教育王國

標題: 做名校家長有無壓力 ? [打印本頁]

作者: mimics218    時間: 11-10-20 18:40     標題: 做名校家長有無壓力 ?

作者: haileyB    時間: 11-10-20 19:30

唔多唔少都有.

作者: 無氣同你講    時間: 11-10-20 20:30

邊d先算名校????:D
作者: dolphinmama    時間: 11-10-20 21:36

做邊間學校的家長都有壓力,所以唔好唔開心!
作者: 小曳人    時間: 11-10-20 22:20

我覺得,壓力係自己俾自己嘅,唔係人地俾你嘅
好似我之前,堅持阿仔自己要對d功課付責任,你做得好唔好,我都好少理 (只會要求佢做哂),老師一整年都無乜點講過佢d功課有乜問題,除咗試過早咗做埋之後嗰d練習
到學期尾攞成績表,老師話:小朋友d功課做得唔夠整齊,所以.. 個優異獎俾唔落手!
然後,再提我~校長只會為每班4位優異生寫推薦信.. K3就靠嗰封推薦信去揾學校,咁~唔幫佢執功課都唔得啦!當然,我可以唔要嗰封信嘅~ (所以,壓力係自己攞嚟嘅,因為你有要求嘛!)
作者: marcoli8    時間: 11-10-20 23:03

係呢?邊d先為之名校?^^
作者: kartimmi    時間: 11-10-21 00:07

就算仔女唔係讀名校都可能有壓力,depends on 你對小朋友的expectation係乜
作者: To_Ma    時間: 11-10-21 07:33     標題: 回覆 7# mimics218 的文章

冇壓力,亦千祈唔好施加壓力,幼稚園快樂童年啊!

大人工作辛苦,唔想小朋友亦面對。
作者: reei    時間: 11-10-21 08:43

原帖由 小曳人 於 11-10-20 22:20 發表
好似我之前,堅持阿仔自己要對d功課付責任,你做得好唔好,我都好少理 (只會要求佢做哂),老師一整年都無乜點講過佢d功課有乜問題,除咗試過早咗做埋之後嗰d練習
到學期尾攞成績表,老師 ...

very well said, totally agree.
作者: IRK    時間: 11-10-21 10:34

Just started 2-months school life and my pressure is only coming from reading all notices and replying them on time, haha. (I've once missed to read a notice of school picnic and had to take taxi to school to submit reply during lunch, otherwise, can't join the school picnic )

Agree with other parents, pressure is coming from yourself, no matter which school your kid is studying. Add oil~
作者: d500man    時間: 11-10-21 11:14

好同意上面位mama講我地要比小朋友有一個幼稚園快樂童年啊,將來佢地仲要面對好多考驗,好似我女女返N1咁,我問佢返學開吾開心啊,佢答我happy同like咁我已好開心啦。
作者: pandabonita    時間: 11-10-21 11:52     標題: 回覆 5# 小曳人 的文章

+1, 同自己和其他人比較
作者: MYL0808    時間: 11-10-21 16:24

我諗樓主唔係想話要同人比較,而係,名校總有自己的"要求",怕自己的小朋友不能達標而擔心,例如重學術的名校會否因小朋友跟不上進度而xxx呢,又如重紀律的名校會否因小朋友曳而xxx呢?
xxx即係踢出校,勸佢退學之類
作者: mimics218    時間: 11-10-21 17:07

作者: mimics218    時間: 11-10-21 17:13

作者: HaYi    時間: 11-10-21 20:43

我想在讀時點都唔會太多壓力, 因為邊間深都有限, 下些功夫都可以中間位.   最大壓力可能來自k3考小學, 考到好的自然開心, 如一般的壓力會大些.
作者: Christi    時間: 11-10-21 23:39

幼稚園已經要勸退學生??????

原帖由 mimics218 於 11-10-21 17:13 發表
幼稚園勸退有聽過, 踢出校都有 ?

前2年都有聽家長說因跟唔到進度說被學校勸退,  但係佢話點都唔走, 唔知係咪真係可以夾硬唔走 ?

小朋友咁細點踢出校...有無家長有案例 ? ...

作者: mimics218    時間: 11-10-24 09:56

作者: Christi    時間: 11-10-24 22:02

啊,其實我係想講...如果連幼稚園就要勸退學生,目的係為保證質素/升小表現(?),咁我對呢啲幼稚園就真係不敢恭維了!
作者: HaYi    時間: 11-10-24 23:58

SC 未聽過,因比較鬆, 相信一般都不難pass,  KV 我識人未是勸退, 而是小朋友學術就冇問題, 只是坐不定不專心, 老師就成日要見家長, 最後亦讀完, 冇退學.

原帖由 mimics218 於 11-10-24 09:56 發表
我早在幾年前見過有名校如 kv / sc的家長說小朋友被勸退.真有其事, 但唔知最後點 ?

在要求高的學校就讀, 就要配合學校, 所以壓力是有的

作者: gret    時間: 11-10-25 13:15     標題: 回復 20# HaYi 的帖子

SC 都有, 不過到最後無走到, 話考學校張cert會好d. 不過到最後一間都考不到
作者: marcuscyrus    時間: 11-10-25 13:22     標題: 回復 3# Christi 的帖子

我咁睇,如果小朋友發展上有問題,而校方根本係冇專業的支援比得到的話,早點分手都不是壞事,好過留o係度,日日著住名校校服,但唔知做左d乜(個人意見,不喜勿插)
作者: heidys    時間: 11-10-26 10:45

嘩...
力有不逮就無謂夾硬黎..大人小朋友都辛苦
不過如讀得到名校,我會超HAPPY!

原帖由 mimics218 於 11-10-24 09:56 發表
我早在幾年前見過有名校如 kv / sc的家長說小朋友被勸退.真有其事, 但唔知最後點 ?

作者: joeyxlma    時間: 11-10-26 11:35

原帖由 小曳人 於 11-10-20 22:20 發表
到學期尾攞成績表,老師 ...

Very surprise to hear this.  It is not the case in my girl's school (SC) - at least no in this year- -  there is no ranking in class, no "優異獎", the principal will write recommendation letter for all students.
作者: joeyxlma    時間: 11-10-26 11:38

never heard that in SC, in SC there is no ranking in the class wor!

I think SC's cirriculum is quite easy (don't know whether it is one of the schools under discussion) and my girl enjoy going to school very much.  She is so happy when the summer vacation is ended.

作者: Christi    時間: 11-10-26 13:06

no ranking係好事. Glad to know that !

原帖由 joeyxlma 於 11-10-26 11:38 發表

never heard that in SC, in SC there is no ranking in the class wor!

I think SC's cirriculum is quite easy (don't know whether it is one of the schools under discussion) and my girl enjoy going to s ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5