教育王國

標題: 接近 6歲,返 CAC 做評估後既少少分享.... [打印本頁]

作者: someoneelse    時間: 11-8-19 21:46     標題: 接近 6歲,返 CAC 做評估後既少少分享....

囝囝早幾日返左去做評估...詳情我唔寫出黎喇,但如果各位有問題想問,我有時間既話一定會答覆!

其中有一點想同大家分享...

背景:囝囝參加好多不同種類的課外活動,全部都係囝囝鍾意而自己提出要學的,每次上堂都算開心,但對要求俾心機去做好些就不想給力,好多時要威迫利誘下先做回水平

心理學家意見:A 仔因腦部問題,不能對事堅持

做亞媽既我:吓,係咁既咩?!(心諗依家唔係個個細路都係咁架咩?)
作者: autunmbb    時間: 11-8-19 21:55

原帖由 someoneelse 於 11-8-19 21:46 發表
囝囝早幾日返左去做評估...詳情我唔寫出黎喇,但如果各位有問題想問,我有時間既話一定會答覆!

其中有一點想同大家分享...

背景:囝囝參加好多不同種類的課外活動,全部都係囝囝鍾意而自己提出要學的,每次上堂都算開心,但對要 ...

咁係唔係「專注力不足」?要唔要返精神科跟進同食藥?
作者: someoneelse    時間: 11-8-19 22:06

『專注力不足』....都可以咁講,一般人叫心散,但咩程度下先要食藥呀?
返精神科,一直都有架喇,半年一次嘛...
PS: 囝囝返普通學校無課堂學習問題...
原帖由 autunmbb 於 11-8-19 21:55 發表

咁係唔係「專注力不足」?要唔要返精神科跟進同食藥?

作者: pocoyo123    時間: 11-8-19 22:26

我覺得又唔係佢講咁啦, 而家呢代細佬, 個個三分鐘熱度, 只要遇到困難, 就會立即放棄, 父母又担心佢辛苦, 轉頭又比錢佢學過其他, 我朋友中大把呢D人, 根本A唔A無分別
作者: someoneelse    時間: 11-8-19 22:50

事實的確如此!
不過我對專注力不足唔熟悉,如果有過來人可以分享下就好喇....究竟用咩測試呢?到咩程度先叫有問題呢?
原帖由 pocoyo123 於 11-8-19 22:26 發表
我覺得又唔係佢講咁啦, 而家呢代細佬, 個個三分鐘熱度, 只要遇到困難, 就會立即放棄, 父母又担心佢辛苦, 轉頭又比錢佢學過其他, 我朋友中大把呢D人, 根本A唔A無分別 ...

作者: pocoyo123    時間: 11-8-19 23:04

小兒評估結果也有專注力不足, 當時心理學家解釋話: 小兒不能自己一個人專注做一個指令維持10分鐘, (打機&玩玩具不計), 大約係咁
原帖由 someoneelse 於 11-8-19 22:50 發表
事實的確如此!
不過我對專注力不足唔熟悉,如果有過來人可以分享下就好喇....究竟用咩測試呢?到咩程度先叫有問題呢?

作者: someoneelse    時間: 11-8-19 23:20

等我留意下先!Thank you!!
令郎係當時因做唔到某個 task 10分鐘 or 係根據你所講既生活細節而被評專注力不足呢?
總覺得好兒戲~~~~

原帖由 pocoyo123 於 11-8-19 23:04 發表
小兒評估結果也有專注力不足, 當時心理學家解釋話: 小兒不能自己一個人專注做一個指令維持10分鐘, (打機&玩玩具不計), 大約係咁

作者: pocoyo123    時間: 11-8-19 23:50

佢係有野比佢做, 例如: 講故事, 做手工, 持續對話, 跟指令做特定動作, 佢話有些小朋友最差可能30秒專注力都無, 就可能要食藥, 咁佢話小兒係輕微, 因佢不會中途離坐, 不會情緒失控, 只係多野講, 經常話唔想做.
不過, 評估嘅野, 佢講左家長咪多留意下囉, 反正, 我覺得去得評估, 佢地一定一早已標籤左我地, 有D野正常人都會啦, 何況一個5歲小朋友, 佢同我講話做到最后15分鐘, 亞仔好想走, 問佢乜都話唔知, 剩係問走得未, 當然啦, 個評估做成2個鍾, 係人都想走啦, 不過, 佢又唔理得你, 照寫你有問題, 連個心理學家都同我講結果係唔多啱,X__X
原帖由 someoneelse 於 11-8-19 23:20 發表
等我留意下先!Thank you!!
令郎係當時因做唔到某個 task 10分鐘 or 係根據你所講既生活細節而被評專注力不足呢?
總覺得好兒戲~~~~

作者: someoneelse    時間: 11-8-20 00:19

哈哈哈哈哈 (sorry, 原諒我既無禮!)......
我同你一樣感受....我地大大話話都跟左幾年訓練,所知既野一定唔少得過果班心理學家s .....比佢地更優勝既係我地睇自己個細路係全天候既,並唔係做果兩個鐘野就可以反映得哂事實既全部!
Anyway, 講返專注力,當日心理學家話我囝好多郁動、pat pat 成日唔響位、有時做做下野會提出另外意見 (例如人地要佢砌狗仔,佢會問砌貓仔好唔好),不過如果心理學家再重申一次,我囝就會照做 (唔發脾氣)!
想問:如果孩子乖乖的一條直路咁做 10分鐘,d 心理學家又會唔會話 A仔先會咁機械式呢?!

原帖由 pocoyo123 於 11-8-19 23:50 發表
佢係有野比佢做, 例如: 講故事, 做手工, 持續對話, 跟指令做特定動作, 佢話有些小朋友最差可能30秒專注力都無, 就可能要食藥, 咁佢話小兒係輕微, 因佢不會中途離坐, 不會情緒失控, 只係多野講, 經常話唔想做.
不過,  ...

作者: pocoyo123    時間: 11-8-20 00:40

我相信都會, 無論如何, 在佢地眼中, 呢一些小朋友一定有問題先要來評估, 呢個先入為主的主觀意識, 你話無標籤我一定唔信,我覺得佢地係好比佢地的職位左右佢地的中肯性, 因佢潛意識裹已認定佢係一個專業人士, 無理由經佢評估過的小朋友係可以牽逃出佢眼, 所以, 佢可以將一件正常人都會犯的錯, 再套在一個A仔身上, 再加上小小專用名詞, 發揚光大, .....!!!!!
原帖由 someoneelse 於 11-8-20 00:19 發表
哈哈哈哈哈 (sorry, 原諒我既無禮!)......
我同你一樣感受....我地大大話話都跟左幾年訓練,所知既野一定唔少得過果班心理學家s .....比佢地更優勝既係我地睇自己個細路係全天候既,並唔係做果兩個鐘野就可以反映得哂事實 ...

作者: pollybell    時間: 11-8-20 13:36

CAC果些所謂既專業人事真係好求其,流水作業式,總之LABEL左就偏向性既判斷,絕對唔會當你從新開始既症去睇,亦唔會認為之前既評估有錯失,所以聽吓就算,不能對事堅持?????????
香港有700萬人,有幾多人可以對事有堅持,多鬼餘,中意既野都唔一定可以長期堅持,呢個世界咁多野好玩,咁多選擇,你估60,70,年代打波子都打足一日咩.
作者: Capricorn2521    時間: 11-8-20 15:02

想問:如果孩子乖乖的一條直路咁做 10分鐘,d 心理學家又會唔會話 A仔先會咁機械式呢?!
----->>>>>

我有個朋友懷疑個仔(3.5歲) ADHD,打電話去問D機構,一番對話後,個職員同我朋友講,其實你懷疑得..都係有架啦。因為太細個未能確診,目前可以做的係媽咪學習管教技巧,到5歲再評估。

仲有,我個仔個表哥小時評為發展遲緩,K3再評已回軌,因3個月前(現升小三)佢媽咪懷疑個仔讀寫障礙,再去評估,希望學校有調適,點知評估中心送多個ADHD比佢,不過較輕微,不要食藥。其實佢只係專注力問題,並沒有過度活躍,不過,冇辦法啦...個名叫”專注力不足及過度活躍症”呀....送嘅。

請問你孩子將會入讀那類型小學?

作者: someoneelse    時間: 11-8-20 22:27

各位,老實講,其實我好嬲下呀!
嬲唔係因為主人翁係我個囝...我囝讀私校,係咩政府資源都唔會有果一類...我當然唔會 care 佢地既“專業評估”喇,反正學校方面從無投訴,囝囝又跟得上...況且我係全職媽咪,大把時間睇到囝囝,究竟同其他同齡既細路有無分別...但其他家長/小朋友唔係呀嘛,好多父母都好著緊佢地評出黎既結果同意見呢!
一直我都同佢地拗數....佢地成日講舊時點點點,大佬呀,細時有問題,依家無問題就係囉,點解明明依家無問題都係問題呢?!
呢兩年兩次既評估,佢地成日講我囝 high function...係 high 到可以令到自己睇落唔似自閉症喎...一個未夠6歲既小朋友 (對上一次評估時未夠4歲),點 high function 到人地睇唔出呀?如果真係睇唔出囉,咁即係無問題喇!自閉症既斷症係靠行為架嘛!
真係.....
作者: 麻煩    時間: 11-8-20 22:44

.....
原帖由 pocoyo123 於 11-8-20 00:40 發表
我相信都會, 無論如何, 在佢地眼中, 呢一些小朋友一定有問題先要來評估, 呢個先入為主的主觀意識, 你話無標籤我一定唔信,我覺得佢地係好比佢地的職位左右佢地的中肯性, 因佢潛意識裹已認定佢係一個專業人士, 無理由 ...

作者: someoneelse    時間: 11-8-20 22:50

你醒!我去係因為老公話放暑假去下無所謂...
原帖由 麻煩 於 11-8-20 22:44 發表
非常同意! 先入為主,無論個小朋友做成點,最後一定話有問題! 我連小一入學前評估都冇去做,已經跟左自己小朋友幾年,佢係點自己最清楚! 各方面一向不是很好但問題不大,智能肯定冇問題亦不是很固執,評估完又如何? 再俾一個自閉 ...

作者: 麻煩    時間: 11-8-20 22:51

.....

原帖由 someoneelse 於 11-8-20 22:27 發表
各位,老實講,其實我好嬲下呀!
嬲唔係因為主人翁係我個囝...我囝讀私校,係咩政府資源都唔會有果一類...我當然唔會 care 佢地既“專業評估”喇,反正學校方面從無投訴,囝囝又跟得上...況且我係全職媽咪,大把時間睇到囝囝,究竟同 ...

作者: 麻煩    時間: 11-8-20 22:57

.....
原帖由 someoneelse 於 11-8-20 22:50 發表
你醒!我去係因為老公話放暑假去下無所謂...

作者: apple~y    時間: 11-8-21 11:03

原來唔係一定要做評估
我以為個評估一定要番去做
0甘係咪上主流小學或特殊小學
唔係睇評估結果而係家長決定呢??
作者: someoneelse    時間: 11-8-21 16:25

去唔去評估好多時都係睇家長覺得孩子以後還需要政府服務與否...如果咩都唔需要 (例如讀私校及一向無任何津貼等),去同唔去都唔影響什麼,當然如果家長想知孩子響班“專家”眼中近況如何,一去是無妨的....
提議讀咩學校亦只是一個提議,家長如有辦法搵到學校,專家亦不能左右什麼...

原帖由 apple~y 於 11-8-21 11:03 發表
原來唔係一定要做評估
我以為個評估一定要番去做
0甘係咪上主流小學或特殊小學
唔係睇評估結果而係家長決定呢??

作者: pocoyo123    時間: 11-8-21 22:08

去見精神科醫生仲求其, 問佢亞仔係咪有專注力不足, 佢就話不是, 係佢自閉問題, 有自閉就有專注力不足喎? 佢入到房同我個仔講唔到3句野? 只係睇住佢份紀錄就照講,完全不知所謂
原帖由 someoneelse 於 11-8-21 16:25 發表
去唔去評估好多時都係睇家長覺得孩子以後還需要政府服務與否...如果咩都唔需要 (例如讀私校及一向無任何津貼等),去同唔去都唔影響什麼,當然如果家長想知孩子響班“專家”眼中近況如何,一去是無妨的....
提議讀咩學校亦 ...

作者: someoneelse    時間: 11-8-22 00:54

要數佢地既衰野,真係十日十夜都講唔哂!
所以,我以後唔會再去!
原帖由 pocoyo123 於 11-8-21 22:08 發表
去見精神科醫生仲求其, 問佢亞仔係咪有專注力不足, 佢就話不是, 係佢自閉問題, 有自閉就有專注力不足喎? 佢入到房同我個仔講唔到3句野? 只係睇住佢份紀錄就照講,完全不知所謂   ...

作者: 麻煩    時間: 11-8-22 11:30

原帖由 someoneelse 於 11-8-22 00:54 發表
數佢地既衰野,真係十日十夜都講唔哂!
所以,我以後唔會再去!

.....
作者: pollybell    時間: 11-8-22 11:42     標題: 回覆 22# 麻煩 的文章

LABEL左就一世架啦,無被LABEL就叫怕醜,LABEL左就自閉,社交障外..........正如有精神病紀錄既人,好返晒都當你癲既一樣.
作者: milk323    時間: 11-8-22 11:44

我都冇幫個仔排兒童精神科呀, 好在, 原來冇乜用. 而家個仔講野有紋有路, 同同學仔比當然有D唔同, 但我覺得"坐唔定", "周圍望"呢D其實真係一般小朋友都會有啦. 話佢唔專注, 睇下做乜野啫. 你做評估D野佢冇興趣做, 同你三唔識七你要佢同你傾計.... 做得唔好一D都唔奇LAW
作者: kelvin_hmlau    時間: 11-8-22 15:14

睇黎, CAC 班專家都好難接受到A 仔好得返...
呢d 唔知係未叫做固執行為!?
作者: fatpam    時間: 11-8-22 19:48

我明白我小朋友係有問題,但做評估時,都諗係唔係正常小朋友會做到每一個評估項目,如找出6角形,我想我3歲幾個陣唔會識。
心情唔好同無興趣下評估未夠準。
作者: someoneelse    時間: 11-8-22 23:36

呢 d 叫 job security...唔係點 justify 佢地既高薪厚職?!
我果日睇排板,個專家一日睇兩個症咋!上午一個、下午一個!

原帖由 kelvin_hmlau 於 11-8-22 15:14 發表
睇黎, CAC 班專家都好難接受到A 仔好得返...
呢d 唔知係未叫做固執行為!?

作者: someoneelse    時間: 11-8-22 23:41

所以我地做父母既要心水好清先得!

原帖由 fatpam 於 11-8-22 19:48 發表
我明白我小朋友係有問題,但做評估時,都諗係唔係正常小朋友會做到每一個評估項目,如找出6角形,我想我3歲幾個陣唔會識。
心情唔好同無興趣下評估未夠準。 ...

作者: someoneelse    時間: 11-8-22 23:45

情況如你發現另一對曾暪住你偷會舊情人一樣,那怕只是一次或一個誤會,以後每次你搵唔到另一半時,我肯定你一定發癲!哈哈哈哈哈....
原帖由 pollybell 於 11-8-22 11:42 發表
LABEL左就一世架啦,無被LABEL就叫怕醜,LABEL左就自閉,社交障外..........正如有精神病紀錄既人,好返晒都當你癲既一樣.

作者: worry-mom    時間: 11-8-23 00:56

忍唔住都要講兩咀!    不單只是什麼醫生/專家, 而家先發現出面做什麼個別/小組訓練, 好多時都係少少問題, 但套係佢地身上就變成好大好大問題.  我明白都係幫緊佢地, 但個問題係我地聽左之後就可能就係一小個問題, 搆到我地無教好瞓!   其實我地D仔唔係差到連一般興趣班都上唔到, 但係由一訓練開始, 佢地就已經將家長們洗腦....我地既小朋友係低一班既...., 都係覺得呢個係商業社會, 就只係睇下會唔會遇到個好既導師!
有時覺得幾好笑....郁D就話佢地唔識"類化"!

原帖由 someoneelse 於 11-8-22 23:41 發表
所以我地做父母既要心水好清先得!

作者: wcbaby    時間: 11-8-23 11:34

正如有D 3歲幾小朋友單腳跳唔到, 而我地LABEL左個D醫生就覺得好大問題, 要去職業治療咁, HAHAHAH!!!!!!!!!
作者: 麻煩    時間: 11-8-23 11:39

原帖由 worry-mom 於 11-8-23 00:56 發表
忍唔住都要講兩咀!    不單只是什麼醫生/專家, 而家先發現出面做什麼個別/小組訓練, 好多時都係少少問題, 但套係佢地身上就變成好大好大問題.  我明白都係幫緊佢地, 但個問題係我地聽左之後就可能就係一小個問題, 搆 ...

......
作者: pollybell    時間: 11-8-23 13:13     標題: 回覆 29# someoneelse 的文章

SORRY....我一定唔會 ,唔會咁無知同佢地一般見識,或者咁講佢地做多好過做小,你要服務咪俾你羅,有咁差寫咁差,唔係點服務呢,有殺錯無放過麻.
作者: ttlucky0303    時間: 11-8-23 13:44

我有朋友係CAC度做, 佢知道我小朋友係3歲時評發展遲緩, 就不停打黎問我, 你小朋友會唔會咁, 會唔會點...不停想LABEL我小朋友, 真係俾佢轟炸, 較被動又點, 唔想做既野唔想做, 最後又乙水先做又點...

我聽好多朋友既仔女
見到MTR盲人路線會跟住行路線, 扮行路軌.
食開個間餐廳個排都要食, 仲要食個味.
去朋友屋企食飯, 個爸媽要特意買小朋友食物俾小朋友食.
唔鍾意做既野, 死都唔會做.
去開興趣班, 個老師唔同左, 死都唔肯上堂, 要呀媽陪上, 仲要坐角落位.
有小朋友攪生日會, 唔會同小朋友一齊玩.

各式各樣既小朋友都有, 各家長都覺得好正常
CAC個0的人,咁其實即係點定...

同意someoneelse講法.
各興趣班同學校都話小朋友好投入..
咁係唔係已經OK啦~

我做CAC既原因係因為N班2歲, 講野都係單字.

作者: fatpam    時間: 11-8-23 14:52

如果班專業人士見到我地回應,佢地又會話D家長唔接受個仔有問題,所以唔信佢地D專業判斷。

唔label佢地,d私人訓練中心點生存,我地唔食都甘心比錢佢地。

作者: fatpam    時間: 11-8-23 15:06

我好明白,但問題係你敢唔敢用亞仔d時間博先?
你朋友的小朋友問題係點先?
如果只係差少少,可能學習問題不大。無人知道小朋友結果係點。
好似我只係'考慮'唔入S位,人人煩我點解唔入,又話我唔接受特殊呢2個字,我都覺得自己比人歧視,我只係覺得普通幼稚園都有對A仔有其他方面的好處啫。

原帖由 麻煩 於 11-8-23 11:39 發表

比個like你!
我小朋友一直有上普通興趣班,從沒有什麼投訴!
cac評估之後,我成個人崩潰,即刻將小朋友由一間地區名幼稚園轉去i位學校(排e位)。有同學有同樣問題但沒有轉校,如今考幾間超多人考的小學全部成功! 有時我都懷 ...

作者: 麻煩    時間: 11-8-23 15:42

......
作者: 麻煩    時間: 11-8-23 15:44

.....
作者: fatpam    時間: 11-8-23 16:11

原帖由 麻煩 於 11-8-23 15:44 發表
話時話,評估中心的醫生同我講解結果時沒有望住我,明顯冇眼神接觸,真係有口話人....

作者: Ladybirth001    時間: 11-8-24 11:52

原帖由 麻煩 於 11-8-23 07:44 發表
話時話,評估中心的醫生同我講解結果時沒有望住我,明顯冇眼神接觸,真係有口話人....

E......好似係wow....
作者: ttlucky0303    時間: 11-8-24 14:02

fatpam,
講得岩, 去普通幼稚園對A仔有各方面的好處, 因為佢地可以從中學習社交技巧, 我小朋友都係從中學習同小朋友相處.
去正常既興趣班得到自信.

我個老師朋友都說, 如小朋友許可, 去普通既興趣班, 學校上堂絕對係好事..

而且佢話而家好多小朋友都話係自傾和自閉特徵個0的, 其實只係cac數據, 計分制, 只見一次等不公平, 家長冇須完全盡信...只要家長見到小朋友邊方面差去改善, 已經可以..
作者: fatpam    時間: 11-8-24 19:32

有時見到朋友成功的case,都好想留番係正常幼稚園,S位係多支援,但真係無左正常同齡小朋友的言語同社交刺激。
但全世界都話你浪費個小朋友D黃金時間,唔接受現實。
原帖由 ttlucky0303 於 11-8-24 14:02 發表
fatpam,
講得岩, 去普通幼稚園對A仔有各方面的好處, 因為佢地可以從中學習社交技巧, 我小朋友都係從中學習同小朋友相處.
去正常既興趣班得到自信.

我個老師朋友都說, 如小朋友許可, 去普通既興趣班, 學校上堂絕對 ...

作者: someoneelse    時間: 11-8-24 21:46

話分兩頭,其實我地都要多謝佢地當初既評估,令我地可以趁早加強訓練,就算真係做多左都好喇,始終受益既都係我地孩子....
但最唔明既就係,佢地永不接受改造後既孩子們,成日都用以前既野黎總結今日既一切...
如果佢地一早認定孩子係由始至終都係一樣既話,咁洗咩幾多歲後再評估呢?!
如果唔接受孩子係會好起來的話,咁仲同我地講咁多口水做咩呢?!
我又唔係叫你評我孩子資優,只係想你認同孩子進步左啫,都咁不可能?!
好似我成日放大我囝既唔專心同唔努力,但事實上佢每位課外活動既老師都話囝囝做得唔錯,仲話依家個個細路都係咁上下的,反而囝囝因為受氹,氹氹下又肯繼續做了,好過有些直頭走左去或唔理人既添呢!
我成日諗,其實係咪要叫班專家得閒出去睇下外面既世界呢?!佢地好固步自封啊!
作者: pipi331    時間: 11-8-25 02:45

作者: ttlucky0303    時間: 11-8-25 08:45

個0的cac, feel到佢地做野只係流水作業, 只係識指指點點, 講到小朋友有乜有乜問題又講唔到可以點幫小朋友, 要由家長由零開始自己周圍搵..
因一些原因我評估個期要改期, 我朋友(係cac人)即刻搵我, 同我講可能要改半年, 我問我可以早評估完,個期會唔會排早? 佢答我唔會, 不過可以知佢係唔係a仔咯. ..我真係俾佢wawo...我話早又係咁, 遲又係咁, 我評估黎做乜, 我又知佢需要咩訓練, 佢地又唔做0的咩, 亦唔會講到0的咩...

不過正如你地所講好既就係可以係較早前知道佢有慢過人之處, 而周圍搵野學去幫助佢, 同埋可以等年半後既服務

作者: apple~y    時間: 11-8-25 15:19

原帖由 pipi331 於 11-8-25 02:45 發表

話分兩頭, 如小朋友年紀細 (四歲以下), 排到S位真系可以快快趣比佢去, 希望早入早出; 出番嚟又系一條好漢.  尤其系專注力弱, 易分心的小朋友, S位一對 6-8, 會比系主流一對十幾好好多.
如小朋友己經OVER 四歲, 而 ...

我都認同你說話
好似我仔仔番幼稚園,真係見到幫助不大
好似0的同學仔日日同仔仔玩
對0左一年都係唔多理同學仔,對大人就好些
其他各方面進步都好小,到學期尾只見到同同學仔
距離又再遠了一些,見0甘形勢唔對路
快手轉s位,醫生說話我都只作參考
當然不可能代表全部,
因為只有自己最清楚小朋友須要
就好似顏色,形狀,砌圖,之前係幼稚園評估係全部唔識,但係s位(呢排做評估),老師話呀仔識,做到
係要比時間仔仔諗諗先做,仔仔問題係慢熱
做0野慢條斯理,豬油糕0甘
主流學校真係無0甘多時間等你,咪當你全部唔識
節奏跟唔到,0甘環境之下真係學唔到0野
所以以仔仔須要番s位,希望push多些
就好似你所講"希望早入早出; 出番嚟又系一條好漢"

作者: xixi1218    時間: 11-8-26 12:26

其實我很欣賞各位對孩子的信心和愛心,另外我也想說如果孩子還小,若被評估需要特別的訓練,一定不要錯過,我自己就是一個反面例子。。。。當時孩子只是差小小,需要跟進,家中老人家非常反感,說香港醫生無聊,大題小做,於是沒有正視,後來我們也因工作不在香港,沒有跟進,到現在回港,已經錯過了黃金時期,世上沒有後悔藥可吃,現在只能努力加努力。隨著孩子年紀大,我覺得改變一些習慣和行為是會更大難度的,無論如何,我都希望能像大家一樣,懷著愛心和信心,走下去。
作者: xixi1218    時間: 11-8-26 12:43

哎,我最近也開始幫小朋友排政府醫院位,因為我心沒底,覺得這些孩子好像需要定期去看醫生。。。?聽你們這麼說好像沒有太大用?另外一直有覺得孩子同時有AHDH,不過這和A仔的現象是不是很相似??都不知道怎麼分。。。又不知道醫生是否能幫我確定,不過有時自己也會想到確定了又如何,我不想孩子一直吃藥。。。。。天啊,我自己都不知道自己想怎樣了。。。。
作者: pipi331    時間: 11-8-27 23:59

作者: pipi331    時間: 11-8-28 00:13

作者: xixi1218    時間: 11-8-28 17:26

原帖由 pipi331 於 11-8-27 23:59 發表

只一句, 努力睇荷包做人....

請問看一次政府的精神科醫生幾耐,幾多錢一次?
作者: pipi331    時間: 11-8-28 23:48

作者: xixi1218    時間: 11-8-29 09:18

原帖由 pipi331 於 11-8-28 23:48 發表

我仔未排到睇正苦精神科WOR

是不是要等很久的?我準備排,政平日的訓練都是自己苦苦地掏錢,政府沒什麽資源能用到,我想在政府醫院看醫生起碼能便宜一點吧。
作者: someoneelse    時間: 11-8-29 11:30

正苦既精神科好似唔知係 $60 定 $100...情況穩定既小朋友大約半年至一年先覆診一次!
不要太有期望...只是為寫報告而已....
原帖由 xixi1218 於 11-8-29 09:18 發表

是不是要等很久的?我準備排,政平日的訓練都是自己苦苦地掏錢,政府沒什麽資源能用到,我想在政府醫院看醫生起碼能便宜一點吧。

作者: 2121kingking    時間: 11-8-29 17:51

看了妳們的分享, 我心情反而好左,曾經為評估的結果同老公炒過好幾次, 佢話我要清楚、同清醒"d", 唔好比人洗腦 (由其專家話), 要看看自己孩子的問題是否真的有問題, 班專家須是專業, 但其要交的過案、數據是否因應其他要求而為交數而填寫(佢地都要有這些問題兒童先有工返), 有問題唔好用放大鏡去對待! 我當時比佢話完, 只覺佢好唔接受自己孩子有自閉傾向這事情(當時孩子3歲), 仲有老公堅持孩子一定要返主流幼稚園, 我孩子今年升K2了, 我想同大家講, 我孩子都有自閉証的幾點特徵, 我都給孩子上過特殊小組, 是有用的, 但他還是喜歡上普通的興趣班開心同有進步, 我是應同妳們的看法!
作者: pocoyo123    時間: 11-8-29 20:49

呢個世界係有不同的人, 不同的個性, 如果每個人也一式一樣, 咁生存係無意義.
由亞仔兩歲評估話佢自傾, 到4歲再評估佢自閉,我 好記得當日個心理學家的表情&語氣, 就好以一個法官將亞仔判左死刑咁, 我足足哭左3 日, 跟住有個小組的故娘同我講佢不是很差, 一定追得番, 不是盡信評估中心的話, 我用左兩年時間同佢不停訓練, 終於佢也回流主流, 現在佢只係一些抽象的說話比較理解差小小, 其他同一般小朋友沒有分別, 如果比我再見到評估中心的心理學家, 我會同佢講, 希望佢地評估時不要先入為主, 一見個小朋友就覺得佢一定有問題............
作者: apple~y    時間: 11-8-30 11:53

原帖由 pipi331 於 11-8-28 00:13 發表

我仔己四歲多, C谷爛谷盡追, 仲系争小小....
己經系S位入面能力不算差的組別, 同班同學包括自己個仔, 自言自語有, HIGH HIGH地有, 成日扭計又喊... 之類都有. 去到四歲, 就算系不多留意四週人物GE A仔, 小朋友之間 ...

頭兩日我接仔仔放學時
都見到兩個約5age小朋友,媽媽接放學
好乖,講0野有紋有路,仲好有禮貌
又唔係0甘差,我都好希望仔仔第日會係0甘
大家比心機
作者: apple~y    時間: 11-8-30 12:14

原帖由 pocoyo123 於 11-8-29 20:49 發表
呢個世界係有不同的人, 不同的個性, 如果每個人也一式一樣, 咁生存係無意義.
由亞仔兩歲評估話佢自傾, 到4歲再評估佢自閉,我 好記得當日個心理學家的表情&語氣, 就好以一個法官將亞仔判左死刑咁, 我足足哭左3 日, 跟 ...

我仔他當年兩歲番n1
又比老師勁直接話我個仔肯定係自閉症
"我肯定佢係,全部徵狀中晒"
0甘直接說話試問有幾多個人接受到
當時係老師面前扮冷靜,忍住喊
我有同老師講仔仔行為又真係唔太似
人0地咪以為我唔接受,個事實
自己最清楚仔仔情況,一開始我就知仔仔比較慢
係發展遲緩
有時人0地就覺得自己係專業,話係就一定無錯
你講3講4咪話你唔接受事實
有時做我0地呢0的家長真係好辛苦
就係比呢0的人攪到死幾多神經細胞

作者: xixi1218    時間: 11-8-30 13:03

原帖由 someoneelse 於 11-8-29 11:30 發表
正苦既精神科好似唔知係 $60 定 $100...情況穩定既小朋友大約半年至一年先覆診一次!
不要太有期望...只是為寫報告而已....

寫報告?請問是寫什麽報告?給誰人的?
作者: xixi1218    時間: 11-8-30 13:06

原帖由 pocoyo123 於 11-8-29 20:49 發表
由亞仔兩歲評估話佢自傾, 到4歲再評估佢自閉,我 好記得當日個心理學家的表情&語氣, 就好以一個法官將亞仔判左死刑咁, 我足足哭左3 日, 跟 ...

我之前是看私人醫生確診的,他好NICE,而且還不停鼓勵我,給我希望。不過費用就很貴。。。。你個心理學家是政府的?是不是政府的態度不太好?如果是,我會好猶豫是否看政府。。。。因為,我們需要的是正能量,雖然要正視問題,但希望也很重要。

作者: pipi331    時間: 11-8-30 14:00

作者: apple~y    時間: 11-8-30 18:57

原帖由 pipi331 於 11-8-30 14:00 發表

有紋有路者, 即離出關之日不遠la.
但自己小朋友ge同班同學又如何呢? 我要返工, 想睇都無得睇..... 互勉之.

其實我都唔太清楚同班同學能力如何
我都有問老師,老師都係話個個同學有唔同須要
遲0的有親子活動,到時可能會清楚些
最開心係老師話要求仔仔做的事情大部份都跟到,不過係慢熱型,教講說話都有跟住學講
老師話同治療師開完會,會同我詳細傾傾小朋友情況
都係話發展遲緩,其實各方面都追番好多啦,係語言方面最慢
我最就記得上年1月番學時,連超簡單指領都唔明
對比現在巳進步好多,不過語言一part始終最弱
盡力啦~~~~~~
作者: pipi331    時間: 11-8-30 23:01

作者: LPYdad1    時間: 11-8-31 01:47

Dear parents,
One funny story shared w/ you
Yesterday night, I have brought my son about 4yrs 9mths to play in govt indoor playhouse.
My son has played slide with other kids. He has some social activity already.
Another boy about 4 yrs grabbed a few toys under the slide and my son wants to have one. The boy get angry and beat my son. Since the fight is not so serious, I just separate them. The boy's mom grabbed his son and warned his boy to share. Of course, his boy did not listen to his mom. Once my son get closer to "his" toys, he got mad and lost his temper, beat my son again. I also warned my son
not to bother him, but he enjoyed
‘playing’him
by easily pissing off and my son laughs at him continuously. The guard comes and starts to comment the boy being rude and bad temper. Other parents also starts their "O mouth" with him.
The boy's mom is extremely embarrassed. Of course, I told her not to bother by kids' matter.

Everyone seems on my side. The point i want to raise is. You see if people have no clue what is the difference of autistic kid if you don’t tell. Autistic kid could have better conduct, better temper, better social activity, maybe even better communication skills or words.
Be extremely careful who you should tell your situation about your kid. People are highly prejudice including teachers, doctors & therapists about autism. There is no fair trial& silence is golden in lots of times.
Talk to you more about their prejudice next time.
作者: xixi1218    時間: 11-8-31 09:16

原帖由 LPYdad1 於 11-8-31 01:47 發表
Dear parents,
One funny story shared w/ you
Yesterday night, I have brought my son about 4yrs 9mths to play in govt indoor playhouse.
My son has played slide with other kids. He has some social activi ...

說不定,那個男孩也是A仔,。。。。。
有個脾氣好的溫和A仔已經很好了,但我的那個偏愛發脾氣和故意搗蛋。。。。。
作者: LPYdad1    時間: 11-9-5 00:00     標題: 回覆 1# xixi1218 的文章

Dear xixi1218,

I hope he is not la.
Being a parent w/ autistic id is not easy.

For about temper & naughtiness, please remember it is not a feature fo autism. Everyone could have.

For bad temper, there should be some reason behind. For autistic kid, since they are not gd in language & expression, they might easily lose their temper in a very very minor issue.
2nd, since their brain might be over sized, it squeezed inter part (lope) of the brain which caused anxiety easily -caused temper to be bad.

Please always remember, whenever yr kid lost his temper, the first & most important part is COMFORT & love. Just hold Him & hug him, rug his chest or kiss his chik no matter how bad he had acted. No need for word, esp NO REASONING. Body touch helps a lot in solving emotional problem

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5