教育王國

標題: 請問有無係9月6-10號考鋼琴考試&收到成績味? [打印本頁]

作者: Siutingava    時間: 11-10-15 18:42     標題: 請問有無係9月6-10號考鋼琴考試&收到成績味?

如題,thx~

作者: beetle    時間: 11-10-15 19:13

今日....未有.....
作者: matmatmama    時間: 11-10-16 03:14

received on 13 Oct la!
作者: Siutingava    時間: 11-10-16 08:34     標題: 回復 3# matmatmama 的帖子

幾時考^^?我囡8/9考未收到。

作者: matmatmama    時間: 11-10-16 11:51     標題: 回覆 4# Siutingava 的文章

6 Sep 考㗎!
作者: totochu    時間: 11-10-16 23:35

好快喎,我女9月9考,未收到,照計應該星期二三會有,好緊張!!

quote]原帖由 matmatmama 於 11-10-16 11:51 發表
6 Sep 考㗎! [/quote]
作者: rainful    時間: 11-10-18 04:28

原帖由 totochu 於 11-10-16 23:35 發表
好快喎,我女9月9考,未收到,照計應該星期二三會有,好緊張!!

quote]原帖由 matmatmama 於 11-10-16 11:51 發表
6 Sep 考㗎!
... [/quote]

考完8星期後先收到.... 我小朋友係9/9.
作者: cyiuch    時間: 11-10-18 09:53

阿仔10 SEP考, 好心急!!!
作者: ohmygosh    時間: 11-10-18 13:53

我今期第一個學生係Sep 7考﹔仲未收到成績...
作者: Siutingava    時間: 11-10-18 18:31

今日仲未有信寄黎
作者: dogmonkey    時間: 11-10-19 14:42

10/9 考, 剛老師至電, 收到!  merit! grade 5 piano!
作者: totochu    時間: 11-10-19 15:01

congrat
希望我地都可以快D收到...好緊張

原帖由 dogmonkey 於 11-10-19 14:42 發表
10/9 考, 剛老師至電, 收到!  merit! grade 5 piano!

作者: beetle    時間: 11-10-19 15:08

我個女8級小提琴都收到成績了,攞唔到叮 我諗佢會好失望,佢放學時我都唔知點同佢講好。
作者: christianmom    時間: 11-10-19 15:15

Thank you, my son also took the grade 8 oboe on Sept 10.  Hope we can receive the result very soon.

原帖由 dogmonkey 於 11-10-19 14:42 發表

作者: Siutingava    時間: 11-10-19 18:19

我囡都收到啦!!!都係拎merit
grade 6 piano
作者: Siutingava    時間: 11-10-19 18:21

原帖由 beetle 於 11-10-19 15:08 發表
我個女8級小提琴都收到成績了,攞唔到叮 我諗佢會好失望,佢放學時我都唔知點同佢講好。

唔緊要啦,下次再繼續努力啦!!!
作者: busybusy    時間: 11-10-19 19:05

Beetle,

年級小考8級是有難度, 看譜,視唱都會失分, 有時不是不會而是反應慢些或不懂表達. 我女兒剛考了五級樂理, 希望及格, 但也決定不直接考8級, 反正不趕時間, 先考七級熱熱身.

會否考慮重考?加油!!!!

原帖由 beetle 於 11-10-19 15:08 發表

作者: cyiuch    時間: 11-10-19 19:56

你女女咁細考8級已經好叻la! 唔駛

作者: fcbttkw    時間: 11-10-19 21:35

恭喜
作者: fcbttkw    時間: 11-10-19 21:42

原帖由 Siutingava 於 11-10-19 18:19 發表
我囡都收到啦!!!都係拎merit
grade 6 piano

恭喜
作者: fcbttkw    時間: 11-10-19 21:47

囡囡已經好叻喇
下次再努力啦
作者: wootaitai    時間: 11-10-19 23:08

作者: totochu    時間: 11-10-19 23:24

都叻女啦!Congrat!

你就好,我仲未收到,頸都長!

原帖由 wootaitai 於 11-10-19 23:08 發表

佢真係好有動力!都好叻啦!

我都收到考琴分, 128,我收貨啦。

但失分最多是其中一首歌,話tempo太快和mood 不對,這點我自己就會怪老師。

作者: rainful    時間: 11-10-19 23:34

今日收到了 Merit , 好開心 ..
作者: dogmonkey    時間: 11-10-20 09:20

她第一次考琴試,有merit我都好滿意!(其實只要求合格)

原帖由 fcbttkw 於 11-10-19 21:35 發表

恭喜

作者: beetle    時間: 11-10-20 09:46

多謝!
原帖由 fcbttkw 於 11-10-19 21:47 發表

囡囡已經好叻喇
下次再努力啦

作者: beetle    時間: 11-10-20 10:00

是綱琴嗎?以每日練15分鐘計,都好叻架!恭喜!
其實我都收貨啦。阿女本來係有小小唔開心,但老師安慰完幾句後就冇事了。成晚又吱吱喳喳玩
原帖由 wootaitai 於 11-10-19 23:08 發表

但失分最多是其中一首歌,話tempo太快和mood 不對,這點我自己就會怪老師。

作者: wootaitai    時間: 11-10-20 10:12

作者: fcbttkw    時間: 11-10-20 10:22

原帖由 rainful 於 11-10-19 23:34 發表
今日收到了 Merit , 好開心 ..

恭喜
作者: beetle    時間: 11-10-20 10:43

唔會重考了。雖然有少少遺憾,但merit都收貨了。
妳囡囡加油啊!

&ptid
原帖由 busybusy 於 11-10-19 19:05 發表
Beetle,

年級小考8級是有難度, 看譜,視唱都會失分, 有時不是不會而是反應慢些或不懂表達. 我女兒剛考了五級樂理, 希望及格, 但也決定不直接考8級, 反正不趕時間, 先考七級熱熱身.

會否考慮重考?加油!!!!

...

作者: beetle    時間: 11-10-20 10:44

多謝你!同埋都恭喜你地!
原帖由 Siutingava 於 11-10-19 18:21 發表

唔緊要啦,下次再繼續努力啦!!!

作者: beetle    時間: 11-10-20 10:47

多謝你!
原帖由 cyiuch 於 11-10-19 19:56 發表
你女女咁細考8級已經好叻la! 唔駛

作者: beetle    時間: 11-10-20 10:55

如冇意外會考!
妳囡囡同學一年級考七級嗎?咁佢的樂理莫非k3就考!
原帖由 wootaitai 於 11-10-20 10:12 發表

係啊,2級,多謝!
她近來又說想考小提琴,自從見有個同學仔考7級就這樣說!
那你明年還考會更高嗎?

作者: wootaitai    時間: 11-10-20 11:16

作者: 88violin    時間: 11-10-20 11:22

恭禧你囡囡 ,真係好叻女!

邊part你覺得失分? SR&Aural得到幾分呢?
我睇琴行貼出以往的result,都在Sigh-reading Aural低分咗......

作者: busybusy    時間: 11-10-20 12:20

現在的小孩越來越勁!!!

看見你們在討論和等待成績, 我也很期待阿女的鋼琴及樂理成績!!!

原帖由 wootaitai 於 11-10-20 11:16 發表

好叻!加油!

她說同學準備緊7級,唔清楚考了樂理未,因為係她自己話我聽我又唔識家長。我諗她們不會討論到這些details

作者: busybusy    時間: 11-10-20 12:24

努力!!!加油!!! merit都很好了!!!

原帖由 beetle 於 11-10-20 10:43 發表
妳囡囡加油啊!

&ptid

作者: fcbttkw    時間: 11-10-20 12:25

原帖由 busybusy 於 11-10-20 12:20 發表
現在的小孩越來越勁!!!

看見你們在討論和等待成績, 我也很期待阿女的鋼琴及樂理成績!!!

預祝你收到滿意o既成績!
作者: busybusy    時間: 11-10-20 12:30

謝謝!!! :

樂理我只求及格就行了, 始終年級小, 領悟力還差點!!!

原帖由 fcbttkw 於 11-10-20 12:25 發表

預祝你收到滿意o既成績!

作者: fcbttkw    時間: 11-10-20 13:12

原帖由 busybusy 於 11-10-20 12:30 發表
謝謝!!! ::" />

樂理我只求及格就行了, 始終年級小, 領悟力還差點!!!

是的,上年阿仔考樂理我也只期望他合格,結果帶來小驚喜!
我相信你也會一樣
作者: 洛婷    時間: 11-10-20 13:54

原帖由 fcbttkw 於 11-10-20 13:12 發表

是的,上年阿仔考樂理我也只期望他合格,結果帶來小驚喜!
我相信你也會一樣

亞仔經常都帶俾你驚喜
作者: 洛婷    時間: 11-10-20 13:56

第一次考好叻呀 , 恭喜  
作者: 洛婷    時間: 11-10-20 14:01

原帖由 beetle 於 11-10-20 10:43 發表
妳囡囡加油啊!

&ptid

個成績都唔錯
加油 , 祝你女女出年有更好成績 !!!

我女岩岩 18 號考完 ,
我諗佢都係攞 merit 多 !!!
作者: totochu    時間: 11-10-20 16:07

終於望到個result, grade 5 小提琴 142分,同老師有交代.我同個女開心到眼濕濕.....
作者: lillymarie    時間: 11-10-20 16:12

原帖由 totochu 於 11-10-20 16:07 發表
終於望到個result, grade 5 小提琴 142分,同老師有交代.我同個女開心到眼濕濕.....

142分,好厲害呀! 恭喜! 恭喜!
作者: 洛婷    時間: 11-10-20 16:12

原帖由 totochu 於 11-10-20 16:07 發表

好高分

恭喜恭喜
作者: beetle    時間: 11-10-20 16:33

嘩!好犀利!恭喜妳囡囡!

作者: beetle    時間: 11-10-20 16:35

多謝妳!祝妳囡囡考到高分!
原帖由 洛婷 於 11-10-20 14:01 發表

個成績都唔錯
加油 , 祝你女女出年有更好成績 !!!

我女岩岩 18 號考完 ,
我諗佢都係攞 merit 多 !!!

作者: wootaitai    時間: 11-10-20 16:41

作者: totochu    時間: 11-10-20 17:17

多謝各位,現在真係可以放下心大石,等樂理出埋result, 要好好計畫下以後如何。
Wootaitai , thank you. 其實我都好驚考得唔好,俾老師笑,因係我提出要考....

原帖由 wootaitai 於 11-10-20 16:41 發表

wow!真係要獎勵吓。。,你話比佢聽Aunty都好戥佢開心!

作者: beetle    時間: 11-10-20 17:18

Sight reading係最差,其他都差不多。阿女係需要再下苦功。

原帖由 88violin 於 11-10-20 11:22 發表
恭禧你囡囡 ,真係好叻女!

邊part你覺得失分? SR&Aural得到幾分呢?
我睇琴行貼出以往的result,都在Sigh-reading Aural低分咗......

作者: fcbttkw    時間: 11-10-20 20:44

原帖由 洛婷 於 11-10-20 13:54 發表

亞仔經常都帶俾你驚喜

係呀,驚........到彈.........起(喜)!
作者: fcbttkw    時間: 11-10-20 20:50

原帖由 totochu 於 11-10-20 16:07 發表 [url=http://forum.edu-kingdom.com/redirect.php?goto=findpost&pid=34046059&ptid=2338691][/ur

叻女,恭喜晒!
作者: totochu    時間: 11-10-20 21:02     標題: 回覆 1# fcbttkw 的文章

多謝晒!
作者: bebebe12345    時間: 11-10-20 21:13

哈哈!142.....怎能不說一聲恭喜!
等埋樂理,再次恭喜!
作者: cyiuch    時間: 11-10-20 21:15

你女女好勁!!!

作者: ohmygosh    時間: 11-10-20 22:36

成績昨日收到了(7 Sep考)﹐雖然第一首考試歌﹐我個學生因為緊張而失手(‘luk'左兩次)﹐但好在他都能夠保持冷靜﹐好好地完成餘下的部份﹐最後成績都一如以往的取得了distinction﹐真係有驚無險﹗感謝神﹗

教學五年以來﹐第一次有學生在考試時‘luk'﹐終於比我見識到‘luk'的後果﹔而對該名學生來說﹐倒也是一個不錯的經驗。
作者: totochu    時間: 11-10-20 23:39

多謝,多謝!
樂理就唔敢樂觀,但求合格咋...

原帖由 bebebe12345 於 11-10-20 21:13 發表
哈哈!142.....怎能不說一聲恭喜!
等埋樂理,再次恭喜!

作者: cyiuch    時間: 11-10-21 00:53

終於收到la.....比預期差!
差少少先有merit.
作者: 齊悅    時間: 11-10-21 05:44     標題: 回覆 3# ohmygosh 的文章

hello, 我囡考咗琴啦, 5級, 佢話C1彈錯咗, 彈小咗4節, SCALE考得3條, 咁會未會唔PASS呢??阿囡緊張到入去前喊.....唉~~越大越緊張, 點樣克服呢??
作者: fcbttkw    時間: 11-10-21 07:19

原帖由 cyiuch 於 11-10-21 00:53 發表
終於收到la.....比預期差!
差少少先有merit.

唔緊要啦,小朋友已努力,加油呀!
恭喜
作者: fcbttkw    時間: 11-10-21 07:24

Del repeat

作者: 88violin    時間: 11-10-21 09:06

睇來,保持冷靜來完成考試,也會是加分補回!
恭喜你學生!

原帖由 ohmygosh 於 11-10-20 22:36 發表
成績昨日收到了(7 Sep考)﹐雖然第一首考試歌﹐我個學生因為緊張而失手(‘luk'左兩次)﹐但好在他都能夠保持冷靜﹐好好地完成餘下的部份﹐最後成績都一如以往的取得了distinction﹐真係有驚無險﹗感謝神﹗

教學五年以來﹐第一次 ...

作者: 88violin    時間: 11-10-21 09:08

恭禧!!!! 最開心自己的付出獲得等值回報,抵讚!

囡囡都啱啱考完,希望成績不至於太差,仲要等七個星期,一日唔知成績,都好擔心~

作者: bebebe12345    時間: 11-10-21 10:28     標題: 回覆 58# totochu 的文章

5級合格就足夠了!
作者: cyiuch    時間: 11-10-21 13:09

多謝你!

我諗佢當時太緊張....第一首歌失分最多(呢首係平時表現最穩定架), 加上SIGHT READING又衰埋.

原帖由 fcbttkw 於 11-10-21 07:19 發表

唔緊要啦,小朋友已努力,加油呀!
恭喜

作者: Little_cy    時間: 11-10-21 13:40

你地好勁啊.. 我女9月15考完, 未有成績, 吾知幾時有呢
作者: ohmygosh    時間: 11-10-21 14:40

齊悅

您女兒幾歲? 今次是她第一次考琴嗎? 定系以前都考過初級的琴試? 我覺得緊張的因素裡面,缺乏演出經驗或者會有少許影響,但更重要的是彈奏技巧的控制能力和穩定性,以及樂曲演繹方面的掌握和熟悉程度,老師要讓學生有充足的試前準備,這是非常重要的。

還有B和C pieces, sight-reading, 和aural啊,如果這幾個部份都有不錯的表現,合格都應該可以的!不過當前更需要的是,好好和女兒以及她的鋼琴溝通一下,多了解女兒的彈奏技巧和臨場表現方面的情況,對症下藥。

原帖由 齊悅 於 11-10-21 05:44 發表
hello, 我囡考咗琴啦, 5級, 佢話C1彈錯咗, 彈小咗4節, SCALE考得3條, 咁會未會唔PASS呢??阿囡緊張到入去前喊.....唉~~越大越緊張, 點樣克服呢??

作者: ohmygosh    時間: 11-10-21 15:17

其實琴試後個小朋友自己都有些擔心﹐但在學校的樂曲表演/考核中﹐他依然揀選了當日考試彈luk兩次的那首樂曲﹐小男孩又跟他母親說‘我好鐘意呢首歌﹐0個日考琴時彈得吾好﹐而家可以0係學校老師和同學面前彈返好佢﹗'

我真係好欣賞他的勇氣和積極樂觀的態度﹔同埋﹐學生和我自己(作為老師的)都赴了全力﹐其實我曾經心裡想過﹐即使他今次‘打爛我個招牌’欏吾到distinction(我五年教學以來﹐不論鋼琴小提琴﹐高中低級﹐出來成績﹐全都是distinction﹐沒有一個例外﹐連merit都未試過)﹐我都一直0甘讚賞他﹐肯定他的付出和努力﹐並會鼓勵他吸取經驗﹐再求進步﹐因為態度比成績更重要﹗

不過很感恩﹐縱使該樂曲因為luk左兩次﹐得22分 (正常發揮的話﹐根據過往的經驗﹐估計會至少有27分)﹐其它部份都能夠穩定發揮﹐最後都有distinction。

原帖由 88violin 於 11-10-21 09:06 發表
恭喜你學生!

作者: 齊悅    時間: 11-10-21 15:17     標題: 回覆 1# ohmygosh 的文章

我囡囡今年P3, P1時考咗3級MERIT, 佢參加過校際2次(MERIT+PASS), 公開的3次比賽(2次MERIT+PASS), 次次都話驚, 但係都冇今次咁驚, 一落車就喊, 喊完我先俾佢入去等, 其間都有驚同有笑, 成日話驚彈錯, 而錯果首係佢最鍾意果首, 老師在外面都聽到小咗D....帶佢入去果個職員話佢好緊張。

第一次考試在樓下考, 得我自己帶佢去, 佢只係話驚唔想躹躬, 今次老師得閒可以出發前補堂同埋爸爸又放假車我哋去, 唔知係未佢嗲爸爸多, 但係第一次校際又係有老師同爸爸一齊去話驚都拎到MERIT。

阿囡前一日講過驚彈咗SCALE會唔記得考試歌, 又話驚唔PASS我同老師會唔開心, 其實係未考咗考試歌先會好D呢??又話驚個翻譯講錯.....

考完我同佢講就算唔PASS都唔緊要, 盡咗力就OK啦, 又唔駛俾人睇既....仲買咗份大禮物俾佢....
作者: ohmygosh    時間: 11-10-21 15:18

謝謝﹗

也預祝您女兒能取得滿意的成績﹗

原帖由 88violin 於 11-10-21 09:06 發表
恭喜你學生!

作者: ohmygosh    時間: 11-10-21 15:21

我另有學生14號考﹐暫時都仲未收到成績。

原帖由 Little_cy 於 11-10-21 13:40 發表
你地好勁啊.. 我女9月15考完, 未有成績, 吾知幾時有呢

作者: ohmygosh    時間: 11-10-21 15:37

謝謝您提供進一步資料﹗依您所言﹐其實您女兒的演出經驗都不少﹔不如試下從彈奏技巧和試前準備兩方面作改善﹐會比較有效和治本。

原帖由 齊悅 於 11-10-21 15:17 發表
我囡囡今年P3, P1時考咗3級MERIT, 佢參加過校際2次(MERIT+PASS), 公開的3次比賽(2次MERIT+PASS), 次次都話驚, 但係都冇今次咁驚, 一落車就喊, 喊完我先俾佢入去等, 其間都有驚同有笑, 成日話驚彈錯, 而錯果首係佢最 ...

作者: 88violin    時間: 11-10-21 15:41

係呀,我囡都好擔心萬一唔PASS,分分鐘全部scale要練多半年,咁就慘啦,我都擔心金錢和時間都要再來過

原帖由 ohmygosh 於 11-10-21 15:17 發表
其實琴試後個小朋友自己都有些擔心﹐但在學校的樂曲表演/考核中﹐他依然揀選了當日考試彈luk兩次的那首樂曲﹐小男孩又跟他母親說‘我好鐘意呢首歌﹐0個日考琴時彈得吾好﹐而家可以0係學校老師和同學面前彈返好佢﹗'

我真係好欣 ...

作者: 88violin    時間: 11-10-21 15:44

多謝!

原帖由 ohmygosh 於 11-10-21 15:18 發表
謝謝﹗

也預祝您女兒能取得滿意的成績﹗

作者: ohmygosh    時間: 11-10-21 15:44

您係一個很合理的又很體貼孩子的好媽咪﹗願主祝福您和您孩子﹗

原帖由 齊悅 於 11-10-21 15:17 發表
我囡囡今年P3, P1時考咗3級MERIT, 佢參加過校際2次(MERIT+PASS), 公開的3次比賽(2次MERIT+PASS), 次次都話驚, 但係都冇今次咁驚, 一落車就喊, 喊完我先俾佢入去等, 其間都有驚同有笑, 成日話驚彈錯, 而錯果首係佢最 ...

作者: 齊悅    時間: 11-10-21 15:44     標題: 回覆 2# ohmygosh 的文章

謝謝妳!!!

我想問佢講過驚彈咗SCALE先會唔記得考試歌, 咁係未揀彈考試歌先好呢??同埋係未考琴當天唔好補堂, 同埋琴老師唔好一齊去呢??嚟緊仲有音樂節, 佢咁緊張點算??我同佢講過千次分數唔重要, 其實佢明唔明呢??
作者: ohmygosh    時間: 11-10-21 15:48

其實準備充足的話﹐無可能吾pass。您孩子幾歲?考幾級?

同埋﹐我認為﹐scales係每個學生每日/每次練習都必練gor bor﹐是首要任務﹔吾關考吾考試事...

原帖由 88violin 於 11-10-21 15:41 發表
係呀,我囡都好擔心萬一唔PASS,分分鐘全部scale要練多半年,咁就慘啦,我都擔心金錢和時間都要再來過

作者: lillymarie    時間: 11-10-21 19:02

原帖由 齊悅 於 11-10-21 15:44 發表
謝謝妳!!!

我想問佢講過驚彈咗SCALE先會唔記得考試歌, 咁係未揀彈考試歌先好呢??同埋係未考琴當天唔好補堂, 同埋琴老師唔好一齊去呢??嚟緊仲有音樂節, 佢咁緊張點算??我同佢講過千次分數唔重要, 其實佢明唔明呢?? ...

聽落妳囡囡需要做好賽前/試前的心理預備。
我朋友的囡囡參加花式溜冰比賽,曾因為緊張竟然嚴重出錯,大熱倒灶。朋友後來替囡囡找運動心理學家,才知道原來比賽前,要做一套特定的例行活動,讓心身都作好準備。
其實妳囡囡考試前幾天或當天有沒有做一些準備工夫呢?
作者: lillymarie    時間: 11-10-21 21:18     標題: 回覆 10# 齊悅 的文章

我大囝考琴試前都話好緊張,我同佢講:緊張係好正常的,就算係專業演奏家表演前都會緊張。 佢亦問我如果唔合格我會唔會好嬲, 我就答佢:佢個幾首歌練得咁熟,一定會合格的!如果佢唔認真練琴預備考試我會好嬲,但我知道佢已盡了力,無論考到咩成績都唔會唔開心。
作者: 齊悅    時間: 11-10-21 22:13     標題: 回覆 2# lillymarie 的文章

佢次次都好緊張架, 今次等別緊張, 仲喊添, 今日我問佢其實想唔想老師一齊來, 佢話唔想, 之前有聽老師講過佢有D學生驚老師來睇....

我唔識同佢做心理輔導架!!

PS, 點解我搵唔到"引用"既??
作者: 齊悅    時間: 11-10-21 22:17     標題: 回覆 2# lillymarie 的文章

我阿囡次次都係驚會彈錯, 果朝老師講佢越諗會錯就會錯, 照平時咁都冇錯, 結果佢最鍾意, 練得最多果首就錯, 彈小咗三節, 佢話好似諗緊第二D野咁....

到考完先驚唔PASS, 不過我已經話唔PASS都唔緊要, 我唔會嬲, 因為知道佢盡咗力, 而家媽咪搵緊方法令佢唔好咁緊張, 同埋要佢自己都要幫自己....
作者: Little_cy    時間: 11-10-21 23:09

齊悅, 吾緊要啦.. 儘左力就OK架喇, 叫女女吾駛擔心
作者: 88violin    時間: 11-10-21 23:26

好似點準備都唔夠充足,三首曲我對她都幾有信心,但對sight reading/aural冇信心,雖話pass都好,但其實若冇"叮"實會感失望;

囡scales每次練習都係必練,但未必日日練,功課至上

原帖由 ohmygosh 於 11-10-21 15:48 發表
其實準備充足的話﹐無可能吾pass。您孩子幾歲?考幾級?

同埋﹐我認為﹐scales係每個學生每日/每次練習都必練gor bor﹐是首要任務﹔吾關考吾考試事...

...

作者: hyatt    時間: 11-10-22 02:11

我個仔今年5歲半,今日考左琴了,唔知係咪仲係細個呢,佢又唔識驚,登記好等緊考試時就係度睇我帶俾佢的新書,反而同房等緊的一位大姐姐(我估佢中一),佢考3級,就好努力睇緊SCALE本書,我心中感到奇怪,乜臨考前睇SCALE書有用咩(因為我地冇買這本書,SCALE老師教的時候自己寫底左係本薄度),唔係應該練熟架咩?

我個仔考完個考官出嚟笑笑口同登記員講話我個仔問佢有幾多分喎
作者: hyatt    時間: 11-10-22 02:13

原帖由 totochu 於 11-10-20 23:39 發表
多謝,多謝!
樂理就唔敢樂觀,但求合格咋...

實冇問題~對你囡囡好有信心~
作者: rainful    時間: 11-10-22 04:20

原帖由 fcbttkw 於 11-10-20 10:22 發表

恭喜

scales full marks   comment : well done!
作者: lillymarie    時間: 11-10-22 07:01

原帖由 齊悅 於 11-10-21 22:17 發表
我阿囡次次都係驚會彈錯, 果朝老師講佢越諗會錯就會錯, 照平時咁都冇錯, 結果佢最鍾意, 練得最多果首就錯, 彈小咗三節, 佢話好似諗緊第二D野咁....

到考完先驚唔PASS, 不過我已經話唔PASS都唔緊要, 我唔會嬲, 因為 ...

我懷疑好少人,甚至乎專業演奏家,係可以一點錯都沒有。
挑戰不在彈啱哂,而在於錯咗之後,點樣可以若無其事繼續彈落去。同埋,點樣可以即使彈錯少少,首歌仍讓人覺得好聽。
作者: lillymarie    時間: 11-10-22 07:44

原帖由 齊悅 於 11-10-21 22:13 發表
佢次次都好緊張架, 今次等別緊張, 仲喊添, 今日我問佢其實想唔想老師一齊來, 佢話唔想, 之前有聽老師講過佢有D學生驚老師來睇....

我唔識同佢做心理輔導架!!

PS, 點解我搵唔到"引用"既?? ...

我囝囝都係超級緊張大師,我就曾經用以下的方法幫佢:
1。考試前一兩個星期就要求佢一氣呵成咁彈哂成首歌,唔准停,彈錯咗都要繼續彈落去,唔准重覆。
2。帶佢去大琴行,係不同的鋼琴上彈完整的考試歌,等佢習慣不同的鋼琴。同時讓他習慣在公開場合彈琴。
3。幫佢拍video,話佢知會post上youtube和facebook, 讓我的親朋好友欣賞。(給他適量的壓力)
4。話佢知,所有人都會驚,大部份人都會錯, 所以佢既感覺係好合理和正常的。
5。如果可以,就book考試琴練習,次數越多越好。
6。考試那天,要給手指熱身。
7。考試前一晚,我同佢做個mock exam,一口氣彈哂所有歌,然後抽問佢音階。(aural和sight reading就幫唔到了)整個過程,只有一次機會,唔准停亦唔准重覆。

我可以做的是這些,其餘的就看老師和孩子了。
作者: fcbttkw    時間: 11-10-22 13:59

原帖由 hyatt 於 11-10-22 02:11 發表
我個仔今年5歲半,今日考左琴了,唔知係咪仲係細個呢,佢又唔識驚,登記好等緊考試時就係度睇我帶俾佢的新書,反而同房等緊的一位大姐姐(我估佢中一),佢考3級,就好努力睇緊SCALE本書,我心中感到奇怪,乜臨考前睇SCALE書有用咩(因為 ...

預祝囝囝有滿意的成績!
作者: fcbttkw    時間: 11-10-22 14:40

原帖由 齊悅 於 11-10-21 15:44 發表
謝謝妳!!!

我想問佢講過驚彈咗SCALE先會唔記得考試歌, 咁係未揀彈考試歌先好呢??同埋係未考琴當天唔好補堂, 同埋琴老師唔好一齊去呢??嚟緊仲有音樂節, 佢咁緊張點算??我同佢講過千次分數唔重要, 其實佢明唔明呢?? ...

佢對邊樣有信心就彈邊樣先!
第一,有信心而又做得好,會增加佢對考之後項目o既信心.
第二,俾考官一個好印象

如果佢見到老師有壓力o既,當然老師唔好一齊去!
作者: 洛婷    時間: 11-10-22 15:04

原帖由 rainful 於 11-10-22 04:20 發表

scales full marks   comment : well done!

叻叻
作者: hyatt    時間: 11-10-22 19:39

原帖由 fcbttkw 於 11-10-22 13:59 發表

預祝囝囝有滿意的成績!

tks! 希望啦! :)
作者: 齊悅    時間: 11-10-23 00:38

原帖由 lillymarie 於 11-10-22 07:44 發表

我囝囝都係超級緊張大師,我就曾經用以下的方法幫佢:
1。考試前一兩個星期就要求佢一氣呵成咁彈哂成首歌,唔准停,彈錯咗都要繼續彈落去,唔准重覆。
2。帶佢去大琴行,係不同的鋼琴上彈完整的考試歌,等佢習慣不同的鋼琴。同時 ...

謝謝妳, 妳講既我大部份都有做, 尤其第一次考試同音樂節, 結果有MERIT, 上次音樂節同今次考試開始唔想咁迫佢/谷佢, 結果成績真係唔好....

如果妳囝囝比賽前/考試前成日話驚彈錯, 妳會點做呢??
作者: lillymarie    時間: 11-10-23 11:43

原帖由 齊悅 於 11-10-23 00:38 發表

謝謝妳, 妳講既我大部份都有做, 尤其第一次考試同音樂節, 結果有MERIT, 上次音樂節同今次考試開始唔想咁迫佢/谷佢, 結果成績真係唔好....

如果妳囝囝比賽前/考試前成日話驚彈錯, 妳會點做呢?? ...

齊悅,
克服焦慮恐懼,唯有預備,預備再預備。
臨場那天,甚麼話也不說,只來個big hug, 說聲:支持你!錫哂你!
作者: MayTam10    時間: 11-10-23 16:11

我個囡上個月尾考完,宜家等緊成績,考個時佢都有少少緊張,但系考完出黎都笑笑口話張三首歌要做咖都全部彈晒出黎,聽到佢咁講都好開心!唔知有冇機會攞到'丁'呢﹖
作者: 洛婷    時間: 11-10-23 18:19

原帖由 MayTam10 於 11-10-23 16:11 發表
我個囡上個月尾考完,宜家等緊成績,考個時佢都有少少緊張,但系考完出黎都笑笑口話張三首歌要做咖都全部彈晒出黎,聽到佢咁講都好開心!唔知有冇機會攞到'丁'呢﹖ ...

除咗 3 首考試歌要彈得好 , 盡量攞多 d 分 ,
其他部分都要保持平均先容易攞到丁 ,
如果有一 part 唔合格或者低分 ,
將分數拉低咗 , 都有可能差 2-3 分先攞到丁 !!!
作者: MayTam10    時間: 11-10-23 21:18

呢個我都明白,所以就系唔知攞唔攞到囉!

原帖由 洛婷 於 11-10-23 18:19 發表

除咗 3 首考試歌要彈得好 , 盡量攞多 d 分 ,
其他部分都要保持平均先容易攞到丁 ,
如果有一 part 唔合格或者低分 ,
將分數拉低咗 , 都有可能差 2-3 分先攞到丁 !!! ...

作者: 洛婷    時間: 11-10-23 22:36

原帖由 MayTam10 於 11-10-23 21:18 發表
呢個我都明白,所以就系唔知攞唔攞到囉!

亞女有冇講其他方面表現如何 ???
作者: save    時間: 11-10-24 16:27     標題: 回覆 81# 齊悅 的文章

齊悅,

我女20/9 考3級小提琴, 我囡係一個緊張大師, 就連學校的考試都可驚/緊張到前瞓一晚瞓唔著.  好似呢次小提琴考試, 老師話睇佢平日的表現都好好, 希望佢可取"丁", 可惜囡囡入到考室好緊張, 音準但就驚到越拉越細聲, 考其他佢話驚到腳震唔知考了D 咩

依家我都等到結果, 合格我好有信心, 現望能取得高分好等囡囡自信心強D.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5