教育王國

標題: 男校(聖保羅, 聖類斯, 高主教), 請問此三間最大不同之處? [打印本頁]

作者: BB成長期    時間: 11-8-1 14:10     標題: 男校(聖保羅, 聖類斯, 高主教), 請問此三間最大不同之處?

作者: 小曳人    時間: 11-8-1 14:22

講緊小學? 聖保羅書院小學 ? 呢間係直資喎~
分別呀~ 高主教係男女校,灣仔區,另外兩間係中西區,男校
高主教唔可以玩大抽獎,聖類斯可以

聖類斯收兩班
高主教 4-5班
聖保羅 3班

高主教中學個校舍最差 (超細)

聖類斯應該無咁谷,而聖保羅應該最深

學費:
聖類斯 $23000 (2010 概覽)
聖保羅 $30000 (2010 概覽)
高主教 $20800 (2007-08年資料,當年聖類斯係$20000)

其實我一路都覺得聖類斯平.. 好奇怪樓主你會覺得佢係最貴.. 可能係我d料太舊架啦~

作者: BB成長期    時間: 11-8-1 14:48

作者: 小曳人    時間: 11-8-1 15:00

原帖由 BB成長期 於 11-8-1 14:48 發表
最想知它們教學宗旨or理念是什麼呢?

我只知慈幼會嘅學校 (即聖類斯),都係有教無類的
我同ian都响呢度傾過... 關於聖類斯嘅嘢,想了解呢間多d,可以問問ian

佢成日話有仔嘅,一定送去聖類斯讀!
作者: hwm399    時間: 11-8-1 15:07

高主教已经轉咗男女校, 但由於蛋同鳮蛋問題, 女仔如果有其他選擇, 都揀咗第二間男女比例平衡啲或甚至女校, 如果小朋友係仔仔嘅就無呢個問題. 係傳統英文小學, 英文学深半年.有中學, 成績屬band 1尾
聖類斯有小一導向班, 由上年年尾上到五月, 逢星期六上一小時, 志在比小朋友熟習小学的課堂模式. 校長在導向班開課時都表明, 預知導向班完結時有部份小朋友最終不會選聖類斯, 但歷年來仍然撹這個導向班, 我就好欣賞他们对教育的無私和執着, 真係攞個心出來教学. 有中學, 成績屬band 2頭
聖保羅新校舍應該會好靚, 但如果交通不是問題的話. 中学屬band 1尾, 但唔知点解前一年會考成绩走晒樣, 但一向的成績是幾好的, 傳統名校.
又或者走去中学部, 睇吓成積參考吓
作者: Sunnyland    時間: 11-8-1 15:56

I would be really interested to know the schools' attitude towards students' discipline / behaviour.  Are they very serious in "shaping" their student's discipline / behaviour?  Do they apply "encouragement" approach or "consequence" approach?

My observation is that the general students of these three schools are very well-disciplined with good behaviours.

Heard that SPC is very tight in controlling students' discipline.  But not sure about the other two.  Could any existing parents please share?
作者: maxboy    時間: 11-8-1 19:54

我有些關於SLS 和高主教的資料:

高主教:
1. 38-42人一班
2. 小4有拔尖
3. 考1-100名,可上回中學
4. 小息吾可以跑
5. 英文教深半年,小一用1B english book & exercise
6.男女校,男佔大多數

SLS:
1.25人一班
2. 有拔尖 (中大合作), 有補習班 (飛鷹計劃)
3. about 65% 回原校, 大多數原校生都能入精英班
4. 小2 才可以踢足球
5.數學好強,每隔一星期有小測驗,小一用兩套數學書
6. 有小一預備班, 小朋友K3已經好熟悉sls
我問副校,教男仔有無特別方法,他說要軟硬兼施,因男仔d 頑皮行為要stop,但要用軟功保住男孩的自尊心.

發現有好多學生從好遠到兩間學校番學.....一定有其原因!

原帖由 BB成長期 於 11-8-1 14:10 發表
聖保 - 資校
聖類及高主 - 是私校

最久History為 聖保>聖類>高主
計學費平為 聖類 > 高主 > 聖保
如計中學他們都為band 1

我所知真的不多, 請問他們的教學宗旨or理念是什麼呢?
你們會怎排? ...

作者: brian_cheng    時間: 11-8-1 21:56

作者: iantsang    時間: 11-8-1 22:39

but I am not as lucky as you!  I guess I won't be here to know you and others here in EK if my children are boys, since I don't need to worry about finding schools for them!

原帖由 小曳人 於 11-8-1 15:00 發表

我只知慈幼會嘅學校 (即聖類斯),都係有教無類的
我同ian都响呢度傾過... 關於聖類斯嘅嘢,想了解呢間多d,可以問問ian

佢成日話有仔嘅,一定送去聖類斯讀! ...

作者: iantsang    時間: 11-8-1 22:40

very detail analysis!  

原帖由 maxboy 於 11-8-1 19:54 發表

高主教:
1. 38-42人一班
2. 小4有拔尖
4. 小息吾可以跑
5. 英文教深半年,小一用1B english book & exercise
6.男女校,男佔大多數

SLS:
1.25人一班
2. 有 ...

作者: 小曳人    時間: 11-8-2 06:55

原帖由 iantsang 於 11-8-1 22:39 發表
but I am not as lucky as you!  I guess I won't be here to know you and others here in EK if my children are boys, since I don't need to worry about finding schools for them!

倒轉.. 我有兩個女就好喇.. hahaha 起碼女校多過男校先啦!
唔知SL d校車去唔去得到沙田區呢?我都好想報..但無校車就萬萬不能!
作者: iantsang    時間: 11-8-2 08:41

What they told me is, if the areas are not covered by school buses (majority of students), then they will help students to arrange nanny buses.

原帖由 小曳人 於 11-8-2 06:55 發表

倒轉.. 我有兩個女就好喇.. hahaha 起碼女校多過男校先啦!
唔知SL d校車去唔去得到沙田區呢?我都好想報..但無校車就萬萬不能!

作者: lugano    時間: 11-8-2 09:08

Just some more info

(1) St. Paul's (Anglican)
(2) St. Louis's (Roman Catholics)
(3) Raimondi (Roman Catholics)

作者: 小曳人    時間: 11-8-2 10:50

原帖由 iantsang 於 11-8-2 08:41 發表
What they told me is, if the areas are not covered by school buses (majority of students), then they will help students to arrange nanny buses.

咁又真 係幾好喎!
作者: jocola    時間: 11-8-2 11:22

我住沙田,個仔今年九月SLP1,630上校車
作者: 小曳人    時間: 11-8-2 12:44

原帖由 jocola 於 11-8-2 11:22 發表
我住沙田,個仔今年九月SLP1,630上校車

多謝你嘅info呀!
原本真係唔諗住報,e+知道有校車,就唔同睇法喇.. 雖然,真係好早~ 我地又唔會再搬

作者: jaycee_mami    時間: 11-8-2 14:19

原帖由 maxboy 於 11-8-1 19:54 發表

高主教:
1. 38-42人一班
2. 小4有拔尖
4. 小息吾可以跑
6.男女校,男佔大多數

SLS:
1.25人一班
2. 有 ...

高主教38-42人一班, 真係超大班.
作者: jocola    時間: 11-8-2 14:28

原帖由 小曳人 於 11-8-2 12:44 發表

多謝你嘅info呀!
原本真係唔諗住報,e+知道有校車,就唔同睇法喇.. 雖然,真係好早~ 我地又會再搬

不用客氣,唔算早啦,我見人地住對面海都有六點半上校車,咁我地新界六點半都唔係好過份啦…我之前都諗住放棄,因為無校車,但最後學校又幫我地搵到保母車喎,咁咪去囉!
作者: babybear    時間: 11-8-2 14:49     標題: 回復 17# 小曳人 的帖子

據我所知,
高主教學費好似係$2,900/月x10期。

St paul 係中小
SL 同 RC 係英小

大家都有直屬/聯系中學

如果冇打算升原校就要留意:
St Paul/ SL 中學派位校網屬中西區,
而RC 係屬灣仔區。
作者: maxboy    時間: 11-8-2 15:09

其實係早上課.....7:40 打鐘.
原帖由 jocola 於 11-8-2 14:28 發表

不用客氣,唔算早啦,我見人地住對面海都有六點半上校車,咁我地新界六點半都唔係好過份啦…我之前都諗住放棄,因為無校車,但最後學校又幫我地搵到保母車喎,咁咪去囉! ...

作者: babybear    時間: 11-8-2 15:18

乜校舍唔係st paul 最細咩?
St paul 同SL 都係中、小學喺埋隔離,兩間學校一起咪變相好似大啲囉!
RC 中、小學既校舍吾同區, 所以如果真係要計中、小學校舍加埋一起既大細,可能係:
RC>SL>St Paul

原帖由 小曳人 於 11-8-1 14:22 發表
講緊小學? 聖保羅書院小學 ? 呢間係直資喎~
分別呀~ 高主教係男女校,灣仔區,丨另外兩間係中西區,男校
高主教唔可以玩大抽獎,聖類斯可以

聖類斯收兩班
高主教 4-5班
聖保羅 3班

高主教中學個校舍最差 (超細)

聖類斯應該無 ...

作者: babybear    時間: 11-8-2 15:21

早上堂其實係好,隧道唔塞車!
原帖由 maxboy 於 11-8-2 15:09 發表
其實係早上課.....7:40 打鐘.

作者: 小曳人    時間: 11-8-2 16:08

原帖由 babybear 於 11-8-2 15:18 發表
乜校舍唔係st paul 最細咩?
St paul 同SL 都係中、小學喺埋隔離,兩間學校一起咪變相好似大啲囉!
RC 中、小學既校舍吾同區, 所以如果真係要計中、小學校舍加埋一起既大細,可能係:
RC>SL>St Paul

...

st paul 新校舍喎.. 我唔知幾大呀
不過c6成日話個足球場好大.. 又有幾多個籃球場,所以我成日覺得SLS大d..
高主教中學,叔仔話無操場架!(佢兩兄弟講乜我聽乜咋..)
作者: babybear    時間: 11-8-2 16:26

係喎!St Paul 好似有新校舍(幾時遷校?), 雖然未參觀過,不過如果係新建既,都應該有番咁上下。如果係講緊般含道果個校舍就真係......

原帖由 小曳人 於 11-8-2 16:08 發表

st paul 新校舍喎.. 我唔知幾大呀
不過c6成日話個足球場好大.. 又有幾多個籃球場,所以我成日覺得SLS大d..
高主教中學,叔仔話無操場架!(佢兩兄弟講乜我聽乜咋..) ...

作者: w_y    時間: 11-8-2 16:29     標題: 回復 8# jaycee_mami 的帖子

唔算, 更超的私校都有.
作者: 4eyesDad    時間: 11-8-2 16:37

St Paul 新校舍好似計畫有swimming pool,但未落實,唔知有冇舊校友幫幫忙.
作者: chicken    時間: 11-8-2 16:40

唔知St Paul 新校舍有無校/媬姆車去西九呢, 想今年幫呀仔報, 但怕要好早起身?
作者: ha!    時間: 11-8-2 18:48

作者: iantsang    時間: 11-8-2 21:25

Need to note St. Paul's new campus for primary school will be in Southern district, in which only two band 1 schools there (and one of them is a girls' school).  Of course EDB assigns other band 1 schools into the selections from other districts.

The new campus was scheduled to be available for the 2012/13 academic year, at the junction of Victoria Road and Pok Fu Lam Road.  The current campus is at Hill Road which is quite small.  The one at Bonham road is for secondary school use only nowadays.

原帖由 babybear 於 11-8-2 14:49 發表
據我所知,
高主教學費好似係$2,900/月x10期。

St paul 係中小
SL 同 RC 係英小

大家都有直屬/聯系中學

如果冇打算升原校就要留意:
St Paul/ SL 中學派位校網屬中西區,
而RC 係屬灣仔區。 ...

作者: 小雞組    時間: 11-8-5 11:08

sorry, post deleted
作者: lilyma    時間: 11-8-5 19:58

St Paul 好像不參加中一派位,若屬實則該區是否有band 1 中學也沒係,是嗎?有沒有家長可以指點一下?
原帖由 iantsang 於 11-8-2 21:25 發表
Need to note St. Paul's new campus for primary school will be in Southern district, in which only two band 1 schools there (and one of them is a girls' school).  Of course EDB assigns other band 1 sch ...

作者: iantsang    時間: 11-8-5 20:21

St. Paul's College (secondary section ) doesn't participate in the allocation, but the primary school being in the Southern district can still participate in the allocation.  Not all students will be accepted by the secondary so without the allocation where can they go (not everyone going to DSS only)?  So, this will affect them anyway.

原帖由 lilyma 於 11-8-5 19:58 發表
St Paul 好像不參加中一派位,若屬實則該區是否有band 1 中學也沒係,是嗎?有沒有家長可以指點一下?

作者: lilyma    時間: 11-8-5 22:52

真的嗎?那小五、小六還有呈分試是嗎 ? 我還以為St. Paul小學已不參加派位了!

原帖由 iantsang 於 11-8-5 20:21 發表
St. Paul's College (secondary section ) doesn't participate in the allocation, but the primary school being in the Southern district can still participate in the allocation.  Not all students will be  ...

作者: BB成長期    時間: 11-8-8 12:43

作者: happysugar    時間: 11-8-25 23:29

作者: 小曳人    時間: 11-8-26 07:14

原帖由 happysugar 於 11-8-25 23:29 發表

我可以解比你聽, 因為好多叻既學生, 係中五會考之前(多半係中二OR中三時)已經去左外國讀

有錢去外國讀書,理應間間學校都有,而且唔分叻唔叻!我叔仔當年係好唔掂,所以中四去咗外國 (高主教),我老公係OK嘅,但99唔想佢教A level, 讀完中6就走 (SLS).  而且,作為優秀嘅學校,有人走就自然有人填補空位,點解收返嚟插班嘅,一定係差嘅學生?無可能架!如果真係咁,我仲驚!(學校有分化?無放資源照顧新生?無補底?)

作者: happysugar    時間: 11-8-26 15:19

作者: kenfu    時間: 11-8-26 16:40

作者: YChan.Family    時間: 11-8-27 08:52

作者: iantsang    時間: 11-8-27 09:46

原帖由 YChan.Family 於 11-8-27 08:52 發表
Just find out the latest magazine from Sunday Kiss - 10 most popular 十大直資、私立名校 ranking by parents; ST Paul Boys in top no.4 ...
http://www.orientalsunday.hk/sundaykiss/kiss

ST Paul College  ...

It is not in ranking order......
作者: prettyrabbit    時間: 11-8-27 12:35

[quo]原帖由 kenfu 於 11-8-26 16:40 發表
唔好美化d學生係叻所以F.2, 3 去外國讀書. 相反, 係要現實d唸下點解d學生會離開. 讀得咁好都要走?? 講笑!! [/quote]

一個學生到外国讀書的原因很多, 對你來说,可能在HK讀到環球商管己是頂瓜瓜, 但在很多人來说,到英美的ivy league or oxbridge 才是终極目標. 這只是反映眼界問題. 本人認識朋友的兒子在一名牌中學讀F3, 明年便到外国升學. 請問运是"講笑"嗎? 有甚麽好笑?

作者: kenfu    時間: 11-8-27 17:51     標題: 回覆 41# prettyrabbit 的文章

作者: brian_cheng    時間: 11-8-27 20:34

作者: happysugar    時間: 11-8-27 20:42

作者: Unclejt    時間: 11-8-27 21:24

原帖由 happysugar 於 11-8-27 20:42 發表

ERRRRR.......你係咪記錯左第2間呀?
聖保羅書院轉左做直資好多年架啦喎....係全香港首批轉直資的既中學之一, 早係01/02年已經轉左啦喎, 早10年前已經係自行收生, 唔使教署派架喎

聖保羅書院校長 透露「精英方程式 ...
直資中學也有參加统一派位的。聖保羅書院2002年轉為直資,2009年才退出統一派位。
作者: kenfu    時間: 11-8-27 21:43

作者: hogwarts    時間: 11-8-28 07:53

自从孩子上了中學,就很少和小一選校的朋友分享交流了;但阅讀了 kenfu 朋友的分享,禁不住和大家講講做了八年聖保羅(和香港的)家長的一些体会。

九年前在第一階段,孩子未能被自行取錄但幸運地有 SPCPS 的 offer;考慮良久,最後在一個行山的周日早上决定接受 SPCPS 的 offer。

当時考慮因素包括是否有能力支持十二年的直資学费、學校教出來的是何等樣人和交通问题是否影响孩子成長等等,成績是否"物有所值"倒是沒有在特別考慮之列,雖然有好友提醒 SPC 成績在相对从前已有所下滑。但因為在現行的不合理收生規則下,家長沒有太大的選擇自由;还算是中产的自己,决定接受 SPCPS 的 offer。

現在孩子还有幾天就上中三了,从原來的考慮觀点出發,SPC 的中期业績报告又是否合格呢?又再用 kenfu 朋友的成績"物有所值"比较法,是否为孩子做了一个嚴重錯誤的投資决定呢?

聖保羅作为一個中、小學系统,就個人体會是非常合格,小學升中比例合理(St Louis & Romandi 也一样),不会在小六上中一時有很大机会要和相处六年的小朋友 say goodbye。 SPCPS 的功課和課外活动都相对合理,我孩子在小六時还可以在学校參加五項 ECA。中學开始学校还是在學習上加大力度,加上自己容許孩子中一有一年蜜月年,他自己的个人校內排名倒是有所下滑,現在中三即將开始,家中一起相議之後,可能会把校內 ECA 減到祇保留童軍為一項。但正正是這些不是針对成績的 ECA,讓我看到孩子健康成長,也是透过聖保羅的各类网络,孩子也开始自覺学習,因為他有很多榜樣和 peer mentors,而且是好榜樣和 mentors (SPC boys are very willing to be mentors not just being a role model),不論是要在中四後就出国升学,还是希望跨过般咸道入 HKU的師兄。

可能是個人喜好吧!我非常樂見聖保羅还保全了一些大大師兄口中的 liberal 传統,还是中学生的他们,上周五晚上有人去了 HKU 的集会,还有他们之间的討論,有些時侯对我都有所啓發。

其实三间學校都很好,能入那一间也是佛家所說的因缘所在。

特別想回应這條 thread 的因缘,是因為昨天早上 5:30 am 送孩子回校參加西区童军的 Carlton 比賽,离开 SPC 的大门转个彎便是 St Louis,已見 St Louis 的童军在校门整装待發,不禁為這兩间有历史的学校,生出絲絲感动,也兴幸在九年前沒有作出錯誤决定!

作者: kenfu    時間: 11-8-28 09:54

作者: neko1234    時間: 11-8-29 12:24

其實有d家長係一早打算比小朋友去外國升學..但係一樣會想辦法令小朋友入名校..

我認識幾個親戚朋友同事的仔女..都係入左名校..也不約而同想小朋友去外國..

一個小五就送左去外國..
一個中二~三就送左去外國..
一個丫媽用左好多口水..結果個仔堅持到考左個會考先肯過..
一個就上左大學讀左一年啦..先首肯過外國..

唔好諗住係讀唔掂先去外國..
去左外國唔見得輕鬆..小學..初中過左去的小朋友..時間依然受母親安排..依然有練琴之類的作業要做...

點解要過外國..當然係因為屋企比得起..
而且個家長覺得名校出身+浸過咸水好d..
作者: iantsang    時間: 11-8-30 22:53

原帖由 hogwarts 於 11-8-28 07:53 發表
自从孩子上了中學,就很少和小一選校的朋友分享交流了;但阅讀了 kenfu 朋友的分享,禁不住和大家講講做了八年聖保羅(和香港的)家長的一些体会。

九年前在第一階段,孩子未能被自行取錄但幸運地有 SPCPS 的 offer;考慮良久,最 ...

Thanks for the personal sharing.

btw, St. Louis won the overall champion of Carlton last year!  

Frankly the three schools are all good, but they are good in very different perspectives.  So, parents are better to understand them in more detail and choose the right one.
作者: iantsang    時間: 11-8-30 22:58

On the other hand, some of you may notice there are members being banned in this thread (also found in many other threads).

There are members who made poitive comments on certain schools due to COMMERCIAL reasons (and with multiple members in the forums).

However, to be fair, this is not related to the school itself.  But parents need to be careful as they have commercial reasons to praise certain schools so the trustworthiness of those previously posted comments are in question.  Parents are advised to collect more information to confirm them.

Sorry for the inconvenience caused.

作者: AhMi88    時間: 11-8-31 09:45

can you tell me more about 高主教? thanks.
作者: Piyoma    時間: 11-9-2 15:49

高主教今年有1st in 同2nd in, 轉左制度

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5