教育王國

標題: 操水, 有沒有影響成績~~~ [打印本頁]

作者: JOJA    時間: 11-10-31 17:27     標題: 操水, 有沒有影響成績~~~

操水的孩子
有沒有以上情況出現呢?

作者: ming2    時間: 11-10-31 19:11

作者: larissayu6    時間: 11-11-3 10:29

我女在k3升一年級時入了泳隊操水,她的成績都係中上,至於她有沒有影響成績就好難講,因為如果沒有操水,她又會不會考第一呢...哈哈!她一樣野就真係啱...就係操水可以影響到佢績極讀書和做功課。操水其實是帶氧運動,每次操完水佢令佢腦袋靈活,上堂也很精神(是有問過老師的)。現在五年級了,她可沒改變^^
作者: larissayu6    時間: 11-11-3 10:31

吖!仲有...我地係一星期操六日每日兩小時的。
作者: nowhereman    時間: 11-11-3 11:05

作者: Yen2002    時間: 11-11-10 21:25

6日咁誇張?
作者: nowhereman    時間: 11-11-15 03:01

作者: ming2    時間: 11-11-15 10:00

作者: karen55407    時間: 11-11-15 10:58

你知唔知香港有幾多人一星期操足六日水?單看一個泳會都過百人喇!你又知唔知港隊每年收幾多人?如果唔知就睇吓泳總個網址。取笑人家之前,請先睇吓自己會否也值得被人家取笑。

作者: 芝麻街    時間: 11-11-15 22:28

乜入港隊/世界級嘅運動員嘅之前,
唔係先由蚊型水運會玩起先架咩? 唔使練水架 ?
你啲仔女如返小學, 唔係返7,8個鐘咩, 咁返咁多個鐘頭學, 咁都考唔到第一咁你咪好晒料 ?
(仲可能要補埋習)

作者: larissayu6    時間: 11-11-16 10:46

我女唔係只是你話齋的"蚊型水運會"攞過獎,香港業餘游泳總會都攞過7個獎(我唔知閣下的見識範圍有冇聽過呢個會呢?),各種泳式都有攞過包括金、銀、銅都有攞過),入港隊未係時候囉,因她啱啱足10歲。ming2你講得啱---->入左泳隊唔只操6天,係返學前操兩小時,放學後又操兩小時。如照佢咁講,佢小朋友唔好講話要考第一吖,可能入大學機會都未有資格爭倒位,何況入港隊啲位仲少過大學學位

作者: 四隻貓    時間: 11-11-16 12:06

我想問下, 初期係點入泳會同埋係自己揀泳會定係泳會揀你呢? 如果一星期六日都操水, 係唔係只專注玩游泳一樣課外活動呢?

我女四歲, 佢係好喜歡游水, 雖然只是我先生自己教佢, 並未正式出去學, 但我女次次係泳池"未"水游成兩三個鐘唔收場都唔肯走, 所以想問下有經驗的大家, 我應該點去培養佢呢方面既興趣呢?
作者: larissayu6    時間: 11-11-16 13:03

原帖由 四隻貓 於 11-11-16 12:06 發表
我想問下, 初期係點入泳會同埋係自己揀泳會定係泳會揀你呢? 如果一星期六日都操水, 係唔係只專注玩游泳一樣課外活動呢?

我女四歲, 佢係好喜歡游水, 雖然只是我先生自己教佢, 並未正式出去學, 但我女次次係泳池"未" ...

如果你囡囡對游水咁有興趣,不如趁細個快d搵個專業教練教佢啦!開頭你可以作多方嘗試,到佢可以入泳隊操水時,你先決定佢係咪專注游水都未遲。
作者: nowhereman    時間: 11-11-16 13:10

作者: nowhereman    時間: 11-11-16 13:32

作者: doris880    時間: 11-11-16 13:34

咁係學校考第一又有鬼用咩,如果惦,"哈佛大學"都搵定你啦:;pppp: :;pppp:

作者: doris880    時間: 11-11-16 13:38

科學家都係為興趣玩大咗 so we have to bless them too.

作者: nowhereman    時間: 11-11-16 13:42

作者: nowhereman    時間: 11-11-16 13:49

作者: hinhin.mami    時間: 11-11-16 14:46

o下...泳總你都覺得係分餅仔??? 你小朋友梗係無參加過佢地o既分齡賽事...就算依家港隊d人何嘗唔係曾經參加過你所謂o既蚊型賽事呀...每一次比賽都係吸收經驗o既機會...你對游泳賽事一d認識都無..同你講都o徒氣啦..

作者: larissayu6    時間: 11-11-16 14:50

嘩!如果泳總攞獎都叫做分餅仔,咁你連餅仔都分唔到咪仲"哂料"....何況我從來冇講過攞獎係代表叻。點解你唔抵得人地可以游6日又有成績呢?吖!你又知我女讀咩學校??你係??

作者: larissayu6    時間: 11-11-16 14:52

你果個就一定唔會係大科學家囉....有着你呢啲咁睇人既家長....我諗你小朋友好極都有限

作者: nowhereman    時間: 11-11-16 15:03

作者: karen55407    時間: 11-11-16 15:56

佢都唔係有心分享嘅家長,根本就係喺BK搞搞震,語不驚人不罷休,唔使理佢。
原帖由 larissayu6 於 11-11-16 14:52 發表

你果個就一定唔會係大科學家囉....有着你呢啲咁睇人既家長....我諗你小朋友好極都有限

作者: larissayu6    時間: 11-11-16 16:01

唔通呀高人你個小朋友.....攞到唔使同人分豬肉的獎???得一個人賽???

作者: larissayu6    時間: 11-11-16 16:03

原帖由 karen55407 於 11-11-16 15:56 發表
佢都唔係有心分享嘅家長,根本就係喺BK搞搞震,語不驚人不罷休,唔使理佢。

其實我想引佢講多啲野比人笑... 都係唔好玩....攪到我的真正想分享既家長睇埋的冇謂野
作者: nowhereman    時間: 11-11-16 16:07

作者: nowhereman    時間: 11-11-16 16:09

作者: doris880    時間: 11-11-16 16:44

只係識講返話都話係忠言,請問你的論點在哪裡?

作者: nowhereman    時間: 11-11-16 16:56

作者: JoJo    時間: 11-11-16 17:22

版主按 : 請各位能理性討論. 如有任何挑釁言詞或爭論發生, 管理員會將生事之會員禁言/封戶, 敬請注意!

作者: larissayu6    時間: 11-11-16 17:30

求學不是求分數<------你唔識解咩???

作者: doris880    時間: 11-11-16 17:36

一星期操水六天=求學是求分數

我記得在BK看過一位媽媽,她每天讓女兒放學完成功課後去踢波,她說她喜歡看見女兒踢完波後流著一身汗回家,因為她感覺到女兒的一身舒暢,難道她又是在求分嗎?
作者: doris880    時間: 11-11-16 17:56

在教育理論上,智能和體能教育都是不可缺,因此教育學家提出了多元智能教學以能令年幼者有更多發展的空間,在我們的腦袋裏畫分了不同的領域,它們亦分別管理著人不同的智能,某些人在某個領域的發展特別發達,因此她/他在與這個領域相關的項目會相應地有興趣和表現出色,我們作為父母,除了讓子女學習書本的知識外,也應引導他們找尋自己的有興趣的項目加以發展,繼而建立自信心,毅力和積極進取的精神,最後達至全人的發展。

求學不是求分數是提醒父母不要只看重成績,應著重過程中的學習。
作者: larissayu6    時間: 11-11-16 18:42

原帖由 doris880 於 11-11-16 17:56 發表
在教育理論上,智能和體能教育都是不可缺,因此教育學家提出了多元智能教學以能令年幼者有更多發展的空間,在我們的腦袋裏畫分了不同的領域,它們亦分別管理著人不同的智能,某些人在某個領域的發展特別發達,因此她/他在與這個領 ...

Doris,寫得好,但係呀高人明唔明?不過唔緊要,只要同其他家長享到真正的理念已經足夠
作者: TinHay    時間: 11-11-25 18:02

Agreed...however my daughter is P. 4 now I have to find a way...whether 操水 or 影響成績.  I was just asked to join SCAA swim team where she needs to 操水, 3 times @ 2 hours each.  Since this is only the beginning for swimming...I am still not sure.

原帖由 doris880 於 11-11-16 17:56 發表
在教育理論上,智能和體能教育都是不可缺,因此教育學家提出了多元智能教學以能令年幼者有更多發展的空間,在我們的腦袋裏畫分了不同的領域,它們亦分別管理著人不同的智能,某些人在某個領域的發展特別發達,因此她/他在與這個領 ...

作者: ming2    時間: 11-11-25 19:49

作者: sara11    時間: 11-11-26 09:59

hi ming2,

我仔同你女應該係同一個泳隊既。我仔係升小四果年暑假俾教練叫入泳隊,我同你一樣怕影響學業,所以選擇左游得最少個 team (2-3 times / week)。點知呀仔越游越好,而且跟果位教練真係好好,所以響今年七月又被教練升去另一 team (5 times/week)。由於小五已經開始呈分試呢個遊戲,我初頭真係好膽心影響成績。不過教練話10歲如果唔俾佢去既話,遲D先再谷都無用!所以趁暑假開始俾佢試。短短三個幾月,呀仔既進步都令我覺得無揀錯!另一方面,我亦同呀仔分析左練水/做功課/溫習既時間安排,俾佢有清晰既目標。今年學界比賽前撞啱第一次考試,但係游學界係暑假一直練水以來既成績表,所以我在整個考試中繼續練水,不過都要分配好溫習&玩既時間,幸運地結果學業成績和比賽結果同樣令我滿意。
其實最初俾呀仔操水係只想訓練佢既毅力同埋自信,做人要有目標,獎項真係諗都無諗過.....!
希望我仔既 case 可以幫到你既決定!

原帖由 ming2 於 11-11-25 19:49 發表

其實試下先無仿呀...試完覺得有問題咪再睇下可以點去調節一下lor...我大囡宜家都係P4,佢由P2開始一星期三日@兩小時,so far因為佢自己喜歡游,所以對成績係冇影響....雖然舊年開始不停有教練叫佢升班,不過一升班就要 ...

作者: ming2    時間: 11-11-26 10:43

作者: sababy    時間: 11-11-27 23:01

ming2, 請問是哪位資深教練??常x??
原帖由 ming2 於 11-11-26 10:43 發表

hi sara11

其實我唔係怕影響成績,因為我覺得學業上阿囡應該不成問題,反而係怕佢體能/精神上未知是否應付得來...同埋最重要係阿囡自己0既意願,一向我地都只係想游健康水,唔係追求咩特別成績,因為我地唔需要呢d成績 ...

作者: ming2    時間: 11-11-27 23:13

作者: sababy    時間: 11-11-27 23:45

原帖由 ming2 於 11-11-27 23:13 發表

sababy

你個小朋友跟緊邊個??游緊幾多日呀??

同你一樣游D組,但好似無人理!
作者: ming2    時間: 11-11-27 23:52

作者: sababy    時間: 11-11-28 00:48     標題: 回復 1# ming2 的帖子

自從佢在德望已經轉咗,轉D組後沒有拉筋,比賽無人理,同時間未必同教練,好似孤兒仔!

作者: ming2    時間: 11-11-28 09:12

作者: sara11    時間: 11-11-28 10:21

hi ming2,

pls check pm.

原帖由 ming2 於 11-11-28 09:12 發表

不過我近日收到風好似話會好似以前咁跟個固定教練,方便跟進喎...有冇人打過電話同你講呀??我就好少少,起碼有May教練跟我囡d野...始終阿女係佢教起0既...佢真係好照顧阿囡... ...

作者: ming2    時間: 11-11-28 10:29

作者: sababy    時間: 11-11-28 11:37     標題: 回復 3# ming2 的帖子

沒有收到電話,只是收到聖誕加操訊息!
作者: ming2    時間: 11-11-28 11:52

作者: newseekers    時間: 11-11-28 12:37

作者: sababy    時間: 11-11-29 19:38     標題: 回復 2# ming2 的帖子

你所指的兩星期是幾時開始?但我最近和教練聯絡過也沒有提及!內容如何?thanks!
作者: ming2    時間: 11-11-29 20:45

作者: sababy    時間: 11-11-30 04:25

原帖由 ming2 於 11-11-29 20:45 發表

上星期中左右開始架...你試下再問一問你相熟0既教練啦...好似都係話想好似以前咁有個固定教練去跟番小朋友,咁就可以follow 得好少少...

thanks! 咁你考慮成點?到時要游幾多天?
作者: ming2    時間: 11-11-30 09:52

作者: newseekers    時間: 11-11-30 10:06

作者: ming2    時間: 11-11-30 12:57

作者: newseekers    時間: 11-11-30 14:08

作者: ming2    時間: 11-11-30 14:45

作者: sababy    時間: 11-11-30 15:49

原帖由 ming2 於 11-11-30 09:52 發表

升班轉教練個度仲未有時間同May教練傾details...暫時都會係游番原本0既三日...我知阿囡心底裡都係十五十六中,好怕佢有壓力...

我唔係好識,傾detail即是要傾七嘢?
作者: newseekers    時間: 11-11-30 16:45

作者: ming2    時間: 11-11-30 21:42

作者: ming2    時間: 11-11-30 21:47

作者: newseekers    時間: 11-12-1 13:03

作者: ming2    時間: 11-12-1 20:14

作者: sababy    時間: 11-12-2 04:21     標題: 回復 1# ming2 的帖子

嘩!咁快已經開始,同平時游有甚麼分別呢??12月雖要補錢嗎??
作者: ming2    時間: 11-12-2 07:24

作者: sara11    時間: 11-12-2 10:10

hi ming2,

好開心見到你最後既決定,我都覺得應該一試,而且最重要就係囡囡都游得開心!繼續努力!

原帖由 ming2 於 11-12-2 07:24 發表

節奏都幾緊湊,同埋都依然會留意佢地個泳姿,尋日係更衣室聽到新加入0既大姐姐話"好辛苦,想返去D隊唔留去B隊"喎...不過我問阿囡,阿囡又覺得OK喎..anyway,12月唔需要補錢... ...

作者: ming2    時間: 11-12-2 11:43

作者: newseekers    時間: 11-12-2 11:43

作者: ming2    時間: 11-12-2 11:46

作者: newseekers    時間: 11-12-2 12:14

作者: sababy    時間: 11-12-2 23:33     標題: 回復 20# ming2 的帖子

deep cool? 為甚麼要擦?
作者: ming2    時間: 11-12-2 23:45

作者: sababy    時間: 11-12-3 00:10

[quote]原帖由 ming2 於 11-12-2 23:45 發表

因為肌肉酸痛,所以咪要擦lor... [/quote
明白,thanks!未擦過才如此問! 未轉組前都有肌肉酸痛嗎?
作者: ming2    時間: 11-12-3 07:57

作者: sababy    時間: 11-12-4 11:50     標題: 回復 1# ming2 的帖子

上咗德望感覺如何?每天時間應如何分配?
作者: ming2    時間: 11-12-4 12:58

作者: sababy    時間: 11-12-6 00:25     標題: 回復 1# ming2 的帖子

我囝都有份升B隊,本來校隊2日,泳隊3日,游D隊可以彈性好多,今日試了1日係我唔慣,如果可以星期曰游,就可能會好D!
作者: ming2    時間: 11-12-6 08:35

作者: sababy    時間: 11-12-6 14:49     標題: 回復 1# ming2 的帖子

我相信佢沒有甚麼感覺,今日話游完校隊再游泳隊!聽聞好像遲d沒有c組,其他組別可能會有改動???
作者: ming2    時間: 11-12-6 14:54

作者: sababy    時間: 11-12-6 15:23     標題: 回復 1# ming2 的帖子

佢體力好但我已說服他明天先游!我都唔係太清楚!
作者: ming2    時間: 11-12-6 20:22

作者: sababy    時間: 11-12-7 02:24

原帖由 ming2 於 11-12-6 20:22 發表

最緊要係佢自己喜歡就得啦...學大力Sir話齋,細個可能/可以係為父母而游!,但係上到去就真係要為自己而游先會堅持到落去架...加油啦..

thanks! 我會以不影響學業為主!

·

·

係泳隊轉組問題!

thanks! 我唔係太清楚的意思是轉組問題! 我

作者: ming2    時間: 11-12-7 09:56

作者: sababy    時間: 11-12-7 20:53     標題: 回復 1# ming2 的帖子

交費單内的c組操5日水定6日水?
作者: ming2    時間: 11-12-7 23:13

作者: sababy    時間: 11-12-8 02:43     標題: 回復 1# ming2 的帖子

CP有咗好耐! 新的好似叫BP,游6 日講緊九龍區!
作者: ming2    時間: 11-12-8 08:53

作者: fatbb_mama    時間: 11-12-10 15:27

Tang sir's TCP changed to TBP
作者: sababy    時間: 11-12-10 19:59

原帖由 fatbb_mama 於 11-12-10 15:27 發表
Tang sir's TCP changed to TBP

可否講吓詳情?thanks!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5