教育王國

標題: 各位對優才書院小學的評語 [打印本頁]

作者: Cruzmama    時間: 11-7-25 17:58     標題: 各位對優才書院小學的評語

我已報考了2012-2013的小一, 請現在就讀或將會入讀的家長給我一點意見,對這學校的意見或睇法, 謝謝!
作者: 無氣同你講    時間: 11-7-25 18:53

請問是否已被取錄?
作者: Cruzmama    時間: 11-7-25 22:40     標題: 回復 1# 無氣同你講 的帖子

未取錄, 只想知多D
作者: ha!    時間: 11-7-26 00:16

作者: snowball    時間: 11-7-26 09:02

That's true!

原帖由 ha! 於 11-7-26 00:16 發表
最近有小一高年班家長有留言在小一雜談細說了一些惑受, 你可以去看看.  簡單來說, 學校重拔尖, 不重補底, 要了解自己小朋友的需要。

作者: meimeimama1    時間: 11-7-26 09:37

作者: hwm399    時間: 11-7-26 11:31

小一選校要選優質的, 尤其要考入去的直資私校, 我覚得直資私校都有好/唔好之分, 不要為逃避派位而降低直資私校的選校要求.
首先在學校設施方面, 小學1-3年級在旺角巿中心校舍,不但細, 而且空氣差, 週圍環境雜, 雖則校長說校園算是旺角市肺, 但旺角的空氣始終是差, 改不了. 而且又不能跟小四-六的師兄師姐一齊, 沒有學習的Role model.間很少, 而且打羽毛球仲要上去改裝過有冷氣的天台屋當羽毛球場.設施咁差, 我上年參觀完眼都突埋, 仲差過我三十年前讀過的小學. 學園設施差, 會限制了小朋友的人發展.
觀乎優才書院的成績, 是全港中學的包尾一類, 沒有優質的中學為後盾 (因為成绩差), 咁就要睇小六學生可以考到甚麼中學, 印象中好像找不到校方提供類似的資料.如果有好像九龍塘學校或宣道小學的良好升中成績就可以考慮, 但如果有半數要入番優才書院的話, 真係寧願入番間资助學校好過.
(小兒並不是入讀宣道/九龍塘學校, 與之比較只是覺得與其不望直上書院, 為何不選間有質責的直資私校?)
作者: muichujamie    時間: 11-7-26 14:33

oh... 真係咁一文不值咩?! 差得咁緊要呀?!

原帖由 hwm399 於 11-7-26 11:31 發表
小一選校要選優質的, 尤其要考入去的直資私校, 我覚得直資私校都有好/唔好之分, 不要為逃避派位而降低直資私校的選校要求.
首先在學校設施方面, 小學1-3年級在旺角巿中心校舍,不但細, 而且空氣差, 週圍環境雜, 雖則 ...

作者: ChristieMing    時間: 11-7-26 15:19

原帖由 muichujamie 於 11-7-26 14:33 發表
oh... 真係咁一文不值咩?! 差得咁緊要呀?!

如果真係咁差, 就唔會有咁多人報名啦~

還是你親身感受一下較好~
每個人的感受不盡相同, 或許你會喜歡也說不定!

當日面試我也參觀過校舍, 我自己覺得還好, 係細, 但感覺不殘舊, 我自己接受到!
作者: hwm399    時間: 11-7-26 15:19

我比較實際, 每間學校都可以將教學理念/課程設計寫得天花龍鳳, 但最重要係教出來學生質素係点, 當然品格係点我完全無idea, 我亦找不到任何升中的資料, 但在中學的成績上都可以在BK網見過少少資料.中學的成積差, 咁嘅一條龍己經無優勢, 升中成績無資料是一個大疑問(SFA升中成積普普通通, 但至少可以比到家長一些有個idea)校舍設施更是客觀的事實。 我不是同優才有仇, 但上年我為個仔選校的事而担憂/頻撲, 只是在小朋友有限的體力/專注力下, 實在不必要浪費彈薬。
作者: snowball    時間: 11-7-26 15:49

Totally agreed!

原帖由 hwm399 於 11-7-26 15:19 發表
我比較實際, 每間學校都可以將教學理念/課程設計寫得天花龍鳳, 但最重要係教出來學生質素係点, 當然品格係点我完全無idea, 我亦找不到任何升中的資料, 但在中學的成績上都可以在BK網見過少少資料.中學的成積差, 咁嘅 ...

作者: ruth_esther    時間: 11-7-26 17:32

作者: minggoo    時間: 11-7-26 19:19

其實一條龍學校,中學部喺一定要收回自已小學部嘅學生。
對於成績唔理想的學生,小學部於高小開始(小四)就選人並不出奇,確保留下嘅上中學部,可以不犯一條龍的規則。學生亦可到別的學校,趕得上呈分試(小五下學期),亦是一個解決辦法。
只不過喺覺得學校冇承擔,因為個學生點唔理想都喺自己教出嚟,教得唔好自己都有責任。

原帖由 meimeimama1 於 11-7-26 09:37 發表
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2310685&extra=page%3D1

作者: ChristieMing    時間: 11-7-26 21:32

原帖由 minggoo 於 11-7-26 19:19 發表
對於成績唔理想的學生,小學部於高小開始(小四)就選人並不出奇,確保留下嘅上中學部,可以不犯一條龍的規則。學生亦可到別的學校,趕得上呈分試(小五下學期),亦是一個解 ...

其實整件事上只係看到片面之詞, 到底內裡有沒有文章, 只有當事人才知吧!
作者: pandabonita    時間: 11-7-26 21:58

我今年在面試時和老師的交談覺得同簡介會聽到的理念都有幾大出入.
作者: huba    時間: 11-7-26 23:09

In the post quoted by meimeimama1 below, the key message is to find a school that match with your kid and vice versa. The postmaster was not trying to bad-mouth the school but interestingly some people have jumped to conclusion so easily.

Can we simply assess the value of a school by an individual student's experience? It's a human behaviour and our Hong Kong culture for almost every unhappy parent to complain and make noise. Yet, not every happy parent would bother to share their happy experience or to praise their school publicly.

After all, we are neither the postmaster nor the school so please do not assume we understand the school or the incident enough by just reading the post.

Hope we all can put real effort in understanding our children as well as the prospect schools that may match with our children. Don't simply assume others' experience will be your child's future.

作者: enidchiu    時間: 11-7-26 23:37

About the environment, I cannot say it is excellent, but to my surprise, my child said the school is bigger and more beautiful than his kindergarten, which is a renowned kindergarten in Kowloon Tong. I guess it is because of his wonderful experience in the limited space in GT. A small but "warm" school is more nurturing than a big but "cold" school in a child's eyes.

About the comment on the academic results of the secondary school, I doubt whether it is based on any  evidence or  actual figures.

原帖由 hwm399 於 11-7-26 11:31 發表
首先在學校設施方面, 小學1-3年級在旺角巿中心校舍,不但細, 而且空氣差, 週圍環境雜, 雖則 ...

作者: Cruzmama    時間: 11-7-26 23:59     標題: 回覆 1# enidchiu 的文章

多謝各位的意見, 謝謝!
作者: Lovely-Boy    時間: 11-7-27 09:09     標題: 回復 3# huba 的帖子

作者: sweetbaby999    時間: 11-7-27 09:47     標題: 回復 1# Lovely-Boy 的帖子

作者: Lovely-Boy    時間: 11-7-27 10:01

作者: snowball    時間: 11-7-28 09:11

我有兩個小朋友(囝囝升小二、囡囡升小五)在這間自稱"有愛心"的直資讀, 他們的成績很好, 不過在我們經歷了很多不快事件後, 決定為他們轉校. 幸運地, 囝囝和囡囡都同時被一間很好的直資小學取錄了, 將於9月有一個新的開始. 我們一同向這間要有"喜悅"又要"卓越"的直資小學say "Goodbye"!

原帖由 minggoo 於 11-7-26 19:19 發表
對於成績唔理想的學生,小學部於高小開始(小四)就選人並不出奇,確保留下嘅上中學部,可以不犯一條龍的規則。學生亦可到別的學校,趕得上呈分試(小五下學期),亦是一個解 ...

作者: hwm399    時間: 11-7-28 09:55

我上年也有幇仔仔報考這間學校, 小朋友上課室做吓活動, 落操場同英語老師傾吓計, 大約十五至二十分鈡就完, 家長就會面試老師, 五分鈡都唔夠, 主要想睇吓家長對學校有幾多誠意 (可以理解的, 因為唔想收咗学生hold住啲位之後又唔讀), 無問過教養方向的問題, Interview 一次就完.
我嘅疑問係以咁嘅Interview方式, 真係找到/收到啲資優兒童咩? 如果揾唔到, 咁呢間學校所講係咪名不乎實? 抑或啲老師好神奇, 少少時間就可以透視小朋友個腦係咪資優? 嘩, 學花家姐話齋, 咁真係好唔簡單喎………
作者: cutecutecute    時間: 11-7-28 13:33

作者: minggoo    時間: 11-7-28 19:28

對於優才有拔尖冇補底,並唔喺新聞嚟。

自己絕對唔喜歡呢種作風,但唔想因為自己唔喜歡,而唔幫自己小朋友報,亦有幸被選中了(其實得九十幾個取錄位)。好相信自己小朋友嘅資質再加上自己嘅幫助,冇可能被踢走。最後,上完小一預備班,小朋友都話唔鍾意呢間,當堂放下心頭大石!
作者: To_Ma    時間: 11-7-28 23:23     標題: 回覆 5# Lovely-Boy 的文章

小朋友本身是資優的話,大把其他選檡,相信不大可能選此間,況且分間二間校舎亦有問題,人數小亦令高低年班各自為政。

上過校網看過,真是吹到天上有地下無,骨都痺!
作者: hoihoima    時間: 11-7-30 00:22     標題: 回覆 5# snowball 的文章

snowball, can you please share what are the unpleasant experience?  Thanks a lot.
作者: corliss_yu    時間: 11-7-30 09:43

作者: corliss_yu    時間: 11-7-30 09:48

作者: stseng    時間: 11-7-30 10:05

This is ridiculous!!!

原帖由 corliss_yu 於 11-7-30 09:43 發表
資優生都要睇那方面?! 最好是成績,另外再多幾樣。
好似我個仔,他在視覺藝術(美術方面),表現不錯,但最終因英文不合標被趕出校。

作者: dad1234    時間: 11-7-30 15:25

原帖由 corliss_yu 於 11-7-30 09:43 發表
資優生都要睇那方面?! 最好是成績,另外再多樣,最好仲再多樣。
好似我個仔,他在視覺藝術(美術方面),表現不錯,但最終因英文不合標被趕出校。

...

任學校講到天花龍鳳,愛心爆膨,到5年級至趕學生走,點講都唔通,真係路遙知馬力 ,日久見人心 .
作者: kenkao    時間: 11-7-30 16:35

作者: lkong2005    時間: 11-7-30 16:42

對優才一直都没有好感,有拔尖,無補底,擇優而教。用校内、公開試(小五丶小六呈分試)送走成绩差的學生。目的只是希望中學/學公開試成績好。

就是成績不合格,留班一年就是,也不該趕走學生。連一些基本的敎育良知也没有。
作者: jojo1234    時間: 11-7-31 10:42

唔明唔明!!
呢間學校馮什麼主力想收資優生,真正資優的學生家長怎會選這間.
作者: To_Ma    時間: 11-7-31 11:35

原帖由 jojo1234 於 11-7-31 10:42 發表
唔明唔明!!
呢間學校馮什麼主力想收資優生,真正資優的學生家長怎會選這間.
你真係問出重點!
作者: mmjjaug02    時間: 11-7-31 11:59

優才的老師資歷是不錯的, 起碼是幾年前就可做到專科專教.

學校想以"優才"的校名招收更多的"資優生"也易理解,
但試想想,真正每年的全港學生中, 真正的"資優生"不會太多,且本校學費不便宜, 又不是向"資優生"提供獎學金,
真不明白, 本校憑哪樣好處能讓"資優生"轉到該校?

再者"資優生"也不可能中,英,數, 音樂, 體育...... 樣樣行, 只要主科有不及格, 仍會被"勸退". 這樣對"資優生"其實並無原校升學的保證.

以上各點真的令打算入讀本校,或繼續留在本校的家長三思.

原帖由 To_Ma 於 11-7-31 11:35 發表
你真係問出重點!

作者: ngkf    時間: 11-7-31 19:54

原帖由 Cruzmama 於 11-7-25 17:58 發表
我已報考了2012-2013的小一, 請現在就讀或將會入讀的家長給我一點意見,對這學校的意見或睇法, 謝謝!

學校其本和簡介會說的一樣,除了升中英文要求高了。小朋友是愉快學習。大部份小朋友是主動的,家長的素質亦高。

當然,有小朋友跟不上要轉校,有小朋友留班,有混血兒小朋友中文跟不上要轉去國際學校,有小朋友不願意留班要轉校,亦有小朋友去外地讀書,亦有小朋友轉去更加合適的學校。 個人覺得學校是有足夠支援的,可是支援還支援,都要看小朋友的能力和家長的給力,真的跟不上硬要上最慘就是小朋友。

討論區是單向的,真正的內情只有當事人知道,學校無法回應亦不​可能回應,完全相信討論區資訊是十分危險的。

可以的話不訪爬一爬文。看看一些現役家長的意見。
作者: dad1234    時間: 11-7-31 23:06

請教如何分辯那些是真正的(現役家長)
作者: enidchiu    時間: 11-8-1 02:12

"個人覺得學校是有足夠支援的,可是支援還支援,都要看小朋友的能力和家長的給力,真的跟不上硬要上最慘就是小朋友。"

Totally agreed. My child is weak in Chinese, but he still loves his Chinese teacher and his Chinese lessons. It's a great thing the teacher has done.

I was a teacher before. I know how to please the parents and my panel head by giving more exercises and extra classes called "enhancement programme" for weaker students. Does it really help? I can say 90% a waste of effort. Honestly, the only way for improvement is the child's own will and effort, as well as parents' support. Teachers should concentrate on lesson planning and designing tasks which are beneficial to the children's development and arousing their interests.

As a parent, I told my child to be gratefiul to teachers for any achievement. I think no one understands the child more than the parents do. When the child underchieves, the parents and the child should reflect on the weaknesses, seek advice from teachers and pay more effort. That's more practical than depending on the so-called "enhancement programme for weaker students".

原帖由 ngkf 於 11-7-31 19:54 發表

學校其本和簡介會說的一樣,除了升中英文要求高了。小朋友是愉快學習。大部份小朋友是主動的,家長的素質亦高。

當然,有小朋友跟不上要轉校,有小朋友留班,有混血兒小朋友中文跟不上要轉去國際學校,有小朋友不願意留班要轉 ...

作者: talknwrite    時間: 11-8-1 10:13     標題: 回復 1# enidchiu 的帖子

但係一科成績唔理想(對學校而言)就要人留班,希望人走.

一句講晒, "間學校唔教劣才的"
作者: piggy-ma    時間: 11-8-1 16:09

相信學校會有好老師,但校長才是揸fit人,如校政是一科fail, straight out,事前沒補底,老師再好,點計都唔係好學校啦。

要個細路『掂』,先可埋堆?老實講,當我是『優秀人才』時,我都堆DxS個堆啦。
作者: hwm399    時間: 11-8-1 16:20

小學拔尖拔足咁多年, 上到中學, 當佢唔拔嘞, 原來會考六科14分的百份比只得50%!攪咁多嘢, 中學成績都係咁咋, 啲叻人去晒邊度?
作者: jojo1234    時間: 11-8-1 17:04

原帖由 talknwrite 於 11-8-1 10:13 發表
但係一科成績唔理想(對學校而言)就要人留班,希望人走.

一句講晒, "間學校唔教劣才的"

哈哈!間學校唔教劣才的,但優才又輪唔到佢教呢.
作者: ngkf    時間: 11-8-1 18:07     標題: 回覆 38# dad1234 的文章

我想你誤會了我的意思了。兩句是有句號的。

可以的話不訪爬一爬文。(多看以前的文章)
看看一些現役家長的意見。(例如認識的朋友)
作者: snowball    時間: 11-8-1 19:36

deleted

作者: snowball    時間: 11-8-1 19:37

hoihoima, pls check pm

原帖由 hoihoima 於 11-7-30 00:22 發表
snowball, can you please share what are the unpleasant experience?  Thanks a lot.

作者: yanyanmm    時間: 11-8-3 16:21

deleteddeleted

作者: snowball    時間: 11-8-4 13:32

對呢間學校好失望
作者: dad1234    時間: 11-8-4 13:36     標題: 回復 44# ngkf 的帖子

可能我誤會左你意思。
我都爬過文(優才VS),真係吹到...
作者: snowball    時間: 11-8-5 09:10

呢間學校有好多問題, 若為囝囝囡囡選校必須要三思.
作者: lingling06    時間: 11-8-5 10:16

Snowball,
可否和大家分享一下,因為我也被他們的簡介會所吸引,很擔心為兒子搵錯學校,如不方便公開,可否pm 我,謝!

原帖由 snowball 於 11-8-5 09:10 發表

作者: Lovely-Boy    時間: 11-8-5 11:11

作者: hwm399    時間: 11-8-5 11:42

過咗去睇, 眞係越睇越驚嚇!
作者: SCKnight    時間: 11-8-6 01:11

熟真熟假?但係肯定嘅,如果有offer都要認真考慮先。
作者: joeyma    時間: 11-8-6 13:08

呢間學校好惹火,年年都成為話題!
作者: 胡桃媽    時間: 11-8-6 17:41

snowball
可否分享?

原帖由 snowball 於 11-8-5 09:10 發表

作者: roccolamar    時間: 11-8-7 02:22

上年的話題又是什麼?有點擔心!

原帖由 joeyma 於 11-8-6 13:08 發表
呢間學校好惹火,年年都成為話題!

作者: ngkf    時間: 11-8-7 10:59

原帖由 dad1234 於 11-8-4 13:36 發表
可能我誤會左你意思。
我都爬過文(優才VS),真係吹到...

其實邊有一間學校(除了人人都識的名校)會唔做Marketing呢?我記得家長會後有現役家長會比參觀家長小組發問,學校亦唔會同學長事先夾過(今年我唔知,前幾年無),你有没有發問呢?

等小朋友放學時,亦有不認識的人問我們學校如何(當然亦有問為何不考慮附近其他的),這未必是容易的方法,不過真喺有發生的。我亦都會問一問高小和中學家長的意見,畢竟初小和高小是很不同的。  

選校最重要看看自己的意願和小朋友的能力。建議看一看版友提的另一條討論,真的很有啟發性的。
作者: leahchang    時間: 11-8-7 17:59

真係唔知發生咩事....
但做為現任家長,對學校是很滿意....
有少數人不滿很正常,但原因出在哪????自身或學校呢???
學校對學生和家長的要求在我們入學前就己經很公開的表示過,而學校對學生在德育方面花的苦心家長亦都支持,當然也有部份人覺得做秀,但不管怎樣,小朋友吸收到的都是正面的訊息...沒有完美無缺的學校,但學校一直在改進這是我們看到的事實...

原帖由 ngkf 於 11-8-7 10:59 發表

其實邊有一間學校(除了人人都識的名校)會唔做Marketing呢?我記得家長會後有現役家長會比參觀家長小組發問,學校亦唔會同學長事先夾過(今年我唔知,前幾年無),你有没有發問呢?

等小朋友放學時,亦有不認識的人問我們學校如 ...

作者: elizatyy    時間: 11-8-7 18:20

2012 的收生結果出咗未?
作者: leahchang    時間: 11-8-8 12:40

原帖由 elizatyy 於 11-8-7 18:20 發表

應該係月中到月尾呢段時間....
作者: ChristieMing    時間: 11-8-8 14:57

原帖由 leahchang 於 11-8-7 17:59 發表
真係唔知發生咩事....
但做為現任家長,對學校是很滿意....
有少數人不滿很正常,但原因出在哪????自身或學校呢???
學校對學生和家長的要求在我們入學前就己經很公開的表示過,而學校對學生在德育方面花的苦心家長亦都 ...

我同意你這句: "有少數人不滿很正常", 我個仔讀緊間頗出名o既幼稚園, 我相信有好多家長都好想仔女入讀, 又或好多家長好喜歡呢間學校, 而我, 就係那位小數家長, 但我冇因為咁而公開數呢間學校o既不是, 唔係我認同, 而係唔想我呢o的小數族類影響到別人, 每個人o既想法/要求都唔一樣, 你認為係o岩, 人地可能覺得係你問題, 誰是誰非, 誰人知曉?
作者: ChristieMing    時間: 11-8-8 14:58

原帖由 elizatyy 於 11-8-7 18:20 發表

好似係下個星期前出信。
作者: overview    時間: 11-8-8 15:03

只要係事實 公開又何妨 精明的家長自會懂得分析.
原帖由 ChristieMing 於 11-8-8 14:57 發表
分束
我同意你這句: "有少數人不滿很正常", 我個仔讀緊間頗出名o既幼稚園, 我相信有好多家長都好想仔女入讀, 又或好多家長好喜歡呢間學校, 而我, 就係那位小數家長, 但我冇因為咁而公開數呢間學校o既不是, 唔係我認同,  ...

作者: leahchang    時間: 11-8-8 15:27

原帖由 overview 於 11-8-8 15:03 發表
只要係事實 公開又何妨 精明的家長自會懂得分析.

事實是事實,公開也無妨,但怕有些人有利益衝突時,看法就不客觀了....誰也不會把不利自己的言辭供出,但對對方的不滿就全部放大....
在網上誰能說自己和誰是一類人呢??既不是一類人,看法就會很不同,不好意思...我太多事了
作者: leahchang    時間: 11-8-8 15:41

原帖由 ChristieMing 於 11-8-8 14:57 發表

我同意你這句: "有少數人不滿很正常", 我個仔讀緊間頗出名o既幼稚園, 我相信有好多家長都好想仔女入讀, 又或好多家長好喜歡呢間學校, 而我, 就係那位小數家長, 但我冇因為咁而公開數呢間學校o既不是, 唔係我認同,  ...

ChristieMing
我個仔讀緊的幼稚園都好多人駡..確實有很多事做的唔係咁好(商業化),但睇人取捨,佢可以俾到我想要的,咁其它就計唔到咁多...換成另一家長...自己好叻,可以好似學校咁訓練小朋友,咁就會好不滿學校的做法..我自己做唔到,所以真係睇你當時選學校你要求的是什麼??大方向可以做到,小細節便由得佢...呢個世界,唔係為個人訂身的,我一早做好心裏準備.....

作者: overview    時間: 11-8-8 15:51

大家上得黎呢個平台, 自然想睇吓真正用家既意見及經驗, 唔係只聽學校點SELL自己的理念及優點, 又係個句, 家長聽完意見後都要自己去分析輕重.

於 11-8-8 15:27 發表

事實是事實,公開也無妨,但怕有些人有利益衝突時,看法就不客觀了....誰也不會把不利自己的言辭供出,但對對方的不滿就全部放大....
在網上誰能說自己和誰是一類人呢??既不是一類人,看法就會很不同,不好意思...我太多 ... [/quote]
作者: snowball    時間: 11-8-8 17:21

lingling06
Please check pm.

原帖由 lingling06 於 11-8-5 10:16 發表
Snowball,
可否和大家分享一下,因為我也被他們的簡介會所吸引,很擔心為兒子搵錯學校,如不方便公開,可否pm 我,謝!

作者: snowball    時間: 11-8-8 17:21

Please check pm

原帖由 胡桃媽 於 11-8-6 17:41 發表
snowball
可否分享?

作者: ElsaShum    時間: 11-8-8 17:24

Dear Snowball,
Pls pm me too.  Thanks!
Elsa
作者: snowball    時間: 11-8-8 18:45

Pls check pm.
原帖由 ElsaShum 於 11-8-8 17:24 發表
Pls pm me too.  Thanks!
Elsa

作者: kimmilam    時間: 11-8-8 20:46

snowball , please pm me , thanks

原帖由 snowball 於 11-8-8 18:45 發表
Pls check pm.

作者: YinYuMami    時間: 11-8-8 22:33     標題: 各位對優才書院小學的評語

snowball ,

please pm me , thanks
作者: josechungbb    時間: 11-8-8 22:34

Pls pm me too.  Thanks VM!
作者: ChristieMing    時間: 11-8-8 23:01

原帖由 leahchang 於 11-8-8 15:41 發表

ChristieMing
我個仔讀緊的幼稚園都好多人駡..確實有很多事做的唔係咁好(商業化),但睇人取捨,佢可以俾到我想要的,咁其它就計唔到咁多...換成另一家長...自己好叻,可以好似學校咁訓練小朋友,咁就會好不滿學校的做法. ...

我遇到o既問題, 唔係有關學術又或教學制度o既問題, 而係人o既問題....
btw, 好多時候, 係你入去讀時才發現有呢o的問題, 而且, 呢個問題都好普遍, 唔係我先會遇到, 唯有呀Q o的, 當係比呀仔一個歷練, 等佢遇下苦楚吧!
作者: ChristieMing    時間: 11-8-8 23:01

原帖由 leahchang 於 11-8-8 15:27 發表

在網上誰能說自己和誰是一類人呢??既不是一類人,看法就會很不同,不好意思...我太多 ...

全是我想說的....
謝謝你代我說出來~
作者: wongting    時間: 11-8-8 23:24

Snowball,
Please pm me too. Thanks!
作者: 羅白GO    時間: 11-8-9 08:21     標題: 回覆 46# snowball 的文章

Hello snowball,

我都好想你分享下你既經歷。可否PM我?謝!
作者: snowball    時間: 11-8-9 10:22

Dear all,
Pls check pm. Thanks!

原帖由 羅白GO 於 11-8-9 08:21 發表
Hello snowball,

我都好想你分享下你既經歷。可否PM我?謝!

作者: ckyung    時間: 11-8-9 10:28

Dear snowball, I also want to know. Pl pm me also.
作者: tzeyan1026    時間: 11-8-9 11:49

I want to know, please pm me.  Thanks.
作者: cornmimi    時間: 11-8-9 13:09

I want to know too, please pm me.  Thanks.
作者: 羅白GO    時間: 11-8-9 13:27     標題: 回覆 79# snowball 的文章

dear snowball,

I'm a new member, not sure if "PM" means send me email? But i get nothing in my inbox....Pls adv. Thanks!
作者: iantsang    時間: 11-8-9 13:33

如欲索取資料,請直接pm有關會員。如再有會員留下Please pm me/ Please check PM或Please email me等相關字句,本文將會被關閉,謝謝合作!
作者: motherotk    時間: 11-8-11 23:58

Personal experience and personal perception:
1) This school is not a good school because of its management leader and its education philosophy :
a) Management leader- the principal: a businessman rather than an educator. A public speaker, a market seller, selling his education "business" rather than a genuine man, with sound education background and track record to be a good educational leader. He sold his books during the interview days, and asked people to get his signature on his books. Is he a good educator or a star, so self-centered..
b) The interview day, I was told that they have special strategy to select gifted child as their educational program is specially designed for this group of children. Personally I opposed to classify children into classifications. Ok, even if you do so, why you are also asking children with special needs (e,g, with learning difficulties) to attend your school or admitted into. You know, they are opportunitists, their program are really confusing, designed for gifted children with high "IQ", but at the same time, without enough "gifted" children to be admitted, they will recruit special need children but using program or educational materials attended to gifted children. How amazing is their education philosophy???
Will you choose this kind of school? of course not, at least I will not..
作者: hwm399    時間: 11-8-12 10:20

總是覺得這間學校古靈精怪, 明明只是一間普通的直資學校, 但就好似演員咁要玩包裝, 夾硬扣上資優的帽子.收咗學生之後就踼走學生, 不斷玩洗牌, 完全違反做教育事業的基本原則.
家長可以選擇信或者不信, 反正我就不信了.
作者: monreve888    時間: 11-9-29 15:21

看完你們所寫的, 有些講到優才一文不值的, 亦有支持的. 睇完你們所講的, 我都不想給兒子讀這間學校, 之前去優才interview只是一心試試. 後來問現在讀梗優才的小朋友的媽咪, 得到以下資料, 對優才有所改觀, 只是分享, 不要以為我是優才的fan.
1) 優才小一至小三在旺角上堂, 的確空氣比其它地方無咁好, 但課室是足夠小朋友玩的, 因為一個5yrs-8yrs既小朋友, 只要有多兩三個小朋友, 什麼地點他們都可以玩埋一齊. 你看下公園d小朋友, 佢地只雖很少的地方, 就可以玩上半天.
2) 每班24人, 老師同同學既關係好好, 你可以問下讀梗既小朋友, 佢地鐘意旺角or將軍澳?
3) 每星期二,四, 下午小朋友不用上堂, 可以玩自已喜歡興趣班, 如下棋, 游泳, 跆拳道等等, 有70多種, 不需收費. 有些父母, 幫小孩參加了一些課外活動後, 會減少平時要在校以外的課外活動, 可以慳返一d錢.
4) 小朋友最吾鐘意打風, 吾可以返學.
5) 每個學生都是獨特的, 有些數學強, 有些英文強, 學校要高年級的學生幫低年級, 因為各有所長, 所以就算自己的數學差, 都不會被其它同學笑, 反而學識互補不足, 你教我數學, 我教你英文.
6) 我朋友個仔, 英文只有70分, 老師會叫佢努力些, 但過兩天, 佢又忘記了, 所以學校的學生對分數不會好緊張.
7) 學校每班都有機會有些自閉底或亞氏米加症的學生, 佢地上上下堂會走左去玩, 但學校都包容, 無踢佢地出校, 會解釋比其老同學知. 相反, 傳統學校會接受不到.
8) 學校要求小朋友的中, 英, 數要70分, 我又覺得合理. 如果真的達不到, 老師是會幫忙的.
9) 校長寸是事實, 因為佢認為你不同意佢的教學方式,理念, 咁你可以走, 反正佢每年都有人派隊叩門. 有些在英?, 男? 讀吾掂, 想入去的都有.
小學是ok的, 但中學我朋友都話麻麻地, 仍有好多地方都要改善.

以上全部都由朋友口中得知, 不喜勿插.

試想想, 今年最少有1500人interview, 學校只有96個位, 我絕對不相信這所學校是咁差的, 只是它不是你/或我杯茶.
作者: pandabonita    時間: 11-9-29 16:01

以前都很喜歡gt,但睇過bk各mami的 comments,同就讀mami和interview老師交談後得到的結論:我小朋友不會適合gt.
其實e+官冿都有小班,重視多元智能,gt中學中等,一條龍算5算優點見仁見智.但同時我亦想信一些冇氣管敏感問題的資優或有能力的小朋友,他們在gt會很開心愉快學習.

ps 我不是gt打手,gt 冇offer,只是路過分享對gt的看法,不喜勿插
作者: Naurto    時間: 11-9-29 16:03     標題: 回復 87# monreve888 的帖子

作者: Aerosol_Ma    時間: 11-9-29 16:45

夲人面試時問過老帥, 在GT 真正資優 (I.Q. > 130)其實很少. 所以我幾肯定大部份小朋友是I.Q. 方面普通小朋友. 學校是相信每個小朋友都有"資"點, 但不一定在I.Q.方面. 所以有時不明白為什麽在這裡有些人會說"學校是特別教這些兒童, 別的很難跟得上".

想問monreve888

7) 學校每班都有機會有些自閉底或亞氏米加症的學生, 佢地上上下堂會走左去玩, 但學校都包容, 無踢佢地出校, 會解釋比其老同學知. 相反, 傳統學校會接受不到.

妳是說學校會收這些學生?因為I.Q> 很高? 他們在學習上有問題嗎?
作者: edea    時間: 11-9-29 17:00

原帖由 Aerosol_Ma 於 11-9-29 16:45 發表
所以有時不明白為什麽在這裡有些人會說"學校是特別教這些兒童, 別的很難跟得上".

是的, 以上評語和事實不符. 大多數只是普通孩子.
作者: monreve888    時間: 11-9-29 19:31     標題: 回復 90# Aerosol_Ma 的帖子

有些資優的孩子, 都會同時患有自閉症或亞氏米加症.
優才收生時, 可能覺得個孩子好叻, 反應快, 但發覺吾到佢既問題, 收左後, 亦會接受佢地.
至於有媽咪話當學生跟不上, 就踢出校. 事實上學校沒有咁做.
我都好想知講果位媽咪, 同學校之間發生左什麼事呢?
另外, 優才只是收一些較活潑的學生, 真正的資優生不多.
作者: HaYi    時間: 11-9-29 20:38

小朋友面試時沒有詳盡的測驗, 只憑幾分鐘如何可選出資優, 我覺得 "優才大多數收資優" 是媒體誇張的, 正如媒體介紹其它所謂名校時, 總會找些賣點去引起人注意.  起碼我個仔是被取錄左, 但他不是IQ 超過130 個種天才 (我亦沒意圖去check他 IQ ), 亦沒有數學的才能, 做數都很慢的..   

但資優是有分好多種, 如果 IQ 不高分的亦可能是其它資優, 有人在語言方面, 有人在體育方面, 亦有在人際關係方面.   我覺得資優教育是主張每個孩子都有資優的一方面, 而學校會盡量提供加快的途徑, 此做法在普通官津就是援尖班的做法. 但資優教育可撥尖的範圍比較廣, 不限於學術, 亦包含其它範疇.   所以不明白大家為何對優才所謂的資優教育定位特別敏感, 它亦只不過是其中一間多人選它, 它亦選人的直資罷了.  

事實上除了優才, 好多直資私立都推行資優教育,  我識多間直資的學生都是資優生, 他們在比較有彈性的學習環境中發揮得特別好, 其實我不相信普通官津缺乏資優生,  只不過如果沒有環境配合, 資優都未必有好成績而已.  

另外有一位說得好對, 如果資優的, 好多都附帶其它問題, 有可能是讀寫障礙, 我識幾位超過130 IQ 的, 學術沒問題, 但一位不懂同同學相處, 有社交障礙, 另一位就不能明白社會的要求, 做出一些很特別不容於大部份人的事.   如果有一間學校對此些學生的特別要求可以配合得好些, 我覺得難得得很.  官津的inclusive education 都是主張此些, 只是到底是否有資源可以配合到很成疑問.

ps, 我不是 gt fans, 現在都仍會考其它學校比較, 但認識好幾位gt 的學生, 都有對學校不錯的評價, 而其中幾位的確是資優的 (有 check 過), 而在校成績亦很不錯的. 我相信是他們選對了學校後就對學校有認同才可以達致個人學校雙贏.
原帖由 monreve888 於 11-9-29 19:31 發表
有些資優的孩子, 都會同時患有自閉症或亞氏米加症.
優才收生時, 可能覺得個孩子好叻, 反應快, 但發覺吾到佢既問題, 收左後, 亦會接受佢地.
至於有媽咪話當學生跟不上, 就踢出校. 事實上學校沒有咁做.
我都好想知講 ...

作者: kitty23205    時間: 11-9-29 22:49     標題: 回復 1# HaYi 的帖子

完全同意!!
作者: 中天英    時間: 11-9-29 22:52     標題: 回復 1# HaYi 的帖子

優才係一間適合資優學生讀嘅學校,並唔係一間專門收資優學生嘅學校。
入讀優才係冇規定要係資優,學校亦從來冇要求學生做IQ Test,小一入學亦唔會嘗試判斷資優與吾。
優才相信多元老智能,學術\智力只係其中一種,其他智能如音樂、運動、領導才能等都一樣受重視。
作者: ccwong101    時間: 11-9-30 11:33     標題: 回復 9# monreve888 的帖子

完全同意!
作者: Naurto    時間: 11-9-30 13:56     標題: 回復 95# 中天英 的帖子

作者: sillymelon    時間: 11-9-30 13:58

點解咁多人插優才,我想是改錯校名囉,人地拔萃又無問題喔, 你名氣又唔係大。

如果個位家長的孩子被趕出校, 點解不向教育局投訴, 政府話適齡兒童唔可以無書讀架, 係度講D 唔講 D, 應該去投訴啦, 如傳媒報導等多D家長知都好呀!

講學校包裝, YW S校長夠成日見報啦, 上電台電視台,仲要擺係校網, 最近一篇報導話用5秒就知道邊個孩子適合YW, 5? 買個蘋果都唔得啦!

地點校舍差, SFA 的地點好好咩, 學校出面一條馬路, 旁邊有地盤, 對面長期有舊樓維修, 仲有間美沙筒解毒所係隔離, 學生道友日日用同一條路, 但又無人插E間學校喎。

南區名牌貴族小學年年有人轉校, 是學校還是學生問題? 不過, 人地富貴D, 轉去國際學校,個D 家長亦唔會係E度申冤。

其實要知間學校實情, 為孩子的前途,米去間學校附近觀察下囉, 放學時又可去問下D真正用家真實的感覺, 好過係E度聽埋D塘邊鶴, 我話我自己呀.

飄過。
作者: ccwong101    時間: 11-9-30 16:00     標題: 回復 1# sillymelon 的帖子

講得非常好!!
作者: 中天英    時間: 11-9-30 16:58     標題: 回復 2# sillymelon 的帖子

請問係"插"d吔嘢?
小弟有兩個仔讀優才,對學校也略懂,我都想知你係講緊d吔。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5