教育王國

標題: U1或YC琴問題,請指教。 [打印本頁]

作者: winniecws    時間: 11-8-8 12:25     標題: U1或YC琴問題,請指教。

我仔仔今年要考4級,之前租左2年琴比佢,諗住今個月赴summer sale買個新琴for佢考到8級。我想問有買U1或YC121D夠用嗎?
另外,如想加靜音function,會唔會影響個琴的表現?我見TL有d鋼琴有加靜音喎。
重有,買琴套for新琴,係唔係一定要買cover到地先好,好似好大件。

作者: ilovethiscow    時間: 11-8-8 12:27

作者: bebebe12345    時間: 11-8-8 15:05

U1夠用到8級沒有問題,要求而己!
靜音鋼琴可免則免,聽比彈更難!
個人偏好.....Yahama。
作者: winniecws    時間: 11-8-8 15:56

剛剛去完TL, 見到另一款新琴YC-121D,雖有大6合成,但原料係日本and結構係跟3角琴相似。如同U1比,YC係唔係好d呢?
作者: ming2    時間: 11-8-8 17:39

作者: winniecws    時間: 11-8-8 17:44

Ming2, 其實我budget大約50K,阿仔今日去TL試過,佢覺得YC121D手感好D,又話D聲好d。
但係我覺得無理由會比U1好?我怕我仔仔其實唔識就辦識囉。請指教。
原帖由 ming2 於 11-8-8 17:39 發表

冇話夠唔夠用,係睇你要求有幾高..囝囝有冇試過d琴??佢自己又有咩感覺/comment??你0既budget又可以去到幾多??

作者: ilovethiscow    時間: 11-8-8 18:15     標題: 回覆 6# winniecws 的文章

作者: winniecws    時間: 11-8-9 17:27

真的嗎?佢話全部日本做喎。
而家賣到成差唔多60K。
原帖由 ilovethiscow 於 11-8-8 18:15 發表
其實U1 的鎚都是大陸造的

作者: happysugar    時間: 11-8-12 23:40

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5