教育王國

標題: 觀塘st jo 幾時int? [打印本頁]

作者: Janicelobby    時間: 11-10-5 22:12     標題: 觀塘st jo 幾時int?

觀塘st jo 幾時int?
作者: Janicelobby    時間: 11-10-6 09:15

打去學校問, 係10中的1個星期六, 希望唔好撞
作者: heiheikwok    時間: 11-10-6 09:42

呢個星期六交 form, confirm 左 10/22 interview

原帖由 Janicelobby 於 11-10-6 09:15 發表
打去學校問, 係10中的1個星期六, 希望唔好撞

作者: Janicelobby    時間: 11-10-6 18:27

thank you thank you,
作者: ivyduck    時間: 11-10-6 20:54

係咪confirm10/22呀?同埋係咪得一日interview咋?Thanks!
作者: MATTHAW    時間: 11-10-7 18:18

我都好想知係咪只得1ST IN ???
作者: qoo_pooh    時間: 11-10-7 22:54

如果大家想報sjac,
記得明天(10月8日)交form,
因只得一日交表咋~~
作者: Bonnie    時間: 11-10-8 14:36

已交表...1pm interview ... (因同日要 9am見英華)
作者: Janicelobby    時間: 11-10-8 14:58

係唔係22號?
作者: marcuscyrus    時間: 11-10-8 15:08

原帖由 Janicelobby 於 11-10-8 14:58 發表
係唔係22號?

我兒22/10 11am
作者: vivicicimimi    時間: 11-10-8 16:26

22/10 9am interview
作者: puibpuib    時間: 11-10-8 18:23

請問你地幾點交表?我因為22日撞左其他interview,諗住遲d先交表博佢下午先in...我3點半去到,點知都安排上午10點interview,撞到應,我即場問佢地可唔可以改下午1點,佢地又叫我禮拜一打去校務處問下...唔知改唔改到...
作者: Bonnie    時間: 11-10-8 19:59

原帖由 puibpuib 於 11-10-8 18:23 發表
請問你地幾點交表?我因為22日撞左其他interview,諗住遲d先交表博佢下午先in...我3點半去到,點知都安排上午10點interview,撞到應,我即場問佢地可唔可以改下午1點,佢地又叫我禮拜一打去校務處問下...唔知改唔改到... ...

Same case as you wor..but i can get a better time.

今朝8點去交..係 9am in嘅時間...因我同日會撞英華...所以即問可唔可以揀 (未去到 step 3) ..個 miss 叫我晏 d 再去..下晝 12nn 叫老公再去..就攞到 1pm 嘅時間..  so perfect... 9am Ying Wah , 1pm St. Joseph
作者: qoo_pooh    時間: 11-10-8 21:00

我今早8點去交form, 22/10 9am見 sjac
So far so good ...... 22/10 11am見EC
問了老師, 他們說會見大約1hr
希望唔好遲啦
作者: MATTHAW    時間: 11-10-8 21:10

我問過得一次面試, 就知結果啦!!!
作者: Janicelobby    時間: 11-10-8 22:56

原帖由 qoo_pooh 於 11-10-8 21:00 發表
我今早8點去交form, 22/10 9am見 sjac
So far so good ...... 22/10 11am見EC
問了老師, 他們說會見大約1hr
希望唔好遲啦mouth:" />mouth:" />

1 hr?, 有無往年的家長知問什麼?
作者: onmami    時間: 11-10-9 21:05

請問需要見家長嗎?
作者: MATTHAW    時間: 11-10-9 21:30

交表那天覺得學校位置好像有點兒不方便!!!  校舍空間也屬於自己小時的學校!!!
作者: heiheikwok    時間: 11-10-10 09:20

呢間學校好多年歷史, 比較傳統

原帖由 MATTHAW 於 11-10-9 21:30 發表
交表那天覺得學校位置好像有點兒不方便!!!  校舍空間也屬於自己小時的學校!!!

作者: heiheikwok    時間: 11-10-10 09:21

因為8號個日有 interview, 派左22/10 9:00
作者: hugocheung    時間: 11-10-10 10:21

星期六趕住去 Interview, 唔記得問老師.
我都想知係小組定個人, 家長要唔要 In?

原帖由 MATTHAW 於 11-10-8 21:10 發表
我問過得一次面試, 就知結果啦!!!

作者: coylo    時間: 11-10-10 13:08

May I know how many applicants this year? Did anyone can tell me that the application no. when around 3-4pm? thanks!
作者: hugocheung    時間: 11-10-10 17:15

睇番申請表, 仔仔博殺時,家長要聽講座.
但係唔知小組定個人 In?

原帖由 hugocheung 於 11-10-10 10:21 發表
星期六趕住去 Interview, 唔記得問老師.
我都想知係小組定個人, 家長要唔要 In?

作者: naiviv    時間: 11-10-10 23:41

我是今年小一家長,往年都是只有1次interview便知結果,去年聽阿仔說是小組的,沒有筆試,很愉快的,大家一起唱歌,期間有1外籍人士 in 他,只問簡單oral,小兒英文底不強,我相信只要乖巧,聽指示,肯開金口回答問題,大大方方的步入試場,便有機會了, 因st.joe是一間較嚴的小學,且是男校,若不嚴格,怎能教好班仔??
作者: marcuscyrus    時間: 11-10-10 23:43

原帖由 naiviv 於 11-10-10 23:41 發表
我是今年小一家長,往年都是只有1次interview便知結果,去年聽阿仔說是小組的,沒有筆試,很愉快的,大家一起唱歌,期間有1外籍人士 in 他,只問簡單oral,小兒英文底不強,我相信只要乖巧,聽指示,肯開金口回答問題,大大方方 ...

家長您好,請問去年的經驗,面試約幾耐時間呢?
作者: naiviv    時間: 11-10-10 23:46

around one hr??
作者: marcuscyrus    時間: 11-10-10 23:48

原帖由 naiviv 於 11-10-10 23:46 發表
around one hr??

唔該哂,因要睇睇阿仔面完試是否趕到課外活動,最近請假太多,有排補堂^_^
作者: naiviv    時間: 11-10-11 00:03

不用客氣......我去年就像您們一樣 我像肓頭烏鴉似的....
作者: vivicicimimi    時間: 11-10-11 07:49

Thank you your information!
作者: dawndawn999    時間: 11-10-11 22:50     標題: 回復 6# naiviv 的帖子

請問阿囝入去IN時....家長需唔需要填questionnaire 呢?? 要唔要IN家長呢?? THX ,,,,
作者: Derek_Mum    時間: 11-10-12 10:44

其實不用太擔心的,我兒是前年的考生,亦都收了,不過放棄了,當年可能易入D,出生率低一點,佢D同學有報考嘅都有收到。
不過聽校長演說後,我本人就不太喜歡,相對你聽過英華林校長演說的話,這明顯比下去。
P.S.我兒不是英華仔

作者: hugocheung    時間: 11-10-12 11:46

請問您當時所聽的校長是否現時的 Ms. Kwok Wan
好似近一兩年換了校長.

原帖由 Derek_Mum 於 11-10-12 10:44 發表
其實不用太擔心的,我兒是前年的考生,亦都收了,不過放棄了,當年可能易入D,出生率低一點,佢D同學有報考嘅都有收到。
不過聽校長演說後,我本人就不太喜歡,相對你聽過英華林校長演說的話,這明顯比下去。
P.S.我兒不是英華仔 ...

作者: Derek_Mum    時間: 11-10-12 12:38

對不起,當時個校長一定不是這個,他叫什麼已記不起了,只記得佢係男人。
作者: jt_ct_mami    時間: 11-10-12 23:34

現任校長剛上任一年,Derek_Mum 當年聽演說嘅校長應是劉偉明校長,亦即是St. Francis 嘅現任校長。
作者: puibpuib    時間: 11-10-13 21:44

Yes, St. Jo 以前個校長去左聖方濟各做。
睇返張申請表, 今年阿仔interview,學校係有個小一簡介會比家長的...甘..應該唔使in家長啩..
作者: MATTHAW    時間: 11-10-13 22:38

如果小朋友比較好動, 喜歡新事物, 請問是否適合這間學校呢??? 謝謝
作者: naiviv    時間: 11-10-13 23:50

對....interview時會安排家長聽小一簡介會,是不須要 in 家長的.....
作者: naiviv    時間: 11-10-14 00:07     標題: 回復 36# MATTHAW 的帖子

只要您的乖仔是動靜皆宜便成.....因st.joe屬傳統英小,要坐在位子上課,故只須聽指令上堂.....聽從老師敎道,便算适合了.....但我本人覺得其課程也有活動成份...比一般津校不是這樣填鴨的....
作者: MATTHAW    時間: 11-10-14 12:51     標題: 回復 38# naiviv 的帖子

謝謝!!!
作者: onmami    時間: 11-10-21 23:05

明天interview,各位家長+小朋友一齊加油啦﹗
作者: iiyk    時間: 11-10-22 01:59

Yes 加油!
作者: Bonnie    時間: 11-10-22 20:49

今日 in 完..約 1 個鐘..

簡介會上...校長再三強調佢哋係你一間好傳統好傳統嘅學校...課程好緊迫好緊迫

英文程度深人一級..數學半級...唔用 e-book ..堅持用書嚟做教學工具...且每級都要參加一項校內活動..

我真係俾校長嘅. " 好傳統 " 同 " 好緊迫" 嚇怕咗...因佢唔上提過一次...係不停重複去講...

其他家長..你哋又有咩睇法 ?
作者: marcuscyrus    時間: 11-10-22 21:03

原帖由 Bonnie 於 11-10-22 20:49 發表

簡介會上...校長再三強調佢哋係你一間好傳統好傳統嘅學校...課程好緊迫好緊迫

英文程度深人一級..數學半級...唔用 e-book ..堅持用書嚟做教學工具...且每級都要參加一項校內活動..

我真 ...

我覺得OK,仔黎講tough d 都係好事
作者: kittytai    時間: 11-10-22 21:29

作者: boyboy2006    時間: 11-10-22 21:57

請問, 大家有無發現, 小朋友身上有不同數量的圓形貼紙呢?
我見到有些一個, 有些三個
作者: porkma    時間: 11-10-22 22:35     標題: 回覆 2# kittytai 的文章

老師上堂時,有冇活動配合?上堂會否沉悶
作者: vivicicimimi    時間: 11-10-22 23:06

我都見到,唔知咩意思呢?我個仔有兩個貼紙!
作者: Pkceddie    時間: 11-10-22 23:25

原帖由 vivicicimimi 於 11-10-22 23:06 發表
我都見到,唔知咩意思呢?我個仔有兩個貼紙!

我個仔得一個,問咗佢只係表分組不代表叻定唔叻喎!
作者: Bear2004    時間: 11-10-23 01:31

原帖由 Bonnie 於 11-10-22 20:49 發表

我真 ...

我聽完就真係驚驚地, 覺得阿囝應該唔適合的!  hehe....不過, 唔洗煩既, 佢收先算啦.......
作者: Gerard    時間: 11-10-23 09:42

作者: vivicicimimi    時間: 11-10-23 13:17

你哋囝囝有否講in 咗咩呀?
作者: olimo    時間: 11-10-23 13:40

校長講左 2次 : 我地 0既課程係比較緊
如果被取錄, 真係擔心亞仔會辛苦
作者: hugocheung    時間: 11-10-23 20:13

How many students in P1?

原帖由 kittytai 於 11-10-22 21:29 發表
我個仔今年有幸入到謮小一, 本來他幾活躍, 也擔心他追不上, 原來是絕到可以的, 第一次英默就是幾頁READER, 300多個字, 完整句子的默, 只要用心, 家長配合, 是可以100分的. ...

作者: kittytai    時間: 11-10-24 19:02

作者: boyboy2006    時間: 11-10-31 16:26

請問升中派位如何?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5