教育王國

標題: 這樣學琴。。。好嗎? [打印本頁]

作者: venuscc    時間: 11-10-11 11:15     標題: 這樣學琴。。。好嗎?

本想幫妹妹找鋼琴老師(姐姐的老師不收初級學生),朋友介紹說她女女在XX琴行學,而家先K3唔夠六歲學緊五級(學左二年到),仲學埋三級樂理,她仲話個果阿SIR好多學生都系這樣學,勤力練就得(呢個我都認同),不過姐姐個老師卻說除非是天份很高(天才)否則短期內谷幾級不是問題,問題是再學落去,就會好難有進步,這是什麼意思呢?
我見過朋友女女彈琴,姿勢不是很正確,手指算幾快,但歌就一般,好RUSH.不過朋友極力推薦她的阿SIR,我不知這樣學對小朋友是否有利,雖然妹妹都喜歡音樂 ,會主動練琴,不過又擔心會學錯師!
大家可以比少少意見嗎?琴行老師可信嗎?
作者: fcbttkw    時間: 11-10-11 11:40

原帖由 venuscc 於 11-10-11 11:15 發表
本想幫妹妹找鋼琴老師(姐姐的老師不收初級學生),朋友介紹說她女女在XX琴行學,而家先K3唔夠六歲學緊五級(學左二年到),仲學埋三級樂理,她仲話個果阿SIR好多學生都系這樣學,勤力練就得(呢個我都認同),不過姐姐個老師卻說除非是天份 ...

我都見過一間琴行,標榜他們的學生如何3年考8級,第一年考3級;第二年考5級樂理;第三年考8級…
我相信這間琴行只懂教考試歌!

我當時只想到這裡學琴的8級學生,考了8級出來,人地俾份譜佢,可能連彈都唔識彈!

這樣學琴有什麼意義?

這些琴行/老師、這些會把孩子送進去學琴的家長們,你們有否想過為何要教音樂?為何要學音樂?

我相信這班人是現今音樂界的一大恥辱!!!
作者: miss321    時間: 11-10-11 11:49

世上有幾多個莫札特呀? 一般5,6歲小朋友好難明咁難的樂曲,就算彈到都係冇heart,只係係度"禁"制,就算考到5級,都係只識彈考試曲。

其實學音樂好地地,好enjoy又輕鬆,點解係咁要谷小朋友上高級呢? 我識有朋友谷個女學琴,考考考,考到8級啦,個女話: "阿媽我考到8級啦,我以後唔會再彈琴,我憎死彈琴,你幫我賣左個琴啦! "作為老師又或者家長,聽到咁既說話係好傷心,學音樂唔係為左升學或者同父母交代。
作者: venuscc    時間: 11-10-11 12:18     標題: 回復 2# fcbttkw 的帖子

不知FCBTTKW你所指的是否銅羅灣近天后“有”SIR果間,我都早有聽間,之前大女去參加一個比賽見識過他的學生彈,全部都是5歲小朋友就彈5-6級歌,好誇張!第一見識呢D"勁人”!不過朋友學果間系好普通琴行,收費只系百幾元一堂,不過聽聞多數琴行都會很谷考試,因為可以加學費,不過真系怕怕。
作者: fcbttkw    時間: 11-10-11 13:05

原帖由 venuscc 於 11-10-11 12:18 發表
不知FCBTTKW你所指的是否銅羅灣近天后“有”SIR果間,我都早有聽間,之前大女去參加一個比賽見識過他的學生彈,全部都是5歲小朋友就彈5-6級歌,好誇張!第一見識呢D"勁人”!不過朋友學果間系好普通琴行,收費只系百幾元一堂,不過聽 ...

不是你指那間,我說的在屯門區,也是間普通琴行!
你朋友果間在哪區?
作者: venuscc    時間: 11-10-11 15:06

香港九龍新界最大型果兩間其中間。其實你知唔知我指果間‘有’SIR 系邊間啊?
作者: fcbttkw    時間: 11-10-11 15:52

原帖由 venuscc 於 11-10-11 15:06 發表
香港九龍新界最大型果兩間其中間。其實你知唔知我指果間‘有’SIR 系邊間啊?

不知!
作者: dogmonkey    時間: 11-10-11 17:34     標題: 回復 3# fcbttkw 的帖子

我知道. 之前壹周刊做過佢專訪.
果個4歲會考5級吖嘛, RIGHT? 個個非富則貴, 個琴是40定60萬的, 覺得多"幸福"! 我女以前在同一BUILDING學野! 好多野學果楝!
作者: fcbttkw    時間: 11-10-11 22:10

原帖由 dogmonkey 於 11-10-11 17:34 發表
我知道. 之前壹周刊做過佢專訪.
果個4歲會考5級吖嘛, RIGHT? 個個非富則貴, 個琴是40定60萬的, 覺得多"幸福"! 我女以前在同一BUILDING學野! 好多野學果楝! ...

Sorry!我唔睇八卦雜誌㗎!!!
你講的那個是Y字頭姓氏那位?
作者: ohmygosh    時間: 11-10-12 11:16

夾硬黎﹐如果個小朋友和家長都配合到同埋頂得順﹐都無話吾得既﹐不過我就做吾出lor。

我有個成人學生(跟我學diploma)係0係琴行part-time教琴既﹐佢話佢琴行個老闆就係專train K3考五級﹐$500一堂﹐好多人幫襯﹐不過個個考完五級就吾會再跟佢學﹐0甘您話好吾好喇?﹗

我只希望更多人愛音樂﹐愛學習﹐尊重藝術﹗

原帖由 venuscc 於 11-10-11 11:15 發表
本想幫妹妹找鋼琴老師(姐姐的老師不收初級學生),朋友介紹說她女女在XX琴行學,而家先K3唔夠六歲學緊五級(學左二年到),仲學埋三級樂理,她仲話個果阿SIR好多學生都系這樣學,勤力練就得(呢個我都認同),不過姐姐個老師卻說除非是天份 ...

作者: dogmonkey    時間: 11-10-12 12:00     標題: 回復 2# fcbttkw 的帖子

sorry. 是capital ceo 才對.  是否這位奇才??
http://www.capitalceo.com/common ... 5&art_id=101047
作者: fcbttkw    時間: 11-10-12 12:36

原帖由 dogmonkey 於 11-10-12 12:00 發表
sorry. 是capital ceo 才對.  是否這位奇才??
http://www.capitalceo.com/common_emag/view_content.php?issue_no=69&pub_id=16&top_id=115&art_id=101047

是的,我只想到他!
作者: dogmonkey    時間: 11-10-12 13:49     標題: 回復 1# fcbttkw 的帖子

我好想開下眼界0架,看看他及學生表演!!  我都想見識下咁多prodigies!!! 因為我個女唔係prodigy!
作者: Lilo    時間: 11-10-12 13:59

我都識人話要個仔k3起碼考到5級,佢話沈靖滔可以,佢個仔唔得!
作者: dogmonkey    時間: 11-10-12 14:28     標題: 回復 1# Lilo 的帖子

我自己都冇沈靜滔父母咁叻, 個女自然冇沈靜滔咁叻啦. 你朋友/那位家長怎能這樣比較???
作者: 洛婷    時間: 11-10-12 17:09

原帖由 dogmonkey 於 11-10-12 13:49 發表
我好想開下眼界0架,看看他及學生表演!!  我都想見識下咁多prodigies!!! 因為我個女唔係prodigy!

[youtube]
[/youtube]
[youtube]swP2_9tjoXo&feature=related[/youtube]
作者: Bowl    時間: 11-10-13 08:00

那集比賽, 卓小朋友表演得很精彩, 很可愛 !
作者: 濤兒    時間: 11-10-13 08:23

原帖由 ohmygosh 於 11-10-12 11:16 發表
夾硬黎﹐如果個小朋友和家長都配合到同埋頂得順﹐都無話吾得既﹐不過我就做吾出lor。

我有個成人學生(跟我學diploma)係0係琴行part-time教琴既﹐佢話佢琴行個老闆就係專train K3考五級﹐$500一堂﹐好多人幫襯﹐不過個個考完五級就吾會再跟佢學﹐0甘您話好吾好喇?﹗...

哈哈, 梗係好啦......收錢o個個丫嘛.  跟住又唔洗執基本功的手尾!!
作者: dogmonkey    時間: 11-10-13 10:21     標題: 回覆 3# 洛婷 的文章

洛婷

謝謝分享.
看他的video,令我聯想起常在周杰倫Mr. J 頻道 出現的游松澤小朋友.  很可愛!

http://www.youtube.com/watch?v=s ... =WL16D8D22E1CC48B23
作者: Kareese    時間: 11-10-13 18:11

作者: Charlotte_mom    時間: 11-10-13 18:20

我女個琴老師講過, 就算幾蠢幾無天份既人, 只要肯努力, 一定考到8級, WHICH IS TRUE!
但問題係, 為考8級而考8級, 定為音樂而考8級呢? 琴老師有個分享: 佢收左個準備考5級既學生, 學生之前跟某名師, 名師要求幾耐幾耐, 考個2級"叮"返黎, 考唔到, 走! 就係咁, 佢既學生就過住攻利既學音樂之路, 一年到晚就係比賽, 考試, 比賽, 考試, 以致考5級了, 連PEDAL都唔識踩(根本之前比賽/考試歌都避免去學踩PEDAL費事顧多一樣, 其他非比賽考試歌, 更加唔會SIDE時間去學, 一年到晚, 彈既歌都只係果幾隻, 彈成年!)
你話, 俾你學到演奏級, 又有咩意思? 話說琴老師有跟一位指揮級既伯伯學小提琴, 都有介紹過我女去學, 都無問題, 但有次介紹個"咁樣"考鋼琴8級既女仔去學小提琴, 俾伯伯丙, 佢話果D人唔係學音樂, 佢唔收, 仲話琴老師咁既人都夠膽介紹俾佢!
作者: lillymarie    時間: 11-10-13 21:54

好似卓小朋友那樣的音樂天才可能是萬中無一的。
某種程度,小朋友學琴大都是父母的決定。記得Nancy Lo在她的節目中曾說她覺得香港的小朋友好慘, 被父母逼學琴, 但不幸的是他們竟然又彈得很好喎。
今日老師問囝囝為甚麼要拉小提琴?這問題我亦問過囝囝, 他當時答我:是 妳叫我學的。好在他沒這樣答老師。老師說: 是要演奏給別人聽呀!
我很認同老師的講法。有位朋友的女兒已學到演奏級了, 有次我們練合唱, 問她會不會彈那歌? (其實是很容易彈的)她想了一想竟說:不會!    多可惜! 學了那麼多年琴, 參加過很多次考試和比賽, 却沒勇氣在人前彈一首歌。
作者: dogmonkey    時間: 11-10-14 10:07     標題: 回復 1# lillymarie 的帖子

我覺得那女孩子不願在人面前彈,不等於她沒有能力做. 不用可惜! 有些人(好似我個女)對自己好有要求或較內向,未準備好的朗誦,樂章...死都不肯"表演", 那是她的性格! 雖然說音樂是表演藝術,但性格問題, 有些人不是別人叫彈就彈. 音樂都可以自娛, 靜靜在家彈比自己欣賞.

語言是用來與人溝通,不願跟人說話的人, 不等於"學來做乜". 以前在大學,上法文的同班韓國人很孤僻,休息時間不會跟同學傾計,我問他"你不願去說法文,那你學來幹嗎?" 他說他愛看書,欣賞法國文化....

試問現今小朋友,有幾多個在某一興趣上,是自己真正著迷和醉心? 父母都希望他們終有一天開曉, 愛上該活動! 給他們多點時間和空間!
作者: musicmissleung    時間: 11-10-14 14:28

我有個大學師兄, 音樂能力一等一, 我考小提琴都係搵佢伴奏, 大學合唱團裏面, 佢係首席伴奏...不過...佢未考過鋼琴試, 又未參加過任何鋼琴比賽...

陳偉光(曾任香港中文大學音樂系教授), 入左大學先學音樂, 轉系去音樂系果陣, 佢乜都唔識架...

既然係咁, 點解大家咁著緊細路仔考唔考琴呢?
作者: ohmygosh    時間: 11-10-14 14:44

原帖由 musicmissleung 於 11-10-14 14:28 發表
我有個大學師兄, 音樂能力一等一, 我考小提琴都係搵佢伴奏, 大學合唱團裏面, 佢係首席伴奏...不過...佢未考過鋼琴試, 又未參加過任何鋼琴比賽...

陳偉光(曾任香港中文大學音樂系教授), 入左大學先學音樂, 轉系去音 ...

作者: ho_yan2406    時間: 11-10-14 23:04

因為而家in學校要拎cert囉...至怕為考琴而學琴既人..........
作者: mrsanthony    時間: 11-10-15 17:52

唉! 但家長都是兩難啊!
作者: 小伊    時間: 11-10-15 20:19     標題: 回覆 24# musicmissleung 的文章

说笑吧!Victor当年转系时已有相当音乐根底. 以Prof. Gwilt 的标准,差少少都唔会收你,无音乐底子的, 恐怕无机会面试.
.
作者: ilovethiscow    時間: 11-10-16 23:35     標題: 回復 11# dogmonkey 的帖子

作者: 小伊    時間: 11-10-17 09:07

听讲系卓太打本比佢的!
作者: bebebe12345    時間: 11-10-17 13:46

名師.....許多是不考琴的,只是家長想孩子考而已!
作者: venuscc    時間: 11-10-18 10:24

可否分享一下,名師的鋼琴教學法大概有那些,我個人覺得要想一位小朋友音樂學得好,老師的教學方式是否合適是很重要的!現在還未知小孩的新老師方法是否適合他,因為以前學的是傳 統老師,現在的是一位在德國回流的音樂博士,他的教學方法很特別!
作者: bebebe12345    時間: 11-10-18 16:30

老 師的方法故然重要,更重要的是家長如何配合!大家心目中那一位最好,都一定有一個客觀標準,要跟到一位心儀的老 師,談何容易,但起碼有一個目標。傳統許多時並不是壞事,許多時在新一輩就找不到。
孩子的進步可以令人驚喜、老 師的進步何嘗不是令人驚嘆!有時聽聽這些老 師的學生彈出來的聲音,高下立判.....。
作者: steamball    時間: 11-10-19 06:29

原帖由 musicmissleung 於 11-10-14 14:28 發表

陳偉光(曾任香港中文大學音樂系教授), 入左大學先學音樂, 轉系去音 ...
fully agree
作者: Botany    時間: 11-10-23 15:28

當學琴的目的只為了考試, 小朋友好難再去享受音樂, 亦好難培養佢地對音樂既興趣了! 當小朋友學識基本睇譜能力, 要谷佢跳級考試唔難, 只不過到頭來只會變成三首考試歌走天涯......咁對小朋友是好是壞? 快快考到八級真係咁好? 學琴應該是長遠的興趣培養, 考試可試為目標而非目的, 否則,只會本末倒置!
作者: steamball    時間: 11-10-23 16:35

原帖由 Botany 於 11-10-23 15:28 發表
當學琴的目的只為了考試, 小朋友好難再去享受音樂, 亦好難培養佢地對音樂既興趣了! 當小朋友學識基本睇譜能力, 要谷佢跳級考試唔難, 只不過到頭來只會變成三首考試歌走天涯......咁對小朋友是好是壞? 快快考到八級真 ...

fully agree......
作者: 小豆媽    時間: 11-10-23 18:49

我自己覺得, 一個小朋友, K3考5級, 係好可憐.
你要死谷爛谷, 冇話唔得, 佢唔係彈琴, 只係"襟"掣.
亞媽日日叫佢彈3個鐘, 乜都得.  
一個K3小朋友, 生活唔應該係咁.

我個人認為, 音樂係要"浸"出來的, K3, 佢有幾大能力去明白首歌的背景, 感情 ?
樓主你真係唔好"羨慕"你朋友, 一個大人, 自己客觀d咁諗, 谷k3去考G5, 根本唔係健康的approach.

依家好多家長都係為左考學校去"鬥早"比個仔女考乜乜物物, 然後又大"曬"一番, 是什麼的錯 ?

以上只是個人意見, 不喜勿插.
作者: py618243    時間: 11-10-23 21:48

其實k3的小朋友,手指的小肌肉還未運用得好,要他們學琴已經不是易事,還要考這麼高級,考不到還是其次,萬一養成了錯動作,以後要改便難了!!
作者: 音樂人長老    時間: 11-10-23 23:32

而家教育風氣將幼稚園生當小學教,小學就變成中學,通識咩都要識即係等於唔識,課外活動數量之多連大人都未必頂得順
作者: 小伊    時間: 11-10-24 01:06

卓小朋友的天份真的高嗎?大家看多幾次youtube段片吧!真系掂又何必搵埋老師彈四手!
作者: 小伊    時間: 11-10-24 01:08     標題: 回覆 39# 音樂人長老 的文章

問題系大學變返幼稚園!
作者: steamball    時間: 11-10-24 06:31

卓小朋友的天份高嗎?maybe he really has talent, but if learn piano like this.......rather don't learn, waste time and built up bad habit.
作者: dogmonkey    時間: 11-10-24 09:21

原帖由 小豆媽 於 11-10-23 18:49 發表
我自己覺得, 一個小朋友, K3考5級, 係好可憐.
你要死谷爛谷, 冇話唔得, 佢唔係彈琴, 只係"襟"掣.
亞媽日日叫佢彈3個鐘, 乜都得.  
一個K3小朋友, 生活唔應該係咁.

我個人認為, 音樂係要"浸"出來的, K3, 佢有幾大 ...

作者: marcuscyrus    時間: 11-10-24 10:25

原帖由 小伊 於 11-10-24 01:06 發表
卓小朋友的天份真的高嗎?大家看多幾次youtube段片吧!真系掂又何必搵埋老師彈四手!

之前我都有睇過
大家一睇佢飛黎飛去=好勁
但d runnings 幾乎甩哂
我認為音樂感是有,但技術仲差好遠,我反而懷疑佢彈完一堆"名曲"之後仲有冇心機去練返基本技術
作者: venuscc    時間: 11-10-24 13:31

如果小朋友以前習慣了用鈴木方法學習鋼琴,雖然耳仔很不錯,但系視譜卻一般,有什麼方法可以訓練呢?我認識的新老師用了一套外國的書,要唱歌的,不用練很多歌,但每次都 要跟拍子 唱英文歌,仲要了解歌詞意義,我不清楚這是什麼方法,大家有無聽過呢?可否分享一下?
作者: ilovethiscow    時間: 11-10-24 14:04

作者: marcuscyrus    時間: 11-10-24 14:09

原帖由 ilovethiscow 於 11-10-24 14:04 發表
其實... 我諗.... 香港人的technique 在外國真係超哂班...

去維也納夾野...

我仲諗住 個orchestra 裡面 我一定係最廢果個... 因為在香港... 我一D 都唔覺得自己勁....

但係... 原來... 外國的職業orchestra 都唔 ...

同意
文化差異太大
在hk,講grade, 講分數, 講名次
(我唔反對去考,但我唔會睇得個分數/名次太重)
好少人係真心喜歡,然後去彈,彈琴為了練琴去考試
早排我自己彈緊,學生黎左我都唔知,然後個家長問:咦..miss, 你都要練琴o既?
呢個問題..太奇怪了吧..
作者: ilovethiscow    時間: 11-10-24 20:02     標題: 回覆 47# marcuscyrus 的文章

作者: marcuscyrus    時間: 11-10-24 20:30

原帖由 ilovethiscow 於 11-10-24 20:02 發表
香港學生 個個 學音樂就係鬥 grade 高

同佢地傾音樂計... 就一句都傾唔上...

學clarinet 學到5 6 級 都可以 連 brahms Sonata No.1 同 Mozart Clarinet Concerto 都未聽過...

玩左成年orchestra 可以連symphony  ...

叫佢地去聽下recital,要買飛o個d又話貴,check埋apa幾時有free concert叫佢地去,都仲話要過海..又嫌夜,叫佢地去聽下其他樂器o既,又話點解學琴要聽其他樂器,家長個心態就係講求即時成效,聽聽埋埋咁多concert,如果要幾年先見效o既,佢地就唔制
作者: Botany    時間: 11-10-24 21:21     標題: 回復 3# marcuscyrus 的帖子

好有同感!!
作者: steamball    時間: 11-10-24 21:42

haha, agree, let me think of instant noodle
原帖由 marcuscyrus 於 11-10-24 20:30 發表

叫佢地去聽下recital,要買飛o個d又話貴,check埋apa幾時有free concert叫佢地去,都仲話要過海..又嫌夜,叫佢地去聽下其他樂器o既,又話點解學琴要聽其他樂器,家長個心態就係講求即時成效,聽聽埋埋咁多concert,如果要幾年先見 ...

作者: lillymarie    時間: 11-10-25 08:56

原帖由 ilovethiscow 於 11-10-24 20:02 發表
香港學生 個個 學音樂就係鬥 grade 高

同佢地傾音樂計... 就一句都傾唔上...

學clarinet 學到5 6 級 都可以 連 brahms Sonata No.1 同 Mozart Clarinet Concerto 都未聽過...

玩左成年orchestra 可以連symphony  ...

很多家長,包括我,都唔識音樂,真的需要老師們多D推介和啟發。我陪囝囝上堂,從老師那裹學到不少呢!
作者: bebebe12345    時間: 11-10-25 10:49

聽小朋友的表演,近年對我來說是難得的是.....享受。
作者: 小伊    時間: 11-10-25 11:26

平平地可以让小朋交流吓同辈的演奏:

http://www.youth.gov.hk/apps/tc/EventView.do?id=E11101800019
作者: 小豆媽    時間: 11-10-25 13:13

原帖由 ilovethiscow 於 11-10-24 14:04 發表

但係... 原來... 外國的職業orchestra 都唔係隊隊都好高水平...
tech 上 我原來唔差過佢地好多
但係 佢地果團對音樂O既火真係好熱~
我諗.. 有好多香港人學音樂的方向及想法 開始歪了~

...

好同意

HK好多家長只係為左滿足自己, 而叫D小朋友鬥考高grade, 參加校際乜乜比賽又係要在同班同學中去"鬥"高grade.  學音樂=一重武器,  好可憐.
外國的musician, 真係有heart有火,
HK的小朋友(賽手), sorry, 大部份只可能係有攞高分的火, 而唔對對音樂有"火".
我自己個女都有學piano & flute. 雖然佢piano冇火, 但係佢對支flute真係好有passion, 對夾學校個 orchestra又好熱衷, 明顯睇到個分別.
作者: venuscc    時間: 11-10-25 23:39

我都好希望個女可以發下“火”,不過我林要過多幾年先發得出。其實如果大人唔緊,細路仔就真系當玩玩具一樣,有幾多個五六歲人仔真系知道為左乜學琴呢?除非天才,那是萬中無一
作者: jonathan_mama    時間: 11-10-26 07:32

作者: miffy    時間: 11-10-26 10:53

作者: ilovethiscow    時間: 11-10-26 11:35     標題: 回覆 56# venuscc 的文章

作者: 小豆媽    時間: 11-10-26 11:40

原帖由 miffy 於 11-10-26 10:53 發表

早排, 有幾位小朋友黎我屋企, 我屋企無野玩, 唯有彈下琴。

幾位都有琴cert, 原來佢地乜歌都唔識彈, 剩識彈考試歌, 有個仲攪笑, 叫佢諗下仲有咩識彈, 佢話: scales

我諗大部份人學琴只為考試。

我仔剛相反, 除了考試歌外, 乜都識彈: 月光曲、小夜曲、最近學緊豬腩肉......

不過我仔無靚cert。

...

唉 !  呢D小朋友, 咪又係"高分低能" 呢 ?
一代不如一代, 我地係唔係追唔上個時代 ?

咁岩, 我個女最近都Hungrian dance & "豬腩肉" 呀 !

作者: ilovethiscow    時間: 11-10-26 13:08     標題: 回復 60# 小豆媽 的帖子

作者: miffy    時間: 11-10-27 12:03

作者: smallworld    時間: 11-10-28 20:06

看過大家的分享,真是明白了好多東西。剛買了鋼琴給學琴快兩年的女兒。希望她能借助這樂器之王走入美妙的音樂世界,更能領略人生的美麗。

記得一位好友談到她的兒子,說兒子彈琴彈得很好,在考完演奏級之後對她說,"媽媽,我達到你的要求了,我不
再彈琴了。"不知大家有沒有看過一本書" 虎媽的戰歌"。作者漚心瀝血培養幼女露露成為傑出的小提琴手,最後露露毅然放棄樂隊首席小提手的職位,去追尋自己的夢,而不是媽媽的夢。實在值得引以為鑒。
作者: Christi    時間: 11-10-29 00:43

啱啱見到,讓大家分享,請留意紅色部份...

10月28日 明報

股神兒子﹕成長不必科科A

輟學棄金錢帝國 只愛音樂
                                                                                                              [size=150%]【明報專訊】「我們可以做懂得快樂的表表者。」股神巴菲特(Warren Buffett)的兒子彼得巴菲特(Peter Buffett),非如一般富二代隨父親投身金錢世界,反在19歲時毅然輟學,隨興趣發展音樂事業,成為著名音樂人、艾美獎得主。這名作曲家近日來港與青年交流,自言自己還未考八級音樂證書,寄語香港家長和學生,成長不必計「科科A」,毋須用金錢衡量成就。

《與狼共舞》配樂奪艾美獎

彼得巴菲特近日到港,與香港知專設計學院合辦音樂分享會,和學生交流音樂心得。他將滲入中國樂器及小數民族特色唱腔,演繹其名曲「Plastic Tomb」,更會與10名學生以iPad內的數碼樂器程式演出。

彼得現為全球知名音樂人、作曲家,1990年時為奧斯卡最佳影片《與狼共舞》配樂,獲得艾美獎而聲名大噪。

53歲的彼得自言,自幼已對音樂產生濃厚興趣,3歲時主動走到家中鋼琴前彈奏。愛彈鋼琴的母親,發現兒子的天分,6歲時帶他與鋼琴老師見面,學習正統技巧,「但我母親沒強迫我考取任何級數,她不希望我對音樂失去興趣,到現在我還沒有什麼八級音樂證書」。

彼得更毅然在19歲時,入讀史丹福大學年半後輟學,將祖父留予他的9萬美元巴郡股份遺產套現,遷往三藩市發展音樂事業。

不願人知父親身分

他這一步代表與繼承父親的億萬商業王國說再見,但他只淡淡然道﹕「當我對爸爸說出決定時,他只說了一句﹕『若你認為這決定能令你快樂,令你生活變得滿足,就去做吧。彼得,我們是在做同樣的事。』」

脫離父蔭,彼得沒拿覑父親的名字招搖,初入行的他因音樂室規模小,更常被人拖欠薪酬,有顧客在他完成曲目後3年,才向其付畢600美元酬勞。「那時沒人知我是巴菲特的兒子,我也不想他人知道,我想走自己的人生。」不過,他笑言長大了有所成就後,反感激這「巴菲特」名字令他有機會與更多人分享生活的意義。

做令自己快樂事

身為巴菲特的兒子,卻不跟隨父親金錢步伐;身為著名音樂人,也無什麼皇家級音樂證書。眼看香港的孩子,彼得認為父母給予子女些許[url=]壓力[/url]
,或學習更多活動以增加機遇是對的,但要真切了解孩子的興趣,「我的父母也對我有期望,但不一定是科科A,讓孩子有空間體驗生活,最為重要」。

對於港生認為上大學是人生最大目的,彼得認為,若他們感到這挑戰能令其快樂,就放手去做;否則,應正確尋找屬於個人對「最好」的定論,「有人要做班上的表表者、有人要做奪A的表表者,我們也可做快樂的表表者;成功只取決個人心態,我認為只要每天都有令你想醒來、或感到興奮的原因,就是成功」。

作者: bebebe12345    時間: 11-10-29 10:03

當中學畢業時拿著不錯成績的孩子跟你說:我要選擇小提琴、鋼琴。
又當孩子F.3跟你說我沒興趣讀書,只讓我彈琴享受音樂好嗎?
.....作為家及你會作何決定、安排和提議給孩子?

摸著石頭的家長如何配合和安排自然頭疼......!財或材!理想是二樣皆有。沒有學位的音樂家還不少,讀完Master只拿著8級也有吧!許多時還需加一點點兒運氣。

唉!誰不是為了孩子.....
怎樣能找一位真能啟發孩子的老 師!

作者: venuscc    時間: 11-11-2 00:28

各位知心父母,如果小朋友早已習慣了舊老師的方式,那麼如何幫助他及早適應新老師的學習模式呢?
請各位指點!
作者: bebebe12345    時間: 11-11-3 11:27

當能夠讓她明白和感到新模式可以讓她/他得到改進和更容易掌握,給多一點點時間,讓幾方面磨合,相信沒有甚麼大問題!
作者: venuscc    時間: 11-11-4 00:05     標題: 回覆 67# bebebe12345 的文章

謝謝BEBEBE12345的提點,見小朋友已有一段“失落期”,真的希望他能早日明白自己所需,找到自己的目標!
作者: lillymarie    時間: 11-11-4 08:30

原帖由 venuscc 於 11-11-2 00:28 發表
各位知心父母,如果小朋友早已習慣了舊老師的方式,那麼如何幫助他及早適應新老師的學習模式呢?
請各位指點!

唔...其實小朋友轉老師的原因是甚麼呢?你本人覺得新老師好嗎?小朋友喜歡舊老師的甚麼?不喜歡新老師的甚麼?
我囝囝轉了幾次老師,有因為搬家,亦有因教學問題。每次轉老師,我都會恭喜囝囝有幸遇到那新老師,茶餘飯後會講講新老師有甚麼好。例如,“這老師好靚女呀,說話好溫柔呀!你跟她上課會特別開心又不會覺得緊張。”,又或者“某老師音樂造藝很高,你可以從他身上學到很多!” 又或者“太好了!媽媽終於找到一位老師可以幫你去克服你的姿勢問題”  
對於舊老師,我會跟囝囝說:“他其實是位好老師,可惜你有些因難他幫不到你。但我仍很高興你曾經跟他學習,從他身上學到不少。”
總之,能跟老師學習是一份福氣。

多位老師中,只遇過一位怪人,上了2堂即走,不必說甚麼。
作者: bebebe12345    時間: 11-11-4 10:10     標題: 回覆 68# venuscc 的文章

孩子的情緒高、低、起、跌是非常正常的事,在不同的時候就要看我們做家長能如何從旁幫助.....還不一樣是摸著石頭過河!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5