教育王國

標題: 有無BB想下年9月報將軍澳區的pre-nusery?大家傾吓好唔好? [打印本頁]

作者: cecilia_cms    時間: 11-8-6 23:18     標題: 有無BB想下年9月報將軍澳區的pre-nusery?大家傾吓好唔好?

我個女 e-家 1 yr old.  下年入 pre-nusery.   有無意見?
作者: giben1231    時間: 11-8-7 23:24

我都未報呀..諗唔到讀邊間..幾時要報呀..
作者: neko1234    時間: 11-8-8 13:22

今年九月開始報架啦...各間學校報名時間唔同..最好打去學校問下..

有d收表先..就優先揀上午/全日..太遲交表係無上午揀...好似翠茵..我舊年問個時佢話無晒上午..可以交表但係只會係下午班..但當時只係十月..佢地都未開始in架...

而且可以自己去交表..順便望下間學校..睇下環境合唔合心水..唔啱心水..起碼可以即時轉軚..改報其他學校..原因都係因為有d學校報名期有限..太遲會無得報或者得番下午班..
報學校唔好只報熱門..好易會全軍覆沒..因為而家的學校都好揀學生..當然各間揀的要求都唔同..

作者: dicksonon    時間: 11-8-8 13:52

我暫時就報咗3間, O黎緊9月會報埋翠茵, 有O的要亞B夠18個月大先可以報....
作者: B1234    時間: 11-8-8 13:52

請問比諾/比華利/德寶/綠茵邊間好d?
作者: dicksonon    時間: 11-8-8 13:56

聽過比諾同綠茵都唔錯, 但比諾對我O黎講就遠O的, 未必會報, 綠茵就考慮緊報唔報.... 比華利好似K1就有學卷, 課程可能淺O的, 德寶就好同唔好O既comment都聽過....
係呢, 妳哋亞B有冇返playgroup呀?我幫亞B報咗kid playhouse, 但wait咗兩個幾月都未有位.... :(

原帖由 B1234 於 11-8-8 13:52 發表
請問比諾/比華利/德寶/綠茵邊間好d?

作者: B1234    時間: 11-8-8 14:10

多謝disksonon comment.
我b係6個月大就開始返playgroup, 係一d幼潛既課程, 黎緊1歲, 想同佢報d英文playgroup, 唔知有冇推介呢?
作者: TKO_NANA    時間: 11-8-8 14:23

已報既有LH學之園,黎跟會報埋2間翠茵,另外打算報多一間藍田同一間九龍塘既PN
作者: honeylky    時間: 11-8-9 13:15

我阿囡黎緊10月是1year old, 我打算比諾的pn, 夠近.
作者: lucas1031    時間: 11-8-9 13:33

學之園pn唔收細仔(1010)>.<
作者: B1234    時間: 11-8-9 13:45

lucas1031: 我囝囝都係1010, 仲唸住報學之園pn tim, 你問咗學校佢哋話唔收細仔呀?  

原帖由 lucas1031 於 11-8-9 13:33 發表
學之園pn唔收細仔(1010)>.

作者: szesze1812    時間: 11-8-9 14:00

我囡囡10年925 bb, 依家都煩緊報邊間n1, 因為我想報全日班.. 大家有無0羊介紹呀?
作者: TKO_NANA    時間: 11-8-10 12:30

學之園只有上/下午班,翠茵同德寶都有全日班。
救世軍明德好似都有全日班,但今年報已經過晒廟。
作者: szesze1812    時間: 11-8-10 12:49

救世軍明德我係bb 一出世就已經報0左啦... 依家諗緊仲有邊幾間好可以報lor..
作者: lucas1031    時間: 11-8-10 13:46

佢哋話要2足歲, 即Nov2012先可以讀, Sep/Oct2012有位先安排interview

原帖由 B1234 於 11-8-9 05:45 發表
lucas1031: 我囝囝都係1010, 仲唸住報學之園pn tim, 你問咗學校佢哋話唔收細仔呀?  

作者: fungarjan    時間: 11-8-11 12:29

大家知唔知茵怡宣道有無pn 班?
我之前見d post 都話呢間唔錯.  我都報左明德, 但好遲先報, 相信都無望.
kids playhouse waiting 聽聞好耐的.  
我都諗緊好唔好讀jolly kingdom.  黎緊會同仔仔去上幼潛.  同埋會try my siubo play group.
作者: MissMusic    時間: 11-8-11 22:15

kids playhouse 好好架? 咁多人報的嗎?
mysiubo 又有無人試過? 係咪觀塘果間?
作者: ericakkk    時間: 11-8-13 22:52     標題: 回覆 1# MissMusic 的文章

我女女都報過KIDS PLAYHOUSE, 我報平日冇咁FULL, 星期六日要WAIT好耐, 你都可試下WEEKDAYS
作者: ericakkk    時間: 11-8-13 22:53     標題: 回覆 3# fungarjan 的文章

宣道茵怡沒有N班的
作者: teresa_timothy    時間: 11-8-13 23:53

我大女0810, 兩年前叝pn, 報左新都城翠茵、綠茵、德寶、藍田迦南、朗思,同埋學之園。當中迦南同朗思1st round唔收細b,我收到朗思信有interview, 但竟然係去in waiting list, 因為已經收曬大b。翠茵同綠茵基本上交表就收,早交就有得揀上或下午班。德寶令我好「興」,到五月都未通知收咯收,打去問原來先知收左。學之園第一年開校所以收細b, 大女好彩考到上午班,上年讀pn好開心,今年揀番原校讀k1。細仔1004出年入學,如無意外我都會同佢首選LH.
作者: cwmicmic    時間: 11-8-14 18:00

比諾, 三千五蚊全日,可以延展到7點先湊放學. 全日班4:30-6:00放學, 所以4:30打都係玩同唱遊, 有英文同普通話; 延展就5點零食埋飯; 唱英文歌國語歌都冇問題, 不過唔好諗住應對得.
德寶, 國際班五千幾蚊, 本地班唔知, 4:30放學, 在職家長時間未必啱.除非有工人湊或者屋企人幫手.
作者: tedghost    時間: 11-8-14 22:25

作者: teresa_timothy    時間: 11-8-14 23:19

唔係啊,不過都係TKO區
作者: teresa_timothy    時間: 11-8-14 23:22

唔係啊,不過都係TKO區
作者: tedghost    時間: 11-8-15 11:06

作者: chichibb    時間: 11-8-15 13:43

原帖由 teresa_timothy 於 11-8-13 23:53 發表
我大女0810, 兩年前叝pn, 報左新都城翠茵、綠茵、德寶、藍田迦南、朗思,同埋學之園。當中迦南同朗思1st round唔收細b,我收到朗思信有interview, 但竟然係去in waiting list, 因為已經收曬大b。翠茵同綠茵基本上交表就 ...

hello, teresa_timothy, 記唔記得我呀, 我囡囡又係讀返lh既k1, 你個囡係咪都係k1b 如果係就可以做同學仔啦
作者: TKO_NANA    時間: 11-8-15 14:43

teresa_timothy,恭喜你做對了選擇呢,比著我,都會在學之園和翠茵之間揀學之園呢,但其實學之園既學費都幾貴呢,你小朋友讀咗一年,你覺得係米物有所值呢?我囡係1005B,首選係學之園,將會報埋翠茵做後備,另外仲會報藍田朗思,同試下報Keen Mind....我都想知你既小朋友係米坐校車番學?介唔介意講下佢住邊度?
作者: teresa_timothy    時間: 11-8-15 15:05

Chichibb, 我當然記得你。你上年問我揀唔揀LH好。不過我女女同你女女都唔同班。今年我冇揀英普,所以入K1A, 又做唔到同學。係呢,你女女搭校車定自己湊番學?
作者: teresa_timothy    時間: 11-8-15 15:18

原帖由 tedghost 於 11-8-15 11:06 發表
自己帶返學定坐校車?

Tedghost, 我女女搭校車,因為仲有個細要照顧,所以冇人可以湊女女番學。so far搭左一年都滿意校車,間唔中去接放學都見學生放學上校車好有秩序,老師同校車aunties好小心拖住小朋友上車,我女女不時都話好鍾意校車個auntie. 不過如果唔放心搭校車,除非有康城住戶証搭shuttle行領都lobby,否則真係日曬雨淋,k1小朋友都可以行,不過對pn小朋友真係吃力。領都出面條路好多人放狗,有時d狗唔帶口罩,都幾驚。不過我間唔中先湊女番放學,都好enjoy同女女行番學既呢段路,可以傾下計唱下歌。
作者: teresa_timothy    時間: 11-8-15 15:38

原帖由 TKO_NANA 於 11-8-15 14:43 發表
teresa_timothy,恭喜你做對了選擇呢,比著我,都會在學之園和翠茵之間揀學之園呢,但其實學之園既學費都幾貴呢,你小朋友讀咗一年,你覺得係米物有所值呢?我囡係1005B,首選係學之園,將會報埋翠茵做後備,另外仲會報藍田朗 ...

TKO_NANA, 我覺得上年的學費冇白俾先至決定俾女女原校升讀K1. 我最欣賞學校選用LETTERLAND教英文. 女女好鍾意LETTERLAND, 番左一年, 由A-Z都識唱, 仲好鍾意英文. 出面去上一個LETTERLAND COURSE都好貴, 所以啲學費都O係晒度. 其次佢啲教材都係SCHOOL BASED, 例如每星期派既中文字咭, 同埋中、英文故事書, 故事既主角係學之園既學生, 俾女女有一個親切既感覺,唔會俾人覺得學校求其搵啲坊間既教材就算。學校同家長的溝通都好密切,例如女女上堂啲相會上載到網上俾家長dl, 讓我知道女女o係學校做乜、學乜,好多時我對住啲相問佢學校既野,佢又同我介紹佢既同學仔,好開心。學校又安排觀課,機會難能可貴。
我女女搭校車,家住調景嶺。當初都擔心LH LP Campus係新校好會亂, 不過so far so good, 同埋始終佢有三間有經驗既校舍, 好多野都已經settled, 最麻煩都係地點既問題而已。
作者: TKO_NANA    時間: 11-8-15 15:50

多謝你寶貴的資料,teresa_timothy,難怪咁多人選讀LH啦,也加強了我對佢哋既了解同信心....我住怡心園嫁,因為我係工作mama,如果考到LH,都想比囡囡坐校車番學....
作者: tedghost    時間: 11-8-15 15:56

作者: tedghost    時間: 11-8-15 16:06

作者: szesze1812    時間: 11-8-15 16:57

我想問學之園有無全日ga??
作者: TKO_NANA    時間: 11-8-15 17:18

我之前的post有提過,康城學之園是無全日,只有上/下午班,學之園只有一個校舍是有全日班,我無記錯應該係紅磡果間吧?
作者: teresa_timothy    時間: 11-8-15 22:47

原帖由 tedghost 於 11-8-15 15:56 發表

其實LH學費真係幾貴, 我有2個供, 所以我1516, 因為自己唔識pth, 失左好多機會, 唔想小朋友同我一樣, 但供2個又怕吃力, 我個目標只係派位好少少嘅津小, 所以更加1516 ...

Tedghost, 我遲d都要供兩個,都驚好吃力。真係要量力而為。可能諗不儲下錢,俾小朋友讀間好d既小學,畢竟小學對小朋友來講比幼稚園重要。
作者: teresa_timothy    時間: 11-8-15 22:49

原帖由 tedghost 於 11-8-15 16:06 發表

佢有幾多架校車?

teghost,我唔清楚有幾多部車,不過我接放學都見過起碼三部
作者: teresa_timothy    時間: 11-8-15 22:54

原帖由 TKO_NANA 於 11-8-15 15:50 發表
多謝你寶貴的資料,teresa_timothy,難怪咁多人選讀LH啦,也加強了我對佢哋既了解同信心....我住怡心園嫁,因為我係工作mama,如果考到LH,都想比囡囡坐校車番學.... ...

TKO_NANA,你去過LH LP campus未?最好去視察下環境睇下係咪合適,有d人話條入康城大路好多泥頭車,小朋友搭校車危險;有d人驚聞到臭味(但so far我都未聞過)
作者: B1234    時間: 11-8-16 00:01

大家有冇唸過報北角D pn班?
作者: tedghost    時間: 11-8-16 09:01

作者: tedghost    時間: 11-8-16 09:01

作者: dicksonon    時間: 11-8-16 09:46

tedghost, 我同妳O既諗法都一樣, 我大囡係1005B, 細囡就出世啦, 佢哋都係差一年零三個月, 如果第時兩個一齊讀私立幼稚園同小學中學, 真係會好大經濟負擔, 所以就諗, 可以幼稚園俾佢哋讀間好O既, 打好個底, 再考O的好O的O的津小.... 唔知咁可唔可行....
原帖由 tedghost 於 11-8-15 15:56 發表

其實LH學費真係幾貴, 我有2個供, 所以我1516, 因為自己唔識pth, 失左好多機會, 唔想小朋友同我一樣, 但供2個又怕吃力, 我個目標只係派位好少少嘅津小, 所以更加1516 ...

作者: tedghost    時間: 11-8-16 09:54

作者: TKO_NANA    時間: 11-8-16 12:31

原帖由 teresa_timothy 於 11-8-15 22:54 發表

TKO_NANA,你去過LH LP campus未?最好去視察下環境睇下係咪合適,有d人話條入康城大路好多泥頭車,小朋友搭校車危險;有d人驚聞到臭味(但so far我都未聞過) ...

我都有睇過關於康城選址失敗既posts,原本想上兩個月親身交appl form時,順道視察下環境,後來佢哋話郵寄form就可以,咁就無去到....我打算10月open day時先過去望下.....
作者: TKO_NANA    時間: 11-8-16 12:42

原帖由 B1234 於 11-8-16 00:01 發表
大家有冇唸過報北角D pn班?

都有嫁,我有同事住北角,佢話佢個囡間幼稚園有好多住將軍澳既小朋友讀,都唔錯嫁,而且有學券,同埋一條龍上小學,咁啱有晚我落屋苑會所,遇到個小朋友(我同我老公都覺得個小朋友好乖,講野好成熟,又有禮貌)又係讀同一所幼稚園,佢話佢係坐MTR番學嫁......其實如果同藍田或者九龍塘比,北角真係唔算遠,坐一程MTR就到,不過諗還諗,我應該唔會比個囡讀北角既PN^^
作者: teresa_timothy    時間: 11-8-16 14:59

我曾經考慮過北角維記,但因為冇校車到TKO,所以唔考慮。有時見到維記小朋友在北角MTR轉車,你追我逐,d姐姐都捉唔住,都幾危險。如果讀近近地既幼稚園,早d番屋企瞓覺,唔駛舟車勞動。
作者: teresa_timothy    時間: 11-8-16 15:18

原帖由 tedghost 於 11-8-16 09:01 發表
其實LH是否活動教學,好free嗰種?我打算入津校(傳統少少嗰種),讀LH是否合適呢?英粵班一星期有幾堂普通話?佢用自己出的書,其實係學D咩?THX!

teghost,LH都唔係international school既free.佢target係直資學校,不過都講求秩序。活動教學如唱遊、做早操,甚至女女試過在學校模擬搭巴士、玩dragon boat,呢d好多幼稚園都有。秩序當然有,例如學生要坐定定聽故事、排隊去廁所、食完茶點要自己收碟、放學時要坐定定和校長say goodbye等校車...同其他幼稚園無異。
英粵班每星期有兩堂。
Pn成年教多個主題,女女既故事書都係關於呢啲主題,例如家庭:主角會介紹他的家庭成員同家居既房間;學校:介紹主角在學校(LH)見到的人、物;食物:講主角食好多junk food以致過肥,其爸爸鼓勵他食有益的蔬果。
作者: teresa_timothy    時間: 11-8-16 15:25

其實我都係target傳統的直資或者津小,LH教到女女知識、禮貌同守秩序,所以我個人認為佢既教學模式都equip到女女讀傳統的學校(其實宜家的傳統小學,或多或少都採用某程度既活動教學)
作者: teresa_timothy    時間: 11-8-16 15:33

Tedghost, u can browse LH website for last year's placement results. Though a majority were allocated to those popular direct subsidy schools, quite a number of students were admitted to aided or government schools, so no worry!
作者: tedghost    時間: 11-8-16 17:30

作者: tedghost    時間: 11-8-16 17:31

作者: Angine    時間: 11-8-16 18:12

o tedghost you live in TKO? Good to see you here too.
10年3月 is classified as 大仔 too. My boy is 0901.
Let me share my experience, I live in TKL. I put my son 插班 pn in Box Hill Metro Town in March. Be frank, Box Hill exceeds my expectation. If you don't mind it is not very spacious and lacking of outdoor playground, I would say Box Hill is actually quite a good choice in TKO especially for those TKL parents. I also put my son in their summer course which just ended on Aug 5. My son has had a great time there. I hope he won't miss Box Hill too much later when he goes to the new school...

If you b is 1003 that means you will start apply pn this year.
原帖由 tedghost 於 11-8-16 17:31 發表
我BB係10年3月,屬唔屬於大仔?

作者: tedghost    時間: 11-8-16 22:48

作者: teresa_timothy    時間: 11-8-16 23:27

My girl also joined the summer course at Boxhill this summer until aug 5. She did hv an enjoyable time and learnt a lot. She also attended its play group before attending school in LH. I think the English teaching environment there is strong. May I ask how much is the school fee at Boxhill for PN?
作者: Angine    時間: 11-8-17 19:01

To me, whether it will be easily get sick is not a consideration. Put it this way, it is natural for a child to build his/her immune system. And in my case luckily my son is doing fine since he started N1. As far as I remember he didn't get sick in the first month. Of course he did get sick in the past few months.
I do think it is good to put kid in N1. My rationale to put my son 插班 to start even earlier is to train up his independence and social skills. And I hope he will get use to the school setting in Mar to Aug so that he will be easier to get in the new school environment in Sep.
原帖由 tedghost 於 11-8-16 22:48 發表

o...you start N1 since March? Will he get sick easily? People told me children get sick easily in N1, even some of my friend did not put their children in N1, but I consider in LH's Eng/PTH class in  ...

作者: Angine    時間: 11-8-17 19:10

oo your girl in 3 hours class in summer course? If was the case may be your girl and my son were classmate. My son was in Lizard class for first 2 weeks then Cheetah class for three weeks after.
Box Hill TKO tuition fee was $4600/mth, that's all. No other fees. As I live in TKL so there is no transportation cost and that's why I said it is a good choice for TKL parents.
原帖由 teresa_timothy 於 11-8-16 23:27 發表
My girl also joined the summer course at Boxhill this summer until aug 5. She did hv an enjoyable time and learnt a lot. She also attended its play group before attending school in LH. I think the Eng ...

作者: teresa_timothy    時間: 11-8-18 00:08

原帖由 Angine 於 11-8-17 19:10 發表
oo your girl in 3 hours class in summer course? If was the case may be your girl and my son were classmate. My son was in Lizard class for first 2 weeks then Cheetah class for three weeks after.
Box H ...

Ooo, my girl joined the Cheetah class for three weeks, from July 18 to Aug 5, and the teacher was ms Amanda. I live near Boxhill so it is a choice for me to send my kids for play group or summer course. I think I will let my girl attend the summer course there again next year!
作者: tedghost    時間: 11-8-18 08:36

作者: teresa_timothy    時間: 11-8-18 11:10

When I took my girl to school this morning,a Sai Kung district councillor told me that she is helping LH parents to struggle for the use of LE Prestige passage to the school. Hope there will be some breakthroughs and good news in the coming months. This can guarantee LH students and parents a safe, quick and comfortable route to school. Tedghost, are u planning to let your kid take the schoolbus or u will bring him to school?
作者: Angine    時間: 11-8-18 12:07

Then my son and your girl are classmates :) May be we met before, I brought him to school everyday.
原帖由 teresa_timothy 於 11-8-18 00:08 發表

Ooo, my girl joined the Cheetah class for three weeks, from July 18 to Aug 5, and the teacher was ms Amanda. I live near Boxhill so it is a choice for me to send my kids for play group or summer cour ...

作者: tedghost    時間: 11-8-18 16:06

作者: tedghost    時間: 11-8-18 16:19

作者: TKO_NANA    時間: 11-8-18 16:49

我想問下,有冇住將軍澳既媽咪打算PN時比小朋友讀九龍塘既幼稚園?2歲就坐校巴到咁遠返學係米唔係咁好......?我屋苑有D媽咪N班在區內讀,到K1時就考九龍塘既幼稚園.....但KM好像評價好好,對第時升讀傳統出名小學似乎有優勢.....讀LH就target d好既直資小學,大家有何睇法?
作者: tedghost    時間: 11-8-18 17:00

作者: cycream    時間: 11-8-18 17:36

原帖由 tedghost 於 11-8-18 17:00 發表
我想讀LH,但target唔係直資/私立,係傳統少少的津校,唔知讀LH啱唔啱

你target津校, 津校唔係大抽獎架咩? 大抽獎同讀邊間kg無咩關係架wor!
自行分配階段你有幾多分, 15分唔駛諗wor! 第2階段講運氣, 你間target津小係tko? 唔係tko, 就要誇區, 點博?
作者: TKO_NANA    時間: 11-8-18 17:43

我只係知D唔知D,我諗所謂優勢(讀傳統小學)應該係指幼稚園升上小學後的涵接會好D?媽咪小朋友上到小學後追得無咁吃力?

如有錯,請指正~
作者: cycream    時間: 11-8-18 17:52

原帖由 TKO_NANA 於 11-8-18 16:49 發表
我想問下,有冇住將軍澳既媽咪打算PN時比小朋友讀九龍塘既幼稚園?2歲就坐校巴到咁遠返學係米唔係咁好......?我屋苑有D媽咪N班在區內讀,到K1時就考九龍塘既幼稚園.....但KM好像評價好好,對第時升讀傳統出名小學似乎有 ...

你小朋友係大b定細b? 細b唔駛諗km, 佢地唔收8/31以後出世.  原本我同其他tko媽咪一樣都係諗住n1係tko讀, k1去kln tong讀. 所以考n1考5間,只有km係kln tong. 好好彩佢地收咗個仔(我講緊我個大仔),佢剛剛讀完n1. 我既想法係有km打底(n1有7成人可以升k1), 考k1就無咁大壓力. km真係好好, 無後悔讀, 我阿仔都係坐校車, 都無咩問題. 我覺得kln tong, km 同pre-school都可以一考.
我個細仔係細b, 無得考km, pre-school, 唔駛諗kln tong.  LH都唔收細仔, 好慘! 可能考TKO boxhill.
作者: cycream    時間: 11-8-18 17:58

原帖由 TKO_NANA 於 11-8-18 17:43 發表
我只係知D唔知D,我諗所謂優勢(讀傳統小學)應該係指幼稚園升上小學後的涵接會好D?媽咪小朋友上到小學後追得無咁吃力?

如有錯,請指正~

可以係咁講. km課程係深d, 對上小學適應係會易d.
作者: TKO_NANA    時間: 11-8-18 18:24

[quote]原帖由 cycream 於 11-8-18 17:52 發表

我個囡係中間,0510B,我同你一樣,一係唔報Kln tong,一報就報間我認為最好既pn,如果真係可以好似你咁好,KM收咗我個囡,咁K1佢就唔洗又去考其他幼稚園啦....
作者: tedghost    時間: 11-8-18 18:35

作者: tedghost    時間: 11-8-18 18:37

作者: teresa_timothy    時間: 11-8-18 19:55

原帖由 tedghost 於 11-8-18 16:19 發表

Your girl take school bus or you pick by yourself?

我女女搭校車,車程大約十至十五分鐘。LH課程唔淺,應該足夠涵接各小學。我自己唔忍心俾小朋友坐長途校車,女女已經番am, 仲要早成半個鐘起身,搭咁耐車,大人都會累,何況小朋友。除非轉去一條龍幼稚園,否則我自己唔會想女女誇區讀幼稚園。
作者: teresa_timothy    時間: 11-8-18 20:02

原帖由 Angine 於 11-8-18 12:07 發表
Then my son and your girl are classmates :) May be we met before, I brought him to school everyday.

Angina, I also brought my girl to Boxhill every day!
作者: snoopymom    時間: 11-8-18 20:32

Hi, Angine,

My son is 0901 too, and I live in TKL and my son just started her N1 class at Boxhill too! Which class is your son at? My son is at Bunny A class! Before my impression to Boxhill is just so so , because the playgroup teacher was not good and it's so new that no one can give any comment. Now I have more confidence after meeting the class teacher, at least I found she has heart and I am really astonished at her great singing. I son get used to it very well.

原帖由 Angine 於 11-8-16 18:12 發表
o tedghost you live in TKO? Good to see you here too.
10年3月 is classified as 大仔 too. My boy is 0901.
Let me share my experience, I live in TKL. I put my son 插班 pn in Box Hill Metro Town in Mar ...

作者: CatEgg    時間: 11-8-18 23:33

想請教下,其實課程深同淺的學校的分別係邊?課程深的會深到去邊?課程淺的又會淺成點?如果讀課程淺的學校係點會追唔到小學的功課?我係呢個課題上真係好疑惑...
thank you !
作者: tedghost    時間: 11-8-18 23:45

作者: chichibb    時間: 11-8-18 23:45

原帖由 teresa_timothy 於 11-8-15 15:05 發表
Chichibb, 我當然記得你。你上年問我揀唔揀LH好。不過我女女同你女女都唔同班。今年我冇揀英普,所以入K1A, 又做唔到同學。係呢,你女女搭校車定自己湊番學? ...

哎呀, 又唔同班添, 你咩原因唔揀英普呢 其實我都爭扎左好耐,因為囡囡講野係delay, 所以都驚佢兩頭唔到岸 而家都出面上緊d言語治療, 希望佢ok啦
K1A有Ms Amy, 佢上年係囡囡既班主任, 都OK架 , 不過幾失望既係阿sean同katie都走左
我個囡都係搭校車, 佢坐car b

作者: teresa_timothy    時間: 11-8-19 00:51

原帖由 chichibb 於 11-8-18 23:45 發表

哎呀, 又唔同班添, 你咩原因唔揀英普呢 其實我都爭扎左好耐,因為囡囡講野係delay, 所以都驚佢兩頭唔到岸 而家都出面上緊d言語治療, 希望佢ok啦
K1A有Ms Amy, 佢上年係囡囡既班主任, 都OK ...

Chichibb, 我女女係抽唔到英普,之後我又冇特別寫信去轉。我自己又冇特別preference,反而想女女講多的廣東話,因為pn同今年班主任都話女女唔係好肯講,但英文就講好多,可能屋企同姐姐講得多。英普班ok嘛?好多PNB入左英普。我聽唔少家長都讚ms Amy.

女女九月先搭校車,七、八月都係我送佢,上年佢搭car b,唔知今年係邊架呢?不過好似早左上校車、晏左落車,唔知係咪因為多左學生呢?
作者: teresa_timothy    時間: 11-8-19 00:57

原帖由 tedghost 於 11-8-18 23:45 發表

我知有一d幼稚園K3都係得1-2樣功課,仲要係圈下字,連下線,但小一點會禁少野做?呢D幼稚園真係令我有d擔心,當然都會有家長表示子女上小一絕對冇問題,但我有d擔心,不過只係我擔心而已。 ...

我有親戚讀啟思,佢話個女k3學寫「太空」,但鄰居讀LH的小朋友寫緊「學校」。女女讀PN已經睇圖認字,例如「醫生」、「公園」、「小貓」。
作者: tedghost    時間: 11-8-19 08:36

作者: CatEgg    時間: 11-8-19 10:52

~~~ deleted ~~~

作者: chichibb    時間: 11-8-19 12:10

原帖由 teresa_timothy 於 11-8-19 00:51 發表

Chichibb, 我女女係抽唔到英普,之後我又冇特別寫信去轉。我自己又冇特別preference,反而想女女講多的廣東話,因為pn同今年班主任都話女女唔係好肯講,但英文就講好多,可能屋企同姐姐講得多。英普班ok嘛?好多PNB入左英普。 ...

架校車真係早左, 上年係8:15, 今年係8:05, 不過返黎好似早左小小, 好似都仲未定, 可能有d家長同你一樣9月先join, 希望佢遲返小小啦~~
ms amy因為條腰唔係好得, 所以轉去教大小小既k1, 唔使成日要抱小朋友麻 好似得返佢一個係舊net, 其他都好新 不過個普通話既班主任係以前教過佢地, 所以佢地適應都ok 我個囡上年都係car b架喎
作者: thth    時間: 11-8-19 12:15

請問你住邊到?  我個大仔讀緊下午班, 細佬出年讀pn, 唸緊讀上午定下午....

原帖由 chichibb 於 11-8-19 12:10 發表

架校車真係早左, 上年係8:15, 今年係8:05, 不過返黎好似早左小小, 好似都仲未定, 可能有d家長同你一樣9月先join, 希望佢遲返小小啦~~
ms amy因為條腰唔係好得, 所以轉去教大小小既k1, 唔使成日要抱小朋友麻  ...

作者: teresa_timothy    時間: 11-8-19 14:09

原帖由 tedghost 於 11-8-19 08:36 發表

鄰居小朋友幾大?

一樣係k3。不過啟思係出名愉快學習,佢地校監出小朋友故事,上年上演套音樂劇,我親戚個女有份表演,啟思又有自己既合唱團,又係另類既學習經驗,喺書本學唔到。
作者: teresa_timothy    時間: 11-8-19 14:17

啟思先收大b,有位先收細b, 不過通常係下午班。當年大女都有去in, 唔出聲都收。匯景啟思環境唔錯,我都見唔少TKO小朋友去讀,TKO家長都可以報去試下。
作者: chichibb    時間: 11-8-19 14:52

原帖由 thth 於 11-8-19 12:15 發表
請問你住邊到?  我個大仔讀緊下午班, 細佬出年讀pn, 唸緊讀上午定下午....

我住藍田架~~
作者: chichibb    時間: 11-8-19 14:54

原帖由 teresa_timothy 於 11-8-19 14:17 發表
啟思先收大b,有位先收細b, 不過通常係下午班。當年大女都有去in, 唔出聲都收。匯景啟思環境唔錯,我都見唔少TKO小朋友去讀,TKO家長都可以報去試下。 ...

我個囡都係完全唔合作都收左 上個月無啦啦打黎問我仲要唔要個書包同畫簿, 我見比左錢攞黎送比人都好, 見個MISS都好好禮貌
作者: chichibb    時間: 11-8-19 14:55

原帖由 teresa_timothy 於 11-8-19 14:09 發表

一樣係k3。不過啟思係出名愉快學習,佢地校監出小朋友故事,上年上演套音樂劇,我親戚個女有份表演,啟思又有自己既合唱團,又係另類既學習經驗,喺書本學唔到。 ...

頭先見到學校UPLOAD 左K1A既相啦, 你快D去睇啦
作者: tedghost    時間: 11-8-19 15:18

作者: cycream    時間: 11-8-19 15:20

原帖由 TKO_NANA 於 11-8-18 18:24 發表
[quote]原帖由 cycream 於 11-8-18 17:52 發表

我個囡係中間,0510B,我同你一樣,一係唔報Kln tong,一報就報間我認為最好既pn,如果真係可以好似你咁好,KM收咗我 ...

5月BB有機會, 努力! KM有7成人會直升,雖然人地話無得升既小朋友可以求位,不過為免意外,我會Sugget K1都係要去IN下. 因為KM最快係11月通知可唔可以升K1, 11月小朋友先返2個月, 點知會唔會唔Offer. 如果唔offer,又要等下一輪,到時無offer先搵k1就煩啦.
作者: cycream    時間: 11-8-19 15:21

原帖由 tedghost 於 11-8-18 18:37 發表

KM要坐幾耐校車?

8:25上校車, 9:00上堂, no bad!
作者: tedghost    時間: 11-8-19 15:37

作者: thth    時間: 11-8-19 15:51

Thank you.
我住TKL, Auntie Ling話上午班8:35上校車, 但我最遲8:10要出門口返工, 我唔可以叫姐姐單獨留低大仔係屋企瞓覺, 帶細佬落樓下返學, 我都係要迫住報下午班....

原帖由 chichibb 於 11-8-19 14:52 發表

我住藍田架~~

作者: hehababy    時間: 11-8-19 16:41

大家好呀..我都係tko媽媽, 亞仔係1010b
我都諗住幫佢報藍田同tko既pn呀...首選係LH, 我見有媽媽話LH唔收細仔...但係點解我打去問佢又冇講既??佢淨係話滿一歲可以報名, 下年2月截止...冇話唔收喎....
作者: hehababy    時間: 11-8-19 16:50

同埋我想問....我見有媽媽話10月LH open day, 想問係邊日呀??喺邊睇到架??駛唔駛報名??
作者: thth    時間: 11-8-19 17:24

http://www.learninghabitat.org/en/news/news01.htm

原帖由 hehababy 於 11-8-19 16:50 發表
同埋我想問....我見有媽媽話10月LH open day, 想問係邊日呀??喺邊睇到架??駛唔駛報名??

作者: hehababy    時間: 11-8-19 17:32

唔該晒...知道佢幾時報名之後就冇上睇...

等我果日帶埋亞仔去參觀下先....
作者: Angine    時間: 11-8-19 19:15

Hi snoopymom - you boy is 0901 too? You live in OS or MT? I live in OS, if you are living in OS I probably met your son b4 or we know each other....haha!
If your son is in Bunny A the class teacher should be Angelica right? She is NET with blonde hair and she is very very nice and good.
My son will go to HKPS (Kln Tong) in Sep therefore he is not with Box Hill now. But I have to say that Box Hill is a good choice in TKO. If he does not have an offer from HKPS, I will let him continue to be in Box Hill for sure, at least for PN.
原帖由 snoopymom 於 11-8-18 20:32 發表
Hi, Angine,

My son is 0901 too, and I live in TKL and my son just started her N1 class at Boxhill too! Which class is your son at? My son is at Bunny A class! Before my impression to Boxhill is just ...

作者: cycream    時間: 11-8-19 20:22

原帖由 tedghost 於 11-8-19 15:37 發表

How much is the bus fare?

$860/month
作者: tedghost    時間: 11-8-19 20:26

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5