教育王國

標題: KHmama:我想問關於lunch問題(九龍城網) [打印本頁]

作者: 萬榮太太    時間: 11-7-24 19:50     標題: KHmama:我想問關於lunch問題(九龍城網)

作者: humbertcarol    時間: 11-7-24 20:54     標題: 回復 1# 萬榮太太 的帖子

我淨係知道"培道" F.1-F.3要留校食飯.
作者: BB.Mummy    時間: 11-7-24 22:30

聖家都係!
作者: 萬榮太太    時間: 11-7-24 23:15

作者: 霖霖B媽咪    時間: 11-7-24 23:53     標題: 回復 1# 萬榮太太 的帖子

培道BAND 2中既成績, 就算收左都會追得辛苦. 我相信佢今年收左唔少BAND 1尾BAND 2頭既學生.
作者: fallenleaf    時間: 11-7-25 02:04

原帖由 萬榮太太 於 11-7-24 23:15 發表
培道係我心水的一間,但好驚個女入左追唔到,因佢只得BAND 2中嘅成績...

點解你咁多野驚架!又驚小朋友要出外食飯,又驚佢d成績追唔上。
小朋友上中學,家長某程度上亦要學識放手,我們只須從傍引導。小朋友亦應學懂自我管理自己的事。
至於成績方面,本身培道都是band 2學校,而你女兒又係band 2成績,只要中學時繼續努力,應該沒有問題,不要給自己太大壓力。相反,我會好好部署往後的考試,希望更上一層樓,於第一輪自行收生時期開得勝。
作者: 萬榮太太    時間: 11-7-25 08:59

作者: hinhin-mother    時間: 11-7-25 09:56

萬榮太太:
不要擔心,順其自然吧!呈分試還有兩次追啦,如果我是妳,就找一間校風好、功課不需追太多,男女校、撲索的學校,自行一擊即中的集學校。考慮"彭學高"或"九龍塘中學",......進取就胡兆熾。
作者: 萬榮太太    時間: 11-7-25 10:42

作者: khmama    時間: 11-7-25 20:35

我個女得頭半年係學校食, 跟住要出街食, 我又覺得冇問題, 始終佢地都要習慣下自立, 你只需要搵間校風好既學校比佢就得.
作者: 騰騰震媽咪    時間: 11-7-25 22:53

萬榮太太
你可以參加九龍城區升中巡禮,了解多些中學
作者: hinhin_ma    時間: 11-7-25 23:18

曾參觀過培道新校舍, 好靚GA, 有個好大GE飯堂, 好似係要留晌學校食(唔記得左), 佢地話會定期安排D 高年級晌LUNCH 後,留晌飯堂幫助D低班同學, 溫習,做指導......

你要留意下你喜歡GE學校簡介日/開放日等...去參觀,了解多D....好過自己晌度想/ 假設...

作者: 萬榮太太    時間: 11-7-26 00:00

作者: 騰騰震媽咪    時間: 11-7-26 01:01

我2010年都係join個朋友,佢個仔係合一堂學生,好似係九龍城教師協會辦的,你可以check下九龍城教師協會或問下合一堂小學。
作者: 騰騰震媽咪    時間: 11-7-26 01:08

萬榮太太,如果是band1尾和band2頭的女生,九真和培道都係佢地ge心儀中學。
作者: fallenleaf    時間: 11-7-26 01:58

原帖由 萬榮太太 於 11-7-25 10:42 發表
多謝hin hin,我不嬲都係想第一位胡兆熾,而第二位想培道,第三位就真係唔知"彭學高"或"九龍塘中學"好呢???or 我呢個排位唔岩呢?請俾意見

如果你心儀培道,應該放第一位。因為培道比較熱門,放第一志願的亦未必夠派,若放第二位,恐怕連第二志願的機會都浪費,到時唔知派到去邊就慘。相反胡兆熾放第二都重有機會。
作者: 萬榮太太    時間: 11-7-26 08:59

作者: fallenleaf    時間: 11-7-26 14:16

原帖由 萬榮太太 於 11-7-26 08:59 發表
fallenleaf ,我唸住會去培道interview,之於放第一位,你都講得岩,但如果唔得,第二位機會大嗎?

個遊戲玩法係先派完第一志願揀培道的學生,若培道仍有位剩才輪到派第二志願的。放第二位恐怕機會較微。
作者: Daisy媽咪    時間: 11-7-26 15:49     標題: 回復 1# fallenleaf 的帖子

以我經驗, 培道今年自行係收band 1生(可能係band 1尾), 所以band 2自行揀培道機會有d微.
而等到乙部, 因為縮班, 今年培道只有33個位比九龍城區, 依間一定係band1學生既保險線, 所以如果band 2生抽培道, 仲要放第2位, 我驚有d難. 除非今年乙部有番多d位比九龍城網, 但依個數又好似去到填乙部表格時至知, 所以你自己諗清楚點排.
作者: ALAL    時間: 11-7-26 16:27     標題: 回復 1# Daisy媽咪 的帖子

Homantin Govt School- f1-f2 lunch at classroom only.
Pui Dao - this year one Chinese class, 3 English class. But Chinese class also use English books.
Seaward Woo - your kid may study better, conduct is OK but not as good as Pui Dao.
I think if your kid loves to read books, and maths is not bad, even though banding is not high, you can try Pui Dao.
作者: 萬榮太太    時間: 11-7-26 16:46

作者: Daisy媽咪    時間: 11-7-26 16:47

原帖由 ALAL 於 11-7-26 16:27 發表
Homantin Govt School- f1-f2 lunch at classroom only.
Pui Dao - this year one Chinese class, 3 English class. But Chinese class also use English books.
Seaward Woo - your kid may study better, conduct ...

亞女九月升中一, 已選定學校了!
作者: ALAL    時間: 11-7-26 17:31

The most dangerous is Homantin Govt School. It is a Band1/2 school and you have to compete with Goverment primary school students. They have two chances. True light is also a very competitvie B2 school. I think some B1 students will choose.

If you are sure you are B2 student and if you put other Band 2 school in the first place, I think you have a very great chance to succeed.

原帖由 萬榮太太 於 11-7-26 16:46 發表
咁可否咁講呢,我放間BAND 2嘅做第一位,咁一定派到啦?

作者: 萬榮太太    時間: 11-7-26 20:40

作者: 騰騰震媽咪    時間: 11-7-26 22:00

萬榮太太,選校真的要小心。好似我校今年有個band1生派咗去五旬節中學,另一個派咗一間去冇揀ge勁差中學。
作者: 萬榮太太    時間: 11-7-26 22:59

作者: Daisy媽咪    時間: 11-7-27 09:09     標題: 回復 1# 萬榮太太 的帖子

九龍城band 2女校,得兩間, 但都係band 1學生既保險線, 另一女校可以考慮既係德蘭, band 3, 不過好似近年好左, 入到精英班都ok.

補充一句, 如果小朋友依家上六年班, 不如試下出盡力谷下佢, 睇下可唔可以上返band 1尾.  否則, 搵一d有質素既直資都係出路之一.

作者: 萬榮太太    時間: 11-7-27 12:48

作者: ALAL    時間: 11-7-27 13:31

Don't worry too much on school now. There are just a few B2 schools in Kln City. In fact B2 student has not much choice. Put more effort in the academic of your daughter.

My son is also B2 Kln City student.

For DSS, you can try  EVANGEL COLLEGE in TKO and Pui Kei in Shatin. The later one accepted my son but I reject the offer.
作者: hinhin-mother    時間: 11-7-27 13:55

it means your son is studying in Pui Kei now or others??
作者: hinhin-mother    時間: 11-7-27 14:09

Man Wing Mama:: Actually whta did you wanted?
Gov School or DSS?

If DSS of B2, you may try many la.. such as 播道, 王錦輝, 培橋,....many la

my son also B2, i choose 6 DSS for him to apply in 1st round, they are 顏寶玲, 播道, 培橋, 港基, 聖瑪加利,香島, if no school accept, 2nd round are 王錦輝, 李國寶, 崇真  (totally 9 schools)

If Government Luckily draw, i choose (1)何官、(2)胡兆熾,(3) 彭學高, (4) 九龍塘中學。

GOOD LUCK
作者: ALAL    時間: 11-7-27 14:31     標題: 回復 1# hinhin-mother 的帖子

I have rejected Pui Kei and went for lucky draw.
作者: masterunion    時間: 11-7-27 19:25

我個仔又係band 2...

唔知可以搵邊d 直資好...大抽獎好似有d 危險.............
作者: ALAL    時間: 11-7-27 22:58

報直資,吳駛禁傷神.

原帖由 masterunion 於 11-7-27 19:25 發表
我個仔又係band 2...

唔知可以搵邊d 直資好...大抽獎好似有d 危險.............

作者: hinhin-mother    時間: 11-7-28 00:31

ALAL: which school you choose at last??
作者: Daisy媽咪    時間: 11-7-28 08:59

原帖由 ALAL 於 11-7-27 22:58 發表
報直資,吳駛禁傷神.

我都贊成, 依個遊戲, 最慘既係band 2生, 高不成, 低不就.  band 1學校唔收你, 好d既band 2頭學校又派哂比band 1生至輪到你...所剩無幾, band 3學校你又唔甘心比個小朋友讀.
我就係衰左搏派位, 放棄左2間band 1直資... 今年情況激烈, 我覺得有心意直資而又取碌左就唔好搏.
作者: 萬榮太太    時間: 11-7-28 09:06

作者: ALAL    時間: 11-7-28 09:26

pl check pm.

原帖由 hinhin-mother 於 11-7-28 00:31 發表
ALAL: which school you choose at last??

作者: ALAL    時間: 11-7-28 09:47

daisy,
you are absolutely correct. b2 students' parents definitely need more help.

man wing mum,
No need to worry. You  have a great chance putting Pui Dao in your first choice of lucky draw, only bear in mind that:
1.if your daughter enrol Pui Dao, she has to work harder and may be allocated to Chinese class
2. if unfortunately you fail you cannot go to knock the door of Pui Dao because it is 1/3 banding higher.

原帖由 Daisy媽咪 於 11-7-28 08:59 發表

我都贊成, 依個遊戲, 最慘既係band 2生, 高不成, 低不就.  band 1學校唔收你, 好d既band 2頭學校又派哂比band 1生至輪到你...所剩無幾, band 3學校你又唔甘心比個小朋友讀.
我就係衰左搏派位, 放棄左2間band 1直資 ...

作者: Daisy媽咪    時間: 11-7-28 10:13

原帖由 萬榮太太 於 11-7-28 09:06 發表
但直資學費好貴喎

試下福建中學吧, 另外好似有d平d既直資, 幾百元一個月.  
唔好擔心住, 先收拾心情, 考好個呈分試, 希望上返band 1就會好d啦.
考完第2次呈分都唔係咁理想至諗直資. 加油.
作者: 萬榮太太    時間: 11-7-28 10:19

作者: Bonnie    時間: 11-7-28 11:42

各位, 我大少都係 B2 仔...

我已積極咁搵直資學校資料..

王錦輝尋日去完..同校務處哥哥傾咗半粒鐘..
佢話2012/13中一位放出嚟只得好小..皆因今年學校確定會收番晒所有小六生.. 以前得2班小六..故中一有好多位...但12/13年度要收晒6 班小6 生...所以外來生(自行)只得好小位剩..

千禧仔真係慘...競爭好激烈...

希望我大少9 月開學俾多D心機..攀升上 Band 2 頭/ Band 1 尾..都有機讀番直屬中學... 等我留番D 錢俾細佬妹....

作者: ALAL    時間: 11-7-28 11:51

Evangel college also the same case, they have primary students promoted to F1 next year!

And also for your reference for my son :
Fukien Chinese class : fail
Pui Kei, shatin: success in the first round

原帖由 Bonnie 於 11-7-28 11:42 發表

佢話2012/13中一位放出嚟只得好小..皆因今年學校確定會收番晒所有小六生.. 以前得2班小六..故中一有好多位... ...

作者: hinhin-mother    時間: 11-7-28 13:54

想問大家一個Question, 如顏寶玲和何官都收妳們子女,妳們會選那間呢?點解這樣問,稍後說給妳們知。 Thank you!!
作者: lk362    時間: 11-7-28 15:40

原帖由 hinhin-mother 於 11-7-28 13:54 發表
想問大家一個Question, 如顏寶玲和何官都收妳們子女,妳們會選那間呢?點解這樣問,稍後說給妳們知。 Thank you!!

何官
作者: Daisy媽咪    時間: 11-7-28 16:55

原帖由 hinhin-mother 於 11-7-28 13:54 發表

不過依個假設只會係叩門時候存在. 因為直資收左就冇得抽獎.
作者: HappyEE    時間: 11-7-28 17:09

I like何官 - 有英文班, 活動又多
作者: hinhin-mother    時間: 11-7-28 19:54     標題: 回覆 2# Daisy媽咪 的文章

so daisy ma, which school you will choose??

happyEE: only T & S classes are english noy who school ah
作者: Daisy媽咪    時間: 11-7-29 09:37

原帖由 hinhin-mother 於 11-7-28 19:54 發表
so daisy ma, which school you will choose??

happyEE: only T & S classes are english noy who school ah

我個人唔鐘意讀官校, 因為要第一時間跟住班高官既玩法去玩, 我唔想自己小朋友做白老鼠.
只屬個人意見.
作者: hinhin-mother    時間: 11-7-29 10:58

Daisyma: 如方便講,最後妳的小朋友選了那間呀?

其實有三間中學對於小兒2012年升中是無問題的!
(1) 何官, (2)顏寶玲,(3)港青基信

我就喜歡(1) 何官,因為校長至工友都Nice,校風好,無奈中中。但是老公喜歡(2) 顏寶玲;(3)港青基信,因為是英中,全校說英文,另外有外國人讀,可以訓練小兒多說英文。

為何無問題,因為我是何官校友,另外(2)和(3)因為老公話一定得,但無講原因。

我們因這問題經常Argue,小兒就話各校有各校好..激死
他說(1)可以見番D小學同學,(2)校大有游泳池,(3)小功課,近屋企......家住葵青!!!!
作者: Daisy媽咪    時間: 11-7-29 12:53

原帖由 hinhin-mother 於 11-7-29 10:58 發表
Daisyma: 如方便講,最後妳的小朋友選了那間呀?

其實有三間中學對於小兒2012年升中是無問題的!
(1) 何官, (2)顏寶玲,(3)港青基信

我就喜歡(1) 何官,因為校長至工友都Nice,校風好,無奈中中。但是老公喜歡(2) 顏寶玲;(3)港 ...

咁你係校友, 你會知道間學校作風, 咁好過聽人講啦.

我係今年既犧牲者... 仲犧生得好轟烈果隻 , 最後亞女揀左間佢自己鐘意既學校, 我就專重佢意見啦... 間學校冇乜人識, 講你都唔知係乜啦...
作者: masterunion    時間: 11-8-1 17:21

原帖由 Bonnie 於 11-7-28 11:42 發表

佢話2012/13中一位放出嚟只得好小..皆因今年學校確定會收番晒所有小六生.. 以前得2班小六..故中一有好多位... ...

就係因為又係千禧BB 好大競爭丫...
我都已經睇緊資料
作者: hinhin-mother    時間: 11-8-2 00:30

ok..if u not wanted to say, no problem la...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5