教育王國

標題: 你地去邊個泳會學游水? [打印本頁]

作者: coco209    時間: 11-7-15 18:32     標題: 你地去邊個泳會學游水?

史丹福/海天/大力/其他......
作者: ming2    時間: 11-7-15 19:44

作者: KOPAK    時間: 11-7-15 22:26

作者: tracycano    時間: 11-7-16 23:21

我個女係泳天學緊!
作者: KimB    時間: 11-7-18 15:09

泳天
作者: seavl    時間: 11-7-18 15:57

我個女係泳天學緊! 今個月開始學左3堂
作者: vincher    時間: 11-7-18 23:45     標題: 你地去邊個泳會學游水?

視乎目的!只是想子女懂游泳,沒分別!有一招還要學:要求不戴潛水鏡學!試問意外掉進水裏,哪有潛水鏡?當然這招不可一開始用,否則小孩怕水,又感到眼睛不舒服,更不肯學了!
作者: kitkitchui    時間: 11-7-21 11:17

我兩個小朋友都去咗史丹福學暑期班. 聽人講, 有得免費試堂喎!
作者: sze8    時間: 11-7-21 14:25

我的小朋友現在在海天上暑期班,啲教練不論男、女都你NICE,唔錯。
作者: Mandy74    時間: 11-7-21 19:35

我個女係泳天學緊
作者: coco209    時間: 11-7-22 14:54

好多人去泳天喎!佢哋d教練好好?不過佢哋無史丹福咁多泳池選擇!

其實一對一學游水定去泳會好呢?

我仔4歲,只係可以潛水幾秒不能浮,在屋苑會所上游泳學前班,真係唔太學到嘢!

請指教!
作者: elysemama    時間: 11-7-22 15:11

泳天 is good and professional
作者: kikispider    時間: 11-7-23 08:44     標題: 回復 1# elysemama 的帖子

作者: kylie_mom    時間: 11-7-25 00:40

原帖由 seavl 於 18-7-2011 15:57 發表
我個女係泳天學緊! 今個月開始學左3堂

me too
作者: anteater    時間: 11-7-25 15:08

可否PM你的 private teacher?  because my son is weak at sport and he scare swim too.  thanks.

原帖由 kikispider 於 11-7-23 08:44 發表
My son attend the swimming course at 大力 2 years still can't swim.  Then , I changed to private teacher for 1:1. After 5 mths, he can swim 100m.....(btw, my son is weak at sport)

作者: mio8390    時間: 11-7-26 00:05

在海天學了一年已經學會四式
作者: 濤兒    時間: 11-7-26 00:15

原帖由 mio8390 於 11-7-26 00:05 發表
在海天學了一年已經學會四式

請問幾多歲學呀?
作者: ha8mo    時間: 11-7-26 14:43

作者: TinHay    時間: 11-7-26 15:01

女兒
史丹福 - 3 - 5歲 Korea International School
海天 - 6 - 8歲 (primary school swim club - Morrison Hill public pool)
南華會 - now (pre-swimming team - members only private pool)

兒子
史丹福 - 3 歲
南華會 - 4 歲 (school swim club)
海天 - 5 歲 (with 家姐)
南華會 - 4 歲 (with 家姐)

I like 南華會, the best because the swimming pool is private, members only, pool whereas 海天 is public pool, not very clean.  史丹福 okay as most of the swimming pools are schools'...
作者: sze8    時間: 11-7-26 17:53     標題: 回覆 4# mio8390 的文章

請問一星期上幾多堂?他幾多歲? Thx
作者: sasa_suen    時間: 11-7-28 14:22

想問你係沙田邊度學呀... thanks

原帖由 elysemama 於 11-7-22 07:11 發表
泳天 is good and professional

作者: majacob    時間: 11-7-28 17:37

史丹福 ...........
作者: elysemama    時間: 11-7-28 18:33

My daughter now learn at Baptist University (Shek Mun).

Here is the website for your reference,

http://www.wtsc.com.hk/public/ov_03.asp

原帖由 sasa_suen 於 11-7-28 14:22 發表
想問你係沙田邊度學呀... thanks

作者: kenkao    時間: 11-7-28 19:47

作者: grace_xian    時間: 11-7-29 14:26

想不到呢度咁多人學泳天,
我仔都係, 第六級了, 學緊蝶式

希望佢入到泳隊啦,
作者: Ronnie1213    時間: 11-8-6 19:36

i am considering to enrol for this swimming club too. may i know which tutor for yr girl and is he/she good?
原帖由 elysemama 於 11-7-28 18:33 發表
My daughter now learn at Baptist University (Shek Mun).

Here is the website for your reference,

http://www.wtsc.com.hk/public/ov_03.asp

作者: raychok    時間: 11-8-8 00:59

仔仔學緊史單蝠, ok呀, 佢嗰班1個教練睇3個小朋友, 家長又可以係出面睇到上堂情況.
作者: chengvenus    時間: 11-8-19 14:16

我大女兒在史丹福學緊 1對3,
同意ha8mo, 而且最緊要係教練有心機教
作者: tseyinglam    時間: 11-8-19 15:44

作者: coco209    時間: 11-8-19 16:00

1對3咁好? 係咪個個CENTER都係?
作者: 芝麻街    時間: 11-8-19 22:35

原帖由 grace_xian 於 11-7-29 14:26 發表

希望佢入到泳隊啦,

入到泳隊後要投入好多時間, 你要有心理準備呀~~
作者: mickeycc    時間: 11-8-19 23:53

作者: iamfansma    時間: 11-8-20 00:38

我個仔在南華會,進度唔快但感覺好好,佢學得好開心。
作者: LongLongB    時間: 11-8-20 01:42     標題: 回覆 1# iamfansma 的文章

史丹福~
上年(8-11月)同今年暑假都有學,每次都順利升級,而家學會自由式、背泳,學緊蛙泳。

室內泳池,乾淨,有些老師比較惡,但嗰班學生游得較叻。
作者: iamfansma    時間: 11-8-20 23:49

南華的學生好勤力的
作者: chiyuyi    時間: 11-8-23 17:08

我兩個囡係史丹福學緊,教練好好。
作者: linda108    時間: 11-8-23 19:01

好多時都話包識! 最後仔仔都唔識囉!
作者: linda108    時間: 11-8-23 19:02

原帖由 raychok 於 11-8-7 16:59 發表
仔仔學緊史單蝠, ok呀, 佢嗰班1個教練睇3個小朋友, 家長又可以係出面睇到上堂情況.

會唔會好貴呢間野
作者: mercury16    時間: 11-8-28 02:49

想知海天同泳天貴唔貴!!
作者: 囝囝mama    時間: 11-8-29 00:51

原帖由 coco209 於 11-7-15 18:32 發表
史丹福/海天/大力/其他......

油麻地YMCA
作者: iamfansma    時間: 11-8-29 01:05

大概幾耐學識一種式,我呀仔在學蛙式,學左四個月,每星期一小時,似乎就快識了,進度好嗎?
作者: emilysung    時間: 11-8-30 18:27

之前見近近地 有得自組就同朋友幫小朋友報左大一泳會 浪費時間同不知所謂… 報前話學完每個課程有証書寄返黎 每堂約向游泳池門口等個老師都黑口黑面 完全唔識打招呼 小朋友叫出聲先郁下個頭 點知LAST一堂成班小朋友企向游泳池門口等個老師 遲曬到咪打比佢手機問下囉 點知個老師話以為上堂係LAST 唔知仲有一堂喎 即時打返泳會OFFICE問 話再安排補返一堂比我地 仲話一定有証書既 然後幾家人都冇再收到大一打黎既電話 冇曬影!搞到E家再問幾個小朋友,佢地都話唔學游水…上左6堂冇左1堂尾堂,不過D4,5歲小朋友係學大膽左,敢自己拎住塊浮板走落水,但係都仲係怕水濕面…

朋友同家人向泳天,我見好多家長都話幾專業,唸住9月開學時間表定左就去報泳天!

作者: karen55407    時間: 11-8-30 21:49

呀女都係,你喺邊個池游呀?入到泳隊未呀?
原帖由 grace_xian 於 11-7-29 14:26 發表

希望佢入到泳隊啦,

作者: 紫蘿蘭    時間: 11-8-31 12:50

我的小朋友也是在史丹福學, 教練嚴肅, 但囝囝游得好開心, 啱啱完咗游泳基礎班, 但我的小朋友在第7堂, 已可游自由式, 會keep住俾佢游, 嚟緊改善游姿同學背泳.
原帖由 LongLongB 於 11-8-20 01:42 發表
史丹福~
上年(8-11月)同今年暑假都有學,每次都順利升級,而家學會自由式、背泳,學緊蛙泳。

室內泳池,乾淨,有些老師比較惡,但嗰班學生游得較叻。 ...

作者: Cello093    時間: 11-8-31 18:25

泳天的泳隊幾好!

原帖由 emilysung 於 11-8-30 18:27 發表
之前見近近地 有得自組就同朋友幫小朋友報左大一泳會 浪費時間同不知所謂… 報前話學完每個課程有証書寄返黎 每堂約向游泳池門口等個老師都黑口黑面 完全唔識打招呼 小朋友叫出聲先郁下個頭 點知LAST一堂成班小朋友 ...

作者: fatbb_mama    時間: 11-8-31 19:48

原帖由 Cello093 於 11-8-31 18:25 發表
泳天的泳隊幾好!

how good ?
作者: ha!    時間: 11-9-11 21:40

作者: larissayu6    時間: 11-9-14 16:04     標題: 回復 37# coco209 的帖子

我女兒3歲半開始學游泳,現在就黎10歲,游泳獎牌已經70個。全賴有一位好教練^^有興趣 PM me.
作者: rebecca0113    時間: 11-9-14 21:37

原帖由 囝囝mama 於 11-8-29 00:51 發表

油麻地YMCA

me too...but many students for 1 lane~~~
作者: 百厭朗    時間: 11-9-17 16:24

原帖由 larissayu6 於 11-9-14 08:04 發表
我女兒3歲半開始學游泳,現在就黎10歲,游泳獎牌已經70個。全賴有一位好教練^^有興趣 PM me.

可不可以給我資料,Thank you
作者: KK    時間: 11-9-19 14:21

原帖由 larissayu6 於 11-9-14 16:04 發表

嘩…勁呀!
假設女兒4歲便識游四式,4.5.6.7.8.9...每年咪最少獲得十個牌??
前途無可限量!
作者: CrystalSo    時間: 11-9-19 16:33

原帖由 larissayu6 於 11-9-14 16:04 發表

please pm to me. million thanks
作者: funfunamy    時間: 11-9-19 22:21

Can you PM me as well with thx.

作者: sara11    時間: 11-9-20 10:03     標題: 回復 41# kikispider 的帖子

我囝囝在泳天學左九個月都未識得游,最後轉左去大力,三個月後就游到25米!
而囡囡由K3開始在大力學,學左三個月就識游大約二十米。
其實間間泳會都有好多唔同教練,所以質素會有D參差,而且每個小朋友既水性都唔同,好難一概而論,所以最好身體力行去試下先啦!
作者: sqq321    時間: 11-9-21 11:58

Can you let me know the information?
作者: larissayu6    時間: 11-9-21 15:38

原帖由 KK 於 11-9-19 14:21 發表

嘩…勁呀!
假設女兒4歲便識游四式,4.5.6.7.8.9...每年咪最少獲得十個牌??
前途無可限量!

咁就唔會一學識去比賽就攞獎...係你都唔信啦^^
6歲(5個)
7歲(8個)
8歲(29個)
9歲(30個)
作者: larissayu6    時間: 11-9-21 15:41

原帖由 sara11 於 11-9-20 10:03 發表
我囝囝在泳天學左九個月都未識得游,最後轉左去大力,三個月後就游到25米!
而囡囡由K3開始在大力學,學左三個月就識游大約二十米。
其實間間泳會都有好多唔同教練,所以質素會有D參差,而且每個小朋友既水性都唔同,好難一概而論, ...

係呀!!你講得啱!!所以邊個會都冇分別...最緊要係有個用心和資深教你小朋友的教練!!
作者: janice23    時間: 11-9-22 17:44

原帖由 larissayu6 於 11-9-14 08:04 發表

Pls pm me the information. Thanks!:)
作者: Fishlo    時間: 11-9-23 18:28

請問可否pm me information ah! thank you!

作者: Hilary_Mom    時間: 11-9-24 22:21

Hi larrissayu6,

Can u please pm the coach information to me, too ?  
Thanks

Hilary mom
作者: gkicn    時間: 11-9-27 00:13

泳濤(沙田)
作者: naiviv    時間: 11-9-29 23:13

我兒11月會到泳天學游泳,本已識自由泳及背泳,希望在泳天2個月時間內學會蝶泳及蛙泳便好了,會不會很大賞頭  ha ha然後操水比賽,因阿仔很期待參加學校的swimming gala 呢!
作者: pakyin1108    時間: 11-9-30 23:40     標題: 回復 7# larissayu6 的帖子

Pls pm me ,thx!
作者: 獅子狗    時間: 11-10-2 11:10

我囝囝3歲多接近4歲開始係史丹福學,每星期一次,一年後學懂自游式,背泳都掌握得幾好,而家5歲學緊蛙式;相對起其它bk家長既小朋友,好似學得太慢喎
作者: SaSa930    時間: 11-10-3 15:53     標題: 回復 48# larissayu6 的帖子

can you PM me? I also want to let my son start to learn swim at 3.5 years old
作者: karen55407    時間: 11-10-3 16:53

教練會教蛙式同時會改良自背,學識蛙式才升班上蝶式班,兩個月就學識恐怕會較難。但當學識蛙式後,教練可能同時推廌入主力操水的精英班。我呀女四歲幾學咗15個月才學識自由式,學多一年再學識背、蛙,再學多一年同時操水才學識蝶式,而家七歲就正式入泳隊了。
原帖由 naiviv 於 11-9-29 23:13 發表
我兒11月會到泳天學游泳,本已識自由泳及背泳,希望在泳天2個月時間內學會蝶泳及蛙泳便好了,會不會很大賞頭  ha ha然後操水比賽,因阿仔很期待參加學校的swimming gala 呢! ...

作者: larissayu6    時間: 11-10-4 12:09

原帖由 karen55407 於 11-10-3 16:53 發表
教練會教蛙式同時會改良自背,學識蛙式才升班上蝶式班,兩個月就學識恐怕會較難。但當學識蛙式後,教練可能同時推廌入主力操水的精英班。我呀女四歲幾學咗15個月才學識自由式,學多一年再學識背、蛙,再學多一年同時操水才學識 ...

其實你仲可以早d學識及入泳隊,有時一班小朋友一起訓練,真係好突出的先可以入泳隊。我囡當初3歲半在史丹福學時,自由識都學左5個course每個course8堂,個個course都唔同教練,但到第3個course教練已經叫我升背泳班...但我唔肯...因為我覺得我囡個自由式非常之核突,我要繼續學自由式,到了第4個course又係咁。史丹福主管就介紹我到現在的教練度上第5個course...嘩!!非常之好!呢d先叫做自由式嘛^^之後就一路跟住這教練到現在。其實學識游水好易...但泳式唔靚又或者錯姿勢..倒不如唔好學。如想一心比子女向泳界發展,就要搵個有心教水的教練和會睇你小朋友的教練,其實入泳隊可以學識自由式和蛙式便可以一路操水一路學埋背、蝶泳。
作者: karen55407    時間: 11-10-4 16:56

我哋泳隊唔一定要識晒四式先可以入,只是我一路拖拖到呀女升二年級才讓她入,因為我担心佢handle唔到學業成績。再者,呀女最喜歡ballet,游水只是當做運動罷了!我朋友個仔主攻游水,一星期游足七天,呀女不能放棄ballet。
原帖由 larissayu6 於 11-10-4 12:09 發表

其實你仲可以早d學識及入泳隊,有時一班小朋友一起訓練,真係好突出的先可以入泳隊。我囡當初3歲半在史丹福學時,自由識都學左5個course每個course8堂,個個course都唔同教練,但到第3個course教練已經叫我升背泳班...但我唔 ...

作者: larissayu6    時間: 11-10-5 11:36

原帖由 karen55407 於 11-10-4 16:56 發表
我哋泳隊唔一定要識晒四式先可以入,只是我一路拖拖到呀女升二年級才讓她入,因為我担心佢handle唔到學業成績。再者,呀女最喜歡ballet,游水只是當做運動罷了!我朋友個仔主攻游水,一星期游足七天,呀女不能放棄ballet。
...

O..SORRY...我睇錯左你話學完蝶式先入泳隊^^原來學完蛙式咁就good啦!我怕有d家長唔懂,所以提點下啫^^不過好多小朋友都唔只主攻一樣...我女都主攻兩樣,咁就真係要睇小朋友有冇興趣喇!^^
作者: 豆豆麗    時間: 11-10-7 23:29

想請問下,唔識游水,七歲几要學咩式先?看到我人都糊凃了.
作者: karen55407    時間: 11-10-8 00:01

Free style
原帖由 豆豆麗 於 11-10-7 23:29 發表

作者: larissayu6    時間: 11-10-17 09:34

原帖由 豆豆麗 於 11-10-7 23:29 發表

一般都會學自由式先...因為自由式小朋友會易掌握,蛙式手、腳和頭都要顧及好多姿勢,和要用好多腰力,小朋友好易會學錯^^
作者: mrs.lo    時間: 11-10-17 21:46     標題: 回復 25# larissayu6 的帖子

可以俾佢啲資料我!
作者: Yen2002    時間: 11-11-11 01:12

估唔到泳天咁多人支持!
我以前都係泳天架!
作者: totochu    時間: 11-11-11 07:06

[

Larissayu6,
Would u please pm me the information of the coach?

quote]原帖由 larissayu6 於 11-10-17 09:34 發表

一般都會學自由式先...因為自由式小朋友會易掌握,蛙式手、腳和頭都要顧及好多姿勢,和要用好多腰力,小朋友好易會學錯^^ [/quote]
作者: housedaddy    時間: 11-11-11 13:36

2 year? still can't swim? serious?
原帖由 kikispider 於 11-7-23 08:44 發表
My son attend the swimming course at 大力 2 years still can't swim.  Then , I changed to private teacher for 1:1. After 5 mths, he can swim 100m.....(btw, my son is weak at sport)

作者: nowhereman    時間: 11-11-11 17:37

作者: larissayu6    時間: 11-11-16 11:09

原帖由 nowhereman 於 11-11-11 17:37 發表
一星期游足七日, 甘辛苦,
淨係喺校內攞幾個獎牌,
又去吾到香港頭果幾名,
甘就真係慘囉 !

nowhereman又係你呀??你o係d關於游水既topic都講好多野下喎!我諗你小朋友都唔係游水啦?知又知得少,講又講得多!點解下下你都要覺得香港頭幾名先叫勁呢?如果係香港幾名呀,都唔得閒係度同你呢啲咁知小小扮代表的人討論啦!
作者: nowhereman    時間: 11-11-16 14:04

作者: shena    時間: 11-11-16 14:11

原帖由 nowhereman 於 11-11-16 14:04 發表
香港頭果幾名都話吾勁, 吾通 d 蝦毛先勁咩 ~
吾好睇少呢度 d 家長, 好多叻人架 ~

你唔係講梗你自己吖嗎 !
作者: nowhereman    時間: 11-11-16 14:19

作者: nowhereman    時間: 11-11-16 15:40

作者: larissayu6    時間: 11-11-16 19:40

原帖由 shena 於 11-11-16 14:11 發表

你唔係講梗你自己吖嗎 !
。                 
我諗佢唔係講佢自己掛?我見佢講埋啲野都唔係對游水咁有認識!
作者: dickson15    時間: 11-11-17 22:37

作者: sosandyso    時間: 11-11-18 13:38

作者: meatloaf    時間: 11-11-21 14:39

作者: larissayu6    時間: 11-11-22 11:02

緊係啦!佢老細同樣係開小巴廣告公司,但佢地只顧收泳班搵錢,之後入了泳隊,游成點都好少理及沒能力理。
作者: tinkerbell2004    時間: 11-11-22 12:48

我都有你的同感,我囡在史丹福學會了自由泳後, 便升上自由+背泳班學左1-2個courses, 依家再叫她升班學蛙式。雖然D姿勢未算難睇, 但不太去水。

原帖由 larissayu6 於 11-10-4 12:09 發表

其實你仲可以早d學識及入泳隊,有時一班小朋友一起訓練,真係好突出的先可以入泳隊。我囡當初3歲半在史丹福學時,自由識都學左5個course每個course8堂,個個course都唔同教練,但到第3個course教練已經叫我升背泳班...但我唔 ...

作者: meatloaf    時間: 11-11-23 11:56

作者: TinHay    時間: 11-11-25 14:13

WoW!  So many 比賽 in one year?

原帖由 larissayu6 於 11-9-21 15:38 發表

咁就唔會一學識去比賽就攞獎...係你都唔信啦^^
6歲(5個)
7歲(8個)
8歲(29個)
9歲(30個)

作者: coco209    時間: 11-11-25 16:58

larissayu6

請問你個小朋友喺邊個CENTRE學, 我個仔都係喺史丹福學自由式.

作者: kinkiqh413    時間: 11-11-26 09:28

太平洋,學左年幾了,教練ok,收費相對無咁貴。
作者: larissayu6    時間: 11-11-28 10:25

原帖由 coco209 於 11-11-25 16:58 發表
larissayu6

請問你個小朋友喺邊個CENTRE學, 我個仔都係喺史丹福學自由式.

我之前係官塘!現在跟了教練出來組隊。因發覺佢地只游室內短池....好似係溫室裡面長大似的,出到戶外比賽,每樣都唔夠人黎,例如賽長池的氣量、大浪、水溫、太陽....等等。
作者: larissayu6    時間: 11-11-28 10:27

係呀!一年內有大大小小類型的比賽,每個比賽通常可以最多賽三個項目,我女四種泳式ok咪可以攞到咁多獎囉^^

原帖由 TinHay 於 11-11-25 14:13 發表
WoW!  So many 比賽 in one year?

作者: newseekers    時間: 11-11-28 12:51

作者: larissayu6    時間: 11-11-28 19:24

原帖由 newseekers 於 11-11-28 12:51 發表
想問下, 你地攞金牌(第一名), 係乜野比賽架 ?

游泳、乒乓球、長跑都攞過!
你想問呢啲類型?定游泳類型?
游泳類型就有;學校水運會、泳會水運會、香港業餘游泳總會、香港游泳協會、康文署地區分齡賽都攞過!

作者: newseekers    時間: 11-11-29 10:46

作者: Garymaksg    時間: 11-11-29 11:12

學游泳最重要唔係那間泳會好唔好,最重要係教練質素,因為即使大泳會都唔一定係用有經驗嘅教練教!所以學得快唔快,好唔好,其實係視乎教練質素而定!
作者: larissayu6    時間: 11-11-30 10:17

原帖由 newseekers 於 11-11-29 10:46 發表
想問下, 你小朋友幾大架 ?

小學都有校內 "水運會" 架 ?

我囡囡剛剛10歲五年級...校內有水運會。分為一、二年級丙組,三、四年級乙組和五、六年級丙組。我囡囡攞過二次全場總冠軍!所以話泳會係唔重要,最重要係有位用心去教游泳的好教練。
作者: newseekers    時間: 11-11-30 11:40

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5