教育王國

標題: 有perfect pitch對學音樂的好與壞 [打印本頁]

作者: Christi    時間: 11-10-16 23:07     標題: 有perfect pitch對學音樂的好與壞

或者大家對呢個問題好奇怪,因為有perfect pitch梗係一件好事啦,仲駛問? 我上網查過,有很多好處,這幾乎是肯定的了.於是我反而想大膽問一問,有perfect pitch會否反而對學音樂/樂器有一些-ve的地方?

這只是open question, 知道這裡有很多懂音樂的人.期待分享.

作者: ilovethiscow    時間: 11-10-16 23:24

作者: moumou    時間: 11-10-16 23:45     標題: 回復 1# Christi 的帖子

個人經驗而言,小女唔喜歡睇譜,習慣用聲音來背譜;因此sight reading 很慢,亦時常唔跟足指法!因為唔願睇譜。現在的琴老師正很有耐性地糾正她的問題。
作者: ilovethiscow    時間: 11-10-16 23:47

作者: fcbttkw    時間: 11-10-17 00:11

原帖由 moumou 於 11-10-16 23:45 發表
個人經驗而言,小女唔喜歡睇譜,習慣用聲音來背譜;因此sight reading 很慢,亦時常唔跟足指法!因為唔願睇譜。現在的琴老師正很有耐性地糾正她的問題。 ...

我仔都係用聲音記憶,佢每次學新歌都會睇譜彈,但好快就會背倒份譜,佢睇譜好快,考試Sight reading係攞滿分,同樣地,佢唔鍾意跟指法!
作者: moumou    時間: 11-10-17 00:46     標題: 回復 5# fcbttkw 的帖子

一樣,很似!只是不一樣的,女兒現在slight reading 很慢。希望她將來有所進步,都可以學妳仔仔咁叻啦!
請問妳仔仔一天可以有多少時間練琴?另他有沒有學別的樂器呢?
作者: billyyanst    時間: 11-10-17 09:04

原帖由 fcbttkw 於 11-10-17 00:11 發表

我仔都係用聲音記憶,佢每次學新歌都會睇譜彈,但好快就會背倒份譜,佢睇譜好快,考試Sight reading係攞滿分,同樣地,佢唔鍾意跟指法!

我仔淨係學piano都一樣有呢個問題, 我覺主要係個老師教法問題, 佢學piano時老師好多時會彈一次佢聽(可能當時讀緊幼稚園年紀比較細關係), 因為perfect pitch, 佢好快就會背譜, 於是就唔睇譜唔跟手指唔理拍子...一直上左小學之後再學埋cello, 個老師一定要佢自己sight, 就係咁一年多後已經改善左好多, 每次考琴試呢Sight Reading分數都唔錯, 所以如果佢sight reading差, 就要同老師溝通一下, 寧可學得慢d都唔好錯過左改正機會
作者: 小伊    時間: 11-10-17 09:44

我反而觉得perfect pitch对sight reading有更大优势,当然唔系指初学阶段。
作者: fcbttkw    時間: 11-10-17 10:51

原帖由 moumou 於 11-10-17 00:46 發表
一樣,很似!只是不一樣的,女兒現在slight reading 很慢。希望她將來有所進步,都可以學妳仔仔咁叻啦!
請問妳仔仔一天可以有多少時間練琴?另他有沒有學別的樂器呢? ...

之前舊老師知阿仔睇譜快,好少先彈一次俾阿仔聽,通常教邊首就直接叫阿仔彈,而且落堂前會剔多幾首等佢返屋企自己彈,所以佢一堂要交十幾首歌仔(頭4、5級)。

阿仔近呢一年都好少練琴,一星期加埋彈唔夠兩個鐘,不是沒有時間練,係有時間都唔練!雖然唔多練,但係呢1年彈既野反而好聽左同埋穩定左。佢依家同時學緊揚琴和小提琴,小提琴進度係最差的,我叫過佢放棄或遲D先再學,但係佢要堅持繼續學!
作者: marcuscyrus    時間: 11-10-17 11:02

原帖由 Christi 於 11-10-16 23:07 發表
或者大家對呢個問題好奇怪,因為有perfect pitch梗係一件好事啦,仲駛問? 我上網查過,有很多好處,這幾乎是肯定的了.於是我反而想大膽問一問,有perfect pitch會否反而對學音樂/樂器有一些-ve的地方?

這只是open questi ...

件事本身係好事,但我覺得要有相應的措施去配合,教過有perfect pitch的小朋友,因為耳朵好,傾向用耳學,本來都唔係壞事,但佢的耳/眼唔可以平衡發展,導致sight reading 唔好(唔肯睇),不過如果家長明事理,肯鼓勵個小朋友多d 睇譜,都冇問題(有部份家長係會"接受"個小朋友唔睇譜,因為佢唔睇都彈到),呢樣野,學o既初期未必有好大影響,但當d樂曲越來越長,佢地記唔到咁多時,就大件事,我兒都係有perfect pitch,佢學琴初期,我主力要佢練技巧同讀譜,依家佢o既聽力就發揮到成效
作者: fcbttkw    時間: 11-10-17 11:04

原帖由 小伊 於 11-10-17 09:44 發表
我反而觉得perfect pitch对sight reading有更大优势,当然唔系指初学阶段。

是的,對sight reading很有利,因為一邊睇譜,一邊聽到自己有冇彈錯音。對aural都很有幫助,因為人地彈個chord,佢一聽就知用邊幾個音組成,major & minor都容易分得出。scales又唔駛死記,問咩major 或 minor,佢就會知道當中有幾多個sharp、flat。
作者: marcuscyrus    時間: 11-10-17 11:07

原帖由 fcbttkw 於 11-10-17 11:04 發表

是的,對sight reading很有利,因為一邊睇譜,一邊聽到自己有冇彈錯音。對aural都很有幫助,因為人地彈個chord,佢一聽就知用邊幾個音組成,major & minor都容易分得出。scales又唔駛死記,問咩major 或 minor,佢就會知道當中有幾 ...

情況似我兒,但我d學生又唔係個個perfect pitch的係咁
佢地真係非常唔肯睇譜(最慘係父母鼓勵埋佢唔睇xdddddddddd),彈scales,d 手指位反哂都照彈
作者: fcbttkw    時間: 11-10-17 11:08

原帖由 ilovethiscow 於 11-10-16 23:47 發表
還有...

在 Aural Lesson 及其考試會俾professor 話你係
cheater

點解?
作者: fcbttkw    時間: 11-10-17 11:15

原帖由 marcuscyrus 於 11-10-17 11:07 發表

情況似我兒,但我d學生又唔係個個perfect pitch的係咁
佢地真係非常唔肯睇譜(最慘係父母鼓勵埋佢唔睇xdddddddddd),彈scales,d 手指位反哂都照彈

很多父母唔識,唔知會有咩後果,但教佢地既老師應察覺得到這問題!
我仔都唔跟指法,只係我同佢講過‘唔好俾我見到你D手指轉到打晒交叉’,跟住佢自己會度掂D指法。
作者: homama    時間: 11-10-17 11:24     標題: 回復 10# ilovethiscow 的帖子

佢地學 不是 in C 的樂器會有困難的~~~

例如 Clarinet, saxophone trumpet horn~

hi, ilovethiscow,

Can you explain more please?

Thanks!
作者: marcuscyrus    時間: 11-10-17 12:00

原帖由 fcbttkw 於 11-10-17 11:15 發表

很多父母唔識,唔知會有咩後果,但教佢地既老師應察覺得到這問題!
我仔都唔跟指法,只係我同佢講過‘唔好俾我見到你D手指轉到打晒交叉’,跟住佢自己會度掂D指法。 ...

我接過一個準備考6級的,佢已考5級,但成績一般
我同個學生同媽媽講:佢耳仔好好,但佢指法亂黎,佢可以彈彈下running 唔順,停左o係度,同一個音1轉2, 2轉3,轉左10次都彈唔到之後個音,彈scales 又係咁
個媽媽話:下..以前個老師從來冇講過佢呢個問題bor,老師話scales 錯手指都唔會扣分,咁不如由得佢啦
其實你仔仔好叻仔又肯做,遇著d 懶散,得過且過,再加上完全唔理的,真係空得一對好耳仔都冇乜作為的
作者: marcuscyrus    時間: 11-10-17 12:10

講返正題,對我兒黎講,發揮功效最大係拉琴,小提琴係佢最遲學的一種樂器,但因為之前已經train 左佢睇譜,再加上佢冇音準的問題,所以老師可以集中處理佢弓法/音色的問題,而且佢唔太需要經過一段漫長拉空弦同單音的練習,感覺佢好似快上手一d,彈琴黎講,因為有pitch,好快就知道每個scale 係由咩音組成,略為提點指法就ok,percussion 就(暫時)直頭一面倒係好>壞
作者: fcbttkw    時間: 11-10-17 12:17

原帖由 marcuscyrus 於 11-10-17 12:00 發表

我接過一個準備考6級的,佢已考5級,但成績一般
我同個學生同媽媽講:佢耳仔好好,但佢指法亂黎,佢可以彈彈下running 唔順,停左o係度,同一個音1轉2, 2轉3,轉左10次都彈唔到之後個音,彈scales 又係咁
個媽媽話:下..以前個老師從來 ...

其實真係要耐心分析俾佢聽,我唔要求佢跟足指法,只要做到樂曲要求,連時要連、斷時要斷,指法唔順好難彈好連音,聽落也很礙耳。scales要求也是如此,要求佢一定要流暢,指法唔可以太離譜,但係我幾乎冇聽過佢練scales,考試也有18分。
作者: marcuscyrus    時間: 11-10-17 12:23

原帖由 fcbttkw 於 11-10-17 12:17 發表

其實真係要耐心分析俾佢聽,我唔要求佢跟足指法,只要做到樂曲要求,連時要連、斷時要斷,指法唔順好難彈好連音,聽落也很礙耳。scales要求也是如此,要求佢一定要流暢,指法唔可以太離譜,但係我幾乎冇聽過佢練scales,考試也有18分 ...

呢個就係家長肯唔肯同老師合作的分別
有d家長平時係唔理,覺得自己小朋友"都彈到丫"咁就算數
其實每星期上完一堂,然後可以記住哂老師要求,再而自己跟住練的小朋友10個都未必有一個,有時家長會覺得彈一首練習曲要2-3堂先pass 係side 時間
作者: fcbttkw    時間: 11-10-17 12:38

原帖由 marcuscyrus 於 11-10-17 12:23 發表

呢個就係家長肯唔肯同老師合作的分別
有d家長平時係唔理,覺得自己小朋友"都彈到丫"咁就算數
其實每星期上完一堂,然後可以記住哂老師要求,再而自己跟住練的小朋友10個都未必有一個,有時家長會覺得彈一首練習曲要2-3堂先 ...

彈練習曲應比彈歌仔要求更高,因為它是樂曲的基礎練習!
有d家長唔係唔想合作,而係唔知點合作,因為佢地都唔知點先叫做o岩。
你講的家長也多的是,因為佢地會做的,只是推個小朋友去學琴!
作者: bebebe12345    時間: 11-10-17 12:39

長處最終還是需要看如何去利用!
指法是需要和重要的.....亦有高低之別,尤其是提琴!
作者: marcuscyrus    時間: 11-10-17 12:45

原帖由 fcbttkw 於 11-10-17 12:38 發表

彈練習曲應比彈歌仔要求更高,因為它是樂曲的基礎練習!
有d家長唔係唔想合作,而係唔知點合作,因為佢地都唔知點先叫做o岩。
你講的家長也多的是,因為佢地會做的,只是推個小朋友去學琴! ...

我自己做法,係希望最少每個月有一堂家長可以黎睇下小朋友上堂,但...黎到玩iphone ipad的不少xddddddddd
好啦..落堂同佢地交代一下小朋友的問題,同埋點樣解決,換來一句:係啦話下佢o岩架啦,佢好懶
積極的家長當然都有,呢d就大家一拍即合,但可能比例只是各半,我仍相信,家長只要肯參與,肯同老師溝通,應該唔會出現"我都唔知點幫佢"的問題
作者: fcbttkw    時間: 11-10-17 13:16

原帖由 bebebe12345 於 11-10-17 12:39 發表
長處最終還是需要看如何去利用!
指法是需要和重要的.....亦有高低之別,尤其是提琴!

小提琴方面他從不亂來,因為他自知掌握得不太好,會依足老師指示!
作者: Camom    時間: 11-10-17 13:17     標題: 回復 8# homama 的帖子

囝囝喺學校學緊clarinet,阿sir第一次教佢哋吹"E"時,囝囝就和我說(因家長可以陪著上堂)那個不是"E",是"D"。當時我不知道就裡,就和他說可能他按錯了窿(或沒有按好)。後來阿sir聽到了說囝囝沒錯,說他可能是perfect pitch,還即場考了他幾個音。經阿sir解釋之後,才知道原來clarinet,saxaphone等屬於transposing instrument,不是in C major,例如clarinet是in b flat。阿sir說perfect pitch的學生學clarinet會較其他人困難,雖要付出更多努力,真的是這樣嗎?

後來問過鋼琴老師,她說問題不會很大,因為其實鋼琴有時也需要轉key(不知有沒有頜會錯老師的原意),也有這個情況出現。請問有人可以解答我這個疑惑嗎?謝謝!
作者: fcbttkw    時間: 11-10-17 13:18

原帖由 marcuscyrus 於 11-10-17 12:45 發表

我自己做法,係希望最少每個月有一堂家長可以黎睇下小朋友上堂,但...黎到玩iphone ipad的不少xddddddddd
好啦..落堂同佢地交代一下小朋友的問題,同埋點樣解決,換來一句:係啦話下佢o岩架啦,佢好懶
積極的家長當然都有,呢d就 ...

有一半已經很好了!
作者: marcuscyrus    時間: 11-10-17 13:23

原帖由 Camom 於 11-10-17 13:17 發表
囝囝喺學校學緊clarinet,阿sir第一次教佢哋吹"E"時,囝囝就和我說(因家長可以陪著上堂)那個不是"E",是"D"。當時我不知道就裡,就和他說可能他按錯了窿(或沒有按好)。後來阿sir聽到了說囝囝沒錯,說他可能是perfect pitch,還即場考 ...

transposing instrument 同鋼琴的轉調不一樣哦..
transposing instrument,例如你仔仔吹的clarinet in B-flat, 佢從樂譜上所見到的音符是E音,但吹出來的音高(concert pitch)係低了一個major 2nd,即D音,所謂對perfect pitch 學生難的,應該就是呢樣野,因為同佢本身對音高的perception有點衝突,而鋼琴(非移調樂器),你琴譜上睇到咩音,奏出來就是那個音高
作者: marcuscyrus    時間: 11-10-17 13:25

原帖由 fcbttkw 於 11-10-17 13:18 發表

有一半已經很好了!

近年收的學生家長明事理好多
唔理唔理o個d係跟左多年的
可能有少少似熟賣熟掛
作者: fcbttkw    時間: 11-10-17 13:35

原帖由 marcuscyrus 於 11-10-17 13:25 發表

近年收的學生家長明事理好多
唔理唔理o個d係跟左多年的
可能有少少似熟賣熟掛

好多家長都係咁,覺得已學了多年,以為可以放手等佢自己處理!
作者: Christi    時間: 11-10-17 16:03

啊, 好開心見到好具體的討論.

小女早前被音樂老師說她有perfect pitch.我其實至今仍有點半信半疑.不過,為及早作好準備,所以想了解擁有這能力的正面與負面情況,希望第日條路好行一啲.

我又想問吓,擁有perfect pitch學生,一般有些什麼須要父母/老師去調節/去改正的心態? 樓上各位有講到其中一個point係唔多願意睇譜. 仲有冇其他? 你地會唔會在很早的階段,就告訴孩子/學生,他們擁有perfect pitch?

不好意思.扯開話題了.各位大可繼續sight reading的話題.
作者: marcuscyrus    時間: 11-10-17 16:09

原帖由 Christi 於 11-10-17 16:03 發表
啊, 好開心見到好具體的討論.

小女早前被音樂老師說她有perfect pitch.我其實至今仍有點半信半疑.不過,為及早作好準備,所以想了解擁有這能力的正面與負面情況,希望第日條路好行一啲.

我又想問吓,擁有perfect pitch ...

我教piano,如發現學生係perfect pitch,我會盡早同家長講,其實係指出潛在的問題,同埋向其表明我會花更多的時間練習讀譜同埋指法,希望家長唔好見孩子輕鬆彈到出黎就冇要求
至於我兒,我從冇同佢講過呢樣野,亦冇同佢其他的樂器老師提過
作者: wister    時間: 11-10-17 17:13

I have perfect pitch. I think it's good and convenient especially when I need to tune my guitar...
作者: moumou    時間: 11-10-18 00:47

原帖由 fcbttkw 於 11-10-17 10:51 發表

之前舊老師知阿仔睇譜快,好少先彈一次俾阿仔聽,通常教邊首就直接叫阿仔彈,而且落堂前會剔多幾首等佢返屋企自己彈,所以佢一堂要交十幾首歌仔(頭4、5級)。

阿仔近呢一年都好少練琴,一星期加埋彈唔夠兩個鐘,不是沒有時間練,係 ...

他可能像蝴蝶在脫變階段,要時間消化一吓,將更上一層樓!
我不懂得,但直覺他雖要轉一轉…有新刺激。叻人都係咁。
作者: venuscc    時間: 11-10-18 10:06     標題: 回覆 3# moumou 的文章

絕對認同!仲有唔按指法,成日自己作曲!
還是踏實的小朋友好,家長老師都唔使口甘勞氣!
學得快少少,感情豐富少少,但音樂學習是要全面的,基楚很重要
作者: steamball    時間: 11-10-18 12:36

原帖由 marcuscyrus 於 11-10-17 16:09 發表

我教piano,如發現學生係perfect pitch,我會盡早同家長講,其實係指出潛在的問題,同埋向其表明我會花更多的時間練習讀譜同埋指法,希望家長唔好見孩子輕鬆彈到出黎就冇要求
至於我兒,我從冇同佢講過呢樣野,亦冇同佢其他的樂 ...

i also didn't mention to her teacher, but just after the first lesson, her teacher ask me do u know your daughter has Perfect Pitch?......i said yes, i know, this very touble >  <
作者: Christi    時間: 11-10-18 12:43

steamball,

why do you think it's very trouble ? in what aspect ?

原帖由 steamball 於 11-10-18 12:36 發表

i also didn't mention to her teacher, but just after the first lesson, her teacher ask me do u know your daughter has Perfect Pitch?......i said yes, i know, this very touble >   

作者: ilovethiscow    時間: 11-10-18 13:43     標題: 回覆 13# fcbttkw 的文章

作者: ilovethiscow    時間: 11-10-18 13:44     標題: 回覆 15# homama 的文章

作者: fcbttkw    時間: 11-10-18 13:47

原帖由 ilovethiscow 於 11-10-18 13:43 發表
因為對其他無perfect pitch 的學生 唔公平....

分數一定會低D... 哈哈~~~

哈哈,明白!
作者: 小伊    時間: 11-10-18 13:47

当学到late19th&20thcentury等调性多辨甚至无调性曲目时,perfect pitch有绝对好处。
作者: ilovethiscow    時間: 11-10-18 13:55

作者: bebebe12345    時間: 11-10-18 16:46

似乎很不幸,我的囝囡,學Violin的那個並不是perfect pitch,細時的確有些困惑,大了反而沒甚麼問題!其他全部鋼琴,慢慢亦不見有何特別!

日子有功!

作者: marcuscyrus    時間: 11-10-18 16:52

原帖由 bebebe12345 於 11-10-18 16:46 發表
似乎很不幸,我的囝囡,學Violin的那個並不是perfect pitch,細時的確有些困惑,大了反而沒甚麼問題!其他全部鋼琴,慢慢亦不見有何特別!

日子有功!

同意,有好耳朵只是其中一環
作者: steamball    時間: 11-10-18 19:41

原帖由 Christi 於 11-10-18 12:43 發表
steamball,

why do you think it's very trouble ? in what aspect ?

too easy for her to memorize pieces,
作者: lillymarie    時間: 11-10-18 21:09     標題: 回覆 2# marcuscyrus 的文章

對呀!我囝囝老師話佢聽力好,但最近拉琴拉到走哂音, 就係因為佢懶, 得過且過!
作者: marcuscyrus    時間: 11-10-18 21:20

原帖由 steamball 於 11-10-18 19:41 發表

too easy for her to memorize pieces,

其實都唔係壞事,只要相應加強返讀譜訓練都OK丫
作者: steamball    時間: 11-10-18 22:00

she read score just by memorize the place of the note ( i never teach her how to count -space- line- space- line, she still young), she just remember the 'place' is this 'note'......
作者: Christi    時間: 11-10-19 22:34

老師有冇作出修正?

原帖由 steamball 於 11-10-18 22:00 發表
she read score just by memorize the place of the note ( i never teach her how to count -space- line- space- line, she still young), she just remember the 'place' is this 'note'......

作者: dogmonkey    時間: 11-10-20 09:43

真的嗎? 咁都安慰d,因為我個女認音較弱. 請問去測試有否perfect pitch, 是測什麼呢?

原帖由 bebebe12345 於 11-10-18 16:46 發表

日子有功!

作者: bebebe12345    時間: 11-10-20 10:58

有沒有根本不重要,有就是有、沒有就是沒有!讓孩子用好D的器材聽多D好錄音.....
作者: wootaitai    時間: 11-10-20 11:22

作者: 88violin    時間: 11-10-20 11:34

deleted.....

作者: lillymarie    時間: 11-10-20 12:59

原帖由 bebebe12345 於 11-10-20 10:58 發表
有沒有根本不重要,有就是有、沒有就是沒有!讓孩子用好D的器材聽多D好錄音.....

同意呀!
我大囝唱歌走音, 五音不全,幾粒音不給他譜看, 在鋼琴上找來找去都找不到。但他很喜歡學琴, 一味勤力去補自己的不足。三次考琴試都令我跌碎眼鏡, 取得“丁”。反而細囝聽力很好, 不對他嚴勵一些就得過且過。孩子自己本身想不想學好音樂才是最重要吧! 細囝老師就曾對他說:“你有潛質, 可能練習3次已拉得很好。人家能力沒你高,但他練30次,亦拉得和你一樣好。你若不用心去學,你的潛質不算得甚麼!”
作者: Christi    時間: 11-10-20 14:17

我猜bebebe12345所講'有冇並不重要'的意思是指對於長遠的音樂之路,肯下苦功為之上算.perfect pitch可能對初學音樂者有很明顯的好處,可是,到了大師級,有無perfect pitch已不太重要了.

其實,為什麼要去測試有沒有perfect pitch呢?
作者: miaochan    時間: 11-10-20 14:28

測Perfect pitch好簡單,如果小朋友彈開鋼琴,你叫佢閉上雙眼,你任意彈一個鍵(黑和白都可以),佢可以話比你聽所彈的是甚麼音(C-G)連sharp和flat都講到。
不過好像現時越來越多小朋友都有此“特異功能”,亦不算甚麼奇怪事。我有興趣知的,是否因為現時小朋友都很早接收音樂訓練,而perfect pitch是否能在早期(<6歲)訓練出來的呢?

原帖由 dogmonkey 於 11-10-20 09:43 發表
真的嗎? 咁都安慰d,因為我個女認音較弱. 請問去測試有否perfect pitch, 是測什麼呢?

作者: dogmonkey    時間: 11-10-20 14:48

明白了. 謝謝. 我記得音樂人生中, kj考過佢哥哥0架!

原帖由 miaochan 於 11-10-20 14:28 發表
測Perfect pitch好簡單,如果小朋友彈開鋼琴,你叫佢閉上雙眼,你任意彈一個鍵(黑和白都可以),佢可以話比你聽所彈的是甚麼音(C-G)連sharp和flat都講到。
不過好像現時越來越多小朋友都有此“特異功能”,亦不算甚麼奇怪事。我有 ...

作者: Christi    時間: 11-10-20 15:40

我跟你的看法一樣.以前話有perfect pitch就好似好罕有,但依家淨係BK,都有唔少,亦有擁有perfect pitch的老師. 我的諗法係, 近幾年個個小朋友好細時,已被父母送去各類音樂,唱遊playgroup,總會啓發佢地的耳朵及音樂感.

所以我覺得有perfect pitch的人,只會越來越多.

原帖由 miaochan 於 11-10-20 14:28 發表
不過好像現時越來越多小朋友都有此“特異功能”,亦不算甚麼奇怪事。我有 ...

作者: ohmygosh    時間: 11-10-20 22:17

之前見過有研究發現﹐6-7歲前開始學習樂器﹐的確明顯地比例上會有較多孩子長大後被證實擁有perfect pitch。所以﹐我都認同﹐幼兒時期多接觸音樂﹐多聽音樂﹐唱歌﹐玩樂器等等﹐都有助刺激﹐發揮和提昇在孩子內裡的音感。

作者: bebebe12345    時間: 11-10-21 10:36     標題: 回覆 50# wootaitai 的文章

單一的長處還需其他配合!
連技巧也沒有,怎拉給別人聽和感受!
放心,囡囡不會沒有音樂感,慢慢培養。
以前學琴的人數和現在相差太遠了。
作者: ilovethiscow    時間: 11-10-21 11:18     標題: 回覆 57# ohmygosh 的文章

作者: lillymarie    時間: 11-10-21 11:41

原帖由 ilovethiscow 於 11-10-21 11:18 發表
其實有好多只係後天練習的perfect pitch..

其實perfect pitch 只是你的記憶 記熟了每一個音...

所以.... 很多小朋友後天練習也可以練成perfect pitch...

相信是!囝囝的老師提及過他自己的聽力是受過訓練的,他看著樂譜就能準確啍出音來。
作者: Christi    時間: 11-10-21 23:28

但其實perfect pitch(先天)是不是有別於relative pitch(後天). According to wiki:

Relative pitch :
Many musicians have quite good relative pitch, a skill which can be learned. With practice, it is possible to listen to a single known pitch once (from a pitch pipe or a tuning fork) and then have stable, reliable pitch identification by comparing the notes heard to the stored memory of the tonic pitch.[71] Unlike absolute pitch, this skill is dependent on a recently perceived tonal center.

...Individuals may possess both absolute pitch and relative pitch ability in varying degrees. Both relative and absolute pitch work together in actual musical listening and practice, although individuals exhibit preferred strategies in using each skill.

原帖由 ilovethiscow 於 11-10-21 11:18 發表
其實有好多只係後天練習的perfect pitch..

其實perfect pitch 只是你的記憶 記熟了每一個音...

所以.... 很多小朋友後天練習也可以練成perfect pitch...

作者: Christi    時間: 11-10-21 23:33

wiki還有一部份是講perfect pitch 與musical talent的關係:

Correlation with musical talent

Absolute pitch(即perfect pitch) is not a prerequisite for skilled musical performance or composition. Although musicians with absolute pitch may perform better on certain tasks such as transcription,

no test yet exists for comprehensively and objectively measuring the influence of absolute pitch ability on musicianship.

Owing to uncertainty in the historical record, it is often impossible to determine whether notable composers and musicians had absolute pitch. Since absolute pitch is rare in European musical culture,

claims that any particular musician possessed it are difficult to evaluate. Among composers of the Baroque and Classical eras, evidence is available only for Mozart, who is documented to have demonstrated the ability at age 3.

Experts have only surmised that Beethoven had it, as indicated from some excerpts from his letters. By the 19th century, it became more common for the presence of absolute pitch to be recorded, identifying the ability to be present in musicians such as Camille Saint-Saëns and John Philip Sousa.
作者: 小伊    時間: 11-10-22 01:32

有perfect pitch的人聽見的音符是彩色的,他們從初接觸音樂就顯露這能力,機乎不需訓練和思考,就可輕而易舉地說出音名。經後天訓練的,是通過牢記某一音高,例如c,然後再比較與該音的音程,而找出音名。
作者: steamball    時間: 11-10-22 14:03

原帖由 Christi 於 11-10-19 22:34 發表
老師有冇作出修正?

修正????
作者: do-re-me    時間: 11-10-22 14:42

原帖由 ilovethiscow 於 11-10-18 13:44 發表
因為佢地睇住個C 音... 但係吹出黎果個唔係 concert C.... 會覺得好困惑的~~~

perfect pitch 就是 你聽到個音就知道是那一個音~

係呀!我會覺得好煩,好辛苦
作者: Christi    時間: 11-10-22 17:39

你說:she read score just by memorize the place of the note.我想問咁老師有沒有/如何幫手改善她這個問題.

原帖由 steamball 於 11-10-22 14:03 發表

修正????

作者: steamball    時間: 11-10-22 17:45

why this a problem??? also a method of read score ar
作者: Christi    時間: 11-10-22 17:52

啊...那我是誤會了你的意思.因為我以為你對於她不肯學space-line而感苦惱,所以咪問吓你,老師有冇幫手...:loveliness:

原帖由 steamball 於 11-10-22 17:45 發表
why this a problem??? also a method of read score ar

作者: steamball    時間: 11-10-22 17:53

ic, only she's quite young, don't want to push her, haha
P.S. i am lazy ma

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5