教育王國

標題: 可惜 [打印本頁]

作者: awah112    時間: 11-8-26 13:43     標題: 可惜

作者: annie40    時間: 11-8-26 14:01

点解被刪除???

原帖由 awah112 於 11-8-26 13:43 發表
ok_ko
提示:
作者被禁止或刪除
內容自動屏蔽

作者: edea    時間: 11-8-26 14:09

久未上來, 又一場筆戰, 最終見到的又是一堆早已被封戶的人. 簡單的說, 我們已不歡迎這些會員, 所以請他們離開.

雙兒應該發表了一些文字, 因修改我沒有看見原文.但這些文字引起了爭議. 希望沒有下次吧.

edea

作者: 囝囝爸    時間: 11-8-26 14:34

ko_ok
lovely boy
Brisingr

遺憾!
作者: annie40    時間: 11-8-26 14:35

永远是相隘唔好口!!!!  大家唔好有下次吧.  

原帖由 edea 於 11-8-26 14:09 發表
久未上來, 又一場筆戰, 最終見到的又是一堆早已被封戶的人. 簡單的說, 我們已不歡迎這些會員, 所以請他們離開.

雙兒應該發表了一些文字, 因修改我沒有看見原文.但這些文字引起了爭議. 希望沒有下次吧.

edea ...

作者: cow    時間: 11-8-26 14:46

不知道為何 ko_ok 跟 Brisingr 被封戶.
作者: Sumyeema1    時間: 11-8-26 14:51

系咯, ko_ok 跟 Brisingr 琴日都無出過聲,反而聲大大用粗口鬧人果個無事。
作者: Annie123    時間: 11-8-26 15:03

作者: samuel89    時間: 11-8-26 15:12

原帖由 Annie123 於 11-8-26 15:03 發表

版主的意思,應該是這幾個是以往被版主 "永久封戶" 的人,今次被發現開了新戶口留言,那即使沒說甚麼,也會再被封戶。
我也不明白,為何最惡那個反而沒事。 ...

哦......那即是有前科的不論是否有犯版規都"永久封戶"了.......
作者: Sumyeema1    時間: 11-8-26 15:17

原帖由 Sumyeema1 於 11-8-26 14:51 發表
反而聲大大用粗口鬧人果個無事。

惡人剛剛被禁言啦。

作者: Annie123    時間: 11-8-26 15:31

作者: edea    時間: 11-8-26 15:34

Brisingr = wisekid2007 = Y2kchild
ok_ko = hitbadguy
Lovely-boy = go-to-school
virjoyba = Reximum / stjoldboy
四位都係唔會再歡迎返黎既前度會員.
忽然記得應該仲有一位漏網之魚. 先去再調查.
35C9唔係唔罰, 係今朝版主先做好紀錄再交俾管理員跟進, 現禁言14天.

edea
作者: HY412    時間: 11-8-26 15:36

對於一向只是 “教育政策” 版讀者的我, 看見無問題既言論於一夜間全數消失, 每次看見呢個場境, 何其失落? 何其無癮?

唉 !! 有無人會感受到我地呢類隱形網民的感受 ??
作者: edea    時間: 11-8-26 15:37

原帖由 samuel89 於 11-8-26 15:12 發表

哦......那即是有前科的不論是否有犯版規都"永久封戶"了.......

honestly我地會case by case去決定, 有d會員會守遊戲規則, 會改進態度, 我地唔會咁絕情唔俾佢地返黎.
但有d會員唔願意守遊戲規則, 要用佢既一套上bk/ek, 為免錯配都係請佢地去第二個forum吧. 大家性格不合, 唔好勉強啦.
作者: samuel89    時間: 11-8-26 15:42

原帖由 HY412 於 11-8-26 15:36 發表
對於一向只是 “教育政策” 版讀者的我, 看見無問題既言論於一夜間全數消失, 每次看見呢個場境, 何其失落? 何其無癮?

唉 !! 有無人會感受到我地呢類隱形網民的感受 ?? ...

版主已經回了.....但我跟你一樣感到無問題既言論於一夜間全數消失, 每次看見呢個場境, 何其失落? 何其無癮?
作者: hitbadguy    時間: 11-8-26 15:43

我從來沒有否認過我有其他身份。但同時,我儘量避免用其它身份在同一個標題上。HITBADGUY也從來沒有被封過戶。如果ok_ko 發言真的有問題,相信不會有其他人問及。

原帖由 edea 於 11-8-26 15:34 發表
Brisingr = wisekid2007 = Y2kchild
virjoyba = Reximum / stjoldboy
35C9唔係唔罰, ...

作者: Sumyeema1    時間: 11-8-26 15:47

原帖由 samuel89 於 11-8-26 15:42 發表

我跟你一樣感到無問題既言論於一夜間全數消失, 每次看見呢個場境, 何其失落? 何其無癮?  

感同身受。
作者: hitbadguy    時間: 11-8-26 16:23

說真的,今天發現ok_ko被封戶,我感覺奇怪但沒有生氣。如果這是改變不了的事情,只能想跟曾討論過的網友說再見!

Bye
ok_ko

原帖由 hitbadguy 於 11-8-26 15:43 發表
我從來沒有否認過我有其他身份。但同時,我儘量避免用其它身份在同一個標題上。HITBADGUY也從來沒有被封過戶。如果ok_ko 發言真的有問題,相信不會有其他人問及。

...

作者: edea    時間: 11-8-26 16:31

我手上有你的分身戶口名字至少6-7個. 其實如果堅持自己言論是沒有問題的話, 何必又故弄玄虛, 一時一個戶口去發言.
作者: hitbadguy    時間: 11-8-26 16:41

你都可以看到我從來沒有圍人。我上BK1年多,有些戶口的創立,密碼都不記得。你都可以查得出來,很多都未動過。而有些戶口,設立時,我沒有把email address關上,我感覺有身份外露的可能,才建立ok_ko

如果曾被BK有原因地封戶,你把ok_ko
再封戶,我接受。但這根本不是。在BK有另一些戶口的亦大有人在。在BK規條,亦容許人有多個戶口,只是不能圍攻其他人。圍攻其他人,這點我從未做過。

我看到你對ok_ko封戶的原因確是感到有些奇怪而已。

另外,你說6-7個,有些可能是我家人的吧。
原帖由 edea 於 11-8-26 16:31 發表
我手上有你的分身戶口名字至少6-7個. 其實如果堅持自己言論是沒有問題的話, 何必又故弄玄虛, 一時一個戶口去發言.

作者: wunma    時間: 11-8-26 16:45

作者: samuel89    時間: 11-8-26 17:04

原帖由 wunma 於 11-8-26 16:45 發表

之前說過, 教育政策的討論, 是成年人話題, 對象既是成人, 就算有人嘈嘈蔽, 用語粗俗火爆又如何呢? 只要用字"出得街", 同一個人兩個三個account又點? 當到了沒討論餘地時, 自然會冇人看了. 現在拉人封艇的做法, 對 ...

非常欣賞同支持你既論點....
作者: hitbadguy    時間: 11-8-26 17:32

我知你在 support  ok_ko,但你的行文會讓人感覺 ok_ko 用語粗俗火爆或同一個人用兩個三個account圍人。ok_ko 或其他曾用戶口從來沒有用語粗俗火爆或同一個人用兩個三個account圍人

我想就算無端端被封戶,都要清白。

原帖由 wunma 於 11-8-26 16:45 發表

之前說過, 教育政策的討論, 是成年人話題, 對象既是成人, 就算有人嘈嘈蔽, 用語粗俗火爆又如何呢? 只要用字"出得街", 同一個人兩個三個account又點? 當到了沒討論餘地時, 自然會冇人看了. 現在拉人封艇的做法, 對 ...

作者: annie40    時間: 11-8-26 18:06

咁小事就唔受人玩, 好似最 abrupt 的是edea.  好hurt 几位网友的心. 好像美国TV上D物物竞赛, 一句'OUT',  就叫人走, 是美国佬 才做得出.

ko_ko 好可爱, 错在那里?  Brisingr 翻旧话, 挑战我个女有几叻, 我都不忦怀, (总之合家平安, 托赖!) 而且Brisingr 已经叫人pm 给他作私下讨论, 是正途也.  

其它几个网友是有点火辣辣, 讲下去都无人有兴趣看, 自然会寿终正宸,

这里死下一个, 又死下一个, 无人上来, 迟早这个网也会寿终正宸. 那时各位死唔去的网友要随时有心理准备, 连拜拜都来不切说,, 个网就瓜左, 好唔甘心!  

原帖由 edea 於 11-8-26 16:31 發表

作者: 畢學武    時間: 11-8-26 18:11

我係friendlyguy,點解連我都封, 我都從沒圍人,又冇粗口爛舌,只不過有多個一個户口,請解釋!
作者: annie40    時間: 11-8-26 18:14

隱形網民, 幸会! 幸会!

原帖由 HY412 於 11-8-26 15:36 發表

唉 !! 有無人會感受到我地呢類隱形網民的感受 ?? ...

作者: annie40    時間: 11-8-26 18:21

吓, 连你都出事!  怕者我都系时侯收拾细软, 准备着草!
唔通要学'普通大学生'出来抗卫言论自由?
原帖由 畢學武 於 11-8-26 18:11 發表
我係friendlyguy,點解連我都封, 我都從沒圍人,又冇粗口爛舌,只不過有多個一個户口,請解釋!

作者: 畢學武    時間: 11-8-26 18:32     標題: 回覆 27# annie40 的文章

唔知係唔係沙塵滾滾,殺錯良民!
作者: annie40    時間: 11-8-26 18:37

ko_ko,
公道自在人心, 你点会咁低B用几个不同account去support 自己咁无聊.  除了极度自卑者, (心理有问题) 我真的想不到有人会这样做的.
为方便我都会开数个不同email accounts,  方便联络不同朋友群组.
annie

原帖由 hitbadguy 於 11-8-26 17:32 發表
我知你在 support  ok_ko,但你的行文會讓人感覺 ok_ko 曾用語粗俗火爆或同一個人用兩個三個account圍人。ok_ko 或其他曾用戶口從來沒有用語粗俗火爆或同一個人用兩個三個account圍人。

我想就算無端端被封戶,都要清 ...

作者: ANChan59    時間: 11-8-26 18:48

In the last few weeks, I browsed more in other sub-forums like secondary admission, high school, primary admisiion...... warm, supportive, helpful, positive energy....... that's why I joined BK & then EK dated back 2006.

Sweet memory...... not much in education policy sub-forum...... I don't know why.
作者: 畢學武    時間: 11-8-26 18:52     標題: 回覆 29# annie40 的文章

係咪搞錯hitbadguy = friendlyguy
作者: 小蘑菇    時間: 11-8-26 19:08

原帖由 annie40 於 11-8-26 18:06 發表
咁小事就唔受人玩, 好似最 abrupt 的是edea.  好hurt 几位网友的心. 好像美国TV上D物物竞赛, 一句'OUT',  就叫人走, 是美国佬 才做得出.

ko_ko 好可爱, 错在那里?  Brisingr 翻旧话, 挑战我个女有几叻, 我都不忦怀, ...

很同意你的看法
作者: HY412    時間: 11-8-26 19:14

幸會! 幸會!

過往睇大家既貼文, 真係有頭痛 + 頭昏腦脹既感覺! 當我熟悉此處既文化時, 卻往往遇著大家因言論過火, 被版主將整個主題連根拔起, 從此徹底消失. 心情如同睇戲時中途停電或斷片, 最難接受係經常性發生.

當大家心平氣和的時候, /妳們既一言一語真的有思考和參考價值, 還提供很多有用的資料, 令我呢類隱形網民得益不淺.

其實 BK 只需要將有問題既貼文刪除, 唔需要連過往的貼文一併剷走, 如果 BK無法改善, 真係會出現你所講这里死下一个, 又死下一个, 无人上来, 迟早这个网也会寿终正宸.”
原帖由 annie40 於 11-8-26 18:14 發表
隱形網民, 幸会! 幸会!

作者: Annie123    時間: 11-8-26 19:49

作者: stccmc    時間: 11-8-26 20:09

作者: 畢學武    時間: 11-8-27 00:12

edea,

我真係想知friendlyguy 死因,罪犯那條天條,可否開死因庭研究研究。
作者: meow02    時間: 11-8-27 08:04

我認為對於那些"過火"的留言版主可以刪除,但不應該整個主題刪除的。
作者: edea    時間: 11-8-27 13:52

原帖由 畢學武 於 11-8-26 18:32 發表
唔知係唔係沙塵滾滾,殺錯良民!

應該係搞錯左, 在此向friendlyguy道歉, 並解封戶口, sorry!

edea
作者: edea    時間: 11-8-27 13:55

原帖由 stccmc 於 11-8-26 20:09 發表
只要主題仍在,用手機板可看到被禁言的文章。

今次成個主題消失,似乎板主的做法升級了。

記得上次封艇事件 Edea 板主說教育板要求自由,做給我們自由。不知為何做法更升級了。禁言不禁言的會員文章通通一筆勾消?

其實此 ...

呢度一直想俾大家自由, 但每次總係出事, 教育王國最多爭執最多筆戰一定係呢一版.

而家將主題放返入黎, 希望大家保持良好態度討論.

edea
作者: edea    時間: 11-8-27 14:02

原帖由 annie40 於 11-8-26 18:06 發表

ko_ko 好可爱, 错在那里?  Brisingr 翻旧话, 挑战我个女有几叻, 我都不忦怀, ...

小事與否, 或者你同我觀點不一, ok_ko可以解封, 但Brisingr一定唔會再解封. 呢位前度會員請恕不會再招待.
作者: ok_ko    時間: 11-8-27 15:08

我復活了。感謝曾出過口的網友支持。
作者: HY412    時間: 11-8-27 15:15     標題: 回覆 1# ok_ko 的文章

恭喜

雖然你復活, 但整個主題已沒有連貫性, 同樣可惜

都係選擇做回隱形網民, 離開此處
作者: mattsmum    時間: 11-8-27 17:26     標題: 回覆 3# edea 的文章

他常氣得人死,但老實講句話,bk不容昜有家長分享gsis/esf的點點滴滴,一早決定放下中文的家長很多,也很少有這類家長肯到bk來細細說出原因。對某些想知多點的家長這是有幫助的。這里常有名校怎樣名(講出辛苦的話眾人口誅筆伐),新派怎樣不好(講好口誅筆伐),意見一面到,失去收料收風的意義。可惜香港還沒有私人執業熟悉ls is的專業升學顧問。

作者: edea    時間: 11-8-27 20:46

原帖由 mattsmum 於 11-8-27 17:26 發表
他常氣得人死,但老實講句話,bk不容昜有家長分享gsis/esf的點點滴滴,一早決定放下中文的家長很多,也很少有這類家長肯到bk來細細說出原因。對某些想知多點的家長這是有幫助的。這里常有名校怎樣名(講出辛苦的話眾人口誅筆伐 ...

佢分享既資訊有好多都好有參考價值, 呢個我明白, 但每一次佢用唔同身份上黎, 都一定要鬧人, 如果佢真係有心分享, 當然係眾人之福, 但事情要睇兩面, 版主好難因為佢幫到一批人, 又要其他人忍受俾佢斥責侮辱, 版主一定要保障其他會員安全.

http://www.coolloud.org.tw/node/43521

我聯想起呢段新聞. 如果因為gsis/esf方面分享短缺, 版主俾佢返黎, 任由佢大量分享, , 版主唔會作出干預, 可能資訊豐富好多, 但同時另一方面就失衡, 戰火連天, 政策版幾年都一直冇安寧, 幾近失控.

再者, 我唔知佢葫蘆賣什麼藥, 至少有兩次係此君要求刪除佢帳號, 將佢所有文章刪除, 但我地冇接納, 每個會員應該知道文責自負, 唔係你喜歡寫就寫, 要刪時就要版主刪. 唔可以咁樣做.

要走, 要走, 寧願鬧人鬧到要版主封鎖帳號, 但又要一次又一次重新開帳號返黎, 究竟佢想點樣呢? 係咪每次開一個帳號就係洗底呢? 但有邊次唔係又最終違規收場呢? 改一個帳號冇意思, 要改既先係高高在上心態, 肯同其他會員謙遜切磋, 最後只會又原地踏步, 又被逐離場.

如果佢真係好有心分享資訊, 大可自己成立自己既blog, website, 佢喜歡點寫就點寫, 唔岩聽既佢可以有自主權刪除, 唔需要學習同其他會員理性討論, 又可以造福喜歡佢一套既朋友.

既然大家係錯配, 佢既一套我地唔接受, 我地既要求佢亦唔接受, 何必勉強.
作者: kyliema2006    時間: 11-8-27 22:19

雖然佢講野好多時都無禮貌,但有時講得係幾到肉的。我會贊成刪去其過份的言論,但若能保留那些無問題的言論,不是更好嗎。

犯人出獄後,政府都教育市民放下歧視。

原帖由 edea 於 11-8-27 20:46 發表

佢分享既資訊有好多都好有參考價值, 呢個我明白, 但每一次佢用唔同身份上黎, 都一定要鬧人, 如果佢真係有心分享, 當然係眾人之福, 但事情要睇兩面, 版主好難因為佢幫到一批人, 又要其他人忍受俾佢斥責侮辱, 版主一 ...

作者: edea    時間: 11-8-27 23:23

原帖由 kyliema2006 於 11-8-27 22:19 發表
雖然佢講野好多時都無禮貌,但有時講得係幾到肉的。我會贊成刪去其過份的言論,但若能保留那些無問題的言論,不是更好嗎。

...

封鎖帳號就會屏蔽內容, 不能保留.

以出獄後放下歧視比喻不恰當, 此人一而再再而三出獄後重犯, 不是一次, 是兩次, 三次....現在已經是終身監禁. 從來沒有歧視, 合適的說法是自食其果, 既種其因, 必得其果.

既然一個人人格有問題, 何必戀棧其留言.

既然我們逐他離場, 又為何要期望其言論為網站增添光輝, 為其修飾, 刪減至美觀得體, 吸引會員.

作者: joenjac    時間: 11-8-27 23:24

因PM沒有提示功能,借用一位.

SAMUEL,

之前答應你聚餐之事,我是家長會聯絡人之一,聚餐由我安排,本來是有空位的,但後期改變主意家長太多,60個位,竟來了76人,所以最後不得不放你飛機.
SORRY
作者: davidmimi    時間: 11-8-27 23:38

原帖由 edea 於 11-8-26 15:34 發表
35C9唔係唔罰, ...

第一個和wisekid2007 罵戰的是 Reximum,但轉過頭就以stjoldboy 與 Y2kchild結盟去撩事鬧非!
呢個名單表真是人性陰暗面,好可怕!
作者: 囝囝爸    時間: 11-8-28 00:22

edea 版主 :

你作為一管理人, 我明白你的說法.  

以我而言, 如網友是粗言穢語, 無理取閙, 只閙不論, 才應予以處分.  

討論有時也會冗長不合而漸趨激烈, 如無以上粗言等情況, 也無大礙.  會員喜歡的可加入討論, 或作旁觀者, 厭惡的也可選擇不看.  不過這種激烈討論, 或多源於一種探討或分享, 令人得益.  當意見分歧, 漸變激烈, 態度言語失控, 激情過後, 理拙詞窮, 總歸平淡.   這種不當於過程中和事後也會令當事人和旁觀者警惕反省.  所以作為一教育論壇, 好壞也能作示範作用, 不必學國內只作隱惡揚善之舉.

比較開放, 新知舊雨, 才會樂意分享.  反之買少見少, 零星落索, 平淡無味.
作者: edea    時間: 11-8-28 00:57

囝囝爸:

恕我們的尺度不同. 版規一早列明:

12)
內容含有淫褻、不雅、粗言穢語、人身攻擊、誹謗內容成份之帖子。有關文章,不論誰是誰非,均會被管理員及版主刪除。

進來我們家, 就要守我們的規矩, 恕這方面我們的尺度是嚴謹的.

我們並不能讓言語暴力在我們論壇有冠冕堂皇的理由生存, 這些負面文章何來參考價值? 讀書讀書, 英語說得好比母語一樣流俐, 我們中國人講究的是修養, 外國人講的是courtesy, 唇槍舌劍後, 風度全失, 最終還是用言語暴力去肉搏. 如果我們放寬尺度, 任由言語暴力發生, 我們失去的是會比得到的多.

言語暴力亦只會令討論失衡. 尊重自己人格的君子不屑打爛仔交, 寧願拂袖而去, 於是聲大的, 用詞兇狠刻薄的就以為自己勝出了, 每次遇上不同聲音就重施故技.

討論有point不一定要和筆戰掛勾, 要打爛仔交形式去解決, 論壇風氣何其可悲!

作者: mattsmum    時間: 11-8-28 08:08     標題: 回覆 1# edea 的文章

粗言爛語是不可接受的。好像常有人挑起火頭。管理員知道誰是誰的分身。可一早見到粗口就關門了。粗口不可接受。
作者: mattsmum    時間: 11-8-28 08:08     標題: 回覆 1# edea 的文章

Post了2次

作者: davidmimi    時間: 11-8-28 09:56

原帖由 囝囝爸 於 11-8-28 00:22 發表
edea 版主 :

你作為一管理人, 我明白你的說法.  

以我而言, 如網友是粗言穢語, 無理取閙, 只閙不論, 才應予以處分.  

討論有時也會冗長不合而漸趨激烈, 如無以上粗言等情況, 也無大礙.  會員喜歡的可加入討論, 或 ...

不是每個人都以"討論"之心去發言的...

好像Y2K,其實只宣揚其單一思想,永遠是"不要問只要信",比"獨裁更獨裁"。

而REXIMUM只將"討論"作罵戰平台,一個身份與Y2K對罵,另一個身份又表現得極認同Y2K,一起去罵臭其他人。

讓這類人留在BK,是給他/她改過的機會,還是給他/她侮辱別人的機會呢?

作者: eviepa    時間: 11-8-28 18:07

樓主的命名很貼切:可惜!Y2K能夠寫很多優質文章,我欣賞。不過很多時都附上漫罵,弊遠比利多,不禁絕不成。

在現實世界,犯了罪可能會被關進監獄幾年。有了關進監獄這類阻嚇,我們才有條件講「市民放下歧視」的理想。(不過不知小弟是否道德低下,對有犯罪紀錄的人會有很大的戒心;對案底纍纍的,更會敬而遠之。)

這個王國,執法人員能力有限。對蓄意違規的,懲罰能力有限。對絕大部分正常的會員,封帳號可能是一個很大的打擊,但對Y2K,封帳號已沒有甚麼感覺,談不上是對其所犯過錯的相應懲罰。如果他重新登記一個新帳號便覺得他是「犯人出獄」,已經改過自身,那便是一個極大的錯誤。
作者: 囝囝爸    時間: 11-8-28 23:31

edea 版主 :

// 12) 內容含有淫褻、不雅、粗言穢語、人身攻擊、誹謗內容成份之帖子。有關文章,不論誰是誰非,均會被管理員及版主刪除。//

以上規則應是一般共識, 也多其他網站所採用.  我無異議, 也十分認同, 不同者或有關「人身攻擊」的量度而已.  

以聰明仔爸爸而言, 討論中他多作人身攻擊, 但非粗言穢語, 也帶上不少理據, 我可接受,  我也會用如「夏蟲專家」之類作為還擊, 也會說出理據.   討論中總會發生火花, 有理當不介懷, 正如於此常在的大部份家長在語文, 數學, 天文, 地理, 教育等等和他討論, 也不覺落下風, 也不會被他攻擊而覺自愧, 他也不會覺好受.  當然較平和脆弱家長會避其鋒, 或樂見其消失.

近年實見太多不覺激烈而多作理性討論的家長被封戶, 可能一二次失誤, 就前文盡失, 空窗處處.
作者: edea    時間: 11-8-29 00:37

原帖由 囝囝爸 於 11-8-28 23:31 發表
edea 版主 :

// 12) 內容含有淫褻、不雅、粗言穢語、人身攻擊、誹謗內容成份之帖子。有關文章,不論誰是誰非,均會被管理員及版主刪除。//

以上規則應是一般共識, 也多其他網站所採用.  我無異議, 也十分認同, 不同者 ...

囝囝爸, 謝謝你的意見. 請容我再解釋.

在此事上我的意見一直恰恰和你相反了. 是的, 空窗處處, 表面看上去是很可惜. 但我的看法是為了網站長遠著想.

我們希望的是有著豐富知識的會員和大家分享, 而會員是在理性環境下發表, 如果一個惡劣的環境, 激烈的指控, 無禮的回應, 還怎麼期望有其他有識之士加入?

或者在聰明爸的角度, 很多向他挑戰的是笨蛋, 無見識, 言論可笑, 所以他有理由去指罵, 嘲諷, 直接斥其"非". 這一點是他和我們最不能相容處. 每一次都是因此而封戶.  他改不了對"低等動物"盡情嘲笑和斥責.

有人說他有病, 我不覺得, 他頭腦比你我都清醒, 比版主更高章.  囝囝爸看法, 和我的"本末"相反了, 我是努力維持好一個理性和平的討論環境, 才可以讓其他有識之士/謙謙君子放心進來討論, 或者需要時間, 但不能接受的人, 過去了就過去了, 永久封戶的意思不是改一個名就可以捲土重來. 當然, 我們很多是後都會多給一次機會, 但給過了就是給過了, 沒有得再重來.

今日或者空窗處處, 但希望守護下, 可以讓會員不受壓力下開始放膽發言, 不會講幾句就被人用不尊重或挑釁性的言語去追擊, 所以這裡發言的朋友一直不多, 將地方重新建立, 是何等困難.
作者: edea    時間: 11-8-29 00:50

補充一點:

如有心想看因為被封戶而屏蔽了的內容,只消用手機版教育王國就可看到原文。

http://m.edu-kingdom.com

apps 需要先將教育王國改版到如親子王國同一模式,再開發apps。

edea

作者: davidmimi    時間: 11-8-29 08:26

曾經是踴躍發言的人, 但久不久就被好事之徒追擊, 不回應等於認輸, 對方仍會繼續謾罵, 回應卻墮入漫長的激辯/罵戰, 真心認同的人, 不等於願意參與罵戰, 再者, 與你槍口一致的人, 不知是人是鬼, 可能又是對方的分身!

在這個是非難分的局面, 我實在找不到發帖的理由, 慢慢變成花生黨!

版主可以禁止發言, 但這群害群之馬是令我不想發言, 難道"自由"真的全無限制!!
作者: ANChan59    時間: 11-8-29 08:58     標題: 回覆 56# edea 的文章

edea

I support your stand. I prefer to see a more healthy and positive education policy sub-forum.

BTW, what's the objectives of education policy sub-forum? Some of debate titles nothing related to edication policy, the title itself may stir up fight or debate.....

If under EK, come up an sub-forum just for "Blow water" like in BK, which may fulfill some posters' interest. Of course the basic forum rules need to uphold.

ANChan59
作者: judy    時間: 11-8-29 09:19

edea,
辛苦晒。
作者: cow    時間: 11-8-29 09:27

手機版教育政策(可用電腦看)
http://m.edu-kingdom.com/index.php?action=forum&fid=361
作者: 1234ats    時間: 11-8-29 09:32

原帖由 ANChan59 於 11-8-29 08:58 發表
edea

I support your stand. I prefer to see a more healthy and positive education policy sub-forum.

BTW, what's the objectives of education policy sub-forum? Some of debate titles nothing related to ...

事实上这版绝大部分讨论都与教育政策无关。
作者: edea    時間: 11-8-29 09:55

原帖由 1234ats 於 11-8-29 09:32 發表

事实上这版绝大部分讨论都与教育政策无关。

其實我也很久以前已經留意到這問題.
我覺得, 很多討論應該屬於"家庭教育". 不知各位可同意.  只是各位在這一版欠了,  這裡是大家的聚腳點, 慣了在這邊討論教育問題.
如果我請大家今後就教育孩子問題, 移師至家庭教育, 大家可會願意?
在我看來, "教育政策"應該是就政府推行的政策發表意見. 剛剛再翻看一次, 王國在主板就"教育政策"版的介紹如下:
政府在教改大前題下,不斷革新教育政策,您對現行政策有何意見?
我想這應該和我推測是吻合的.
如果大家不反對, 希望今後就教育孩子的意見, 稍移玉步至家庭教育討論, 版主亦由今日起, 會將文章移過去家庭教育版, 好讓文章歸於合適位置.
edea
作者: Annie123    時間: 11-8-29 09:56

作者: judy    時間: 11-8-29 10:03

如果大家不反對, 希望今後就教育孩子的意見, 稍移玉步至家庭教育討論, 版主亦由今日起, 會將文章移過去家庭教育版, 好讓文章歸於合適位置.

反對!反對!
你版主熟地頭,知道文章歸於何處,但好似我呢挺凈係識到呢度嘅,会覺得好渾亂。
作者: ANChan59    時間: 11-8-29 10:16

原帖由 edea 於 11-8-29 09:55 發表

其實我也很久以前已經留意到這問題.
我覺得, 很多討論應該屬於"家庭教育". 不知各位可同意.  只是各位在這一版欠了,  這裡是大家的聚腳點, 慣了在這邊討論教育問題.
如果我請大家今後就教育孩子問題, 移師至家庭 ...

Support. I also see most posters browse different sub-forums base on their interests and what information they want to know or contribute.

In the mean time, you can move some posts to the appropriate sub-forum and should be OK. That's what I saw in other well established forum.

I guess some posters like to blow water, add a sub-forum and policy sub-forum more focus on serious policy issues.......

作者: edea    時間: 11-8-29 10:35

原帖由 judy 於 11-8-29 10:03 發表

反對!反對!
你版主熟地頭,知道文章歸於何處,但好似我呢挺凈係識到呢度嘅,会覺得好渾亂。

只會移去家庭教育版, 唔會周圍移, 我會移動時加上"保留轉向", 咁你地上教育政策版, 依然會見到個連結, 一按就自動direct你地去家庭教育版.
作者: kyliema2006    時間: 11-8-29 10:39

edea,
Thanks for your note.
原帖由 edea 於 11-8-29 00:50 發表
補充一點:

如有心想看因為被封戶而屏蔽了的內容,只消用手機版教育王國就可看到原文。

http://m.edu-kingdom.com

apps 需要先將教育王國改版到如親子王國同一模式,再開發apps。

edea ...

作者: judy    時間: 11-8-29 10:58

原帖由 edea 於 11-8-29 10:35 發表

只會移去家庭教育版, 唔會周圍移, 我會移動時加上"保留轉向", 咁你地上教育政策版, 依然會見到個連結, 一按就自動direct你地去家庭教育版.

咁好服務,謝謝!

但你何不將两版合而為一,不是更好嗎?

我記得我細個時候,去沙灘游水就凈係游水,去運動場打波就凈係打波。依家唔係咯:沙灘旁邊有餐館,游完水,我地可以悠然地坐係度食嘢,睇风景。現在之運動場多設於綜合大樓之中,有圖書館,有街市。我常打完波後到圖書館借書,然後到街市買菜回家。

雜小小又有咩所謂呀?
作者: 囝囝爸    時間: 11-8-29 11:15

edea 版主 :

多謝你善意回應.

封戶刪文, 正如一班被關進牢的人, 公眾不知其所各犯何事, 犯界底線為何, 難作隨後良性參照.  語言失控或過份的何不封題, 好壞俱存, 不破壞完整, 也有封題準則界線留存給其他參考, 以為警戒.  當然如粗言不雅者內容要刪除或封戶.   一封再封, 發文者當有改進.

只是我個人意見, 當然你作為管理員要顧及全盤守則, 未必可行.
作者: HY412    時間: 11-8-29 11:19     標題: edea 版主

被禁的用戶, 不只在 “教育政策” 發言, 剛好我有看 “可惜” 主題, 否則真的被弄得頭昏腦脹, 原來手機版教育政策(可用電腦看)http://m.edu-kingdom.com/index.php?action=forum&fid=361 可看到原文。版主對禁戶又起了什作用? 但對隱形網民的我卻認同囝囝爸所言: 空窗處處.
作者: 1234ats    時間: 11-8-29 11:21

原帖由 Annie123 於 11-8-29 09:56 發表
人,是罵戰的原因。要說不尊重他人的人,豈止天才爸爸一個?只是天才爸爸直接一下道出他的想法: "你孩子學校不及我孩子學校"。有些家長較 "婉轉",表面好像很有禮貌,還裝作友善,但兜了一大個圈子,說到尾,還都是來踐踏他人。
國際 ...

我经常浏览国内外的政治论坛,网友互插天天都有,中外皆是。但无论争吵多激烈,却从未见有人认输。其实都是为一口气。到头来除自我感觉好一点之外,世界不会有什么改变。反而因为火红火绿讲多错多,更容易给人把柄,局外人看来认真无谓。
网络世界什么人都有,无论任何人发表了什么意见都不一定能避免别人挑衅。这里是虚拟世界,对别人的诋毁谩骂用平常心对待便可。
在论坛发表意见主要是互相启发,我一般只考虑别人意见对我有何启发,没兴趣证明谁对谁错。这可能是我打字慢和转数慢的缘故吧。
作者: 囝囝爸    時間: 11-8-29 11:55

在 BK 七八年來, 我少發文, 就是因為較喜歡討論教育大政策, 炮打司令台, 對教育當權者或教育專家而言, 也做不到隔靴搔癢, 小蟲自鳴而已.  家長爭論亦止於個人意見, 不涉及對方能力, 無傷大雅.

家庭教育, 各施各法, BK 好分享的也不少, 良性討論也多.  但一比較就出禍, 文無第一, 武無第二, 教要逞強, 不知天外有天, 人外有人, 高處不勝寒.
作者: samuel89    時間: 11-8-29 11:56

原帖由 joenjac 於 11-8-27 23:24 發表
因PM沒有提示功能,,借用一位.
SAMUEL,
之前答應你聚餐之事,我是家長會聯絡人之一,聚餐由我安排,本來是有空位的,但後期改變主意家長太多,60個位,竟來了76人,所以最後不得不放你飛機.
SORRY ...

不客氣, 老實說我到現在還說服不了阿仔去放洋, 始終阿仔的性格勁內向,喜愛"穩穩定定"的生活,一d冒險精神都沒有, 或者遲些阿仔開竅想轉變一下生活環境去放洋, 到時再請教你.......再次謝謝你!
先借用一位.請勿見怪,謝謝!

順便向版主大人發一下個人意見.......論壇發言, 其實很難在"同一主題"不離題一直討論下去, 好像我剛剛視joenjac為網上朋友, 雖然我們的發言確實阻礙了很多網友法眼, 但我相信大多數的網友還是會容忍這類離題討論, 若果全個主題都是論文式的發言,我相信很多網友都沒有興趣睇, 其實論壇發言就系俾網友發下"偉論" ,網友互相吹下水,所以我都是支持囝囝爸 論據:
原帖由 囝囝爸 於 11-8-28 23:31 發表
以聰明仔爸爸而言, 討論中他多作人身攻擊, 但非粗言穢語, 也帶上不少理據, 我可接受,  我也會用如「夏蟲專家」之類作為還擊, 也會說出理據.   討論中總會發生火花, 有理當不介懷, 正如於此常在的大部份家長在語文, 數學, 天文, 地理, 教育等等和他討論, 也不覺落下風, 也不會被他攻擊而覺自愧, 他也不會覺好受.  當然較平和脆弱家長會避其鋒, 或樂見其消失.

近年實見太多不覺激烈而多作理性討論的家長被封戶, 可能一二次失誤, 就前文盡失, 空窗處處.

作者: edea    時間: 11-8-29 13:15

謝謝大家的意見. 剛巧這個星期五是超版會議的日子, 我會在會議上將政策版問題跟大臣及其他超版商討.
edea
作者: samuel89    時間: 11-8-29 14:00

原帖由 edea 於 11-8-28 00:57 發表
言語暴力亦只會令討論失衡. 尊重自己人格的君子不屑打爛仔交, 寧願拂袖而去, 於是聲大的, 用詞兇狠刻薄的就以為自己勝出了, 每次遇上不同聲音就重施故技.

討論有point不一定要和筆戰掛勾, 要打爛仔交形式去解決, 論壇風氣何其可悲!

版主大人的俠義心腸的確是可敬可佩的.....但個人覺得不值得推崇......
原因是尊重自己人格的君子不屑打爛仔交, 寧願拂袖而去, <---此君子是否真正的君子,還是只是一位心胸狹窄,受不了別人直斥其非的人, 我相信網友一定會有"公論".........
聲大的, 用詞兇狠刻薄的就以為自己勝出了, 每次遇上不同聲音就重施故技. <-----聲大的是否真正勝出了, 我相信網友一樣一定懂得判斷及有"公論".......,但給版主大人封戶了, 變成"空窗處處", 對筆戰的雙方都不公平........
基於以上原因, 我始終覺得版主大人應該把有"論據"的筆戰or爛仔交都交給網友"公論".......借d電影對白:出得來行,遲早要還.......最後"看他橫行到幾時"又有何不可....當然完全冇"論據"的漫罵還是要請版主大人出上方寶劍"斬立決".....

作者: edea    時間: 11-8-29 14:23

原帖由 samuel89 於 11-8-29 14:00 發表

版主大人的俠義心腸的確是可敬可佩的.....但個人覺得不值得推崇......
原因是尊重自己人格的君子不屑打爛仔交, 寧願拂袖而去,  

封戶後仍可參考手機版已向全文, 較早時候已經說明.
http://m.edu-kingdom.com/
要評論仍可評論. 但版主不會將判決權交由公眾去審判, 是否需要禁言或封戶是由版主決定的.
作者: judy    時間: 11-8-29 14:30

要評論仍可評論. 但版主不會將判決權交由公眾去審判, 是否需要禁言或封戶是由版主決定的.

我鍾意呢句,俾1000Likes你。
我会提名你做下届港大校長!
作者: samuel89    時間: 11-8-29 15:06

原帖由 edea 於 11-8-29 14:23 發表

封戶後仍可參考手機版已向全文, 較早時候已經說明.
http://m.edu-kingdom.com/
要評論仍可評論. 但版主不會將判決權交由公眾去審判, 是否需要禁言或封戶是由版主決定的. ...

明白....謝謝版主大人回覆:loveliness:
睇來成龍論"中國人是需要管的,中國製造的tv是會爆炸的" .....的確是最符合中國國情的言論.......
作者: joenjac    時間: 11-8-29 21:29

已經忘記了多久沒有再上BK.如果不是一個諾言,一段交待,一份歉意,一點殘熱.也許就雁過無痕了.

香港教育政策,是沒有足夠的枝節,讓人無止境討論至下一政策的制定.大政策下來,沒有五年十年,跟本不知結果,雖然有人預見,但政策卻沒有實際結果去支持,如何朝令夕改?

EDEA把這裡的文字在BK搬來搬去,似乎祗是權宜之計.

對討論失去熱情,也是這上述原因,因為來來去去都對同一現象發表意見,今天回應了甲,兩星期後乙又開新主題去討論同一件事.有幾多人可以一直跟不同的人說同樣的理據見解?

加上有人不斷搗亂,澆冷了本就不熾烈的情緒.離開就沒有任何依戀了.

這一塊,早就變質了,但不是壞事,因為來這區的人,都知道在討論些什麼.就讓這區繼續扮演它的角色,留下想留下的人就好.

再會了.

作者: 雙儿    時間: 11-8-29 22:37

原帖由 joenjac 於 11-8-29 21:29 發表
已經忘記了多久沒有再上BK.如果不是一個諾言,一段交待,一份歉意,一點殘熱.也許就雁過無痕了.

香港教育政策,是沒有足夠的枝節,讓人無止境討論至下一政策的制定.大政策下來,沒有五年十年,跟本不知結果,雖然有人預見, ...

各位大大

Joenjac 講嘅當有道理,但可能更加因為係咁,就更需要雙儿呢啲小角色調劑一下。

啲暴徒拉晒,就到雙儿呢個丫頭出嚟大廳打掃吓啲打爛嘅杯杯碟碟。打爛咁多嘢要啲時間,一邊打掃,一邊講吓笑娛樂大家。據CSI---BK第九季第一集開始客串嘅精神學專家Dr Sheung(抑或係「神經」「學專家」Dr Yi呢?麻煩有心網友check check),人臉部喺嘲笑人嘅時候會扯緊八八六十四(唔係七七四十九,因為係對稱嘅。但點解八加八等於六十四?我都唔知)條肌肉,唔係幾健康;但係大笑就會身心都鬆弛。作為大家嘅阿四,(咪學嗰個暴徒咁叫我做Eviepa嘅爛頭卒咁核突,係都唔好咁講),雙儿當然要照顧埋大家嘅身心健康。

但我首先要投訴。Edea,你講「雙兒應該發表了一些文字, 因修改我沒有看見原文.但這些文字引起了爭議. 希望沒有下次吧.」我不明白你這句所指,我在該主題下發的posts除錯別字,別無修改。你係咪以為暴徒三番四次話我鬧人就信以為真?該主題中,除「傻人」一詞外,我應無一字鬧人語。對住暴徒,雙儿仲猛咁講「對不起」、「sorry」,唔信你睇睇。

我唔明有啲人好似Samuel89點諗。試想一下,有個人,先咪理佢係傻定癲,十次八次咁(聽清楚,係十次八次,唔係一次兩次,不斷騷擾辱駡你屋企人同朋友,法庭禁制令禁止佢接近老早已經出咗。宜家俾你發現佢扮做庸人(唔鬼識工人嗰書面語點寫),入咗你屋,你會點做?如果你好似Eviepa啲酸秀才諗法咁,選擇至老死不相往來,我唔怪你。但係你會唔會好似Csy_ma咁,反過嚟怪嗰個企喺庸人旁邊實嘅丫嬛?佢一邊揸住個銀雞係咁吹(雙儿係吹銀雞示警,你哋咪以為雙儿丫嬛出身就襯唔起個銀字得),一邊叫人唔好行埋去,一邊等警察嚟。點知好衰唔衰,警察未到,雙儿啲銀雞聲就惹嚟兩個暴徒。

我又唔明啲網友點解唔學吓立場簡單嘅雙儿,言出必行。一係唔好講「永久封户」,既然講得出,就要做得到,否則只會淪為眾人口中笑柄。人貴自重,網站亦如此。聰明仔老豆,StjoboldboyN:要死番嚟就唔該你哋咪俾人知,俾人知就預咗俾人「殺」。唔係嘅話,個遊戲冇規冇矩點玩?至於兩名暴徒,雙儿雖然係粗人,但係唔識同下流人講嘢,麻煩過主。如果你哋番嚟俾我知道,我只會鬧鬧鬧,係鬧Edea點解唔做嘢!Jackey仔一役後,有好心網友話病友喺俾佢嘅pm中對雙儿咬牙切齒,佢叫雙儿小心網外人身安全。連新版柔道龍虎榜都睇過嘅雙儿當然唔會驚,雙儿胆大唔怕鬼,呢勻身後再跟多兩隻寃鬼厲鬼就當係熱鬧啲。其實要知道,要生耍死係弱者嘅所為,你睇戲時邊啲角色會同對手話化做厲鬼番嚟報仇?不過佢哋確係道德高尚嘅人,知衰,知道自己講錯嘢預計好一定會被「殺」,交代定下世事情,雖然佢唔知我哋冇乜興趣知。

雙儿鬧人,以諷刺為主,過往直接鬧人嘅字眼喺印象中只有「露體狂」、「蠅營狗苟」、「魍魅魈魑」、「網上蜉蝣」……,都係老公教嘅。雙儿唔係全部知啲字點解,但應皆不涉髒字,這是雙儿的底線。食得鹹魚抵得渴,我絕不介意別人駡我。但圍毆巴治奧、梁太嘅暴徒嚟到冇幾耐,就口中唸唸有詞話要逐忽逐忽睇吓雙儿係唔係女人,又當其他人係人體奧妙展嘅內臟標本。雙儿聽見下流嘢,就想作嘔,只好避去洗手間。今次暴徒作亂,皆為上次拯救巴治奧行動中雙儿首次在BK出場結下的樑子。其實就算要復仇,點解唔精心策劃一下?對手未免太高估自己了,亦太睇小雙儿了。雙儿無乜求,只望對手費點心機,帶點趣味。若對手有Judy般的睿智,雙儿被笑至面黄都心甘情願。嚟一塲Judy雙儿大戰,總好過宜家杯碟橫飛。暴徒重衰到東施效顰,想學雙儿講嘢。其實雙儿靚女,係人到知,又點係隨便一個C9亂咁喺塊面咭幾針,或者去韓國行兩轉就學到。就好似老公心中嘅女神索朗旺姆嘅藏人獨有嘅「振谷」唱腔又豈是漢人能學到?http://www.youtube.com/watch?v=kWD7xQnLYHw&feature=related

重有,雙儿雖出身惡人谷,但重點係已經殺出惡人谷。對手要對付雙儿,應先研究雙儿殺出谷過程。其實,雙儿出谷過程,早載典籍,詳見Jack London 1909年出版嘅Martin Eden一書。病友可以介紹俾佢個仔,好多人話係作家必讀。講吓尼采,講吓啲乜主義、物主義,應該啱佢程度。順便幫雙儿數吓有幾多字。雙儿唔專心,有時數到有十四萬幾,有時又唔夠十四萬。

暴徒好似有個叫自己做師奶嘅,不過都係色情狂,可能唔啱睇Martin Eden,但就算送本佛經俾佢唸,我諗佢都會唸至走火入魔,七孔流血至死。原因係佢打開佛經,喺佢眼裏,只見通篇都喺「色」、「空」、「性」。係下流?抑或有趣?往住一綫之差。我女兒既夠胆喺申請大學嘅文章裏面話自己shamelessly enjoy某啲行為,為母嘅雙儿又豈會冇胆承認冇品?問題係,佢哋喺邊位?點解要同佢哋講品?最多咪講「法」。再者,佢哋唔係一早就知雙儿唔係人咁「品」嘅咩?重問?Edea,你之前勸雙儿咪以暴易暴,咁你出手了結佢哋「生命」係乜嘢行為?雙儿冇你嘅本事,但我可以講俾你聽,如果鵝頸橋啲姊妹研發嘅遙感攻擊術有效,我喺嗰度由朝踎到晚都仲得。

BK之事,雙儿不太上心,旅行,食嘢,睇戲、睇話劇、每朝落樓下游水、shopping……一切正常,前日着住人哋轉贈嘅Tiger鞋喺HKU西閘對開跑步時,仲好似俾個身材苗條,着住同一鞋款嘅女士爬頭,唔知係唔係Annie40?網上流傳有一廢話:認真就輸了。咁樣嘅話,打波打game,乜都唔駛認真喇?英文個game字就帶有競賽的意味。認真從事,講求有趣就是。郁下都話下鋪嚟過,鬼有人尊重你?若牌品唔好,粗口爛舌,郁下就推牌話重嚟,雙儿麻雀癮起都唔會睬你。而且,你估matrix上腦咩?只要電腦一關,自然又是另一世界。不過,網上網外,都要珍惜生命,千奇咪好似嗰個暴徒咁諗:最多下鋪嚟過。唔好聽講句,唔改變,下鋪再嚟,又咪係發癲一場,難堪一場。分分鐘仲俾成12個月時間等雙儿諗吓點樣折磨你,人生有幾多個365日?

我亦贊同,病友(似乎呢樣係今次大家嘅唯一共識,Edea例外)同StjoboldboyN今次返嚟已有進步。Csy_ma,我應承你,下次佢哋番嚟雙儿一粒聲都唔出(provided Judy唔介意大胆仔番生),不過一次咋吓。之但係,Csy_ma,Counselling 101話,counselling其中一大忌係councellor過份投入攬上身,將對方嘅問題變成自己嘅問題。病友嘅問題,係佢自已嘅問題,點解要將佢嘅問題變成我同你嘅問題?如果唔搞清楚呢個問題,就大家都有問題。佢嘅問題解決唔倒,係佢嘅問題,唔係我同你嘅問題。如果你唔明呢個問題,就係你嘅問題,唔係雙儿嘅問題。之又但係,呢啲 counselling 101嘅問題,佢老婆科班出身,冇理由唔知而將嗰問題推落我哋到變成我哋嘅問題?抝頭。

雙儿今次唔小心俾人揾嘢掟中嘔吐穴,連累各位大大幫雙儿善後,解決暴徒,罪過罪過,謝過謝過。雖然雙儿係惜墨如金嘅人(過去兩星期,共發出六通(Csy_ma用語)pm,每通唔計標題標點平均少於10個字,最長嘅啱啱數過喺28個字),但呢勻寫咁大段遊戲文章,只係想為大家消消氣,一盡阿四嘅本份。

順帶講吓,大家亦應看出,雙儿版規,只是雙儿自保之策。雙儿自己是新人,當知新人之苦。新人嚟到,講乜都有人話唔啱。人才「是不被破壞出來的」,少了雙儿把口,新人起碼煩少樣嘢。

諗吓諗吓,若有日雙儿俾人激走,冇人同你哋打科插諢(抑或插科打諢呢?雙儿中文唔好真麻煩。當然,你唔駛講我都知,佢英文仲差),會唔會好似Wunma咁,喺少咁啲激氣嘢嘅同時,又覺得少咁啲樂趣呢?

雙儿

廣告時間一:啲病友友(病友嘅朋友)若想繼續同病友保持聯絡,同佢或者佢個仔研究人生哲理、世界大事、改名轉運、中文英文、GSIS,ESFS、邏輯思維、四字成語、心理生理、葵花寶典…. 可移玉步到聰明仔博格:http://hk.myblog.yahoo.com/wisekid2000

廣告時間二:有關本文產生之所有法律問題,可逕自向Crown Of the World法律事務所查詢,佢哋有最「牛」的senior counsel為閣下提供義務咨詢服務,唔滿意,唔收工。

作者: 雙儿    時間: 11-8-30 09:05     標題: 回覆 edea 的文章

Edea

Negotiation 101 (冇計,我淨係識些少1字頭嘅科目),談判總涉及雙方讓步。如果唔係,嗰啲叫互片,唔係叫談判。你做好做醜,揾啲嘢讓吓我哋好噃。覺得自己啱哂嘅雙儿都要係咁「意2」讓吓Csy_ma啦。

既然手機版可以睇番被刪嘅posts,點解唔照顧吓我哋呢啲開始老花嘅或者買唔起smartphones嘅網友呢,喺呢度都解封呢?

雙儿
作者: samuel89    時間: 11-8-30 11:49

原帖由 雙儿 於 11-8-29 22:37 發表

我唔明有啲人好似Samuel89點諗。試想一下,有個人,先咪理佢係傻定癲,十次八次咁(聽清楚,係十次八次,唔係一次兩次,不斷騷擾辱駡你屋企人同朋友,法庭禁制令禁止佢接近老早已經出咗。宜家俾你發現佢扮做庸人(唔鬼識工人嗰書面語點寫),入咗你屋,你會點做?如果你好似Eviepa啲酸秀才諗法咁,選擇至老死不相往來,我唔怪你。但係你會唔會好似Csy_ma咁,反過嚟怪嗰個企喺庸人旁邊實嘅丫嬛?佢一邊揸住個銀雞係咁吹(雙儿係吹銀雞示警,你哋咪以為雙儿丫嬛出身就襯唔起個銀字得),一邊叫人唔好行埋去,一邊等警察嚟。點知好衰唔衰,警察未到,雙儿啲銀雞聲就惹嚟兩個暴徒。

應該唔關我"點諗"既事.....你舉既例子同發生既野明顯有好大誤差.....我覺得eviepa舉既例子幾好,幾切合實情.....
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2318947&extra=page%3D1&page=15     #282
原帖由 eviepa 於 11-8-24 23:10 發表

雙兒:

辛苦妳了。

對於一些熟知此君前世今生的資深會員,妳的行為是替天行道,補足版主鞭長莫及的地方。但如只以此君最近的言論,而不計算過往,妳就是過火。

在一輛擁擠而搖晃的巴士上,一個男人的手肘碰到了一個女郎的胸部。一般來說,我們是這樣判斷的:如果這個男人從沒有非禮的紀錄,我們傾向相信是意外地碰到,而不是有意;但如果這個男子,強姦、非禮往績多蘿蘿,我們會傾向相信是蓄意的。

要判斷一個會員蓄意去損人,或只是意見不同的表達,不計算往績,怎能準確定奪?

今晚太累了,大概不能寫得太多,只能短短的幾段為妳打氣。

eviepa

作者: samuel89    時間: 11-8-30 12:16

原帖由 joenjac 於 11-8-29 21:29 發表

香港教育政策,是沒有足夠的枝節,讓人無止境討論至下一政策的制定.大政策下來,沒有五年十年,跟本不知結果,雖然有人預見, ...

緣起緣滅,緣來緣去........在此多得joenjac兄,我才對放洋呢條路有興趣, 雖然阿仔暫冇興趣, 但我想當他發覺有同學仔行呢條路,可能會重新思考, 話唔定會有興趣.......或者別輕言再會, 有緣再請教joenjac兄:loveliness:
作者: awah112    時間: 11-8-30 12:45

作者: edea    時間: 11-8-30 13:14

原帖由 雙儿 於 11-8-30 09:05 發表
Edea

Negotiation 101 (冇計,我淨係識些少1字頭嘅科目),談判總涉及雙方讓步。如果唔係,嗰啲叫互片,唔係叫談判。你做好做醜,揾啲嘢讓吓我哋好噃。覺得自己啱哂嘅雙儿都要係咁「意2」讓吓Csy_ma啦。

既然手機版可以睇番被 ...

手機版亦可用桌上電腦睇, 放到大一大都得.
作者: 雙儿    時間: 11-8-30 13:23     標題: 回覆 edea 的文章

哦----明啦。
作者: 雙儿    時間: 11-8-30 13:51     標題: 回覆 joenjac 的文章

聽聞joenjac唔開心,友人囑咐雙儿諗計番佢。盛傳佢鍾意詩詞歌賦,但雙儿不諳平仄,只好勉力寫番首打油詩:

知有阿祖與阿積  昔日六字贈友人
如今丫頭鍾意鬧  有啲上心(有啲就)咪當真

死鬼老友阿王(1877-1927)睇完就話此詩個人風格强烈,一睇就知係雙儿所作,重話「著一『鬧』字而境界全出」。

Joenjac,雙儿個個禮拜返教堂個牧師都係嗰幾句喇。最多我叫E牧師、S牧師勤力啲換吓啲聖經古仔。

阿積唔喺度,你都有你班老友喺度。

作者: 囝囝爸    時間: 11-8-30 13:57

這版的好, 就是海闊天空, 無所不談, 觸類旁通, 更令人啟發, 不限教育子女, 還教化家長.  

任可分享討論, 不想拘泥其他專版, 都可於此分享討論.  可長篇大論, 可短意淺談, 可熱辣辣, 可暖和和, 可傲岸高倨, 可謙遜低言, 可旁觀, 可列席, 合則來, 不合則去.

教育雜談, 教育縱橫, 教育熱辣, 教育熱狗, 教育教育 ... 都可以!
作者: annie40    時間: 11-8-30 14:48

内容是九唔答八, 但非常好笑!
Big thank you!

各位大大

Joenjac 講嘅當有道理,但可能更加因為係咁,就更需要雙儿呢啲小角色調劑一下。

啲暴徒拉晒,就到雙儿呢個丫頭出嚟大廳打掃吓啲打爛嘅杯杯碟碟。打爛咁多嘢要啲時間,一邊打掃,一邊講吓笑娛樂大家。據CSI---BK第 ...

作者: 囝囝爸    時間: 11-8-30 14:59

PM 仍不能回.

一家長:

你說的話, 我理解.  希望能做到客觀, 但礙於性格, 我也有主觀時候. 所以異於我想的, 我都盡力克制不回應.  一回應, 我要講得清楚, 就直話直說, 引來不快.  

見解從來難有絕對, 要主觀堅持, 就要預見反響, 輸贏都會帶來不快, 感性者更覺傷痛.  輸贏難定, 不是結於強橫言論, 旁觀者多數所想為真.

有子女學習成就分享, 過程方法, 已引來稱羨讚賞, 足矣!  

珠玉已陳, 何必再進.  引一位媽媽之言, 不回應是佳回應.
作者: annie40    時間: 11-8-30 18:07

囝囝爸 :
为人如此厚度, 真佩服!

annie
原帖由 囝囝爸 於 11-8-30 14:59 發表
PM 仍不能回.

一家長:

你說的話, 我理解.  希望能做到客觀, 但礙於性格, 我也有主觀時候. 所以異於我想的, 我都盡力克制不回應.  一回應, 我要講得清楚, 就直話直說, 引來不快.  

見解從來難有絕對, 要主觀堅持,  ...

作者: davidmimi    時間: 11-8-31 08:07

如果這兩位不是精神病院的病友, 那麼我們應該是病友, 兩位更是主診醫生!

如果沒有版主的箝制, 這裡不是多了自由, 而是多了兩位冒牌惡版主!
作者: stccmc    時間: 11-8-31 13:25

作者: csy_ma    時間: 11-8-31 22:40

我唔明有啲人好似Samuel89點諗。試想一下,有個人,先咪理佢係傻定癲,十次八次咁(聽清楚,係十次八次,唔係一次兩次,不斷騷擾辱駡你屋企人同朋友,法庭禁制令禁止佢接近老早已經出咗。宜家俾你發現佢扮做庸人(唔鬼識工人嗰書面語點寫),入咗你屋,你會點做?
如果你好似Eviepa啲酸秀才諗法咁,選擇至老死不相往來,我唔怪你。但係你會唔會好似Csy_ma咁,反過嚟怪嗰個企喺庸人旁邊實嘅丫嬛?佢一邊揸住個銀雞係咁吹(雙儿係吹銀雞示警,你哋咪以為雙儿丫嬛出身就襯唔起個銀字得),一邊叫人唔好行埋去,一邊等警察嚟。點知好衰唔衰,警察未到,雙儿啲銀雞聲就惹嚟兩個暴徒。

我又唔明啲網友點解唔學吓立場簡單嘅雙儿,言出必行。一係唔好講「永久封户」,既然講得出,就要做得到,否則只會淪為眾人口中笑柄。人貴自重,網站亦如此。聰明仔老豆,StjoboldboyN:要死番嚟就唔該你哋咪俾人知,俾人知就預咗俾人「殺」。唔係嘅話,個遊戲冇規冇矩點玩?至於兩名暴徒,雙儿雖然係粗人,但係唔識同下流人講嘢,麻煩過主。

體貼並富有犧牲精神既雙兒姐:
多謝妳話就算覺得妳啱都俾咗面我,不過,妳可能係"俾面"果兩位"暴徒"多D?
無可否認,因為妳同聰明仔老爹既鬧戲,引來好多人擔凳仔,呢度既人氣反而多D。呢樣野,可能叫抵得諗,多過浪費?
似乎聰明仔老爹都係俾妳差別對待既,因為妳至少肯為佢花多d時間?
我游黎呢個大海既時候,大概已過了茱迪懷既黃金時期,雖然都好想睇返以前既璀璨,不過總係為而家既話題而分咗心,至今睇咗唔夠三頁 還好在這裡仍得見部分星級網友曝光
不過,我之前除咗去囡囡學校既討論區外,係唔睇其他版既,但係響呢度學到好多野,先至慢慢拓寬眼界(我會追蹤一些明星網友去邊,就順便去果度睇吓)都要講聲多謝多謝

要講可惜既,倒係呢度來來去去發言既,多半係得熟悉既新舊朋友。可能係好多人唔似得我咁盲,第一次入黎就忍唔住加把口,結果都唔知發生咩事,就俾聰明仔老爹中英夾擊 。不過無可置疑,呢度粒粒皆星,聰明仔老爹又因為偏得黎,講野又不失有point,反而可引起大家既討論氣氛。

我個人認為,把"教育政策"版回歸其正名,並無不當。就好像一壇自有一壇既家規一樣,請走違反事先明訂規則者,並無不當一樣。何況,版主答應保留題目,加上超連結,亦即也延續習慣閱讀者的需要。也贊成版主按規矩之餘作特殊處理。
在這版當版主也實在不易,辛苦晒。雙兒,都同妳講聲:辛苦晒
作者: cow    時間: 11-8-31 23:28

原帖由 edea 於 11-8-26 14:09 發表
久未上來, 又一場筆戰.....

希望版主可以多些上來看看.
-------------------------------------------
基本版規 2011年1月16日
禁止:
...
11) 發佈含版權而並非由信息發放者擁有之文字、圖片、影像、聲音,及應用軟件。
12) 內容含有淫褻、不雅、粗言穢語、人身攻擊、誹謗內容成份之帖子。有關文章,不論誰是誰非,均會被管理員及版主刪除。
--------------------------------------------
犯版規的(尤其版規十一)大有人在, 但是否犯規, 犯規輕重, 怎樣處分, 由版主決定, 所以版主應多些上來. (好像無人因犯版規十一而被警告)
原帖由 囝囝爸 於 11-8-28 00:22 發表

粗言有好多種, 有D粗, 有D幼D. 要看上文下理.
好多人用粗口諧音而不知, 有D人知是粗話但不知其原音有幾粗, 之前某大學學生報用了"頂你個肺"被批評, 之後我已不說這句話了.

作者: 囝囝爸    時間: 11-9-1 00:39

cow:

"頂你個肺"、"粉腸" 等都是不雅之言.  我上上文都同意應不許可.  偶一氣極而言而不指人者或可原諒, 常掛於口當然要禁.  

我個仔講"果條友"之類都比我鬧, 點解唔講"果個人".

作者: ANChan59    時間: 11-9-1 00:59     標題: 回覆 96# cow 的文章

For (11), if you quote the link or source of info, should be fine. Of course, some posters may miss to quote the source.
作者: stccmc    時間: 11-9-1 08:56

作者: ANChan59    時間: 11-9-1 09:38     標題: 回覆 99# stccmc 的文章

Thanks for your differentiation.

Forum master can seek for legal advice and state the reference guideline or what's appropriate to respect the IP of the original author(s).

I can't see posters intentionally infringed the IP right in BK, more technically violation (miss out reference) or convenient to readers (post the complete article) in the forum.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5