyue    時間: 11-7-12 00:43

其實每一個政策有好有壞。它難以滿足每個人的願望。

如果今年派位/叩門不好,明年再努力!
Take it easy! Add oil!
作者: mio8390    時間: 11-7-12 09:31

如果真的有實力,今年派得唔好,明年可考插班,我同事個女都是這樣入了心儀學校。

原帖由 vickyyue 於 11-7-12 00:43 發表
其實每一個政策有好有壞。它難以滿足每個人的願望。

如果今年派位/叩門不好,明年再努力!
Take it easy! Add oil!

作者: dad1234    時間: 11-7-12 10:12

比妳做局長妳又會點做呢?
作者: 2wsx    時間: 11-7-12 11:13

作者: mio8390    時間: 11-7-12 11:25

為滿足各家長心願望,把所有band 2和band 3殺校,所有band 1學校增加學位(重要是band 1頭的學校),不能拒收任何成績的新生。

原帖由 dad1234 於 11-7-12 10:12 發表
比妳做局長妳又會點做呢?

作者: 6853849    時間: 11-7-12 11:44

最好 random 不計分, 我自討苦吃也心服口服, 自己去找學校!  有分又怎樣, 我同事每星期去教堂唱聖詩, 也是粗口婆一名, 佢話佢自己吾係神wor.   我老公也是巳洗禮的天主教徒, 但他從來不去教堂的.   我姑奶是校長, 她也叫我不用特別叫孩子去教堂, 我說去教堂的孩子不是純品D嗎, 她說冇用.    比佢地吹脹晒!!
作者: 2wsx    時間: 11-7-12 12:50

作者: TiTiTiTi    時間: 11-7-12 13:04

原帖由 2wsx 於 11-7-12 11:13 發表
如果我做局長
1) 即時向全港說明現時機制的不知所謂處,並公開答謝生果日報的意見
2) 即時向派得不好的學生重新派位
3) 即時停派Brand 3,明年再停派Brand 2 學校
4) Brand 1 學校即日加學位,不能拒收新生 ...

咁不如全部學校都變曬band1啦,
或者乾脆唔辦學校,家長自己教番好無,吖局長
作者: TiTiTiTi    時間: 11-7-12 13:06

原帖由 mio8390 於 11-7-11 23:14 發表
點解信教又有分加,唔信教要低人一等?應該什麼人都是零分才公平。

唔信教唔系低人一等,只不過既然相同宗教背景,可以避免學校舉辦活動時出現家校之間的摩擦!
例如你信耶穌,學校要你個仔拜黃大仙,咁點先?
作者: jessc    時間: 11-7-12 13:16

見到大家有滿肚子苦水, 但又何良策可解決呢?

其實不論用甚麼方法都有人話唔公平......
曾經發過咁的夢:
先將一半學生set就自行分配, 但每人只准報一校, 每校最多收50%學額,
剩餘50%由現有ps1學兄學姊成績計算的評分機制改為用自己的TSA成績作校與校之間調適,再按學生各科的表現的呈分分數作校內調適。以tsa將學生分成約x等份(以standard score拉curve計算), 然後按成績次序全港派位(即係不分校網), 同分才參考學兄學姊的PS1。
(那個x是不用公佈, 咁就唔駛出現d媽咪成日問自己仔女係band幾)

另外亦建議呈分試應包括以下科目:
中(+普)、英、數、常(+科+國民+公民+德育/宗教)、術(視、音、體、電),五組各佔20%, 讓家長不要只顧呈分的六科而對其他科學習採半放棄狀態。
作者: KKLmama    時間: 11-7-12 13:22

作者: easybring    時間: 11-7-12 13:32

咁我想改...哥哥(姐姐)讀緊男校(女校), 妹妹(弟弟)比番5分佢去抽.  哥哥姐姐讀緊非官津小學, 妹妹弟弟都可以多番5分.
作者: mio8390    時間: 11-7-12 13:42

我是說沒有宗教背景人仕,為什麼沒有加分,是宗教辦學不是有教無類,為什麼自益自已友,其實收沒有宗教人仕是比多個機會增加信佢地宗教的人數。

原帖由 TiTiTiTi 於 11-7-12 13:06 發表

唔信教唔系低人一等,只不過既然相同宗教背景,可以避免學校舉辦活動時出現家校之間的摩擦!
例如你信耶穌,學校要你個仔拜黃大仙,咁點先? ...

作者: water-lily    時間: 11-7-12 13:54     標題: 回復 33# hohoho2003 的帖子

agree!!
作者: mio8390    時間: 11-7-12 14:13

只是部份家長覺得讀直資或私校是一定是好過免費學校,例如在外國讀什麼學校都的比香港好。
不要忘記,香港大部份好成績的學生都是在9年免費教育下成長。
如果現時的教育制度真是說得這麼差,為何在出名學校和成績好的學生都能派到他們心儀的學校?當然現時的制度還有好多問題,但已有大部份人仕受惠。

原帖由 KKLmama 於 11-7-12 13:22 發表
如果唔係有咁不知所謂嘅教育制度, 都唔駛我地啲家長咁辛苦要比錢讀直資 / 私校啦.什麼9年免費. 簡直係BS!!!

作者: 2wsx    時間: 11-7-12 20:15     標題: 捍衛公平!請即取消已註冊的學位或退學

作者: 888Henry    時間: 11-7-12 22:54     標題: 嘩嘩嘩!Brand 1 殺校潮殺到來啦!

作者: 2wsx    時間: 11-7-13 23:32     標題: 分享經驗

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5