教育王國

標題: 今早去交自行派位表, 點解學校要問幼兒在邊間幼稚園讀呢? [打印本頁]

作者: RiceBear    時間: 11-9-26 14:13     標題: 今早去交自行派位表, 點解學校要問幼兒在邊間幼稚園讀呢?

作者: doryee    時間: 11-9-26 14:18

無問過這些問題喎
作者: tjbb168    時間: 11-9-26 14:29

我交表嗰間都有問.
作者: gooday    時間: 11-9-26 14:40

請問係邊問呀?
作者: evacalbee    時間: 11-9-26 14:41

咁佢有無寫低?
作者: 晞晞豬    時間: 11-9-26 14:45

真係.... 為何要問呢?
作者: iantsang    時間: 11-9-26 14:52

Sometimes don't be too sensitive on these matters.  The information collected is very likely not for the purpose of this round.

Some schools would like to collect some statistics through this way so they know where are the applicants from.

On the other hand, for those with related kindergartens, there are some third round seats (door knocking) reserved for those applied in the first round.  This may answer your wonder.

作者: joecrystal    時間: 11-9-26 15:13

我交果間,佢要我填資料表?
作者: angeemama    時間: 11-9-26 15:19

Oh yes.  It named as for survey and asked all the parents to fill in a piece of paper about which kindergarten your kid from
作者: RiceBear    時間: 11-9-26 15:25

作者: sy.baby    時間: 11-9-26 15:37

請問邊間小學呀?
作者: cyns2004hk    時間: 11-9-26 15:43

原帖由 RiceBear 於 11-9-26 14:13 發表
明明係話以分數排次序, 同分的會抽籤, 佢地竟然問我的幼兒在邊間幼稚園讀, 咁即係在同分既準則下, 佢地會揀自己喜愛既幼稚園, 咁不如叫政府在表格上加多欄幼稚園名稱, 用來俾小學http://adex.baby-kingdom.com/www/d ...

其實都有問吓!!
作者: jamie仔媽媽    時間: 11-9-26 15:44

The primary school hadn't asked our kingergarden school when I submitted the form.
作者: Charlotte_mom    時間: 11-9-26 16:21

舊年我都聽過有小學INTERVIEW
講真, 我唔係好信真係100%都係抽籤 (你話我小心眼都係咁話)

原帖由 iantsang 於 11-9-26 02:52 PM 發表
Sometimes don't be too sensitive on these matters.  The information collected is very likely not for the purpose of this round.

Some schools would like to collect some statistics through this way so  ...

作者: shootingstar    時間: 11-9-26 16:29

原帖由 RiceBear 於 11-9-26 15:25 發表
咁希望純粹係for statistics purpose!!

我有朋友是小學教師, 佢同我講在同分原則下, 很多小學根本係自己內部已揀左學生, 然後只係將學生名單呈交教育署, 從來唔會在自行階段拜託教育署幫忙抽籤.  

p.s. 我交form那 ...

同分的話懷疑學校自己揀學生, 這亦是我擔心的問題, 但又無可奈何, 因為抽籤過程透明度很低, 教育局話派員監管, 又唔知會唔會好嚴謹, 金睛火眼去看守每一個程序.
作者: Bingb    時間: 11-9-26 16:51

作者: LovelyBB06    時間: 11-9-26 16:58

如果間學校沒有問讀邊間幼稚園, 我都唔知佢地可以根據甚麼來選學生?? 因為申請表上只需填寫一些基本的個人資料, 連父母職業都無填寫, 根據甚麼來選學生? 可能這些謠言是假的
作者: hialice    時間: 11-9-26 17:08

我去交表時都有問哦, 我都有D奇怪~
作者: MaiGao    時間: 11-9-26 17:11

既然已參加遊戲,就相信遊戲是公平的吧

要奇怪的話,整個大抽獎過程都不是公開的,不是更奇怪嗎?
作者: man2602    時間: 11-9-26 17:26

是那一間學校?
作者: miriam    時間: 11-9-26 17:31

想當年去交表明明籌號係 23, 但到交表時老師 mark 左做 39, 到底個 16 個號碼係邊度黎我都 r 晒頭咁囉.
作者: MaiGao    時間: 11-9-26 17:42

原帖由 man2602 於 11-9-26 17:26 發表
是那一間學校?

我相信不只一間會問吧
我去簡介會時,還需要把小兒的幼稚園名稱貼在身上…
校方說,這是用作登記,日後叩門有誠意分的說…
作者: RiceBear    時間: 11-9-26 18:12

作者: sblam    時間: 11-9-27 09:21

我果區有一間十分熱門的津校在自行階段要交k2成績表..十分奇怪,令人懷疑
作者: monkey05    時間: 11-9-27 09:44

原帖由 Charlotte_mom 於 11-9-26 16:21 發表
舊年我都聽過有小學INTERVIEW
講真, 我唔係好信真係100%都係抽籤 (你話我小心眼都係咁話)

Me 2 .  我也不信100%都係抽籤出來的.  也不信有什麼監管, 有實例發生在我識既人身上, 但不便在此說和公開是怎樣的一會事, 她得回來的學位但令我相信, 跟本是學校有權選咩學生.
作者: minamina    時間: 11-9-28 17:07

我選果間小學都係,仲要寫幼稚園名稱在紙上,我親自交表,又要我身分證copy!
而且估計有500以上爭60個位,真係好令擔心.
作者: GoodGrief    時間: 11-9-28 17:31

若學校真的不跟隨教育局的指示以抽籤來選取學生,這學校的誠信是絕對有問題。若然如此,我又如何可相信這學校呢,相信學校能教導我的孩子有好的德行?

想當年,我所選的學校白紙黑字寫明會將資料交給教育局抽籤,公佈結果前更不會接見學生,這表明學校的誠信。
作者: MATTHAW    時間: 11-9-28 17:45

我交的學校, 什麼也不問, 多交的文件也抽出來, 更在告示版寫明同分的會交給教育局抽籤!!!
作者: cindy12001    時間: 11-9-28 20:21

minamina :

我同你一樣 case 要寫幼稚園名在紙仔上和要take 家長 ID. copy , 我都唔明點解?

Cindy12001
作者: MaiGao    時間: 11-9-28 20:42

原帖由 GoodGrief 於 11-9-28 17:31 發表
若學校真的不跟隨教育局的指示以抽籤來選取學生,這學校的誠信是絕對有問題。若然如此,我又如何可相信這學校呢,相信學校能教導我的孩子有好的德行?

想當年,我所選的學校白紙黑字寫明會將資料交給教育局抽籤,公佈結果前更不 ...
我報那家小學也有一張通告
說明公佈前不接見學生,同時也會交教育局抽籤
作者: lingchi    時間: 11-9-28 22:40

原帖由 minamina 於 11-9-28 17:07 發表
我選果間小學都係,仲要寫幼稚園名稱在紙上,我親自交表,又要我身分證copy!
而且估計有500以上爭60個位,真係好令擔心.

你選依間有冇講若果同分數, 會係教署抽籤定學校自己抽呀?
作者: MW9919    時間: 11-9-28 23:09

其實公平起見應全港小一計分制都交教育局抽同公佈,學校只收表,加上可以學校嘅網頁上睇放榜,對家長會公正好多,班公僕咁高人工都要做多少少嘢啦。
唔夠人咪學人口普查咁請part time。幫內地同菲律賓懷孕女士下一代有出世紙同福利都億億聲,呢D細數算得咩!
作者: monkey05    時間: 11-9-28 23:23     標題: 回復 32# MW9919 的帖子

呢班公僕邊係做野架, 就係專幫外人, 唔幫自己人. 係就唔好再玩小班教學同殺校.  每年入讀小一的人數不斷上升. 學位就年年咁 cut.
作者: w206lisa    時間: 11-9-29 21:20

我交表時學校都有問係邊間幼稚園嗰。
係沙田名校,不好點名。
作者: RiceBear    時間: 11-9-29 23:43

作者: LovelyBB06    時間: 11-9-30 01:32     標題: 回復 35# RiceBear 的帖子

是否由學校抽籤呀?(不是學校choose)
作者: Ivy18018    時間: 11-9-30 18:09

學校要求填一份詳細問卷關於幼兒間幼稚園,問佢有何用,佢答無用.
作者: LovelyBB06    時間: 11-9-30 18:28

如果果D無問讀邊間幼稚園既學校, 會根據甚麼choose學生呢? 因為張form無野可以睇??
作者: GoodGrief    時間: 11-9-30 20:05

真係越睇越唔明,跟足指引以抽籤決定同分申請人取錄的先後次序的學校會被視為怪獸學校;學校要求申請人填問卷、交成績表被視為理所當然,學校有意圖或企圖違規卻沒人向教育局反映,何解?
作者: ANN_LAU    時間: 11-9-30 20:59

我諗會唔會係有人中簽但無去到註冊既時候,學校就會揀人去補上呢?
作者: monkey05    時間: 11-9-30 23:57     標題: 回復 39# GoodGrief 的帖子

就係無唔容易比你拎到証據去學校有意圖或企圖違規. 除非各家長出來指正, 唔係, 邊有人理. 但有幾多 hk人會咁正義. 怕多事.
作者: yingmuffin    時間: 11-10-4 14:54

好平常, 我間學校有問的, 都是做一些數字統計, 無特別
作者: MAYANGUSPO    時間: 11-10-7 13:23

其實呢個教育制度一向都係問題多多, 而我唯有乜都寧可信其有, 冇蝕底ma, 所以一開始已盡量舖排小朋友考入和心儀小學關係較好既K(e.g.睇書/問下朋友意見/上下BK/睇下派位), 可以話靠自己會實際d, 因心態只簡單想或會有多少少機會掛~咁樣既話...就話之佢問唔問, 個心會好過d
作者: cyns2004hk    時間: 11-10-9 02:51

原帖由 miriam 於 11-9-26 17:31 發表
想當年去交表明明籌號係 23, 但到交表時老師 mark 左做 39, 到底個 16 個號碼係邊度黎我都 r 晒頭咁囉.

我估我在妳之後的
作者: bluesoul    時間: 11-10-9 08:34

有邊間學校唔想收D質素高嘅學生?
佢話是統計?
如果你唔填,是不是少了機會?
邊會有人告發?
大家作為家長,都一心只想小朋友入讀入表學校。
告發了,就等於少了機會入讀。
教育署不會受理無署名的投訴。

作者: pandabonita    時間: 11-10-9 09:08

我報個間5洗,但如果要,我一定會講一間出名的kg,原因:

如只是统計,咁都no big deal
如學校想違規,咁就beat them at their own game lor.

如要睇proof, 定必去ebd 報寸

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5