教育王國

標題: 有沒有人收到救世軍吳國偉紀念幼稚園的超額信呀? [打印本頁]

作者: 2008ching    時間: 11-8-2 23:27     標題: 有沒有人收到救世軍吳國偉紀念幼稚園的超額信呀?

到現在才說超額, 不能比小女在9月入學. 真的不知怎麼辦???>_<
作者: 2008ching    時間: 11-8-3 00:07

連校服都買了啦!
才說超額, 佢地的offer 是, 1, 到一間不知名的學校. 2, 到2012年才入學. 3, 唔讀.
作者: 婷婷mommy    時間: 11-8-3 01:25

其實唔係好明你所講超額信係咩情況吓才會收到, 想請問你本身是有AM/PM offer ? 定係waiting後有offer比你?
1, 到一間不知名的學校 <--- 我諗係另一間救世軍富強幼稚園K1仲有位可收你小朋友, 因我早前聽校長講話AM已滿, 如果有下午班家長想轉上午班, 可以考慮去救世軍富強幼稚園, 果邊仲有d位..., 希望你可以盡快解決問題啦~ 加油!
作者: garywongwk    時間: 11-8-3 15:57

佢個間野,我今日打過去問啦!D MISS話佢地一路都知自己超額收生嫁,諗住D家長會自動流失.點知今次D家長一過都唔走,所以就搵D細仔同細女嚟做犧牲品.我個女都係咁成為犧牲品呀!!!!!!!!!!
如果選擇第一個方案,佢地只會提供一年校車,之後就冇啦!!!D小朋友到時都唔知點返學呀!!!!!!!!!!!!!!!
一D誠信都冇.........離晒譜!!!!!!!!收就識得不停咁收!!!

作者: Sumyeema1    時間: 11-8-3 16:38

原帖由 2008ching 於 11-8-3 00:07 發表
連校服都買了啦!
才說超額, 佢地的offer 是, 1, 到一間不知名的學校. 2, 到2012年才入學. 3, 唔讀.

哇, 甘離譜!

作者: Chloelulu    時間: 11-8-3 22:39     標題: 回復 2# 2008ching 的帖子

2008 ching,
甘你比唔比你囡囡讀OFFER 嗰間? 我都係唔知點呀!!!!!!!!!??????!!!!!!!
作者: littlejimjim    時間: 11-8-3 22:45

...太過份. 我囝囝係WAITING第7個, 好彩佢無打俾我, 否則我會想 , 因為無位就早出聲, 等有一D小朋友有兩個OFFER, 唔好想住去你間讀呀嗎!

你地開頭是否WAITING? 之後收到佢電話, 話收你地小朋友? 還是先前話收你PM OFFER?

作者: 2008ching    時間: 11-8-3 22:50

我都唔知點辦好?? 真的勁嬲, 他們一早就知自己超額, 但到現在8月才說....真真的不負責任.

你們呢?接受他們的所謂offer 嗎?
作者: 2008ching    時間: 11-8-3 22:59

婷婷mommy
my bb 是有PM offer, 不是waiting. ""另一間救世軍富強幼稚園K1仲有位可收你小朋友, 因我早前聽校長講話AM已滿,""

他這樣說只希望有家長自動轉, 轉夠10%就沒有人知,佢地做錯事.......我最嬲是他們道歉也沒有說.......只是寄信通知......一D責任都沒有.
作者: 2008ching    時間: 11-8-3 23:07

今天打了給教育局, 他們說也是7月底才知這事, 已叫他們盡快通知家長,
他們才出信.
作者: mythseason    時間: 11-8-3 23:37

我今日都收到信呀~~~
實在太太太過份喇!!!!
嬲到想殺人!!!
作者: 2008ching    時間: 11-8-3 23:51

我都嬲到想殺人,已經兩晚都訓唔到.....太太離譜啦
作者: ho_yan2406    時間: 11-8-3 23:54

太可惡喇,我原先都有諗報呢間,因為聽人講救世軍好,但又話要一出世就去報名,最後因為諗住難入又唔係近所以冇報....佢地咁樣,要d家長而家去搵KG?點搵呀?
作者: 婷婷mommy    時間: 11-8-4 00:51     標題: 回復 9# 2008ching 的帖子

2008 ching,
聽你咁講, 學校真係做錯咗, 相信今次學校錯估了今年K1生入學競爭率比往年高, 有些少名氣嘅學校,下午班學位也是很渴求, 或許要到開學時,家長才肯放回一些學位出來...., 不過都真係替你擔心, 請問你有否其他學校offer係手可選擇?
亦希望有家長可早些放回學位出來吧!

作者: 婷婷mommy    時間: 11-8-4 01:09

我諗你話一出世就去報名的那些救世軍學校是幼兒園, 並不是這間幼稚園, 佢同其他幼稚園一樣入讀K1前一年要報名及面試, 反而我會覺得佢地經此一役後會去改善, 最緊要係知錯能改, 唔好再令家長失望及投訴!

原帖由 ho_yan2406 於 11-8-3 23:54 發表
太可惡喇,我原先都有諗報呢間,因為聽人講救世軍好,但又話要一出世就去報名,最後因為諗住難入又唔係近所以冇報....佢地咁樣,要d家長而家去搵KG?點搵呀? ...

作者: garywongwk    時間: 11-8-4 08:58

佢地邊度會改呀!尋日打去我話都未去過個間富強有冇得去睇吓,佢地都答我話你寄返張通告返嚟先啦,然後先同你安排喎,咁即係冇得揀!一係讀一係就由有得讀變成冇得讀.
仲有我想問吓,佢地學校話叫我地個小朋友出年先讀.咁我地張學劵咁點呀!出年仲有冇用呀??
作者: garywongwk    時間: 11-8-4 10:43     標題: 回復 9# 2008ching 的帖子

點解要08年尾D小朋友轉呢轉去......... 

作者: Chloelulu    時間: 11-8-4 10:46     標題: 回復 8# 2008ching 的帖子

我個囡都係OFFER左PM架.

救世軍吳國偉紀念幼稚園可能係幫救世軍富強收生。

哎呀!我都諗緊.......(所有野都做晒,仲住諗開開心心同佢放個埋呢個暑假再返學,點知揀左間甘嘅冇誠信嘅學校......救世軍吳國偉仲話自己點好點好..SHIT)
作者: o_____o    時間: 11-8-4 12:23

如果係咁學校真係唔岩喎, 冇理由咁遲先通知架喎, 叫家長依家點搵學校呀, 你地d小朋友係幾多月出世o架? 我囝囝都係收左下午班呀, 不過暫時冇收到信, 依家都好驚下呀, 學校今次咁做真係唔妥當呀, 咁大家決定點呀依家? add oil!
作者: Chloelulu    時間: 11-8-4 12:50     標題: 回復 19# o_____o 的帖子

2008年12月
作者: Chloelulu    時間: 11-8-4 12:56     標題: 回復 10# 2008ching 的帖子

打了給教育局, 他們也說沒辦法.
如果其他幼稚園學佢地甘樣收生,就慘啦!
作者: o_____o    時間: 11-8-4 14:20

咁佢封信有冇寫要你幾時決定回覆返佢呀? 唉...佢依家咁真係難為了父母, 亦難為了小朋友...
作者: LUCUSMaMa    時間: 11-8-4 14:37

作者: iantsang    時間: 11-8-4 14:58

Please kindly be careful of your language in your posts, thank you for your co-operation.

原帖由 Chloelulu 於 11-8-4 10:46 發表
我個囡都係OFFER左PM架.

救世軍吳國偉紀念幼稚園可能係幫救世軍富強收生。

哎呀!我都諗緊.......(所有野都做晒,仲住諗開開心心同佢放個埋呢個暑假再返學,點知揀左間甘嘅冇誠信嘅學校......救世軍吳國偉仲話自己點 ...

作者: 婷婷mommy    時間: 11-8-4 14:59

我諗係因為08年尾出世嘅小朋友如果今年唔讀, 留在下年先讀,都可以做大仔大女...., 見佢地校長及老師在教學都好有Heart, 不過今次真係一失足成"家長"恨! 祈求今次受影響嘅家長及小朋友可以盡快圓滿解決此事!

原帖由 garywongwk 於 11-8-4 10:43 發表
點解要08年尾D小朋友轉呢轉去......... 

作者: iantsang    時間: 11-8-4 15:02

原帖由 LUCUSMaMa 於 11-8-4 14:37 發表
真係要搵教署都查下呢件事先得啦, 咁樣實在太唔公平啦, 家長一心想讀呢間學校, 但係突然要家長無心理準備下改讀另一間學校, 呢個係咩世界呀, 香港既教育都會發生D咁既野既, 第一日辦學咩.  希望受影響既家長快D有好 ...

In reality, this is a common practice of some kindergartens and primary schools.  So, the EDB is used hearing this.

It is because some of them like to forecast how many percentage of students would withdraw their offers so they will made the offer with such assumptions.  By doing so, they will not need to call so many students from waiting list.  I wouldn't further speculate the reasons behind their policy but it is always sad to learn that parents and students are being affected by such actions.

Good luck to the affected parents and hope you can all resolve this soon.
作者: anniekwok    時間: 11-8-4 15:08

貢多新國民既
作者: iantsang    時間: 11-8-4 15:09

原帖由 anniekwok 於 11-8-4 15:08 發表
貢多新國民既

I guess it is fair that some of the parents wouldn't want others to know who they are.  As long as they don't use different accounts to discuss on the same thread, this is okay.
作者: garywongwk    時間: 11-8-4 15:36

但係有冇人知如果張學劵今年用唔到咁點算呀?
佢地只係叫我地今年唔好讀"住"一D都冇提過張學劵點處理呀!!!!!出年仲用唔用得都唔知呀

作者: garywongwk    時間: 11-8-4 22:47

有冇人知呀??
作者: Eggking    時間: 11-8-4 23:32

咁你地以前是否有交9月學費?或是只交留位費500元?
作者: 2008ching    時間: 11-8-4 23:58

我已在7月交了書本費及買了校服和在上年12月已交了留位費660元.

請問其他家長有什麼安排呀? 還讀這間學校嗎?
作者: 2008ching    時間: 11-8-5 00:06

我都唔知學劵點處理, 可找教育部Mr Wan Tel : 24377299 問問.
garywongwk
你真的想下年才讀????
作者: garywongwk    時間: 11-8-5 09:03

原帖由 2008ching 於 11-8-5 00:06 發表
我都唔知學劵點處理, 可找教育部Mr Wan Tel : 24377299 問問.
garywongwk
你真的想下年才讀????

我都唔知點好!!!
作者: Chloelulu    時間: 11-8-5 12:30

E+先搵學校,得幾日點搵呀 .......
無得揀啦!就讀住先....下年轉校.....唔想比個小朋友讀D無誠信嘅學校,仲要歧視年尾出生嘅小朋友.
作者: Chloelulu    時間: 11-8-5 23:51

無誠信嘅學校
作者: 2008ching    時間: 11-8-7 00:04

我現在嘗試找尋其他的學校.
作者: garywongwk    時間: 11-8-7 11:49

我都嘗試找尋其他的學校.加油!
作者: Chloelulu    時間: 11-9-22 22:38

希望 2012-13 入學嘅小朋友 唔會有甘嘅事啦!

請各位家長留意!
(荃灣救世軍吳國偉紀念幼稚園)
作者: sadsam    時間: 11-9-23 10:40     標題: 回復 1# Chloelulu 的帖子

我之前聽過呢間野既口碑好似幾好,所以打過電話報過呢間野,點知呢間學校接聽既職員說:你應該一早就黎報,而家冇位。(果時我小朋友只不過係歲幾)。
我:排住waiting list得唔得?
佢: 冇禾。冇哂架喇。不過你係都要排我都冇辦法。(態度+語氣十分差)
最後當然冇報啦,佢地咁大支野!
之後報左梨木樹同大窩口全日果間,呢間大窩口就好好,就算未有位都好有禮貌同你講。
作者: Chloelulu    時間: 11-9-25 19:39

我諗你個間係荃灣救世軍幼兒園(全日)唔係荃灣救世軍吳國偉紀念幼稚園(上下午),總之,係無"""超級""""誠信嘅學校.我唔會比我個囡去讀架.....
作者: sadsam    時間: 11-9-26 09:09

是嗎?原來有兩間救世軍起荃灣架?

原帖由 Chloelulu 於 11-9-25 19:39 發表
我諗你個間係荃灣救世軍幼兒園(全日)唔係荃灣救世軍吳國偉紀念幼稚園(上下午),總之,係無"""超級""""誠信嘅學校.我唔會比我個囡去讀架..... ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5