教育王國

標題: 帶BB入教? [打印本頁]

作者: popong    時間: 11-8-2 09:40     標題: 帶BB入教?

作者: fishh322    時間: 11-8-2 09:44

作者: 小曳人    時間: 11-8-2 10:59

宗教分係對報小學有幫助,但注意,基督教分好多教會,要啱先有分架,而天主教無咁多"堂",所以大部份嘅天主教嘅學校都會有分。

小朋友同大人都會有慕道班,你可以問吓就近嘅教會,我自己唔玩呢個遊戲,但講到底,信教應該係件好事嚟嘅!
作者: janet_mama    時間: 11-8-2 11:12

我都諗更入唔入教
作者: popong    時間: 11-8-2 17:54

作者: 小曳人    時間: 11-8-3 06:34

原帖由 popong 於 11-8-2 17:54 發表
但係点問下教會呢?好似擺明入教為讀書咁!
另外,BB咁細個唔識野,係唔係家長入教就可以呢?是否要受洗的?我老公都幾抗拒,要唔要父母都受洗,定BB都要? ...

佢地唔介意架!
你問佢大人慕導班嘅時間,當家長受洗咗之後,小朋友可以點,以我所知(我唔係教徙,但有朋友啱啱做完呢樣嘢),小朋友4歲前(or 3)係可以唔上慕導班就受洗架, 所以,你真係要搞,就要快,上慕導班都要d時間,仲要一年得某d時間先可以受洗(easter)
作者: NaipNaip    時間: 11-8-3 10:30

不好意思,我都想問,是否父或母受了洗就可以多5分(小一大抽獎),孩子可以不受洗?還是孩子和家長都要受洗才有分呢?謝謝!
作者: heiheigirl    時間: 11-8-3 13:08

小朋友自己受洗左先有個5分
而天主教既小朋友好似是1, 2歲前先接受嬰兒領洗
但好似個個堂區唔同
作者: popong    時間: 11-8-3 15:40

作者: 小曳人    時間: 11-8-3 15:44

原帖由 popong 於 11-8-3 15:40 發表
咁你地話D教會分咁多堂,我點知應該去邊間參加慕道班?

如果你target嘅學校,就當然跟學校個教會啦
如果你只係想大包圍,咁就天主教,問吓就近嘅教會就得!
作者: popong    時間: 11-8-3 16:03

作者: 323    時間: 11-8-3 16:12

原帖由 popong 於 11-8-3 16:03 發表
謝謝你的答覆!

我就是不清楚,是否大部份名校都是天主教的?我心儀的學校有天主教 (聖保祿、聖嘉勒、協恩)又有基督教(聖公會、宣道...),其實我都唔係分得好清楚2個教。

咁我應該參加天主教定基督教的慕道班?會唔會入左一 ...

協恩係聖公會既, 先攪清楚自己最心儀既學校係天主教定聖公會先決定去邊邊, 因為只可以揀天主教/基督教(聖公會都係基督教)受洗, 兩者不可兼得.
作者: 小曳人    時間: 11-8-3 16:25

通常,教會學校唔會唔鍾意你屬另一教會,就當無宗教一樣啫~
如果係津校,更加唔到佢唔鍾意,學校無權揀學生架!
(叩門時除外)

你真係搞清楚d先啦,不過要快,因為時間有限~ 你有心都無用!
作者: 323    時間: 11-8-3 16:34

原帖由 小曳人 於 11-8-3 16:25 發表
通常,教會學校唔會唔鍾意你屬另一教會,就當無宗教一樣啫~
如果係津校,更加唔到佢唔鍾意,學校無權揀學生架!
(叩門時除外)

你真係搞清楚d先啦,不過要快,因為時間有限~ 你有心都無用! ...

天主教慕道要年半時間, 基督教好似好快就得. 天主教只有一個堂區, 基督教除左聖公會仲有好多分支, 好似浸信會等, 要自己攪清楚
作者: popong    時間: 11-8-3 20:58

作者: 323    時間: 11-8-3 21:29

等到幼稚園confirm, 基督教應該無問題, 天主教就應該無可能了. 當你小朋友而家一歲, 都只係啱啱好, suppose嬰兒領洗係要小朋友3歲前父母領左洗先會同小朋友洗. 教區唔肯比你嬰兒領洗, 就只有父母先洗, 小朋友再自己上主日學, 到導師認為佢ok先可以領洗
作者: Ackl1002    時間: 11-8-4 13:21

你擺到明係為入學而受洗, 天主教吾會受你玩, 去基督教啦.
作者: CatEgg    時間: 11-8-4 13:53

我覺得一間學校如果好重視宗教、宗教背景好強,對本身無宗教信仰,但為入名校而信教的人來講會好辛苦
其實依家都有好多新興名校唔係教會學校,都一樣辦得好好,甚至唔會比百年傳統教會名校失色

作者: shootingstar    時間: 11-8-4 14:35

原帖由 popong 於 11-8-3 16:03 發表
謝謝你的答覆!

我就是不清楚,是否大部份名校都是天主教的?我心儀的學校有天主教 (聖保祿、聖嘉勒、協恩)又有基督教(聖公會、宣道...),其實我都唔係分得好清楚2個教。

咁我應該參加天主教定基督教的慕道班?會唔會入左一 ...

agree, 基督教的團契活動係好多好多, 教友們會熱心和主動幫忙.  除左要返一年多的洗禮學道班, 洗禮前我地必須入住退修營 (唔知其他教會會否這樣, 我返的教會就要), 和一眾教友作一些分享和討論, 另外牧師亦會逐一和我地"傾心事", 了解你的信仰道路.  我覺得真心相信是很重要, 因為基督教有很多分享見證和感受的時刻, 人人有份, 你必須真正投入才好.
作者: 小曳人    時間: 11-8-4 15:00

原帖由 Ackl1002 於 11-8-4 13:21 發表
你擺到明係為入學而受洗, 天主教吾會受你玩, 去基督教啦.

唔好咁啦~ 樓主自己都話以前有返開教會咯!

我初初都覺得~ 有無搞錯呀,為小朋友入學而入教,但諗返轉頭,呢隻係好事嚟嘅!又唔係做壞事,大人都要"悶"成年上慕導班先得!我睇見嘅 (因為大仔都4歲喇) ,身邊"突然教徙"都係好勤力嘅,真係好上心架!
對於教會嚟講,因教學而得到更正多信徙,正正係佢地所想做嘅事!
而且,好堅持有教無類嘅,點都唔轉直資嘅,咪又係部份天主教學校..

坦白講,我就一定唔得喇!
作者: iantsang    時間: 11-8-4 15:36

I think I may feel so negative few years back when I first heard of such actions.  However, when you know more and understand more, then I also agree it is not such a bad thing after all.

At the end, the Roman Catholic fathers travel such a long way from other countries back in over 100 years ago to Hong Kong to spread the word of love of Jesus.  So, being able to let more people to believe is what they wanna achieve.

Agree that it is worth paying attention that very very few Catholic schools would join the DSS program.

As my elder daughter is going to be K3, so the 5 points couldn't help her, so I have finally decided to start taking 慕道班.  Thank you so much to the great works of the Sisters and teachers from her kindergarten.

原帖由 小曳人 於 11-8-4 15:00 發表

唔好咁啦~ 樓主自己都話以前有返開教會咯!

我初初都覺得~ 有無搞錯呀,為小朋友入學而入教,但諗返轉頭,呢隻係好事嚟嘅!又唔係做壞事,大人都要"悶"成年上慕導班先得!我睇見嘅 (因為大仔都4歲喇) ,身邊"突然教徙"都係好勤力 ...

作者: 小曳人    時間: 11-8-4 16:38     標題: 回復 21# iantsang 的帖子

其實我先生讀書時而決志,所以,只要揾返份證明,阿仔本身都可以受洗!
不過,我地既然都無返開教會,就唔想去做呢d嘢,所以,我好服嗰班返慕導班嘅家長們!身體力行~
香港教育真係幫到教會揾新血呀~
作者: iantsang    時間: 11-8-4 16:41

Your sons are very fortunate to have good parent like yourself!

原帖由 小曳人 於 11-8-4 16:38 發表
其實我先生讀書時而決志,所以,只要揾返份證明,阿仔本身都可以受洗!
不過,我地既然都無返開教會,就唔想去做呢d嘢,所以,我好服嗰班返慕導班嘅家長們!身體力行~
香港教育真係幫到教會揾新血呀~ ...

作者: NaipNaip    時間: 11-8-4 18:10

原帖由 iantsang 於 11-8-4 16:41 發表
Your sons are very fortunate to have good parent like yourself!

請問,我心儀 St Mary,我女兒0912,我和丈夫都不是天主教徒,女兒是否可直接要求洗禮?如可以,我們應該去哪間天主教教堂呢?還是我要先去上慕道班呢?
謝謝!
作者: wister    時間: 11-8-4 18:42

我覺得您先返下教會,認識下個信仰,睇下適唔適合自己同小朋友先行下一步啦
作者: 323    時間: 11-8-4 21:58

原帖由 iantsang 於 11-8-4 15:36 發表
I think I may feel so negative few years back when I first heard of such actions.  However, when you know more and understand more, then I also agree it is not such a bad thing after all.

At the end, ...

Ian,
it's so great to hear that you are going to 慕道班, is your girl going to sunday school as well? the church in Central?
作者: Lokyeemami    時間: 11-8-4 22:03

你個女衣家一歲8個月。慕道班要上1年半。到時你個女已超過3歲,不能嬰兒領洗。我想你女兒要3-4歲入主曰學先得。不過我吾知要讀主曰學幾耐先可領洗。有冇mami知道?
原帖由 NaipNaip 於 11-8-4 18:10 發表

請問,我心儀 St Mary,我女兒0912,我和丈夫都不是天主教徒,女兒是否可直接要求洗禮?如可以,我們應該去哪間天主教教堂呢?還是我要先去上慕道班呢?
謝謝! ...

作者: NaipNaip    時間: 11-8-4 22:22

原帖由 wister 於 11-8-4 18:42 發表
我覺得您先返下教會,認識下個信仰,睇下適唔適合自己同小朋友先行下一步啦

其實我小學時返天主教教會,但沒有領洗;中一後開始返基督教教會,返了十幾年,但因某些原因沒有受浸。
現在雖然沒有返任何宗教聚會,但我相信讓我重新認識天主教絕對不是壞事,我個人十分願意。如果可以增加我女兒大抽獎的機會,我就更加樂意,嘻嘻。
作者: iantsang    時間: 11-8-4 22:46

Thanks, it is a wonderful gift.

My elder one is the one who want to attend Sunday school last year.  However, I am the one who are too occupied and so she couldn't attend.  We are still a bit unsure where to let her attend Sunday school, it's either the church I will attend mass or just somewhere near where we live.  Thanks for reminding me that I have one more thing to decide soon.

原帖由 323 於 11-8-4 21:58 發表

Ian,
it's so great to hear that you are going to 慕道班, is your girl going to sunday school as well? the church in Central?

作者: iantsang    時間: 11-8-4 22:53

If I remember correctly, at least one of the parents must be baptized along the child together.  The difficult thing is most churches will need the child to be 4-5 to begin attending 慕道班, which will be too late.  I remember there are exceptions that you may start as early as three.  If that's the case, then the child may be able to be baptized soon enough.

Another concern is, by the time your daughter will be applying for P1, I can be quite sure 20 points may not be enough already.  In fact, 20 points can never secure a seat but at least have a chance in the past 2 years.  Don't forget SMCS and SMCC share the same campus address, so there are 30-35 points' cases.  So, it will soon get back to the old time where 25 points would be the minimum.

原帖由 NaipNaip 於 11-8-4 18:10 發表

謝謝! ...

作者: 323    時間: 11-8-4 23:19

原帖由 iantsang 於 11-8-4 22:46 發表
Thanks, it is a wonderful gift.

My elder one is the one who want to attend Sunday school last year.  However, I am the one who are too occupied and so she couldn't attend.  We are still a bit unsure  ...

personally would prefer church nearby your home for both慕道班, sunday school, and mass, it's easier t manage. 慕道班 normally lasts for 1.5 hours, it will be a whole night/morning/afternoon if you are travelling to Central then your wife and girls will be boring to wait for you at home. bear in mind sunday school maybe at a different time from 慕道班, and just lasts for an hour, which may cause you another problem if you are going too far.
作者: Karlie    時間: 11-8-5 15:21

作者: sze0203    時間: 11-8-5 15:51

贊成KARLIE 的說法, 我聽過有家長話, 宗教都係想用唔同的方式令別人去信去聽, 就當比個機會自己去接觸宗教>>呢個講法我都接受到, 但如果為左心儀邊間學校就去果一間教會上慕道班, 我覺得這不是從心出發去了解宗教。

我自己有兩個女,亦係一個未洗禮的基督徒, 曾經都諗過, 人地專登拎呢五分, 自己唔拎咪好傻?? 不過最後我都無選擇呢條路! 我唔想個囡喺完全未認識宗教的情況下受洗禮~~
作者: Qooie@@    時間: 11-8-5 16:08

十分認同, 態度正確!
原帖由 sze0203 於 11-8-5 15:51 發表
贊成KARLIE 的說法, 我聽過有家長話, 宗教都係想用唔同的方式令別人去信去聽, 就當比個機會自己去接觸宗教>>呢個講法我都接受到, 但如果為左心儀邊間學校就去果一間教會上慕道班, 我覺得這不是從心出發去了解宗教。
...

作者: sheffield    時間: 11-8-5 17:13

我是基督教徒,雖然唔接受好多人為左多5分而去教會,就算唔係真信都去洗禮,但我都同自己講"或者經過慕道後或洗禮後佢地真係信左呢…"去justify呢個問題,讓我唔會對這些人/行為過份反感。
但見樓主的問題和之後的回應,我個人還是覺得好反感…樓主起碼都試試屋企附近d教會,再收窄一點範圍…但居然公然的不停問問題,的要大家幫忙你去"騙"這5分!起碼這一刻是立心去"騙"…

希望你洗禮的一刻真的是口裡承認,心裡相信…

作者: Gerard    時間: 11-8-5 19:16

作者: popong    時間: 11-8-6 11:26

作者: popong    時間: 11-8-6 15:38

作者: 323    時間: 11-8-6 21:21

原帖由 popong 於 11-8-6 15:38 發表
想問下天主教分幾多個堂?有D咩堂?我屋企附近有聖本篤堂,如果我返慕道班受洗,會唔會到時報的學校話唔係呢個堂而唔加分?
係唔係所有學校都會講明自己係邊個堂?我見都係寫明天主教或基督教。

...

簡易d黎講, 天主教所有堂區都係under一個總堂, 你返任何一間既天主教教堂都係一樣, 但基督教就唔一樣. 你見d學校名: 浸信會, 中華基督教, 聖公會...已經睇到有好多唔同既分支
作者: Karlie    時間: 11-8-8 17:43

作者: elytis    時間: 11-8-12 12:00

a very difficult decision
作者: popong    時間: 11-8-12 22:43

作者: tseyinglam    時間: 11-8-14 00:07

作者: CatEgg    時間: 11-8-14 15:01

先聲名,我信基督。
到今日我都仲懷疑個5分有無違返平等機會條例(種族),例如中國人一向信佛教、東南亞人信回教,佢地都應該有平等的機會入天主教、基督教名校,點解一定要受洗、受浸佐先可以攞個五分?信教唔係一個人信而係佢父母代佢信?如果因為無信而唔收一個無信教的人,明顯違反佐"容孩近我"呢個信念。
作者: DAUDAUCAT    時間: 11-8-16 11:16

如父母無信教, 可否帶小朋友返主日學?
作者: eqgreenyip    時間: 11-8-18 12:17

作者: sheffield    時間: 11-8-18 13:54

原帖由 popong 於 11-8-12 22:43 發表
咁又過份D,其實我覺得有宗教信仰對一個人成長都好重要,而且聖經的內容都要導人向善,比小朋友接觸下都好。
但其實我都有想過自己幫BB話事受浸入一個宗教好似唔係幾好,佢應該大個自己決定,因為好似我自己一樣,点解返左好多年 ...

你自己都返左好耐??
睇你的問題真係唔似呢…
聖經不只是導人向善…
自己都唔知自己信乜,小朋友又點洗禮?!
作者: cloudwingwing    時間: 11-8-18 16:48

原帖由 CatEgg 於 11-8-14 15:01 發表
先聲名,我信基督。
到今日我都仲懷疑個5分有無違返平等機會條例(種族),例如中國人一向信佛教、東南亞人信回教,佢地都應該有平等的機會入天主教、基督教名校,點解一定要受洗、受浸佐先可以攞個五分?信教唔係一個人信而係 ...

你講得好岩
有機會寫信去平機會先
作者: popong    時間: 11-8-18 17:56

作者: sheffield    時間: 11-8-19 16:53

原帖由 popong 於 11-8-18 17:56 發表
1. 聖經當然唔係只導人向善,但我冇時間亦冇必要將所有所知的列哂出黎。
2. 返過教會唔代表所有野都知及相信,因為有些問題教會的人解答唔到我或令我信服,我指的不是道理,而是一些歷史及科學證明,他們只說要有信心,要相信。 ...

慕道者就係想多點認識該信仰嘅人,慕道班都唔係凈係比要預備洗禮嘅人上的。上完慕道班也不一定會/可以洗禮。如你說一定要所有聖經裡說的都要有科學鑑証才信,那我恐怕你好難會信…你"返左咁耐",應該明白係冇可能用科學能証明所有聖經記載的…又係同一個問題,你唔信,點讓一個幾歲的人仔信(就算佢話信,又係咪真係明白個個道理呢?!)?要攞個5分,唔係凈係小朋友有洗禮紙就得,要媽咪/爸爸都係教徒…當然,你要幫小朋友舖路攞5分,仲要睇埋邊間學校係邊個教會至去個個教會,冇人可以唔比你去,作為教徒的,我只希望你唔單止透過教會攞到5分,仲可以認真認識你所"信"的神同真係口裡承認,心裡相信!
作者: jonasmami    時間: 12-1-4 16:29

自己個校網 好個幾間小學 都係 天主教

對於我地呢D 無宗教的家長, 真係好無奈

作者: yiwanlung    時間: 12-1-4 20:59

有教無類, 唔係教育既本質咩?點解要同一個宗教先會加分?
作者: yiwanlung    時間: 12-1-4 21:04

回復 cloudwingwing 的帖子

種族同性別都係平機會受理範理, 但平機會對宗教呢一方面會否受理?

作者: yslgirl    時間: 12-1-5 00:54

一見到題目就知又有交嗌...其實我唔明點解有D教友咁激動, 即使唔係為小朋友入學而信天主, 基督教, 好多人剛剛返教會都為著很多私人理由, 感情失意呀, 家人不和呀, 人生挫折等總總原因希望尋求安慰, 到最尾明白了天主的道理而真心相信, 亦有人因為最後自己的問題得以解決而少返了教會, 若果是這樣的CASE, 其實你地會唔會咁激動?  還是本身的既得利益(5分)比一些因有目的而返的人剥削了入學基會才這樣勞氣?  以我個人覺得, 真心相信的教友, 神父等, 是不會這樣負面的, 對他們來說, 多一個人返即多一個人有基會接觸到天父的道理, 對於他們來說, 和以前傳教士來派麵包, 牛奶的目的是一樣的, 要比更多人接觸到該宗教的好.  當然領洗完, 取完5分, 你可以仍舊不信, 但你信左, 可能唔止子女可以入到好學校, 而係第時一家人都可在天國生活啊!  這是個人選擇, 但天父一定會比機會我地認識衪的宗教.
作者: 大白豬    時間: 12-1-5 15:02

不論返教會的動機如何, 教會都會歡迎你. 但係受洗唔同, 受洗係表明你係真心真意相信呢位神, 願意一生跟從祂, 如果為了某個目的而受洗, 請考慮清楚, 因為係呃緊神.
作者: bbbbu    時間: 12-1-5 15:34

無論你有任何目的, 返聖堂已經是天主的一個安排, 我們應感恩.

既然是天主安排, 大家何必要那麼反感 ? 正如yslgirl 所說, 本身的既得利益比剥削了
作者: yiwanlung    時間: 12-1-5 19:00

多口問句:非天主教和基督教的學校, 如佛教, 有冇類似計分制度?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5