教育王國

標題: 有無人收到九龍塘啟思入學通知? [打印本頁]

作者: 雯蚊媽    時間: 11-10-18 00:55     標題: 有無人收到九龍塘啟思入學通知?

女女10月8號面試,miss話10月17號就有email,依家都未收到Email,請問有無媽咪收到?thx
作者: MissMusic    時間: 11-10-18 07:39

miss 同我講話係 11月7 日喎....
作者: datejust    時間: 11-10-18 09:59

我係10月15日in嘅 , 老師話11月7日email通知 !
作者: giyim    時間: 11-10-18 10:14

原帖由 雯蚊媽 於 11-10-18 00:55 發表
女女10月8號面試,miss話10月17號就有email,依家都未收到Email,請問有無媽咪收到?thx

我老公都記得話係10月17有RESULT, 不過好似話係最快係10月17, 仲等緊~ 雖然都知多數唔收~ 因為表現好差.....
作者: shevachevy    時間: 11-10-18 10:20

我 15/10 IN咖, 老師話11月7日前會通知喎, 仲係郵寄, 冇講過EMAIL喎, BTW, 我IN 律倫街果間
作者: minmin82    時間: 11-10-18 12:00

我係10月15日in嘅 (ONLINE報名既), 老師話11月7日email通知 ! ~~
作者: 雯蚊媽    時間: 11-10-18 12:55

thx,唯有再等啦
作者: leungcnine    時間: 11-10-18 17:25     標題: 回覆 5# shevachevy 的文章

我都係in 律倫街 (15/10), 老師話email apply 就email 覆結果, 郵寄申請就郵寄番覆結果~ 我囝囝表現好好, 不過我估機會都係不大, 因為pn 原來am同pm各得一班, 每班27人, 即係收得54人~ 我in 果日, 我估都有80-100人in..........
作者: sarubuta    時間: 11-10-18 21:44

我都係in 律倫街, 不過係8/10IN.  
online 報的, 老師果日話可以7/11 login 入去睇result.  
這是囡囡的第一次interview, 我好滿意囡囡的表現, 老師都有讚叻, 話佢專注力, 認知同埋小肌肉都好好, 只係講o野要努力D.  對結果都有D期望, 但競爭咁大, 加上只係六月尾的中B, 驚希望愈大, 失望愈大, 好想快D知result ar.
作者: gabagee.B    時間: 11-10-18 22:11

miss 都話11月7日,我個得13個月,表現一般,睇怕無行囉
作者: cw36    時間: 11-10-18 23:18

好似有過千份申請表,只有五十幾個位咋,競爭很激烈呢。

作者: 雯蚊媽    時間: 11-10-19 00:04

大部分學校競爭都很激烈
原帖由 cw36 於 11-10-18 23:18 發表
好似有過千份申請表,只有五十幾個位咋,競爭很激烈呢。

作者: kartimmi    時間: 11-10-19 00:58     標題: 回覆 12# 雯蚊媽 的文章

係呀,由其係九龍塘
作者: Gelaton    時間: 11-10-19 21:07     標題: 回覆 12# 雯蚊媽 的文章

我都係8/10 in, 而我都係online apply所以老師話7/11前以email通知!大家都一定好緊張因為真係好多小朋友、競爭確實好大!
祝大家好運啊!
作者: keemic77    時間: 11-10-20 15:37

咁唔收會唔會通知?定打電話去問呢?
作者: Gelaton    時間: 11-10-20 15:47

原帖由 keemic77 於 11-10-20 07:37 發表
咁唔收會唔會通知?定打電話去問呢?

If過咗7/11都收唔到就打去問啦!!
作者: 28CAKE    時間: 11-10-20 15:50

作者: shevachevy    時間: 11-10-20 15:53

我果日見都有好多人呀, 仲要in左兩日, 得50幾個位, 都真係好難下, 不過我聽d 前輩媽媽講如果老師有問過會唔會考慮上/下晝班, 就有d機會, 如果問都冇問就多數唔得。 但我果日聽見老師都有問左好幾個。
作者: wishwong    時間: 11-10-20 16:10

又話好多家長只會當啟思係後備?? 係咪真既呢??
作者: kwansara    時間: 11-10-20 16:40

可見連後備都競爭好大...!!!
作者: Gelaton    時間: 11-10-20 16:52

當日老師有同我confirm係咪首選am class, 次選pm class, 問我有無改, 7/11前會以email通知, 收唔到通知就打電話去check囉~
其實啟思正校環境真係唔錯, 只係個個話淺, 但又好多人報, 收生又少, 競爭相對好大...真係令人擔心!!
作者: keemic77    時間: 11-10-20 17:28

原帖由 wishwong 於 11-10-20 16:10 發表
又話好多家長只會當啟思係後備?? 係咪真既呢??

講真, 啟思都係好早就有interview, 大部份家長心態都是先得到啟思PN位再去interview第二間. 起埋有OFFER,唔洗擔心子女無書讀.
作者: sarubuta    時間: 11-10-20 21:04

in果日老師話係會in 3 個星期六喎! 所以應該係要in 三日唔係兩日, 更多人爭!

原帖由 shevachevy 於 11-10-20 15:53 發表
我果日見都有好多人呀, 仲要in左兩日, 得50幾個位, 都真係好難下, 不過我聽d 前輩媽媽講如果老師有問過會唔會考慮上/下晝班, 就有d機會, 如果問都冇問就多數唔得。 但我果日聽見老師都有問左好幾個。 ...

作者: miamiachan    時間: 11-10-21 13:55

我都係10月8日面試,老師話11月7日左右會收到通知,online application係會收到電郵通知,而郵寄既就可能會遲一兩日先收到喎。大家要不時留意吓自己電郵內既junk box,因為我上次收到申請表既confirmation都係在junk box收到,千萬唔好唔小心咁delete左佢架。

我另外都有朋友會在明日10月22日先面試,應該就係老師所講既最後一次面試啦。

祝大家好運。
作者: yukai    時間: 11-10-21 19:20

吓!得2班,慘!真係好緊張呀!

原帖由 leungcnine 於 11-10-18 17:25 發表
我都係in 律倫街 (15/10), 老師話email apply 就email 覆結果, 郵寄申請就郵寄番覆結果~ 我囝囝表現好好, 不過我估機會都係不大, 因為pn 原來am同pm各得一班, 每班27人, 即係收得54人~ 我in 果日, 我估都有80-100人i ...

作者: keemic77    時間: 11-10-21 22:03

原帖由 yukai 於 11-10-21 19:20 發表
吓!得2班,慘!真係好緊張呀!

大家都放鬆D啦, 即使啟思唔收,仍有好多好學校,唔好咁緊張!!
作者: joanna1388    時間: 11-10-24 14:31

22/10 interview, teacher said will reply on Nov by mail or phone call if you apply by mailing.
作者: cclemon2009    時間: 11-10-24 14:47

講真上午班得25個位,有熟人介紹及有兄姐父母曾就讀的都吾止呢個數啦,實際有幾多下午班空位,真雖講
作者: JMK    時間: 11-10-24 15:50

其實有時真係唔知幼稚園Interview係用咩準則。
作者: leungcnine    時間: 11-10-25 00:27

大家有無睇今日yahoo news幼園報名戰, 而家幼園學位競爭好誇張 =_="
作者: Gelaton    時間: 11-10-25 11:12

原帖由 leungcnine 於 11-10-24 16:27 發表
大家有無睇今日yahoo news幼園報名戰, 而家幼園學位競爭好誇張 =_="

未睇呀, 不過同囡囡去interview都feel到股氣~~
真係好似去打仗咁!!
作者: sarubuta    時間: 11-10-27 00:40

睇o左lu!  都幾有趣,家長其實都唔想打仗,但寫的都係事實,真係競爭愈來愈大

原帖由 leungcnine 於 11-10-25 00:27 發表

作者: Raymondlc1983    時間: 11-10-31 10:27

大家收到啟思offer未? 依家我有間N1(For back up) 收左我個B, 但要 2/11 前比留位費, 唔知啟思 2/11 前比唔比到offer呢?
作者: cclemon2009    時間: 11-10-31 11:15

試打電話去問問
作者: yukai    時間: 11-10-31 19:20

7 Nov 先有結果喎,你 backup 個間係邊間呀?等大家同你分析下。

原帖由 Raymondlc1983 於 11-10-31 10:27 發表
大家收到啟思offer未? 依家我有間N1(For back up) 收左我個B, 但要 2/11 前比留位費, 唔知啟思 2/11 前比唔比到offer呢?

作者: Raymondlc1983    時間: 11-11-1 09:57

我係深水步區, Back up 個間係雅各中英文幼稚園, 22/10 in完, 26/10已經收到雅各offer收左讀AM, 睇番留言, 評價一般般...
作者: cclemon2009    時間: 11-11-1 17:49

好似話將會發通知,8/10interview者 先收到,你地收到未
作者: rosannelo    時間: 11-11-1 17:55

我8/oct IN 的.暫時未有消息 . 你打去問admin 她告知你會優先發放8號 ?
作者: cclemon2009    時間: 11-11-1 18:19

係啊,雖然明知實收reject letter,但都好緊張想快啲收到
作者: kyowong    時間: 11-11-1 23:15

我係8號in, 但未收到wor..不過預左bad news
作者: rosannelo    時間: 11-11-2 12:33

我都覺得 bad news 多d  

日日都心掛掛 , 又怕miss 電話, 又怕寄失信件 ~  

見到咁多人in , 好似難過中六合彩
作者: fat0527    時間: 11-11-2 14:36     標題: 青衣啟思已收到回複

今日早上已收到青衣啟思的電郵回複,不過還未收到九龍塘的
作者: kwansara    時間: 11-11-2 14:45

原來九龍塘啟思會退出學券計劃, 我剛剛先係佢地web-site 見到.

*2012-2013年度退出「學券計劃」,將向教育局申請調整學費至該年不多於港幣38,000元,分十期繳交
作者: cclemon2009    時間: 11-11-2 15:36

收到mail  la. 上午班收咗
作者: keemic77    時間: 11-11-2 15:49

如果脫離學劵制(九龍塘), 啟思未必唯一選擇啦.
作者: kwansara    時間: 11-11-2 15:55

原帖由 cclemon2009 於 11-11-2 15:36 發表
收到mail  la. 上午班收咗

Congratulation !
作者: fat0527    時間: 11-11-2 16:02     標題: 回覆 44# cclemon2009 的文章

我還未收到九龍塘的~~
青衣馬灣都收到了....~~焦急~~
作者: peckychiu    時間: 11-11-2 16:22

想問下收到通知果d係邊日in架??同埋唔收係咪都會有通知架呢....好心急添~哈哈~
作者: chingmama2010    時間: 11-11-2 16:23

女女10月8號面試九龍塘, 我剛收到email.
取錄幼兒小組上午班.
作者: cclemon2009    時間: 11-11-2 16:43

Chingmama
我仔仔都是am啊,你會留位嗎,我會啊,你女女幾大?我仔仔4月bb
作者: 1010sy    時間: 11-11-2 16:46

九龍塘啟思2012/13學費(幼兒小組班)42,800元,分10期繳交
作者: kwansara    時間: 11-11-2 16:51

學劵制由k1 開始, 幼兒小組一般都無
作者: mycjc    時間: 11-11-2 16:57

九龍塘收咗囝囝讀下午班。但其實我地1st choice係上午班。想問被取錄上午班的小朋友家長,你地填申請表時有冇填下午班做2nd choice呀?
作者: minmin82    時間: 11-11-2 17:14

岩岩收到mail...唔收...15/10in...5月bb
作者: bee_eed    時間: 11-11-2 17:18

rejected
作者: brad.kwok    時間: 11-11-2 17:20

收左我個女PM
但無學劵可能要再諗諗
作者: fatfatmon    時間: 11-11-2 17:28

想問下有冇人係15oct或者之後in 的都收到offer
作者: datejust    時間: 11-11-2 17:31

15/10in....rejected 7月bb
作者: mycjc    時間: 11-11-2 17:41

原帖由 fatfatmon 於 11-11-2 17:28 發表
想問下有冇人係15oct或者之後in 的都收到offer

我囝囝係22/10,收到pm offer
作者: km_chung    時間: 11-11-2 17:48

報咗九龍塘同藍田,兩間都未有消息

如果無學券,應該會考慮其他學校了(已收到YORK offer)
作者: Joeywonghk    時間: 11-11-2 17:53

我囡囡 15/10 in 藍田, 未有消息!
作者: fwan1213    時間: 11-11-2 18:12

作者: ideeideeidee    時間: 11-11-2 18:20

作者: 大白豬    時間: 11-11-2 18:22

8oct in kln campus, 未有消息,只得咁少位仲要7月b,無咩期望。
作者: kwansara    時間: 11-11-2 18:25

「未能取錄為正取生,有學位再通知。」即係waiting 嗎?
作者: JObb    時間: 11-11-2 18:31

8oct in, 仲未收到mail.. 好緊張
作者: mimmywhite    時間: 11-11-2 18:35

rejected
作者: cclemon2009    時間: 11-11-2 18:38

係,我interview 當日見他答晒老師問題,所以當曰同老師講只選上午,所以收咗am,我係22/10interview ,4月bb仔。
作者: mycjc    時間: 11-11-2 19:09

唉,我都覺得我個仔做足200分。個老師仲不停讚佢叻,又問佢係咪上緊playgroup所以識咁多嘢?諗著十拿隱啦。早知我都唔寫2nd choice啦。
作者: MZ1488    時間: 11-11-2 20:59

作者: JJVV    時間: 11-11-2 21:07

我報左藍田同九龍塘...2間都offered pm...阿囡係超細女...
作者: caroleesw    時間: 11-11-2 21:25

藍田都收咗囝囝讀pm,囝囝係4月b,10月8號interview
作者: sbux    時間: 11-11-2 21:52

馬灣上午!亞媽面試時玩嘢由申請全日變上午都OK,全靠亞囡努力!
作者: sarubuta    時間: 11-11-2 21:58

8/10 in 九龍塘, 6月BB女, waiting list
作者: juniebarbie    時間: 11-11-2 22:29

我都等緊...好緊張...不過九龍塘正校退出學卷制...應該未必考慮了...
作者: irisnmy    時間: 11-11-2 23:01

how can i know i'm waiting list or rejected ?
作者: fionbabynok    時間: 11-11-2 23:06

我仔仔 10月8號面試,1月bb,唔收
作者: sbux    時間: 11-11-2 23:17     標題: 回復 76# irisnmy 的帖子

如果你網上申請,就今日會收到電郵。如果郵寄申請,可能就要等信
作者: kartimmi    時間: 11-11-2 23:19

8/10 interview, 5月BB, rejected

But got pm offer from lam tin creative..
作者: leungcnine    時間: 11-11-3 00:02     標題: 回覆 75# juniebarbie 的文章

juniebarbie, 點解你話啟思kln tong 果間退出學券制呀? 消息邊度得黎? 請分享, 謝~
作者: sarubuta    時間: 11-11-3 01:18

原帖由 leungcnine 於 11-11-3 00:02 發表
juniebarbie, 點解你話啟思kln tong 果間退出學券制呀? 消息邊度得黎? 請分享, 謝~

封waiting list email 下面有幾段字係寫關於kln tong啟思 由2012/13開始退出學券制
作者: JJVV    時間: 11-11-3 07:39     標題: 回復 71# JJVV 的帖子

我囡囡係大b,吾係超細,講錯左
作者: vvlowbyan    時間: 11-11-3 08:54

囝囝8/10 in kln tong啓思.....waiting list
作者: vvlowbyan    時間: 11-11-3 08:56

囝囝係5月BB
作者: cherryird    時間: 11-11-3 09:16

作者: CFL    時間: 11-11-3 09:44

仔仔10月8號面試,3月bb,唔收
作者: kerochanchan    時間: 11-11-3 09:59

想請問收到結果的媽媽, 你地係咪都係經email收的? 有無媽媽係收信架?
作者: mycjc    時間: 11-11-3 10:06

yes, by email notification
作者: waisummama    時間: 11-11-3 10:18     標題: 回復 58# datejust 的帖子

我都係7月b... 15/10 in... rejected
作者: peckychiu    時間: 11-11-3 10:33

我都係waiting list..8月b~
作者: datejust    時間: 11-11-3 10:33     標題: 回復 65# kwansara 的帖子

我封email都係咁寫 , 即係waiting list???
作者: Jenjo    時間: 11-11-3 11:15

我都係8/10 in, 但係未收到email喎, 你們幾時收到架?
作者: atalanta    時間: 11-11-3 11:56

Oh my boy interviewed on 8/10 too.. haven't received notification yet
I called and asked this morning, they said computer error wor... should receive by 11/7 :(
作者: hoota    時間: 11-11-3 11:57

10月15日interview, 明明答啱晒各種生果名稱, 又識答所有顏色, 又講bye bye, 咁都唔收真令人失望 , 可能我個囡只係識講英文, d 老師又主要講廣東話啦
作者: JObb    時間: 11-11-3 11:59

oooh. 岩岩收到email.. rejected
作者: km_chung    時間: 11-11-3 12:06

I applied kln tong via internet (8-Oct interview),while lam tin by post (15-Oct interview).

Received nothing from both channel. Still waiting for results.
作者: giyim    時間: 11-11-3 12:17

今朝收到EMAIL, REJECTED~ 意料之中~~~
作者: Gelaton    時間: 11-11-3 12:23

interviewed on 8/10, Jan Big Baby, received email notification just now, rejected!
作者: 大白豬    時間: 11-11-3 12:32

Received email, rejected. Expected result.
作者: keemic77    時間: 11-11-3 12:47

rejected!! I want to know if all sucessful mother has trained your child for the interview such as join the interview course?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5