教育王國

標題: 同時學 violin & piano 嘅小學生, 每天可以抽出幾多時間練琴? [打印本頁]

作者: jellomama    時間: 11-10-18 14:54     標題: 同時學 violin & piano 嘅小學生, 每天可以抽出幾多時間練琴?

想問吓有學 violin & piano 嘅小學生, 每天可以抽出幾多時間練琴? Week day 還可以有其他嘅課外活動嗎?
作者: wootaitai    時間: 11-10-18 15:04

作者: marcuscyrus    時間: 11-10-18 15:23

原帖由 jellomama 於 11-10-18 14:54 發表
想問吓有學 violin & piano 嘅小學生, 每天可以抽出幾多時間練琴? Week day 還可以有其他嘅課外活動嗎?

我兒現在k3,但返下午班,平日上午有活動
我foresee到上小學,應該平日唔可能再有課外活動
作者: bebebe12345    時間: 11-10-18 15:41     標題: 回覆 2# wootaitai 的文章

哈哈!好唔公平呀!
Piano少Violin這麼多時間!
作者: ohmygosh    時間: 11-10-18 21:41

我會建議學生隔日練習e.g.小提琴練單數日﹐鋼琴練雙數日﹐每次30-45分鐘﹐效果已經很不錯﹐亦算足夠去保持穩定而良好的進度。

至於能否同時學習其他課外活動﹐就好似乎學生的狀態﹐家課量和辦事的效率等等。

原帖由 jellomama 於 11-10-18 14:54 發表

作者: cyiuch    時間: 11-10-18 22:07

violin 1HR(阿SIR e+重話要加時至1.5hr)
piano 0.5HR(未必日日練)
每日都有課外活動, 都多功課, 好忙!

作者: marcuscyrus    時間: 11-10-18 22:12

原帖由 ohmygosh 於 11-10-18 21:41 發表
我會建議學生隔日練習e.g.小提琴練單數日﹐鋼琴練雙數日﹐每次30-45分鐘﹐效果已經很不錯﹐亦算足夠去保持穩定而良好的進度。

至於能否同時學習其他課外活動﹐就好似乎學生的狀態﹐家課量和辦事的效率等等。

...

我兒依家都係採呢個策略,一天集中練一樣,好過同日練2樣
作者: Mayle    時間: 11-10-18 22:23

小兒快六歲, 每日計, 各練一小時.

以一週計, 鋼琴和小提琴各5-6 個鍾, 仲有游水, 英文(在家), 畫畫(在家), 乒乓球, 學校弦樂團. 每日都趕頭趕命, 有時覚得好辛苦, 但小提琴老師話再拉多三年可以有八級(現學了大半年, 但進度頗快)), 而鋼琴學緊四級, 老師又超好, 所以頂住啦!
作者: steamball    時間: 11-10-18 22:29

原帖由 Mayle 於 11-10-18 22:23 發表

小提琴老師話再拉多三年可以有八級(現學了大半年 ...

r u sure it's good? i don't like my girl ex-teacher teach TOO fast, now change to another one, repeat all she've learn, more concentrate on her technique and tonality, I'd prefer have a strong basic skill rather than exam.
作者: share123    時間: 11-10-18 22:31

[quote]原帖由 Mayle 於 11-10-18 22:23 發表

阿仔好勁呀!!!可以各練一小時都坐得低,好佩服呀!!
作者: Mayle    時間: 11-10-18 22:37

哈哈, 我兒的小提琴老師超好, 佢100%注重基本功, 且學歷經驗又高, 他已有很多初小學生已八級, 只是用半年時間學考試嘅嘢, 一D都不是為考試而考試, 所以我要藉任何机會都讚佢!
作者: Mayle    時間: 11-10-18 22:45

原帖由 share123 於 11-10-18 22:31 發表
[quote]原帖由 Mayle 於 11-10-18 22:23 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/common/back.gif

阿仔好勁呀!!!可以各練一小時都坐得低,好佩服呀!!

因我是full-time mom, 成日都諗方法鼓勵佢, 如請佢食魔法棒(即朱古力條), 參加比賽, 陪佢練, 我自己又練鋼琴, 加加埋埋先得, 我覺得我都好辛苦, 不過為左佢, 頂住啦!
作者: steamball    時間: 11-10-18 22:53

that's great, my major is music, i know how much effort need to put on for a grade 8 standard,

only for me to horrible to hear a low primary student to enter grade 8 exam, for me only requirement is enjoy music, no exam require ( sorry, only personal point of view)
作者: beetle    時間: 11-10-18 23:05

大女小三,小提琴每天大約練1.5小時, 鋼琴本來只練20分鐘,但剛轉了老師後要練1小時。幸好佢做功課和溫書都超快,所以暫時都handle到。

細女小一,學校學習方面比較吃力,所以會練少啲。小提琴大約1小時,鋼琴約40分鐘。

課外活動安排在weekend.宜家只剩合唱團和kumon(不過kumon每天又要花上半小時做)

作者: jellomama    時間: 11-10-18 23:41

你個仔好勁呀, 我諗佢一定係好 talented 嗱!

以一週計, 鋼琴和小提琴各5-6 個鍾, 仲有游水, 英文(在家), 畫畫(在家), 乒乓球, 學校弦樂團. 每日都趕頭趕命, 有時覚得好辛苦, 但小提琴老師話再拉多三年可以有八級(現學了大半年 ...

作者: totochu    時間: 11-10-19 00:15

阿女去年小三,大部份時間都可以做到每日練一小時piano, 一小時violin,不過上左小四,功課多,而且始終覺得學業緊要啲,所以而家每日只練一樣,考試測驗期間,就唔會日日練。
作者: stinkyrabbit111    時間: 11-10-19 08:32     標題: 回覆 7# marcuscyrus 的文章

我都係, 囡囡2樣都學咗1/2年, alternate咁一日practice一樣instrument, 無fix彈幾耐, 好睇心情, 如果佢心情好, violin scale, 歌仔自己彈到10幾20次, 叫佢停都唔停, 如果心情唔好, 只係叫佢彈到一個指定target就算, 所以practice either piano or violin 都係10min-30min
作者: babybear    時間: 11-10-19 09:06

Weekdays 其實唔係日日練,一來冇時間,二來未必有心情。冇心情練果日真係唔好格硬迫佢練,因為點練點彈d歌都會好「銀」耳,好難聽。但有心情果日,一行埋個琴,就算彈錯,彈出黎既旋律都好好聽。平日練琴大約半個鐘左右,平日練習唔駛佢練哂所有歌。

但一定要一個星期有一日認認真真同我練,大約一個鐘左右。

佢依家G3.

作者: dogmonkey    時間: 11-10-19 09:14

我想請問各音樂老師同家長, 孩子演奏時的音樂感是否讓他們自然地表露出來? 例如彈琴時,身體微動,手的彷動如蝴蝶輕舞.... 我見比賽時好多5-6歲都"做"得好好, 但我個女是零動感! 正常嗎?? 請賜教!
作者: wootaitai    時間: 11-10-19 09:26

作者: toitoitoi    時間: 11-10-19 09:52

原帖由 dogmonkey 於 11-10-19 09:14 發表
我想請問各音樂老師同家長, 孩子演奏時的音樂感是否讓他們自然地表露出來? 例如彈琴時,身體微動,手的彷動如蝴蝶輕舞.... 我見比賽時好多5-6歲都"做"得好好, 但我個女是零動感! 正常嗎?? 請賜教! ...

平時老師上課有教嗎?沒教唔識就好正常。
作者: dogmonkey    時間: 11-10-19 10:25

琴老師沒有教, 所以先想問問各位,你們老師是否會教. (雖然我覺得投入感冇得教. 我叫我個女比多d感情落去,佢說"我沒有感情")

原帖由 toitoitoi 於 11-10-19 09:52 發表

平時老師上課有教嗎?沒教唔識就好正常。

作者: marcuscyrus    時間: 11-10-19 10:58

原帖由 stinkyrabbit111 於 11-10-19 08:32 發表
我都係, 囡囡2樣都學咗1/2年, alternate咁一日practice一樣instrument, 無fix彈幾耐, 好睇心情, 如果佢心情好, violin scale, 歌仔自己彈到10幾20次, 叫佢停都唔停, 如果心情唔好, 只係叫佢彈到一個指定target就算,  ...

我仔其實玩緊3樣,所以有時係日一樣夜一樣,percussion多數30min都練哂,violin同piano各1hr
作者: bebebe12345    時間: 11-10-19 11:26

有主次之分後,再到了某段時間自然會專心一樣!
作者: fcbttkw    時間: 11-10-19 11:43

原帖由 dogmonkey 於 11-10-19 09:14 發表
我想請問各音樂老師同家長, 孩子演奏時的音樂感是否讓他們自然地表露出來? 例如彈琴時,身體微動,手的彷動如蝴蝶輕舞.... 我見比賽時好多5-6歲都"做"得好好, 但我個女是零動感! 正常嗎?? 請賜教! ...

以前老師冇教,但阿仔自己會做…
我去比賽見過D參賽者,動作浮誇而不自然,有D直頭係同首樂曲係唔配合,明眼人一睇就知係造假!
投入o左音樂就會自然流露,平時要多聽音樂、多感受音樂是必須做的,還有就是了解樂曲內容最重要!
作者: ohmygosh    時間: 11-10-19 11:44

就算本身‘投入感’很不錯的學生﹐也很需要老師的指導﹐所以做老師的一定要教﹔對於本身0 ‘投入感’的學生﹐教學的效果就更為明顯了﹗再補充一句﹕並非演奏時‘搖頭搖腦﹐身體擺動著’就一定好﹐更重要是有意識的音色控制和對樂曲的理解﹗

原帖由 dogmonkey 於 11-10-19 10:25 發表
琴老師沒有教, 所以先想問問各位,你們老師是否會教. (雖然我覺得投入感冇得教. 我叫我個女比多d感情落去,佢說"我沒有感情")

作者: cyiuch    時間: 11-10-19 11:58

阿仔P5, 真係唔夠時間用, 佢以前做野鍾意拖拖拉拉,E+訓練佢要好好管理時間, 開始有D改善, 但晚晚都好夜瞓, 我都心痛. 所以黎緊會以violin為主, piano會俾小d時間, 有d課外活動都會減少, 佢唔想...但無法....學業為重.
作者: dogmonkey    時間: 11-10-19 12:00

上次有個女仔, d動作很不自然,每根指頭按落琴鍵都做一個"五爪金龍"的動作!

原帖由 fcbttkw 於 11-10-19 11:43 發表

以前老師冇教,但阿仔自己會做…
我去比賽見過D參賽者,動作浮誇而不自然,有D直頭係同首樂曲係唔配合,明眼人一睇就知係造假!
投入o左音樂就會自然流露,平時要多聽音樂、多感受音樂是必須做的,還有就是了解樂曲內容最重要! ...

作者: dogmonkey    時間: 11-10-19 12:02

謝謝. 咁我要問一問老師!

原帖由 ohmygosh 於 11-10-19 11:44 發表
就算本身‘投入感’很不錯的學生﹐也很需要老師的指導﹐所以做老師的一定要教﹔對於本身0 ‘投入感’的學生﹐教學的效果就更為明顯了﹗再補充一句﹕並非演奏時‘搖頭搖腦﹐身體擺動著’就一定好﹐更重要是有意識的音色控制和對樂曲的 ...

作者: share123    時間: 11-10-19 16:32

看到大家的分享,我覺得好慚愧,我阿女一日只系彈到20-30分鐘,每星期4-5次,唔怪之得進度慢啦. 打算明年考G2,第一首歌彈左3個月先似樣d,甘既進度,真係好慢...點解大家有甘多時間? 系咪因為大家都系full time mom + 識音樂呀?
作者: marcuscyrus    時間: 11-10-19 16:54

原帖由 share123 於 11-10-19 16:32 發表
看到大家的分享,我覺得好慚愧,我阿女一日只系彈到20-30分鐘,每星期4-5次,唔怪之得進度慢啦. 打算明年考G2,第一首歌彈左3個月先似樣d,甘既進度,真係好慢...點解大家有甘多時間? 系咪因為大家都系full time mom + 識音 ...

我本身o係屋企教彈琴,所以確係可以比到多d時間練習,但現在慢慢percussion同violin我放手比佢自己練,係piano我會跟多少少
作者: lillymarie    時間: 11-10-19 18:27

在這裹想問問音色的問題:小提琴就解釋給小朋友關於共鳴的原理, 但鋼琴的音色是由甚麼影响的呢?手指敲落琴鍵的速度和力度?
作者: stinkyrabbit111    時間: 11-10-19 21:03

其實都唔係時間長短, 我覺主要係要有效地practice, 最緊要小朋友專心, 佢知道要達到什麼目標, 家長識音樂+有同小朋友上堂好重要, 如果唔係都唔知老師教mud, 老師expectation, 好難guide到小朋友..
我唔係full time mum, 自己都學緊piano, 自己都要practice., 時間係少 (囡囡仲要8pm 訓), 不過都squeeze到既..
原帖由 share123 於 11-10-19 16:32 發表
看到大家的分享,我覺得好慚愧,我阿女一日只系彈到20-30分鐘,每星期4-5次,唔怪之得進度慢啦. 打算明年考G2,第一首歌彈左3個月先似樣d,甘既進度,真係好慢...點解大家有甘多時間? 系咪因為大家都系full time mom + 識音 ...

作者: 洛婷    時間: 11-10-19 21:43

原帖由 dogmonkey 於 11-10-19 12:00 發表
上次有個女仔, d動作很不自然,每根指頭按落琴鍵都做一個"五爪金龍"的動作!

"五爪金龍" 即係點 ???
作者: fcbttkw    時間: 11-10-19 21:49

原帖由 洛婷 於 11-10-19 21:43 發表

你OU頭咁
作者: 洛婷    時間: 11-10-19 22:03

原帖由 fcbttkw 於 11-10-19 21:49 發表

你OU頭咁

原來係咁
作者: jellomama    時間: 11-10-19 23:26

仲有手腕/手指落琴鍵嘅角度都會有影響.
原帖由 lillymarie 於 11-10-19 18:27 發表
在這裹想問問音色的問題:小提琴就解釋給小朋友關於共鳴的原理, 但鋼琴的音色是由甚麼影响的呢?手指敲落琴鍵的速度和力度?

作者: hyatt    時間: 11-10-19 23:59

以一週計, 鋼琴和小提琴各5-6 個鍾, 仲有游水, 英文(在家), 畫畫(在家), 乒乓球, 學校弦樂團. 每日都趕頭趕命, 有時覚得好辛苦, 但小提琴老師話再拉多三年可以有八級(現學了大半年 ...

Mayle

pls check pm.
作者: 小伊    時間: 11-10-20 00:19     標題: 回覆 26# ohmygosh 的文章

對!擺動與否跟音樂上的表達並無直接關係!馬友友拉琴時勁擺動且七情上面,荷老、Arrau和Rubinstein動作卻少之又少。
作者: bebebe12345    時間: 11-10-20 09:17     標題: 回覆 32# lillymarie 的文章

影響最大和最難的是.....聽!
從來聽老 師要求得最多是

放鬆

作者: dogmonkey    時間: 11-10-20 09:27

手指如幫琴鍵"ngaau"痕,手指由琴鍵升起來時,是在只屈曲狀態,總之演奏完成首歌,覺得她很"忙碌"!

原帖由 洛婷 於 11-10-19 21:43 發表

作者: fcbttkw    時間: 11-10-20 11:06

原帖由 dogmonkey 於 11-10-20 09:27 發表
手指如幫琴鍵"ngaau"痕,手指由琴鍵升起來時,是在只屈曲狀態,總之演奏完成首歌,覺得她很"忙碌"!

你形容得好搞笑
作者: ohmygosh    時間: 11-10-20 21:51

歸根究底﹐都係有關於落鍵的速度﹐力度﹐以及深度﹐當然﹐還有pedals的使用﹗在鍵盤上﹐所謂手臂﹐手腕﹐和手指的任何動作﹐都是為了控制落鍵的速度﹐力度﹐以及深度﹐以至去影響和改變音色。

原帖由 lillymarie 於 11-10-19 18:27 發表

作者: ohmygosh    時間: 11-10-20 21:59

正是﹗那些只算是個人風格; 我concern的﹐只有音色﹐以及正確的技巧和有說服力的演繹﹗

原帖由 小伊 於 11-10-20 00:19 發表
對!擺動與否跟音樂上的表達並無直接關係!馬友友拉琴時勁擺動且七情上面,荷老、Arrau和Rubinstein動作卻少之又少。

作者: bebebe12345    時間: 11-10-21 10:45

最深刻的一說話:
孩子可以的地方,千祈不要亂攪!攪錯要返轉頭就........
作者: lillymarie    時間: 11-10-21 11:02

jellomama, bebebe12345 and ohmygosh,
多謝你們的指教!
音色的學問真的很大!難怪老師常說囝囝手指不必要的動作太多。還需要囝囝自己多聽多摸索。
作者: wootaitai    時間: 11-10-21 11:10

作者: lillymarie    時間: 11-10-21 11:50

原帖由 wootaitai 於 11-10-21 11:10 發表

我都聽老師講過,我會記住這說話!
我女音樂感幾好,我希望有一天會有都會有技巧。。

只要孩子自己想做得好, 一定可以練成的。
記得囝囝第一位老師談及她自己兒子練跳音,一邊練一邊流淚,流淚是因為覺得自己的跳音做得不夠好。現在他的跳音在他同學中是做得最好的。

作者: wootaitai    時間: 11-10-21 12:22

作者: babybear    時間: 11-10-21 12:58

提外話:
你地既琴老師惡唔惡架?如果一日,小朋友眼濕同你講:「老師鬧人鬧得好惡,搞到明明係興趣班都比佢鬧到冇興趣學!」
你地會點做?
我個小朋友就有呢個問題,點算好?
作者: Mayle    時間: 11-10-21 14:06

之前提及小兒的鋼琴和小提琴老師超好, 於是不少人pm我要求他們的聯絡電話. 真對不起, 我不能這樣做! 但我明白找好老師仲難過搵好老公, 我好明白, 現只能講少少: 鋼琴老師已經是第四位, 之前貪方便同平, 就係附近琴行學, 但只學坯手勢(老師都吾知), 最近轉了一位算係大師級的(係演藝教) , 果然吾同, 短短一個月, 坯習慣已改掉不少. 其實要多謝bebe12345, 因為佢成日鼓勵人要搵最好的老師, 所以學費貴都值! (1xxxx per hour). 而小提琴則在葉氏學, 一星期一group lesson, 另再加私人一小時, 再加上學校弦樂團(一星期兩小時), 所以進度快, 但系都辛苦, 希望各家長早日搵到好老師啦!
作者: 洛婷    時間: 11-10-21 14:38

原帖由 Mayle 於 11-10-21 14:06 發表
之前提及小兒的鋼琴和小提琴老師超好, 於是不少人pm我要求他們的聯絡電話. 真對不起, 我不能這樣做! 但我明白找好老師仲難過搵好老公, 我好明白, 現只能講少少: 鋼琴老師已經是第四位, 之前貪方便同平, 就係附近琴行學, 但只學坯手勢(老師都吾知), 最近轉了一位算係大師級的(係演藝教) , 果然吾同, 短短一個月, 坯習慣已改掉不少. 其實要多謝bebe12345, 因為佢成日鼓勵人要搵最好的老師, 所以學費貴都值! (1xxxx per hour). 而小提琴則在葉氏學, 一星期一group lesson, 另再加私人一小時, 再加上學校弦樂團(一星期兩小時), 所以進度快, 但系都辛苦, 希望各家長早日搵到好老師啦!

成萬蚊一個鐘    好貴呀
作者: Mayle    時間: 11-10-21 14:39

ha ha typing error.. should be 1xxx per hour hehehe
作者: 洛婷    時間: 11-10-21 14:55

原帖由 Mayle 於 11-10-21 14:39 發表
ha ha typing error.. should be 1xxx per hour hehehe

ic
作者: wootaitai    時間: 11-10-21 16:04

作者: lillymarie    時間: 11-10-21 16:59

原帖由 babybear 於 11-10-21 12:58 發表
提外話:
你地既琴老師惡唔惡架?如果一日,小朋友眼濕同你講:「老師鬧人鬧得好惡,搞到明明係興趣班都比佢鬧到冇興趣學!」
你地會點做?
我個小朋友就有呢個問題,點算好? ...

學琴是以年計, 我認為老師的行事為人對孩子影响很大。但亦需要了解老師是怎樣惡法。
我細囝初初上課很不專心,老師對他很嚴厲,sight-reading 拉得慢, 給老師罵到眼濕濕。不過,老師會同時解釋罵他是因他不夠專心,沒理由做不好。囝囝做得好時,又會讚他的。另外,老師鬧囝囝, 只是以事論事, 從不會人身攻撃的。
作者: lillymarie    時間: 11-10-21 17:05

原帖由 wootaitai 於 11-10-21 12:22 發表

希望有一天開竅

老師話她太陶醉,而缺乏分析力。

細囝老師都有話佢拉起歌來拉好“excited", 忘記哂正確的姿勢! 但老師話唔使担心,係好事,其它的慢慢來。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5