用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 2011-2012 P.2E 家長交流互助區
go

2011-2012 P.2E 家長交流互助區 [複製鏈接]

大家好呀!我囡囡都係升2E班呀!

真係唔好意思!初次見面,我已經有問題想請教大家呀!

中文暑期功課要製作一本小圖書,請問應該點做呀?
我問亞囡點做,但係佢乜鬼都唔得哂呀!

大家好!
亞囡佢地星期四開學喇!請問校車司機叔叔聯絡你地未呀? 知唔知幾點上車呢?
另外,佢地放學放一點會直至到幾時呢? 放暑期放到咩都唔得哂呀!

係喎!上年第一日返學都係有好多通告要填。
咁9月1日返學要帶啲咩呢? 麻煩大家幫幫忙!
~ 暑期功課
~ 成績表(要唔要俾老師檢查簽名呢?)
~ 筆袋、紙巾、濕毛巾、小食袋、雨衣、口罩
唉!太耐無返學喇!真係唔係好記得返學要帶啲乜呀!

原帖由 lbb 於 11-8-29 16:28 發表
我都未有司機叔叔聯絡我呀, 上年一年級, 頭兩星期都係放一點, 我猜應該1/9 至16/9都放一點, 等返完第一日睇吓有冇通告先.

咦... 上年開學之後,又好似係有二至六年級嘅家長會喎!唔知有無記錯呢!
原帖由 bigsheet 於 11-8-29 19:37 發表
大家好, 小女也是P2E, 遲來報到……

還有兩天要返學, 也要準備茶點時候了……..

二年級開學時會不會有家長會介紹老師及學科注意事項呢 ????
...

唔好意思呀!仲有一個問題,開學日,舊嗰張學生證係咪唔洗帶呀?

係喎!唔該哂!仲有外套。
原帖由 lbb 於 11-8-30 15:00 發表
記得帶體溫表呀!

回復 20# Bon_Bon_Pa_Pa 的帖子

唉!我真係覺得返學對亞囡其中一個最大的挑戰就係較平日容易病,尤其係而家咁多病菌,真係好鬼擔心,大家都要保重呀!

今日亞囡手冊無寫功課(希望佢無抄少啦!),只係有回條之類的東西:

2nd Sept., 2012(Friday)

1. 下週依時間表上課
2. 交PTA回條及支票
3. 每日量體温
4. 已派英文訂書表格(例如daily 7,adventure box)
5. 交ECA回條
6. 每天簽閱手冊
7. 下週一中文朗誦試音
8. 已收書(欠1本G.S.)
9. 完成手冊p1-5

亞囡今日都抄咗上課時間表,你要唔要呀? 不如等我用word打咗之後,email 俾你,好唔好? 唉!不過,亞囡輪輪盡盡咁,我都驚佢抄錯呀!好似有幾堂中、英、數的堂,點解上面寫咗 (Act) ? 問亞囡佢又乜鬼都話唔記得,激氣呀! 請問有無人知點解呀?

另外,你係咪收唔到今日啲通告呀!你要唔要我scan俾你呀? 因為其中一張係揀課外活動,亞囡大約抄咗啲活動內容,如果有需要,你可以pm 你email address 俾我。

回復 23# bigsheet 的帖子

Activities係咩意思呢? 代表活動教學嗎?

回覆 27# Bon_Bon_Pa_Pa 的文章

我email咗俾你啦! 你睇吓收唔收到?

回復 37# lbb 的帖子

我email咗啦!不過正如Bon Bon Pa Pa 講,唔知邊一堂係Eng Maths。

回復 40# osbearbear 的帖子

check pm pls.:)

亞囡今日手冊英文功課寫了以下這兩項:

1. Bring List 3A, Phonics 3, NM3A and CnB
     請問CnB是甚麼書本?

2. Prepare files refer to CWB.
    亞囡話明天要預備6-7個files,是否真有其事呢?

唉!亞囡寫手冊雖然已經有進步,但仲係有好多嘢唔知佢寫乜!一味靠估!唔該各位幫幫忙!

唔該哂你呀!我個囡真係好輪盡,好彩有你地幫手!

係呀!下星期四就有中默,真係好快!除此以外,PTH仲要背默+聽寫拼音,又開始忙喇!

原帖由 Bon_Bon_Pa_Pa 於 11-9-5 18:08 發表
Hi Mavis

I called my daughter and she told me that it is CWB, not CnB. CWB means Class Work Book and they have written down several topics on the CWB, such as Tense, Preposition, Vocab. etc. and they ...

多謝你問老師呀!

請問明天要不要帶7個files返學呢?

原帖由 lbb 於 11-9-5 18:22 發表
Thank u for info!

今日問過班主任, timetable唔會特別寫何時上Eng Maths, 會係上EngMaths前一天寫手冊通知。另Act係指全級五班一齊上同一科。

te]原帖由 Bon_Bon_Pa_Pa 於 11-9-5 18:08 發表 http://forum.edu-ki ...

回復 53# katiecheung 的帖子

亞囡話係背默上一年的聲母和韻母,我估應該係下一個星期默,因為一個星期只得一堂PTH。

今日亞囡啲files老師都無檢查,亦都無收,亞囡話老師無講明天要帶,所以我估明天應該唔洗帶掛。

原帖由 katiecheung 於 11-9-6 17:10 發表
大家好, 請問明天是否需要帶7個file回校, 因問亞女又話唔知?

請問今日中文功課是否只有詞語11個?

另外,今日 V. Arts 功課:字體(冷暖色)
亞囡話用張A4紙寫低甚麼顏色是暖色,甚麼顏色是冷色。請問是否這樣做呢?

唔該哂呀!咪係囉!我都覺得奇怪,點會將啲顏色寫喺張紙上面,真係激C人!

咁係咪用A4紙做呀?

原帖由 lbb 於 11-9-6 17:38 發表
係詞語11個

冷的顏色如黑,白,灰...

暖的顏色如紅,橙,黃...

把自己的名字用冷或暖色上色.

回復 60# lbb 的帖子

真係唔好意思,我再問亞囡,佢話畫名字幅畫上堂已經交咗俾老師,仲話如果未完成就下堂繼續。

而手冊上的功課就係用張A4紙,然後寫一些暖色及冷色的例子。

回覆 62# katiecheung 的文章

唉!我估係亞囡上堂緊係發夢,亂咁抄功課,可能根本就無呢樣功課!麻煩咗各位,真係唔好意思!
‹ 上一主題|下一主題