教育王國

標題: 荊冕堂士德12-13年K1取錄信 [打印本頁]

作者: tcmkhksar    時間: 11-10-25 10:22     標題: 荊冕堂士德12-13年K1取錄信

請問有無人已經收到呀?
作者: wingmanlam    時間: 11-10-25 11:49

學校話31號先開始寄喎, 我都等緊, 好心急.
如果收左可以IN少幾間
作者: tcmkhksar    時間: 11-10-25 12:05

係呀!我成日以為佢係31/10之前會收到通知添!
作者: hangyodon    時間: 11-10-25 21:53

荊冕堂士德會唔會係你地既first choice?
作者: wingmanlam    時間: 11-10-25 22:47

係荃灣區嘅FIRST CHOICE
作者: EIBB    時間: 11-10-26 14:05

今日收到,不過係備取生,有點失望,
作者: wwbbc    時間: 11-10-26 14:33

本人覺得校長態度麻麻地
作者: hangyodon    時間: 11-10-26 14:46

咁快收到?
你地邊日interview架?

荃灣first choice, 即係Kowloon Tong 嗰啲收就出去讀?
作者: wingmanlam    時間: 11-10-26 15:13

你咁快收到信? 你個日個小朋友表現如何呀?
作者: Sumin    時間: 11-10-26 15:20

剛剛收到信取錄下午幼班,中一半因考上午 但已好開心
作者: hangyodon    時間: 11-10-26 15:28

都好呀; 請問你個B邊個月出世?

原帖由 Sumin 於 11-10-26 15:20 發表
剛剛收到信取錄下午幼班,中一半因考上午 但已好開心

作者: patpochan    時間: 11-10-26 15:55

我又係備取生呀! 都有d失望  
作者: wingmanlam    時間: 11-10-26 16:06

好緊張呀, 我個囡個日表現幾好, 答晒所以問題, 但之前有D人話就算面試表現點都係要大抽獎決定收生, 唔知係咪真.
作者: adayu    時間: 11-10-26 16:39

剛收到取錄信,是K1下午班.
我不是教徒都收,真有點意外:)
作者: adayu    時間: 11-10-26 16:41

[quote]原帖由 hangyodon 於 11-10-26 14:46 發表
咁快收到?
你地邊日interview架?

10/15
1415 hrs
作者: hangyodon    時間: 11-10-26 16:58

原帖由 adayu 於 11-10-26 16:39 發表
剛收到取錄信,是K1下午班.
我不是教徒都收,真有點意外:)

你個係唔係細B? interview答得好唔好?
作者: tcmkhksar    時間: 11-10-26 17:20

剛收到取錄信,我阿女都係收K1下午班。

可能我地唔係教徒,同埋爸爸係舊生,所以收下午!

但係已經開心到唔識講
作者: cfbb    時間: 11-10-26 17:21

我未睇信箱,不過想問教徒有優先錄取嗎?
作者: wingmanlam    時間: 11-10-26 17:23

有OFFER 嘅朋友, 可唔可以講下你個日小朋友面試表現如何? 我住個度成日都好遲先收到信, 真係急死我
作者: eggmama    時間: 11-10-26 17:34

0902仔,收下午,非舊生/教徒。老師問你喜歡車子圖咭定係水果圖咭?我仔答:我仲意巴斯光年!
作者: fatty64    時間: 11-10-26 17:50

我個仔都收左呀, PM , 0908出世~

不過我唔會交錢啦! 因有另一OFFER~!

我仔仔IN得唔錯, 但都唔係題題答..有D唔識... 同埋佢地見我個仔唔識中文, 都會就佢用英文, 問左好多COLOR

我地唔係舊生

宗教真係有關係? 領洗紙都唔洗交...

不過我反而覺得爸媽都有去先係重點~同埋要睇你點同個小朋友玩~

另外我有去聽BRIEFING!
作者: wingmanlam    時間: 11-10-26 18:20

你就好啦, 咁快有OFFER, 仲有得揀. 恭喜恭喜

原帖由 fatty64 於 11-10-26 09:50 發表
我個仔都收左呀, PM , 0908出世~

不過我唔會交錢啦! 因有另一OFFER~!

我仔仔IN得唔錯, 但都唔係題題答..有D唔識... 同埋佢地見我個仔唔識中文, 都會就佢用英文, 問左好多COLOR

我地唔係舊生

宗教真係有關係? 領 ...

作者: fatty64    時間: 11-10-26 18:35

原帖由 wingmanlam 於 11-10-26 18:20 發表
你就好啦, 咁快有OFFER, 仲有得揀. 恭喜恭喜

多謝你呀! 阿仔都係好彩ja!

希望你都快D有好消息!!!
作者: ying0103    時間: 11-10-26 19:01

我以前係舊生..收左仔仔下午班~~
作者: adayu    時間: 11-10-26 19:54

原帖由 hangyodon 於 11-10-26 16:58 發表

你個係唔係細B? interview答得好唔好?

我個囡囡0904.面試時D問題都答得非常好.
作者: batmanhn    時間: 11-10-26 20:04

我囡今日收到信 收下午班 但我是報上午班的         
睇黎好多小朋友都係下午班wo
作者: wingmanlam    時間: 11-10-26 20:47

收到信之外, 學校有無打電話FOLLOW UP呢?
作者: tcmkhksar    時間: 11-10-26 21:38

0905女,收下午,非教徒但老豆係舊生。
唔肯開口答老師提問,只肯跟老師指令做(e.g. 疊高積木、俾唔同顏色積木俾老師、指出眼耳口鼻位置)
作者: adayu    時間: 11-10-27 01:51

到依家都無收到,取錄讀上午班的人?

會唔會有D奇怪??
作者: Kittyicat    時間: 11-10-27 08:15     標題: 回復 1# adayu 的帖子

阿仔都是下午waiting list! 有點失望!
作者: PamelaLi0399    時間: 11-10-27 09:24

收到信但唔收 我諗上午班d位會俾有兄姊在讀緊
的小朋友或教徒
作者: tcmkhksar    時間: 11-10-27 09:33

請問有無人收咗你小朋友讀上午班呀??
作者: cfbb    時間: 11-10-27 09:35

睇嚟真係大b+教徒+舊生有優先,我b(超細b)果日都表現唔錯,只係去到問顏色果陣亂咁答,連同台的家長都見我b表現唔錯,猛咁問我b幾大,但都係備取生,所以我唔明佢以咩準則收人,其實佢地咁收生法不如內部收咗先,再比quota出邊知有幾多位,否則我認為佢地好浪費資源
作者: ying0103    時間: 11-10-27 10:14

我想問你地士德封信個reference no.係幾多??
作者: cfbb    時間: 11-10-27 10:33     標題: 回復 1# ying0103 的帖子

點解咁問?有關係嗎?
作者: mosesleelee    時間: 11-10-27 11:16

今日同呀仔返學(paly group)其中有一個小朋友收左都係下午班...就算做備取生都係備取下什班...!
作者: racleong    時間: 11-10-27 11:26

我都收到了, 唔收我個仔, 仲話要簽返張回條先可以做備取生......

個日Interview,  我個仔c都唔肯講自己個名, 其他問題都答晒, Colour問題答得好慢.... 不過我都預左佢唔會收, 但無想過連備取生都不如!

個日成下午4點幾先interview, 成間校舍d人都好Hea..我地離開課室時有幾個老師企係度...傾計...無理我地, 個一刻好似FEEL佢地收夠人....

算罷...每間學校收生準則都唔同, 當囉個經驗, 不過呢間學校由交表個一刻個書記---直至intervew 時d老師我都唔like..(純粹個人意見)
作者: mosesleelee    時間: 11-10-27 11:27

其實有無媽媽知道點解?佢話十一月十八號之前會通知備取生有無位,但佢十一月二十號先開始交留位費!都未收留位費點會知有無學位呢...???
作者: hangyodon    時間: 11-10-27 11:38

因為真係收咗嗰啲會早過18 Nov 交留位費....

咁備取生咪會係18 Nov 之前知道有冇位.....

原帖由 mosesleelee 於 11-10-27 11:27 發表
其實有無媽媽知道點解?佢話十一月十八號之前會通知備取生有無位,但佢十一月二十號先開始交留位費!都未收留位費點會知有無學位呢...???

作者: adayu    時間: 11-10-27 11:44

原帖由 mosesleelee 於 11-10-27 11:27 發表

十一月二十號交?我收到信話下月十/十一就要交留位費
作者: ivypooh    時間: 11-10-27 12:01     標題: 回復 4# racleong 的帖子

我和你case差不多, 除左自己名唔答外, 其它都有答, 我IN2点, 但入去IN左5min就IN完, 可能真係收夠, 另我想問如心儀某政府津貼聖公會小學, 係晤係讀聖公會幼稚園機會大D, 還是讀其它都一樣. thanks
作者: ksorange    時間: 11-10-27 12:25

幼稚園派去邊間小學 係咪聖公會就易入聖公會小學 係一點關係都沒有

小學俾位係計分
同一教會先加多五分(要信教)

其實聖公會聖基道幼兒園入仁立仲多過荊冕堂士德 可能係世襲生多 父母係仁立舊生

所以入荊冕堂士德 唔係大機會入仁立 同其他同區的幼稚園冇分別
作者: ksorange    時間: 11-10-27 12:31

同埋仁立好多世襲生 除非有20-25分 唔係都入唔到
仁立紀念入門都要20分 15分的係好好少

如果小朋友讀東華三院幼稚園
佢兄妹讀緊仁立 噤佢係必定入到

如果父母係舊生 噤個小朋友會多5分
作者: ivypooh    時間: 11-10-27 13:21

thanks, 甘即係得15分其實唔駛唸仁立, 就算讀荊冕堂. 另想問報了心儀九龍塘區約10間KG, 但末開始interview, 而本區另一間有offer(怕上面10間都唔收), 應否交留位費, 還是遲D求其揾一間(反正都係計分)
作者: patpochan    時間: 11-10-27 14:39

我個仔所有問題都識答, 快而準, 仲會向老師問問題, 係大仔, 我地係基督徒...都只係waiting 下午班. 所以, 收唔收, 隨緣啦, 都盡左力.
作者: puppethk    時間: 11-10-27 14:43

荊冕堂--聖公會
仁立--聖公會

只是兩次派位後叩門比較著數少少.
作者: tracyto14    時間: 11-10-27 19:32

我今日都收到信取錄信,是K1上午班
作者: trinnalam2    時間: 11-10-27 22:01

0907 收左am
作者: wingmanlam    時間: 11-10-27 22:46

非常失望, 亞囡係備取生
作者: Hayes0905    時間: 11-10-27 22:51

0905 pm waiting list, 朱昌同葵浸都收左上午班, 請問知唔知呢兩間好唔好呢?
作者: 貪靚媽媽    時間: 11-10-28 01:23

今晚收到信喇 , 取錄左好開心呀
作者: jacmklam    時間: 11-10-28 10:46

我都收到信取錄信 K1 上午班, 其實這間學校是我們的心水, 也是小女第一個 K1 interview. 我們也不會再 In 其他學校了!!
作者: tcmkhksar    時間: 11-10-31 22:19

想問下幾位收了你小朋友讀上午班的媽媽,你地小朋友INTERVIEW的表現如何?你們是否基督徒?父母是否舊生?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5