教育王國

標題: 鑽石山靈糧 vs 創價 [打印本頁]

作者: Cindyjasper    時間: 11-8-4 10:35     標題: 鑽石山靈糧 vs 創價

鑽石山靈糧同創價都收咗我個仔
係唔係創價好D架?
如果想小學考直資, 係唔係創價出名D, 多小學會收?
兩間學校都好似好自由, 學生無壓力, 係唔係?
請幫幫忙!
作者: Katrina@Chan    時間: 11-8-4 13:26

作者: LUCUSMaMa    時間: 11-8-4 14:57

作者: MissMusic    時間: 11-8-4 15:59

你住邊度?

兩間都係學生為本、愉快學習。我會揀間交通方便的囉!
作者: bibikids119    時間: 11-8-4 16:20

個人認為,學校的活動空間都好重要架,唔知鑽石山靈糧會唔會相對比較少室外地方呢?
你可以去睇下先啦~
作者: Cindyjasper    時間: 11-8-4 21:19

好多謝各位嘅意見!
- 其實宗教對我黎講唔係問題, 因我係無信仰, 但會專重任何一個教派, 亞仔nursery 係讀宣道會
- 價錢就一定係創價平, 因佢只係交學費, 無乜雜費 ; 靈糧就乜費都要交, 之前留位費都交咗 5,200
- 我住順利, 兩間我都要撘校車, 創價較遠, 收費係720左右, 鑽石山靈糧交近屋企, 但要9xx
- 聽其他家長講創價名氣較大, 又攞咗"行政長官卓越教學奬", 但就無升小一會派邊間嘅資料, 靈糧我親身到學校睇過, 但主要都係讀返黃大仙區小學, 其實我最想入九龍塘宣小.
從各方面睇黎好似創價較好, 請問有其他意見可提供參考嗎?
作者: To_Ma    時間: 11-8-4 22:23

原帖由 Cindyjasper 於 11-8-4 10:35 發表
鑽石山靈糧同創價都收咗我個仔
係唔係創價好D架?
如果想小學考直資, 係唔係創價出名D, 多小學會收?
兩間學校都好似好自由, 學生無壓力, 係唔係?
請幫幫忙! ...

當年這二間也收仔仔,雖然最後我選擇了其他,但如果你case的話,絕對絕對是創價,其實我當年放棄佢都痛心,佢一定學術,地方,名氣都比靈量好。如果你想將來上一間好小學而又可應付自如,便應是創價。

不是話靈量不好,而是方向不同,靈量是強調晿歌,遊戲,但把學術容入在遊戲中(如用泥膠掐英文字),k2才開始揸筆寫字。  相信in 時你們也是大人細路和校長一起唱歌吧?

我仔仔較適合傳統教學,所以其實都是看小朋友受不受谷。
作者: Cindyjasper    時間: 11-8-4 22:33

原帖由 To_Ma 於 11-8-4 22:23 發表

當年這二間也收仔仔,雖然最後我選擇了其他,但如果你case的話,絕對絕對是創價,其實我當年放棄佢都痛心,佢一定學術,地方,名氣都比靈量好。如果你想將來上一間好小學而又可應付自如,便應是創價。

不是話靈量不好,而是方向不同, ...

To_Ma, 多謝你嘅意見.
我都問過, 其實兩間都係開心嘅學校, 唔洗點做功課, 名氣就當然係創價大好多, 唔知係唔係真係好似網上咁講, 到時考小學叩門都會易D?
我當然希望好似KV呢D傳統學校收亞仔, 但無辦法, 佢interview間間學校都答晒做晒, 但結果一係waiting, 一係reject, 真無奈.
我諗我都係選創價多D, 因各種因素都應該係創價較優勝
作者: To_Ma    時間: 11-8-4 22:54

原帖由 Cindyjasper 於 11-8-4 22:33 發表

To_Ma, 多謝你嘅意見.
我都問過, 其實兩間都係開心嘅學校, 唔洗點做功課, 名氣就當然係創價大好多, 唔知係唔係真係好似網上咁講, 到時考小學叩門都會易D?
我當然希望好似KV呢D傳統學校收亞仔, 但無辦法, 佢intervie ...
喺岀名幼稚園畢業真係對in好小學好有利! 人地一睇見個名已經知係乜料,你可以想像下,即使二個面試者表現差不多,你會揀名牌定冇咁出名嗰個?我剛玩完小一遊戲最明白!
作者: Cindyjasper    時間: 11-8-4 22:58

原帖由 To_Ma 於 11-8-4 22:54 發表
喺岀名幼稚園畢業真係對in好小學好有利! 人地一睇見個名已經知係乜料,你可以想像下,即使二個面試者表現差不多,你會揀名牌定冇咁出名嗰個?我剛玩完小一遊戲最明白! ...

真係好多謝你嘅意見, 對我黎講係好有用.
你小朋友讀邊間幼稚園, 依家又入咗邊間小學呀?
我打算亞仔讀直資小學, 所以想選九龍塘宣道.
作者: To_Ma    時間: 11-8-4 23:05

原帖由 Cindyjasper 於 11-8-4 22:58 發表

真係好多謝你嘅意見, 對我黎講係好有用.
你小朋友讀邊間幼稚園, 依家又入咗邊間小學呀?
我打算亞仔讀直資小學, 所以想選九龍塘宣道.
仔仔約克畢業,黎緊喇沙小學。
宣小很好啊!
作者: Cindyjasper    時間: 11-8-4 23:23

原帖由 To_Ma 於 11-8-4 23:05 發表
宣小很好啊!

嘩...你仔仔好叻呀, 不過信相你喺佢背後都出咗唔少力, 做咗唔少野, 第日我個仔都可以入喇沙就好lu, 但都好難, 尤其係2008年出生率咁高, 依家爭K1都已經係咁, 到時爭小學又有一塲龍爭虎鬥
作者: To_Ma    時間: 11-8-4 23:27     標題: 回覆 2# Cindyjasper 的文章

順帶一提,你想知創價上那些小學,可試試在"幼稚園一覽"那邊,入創價forum問一問嗰邊的家長,或者有解答。
作者: Cindyjasper    時間: 11-8-4 23:40

原帖由 To_Ma 於 11-8-4 23:27 發表
順帶一提,你想知創價上那些小學,可試試在"幼稚園一覽"那邊,入創價forum問一問嗰邊的家長,或者有解答。

多謝提醒!
我睇過啦, 但好奇怪, 果邊無乜家長發言, 同答問題, 就算有人曾經問過, 但亦無人答, 所以好似完全無資訊咁
作者: To_Ma    時間: 11-8-4 23:48

原帖由 Cindyjasper 於 11-8-4 23:23 發表

嘩...你仔仔好叻呀, 不過信相你喺佢背後都出咗唔少力, 做咗唔少野, 第日我個仔都可以入喇沙就好lu, 但都好難, 尤其係2008年出生率咁高, 依家爭K1都已經係咁, 到時爭小學又有一塲龍爭虎鬥 ...
唔好咁講...喇沙係派嘅,不過相信應付到(呃住自己先):)
仔仔班上d同學都去到幾好的小學,其他班不知,仔仔班一班20人,
3 個喇沙,其餘有陳守仁,good hope, ying wah...

呢幾年入學競争很大,要早早計劃!!
作者: To_Ma    時間: 11-8-4 23:50

原帖由 Cindyjasper 於 11-8-4 23:23 發表

嘩...你仔仔好叻呀, 不過信相你喺佢背後都出咗唔少力, 做咗唔少野, 第日我個仔都可以入喇沙就好lu, 但都好難, 尤其係2008年出生率咁高, 依家爭K1都已經係咁, 到時爭小學又有一塲龍爭虎鬥 ...
仔仔班上d同學都去到幾好的小學,其他班不知,仔仔班一班20人,
3 個喇沙,其餘有陳守仁,good hope, ying wah...

呢幾年入學競争很大,要早早計劃!!
作者: To_Ma    時間: 11-8-4 23:58

原帖由 Cindyjasper 於 11-8-4 23:40 發表

多謝提醒!
我睇過啦, 但好奇怪, 果邊無乜家長發言, 同答問題, 就算有人曾經問過, 但亦無人答, 所以好似完全無資訊咁

咁又真係唔清楚..或者家長較小發言..
唯有耐心等或keep住留意d forum.
作者: Cindyjasper    時間: 11-8-5 00:00

原帖由 To_Ma 於 11-8-4 23:48 發表

呢幾年入學競争很大,要早早計劃!! ...

係lu, 實在太多人爭喇!
其實之前創價我係收reject letter, 我七月初寫求位信連同學校報告,奬狀, 同埋依家學緊D乜, 咁樣鑽石山靈量同創價就打黎話收佢, 真係好彩
到時小學又唔知點算, 所以真係要俾多D補品佢先得, 否則好難同其他人競爭, 因我唔想大抽奬, 我呢區無乜學校架
作者: To_Ma    時間: 11-8-5 00:03     標題: 回覆 1# Cindyjasper 的文章

順利是小學48網?
作者: Cindyjasper    時間: 11-8-5 00:08

原帖由 To_Ma 於 11-8-5 00:03 發表
順利是小學48網?

我真係唔多識, 因我一心同佢考直資, 不過點都會玩大抽奬, 兩邊一齊試下
作者: To_Ma    時間: 11-8-5 00:16     標題: 回覆 1# Cindyjasper 的文章

直資收咗就不可參加大抽獎。

如果48 網真是你那區,都有好學校,德田、平田李兆強,但都係嗰句,競爭大!
作者: whychan777    時間: 11-8-5 10:24

請問何文田校網(34)有嘜好小學呀?  謝謝

原帖由 To_Ma 於 11-8-5 00:16 發表

如果48 網真是你那區,都有好學校,德田、平田李兆強,但都係嗰句,競爭大!

作者: whychan777    時間: 11-8-5 10:27

嘩..你仔仔真係好叻.....入到喇沙小學.....
想請問, 若果唔係41校網係咪無機會入到喇沙架?????
謝謝
原帖由 To_Ma 於 11-8-4 23:05 發表
宣小很好啊!

作者: muichujamie    時間: 11-8-5 11:37

我個女今年創價畢業,你想知D咩野呀?睇下我幫唔幫到你?
如果派/考小學,每年8月尾,學校會貼成張list出黎,你返去開K1家長會一定會見到,我識得的同學仔(&聽聞)當中有2個入到Ying Wah, 1個DBS, DGS都好似有,另有入APS, KTS,CKY, TSL, Piu Kiu, GT, EC等等... 但呢D人數我就唔清楚...
另外,有幾個派左La Salle, 油天,St Mary... 至於叩門,我見好多叩到華德,  亦都有人叩到Kowloon Tong官立,馬頭涌, CSK La Salle等...
至於學術上都okay, 唔算好淺, K3要默書, 學校的中數較好,英文就真係普通D囉...
總括黎講,我非常滿意創價,適合我個女,佢讀都好開心,同好吸收!

原帖由 Cindyjasper 於 11-8-4 23:40 發表

多謝提醒!

作者: Cindyjasper    時間: 11-8-5 11:58

原帖由 muichujamie 於 11-8-5 11:37 發表
我個女今年創價畢業,你想知D咩野呀?睇下我幫唔幫到你?
如果派/考小學,每年8月尾,學校會貼成張list出黎,你返去開K1家長會一定會見到,我識得的同學仔(&聽聞)當中有2個入到Ying Wah, 1個DBS, DGS都好似有,另有入APS, KTS,CKY, TSL, Pi ...

好多謝你意見.
有好多人話創價好淺, 又話無功課做, 聽你咁講又唔係啫, K3都會谷D學生, 起碼上到小學唔洗咁辛苦
英文佢依家都跟緊個外籍老師學緊, 到時或者再俾多少少補品佢啦.
其實喺創價出黎嘅小朋友, 如果到時叩門考直資小學係唔係都有利架, 因我想同佢考直資小學多些, 如果真係考唔到就大抽奬.
請問K1有幾多班? 一班有幾多人?
多唔多校外活動?
係喎, 聽聞畢業典禮好好睇喎, 喺邊到攪架?
作者: Cindyjasper    時間: 11-8-5 12:02

原帖由 To_Ma 於 11-8-5 00:16 發表

係咩? 究竟個遊戲係點玩架?
係唔係大抽奬一定要係自己住果區, 唔可以跨區架
我主要都係想入直資小學, 係唔係喇沙, 男拔.....都係直資小學, 要交學費架
作者: muichujamie    時間: 11-8-5 12:42

D傳聞你唔好亂信,創價K1已經有功課,開頭畫下線條,K1學期尾寫D英文字母數目字等... K2﹣K3每日有2樣功課,有時會3樣。
叩門大部份都okay, 好多都叩到自己心儀的小學(當然唔係D超級名校果D啦,果D根本無得叩)。
畢業禮在PolyU攪,好大型,超好睇,完全係out of my expectation!! 勁正! 好感動!

原帖由 Cindyjasper 於 11-8-5 11:58 發表

好多謝你意見.
有好多人話創價好淺, 又話無功課做, 聽你咁講又唔係啫, K3都會谷D學生, 起碼上到小學唔洗咁辛苦
英文佢依家都跟緊個外籍老師學緊, 到時或者再俾多少少補品佢啦.
其實喺創價出黎嘅小朋友, 如果到時叩 ...

作者: muichujamie    時間: 11-8-5 12:44

你地今年total會有8班K1,30人/class....由3個老師帶住。

原帖由 Cindyjasper 於 11-8-5 11:58 發表

好多謝你意見.
其實喺創價出黎嘅小朋友, 如果到時叩 ...

作者: Cindyjasper    時間: 11-8-5 12:56

原帖由 muichujamie 於 11-8-5 12:42 發表
D傳聞你唔好亂信,創價K1已經有功課,開頭畫下線條,K1學期尾寫D英文字母數目字等... K2﹣K3每日有2樣功課,有時會3樣。
叩門大部份都okay, 好多都叩到自己心儀的小學(當然唔係D超級名校果D啦,果D根本無得叩)。
畢業禮在PolyU攪,好 ...

不嬲都聽講創價好好, 但無實質資料, 聽你咁講就放心入讀lu (唔讀都唔得啦, 無學校收...哈哈哈)
其實我只係想佢入九龍塘宣道小學, 唯有到時俾多D補品佢啦.
嘩....好勁呀喺PolyU攪......入到創價真係三生有幸!
作者: muichujamie    時間: 11-8-5 13:11

通常宣小收KV學生多喎....
我識得果D同學仔好似無咩人去考宣小喎,我知有一個小朋友有offer, 會讀。

原帖由 Cindyjasper 於 11-8-5 12:56 發表

不嬲都聽講創價好好, 但無實質資料, 聽你咁講就放心入讀lu (唔讀都唔得啦, 無學校收...哈哈哈)
其實我只係想佢入九龍塘宣道小學, 唯有到時俾多D補品佢啦.
嘩....好勁呀喺PolyU攪......入到創價真係三生有幸! ...

作者: suetsuet8    時間: 11-8-5 13:20     標題: 回覆 24# muichujamie 的文章

創價 ....How to interview ar??

my daughter is so shy and would like to apply 創價 K1 this year.
作者: To_Ma    時間: 11-8-5 13:21

原帖由 whychan777 於 11-8-5 10:27 發表
嘩..你仔仔真係好叻.....入到喇沙小學.....
想請問, 若果唔係41校網係咪無機會入到喇沙架?????
謝謝

唔同校網就唯有跨區啦,有幾個位都有機中嘅。
作者: Cindyjasper    時間: 11-8-5 13:24

原帖由 muichujamie 於 11-8-5 13:11 發表
通常宣小收KV學生多喎....
我識得果D同學仔好似無咩人去考宣小喎,我知有一個小朋友有offer, 會讀。

http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=565&cb=2104
...

到時都要試下, 因我真係好鐘意宣小
作者: To_Ma    時間: 11-8-5 13:46

原帖由 Cindyjasper 於 11-8-5 12:02 發表

係咩? 究竟個遊戲係點玩架?
係唔係大抽奬一定要係自己住果區, 唔可以跨區架
我主要都係想入直資小學, 係唔係喇沙, 男拔.....都係直資小學, 要交學費架 ...

小學基本上分三種,津貼、直資、私立

津貼-政府津貼免學費,但可能有堂費(數百元),要大抽奬來入學
e.g.喇沙、瑪利諾

直資-政府資助按人頭計算,要學生自己考入,付適量學費

以上二者都有由政府比錢,因此接受了直資就不可大抽獎,(不可有雙重benefit)
e.g.dbspd, 英華

私立小學因沒政府資肋,因此入了私小亦可大抽奬
e.g.九龍塘小學
作者: Cindyjasper    時間: 11-8-5 14:16

原帖由 suetsuet8 於 11-8-5 13:20 發表
創價 ....How to interview ar??

my daughter is so shy and would like to apply 創價 K1 this year.

我都唔知interview以乜標準收生, 我個仔唔怕醜, 又乜都識講, 又識答問題, 但結果就一係waiting一係reject.
作者: Cindyjasper    時間: 11-8-5 14:18

原帖由 To_Ma 於 11-8-5 13:46 發表

小學基本上分三種,津貼、直資、私立

津貼-政府津貼免學費,但可能有堂費(數百元),要大抽奬來入學
e.g.喇沙、瑪利諾

直資-政府資助按人頭計算,要學生自己考入,付適量學費

以上二者都有由政府比錢,因此接受了直資就不可大抽 ...

Thanks for your sharing.
其實都可以考私校, 請問知唔知私小有邊幾間好?
作者: muichujamie    時間: 11-8-5 14:19

除左in小朋友,仲要in埋家長。

原帖由 Cindyjasper 於 11-8-5 14:16 發表

我都唔知interview以乜標準收生, 我個仔唔怕醜, 又乜都識講, 又識答問題, 但結果就一係waiting一係reject.

作者: Cindyjasper    時間: 11-8-5 16:09

原帖由 muichujamie 於 11-8-5 14:19 發表
除左in小朋友,仲要in埋家長。

我覺得係好睇地址同家長職業及學歷
作者: muichujamie    時間: 11-8-5 16:23

地址一定唔係,我當時只係填左婆婆的公屋地址。
我果時 in 家長會問對學校教學理念,平時湊佢地D野,星期日放假去邊度玩....都問好多野架~

原帖由 Cindyjasper 於 11-8-5 16:09 發表

我覺得係好睇地址同家長職業及學歷

作者: Cindyjasper    時間: 11-8-5 17:43

原帖由 muichujamie 於 11-8-5 16:23 發表
地址一定唔係,我當時只係填左婆婆的公屋地址。
我果時 in 家長會問對學校教學理念,平時湊佢地D野,星期日放假去邊度玩....都問好多野架~

果時係我同佢去interview, 我嘅答案都係好正常答案, 講到湊, 平時都係我湊, 放假咪話多數去大自然地方, 呢個係事實.
可能今年競爭太大, 可能個個都係咁答, 而且見果幾分鐘, 跟本好難睇到小朋友嘅真正一面, 唯有靠直覺
作者: Cindyjasper    時間: 11-8-5 17:44

依家interview 真係唔知乜標準, 可以分享下嗎?

作者: hkka    時間: 11-8-7 09:08     標題: 回覆 27# muichujamie 的文章

那請問你的小朋友升到那小學?

我有朋友個女剛在鑽石山靈糧畢業,佢地4校一同在尖沙咀文化中心行畢業典禮,我睇過D相,佈景勁誇張!唔知以為找外判公司做!原來是老師自己做,D服飾都好靚,我見係孫明楊做主禮嘉賓,張瑪莉都有出現,佢好似係名譽校董,聽說佢地D子女都係靈糧畢業,孫局長個孫好似係香港總校今年畢業生。
作者: Cindyjasper    時間: 11-8-7 13:18

原帖由 hkka 於 11-8-7 09:08 發表
那請問你的小朋友升到那小學?

我有朋友個女剛在鑽石山靈糧畢業,佢地4校一同在尖沙咀文化中心行畢業典禮,我睇過D相,佈景勁誇張!唔知以為找外判公司做!原來是老師自己做,D服飾都好靚,我見係孫明楊做主禮嘉賓,張瑪莉都有出現,佢 ...

哈哈.....我個仔依家只係升K1咋.
你朋友個女依家升邊間小學呀?
作者: bibikids119    時間: 11-8-8 12:26

順利係46網.

原帖由 To_Ma 於 11-8-5 00:03 發表
順利是小學48網?

作者: Cindyjasper    時間: 11-8-8 15:35

原帖由 bibikids119 於 11-8-8 12:26 發表
順利係46網.

咁即係有乜學校可以選?
Sorry,我真係唔多明呢個遊戲玩法, 所以唔好介意我問D愚蠢問題!
作者: DOROTHYFAN    時間: 11-8-8 20:54

原帖由 Cindyjasper 於 11-8-8 15:35 發表

咁即係有乜學校可以選?
Sorry,我真係唔多明呢個遊戲玩法, 所以唔好介意我問D愚蠢問題!

係46網呀. 唔明唔緊要, K2尾妳實會明點玩既
作者: Cindyjasper    時間: 11-8-8 21:14

原帖由 DOROTHYFAN 於 11-8-8 20:54 發表

哎吔....好鬼煩呀, 如果一考直資就收就好lu, 乜都唔洗再攪.
作者: bibikids119    時間: 11-8-9 16:36

關於校網,
你可以睇下呢度,
http://www.chsc.hk/primary/tc/home.htm
入面有講架!

原帖由 Cindyjasper 於 11-8-8 15:35 發表

咁即係有乜學校可以選?

作者: To_Ma    時間: 11-8-9 18:43

原帖由 DOROTHYFAN 於 11-8-8 20:54 發表

我k1 頭時都逃避升小選校問題..但幸福時光總過得特別快。
作者: To_Ma    時間: 11-8-9 18:43

作者: To_Ma    時間: 11-8-9 18:45

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5