教育王國

標題: 2011-2012 小三俱樂部 @@@@@ [打印本頁]

作者: tramtram    時間: 11-9-1 14:56     標題: 2011-2012 小三俱樂部 @@@@@

大家好.
祝願各位仔女, 開心學習, 愉快成長.
呀女, 今年 3D 班, 好開心班主任/英文老師分別係P.1 & P.2 班主任.
作者: PUKU    時間: 11-9-2 09:36

hi

大家好:

仔仔今年係 3E 班呀!

原帖由 tramtram 於 11-9-1 14:56 發表
大家好.
祝願各位仔女, 開心學習, 愉快成長.
呀女, 今年 3D 班, 好開心班主任/英文老師分別係P.1 & P.2 班主任.

作者: Gabrielma    時間: 11-9-2 10:35     標題: 回復 2# tramtram 的帖子

大家好 !  唔經唔覺, 囡囡已經升三年級, 今年3D, 囡囡只知道班主任係李老師, 唔知邊個係英文老師, 請問英文老師 NICE 嗎?   不過唔知李老師今年教幾多科?  仲有班主任李老師會係 12月生 BB, 到時可能有代貨老師 !
作者: tramtram    時間: 11-9-3 11:22

妳仔仔同我囡囡好朋友一班 (yo yo), 大家亙相照顧下.
原帖由 PUKU 於 11-9-2 09:36 發表
hi

大家好:

仔仔今年係 3E 班呀!

作者: tramtram    時間: 11-9-3 11:26

英文老師係之前2D班主任, 即係我個女果班, 她非常好人, 好全面照顧學生.

李老師12月生啦, 應該要代課老師.

今期Y記游水可以見面啦.
原帖由 Gabrielma 於 11-9-2 10:35 發表
大家好 !  唔經唔覺, 囡囡已經升三年級, 今年3D, 囡囡只知道班主任係李老師, 唔知邊個係英文老師, 請問英文老師 NICE 嗎?   不過唔知李老師今年教幾多科?  仲有班主任李老師會係 12月生 BB, 到時可能有代貨老師 ! ...

作者: Gabrielma    時間: 11-9-5 13:01     標題: 回復 1# tramtram 的帖子

nice 就好啦, 我都放心好多 !

係呀, FRI可以見面啦 !
作者: PUKU    時間: 11-9-7 17:30

好呀!仔仔話一年班都係同 yo yo 同班架。早兩日先問佢有冇一年班d同學同班,佢仲答無,真係比佢激到暈得一陣陣。

原帖由 tramtram 於 11-9-3 11:22 發表
妳仔仔同我囡囡好朋友一班 (yo yo), 大家亙相照顧下.

作者: creamymami2007    時間: 11-9-9 10:17

大家好!!!我大牛囝讀3D班, 大家互相照應!!!我們做媽鎷除了返工要有EQ, 開學都要有EQ, 今年我家細牛囡讀K1, 大牛哥成日問細牛妹有冇功課, 真係唔知好嬲定好笑
作者: kcm    時間: 11-9-9 13:16

我囝囝都係3D, 大家努力呀!

冇聽我個仔講李老師有bb? 佢只係講體育老師好惡吓!
作者: tramtram    時間: 11-9-15 14:25

我個女都講第一堂體育老師要佢地企足一堂, 唔知做咩?   好辛苦.   琴日, 打羽毛球正常活動.

班相出左, 李老師果肚都幾大....看她好精神, 佢好好人, 我都"鄧" 佢開心.

原帖由 kcm 於 11-9-9 13:16 發表
我囝囝都係3D, 大家努力呀!

冇聽我個仔講李老師有bb? 佢只係講體育老師好惡吓!

作者: Gabrielma    時間: 11-9-21 13:40

講開羽毛球, 原來學校星期一至四除左校隊, 係無體育方面的興趣班 (e.g. 羽毛球. 兵球. 足球. 籃球. 排球, etc), 小朋友想多做運動都要自己係出邊搵 !

原帖由 tramtram 於 11-9-15 14:25 發表
我個女都講第一堂體育老師要佢地企足一堂, 唔知做咩?   好辛苦.   琴日, 打羽毛球正常活動.

班相出左, 李老師果肚都幾大....看她好精神, 佢好好人, 我都"鄧" 佢開心.

...

作者: jk923    時間: 11-9-21 21:19

老友,
重記唔記得我呀?阿仔5年班啦,之前BK成日唔比我入呢邊,搞到我無晒之機入黎,今日又到黎喇,希望佢唔好short啦,見你地升中派位鬧得好激烈下喎,第我話你知係邊度聽到我地TSA成績係全港學校Top10%裏面,係係學校綜藝活動"同心、樂韻、躍動、鼓舞"個節目裏面有個(唔記得係咪校監)講出黎。

我個女本來入小一,因為身體出左d問題,要出年先可以返小一。

大牛媽:
大牛有無進步呀,要加油呀!

你地個個都要加油呀,因為TSA,真係多左好多野做。
作者: Gabrielma    時間: 11-9-23 09:48

點會唔記得你呀!   好歡迎你回來!囝囝今年呈分啦,都應該很忙, 加油啦 !

囡囡身體點呀? 希望佢快D好番!  

我阿囡返左學三星期, 仲有holiday mood, 執書包雲遊(即欠帶), 上星期仲唔記得溫默書添, 希望佢快d回復正常!

原帖由 jk923 於 11-9-21 21:19 發表
老友,
重記唔記得我呀?阿仔5年班啦,之前BK成日唔比我入呢邊,搞到我無晒之機入黎,今日又到黎喇,希望佢唔好short啦,見你地升中派位鬧得好激烈下喎,第我話你知係邊度聽到我地TSA成績係全港學校Top10%裏面,係係學校綜藝活動"同心 ...

作者: tramtram    時間: 11-9-28 17:17     標題: 回復 2# jk923 的帖子

jk923

好耐無見啦....bk 咁衰, 阻住晒我地chat

時間過得好怏, 妳仔仔 p.5 係唔係開始好緊張呢? 功課多唔多呀 ? 我地 p.3 暫時功課都ok, 不過, 琴日, 收到一份tsa(中文閱讀) 都有好幾編, 之前, 問過學校主任, 話tsa 學校會攪掂, 而家, 又要當功課咁做, 希望唔好太多數量啦, 唔係都幾大壓力, 妳仔之前p.3 係唔係咁嫁?

另妳囡囡身體咩事呀 ? 而家係唔係好返啦 ?

中學派位果面, 係有人攪事, 越講越過分, 好在大家家長團結, 踢走了她.  學校最近都將通告內英中, 加了顏色, 大家都好易明白, 妳係唔係開始為仔仔物色中學呢 ? 遲d我地又要請教妳啦......
作者: jk923    時間: 11-10-8 14:09

阿仔三年級果時都多左功課架,而且d野又好似深左咁,但好彩2個月後都返上軌道。
今年阿仔暫時都ok,下個星期就測驗喇,大家要努力。
阿女方面一匹布咁長呀,不過療程進度ok。
作者: Gabrielma    時間: 11-10-11 11:08

三年級有 TSA, 所以都多d功課, 而TSA真係比學校課程深同多, 剛升小三, 小朋友真係唔夠時間做完份PAPER, 未必唔識, 不過唔識分配時間,下學期就OK.
作者: tramtram    時間: 11-10-11 16:51

我本想開學第一次測驗教課文唔多, 應該輕鬆D, 但一溫起來, 都幾多野要溫....大家加油 !
作者: jk923    時間: 11-10-17 21:55

我個仔都係hea住咁溫書,我話佢知如果d成績唔keep住就送佢去補習,等佢玩少d!
作者: Gabrielma    時間: 11-10-20 11:02

我都係咁同d囝囡講.

原帖由 jk923 於 11-10-17 21:55 發表
我個仔都係hea住咁溫書,我話佢知如果d成績唔keep住就送佢去補習,等佢玩少d!

作者: tramtram    時間: 11-10-21 15:07

D句我都時時講, 一講完呀女就靜晒乖乖地....
原帖由 Gabrielma 於 11-10-20 11:02 發表
我都係咁同d囝囡講.

作者: creamymami2007    時間: 11-10-28 12:27

大家好!!!大牛囝測完第一次測驗, 佢已經同我報案話好深, 會唔合格, 都唔知點應對佢, 我唯有叫佢再努力!!!
作者: creamymami2007    時間: 11-10-28 13:37

hi jk923,

緊係記得你啦!!!

大牛有進步!!! 但學習態度就要改善!!! 懶肋出現次數持續上升

原帖由 jk923 於 11-9-21 21:19 發表
老友,
重記唔記得我呀?阿仔5年班啦,之前BK成日唔比我入呢邊,搞到我無晒之機入黎,今日又到黎喇,希望佢唔好short啦,見你地升中派位鬧得好激烈下喎,第我話你知係邊度聽到我地TSA成績係全港學校Top10%裏面,係係學校綜藝活動"同心 ...

作者: jk923    時間: 11-11-16 22:51

原帖由 creamymami2007 於 11-10-28 13:37 發表
hi jk923,

緊係記得你啦!!!

大牛有進步!!! 但學習態度就要改善!!! 懶肋出現次數持續上升

有進步就好喇!我個仔都懶左呀。
作者: cyhk2006    時間: 11-11-22 10:49

好耐無上來,留返條腳毛先!
我小女下年都入馬基大家庭,感覺上小一課程應該比我地當年深,希望小女頂得順.
作者: tramtram    時間: 11-11-23 16:06

恭喜晒.

原帖由 cyhk2006 於 11-11-22 10:49 發表
我小女下年都入馬基大家庭,感覺上小一課程應該比我地當年深,希望小女頂得順.

作者: kcm    時間: 11-11-23 23:26

原來我個囡又係同你個囡一樣出年讀小一, 咁出年一定要約下見個面, 大家咁有緣份.

原帖由 cyhk2006 於 11-11-22 10:49 發表

作者: cyhk2006    時間: 11-11-24 11:00

原帖由 kcm 於 11-11-23 23:26 發表
原來我個囡又係同你個囡一樣出年讀小一, 咁出年一定要約下見個面, 大家咁有緣份.

請問你大既小朋友係仔仔定女女呢?
作者: kcm    時間: 11-11-24 23:13

囝囝呀! 不過唔似大哥哥.

原帖由 cyhk2006 於 11-11-24 11:00 發表

請問你大既小朋友係仔仔定女女呢?

作者: jk923    時間: 11-11-28 20:20

原帖由 kcm 於 11-11-23 23:26 發表

重有我個囡囡!
作者: cyhk2006    時間: 11-11-29 16:47

原帖由 jk923 於 11-11-28 20:20 發表

重有我個囡囡!

我又係阿仔行頭喎 ! 好Q! 我好擔心下年2件上晒小學,我會頂唔順.
作者: kcm    時間: 11-11-29 21:31

大家努力!

請問有冇3D家長? 聽亞囝講代李老師個位中文老師唔識普通話, 如果佢代到李老師坐完月回來咁咪有幾個月都唔駛上普通話堂? (中文堂己用廣東話上, 但普通話堂都係用廣東話好奇怪....)

原帖由 cyhk2006 於 11-11-29 16:47 發表

我又係阿仔行頭喎 ! 好Q! 我好擔心下年2件上晒小學,我會頂唔順.

作者: jk923    時間: 11-11-29 22:06     標題: 回復 31# kcm 的帖子

會唔會由第二個老師上普通話呢?
作者: moon11    時間: 11-11-30 22:31

我的女兒都是讀三D班,希望校長可以找一位懂普通話的老師代替李老師上中文及普通話課,女兒話現時普通話課都要用廣東話上課,情況已維持了一個月,若繼續下去,同學的普通話便會生疏,三D班原是普通話班,真是諷刺!

作者: kcm    時間: 11-11-30 22:49

聽亞囝講應該係現任代課老師教埋, 我估學校冇諗住再安排.  

原帖由 jk923 於 11-11-29 22:06 發表
會唔會由第二個老師上普通話呢?

作者: tramtram    時間: 11-12-1 16:08

hi kcm/Moon11

我囡都講過代課老師D普通 (同學仔聽得好辛苦), 其實, 老師末能用普教中文, 用返粵語都可接受, 起碼上, 課文上會明白學到知識, 如免強用普通話來教, 會有反效果, 最唔明普通話都係佢教, 確實有點問題 ????  到現在似乎學校都末知出了問題 ????

話長唔長話短唔短重要捱兩個月..
我都唔知掂好...

原帖由 kcm 於 11-11-30 22:49 發表
聽亞囝講應該係現任代課老師教埋, 我估學校冇諗住再安排.  

作者: tramtram    時間: 11-12-1 16:15

我女講好多時上堂都要開電子課本
原帖由 moon11 於 11-11-30 22:31 發表
我的女兒都是讀三D班,希望校長可以找一位懂普通話的老師代替李老師上中文及普通話課,女兒話現時普通話課都要用廣東話上課,情況已維持了一個月,若繼續下去,同學的普通話便會生疏,三D班原是普通話班,真是諷刺!

...

作者: kcm    時間: 11-12-1 22:09

tramtram,

我睇法同你一樣, 中文堂用廣東話可接受, 但普通話堂用廣東話.....

李老師突然放病假, 搵左個唔識普通話既老師教晒中常普可接受, 但最唔開心係學校一早知老師會放產假,(現在還早了咁多放假) 學校應該要解決普通話堂既問題, 睇來安排上確有D問題.

原帖由 tramtram 於 11-12-1 16:08 發表
hi kcm/Moon11

我囡都講過代課老師D普通 (同學仔聽得好辛苦), 其實, 老師末能用普教中文, 用返粵語都可接受, 起碼上, 課文上會明白學到知識, 如免強用普通話來教, 會有反效果, 最唔明普通話都係佢教, 確實有點問題  ...

作者: tramtram    時間: 11-12-2 11:16

有點亂亂地, 來緊考試有/無普通話考 ? 如有, 又計分的話, 都唔知情況會係掂 ???? 大家有/無解決辦法 ? 我相信家校都係大前題為學生著想.
原帖由 kcm 於 11-12-1 22:09 發表
tramtram,

我睇法同你一樣, 中文堂用廣東話可接受, 但普通話堂用廣東話.....

李老師突然放病假, 搵左個唔識普通話既老師教晒中常普可接受, 但最唔開心係學校一早知老師會放產假,(現在還早了咁多放假) 學 ...

作者: Gabrielma    時間: 11-12-2 13:16

學校究竟有幾多合資格普通話老師?  真係咁缺人咩?

而家好多小學都係 p.2-p.6 普教中啦!  點解馬基唔係?
作者: kcm    時間: 11-12-8 22:23     標題: 回復 1# Gabrielma 的帖子

亞囝笑住話比我知, 今日普通話評估係由唔識普通話既代課老師做評估..
作者: Gabrielma    時間: 11-12-12 15:01

我都唔記得左有評估!  睇黎評估都係"象徵式" !
作者: creamymami2007    時間: 11-12-13 15:18

大牛囝冇同我講中文老師唔識普通話, 可能大牛囝上堂都係暈得一陣陣:igiveup:

原帖由 kcm 於 11-12-8 22:23 發表
亞囝笑住話比我知, 今日普通話評估係由唔識普通話既代課老師做評估, 連佢都覺得好好笑.:igiveup:

作者: tramtram    時間: 12-2-1 17:15

大家好.

祝願各位新年快樂,  身體健康 &  學業進步 !

3D 家長有好消息, 聽聞李老師15號返學啦, 相信最開心係班小朋友.

新年前, 學校安排了一位新代課老師, 合適普教中.,
作者: creamymami2007    時間: 12-2-8 15:04

大家好!!好耐無上來, 新學期開始希望囝囝囡囡聽話聽教!!!

作者: jk923    時間: 12-2-8 18:17

好耐無過黎喇!祝小朋友身體健康!學業進步!
作者: pearlpytai    時間: 12-2-10 08:46

小女今次考試數學成績欠佳, 考慮找補習老師上門補課, 請問各位家長有冇好介紹.
作者: jk923    時間: 12-2-11 22:47

阿仔星期一出發去新加坡喇,希望佢地順順利利!玩得開心!辛苦校長同老師喇!
作者: pearlpytai    時間: 12-2-13 11:52

回復 jk923 的帖子

好羨慕啊! 想問吓小朋友要達到咩條件學校先會揀佢架?

作者: jk923    時間: 12-2-13 21:36

pearlpytai 發表於 12-2-13 11:52

好羨慕啊! 想問吓小朋友要達到咩條件學校先會揀佢架?

唔洗羨慕,到時比心機d就會有機會,阿仔話校長講過有機會想plan去紐西蘭,不過一切在商討中
第一次係全級派通告,講地點、行程、費用,目的
通告寫住甄選資格
1、語文能力(英語、普通話)
2、主動性
3、自理能力
阿仔甄選果日要交2篇英文信(自薦信、希望去到星加坡有咩得著)
小組討論
簡介會講今年有唔記得約定係超過100交表,最後揀左48人

作者: pearlpytai    時間: 12-2-22 08:47

多謝你提供資料, 可以跟老師和同學一齊出發, 相信這次遊學會另小朋友留下難忘回憶.
作者: tramtram    時間: 12-2-29 15:05

嘩, 呀仔一定好開心啦, 呀女數學老師有份帶隊.

jk923 發表於 12-2-13 21:36
唔洗羨慕,到時比心機d就會有機會,阿仔話校長講過有機會想plan去紐西蘭,不過一切在商討中
第一次係全級 ...

作者: tramtram    時間: 12-2-29 15:11

pearlpytai 發表於 12-2-10 08:46
小女今次考試數學成績欠佳, 考慮找補習老師上門補課, 請問各位家長有冇好介紹. ...

我覺得除了數學, 其他科目整體都差了, 因課文深了, 分數更難取, 有間CENTRE http://www.soinedu.com.hk/html/intro.html, 補數好 OK, 我好多朋友仔女都搵佢地幫手, 成績真係進步不少, 妳参考下啦.

作者: pearlpytai    時間: 12-3-1 08:29

回復 tramtram 的帖子

多謝你的資料, 中心位置幾適合我, 我會嘗試聯絡找找.
作者: jk923    時間: 12-3-3 21:03

tramtram 發表於 12-2-29 15:11
我覺得除了數學, 其他科目整體都差了, 因課文深了, 分數更難取, 有間CENTRE http://www.soinedu.com.hk/ht ...

我都有朋友個仔係呢度補,但我搬黎呢度後有個fd介紹左個私補係我隔離座,希望都有幫助啦!
作者: tramtram    時間: 12-3-6 14:44

jk923 發表於 12-3-3 21:03
我都有朋友個仔係呢度補,但我搬黎呢度後有個fd介紹左個私補係我隔離座,希望都有幫助啦! ...
咩形式都好, 最緊要幫到手, .....父母就開心.

作者: creamymami2007    時間: 12-6-22 10:46

大家好!!!好耐冇上來!!!考完試!!!大家可以休息吓!!!不用再變4點鐘的女巫
作者: pearlpytai    時間: 12-6-25 08:38

星期六已經帶囡囡去咗荃灣協和廣場花粟鼠寶堡走咗一天, 由佢癲足一日, 輕鬆吓!
作者: jk923    時間: 12-6-26 21:21

d卷派得7788。
作者: creamymami2007    時間: 12-6-27 16:55

新學期普教中要折班了, 大牛囝好唔捨得, 大家小朋友有冇這個問題???
作者: pearlpytai    時間: 12-6-28 08:57

5班拆散, 又再少D機會同佢D好朋友一班, 當然會唔捨得.
今年中文書改用新課本, 書單上註明"用普通話教中文版", 唔知會唔用普話教呢?

作者: Gabrielma    時間: 12-7-9 14:05

回復 pearlpytai 的帖子

P.4 唔會用普教中, 用普通話教中文版只係中文上有拼音, 方便小朋友 / 家長聽cd 朗讀, 或者個別老師會用普通話朗讀課文, 但唔係個個中文老師都識普通話!
作者: creamymami2007    時間: 12-7-19 16:53

回復 Gabrielma 的帖子

我都想繼續有普教中, 可惜教局唔資助四至六年級, 香港教育制度就係咁令人失望

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5