教育王國

標題: 沙田保良局朱正賢小學(2011-2012年度) ~ 小二吹水同學會 [打印本頁]

作者: AndyMah    時間: 11-8-17 11:58     標題: 沙田保良局朱正賢小學(2011-2012年度) ~ 小二吹水同學會

大家既小朋友已經不再是小一生了,暑期完結便正式是小二生。 所以我在這裡另開一個標題,避免混亂。
希望大家會繼續係度保持聯絡, 互通消息啦!
作者: yhk329    時間: 11-8-17 13:41

作者: cantona888    時間: 11-8-18 11:38

原帖由 yhk329 於 11-8-17 13:41 發表
報到
希望多d爸媽加入一齊吹水啦

報到!
作者: AndyMah    時間: 11-8-22 12:29

原帖由 yhk329 於 11-8-17 13:41 發表
報到
希望多d爸媽加入一齊吹水啦

我都希望, 多家長互相交流係好事。
作者: yhk329    時間: 11-8-24 11:24

作者: AndyMah    時間: 11-8-25 00:08

原帖由 yhk329 於 11-8-24 11:24 發表
剛賣完旗,身水身汗,見到D工友好努力咁將校部分班分類,真係好快就閞學了

今日我地都有去賣旗呀! 我都見到D工友好忙咁分簿同油顏色呀! 今日賣旗果時有個嬸嬸同個大朋友仔一齊, 佢好好人咁買咗支旗仔, 佢仲同我地傾計, 話呢個大朋友仔係我地學校畢業, 依家升中二喇! 仲不停讚賴SIR 好有心, 好好人添!
不過今日既天氣真係好熱, 我地賣完旗仲要去足球班, 真係熱死人.

作者: cantona888    時間: 11-9-1 22:44

開學啦!!

好多通告要寫
作者: AndyMah    時間: 11-9-5 23:35     標題: 回復 1# cantona888 的帖子

請問你地有無果本"課室小學數學進階練習" 呀?

因為我忘記了是上年小一時已買, 還是今年暑假時連新書一齊買的. 我搵極都搵唔到呢...
作者: yhk329    時間: 11-9-6 08:33

作者: AndyMah    時間: 11-9-6 11:27

原帖由 yhk329 於 11-9-6 08:33 發表
昨日派通告叫比錢買,不過這本版本好似舊D,書展時我地買左同出版社另一本新編的練習

唔知新/舊差別有幾多呢? 咁你有無再買?
不過我都比咗錢咯, 跟學校就算喇!
作者: yhk329    時間: 11-9-7 23:05

作者: AndyMah    時間: 11-9-7 23:07

原帖由 yhk329 於 11-9-7 23:05 發表

一定要買的,唔係點交功課

新版記得好似係多d文字題
個sales姐姐話好多名校都係訂這本做補充

如果老師接受新版咪唔使再買囉(我你咁諗咋!)
作者: yhk329    時間: 11-9-8 09:21

作者: 261026    時間: 11-9-11 01:07

不好意思!我是路過的,我囡囡k3,開始要選校了,想請教你們︰
請問你地點解選朱小?
你地係咪第1輪就已入到的?
學校工課多嗎?
不好意思太多問題了
我是91區有15分,唔想太博去一呂 & 沙呂 & 一胡等(呢幾間太多人會選),想穩陣d,而梁小,朱小都是我心水之一。
作者: yhk329    時間: 11-9-15 15:54

作者: yhk329    時間: 11-9-15 15:55

作者: AndyMah    時間: 11-9-17 15:38

原帖由 yhk329 於 11-9-15 15:55 發表
唔知其他班是否都有正副班主任呢?

無喎! 得一個班主任.

昨天因有事去唔到家長會, 想問下大家有無去,
家長會重點你有D乜野呢? 有無人可以話我知呀?
作者: cantona888    時間: 11-9-17 22:00

原帖由 yhk329 於 11-9-15 15:55 發表
唔知其他班是否都有正副班主任呢?

睇學校D相,只有B班先有兩個班主任,36人,其他班只有20幾人。
作者: yhk329    時間: 11-9-18 12:42

作者: AndyMah    時間: 11-9-18 18:34

原帖由 yhk329 於 11-9-18 12:42 發表

班相除2a班外其他班都有兩個老師一齊照相

我諗睇班相未必可以作準, 3A 都係得一個老師, 但3B就有3個.

而我係睇學校時間表, 上面寫咗班主任個名, 咁得一個就應該係一個囉, 如果雙班主任, 應該班主任會有同學生講架喎!
作者: 261026    時間: 11-9-19 14:12

請問你們幾多分入到朱小架?
作者: AndyMah    時間: 11-9-19 18:20

原帖由 261026 於 11-9-19 14:12 發表
請問你們幾多分入到朱小架?

我小朋友得15分, 係二輪抽入既.
作者: cantona888    時間: 11-9-20 23:11     標題: 回復 2# 261026 的帖子

15分,第一輪自行分配已抽到。
作者: 261026    時間: 11-9-22 02:33

謝謝各位回覆。
另外,我仲想知道小一功課難唔難做?多唔多抄寫?係咪全年只得1測2考架?放學後係咪有功課輔導班?開學初期大概有幾多野功課?係咪活動教學?
不好意思,我太多野問了.
作者: AndyMah    時間: 11-9-22 10:43

原帖由 261026 於 11-9-22 02:33 發表
謝謝各位回覆。
另外,我仲想知道小一功課難唔難做?多唔多抄寫?係咪全年只得1測2考架?放學後係咪有功課輔導班?開學初期大概有幾多野功課?係咪活動教學?
不好意思,我太多野問了. ...

我覺得唔算難, 抄寫一d都唔多, 功課亦唔算多.
學校有個叫飛天之旅, (抽中可以留校有, 係高中
學生教學生做功課)為時個半鐘. 學校屬於活動教學,
全年3次考試, 沒有測驗. 每星期有中/英黙.
作者: cantona888    時間: 11-9-22 11:01

原帖由 AndyMah 於 11-9-22 10:43 發表

我覺得唔算難, 抄寫一d都唔多, 功課亦唔算多.
學校有個叫飛天之旅, (抽中可以留校有, 係高中
學生教學生做功課)為時個半鐘. 學校屬於活動教學,
全年3次考試, 沒有測驗. 每星期有中/英黙. ...

還有網上的功課,不過都好容易。
作者: yhk329    時間: 11-9-22 18:36

作者: cantona888    時間: 11-9-22 23:15     標題: 回覆 1# yhk329 的文章

系作文難寫。。。
作者: AndyMah    時間: 11-9-22 23:42

我係覺得好似多咗功課
作者: cantona888    時間: 11-9-23 12:48     標題: 回覆 3# yhk329 的文章

系咪A班同B班D功課唔同啊
作者: yhk329    時間: 11-9-23 14:01

作者: cantona888    時間: 11-9-23 14:55     標題: 回覆 1# yhk329 的文章

果然真系唔同 。。。好似無啊
作者: AndyMah    時間: 11-9-23 16:29     標題: 回復 2# yhk329 的帖子

無喎...
種綠豆就有叫備課
作者: cantona888    時間: 11-9-23 17:49     標題: 回覆 1# AndyMah 的文章

學校叫種的綠荳都唔見晒啦。!!
作者: AndyMah    時間: 11-9-23 17:59     標題: 回復 1# cantona888 的帖子

講佢地係學校種果d, 定係帶返屋企果d呀?
唔見晒都唔奇, 課書都教完啦!

作者: yhk329    時間: 11-9-23 18:30

作者: AndyMah    時間: 11-9-23 21:06

原帖由 yhk329 於 11-9-23 18:30 發表
佢地班無叫種綠豆喎

今日有叫佢地做 "拔苗助長"既預習,
不過好簡單, 只係叫佢地搵出5個"口"字有關既字咋喎!
作者: yhk329    時間: 11-9-23 22:12

作者: montana    時間: 11-9-24 00:08

我個仔係讀三年班架,舊年我覺得最難教佢既係作文。

作者: yhk329    時間: 11-9-24 17:54

作者: montana    時間: 11-9-24 17:59     標題: 回覆 40# yhk329 的文章

小二係未有英文作文架。
作者: yhk329    時間: 11-9-26 14:13

作者: mingb    時間: 11-9-26 17:59

大家好 :D

近排我自己都好少理囝囝既野, 媽咪理哂, 冇咩可以分享, 係同大家打個招呼!

呢間學校真係好, 尤其見囝囝番學番得咁開心更加覺得佢好~ :loveliness:
作者: yhk329    時間: 11-9-27 08:52

作者: AndyMah    時間: 11-9-27 18:05

原帖由 yhk329 於 11-9-27 08:52 發表
day5佢地班竟然有中英數常音樂普通話
要帶6組書,攪到書包好鬼重

我地都係, 所以唯有幫個仔揹個書包去到學校門口先交返比佢囉. 有時仲加埋要帶圖書, 真係好鬼重...
作者: cantona888    時間: 11-9-27 21:52     標題: 回復 1# AndyMah 的帖子

不過今日放學輕O左少少,因為唔見O左本常識,唔知聽日搵唔搵得返?
作者: yhk329    時間: 11-9-27 22:39

作者: AndyMah    時間: 11-9-27 23:47     標題: 回復 2# cantona888 的帖子

亦都有可能留在係書枱櫃桶, 通常都搵得番.
作者: cantona888    時間: 11-10-10 17:35

幾乎每星期都要背默,真系要訓練下D記憶力啦!
作者: yhk329    時間: 11-10-10 18:49

作者: cantona888    時間: 11-10-10 21:41     標題: 回復 1# yhk329 的帖子

逢Day2就默中文,Day5就英文。
作者: AndyMah    時間: 11-10-10 22:48     標題: 回復 3# cantona888 的帖子

唔係背默, 係讀默喎!
另外, 果課暫時只係要背咋喎,
未講要默.
作者: AndyMah    時間: 11-10-10 22:55

原帖由 yhk329 於 11-10-10 18:49 發表
我地班又無要背默,係中定英呢? 不過就差不多日日要寫野一一隨筆/筆記/預習/曰記,你地班又要不要呢?

隨筆, 預習都有.

日記係咪以作文形式? 定真係要日日寫呀?
筆記只見筆記簿貼咗張詞語紙, 但就要用呢
D 詞語作句/作文囉.
作者: cantona888    時間: 11-10-11 14:00     標題: 回復 2# AndyMah 的帖子

下星期要背默啊!中文。
作者: AndyMah    時間: 11-10-11 14:40

原帖由 cantona888 於 11-10-11 14:00 發表
下星期要背默啊!中文。

係咩? 我今早問我仔, 佢話老師未講喎!
作者: yhk329    時間: 11-10-11 20:22

作者: AndyMah    時間: 11-10-12 16:19

原帖由 yhk329 於 11-10-11 20:22 發表

日記只係一星期一次
你話用貼的詞語作句外,重有將課文後的討論題
寫番討論結果

唔多覺有做課文後的討論題喎, 有無係堂上做就唔知.
作者: lingchi    時間: 11-10-15 01:08

各位:
來年我便要選小一了, 我對朱小的整體印象不錯, so far 聽到的意見都是正面的. 請教各位在讀的家長, 對於朱小的整體表現是否滿意? 又是否合乎你們的期望呢?

我有20分, 心儀培基, 自行派位會一博培基, 如果自行落空, 到統一派位, 是否必須將朱小放第一位才有機會呢? 放第二是否浪費左個位? 因為我怕放培基第一都未必抽到, 不如穩陣點放朱小第一可能機會大d, 唔知我咁諗岩唔岩?
但另一方面諗, 統一乙部又多d位, 如果唔放培基no 1又有點不捨, 真係好矛盾, 唔知點揀, 好怕排錯位, 選錯學校比個仔!

Andyma, 我同你係街坊, 想知你是否搭校車? 如果自己帶返學, 82M真係好疏同慢, 我知早上83S方便d, 但放學又如何?  另我都想考慮梁小, 因為82x真係好方便我, 校舍環境好, 開始冒升上來, 不過聽過有些評語, 話好谷好多功課, 我想問其實係咪間間都係谷架? 唔谷升中成績又冇咁理想呢?

實在太多疑惑同矛盾, 希望各位過來人給我一點意見! 謝謝!
作者: AndyMah    時間: 11-10-19 11:24

我想問大家知唔知, 逢星期四早上聽故事係咪只比小一生, 小二開始無得去聽架?
作者: yhk329    時間: 11-10-19 19:20

作者: yhk329    時間: 11-10-19 19:25

作者: AndyMah    時間: 11-10-20 00:31

原帖由 yhk329 於 11-10-19 19:20 發表

故事媽媽係小一至六的同學都可以去的

我就係覺我奇怪, 因為早排我仔試過想入去, 點知有老師問佢幾多年級, 我仔話二年級, 老師就話二年級無得聽, 真係奇怪. 聽日叫佢再問多次老師先. 唔該晒.
作者: lingchi    時間: 11-10-20 10:36

thanks andymah & yhk329!
作者: peggytseBB    時間: 11-10-30 22:08

Hello!! 我小朋友現在一年級! 請問有冇人在學校學挭寫作/奧數,可分享吓嗎?
作者: Bcat    時間: 11-11-2 15:09

作者: AndyMah    時間: 11-11-2 15:45

原帖由 Bcat 於 11-11-2 15:09 發表
不如你地去小學一覽度開個"保良局朱正賢小學"的FORUM, 咁咪多D交流啦.

好似要夠人氣同埋要申請先得, 唔係話開就開架喎!
作者: peggytseBB    時間: 11-11-2 19:07

係喎!  我試過都開唔到!  同理朱小聊天嘅媽咪都好似較小...係呢到Topic多D....Anyway,  唔該哂各位家長 =)
作者: yhk329    時間: 11-11-2 22:56     標題: 回復 1# peggytseBB 的帖子

作者: yhk329    時間: 11-11-2 23:00

作者: cantona888    時間: 11-11-4 23:55

原帖由 yhk329 於 11-11-2 22:56 發表
係度傾的都係幾丁人

系啊。。。得幾丁!D爸爸媽媽都好忙呱!
作者: cantona888    時間: 11-11-13 00:24

下星期就要考試啦!小朋友努力啊!
作者: yhk329    時間: 11-11-13 15:07

作者: cantona888    時間: 11-11-15 11:26

昨天學校英詩隊得到冠軍,恭喜!
但還需要集訓嗎?
作者: yhk329    時間: 11-11-15 13:42

作者: cky    時間: 11-11-15 13:46

原帖由 cantona888 於 11-11-15 11:26 發表
但還需要集訓嗎?

唔洗再集訓了, 可能係年尾結業禮會再表演一次啦 !
作者: AndyMah    時間: 11-11-17 09:36

原帖由 cantona888 於 11-11-15 11:26 發表
但還需要集訓嗎?

我仔話有同學仔返到學校就講攞咗第一呀!
真係恭喜晒!恭喜晒!
作者: cky    時間: 11-11-17 13:28     標題: 回覆 76# AndyMah 的文章

英詩班小朋友, 佢地都用咗好多努力,先有好成績 !!!
作者: ddkaka    時間: 11-11-17 18:00

港台節目-數碼起義(講朱正賢小學)
http://am.plkcjy.edu.hk/media_info.html
作者: AndyMah    時間: 11-11-18 10:43

原帖由 cky 於 11-11-17 13:28 發表
英詩班小朋友, 佢地都用咗好多努力,先有好成績 !!!

好成績正正就係佢地努力付出既成果!
作者: AndyMah    時間: 11-11-23 11:45

我地學校有試過一日有14份功課咩???

http://happypama.mingpao.com/cfm/Archive1.cfm?File=20111123/newa/oaa1.txt

作者: cantona888    時間: 11-11-23 13:50

原帖由 AndyMah 於 11-11-23 11:45 發表
我地學校有試過一日有14份功課咩???http://happypama.mingpao.com/cfm/Archive1.cfm?File=20111123/newa/oaa1.txt

...

明顯系想嚇人唔報,自己去報!!
作者: yhk329    時間: 11-11-25 13:43

作者: eeec6    時間: 11-11-28 22:02

今年亞女成績都唔太理想, 本來諗住而家自己無做野,自己幫佢溫會好d啦... 但結果都係一樣... 其實我有諗過幫亞女轉校, 但我又怕我做錯決定.... 而且我問過亞女, 亞女又好鐘意呢間學校... 可以點呢??
作者: AndyMah    時間: 11-11-28 23:37

原帖由 eeec6 於 11-11-28 22:02 發表
今年亞女成績都唔太理想, 本來諗住而家自己無做野,自己幫佢溫會好d啦... 但結果都係一樣... 其實我有諗過幫亞女轉校, 但我又怕我做錯決定.... 而且我問過亞女, 亞女又好鐘意呢間學校... 可以點呢?? ...

岩岩自完咗第一學段咋喎, 真係咁差?
老師有無乜野建議比到你呀?
作者: eeec6    時間: 11-11-29 00:57

原帖由 AndyMah 於 11-11-28 23:37 發表

岩岩自完咗第一學段咋喎, 真係咁差?
老師有無乜野建議比到你呀?

老師無打過電話比我呀... 所以只能比佢地做多d補充,睇下可唔可以幫到佢地囉...

其實我都有想過幫我女轉校, 但我問過亞女鐘唔鐘意呢間學校, 佢話鐘意, 我再問佢,媽咪覺得你讀得好辛苦, 想幫你轉校, 佢好大反應話我唔想轉,佢話佢唔捨得d老師同同學, 所以令我好心煩...
作者: AndyMah    時間: 11-11-29 12:39     標題: 回復 1# eeec6 的帖子

依家係你覺得佢讀得辛苦, 咁你個女自己覺得辛唔辛苦呢?

我覺得唔需要急於諗轉校既, 搵班主任傾下, 睇下你個女問題係邊度, 再針對問題去改善,
過一排再睇下有無好轉囉. 學習急唔嚟的.

難得你個女咁鐘意學校, 依家仲係初少啫, 仲有得追既. 你個女有無參加飛天之旅呀?
同埋我唔記得你個女係咪同我仔同班呢?

作者: eeec6    時間: 11-11-29 13:34

原帖由 AndyMah 於 11-11-29 12:39 發表
依家係你覺得佢讀得辛苦, 咁你個女自己覺得辛唔辛苦呢?

我覺得唔需要急於諗轉校既, 搵班主任傾下, 睇下你個女問題係邊度, 再針對問題去改善,
過一排再睇下有無好轉囉. 學習急唔嚟的.

難得你個女咁鐘意學校, 依家仲 ...

今日打去問班主任了解了亞女的情況了... 班主任發現亞女有專注力不足問題, 所以叫我帶佢去評估下... 想問下大家知唔知道有邊到可以去評估呢?? 因為老師主張我們不要排政府, 因為要排好耐, 所以叫我去找私家..但我今本唔知去邊到排... 所以而家都唔知點...
作者: AndyMah    時間: 11-11-29 14:40

原帖由 eeec6 於 11-11-29 13:34 發表

今日打去問班主任了解了亞女的情況了... 班主任發現亞女有專注力不足問題, 所以叫我帶佢去評估下... 想問下大家知唔知道有邊到可以去評估呢?? 因為老師主張我們不要排政府, 因為要排好耐, 所以叫我去找私家..但我 ...

我有朋友個仔最近經學校社工轉介去政府睇(沙田果個兒童智力中心{個名唔係好記得}). 咁係要先見咗家長先既, 我見我朋友都唔係等咗好耐喎! 或者你一邊排, 一邊睇住私家先囉.

你可以去小童群益會同協康會睇下點樣安排評估, 聽講佢地既評估會中肯d架!
作者: eeec6    時間: 11-11-29 17:06

原帖由 AndyMah 於 11-11-29 14:40 發表

我有朋友個仔最近經學校社工轉介去政府睇(沙田果個兒童智力中心{個名唔係好記得}). 咁係要先見咗家長先既, 我見我朋友都唔係等咗好耐喎! 或者你一邊排, 一邊睇住私家先囉.

你可以去小童群益會同協康會睇下點樣安 ...

多謝你寶貴既意見呀... 我已經打左去問了....
作者: yhk329    時間: 11-11-29 17:17

作者: eeec6    時間: 11-11-29 18:42

原帖由 yhk329 於 11-11-29 17:17 發表

有無問過學校社工有無介紹

今日同老師傾過, 但老師唔主張我們排政府, 但我想兩邊睇...
我想問我可唔可以主動聯絡社工呢??
作者: eeec6    時間: 11-12-5 00:42

原帖由 eeec6 於 11-11-29 18:42 發表

今日同老師傾過, 但老師唔主張我們排政府, 但我想兩邊睇...
我想問我可唔可以主動聯絡社工呢??

星期5打左返學校找老師傾了.. 老師回覆我已同校長商量過, 明天心理治療師會黎學校, 由於小一的時候, 亞女已經比她評估了一次,結果是無事的, 但由於成績問題, 現老師要求心理治療師再幫亞女評估多一次.. 看看結果是如何... 但我已book 左醫生13/12去做評估.. 就算結果是好是壞...至少可以知道亞女的情況是怎樣...再諗辦法會幫佢... 不過都好多謝你們的意見...
作者: eeec6    時間: 11-12-5 00:49

原帖由 eeec6 於 11-12-5 00:42 發表

星期5打左返學校找老師傾了.. 老師回覆我已同校長商量過, 明天心理治療師會黎學校, 由於小一的時候, 亞女已經比她評估了一次,結果是無事的, 但由於成績問題, 現老師要求心理治療師再幫亞女評估多一次.. 看看結果是 ...

呢間學校真係好好.. 至少我女成績再差都好.. 從未放棄過她... 仲想辦法會幫亞女.... 真係好感恩...
作者: AndyMah    時間: 11-12-5 18:03

原帖由 eeec6 於 11-12-5 00:49 發表

呢間學校真係好好.. 至少我女成績再差都好.. 從未放棄過她... 仲想辦法會幫亞女.... 真係好感恩...

好開心聽到學校好肯幫學生, 比d 時間囡囡,
慢慢會轉好的. 加油呀!
作者: cantona888    時間: 11-12-5 23:15     標題: 回復 2# eeec6 的帖子

繼續努力!加油!
作者: lingchi    時間: 11-12-6 12:42

好欣賞依間學校!
作者: yhk329    時間: 11-12-6 13:24

作者: cantona888    時間: 11-12-16 10:12

明天家長會,我O地被安排8點20分,唔系按學號的?
作者: AndyMah    時間: 11-12-16 11:25     標題: 回復 1# cantona888 的帖子

嘩! 你地咁早, 我仔11:30am, 另一個同學仔好似10:30am喎!
作者: yhk329    時間: 11-12-16 15:51

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5