教育王國

標題: 學豎琴的,你們用緊邊個牌子的豎琴? [打印本頁]

作者: lee_kary    時間: 11-9-20 01:41     標題: 學豎琴的,你們用緊邊個牌子的豎琴?

學豎琴的網友們,你們用緊邊個牌子的豎琴?
有什麼建議?
作者: ilovethiscow    時間: 11-9-20 03:45     標題: 回復 1# lee_kary 的帖子

作者: louis媽    時間: 11-9-20 13:56

我兒子用的豎琴是camac ,38弦,
用了3年為止未斷弦 ,剛完成豎琴grade5 ,等緊result.

我D朋友女女用Lyon & Healy ,Salvi多 .

你不如問你老師有什麼建議啦?我地又唔知你background,好難俾意見你.
作者: lee_kary    時間: 11-9-20 22:51

Lousi 媽,
我學了幾個月小組的Harp Class, 暫時只是到琴室practice,所以進度慢.
My teacher said that my fingers are strong and it's good to use harp with guts strings....she suggests me to buy Prelude 40 (around $40000),..if a cheaper one, she suggests me to buy Ogden, 34 strings (around $24000)

Prelude 40 都幾大...都幾佔位置.....Ogden 勝在小巧,同cheaper, more affordable.

你個camac ,38弦, 要多少$? 你囝囝覺得個琴如何? 你囝囝係唔係在通利學豎琴?

原帖由 louis媽 於 11-9-20 13:56 發表
我兒子用的豎琴是camac ,38弦,
用了3年為止未斷弦 ,剛完成豎琴grade5 ,等緊result.

我D朋友女女用Lyon & Healy ,Salvi多 .

你不如問你老師有什麼建議啦?我地又唔知你background,好難俾意見你. ...

作者: ilovethiscow    時間: 11-9-20 23:27     標題: 回覆 3# louis媽 的文章

作者: lee_kary    時間: 11-9-21 15:22

How u choose between Lyon and Healy - Ogden and Camac 38?

原帖由 ilovethiscow 於 11-9-20 23:27 發表
依家 Studio 都有隻Camac 38弦...

唔錯...

不過

Lyon & Healy ,Salvi 係老牌子

而且 Lyon Healy 自己出埋harp 書

考試歌都有不少係用佢出O既書...

但係7月尾 的Harp Congress

我們的兩個豎琴老師都有去...

...

作者: ilovethiscow    時間: 11-9-21 22:59     標題: 回復 6# lee_kary 的帖子

作者: koko39    時間: 11-9-21 23:03

我個囡都係用緊 Prelude 40

原帖由 ilovethiscow 於 11-9-20 03:45 發表
你係唔係用緊 Prelude 40?

作者: louis媽    時間: 11-9-22 16:46

原帖由 lee_kary 於 11-9-20 22:51 發表
Lousi 媽,
我學了幾個月小組的Harp Class, 暫時只是到琴室practice,所以進度慢.
My teacher said that my fingers are strong and it's good to use harp with guts strings....she suggests me to buy Prelude 40 ( ...

我囝囝唔係在X利學,跟私人老師學.
作者: louis媽    時間: 11-9-22 16:56

原帖由 ilovethiscow 於 11-9-21 22:59 發表
一般對Camac 都是負面的...

但我覺得幾易上手...

你未有琴嗎???

我有個朋友放隻Camac 38

仲有隻Camac 34 同 Aoyama 34

3年前囝囝學豎琴時候,我因為心急買了camac ,之後聽到好多對camac的負面評價,我好唔開心.我怕囝囝學得唔好.

幸好得到囝囝既豎琴老師的一句說話,我對camac重拾信心.自己冇再怪自己.真的係多謝佢.

希望囝囝今次grade 5豎琴合格,証明自己當時買了camac係正確.
作者: ilovethiscow    時間: 11-9-23 02:17     標題: 回覆 10# louis媽 的文章

作者: lee_kary    時間: 11-9-23 14:08

Louis 媽,

咁你囝囝既豎琴老師講左咩嘢呀?

.......

或者camac的用家可以講一下你地的議見.....

原帖由 louis媽 於 11-9-22 16:56 發表

3年前囝囝學豎琴時候,我因為心急買了camac ,之後聽到好多對camac的負面評價,我好唔開心.我怕囝囝學得唔好.

幸好得到囝囝既豎琴老師的一句說話,我對camac重拾信心.自己冇再怪自己.真的係多謝佢.

希望囝囝今次grad ...

作者: louis媽    時間: 11-9-27 15:22

原帖由 lee_kary 於 11-9-23 14:08 發表
Louis 媽,

咁你囝囝既豎琴老師講左咩嘢呀?

.....

...

囝囝老師講:如果一個人係叻既話,彈邊個牌子既琴都係勁.即使用一部冇咁好既琴,你都可以發揮個部琴既極限.
作者: louis媽    時間: 11-9-27 15:24

原帖由 louis媽 於 11-9-22 16:56 發表

希望囝囝今次grad ...

報喜!!今日老師打俾我,收到囝囝grade 5豎琴合格啦,127分.我好開心.個人放鬆曬.
作者: lillymarie    時間: 11-9-27 18:42

原帖由 louis媽 於 11-9-27 15:24 發表

報喜!!今日老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115打俾我,收到囝囝grade 5豎琴合格啦,127分.我好開心.個人放鬆曬.

好奇問問, 考試需要帶自己的豎琴去考嗎?
作者: ming2    時間: 11-9-27 21:28

作者: ilovethiscow    時間: 11-9-28 00:34     標題: 回復 13# louis媽 的帖子

作者: louis媽    時間: 11-10-1 15:43

原帖由 ming2 於 11-9-27 21:28 發表
考豎琴同考percussion一樣,係由考生自己提供考試地點,當然個地點係要有齊個豎琴/percussion instruments and piano (for aural)啦...同埋要去接送個考官到場/離場架.. ...

係呀,我自己親自去接送個考官到我家.好在唔遠.
作者: louis媽    時間: 11-10-1 15:46

原帖由 ilovethiscow 於 11-9-28 00:34 發表
我去俄羅斯 見過 D 俄國大師因為太窮... 係用 垃圾琴去錄CD.... D key 個個都唔Even... 但係... 佢都可以彈到你好感動... =.=~~

係呀,樂器唔在乎貴同平,只在乎邊位去彈奏.
作者: yunge    時間: 12-7-7 01:02

回復 ilovethiscow 的帖子

請問而家仲有冇朋友放34弦以上豎琴?"
作者: bv1117    時間: 12-7-17 12:07     標題: 回覆:學豎琴的,你們用緊邊個牌子的豎琴?

唔好意思,想問吓幾歲先可以學豎琴呀?

作者: kolee    時間: 12-7-17 13:20

作者: CoffeeCake    時間: 12-7-19 13:48

我個女既老師話小朋友細可以考慮AOYAMA LEVER,因為設計上令腳短既都坐得舒服。
作者: CoffeeCake    時間: 12-7-19 13:50

我都想搵二手既38弦琴。。。
作者: CoffeeCake    時間: 12-7-19 13:52

ilovethiscow 發表於 11-9-21 22:59
一般對Camac 都是負面的...

但我覺得幾易上手...
你朋友隻AOYAMA 34 還有放嗎?
作者: kolee    時間: 12-7-19 18:39

作者: CoffeeCake    時間: 12-7-19 19:35

kolee 發表於 12-7-19 18:39
回復 CoffeeCake 的帖子

你想要邊個牌子?
我其實想要個2手AOYAMA 38弦啊!
作者: kolee    時間: 12-7-19 19:49

作者: CoffeeCake    時間: 12-7-19 20:59

kolee 發表於 12-7-19 19:49
但係AOYAMA好似冇出38弦....lever harp 最多36弦
係喎,我mixed up左今日老師offer過一個salvi 既38弦2手琴不過aoyama既lever harp真係算係貴價!

作者: kolee    時間: 12-7-19 21:05

作者: CoffeeCake    時間: 12-7-20 09:21

kolee 發表於 12-7-19 21:05
回復 CoffeeCake 的帖子

AOYAMA貴丫, 我都係平平地買左部ARTONE比個女玩住先

我個琴老師訂 AOYAMA 都有九折,但咁貴既九折,折左都好溶!
大半年前佢都有學PIANO,比佢呃我買左部5萬幾既琴,而家又唔學,我傷左一次之後唔想再受傷了!!!!!!

作者: PianoTeachers    時間: 12-7-20 12:07

作者: kolee    時間: 12-7-20 17:41

作者: kolee    時間: 12-7-20 17:41

作者: CoffeeCake    時間: 12-7-20 17:53

kolee 發表於 12-7-20 17:41
我囡之前都係學琴, 我果時都係買部二手比佢彈咋
我成日都抱住個心態, 唔係樣樣都要比到最靚最好佢, 只係足 ...
其實買鋼琴呢下都幾無辜我細個都係彈琴 + 拉大提琴, 所以我有一個PIANO(如你所RECOMEND,係我細個自己搵錢買番來的!)當時係跟我一齊嫁
但我最近搬屋裝修時,忘記左我個琴係大琴,最後個琴入唔到間房!
咁我就忍痛送左個琴比人,再買過一個DIGITAL.
跟住我HB又話唔好買D LOW-END既,因為D聲好差,結果...我就受傷了!!!!
老師尋日講既SALVI 38弦, 個賣家開近2萬, 3年琴, 我覺得貴了, 心諗, 一手都唔係貴好多咋喎! (佢果隻還已經係DISCONTINUED 既 MODEL)

作者: kolee    時間: 12-7-20 18:40

作者: CoffeeCake    時間: 12-7-20 20:50

kolee 發表於 12-7-20 18:40
原來你都多才多藝~
你一定好掛住個琴...
SALVI 我都幾鐘意, 不過老師冇折...
哈,個琴...好彩地,係比我個哥接收左!佢都吼左我果個PIANO好耐了!
H&L 佢有幾多折?
SALVI果隻二手,我試下講下價...希望15K可以得手啦!

作者: kolee    時間: 12-7-20 21:37

作者: CoffeeCake    時間: 12-7-22 21:17

我覺得是個二手市透明度不夠高....希望我買得成啦!
作者: Snoopy_Mom    時間: 12-7-23 19:15     標題: 回覆:學豎琴的,你們用緊邊個牌子的豎琴?

我想問下大人想學可以去邊度學? 唔知難唔難學呢? 有大約三級鋼琴有無幫助呢??

作者: kolee    時間: 12-7-23 21:21

作者: ilovethiscow    時間: 12-7-30 15:42

作者: Karsten0806    時間: 12-8-20 15:57

回復 ilovethiscow 的帖子

請問放了未, 我有興趣, 可否pn 我?

作者: cpmummy    時間: 12-8-25 00:36

請問有沒有人學緊padel harp? 用緊那個牌子的padel harp 呢?
一開始就學padel harp還是先學lever harp才轉padel harp呢?幾時轉呢?
全新的padel harp 價錢實在太貴,晤知那裡有二手賣呢?
作者: migohappy    時間: 12-9-11 13:50

回復 cpmummy 的帖子

我女老師話, 初學用lever harp, 但上到 grade 5 後, 比較少歌可以仲用 lever harp, 就要改用 pedal harp 好D
我女好有興趣學落去, 我都考慮緊, 究竟買個 lever harp 可以用幾耐, 始終依個投資唔細, 買個 pedal harp 可以 for
長遠用, 但實在太貴, over $100,000

我女學係用緊 lyon & healy

作者: cpmummy    時間: 12-9-12 13:40     標題: 回覆:migohappy 的帖子

我囡用緊lever harp, 5月考左grade 5,老師建議可考累轉padel harp. 但無論全新或二手都講緊十萬以上,實在好難付擔得起,所以大多數都唔會轉學。
有沒有人考了grade 8 才轉學?

作者: migohappy    時間: 12-9-12 13:53

咁即係考左 grade 5 都係最好轉 pedal harp, 咁睇好似一買就買 pedal harp 好似好D,
但實在係一個好大好大嘅投資, 我真係負擔唔來
你小朋友係學左幾耐先考 grade 5? 我係考慮緊買個二手 lever harp, 不過, 唔知用到幾多年?

作者: cpmummy    時間: 12-9-12 14:41     標題: 回覆:migohappy 的帖子

你現在用的琴是租回來的嗎?
Lever harp 最好買38strings,可用到grade 8。買pedal harp的投資實在好大,不過如你付擔得起,而且囡囡學得好,買pedal harp都好,起碼晤洗煩換琴

我囡學了差不多三年啦

作者: migohappy    時間: 12-9-12 21:45

學左三年就考 grade 5, 好叻哦

依家係去琴行租琴練, 出出入入D 時間都幾係, 我地只係暑假開始學, 暑假無所謂, 有時間,
但依家開左學了, 要認真考慮下買個回家練, 最主要係阿女好認真& 好有興趣學, 所以要快快買個先得

我女跟老師係用 prelude (40?), pedal harp 太貴, 如果有得分期可以諗諗嘅

作者: cpmummy    時間: 12-9-12 23:20     標題: 回覆:migohappy 的帖子

多謝你的讚賞,雖然我覺得有點急,但都比她試,只要不要因為考試而大大影響彈其他作品的進度,其實一張沙紙,刻意去考取成績冇話唔得,不過唔去考,係香港會覺得你好奇怪吧了!
如你女兒真的喜歡這個樂器而又認真練習,亦應考慮買琴,因來回琴行真的很花時間和金錢,有琴在家才可多練。
Prelude係一隻很好的琴,我和女兒都很喜歡,但當初學的時候,女兒太細粒不太適合,而且價錢貴和訂貨時間太耐最終沒有選擇。

作者: babybaby001    時間: 12-9-15 00:37

可以介紹個harp老師比我嗎? Thanks
作者: migohappy    時間: 12-9-15 18:35

早幾天跟老師溝通過, 佢話, lever harp 阿女照進度大約2年就需要換 pedal harp.
如果依家買 prelude lever harp, 過兩年二手放出去, 照計都仲有價有市場,

但如果依家就買 pedal harp, size 就會幾大下, 好貴, 仲要係都好重下,  有D 危險怕壓到阿女,
以阿女依家身型, 係 handle 唔到,
though 都有細 size pedal harp, 但過兩年都係要換大 size, 所以唔建議

依家都未知有無貨, 仲要睇埋船期, 所以出去練仲要一段日子

作者: ilovethiscow    時間: 12-9-15 19:58

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5