教育王國

標題: 名校小一  17人爭一學額 [打印本頁]

作者: thomasha    時間: 11-9-15 18:00     標題: 名校小一  17人爭一學額

名校小一  17人爭一學額 (Apple Daily)
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110915&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=15615399

英華申請人比男拔更多?

作者: **芳芳**    時間: 11-9-15 18:01

可能男拔比人有無乜機會既感覺, 所以費時考.......
作者: sytw    時間: 11-9-15 18:07

睇黎超級名校係會令一d人卻步
作者: Master_Sam    時間: 11-9-15 18:09

睇數字, 今年入英華更加給人冇乜機會既感覺.
作者: thomasha    時間: 11-9-15 18:13

照你咁睇,明年英華應該會少番d人考,因為實在太多人報,爭崩頭
原帖由 **芳芳** 於 11-9-15 18:01 發表

作者: fanwong29    時間: 11-9-15 18:17

各位小朋友,家長繼續努力,加油!一定可"苦盡甘來",考入心儀嘅小學。
作者: Master_Sam    時間: 11-9-15 18:19

傻喇! thomasha
明年少d人報可能係因為變埋做--超級名校.

原帖由 sytw 於 15-9-2011 18:07 發表
睇黎超級名校係會令一d人卻步

作者: thomasha    時間: 11-9-15 18:23

Like x 1 million!!!
原帖由 fanwong29 於 11-9-15 18:17 發表
各位小朋友,家長繼續努力,加油!一定可"苦盡甘來",考入心儀嘅小學。

作者: fanwong29    時間: 11-9-15 18:27

因我哋上一年都吃個呢d苦!
原帖由 thomasha 於 11-9-15 18:23 發表
Like x 1 million!!!

作者: TOKIN    時間: 11-9-15 18:33

It seems chance is less, but better than no chance.
作者: Gerard    時間: 11-9-15 18:34

作者: babybear    時間: 11-9-15 18:49

你完全講中我既心態!我唔報男拔同St Paul co ed, 正正係呢個原因!
明知收既機會極微,都無謂浪費大家時間囉!

原帖由 **芳芳** 於 11-9-15 18:01 發表

作者: sarahlmf    時間: 11-9-15 19:00

我又唔係咁睇,考唔一定考到,但唔考就肯定無,而且點解大家認定自己的小朋友不可能是17個中最好的一個呢

作者: fanwong29    時間: 11-9-15 19:04

e兩間收生真係好微!17人爭一學額,但今年YW真是難上加難,要20人先爭一學額,不可這樣說"無謂浪費時間,因為機會留給有準備的人。
原帖由 babybear 於 11-9-15 18:49 發表
你完全講中我既想法!我唔報男拔同St Paul co ed, 正正係呢個原因!
明知收既機會極微,都無謂浪費大家時間囉!

作者: sytw    時間: 11-9-15 19:09

AGREE!
我會俾仔仔試左先,試左唔一定得,但唔試一定唔得!
我表姐個女考間間都唔收,唯獨DGJS收左佢,有時d野真係唔試過唔知呢
原帖由 sarahlmf 於 11-9-15 19:00 發表
我又唔係咁睇,考唔一定考到,但唔考就肯定無,而且點解大家認定自己的小朋友不可能是17個中最好的一個呢

作者: fanwong29    時間: 11-9-15 19:12

支持!贊成!
原帖由 sarahlmf 於 11-9-15 19:00 發表

作者: thomasha    時間: 11-9-15 19:21

Agree 100%

作者: 戀仔狂    時間: 11-9-15 19:45

原帖由 sytw 於 11-9-15 19:09 發表
AGREE!
我會俾仔仔試左先,試左唔一定得,但唔試一定唔得!
我表姐個女考間間都唔收,唯獨DGJS收左佢,有時d野真係唔試過唔知呢

同意!!
作者: SCKnight    時間: 11-9-15 19:57

咁都要睇下家長同小朋友喜唔喜歡間學校。唔喜歡去考既浪費時間亦令小朋友無故頻撲。有能力,並不等如一定要試。況且而家有好多算擇,各色其式,咁亦証明香港家長,亦非人云亦云,都會根據自己情況算擇。
作者: Gerard    時間: 11-9-15 21:14

作者: elizatyy    時間: 11-9-15 22:13

特異功能
作者: littlefaith    時間: 11-9-15 22:53

原帖由 Gerard 於 11-9-15 21:14 發表

WA, 我真係好buy你ar, 你直情中晒point 我pm了你, 留意 ^u^

我唔報係清楚收生標準, 不是 1/17的問題, 例如St. Paul Co-ed其實只有42個位比同學校無關的人, 我同學校無關係; 沒有相同宗教(不過簡介會好似話 ...

特異功能… 哈哈,早前兩歲已經識得二千個字嗰個女仔一定間間都收。 :)
作者: ilj    時間: 11-9-15 23:20

作者: 青青河邊草    時間: 11-9-15 23:32

原帖由 SCKnight 於 11-9-15 19:57 發表

咁都要睇下家長同小朋友喜唔喜歡間學校。唔喜歡去考既浪費時間亦令小朋友無故頻撲。有能力,並不等如一定要試。況且而家有好多算擇,各色其式,咁亦証明香港家長,亦非人云亦云,都會根據自己情況算擇。 ...

無錯

點解男拔就一定要扑到去申請?
我自己都對呢類學校麻麻地,
朋友E生女讀一間私校, 全校考第一.
佢都話, 考中學唔會考女拔萃, 因為唔鍾意小女拔D女仔..
(佢後尾自己考到st paul co-ed)
話"某些"名校學生無一定的"格", 我唔係好信.
作者: blueroselam    時間: 11-9-16 09:33

我都同意你講法!!
作者: Master_Sam    時間: 11-9-16 10:16     標題: 回覆 22# littlefaith 的文章

妳指"虎媽"?
作者: Master_Sam    時間: 11-9-16 11:12

我認為男拔,co-edu, 英華等任何學校都應該報考,不要預先放棄. 唔需要太多顧慮. 等撞期面試時再考慮都未遲. 況且還可以要求改時間.

除了我們選校, 學校亦在選我們. 孩子大部份都有樣睇. 是否學校杯茶, 老師們會很快認出來.

[所以不要以為名校都唔收既話, 超級名校就一定唔收.]

原帖由 青青河邊草 於 15-9-2011 23:32 發表

無錯

點解男拔就一定要扑到去申請?
我自己都對呢類學校麻麻地,
話"某些"名校學生無一定 ...

作者: share123    時間: 11-9-16 12:03

英華申請人比男拔更多? ...

並不奇怪,因為學費同DB, SPCC比,始終平一截,所以多d人負擔得起. 考TSL的人更多,同經濟原因都有直接關係....
作者: HaYi    時間: 11-9-16 12:14

絕對同意, SPCC 除左學費, 長遠仲要好多其它support, 好多因素不純是小朋友本身的資質, 而是家庭的資源負擔問題, 所以我都冇報.  反而TSL, YW 會睇小朋友本身多些, 所以真係多人會試的.

原帖由 share123 於 11-9-16 12:03 發表

並不奇怪,因為學費同DB, SPCC比,始終平一截,所以多d人負擔得起. 考TSL的人更多,同經濟原因都有直接關係....

作者: 小曳人    時間: 11-9-16 12:16

原帖由 share123 於 11-9-16 12:03 發表

agree~~
作者: 米米噢    時間: 11-9-16 12:28

學校的需求, 自己小朋友的能力與資質, 做家長的真很難作平衡, 因5歲人仔, 家長會是高估或低估自己小朋友的所有, 大家也很難說, 小朋友在學習生涯過程亦未必開心, 頭都痕!
作者: babybear    時間: 11-9-16 13:05

都仲要睇埋家庭有幾多support.

原帖由 米米噢 於 11-9-16 12:28 發表
學校的需求, 自己小朋友的能力與資質, 做家長的真很難作平衡, 因5歲人仔, 家長會是高估或低估自己小朋友的所有, 大家也很難說, 小朋友在學習生涯過程亦未必開心, 頭都痕! ...

作者: Joechengck    時間: 11-9-16 14:09

我個人覺得應該幫小朋友報多一些不同種類和不同能力要求(different grading)的學校,因為:
1) 當妳/你訓練同教育自己小朋友的時候,未必清楚了解
小朋友的能力與資質到什麼級別,妳/你覺得自已的小朋友很叻,其實可能只是到達部份(非頂級)學校的要求,為保險計,報多些不同級別的學校是好的。(也可作面試的訓練)
2)而報一些不同種類學校的時候,(例如國際學校, 傳统學校或活動教學等) 妳/你可以給子女多些選擇及認識。
作者: Master_Sam    時間: 11-9-16 14:44

學費貴唔係問題, 有Remission麻. 但係其他費用就間間都差不多la. 豐檢由人.

原帖由 share123 於 16-9-2011 12:03 發表

作者: thomasha    時間: 11-9-16 14:46

Agreed.  Not sure why parents do not take this into consideration when they compare schools, if $$$ is one of the considerations.
原帖由 Master_Sam 於 11-9-16 14:44 發表
學費貴唔係問題, 有Remission麻. 但係其他費用就間間都差不多la. 豐檢由人.

作者: Master_Sam    時間: 11-9-16 14:51

Agree. 俾多d學校d老師見下總好過自己先蒒選.

原帖由 Joechengck 於 16-9-2011 14:09 發表
我個人覺得應該幫小朋友報多一些不同種類和不同能力要求(different grading)的學校,因為:
小朋友的能力與資質到什麼級別,妳/你覺得自已的小朋友很叻,其實可能只是到達 ...

作者: thomasha    時間: 11-9-16 15:58

I think we should strike a balance between trying different schools vs suitability perceived by parents.  My son is quite introverted; we only applied for 1 activity-based school and he did not get a place; we also applied for 2 very traditional schools and he was not accepted either; at the end we found that schools that have a mixture of both seemed to like him and gave him offers.  The lesson from this experience is that we should try a variety of schools, though it may be more fruitful to put more effort on schools which are likely to be suitable to the child.
原帖由 Joechengck 於 11-9-16 14:09 發表
小朋友的能力與資質到什麼級別,妳/你覺得自已的小朋友很叻,其實可能只是到達 ...

作者: 小曳人    時間: 11-9-16 16:13

原帖由 Master_Sam 於 11-9-16 14:44 發表

點會唔係問題?我就申請唔到喇!
好坦白講,如果我個仔兩間都收,我會揀YW,因為學校平好多

作者: Gerard    時間: 11-9-16 16:33

作者: elizatyy    時間: 11-9-16 16:56

其實一個月的課外活動費都要预4、5千呅。
作者: thomasha    時間: 11-9-16 18:11

不是很明白, 既然有學費減免,學費高已不是問題; 課外活動豐儉由人,還要擔心甚麼呢?
原帖由 小曳人 於 11-9-16 16:13 發表

點會唔係問題?我就申請唔到喇!
好坦白講,如果我個仔兩間都收,我會揀YW,因為學校平好多

作者: babybear    時間: 11-9-16 18:43

學費減免唔係人人都有資格申請架!對一班冇資格申請學費減免,而公司又冇資助既所謂中產就要睇餸食飯架啦!有乜咁出奇?

原帖由 thomasha 於 11-9-16 18:11 發表
不是很明白, 既然有學費減免,學費高已不是問題; 課外活動豐儉由人,還要擔心甚麼呢?

作者: thomasha    時間: 11-9-16 19:24

家庭年薪十八萬到五十四萬也有資助,真的那麼難申請嗎?聽說申請的人不多呢!
原帖由 babybear 於 11-9-16 18:43 發表
學費減免唔係人人都有資格申請架!對一班冇資格申請學費減免,而公司又冇資助既所謂中產就要睇餸食飯架啦!有乜咁出奇?

作者: HaYi    時間: 11-9-16 21:18     標題: 回覆 1# thomasha 的文章

我想讀得Tier 1 貴學費名校的好少人會申請學費減免 (睇下英基個case 就是), 加上課外活動如果要出色, 定要有專攻, 不是單項, 應該起碼語言 / 音樂 / 體育各一, 仲要是冷門些的, 分分鐘樣樣要私教, 費用每小時幾百元起, 都好厲害, 仲不肯定有回報, 我聽過有dbs人月花4萬在課外活動.. 幾千元我想"名牌" 幼稚園生一般月月都已要, 在小學層面應該很不夠. 仲要"人有我有"之每級都有的假期遊學, 不會去長洲吧... 冇預足的真係會幾煩..
作者: 小曳人    時間: 11-9-16 21:23

原帖由 thomasha 於 11-9-16 19:24 發表
家庭年薪十八萬到五十四萬也有資助,真的那麼難申請嗎?聽說申請的人不多呢!

因為,我們嘅入息超過呢個數,但負擔好大...
作者: 小曳人    時間: 11-9-16 21:28

原帖由 HaYi 於 11-9-16 21:18 發表
我想讀得Tier 1 貴學費名校的好少人會申請學費減免 (睇下英基個case 就是), 加上課外活動如果要出色, 定要有專攻, 不是單項, 應該起碼語言 / 音樂 / 體育各一, 仲要是冷門些的, 分分鐘樣樣要私教, 費用每小時幾百元 ...

正是!
你入得去,個package要付出嘅開銷唔只學費咁簡單,何況我仲有個細嘅!
我曾經講過,我寧願俾$$出國留學,都唔讀db,當然,可能唔好彩(定好彩)有日我自打咀巴啦... 到真係有offer時,又真係唔係咁易放棄嘅..
但留學嘅錢已經供緊..
作者: babybear    時間: 11-9-16 21:35

同是天涯淪落人

原帖由 小曳人 於 11-9-16 21:23 發表

因為,我們嘅入息超過呢個數,但負擔好大...

作者: thomasha    時間: 11-9-16 21:36

如果財政不許可的話,就不要人有我有的跟風學這學那的, 始終求學時期,學業才是最重要。

另外,少人申請學費減免絕不應該成為不申請的理由,有需要便申請,何必介意別人怎麼看?
原帖由 HaYi 於 11-9-16 21:18 發表
我想讀得Tier 1 貴學費名校的好少人會申請學費減免 (睇下英基個case 就是), 加上課外活動如果要出色, 定要有專攻, 不是單項, 應該起碼語言 / 音樂 / 體育各一, 仲要是冷門些的, 分分鐘樣樣要私教, 費用每小時幾百元 ...

作者: edea    時間: 11-9-16 22:23

原帖由 青青河邊草 於 11-9-15 23:32 發表

話"某些"名校學生無一定的"格", 我唔係好信.                .

全校第一跟不喜歡某校的學生是兩回事.
全校第一不等於沒有偏見吧.
我個人反對這樣label一間學校的學生, 一竹竿打一船人是太武斷.
作者: 青青河邊草    時間: 11-9-16 22:59

原帖由 edea 於 11-9-16 22:23 發表

我個人反對這樣label一間學校的學生, 一竹竿打一船人是太武斷.

我無label,
這又是一個人的意見,
跟D人話, XX學校D學生好曳一樣,
只係果間係人人稱道的學校而已,
有甚麼問題?
大家也可以選擇唔信.

我話佢係全校第一
唔係要把她的話當作聖經.
而係想講,
就算一個成績好好的學生.
佢亦唔當某D名校係乜野一回事.
佢都會睇學生普遍的"風格"的.

講DGS的問題, 亦係佢多年參與聯校比賽得來的觀感,
大家鍾意可以聽, 唔鍾意可以不理.
作者: fsforth    時間: 11-9-16 23:19

原帖由 edea 於 11-9-16 22:23 發表

同意
作者: SCKnight    時間: 11-9-16 23:56

原帖由 thomasha 於 11-9-16 21:36 發表
如果財政不許可的話,就不要人有我有的跟風學這學那的, 始終求學時期,學業才是最重要。

另外,少人申請學費減免絕不應該成為不申請的理由,有需要便申請,何必介意別人怎麼看? ...

我真的很尊重Thomasha你的意見,也多謝這麼關心。但也希望thomasha你也會尊重我們一班不報考你們認知第一梯隊名校的家長們。有人喜愛穿名牌,也有人喜愛踢拖行圓方。穿名牌不一定生活富裕,踢拖也不一定生活艱苦。每人心目中也有一把尺,對小朋友的教育方法也有自己一套理念。我很尊重Thomasha各位家長為子女們到不同的好學校去爭取機會,但也不代表不照做的就是不愛護自己的子女,每位家長背後也有自己要考慮的地方。
我有一位同事,自己畢業於世界頭十大大學,但她相信學校只是人生一部份,家庭教育對小朋友更重要,所以只安排子女使用政府派位機制選小一。而每日也會訂出優質時間陪伴子女,在我心目中她是一個好家長。
作者: thomasha    時間: 11-9-17 00:38

首先,如果我的用詞上令你覺得我不尊重不報考 "第一梯隊名校" 的家長,小弟謹此致歉,此並非我的本意。

我一直以來所強調的,是學費高不應是家長不申請的最重要理由,因為有學費減免,課外活動是可以豐儉由人的;家長不想申請這些學校,相信與其他因素有關,例如學習風氣,教學方針,學校文化等。

我早前的言論,只是針對單是因為學費高而卻步,申請學費減免又怕學校或其他家長瞧不起(也許是因為申請的人少吧)的家長而已。
原帖由 SCKnight 於 11-9-16 23:56 發表

我真的很尊重Thomasha你的意見,也多謝這麼關心。但也希望thomasha你也會尊重我們一班不報考你們認知第一梯隊名校的家長們。有人喜愛穿名牌,也有人喜愛踢拖行圓方。穿名牌不一定生活富裕,踢拖也不一定生活艱苦。每人心 ...

作者: Gerard    時間: 11-9-17 10:32

作者: thomasha    時間: 11-9-17 10:53

謝謝您的回饋。我承諾會重複翻看我的留言,了解主觀的元素,再作改進。當然,如果您不是我說的那類型的家長,就不要對號入座了。
原帖由 Gerard 於 11-9-17 10:32 發表

我真係想同你講"比個五我",你直情係我肚裡面條蟲!
Thomasha, 真的,你一直在我心裡是一位很客觀,很中肯的家長,不過今次我覺得主觀左少少!

作者: Gerard    時間: 11-9-17 11:42

作者: ParcoBabyBaby    時間: 11-9-17 11:53

原帖由 小曳人 於 11-9-16 21:28 發表

正是!
你入得去,個package要付出嘅開銷唔只學費咁簡單,何況我仲有個細嘅!
我曾經講過,我寧願俾$$出國留學,都唔讀db,當然,可能唔好彩(定好彩)有日我自打咀巴啦... 到真係有offer時,又真係唔係咁易放棄嘅..
但留學嘅錢已經供 ...

HELLO
你同我想法差不多
我仔現在讀津小P1(也有考過幾間DSS但入吾到,就沒有再去左叩右叩了,讀樓下小學就算)
然後把學費+校車費比佢補補底; 晚上抽空跟他聊聊和溫習,相信和DSS的距離吾會差太遠

到F4, 就會送佢出去放洋
(當然, 9年後的事沒人知, 但CONCEPT 就是這樣)
作者: monkey05    時間: 11-9-17 14:23

原帖由 elizatyy 於 11-9-16 16:56 發表
其實一個月的課外活動費都要预4、5千呅。

你講得對, 呢個數唔少得.  我見我身邊的人, 小朋友只在幼稚園階段, 佢地花在課外活動上的銀碼都達呢個數, 唔好話到小學時.  更加多都唔奇.
作者: thomasha    時間: 11-9-17 15:06

沒問題!:)
原帖由 Gerard 於 11-9-17 11:42 發表

Thomas, 真的不好意思, 令大家誤會, 可能我又睇d又唔睇d, ignored 左你下半part, 謹此致歉~

作者: thomasha    時間: 11-9-17 15:26

講回正題。

從數字上來看,英華似乎真的是一間家長接受程度冒升得很快的直資小學,今年申請人數已超越男拔達17%,直逼九龍報讀人數之冠的陳守仁。
作者: mission2011    時間: 11-9-17 16:15

原帖由 thomasha 於 11-9-17 15:26 發表
講回正題。

從數字上來看,英華似乎真的是一間家長接受程度冒升得很快的直資小學,今年申請人數已超越男拔達17%,直逼九龍報讀人數之冠的陳守仁。 ...

學費廉宜(一年$15,000)同埋一條龍上中學可能係大多數家長揀嘅原因......
作者: penguin_chick    時間: 11-9-18 07:07

名校小一  17人爭一學額

數不是這樣計!2600人考收150人,考生須勝過2450人才會被取錄,假設首150人被取錄者不會放棄學位。所以實質上考生至少要勝過約2000人,因為估計考拔萃、聖保羅、聖保錄、英華、陳守仁、蔡繼有等等都是那四、五千人(除了男女校不會是同一批考生外),最優秀的前幾百人會同時收到多個學位,他/她的機會可能是100%,可能是二分之一。程度差的只會是倍跑!

英華申請人比男拔更多?

男拔是英小,英語不流利的已不敢考了。加上是男校,人數自然減半。學費貴也是問題。3人家庭月入二萬四千已不能申請資助,試問月入二萬四千又有多少人肯交四千元學費?他們還要預多一份補習費呢!
作者: YChan.Family    時間: 11-9-18 09:50

作者: thomasha    時間: 11-9-18 10:17

As far as I know, the first 5 listed do not have more than one round of offers.  Their waiting lists are long enough to replace those who do not take offers or have taken offers but eventually leave for another school.  (For DBSPD, they may even accept some candidates who are not on their waiting list.)  The likelihood of manipulation is remote, in my opinion, as the stated numbers of applications refer to those in the first round only.

May I ask where I can find the online version of "Sunday Kids"?  I would like to understand the basis of their survey.
原帖由 YChan.Family 於 11-9-18 09:50 發表
From my opinions; Some of the schools will create severals round of the with different namings to receive the application forms. Only try to promote the amount of the submitted application forms, but  ...

作者: babybear    時間: 11-9-18 10:20

相信大部份家長由一開始幫小朋友搵學校時都有了解過各學校既基本要求、理念。
例如某一兩間比較受大衆認同佢係數一數二既名校,小朋友考到入去, 家長也要花更多時間和精神去support個小朋友。

有好多家長吾想大家有咁大壓力, 唯有選擇去報次選學校, 小朋友又讀得輕鬆些, 有人愈戰愈強, 亦有人喜歡安穩!

亦有部份家長抱著「搵水泡」既心態,報咗未必去考;收咗也未必會讀!

呢個都係數字遊戲。

原帖由 thomasha 於 11-9-17 15:26 發表
講回正題。

從數字上來看,英華似乎真的是一間家長接受程度冒升得很快的直資小學,今年申請人數已超越男拔達17%,直逼九龍報讀人數之冠的陳守仁。 ...

作者: angeemama    時間: 11-9-18 14:12

Is there any chance we can view the content of the magazine?  I can only view the index of it. Thank you!

原帖由 YChan.Family 於 11-9-18 13:30 發表

Pls do check it out from:
http://www.orientalsunday.hk/sundaykiss/kiss/Index/id/119

作者: HaYi    時間: 11-9-18 20:18

我覺得st.paul Boys 今年應唔會在5甲(多人報) 內, 因為真係好遠下, 到下年新校好似更遠, 交通安排同時間都係好多家長 concern 的實際問題.

原帖由 YChan.Family 於 11-9-18 09:50 發表
From my opinions; Some of the schools will create severals round of the with different namings to receive the application forms. Only try to promote the amount of the submitted application forms, but  ...

作者: iantsang    時間: 11-9-19 00:28

原帖由 thomasha 於 11-9-18 10:17 發表
As far as I know, the first 5 listed do not have more than one round of offers.  Their waiting lists are long enough to replace those who do not take offers or have taken offers but eventually leave f ...

The list itself was not meant to be a TOP 10 list, and I am partially responsible for this list as I proposed over half of them, and combined with other experts' suggestions.  So it was not from any surveys.  It was simply a list of recommended schools for P1 applications only.  So, hope parents will not misinterpret the information.

Ian
作者: thomasha    時間: 11-9-19 07:42

Thank you for your clarification.  The source of information and how it is gathered are very important for interpreting the information.
原帖由 iantsang 於 11-9-19 00:28 發表

The list itself was not meant to be a TOP 10 list, and I am partially responsible for this list as I proposed over half of them, and combined with other experts' suggestions.  So it was not from any ...

作者: 仔仔錫錫你    時間: 11-9-19 09:32     標題: 回覆 68# HaYi 的文章

St Paul boy 現址好似好遠,但其實並非想像咁遠。我住新界西,由出門行去MTR再轉巴士再行都只係55mins;好似好近的DBS就用左近50mins先到。
作者: chanshing8020    時間: 11-9-19 10:51

但St Paul boy如果不搬就真是無競爭力了,去年去面試,如果不是知道會有新校舍,印象分真是會大打折扣。而且南區對住港島的人,不是太遠。
作者: GIPW    時間: 11-9-19 10:54

原帖由 仔仔錫錫你 於 11-9-19 09:32 發表
St Paul boy 現址好似好遠,但其實並非想像咁遠。我住新界西,由出門行去MTR再轉巴士再行都只係55mins;好似好近的DBS就用左近50mins先到。

But they will soon move to new campus which is near cyber port , then the journey will be longer
作者: chanshing8020    時間: 11-9-19 11:08

在港島區坐校車,不會太遠
作者: Joechengck    時間: 11-9-19 11:32

其實我個人並不應同用報考人數來釐定一間學校的等級或是否優秀,我覺得多人報只是代表學校的辦學理念得人認同,或其認受性比較高。
我個人應為一間優秀的學校(或稱名校)是需要用時間去建立的,(例如教學設備,辦學宗旨,學習風氣及優秀老師的多寡) 一間成功既學校係要經過長時間經驗既累積及校譽既建立所而成,並非單單看報考人數來定論。
我記得上一年我幫囝囝報了12間直資/私立小學,策略上我係把12間小學分為3個級別,而第一個級別就是我最希望囝囝入讀的小學,(即是我個人心目中的名校) 從而作為我自已對囝囝重點訓練的目標,這3間就是SPCCPS, DBS 和 YW,基本上如果我囝囝能入讀以上任何一間,我都會讓囝囝在這裏度過其12年的學校生活,最後,因為我是住在港島區,所以我選擇了SPCCPS。(當我選擇SPCCPS的時候,已經立即放棄其它所有offers)
其實係我心目中,英華小學絕對可以算得上是名校!
(可能還需耍多些時間讓其他人認同)
作者: sllau    時間: 11-9-19 12:28

Agree.....
作者: Master_Sam    時間: 11-9-19 13:29

原帖由 penguin_chick 於 18-9-2011 07:07 發表
名校小一  17人爭一學額

數不是這樣計!2600人考收150人,考生須勝過2450人才會被取錄,假設首150人被取錄者不會放棄學位。所以實質上考生至少要勝過約2000人,因為估計考拔萃、聖保羅、聖保錄、英華、陳守仁、蔡繼有等等 ...

我又唔係這樣計! st.cat., Kent., York, Vic., etc... 數埋都兩千幾人, 間間學費都4千上下la, 重要半日制, 另外半日都要去補習ah, 學swimming, 芭蕾舞, piano, drawing, sports, violin, 唱歌, 話劇, 面試班..... 樣樣都勁貴, 個個月萬幾都頂得住. 何況小學全日制又較多公課, 洗費應該差不多.
作者: thomasha    時間: 11-9-19 16:16

甚麼是名校,已有很多不同的意見在別的地方提過,相信不用在此討論了。正如我早前說過,英華之所以報讀人數節節上升,相信是其認受性不斷提升所致,加上其學費相對較低,自然受家長歡迎。
原帖由 Joechengck 於 11-9-19 11:32 發表
其實我個人並不應同用報考人數來釐定一間學校的等級或是否優秀,我覺得多人報只是代表學校的辦學理念得人認同,或其認受性比較高。
我個人應為一間優秀的學校(或稱名校)是需要用時間去建立的,(例如教學設備,辦學宗旨,學習風 ...

作者: Newbb2006    時間: 11-9-19 16:20

Agree
作者: thomasha    時間: 11-9-19 16:23

依你的方法算起來,頂級(昂貴)小學豈不是比幼稚園更便宜?相信小學的課外活動不應比幼稚園時多吧。
原帖由 Master_Sam 於 11-9-19 13:29 發表

我又唔係這樣計! st.cat., Kent., York, Vic., etc... 數埋都兩千幾人, 間間學費都4千上下la, 重要半日制, 另外半日都要去補習ah, 學swimming, 芭蕾舞, piano, drawing, sports, violin, 唱歌, 話劇, 面試班.....  ...

作者: 仔仔錫錫你    時間: 11-9-19 17:05

其實學校就好似餐廳
DBS/SPCC 就像高級餐廳,未入去睇餐牌已知貴。入去看過餐牌就算比得起又有d唔捨得感覺。even學校雖可申請資助(像用 coupon 打折)又擔心被人label
YW像私房菜,質素同高級餐廳相差無幾,但講到$就平一大舊,even 有$人都會扑到去食。
作者: HaYi    時間: 11-9-19 19:43

就算比得起又有d唔捨得感覺, 很到肉 ! 我想很多家長都是如此..因為幼稚園已貴左3年, 長長的12年真要考慮更多.. 唉...

原帖由 仔仔錫錫你 於 11-9-19 17:05 發表
其實學校就好似餐廳
DBS/SPCC 就像高級餐廳,未入去睇餐牌已知貴。入去看過餐牌就算比得起又有d唔捨得感覺。even學校雖可申請資助(像用 coupon 打折)又擔心被人label
YW像私房菜,質素同高級餐廳相差無幾,但講到$就平一大 ...

作者: 20020116    時間: 11-9-20 01:43

原帖由 HaYi 於 11-9-19 19:43 發表
就算比得起又有d唔捨得感覺, 很到肉 ! 我想很多家長都是如此..因為幼稚園已貴左3年, 長長的12年真要考慮更多.. 唉...
所言甚是!
作者: babybear    時間: 11-9-20 09:37

Delete................

作者: mission2011    時間: 11-9-20 10:02

原帖由 HaYi 於 11-9-19 19:43 發表

幾時都係自行/派位入到心儀津校最上算,除非一早已認定要入某間直資/私校,甘心放棄參加自行/派位機制...
作者: Master_Sam    時間: 11-9-20 12:54

對於第一輪派位派到心儀學校,我沒有意見. 但第二輪電腦攪珠就有保留.

我曾經跟一位校長說, 全港都應該自行面試收生(當然實行上有很大困難), 因靠電腦攪的話,學生的質素參差,要遷就每位同學的進度作平衡取捨是否對學生有好處呢. 分校區選校又令家長面對搬遷問題, 及搬遷後並不代表能派到心儀學校.

直資,私立等...的學校能集中較接近的學生一同教育就能發揮最大效益. 就好像本人中學時學校行精英制一樣, 能提高入u率.
作者: Master_Sam    時間: 11-9-20 13:15

原帖由 thomasha 於 19-9-2011 16:23 發表
依你的方法算起來,頂級(昂貴)小學豈不是比幼稚園更便宜?相信小學的課外活動不應比幼稚園時多吧。

可以這麼說. 2千元的yw 和4千元的db其實分別不大, 單看學費當然有很大距離(50%), 但加埋其他課外活動就是1萬同1.2萬(20%)甚至更少. 有朋友的女兒入了培正,他說入了培正只需要補英文就夠,慳$慳時間, 甚至於搬到附近住,校巴費都慳埋,比起幼稚園慳1半有多.

但頂級(昂貴)小學要7-9萬1年又不至於比幼稚園便宜.
作者: thomasha    時間: 11-9-20 13:28

我們的課外活動算是“豐儉由人”中的“儉”,兩種體育運動,兩種樂器,每月大概四千元左右,暫時沒有補習的打算。
原帖由 Master_Sam 於 11-9-20 13:15 發表

可以這麼說. 2千元的yw 和4千元的db其實分別不大, 單看學費當然有很大距離(50%), 但加埋其他課外活動就是1萬同1.2萬(20%)甚至更少. 有朋友的女兒入了培正,他說入了培正只需要補英文就夠,慳$慳時間, 甚至於搬到附近 ...

作者: Master_Sam    時間: 11-9-20 13:41

有家長認為家庭教育很重要,學校反而其次,在家附近同區攪珠派位都可接受, 不需要追求名校. 但我觀察到的是:

1.幼稚園時,家庭教育很重要對孩子成長有很大影響.
2.小學時代,學校生活及教育漸漸取代家庭教育,僅有的家庭教育都是以前累積的.學生已續漸受老師和同學影響
3.中學時,離開家教更遠,已成形,較難有大改變,受同學,朋友影響更多.

所以選一間好的小學是非常重要,比選幼稚園重要.如果有直屬中學的話,其小學就更加更加重要.
作者: Master_Sam    時間: 11-9-20 13:49

原帖由 thomasha 於 20-9-2011 13:28 發表
我們的課外活動算是“豐儉由人”中的“儉”,兩種體育運動,兩種樂器,每月大概四千元左右,暫時沒有補習的打算。

看你的孩子在家能否專心的自行做好功課, 及有沒有人指導他應付測驗,考試等等... 好似我咁兩個早出晚歸既,就加多兩千功課班. 幾個月後派完上學期成績表,見完班主任可能又花多兩千補中,英,數等等....

絛數就係咁計出來呢.
作者: BookloverJ    時間: 11-9-20 14:17

作者: taktakb2006    時間: 11-9-20 14:50

培正都唔平呀, 係我家庭黎講, 現在付擔得到, 未必將來符, 例如: 小一/小二學琴都係可能三級度啦, 都係百零元半小時, 但到小五/小六, 有可能已經係考七或八級了, 到時學費相對就要幾百元. 我D人工又唔跟得上, 所以我都係會選擇政府學校.

原帖由 Master_Sam 於 11-9-20 13:15 發表

可以這麼說. 2千元的yw 和4千元的db其實分別不大, 單看學費當然有很大距離(50%), 但加埋其他課外活動就是1萬同1.2萬(20%)甚至更少. 有朋友的女兒入了培正,他說入了培正只需要補英文就夠,慳$慳時間, 甚至於搬到附近 ...

作者: Master_Sam    時間: 11-9-20 15:04

原帖由 BookloverJ 於 20-9-2011 14:17 發表

不認同你的觀察. 我的親身體驗和不少學者的分析認為:

1.幼稚園,小學時,家庭教育很重要對孩子成長有很大影響.

2.初中時代,學校生活及教育漸漸取代家庭教育,僅有的家庭教育都是以前累積的.學生已續漸受老師和同學 ...

好多謝你認同我這3點, 我的小孩可能較早熟才與你的在時間上有少少分別. 其實我的在初小時還是偏向1. 但高小時已完全是2. 小四,小五已時常駁咀,話老師不是這樣講,同學都係敢做la. 我得傢la,唔好煩la...

是否只有我的是這樣?....
作者: chengvenus    時間: 11-9-20 15:28

原帖由 仔仔錫錫你 於 11-9-19 17:05 發表
其實學校就好似餐廳
YW像私房菜,質素同高級餐廳相差無幾,但講到$就平一大 ...

............... agree
作者: Master_Sam    時間: 11-9-20 15:35

原帖由 taktakb2006 於 20-9-2011 14:50 發表
培正都唔平呀, 係我家庭黎講, 現在付擔得到, 未必將來符, 例如: 小一/小二學琴都係可能三級度啦, 都係百零元半小時, 但到小五/小六, 有可能已經係考七或八級了, 到時學費相對就要幾百元. 我D人工又唔跟得上, 所以我 ...

學琴真係咁重要嗎? 小時侯學還可以. 我都聽說可訓練左右腦發展,但到了五級後就要睇時間,興趣la. 唔係學親都要學到八級掛. 我親戚學到7級半,現在讀完u出來工作左8年,供緊兩層樓,同學琴好似無直接關係lo. 我曾經問過佢點解學琴,點解唔考埋8級,佢都答唔到.
作者: chengvenus    時間: 11-9-20 15:43

原帖由 taktakb2006 於 11-9-20 14:50 發表
培正都唔平呀, 係我家庭黎講, 現在付擔得到, 未必將來符, 例如: 小一/小二學琴都係可能三級度啦, 都係百零元半小時, 但到小五/小六, 有可能已經係考七或八級了, 到時學費相對就要幾百元. 我D人工又唔跟得上, 所以我 ...

同意 ! 我有2個, 開支更大, 都係會傾向津校,除非唔好彩入不到心儀的才會考慮私小
作者: Master_Sam    時間: 11-9-20 17:23

我都有兩個,第一個派去第一志願,考入不太心儀的私小,考慮過一段時間,去津校.

第二個同你掉轉,係傾向私小, 除非唔好彩考不到心儀的才會考慮派位.
作者: HaYi    時間: 11-9-21 00:13

駁咀/ 推給老師等此問題我個現K3都已成日有, 我估不關成熟度事, 我又唔會完全不給他機會說, 他都需要有渠道說出自己的感受, 不過我接不接受他的歪理就是另一回事.

我都讚同小學開始的校風十分重要, 我自己覺得小朋友不需要很嚴的學校, 但需要一間可以控制到不當行為的學校.  

原帖由 Master_Sam 於 11-9-20 15:04 發表

好多謝你認同我這3點, 我的小孩可能較早熟才與你的在時間上有少少分別. 其實我的在初小時還是偏向1. 但高小時已完全是2. 小四,小五已時常駁咀,話老師不是這樣講,同學都係敢做la. 我得傢la,唔好煩la...

是否只有我 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5